فهرست مطالب

فصلنامه آنستزیولوژی و مراقبتهای ویژه ایران
سال چهلم شماره 3 (پیاپی 103، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا سلیمی، فاطمه منجذبی، حمیدرضا جماعتی، هومن شریفی، حمیدرضا ربانیان، رضا امین نژاد * صفحات 2-15
    زمینه و هدف
    بیهوشی به عنوان یک تخصص پزشکی از اوایل قرن بیستم آغاز شد. متخصصین بیهوشی اداره اعمال حیاتی در طی جراحی را آغاز کرده بیهوشی را القا و در پایان جراحی، بیماران را بیدار می نمایند. با آگاهی از نگرش و درک افراد عادی جامعه از بیهوشی و متخصصین بیهوشی میتوان جهت آموزش افراد و ارتقاء دانش سلامت این افراد در جامعه گام های مثبتی برداشت. از این روی هدف ما از این مطالعه بررسی کلی میزان آگاهی مردم عادی جامعه در مورد بیهوشی، روند بیهوشی و وظایف پزشک متخصص بیهوشی و عوامل موثر بر آن بود.
    روش و ابزار
    این مطالعه یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی در فاصله سال های 1397-1396بود. جمعیت مورد مطالعه کلیه افراد سالم جامعه در استان های تهران، مازندران، خوزستان، خراسان رضوی، کرمان و شهر تهران بودند. روش نمونه گیری در این مطالعه در سه سطح تعریف گردید: روش نمونه گیری خوشه ای، روش نمونه گیری طبقه ای و روش نمونه گیری تصادفی ساده. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی و با کمک نرم افزار آماریSPSS v.19 تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    1558پرسشنامه تکمیل گردید. 4/52% از افراد تحت مطالعه زن و 6/47% مرد بودند. متوسط سن افراد تحت مطالعه 8/14±62/43 سال بود. اکثریت افراد متاهل (7/54%)، دارای تحصیلات در حد دیپلم(4/33%) و شاغل (3/63%) بودند. نتیجه این مطالعه نشان داد 2/44 درصد از افراد از بیهوشی ترس داشتند. ارتباط معنی داری بین جنسیت و ترس از بیهوشی و بین سن و ترس از بیهوشی و بین سطح تحصیلات و ترس از بیهوشی وجود داشت. تنها 6/30% از افراد میدانستند که متخصص بیهوشی حین عمل جراحی آنان را بیهوش مینماید. اکثریت افراد (4/76%) تمایل به مشاهده و معاینه متخصص بیهوشی قبل از عمل داشتند. 9/37% افراد تمایل به بیهوشی عمومی داشتند و زنان بیش از مردان بیهوشی عمومی را ترجیح میدادند. اکثریت افراد تحت مطالعه (4/53%) اعتقاد داشتند بیهوشی عمومی کم خطر تر از بی حسی نخاعی است و اطلاعی از مدت تحصیل متخصص بیهوشی در دانشگاه نداشتند. تنها 4/30% از افراد از نقش متخصص بیهوشی در کنترل درد های حاد و مزمن، 1/16% از افراد از نقش متخصص بیهوشی به عنوان مقیم اورژانس و 4/37% از افراد از نقش متخصصین بیهوشی در بخش مراقبت های ویژه، اطلاع داشتند.
    نتیجه گیری
    به رغم این واقعیت که گروه بزرگی از افراد تحت مطالعه ما افراد تحصیل کرده بودند که در مناطق شهری زندگی می کردند، آگاهی عمومی از نقش بیهوشی در ایران نادرست است. افزایش ارتباط بین متخصصین بیهوشی با افراد جامعه و افزایش توجه رسانه ها به بیهوشی و متخصصین بیهوشی و ارائه برنامه های تلویزیونی و رادیویی در مورد نقش مهم متخصصین بیهوشی به بهبود آگاهی و درک افراد جامعه از بیهوشی و نقش متخصصین بیهوشی کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: آگاهی عمومی، آنستزیولوژیست، آنستزیولوژی، متخصص بیهوشی، نقش متخصص بیهوشی
  • نقی عابدینی، حجت پورفتحی، هانیه سخا، شیرین توفیقی، مسعود پریش * صفحات 16-24
    پیش زمینه
    اضطراب و دلهره یک مفهوم چالشی در مراقبت قبل از عمل بیماران می باشد. بیشتر بیمارانی که منتظر جراحی الکتیو هستند ، اضطراب را تجربه می کنند و به عنوان یک واکنش قابل انتظار تلقی می شود. میزان اضطراب پیش از عمل می تواند منجر به افزایش درد پس از عمل، طولانی شدن بستری ، ایجاد عوارض جانبی در زمان عمل و کاهش رضایت بیمار شود
    مواد و روش کار
    در این مطالعه 140 نفر بیمار و 140 نفر از همراهان بیمار که جهت انجام عمل جراحی ارتوپدیک بستری شده بودند ، مورد بررسی قرار گرفتند. بیمارانی که به علت تروما یا جراحی های الکتیو کاندیدای عمل جراحی می شدند پس از انتخاب توسط جراح محترم و قرار گرفتن در لیست عمل ، توسط شخص اجرا کننده طرح با پر کردن پرسشنامه ای که بدین منظور طراحی شده است اطلاعات لازم جمع آوری شد . جمع آوری اطلاعات قبل از عمل و در بخش صورت گرفت . اطلاعات لازم با دادن توضیحات به بیمار یا همراه وی و تفهیم آنها با گرفتن پاسخ از طرف بیمار یا همراه بیمار وارد پرسشنامه شد . پر کردن پرسشنامه قبل از اقدامات تیم درمانی انجام پذیرفت .
    نتایج
    نتایج به دست آمده نشان داد که میانگین سنی شرکت کنندگان 43 سال بود. در بین بیماران 10 درصد را بیسواد ، 67.9 درصد بیماران را تحصیلات دیپلم و کمتر و نهایتا 22.1 درصد بیماران دارای تحصیلات دانشگاهی بودند. 60 درصد از بیماران سابقه ی عمل جراحی قبلی را داشتند. شایع ترین علل اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی ترس از عدم فعالیت بعد از عمل ، درد بعد از عمل و سرانجام عمل جراحی بود. در حالی که در همراهان بیمار شایع ترین عوامل ایجاد اضطراب ، ناتوانی بیمار بعد از عمل و اضطراب در مورد بیمار می باشد. همچنین در چندین حیطه زنان نسبت به مردان اضطراب های کمتری را تجربه می کنند.
    نتیجه گیری
    بررسی نتایج مطالعه حاضر نشان داد اضطراب ناشی از عدم فعالیت و ناتوانی بیماران شایع ترین و شدیدترین عامل اضطراب بیمارا و همراهان می باشد.
    کلیدواژگان: ASA، APAIS، اضطراب
  • شهریار صانع *، زهرا احمدیاری صفحات 25-33
    مقدمه
    کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک در حال حاضر روش استاندارد طلایی برای درمان سنگ کیسه صفرا است. معمولا درد بعد از عمل جراحی لاپاراسکوپی به صورت دردی حاد و تیز تظاهر می کند با ترومای ناشی از جراحی شروع در نهایتا با بهبود بافت کاهش می یابد.این مطالعه به تاثیر تیزانیدین بر درد شانه بعد از عمل در اعمال جراحی انتخابی کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک بوده است.
    روش ها
    در این مطالعه تصادفی دوسوکور آینده نگر، 60 بیمار بزرگسال با کلاس 1 و2 انجمن بیهوشی آمریکا که برای همل جراحی کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک انتخابی با بیهوشی عمومی در نظر گرفته شدند، بطور تصادفی به دوگروه تقسیم شده و مورد بررسی قرار گرفتند. 90 دقیقه قبل از بیهوشی در گروه مطالعه 6 میلی گرم تیزانیدین خوراکی و در گروه کنترل دارونما دریافت کردند. علائم حیاطی، نمره درد، میزان نیاز به داروی ضد درد مورد ارزیابی قرار گرفته و بین دو گروه با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفت.
    نتایج
    در بررسی مشخصات دموگرافیک یعنی سن، جنس و اندکس توده بدنی دو گروه با هم تفاوت معنی دار نداشتند(P>0.05). نمره درد در ریکاوری، 6، 12 و 24 ساعت بعد از عمل بطور معنی داری در گروه مطالعه نسبت به گروه کنترل کمتر بود(P=0.01, P=0.009, P= 0.005, P=0.03). میزان نیاز به داروی ضد درد در گروه دریافت کتتده تیزانیدین بطور معنی داری کمتر بود (52.33± 485.83 در مقایسه با 20.86± 350.87 میلی گرم). بررسی انجام شده نشان داد که دو گروه از نظر پارامترهای همودینامیک با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشتند.
    بحث
    تیزانیدین خوراکی 6 میلی گرم قبل از عمل جراحی کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک میزان درد شانه بعد از عمل و مصرف مخدر را کاهش داد.
    کلیدواژگان: تیزانیدین، درد شانه، بیهنوشی عمومی، کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک
  • علیرضا جهانگیری فرد، شیرین سلاحقه، سید بشیر میرتاجانی، مهتاب مرادی، فاطمه بهرام بیگی، بهروز فرزانگان * صفحات 34-44
    مقدمه
    ایجاد استرس های اکسیداتیو به دلیل تماس خون با سطوح مختلف مواد صناعی از چالش های تیم درمانی طی جراحی بای پس قلبی ریوی ،محسوب می شود. این مسئله با آزاد سازی عوامل التهابی همچون CRP، IL-6 و نوتروفیل ها سبب آسیب های بافتی به اندام های مختلف می گردد. با توجه به تمامی تلاشهای انجام شده در سالهای اخیر به منظور کاهش این آثار مخرب ، هنوز هیچ یک از روش های مرسوم نتوانسته اند بعنوان روشی کاملا مطمئن مطرح گردند. مواد آنتی اکسیدان همچون تیامین در دفاع از سلول ها در برابر رادیکال های آزاد اهمیت فراوانی دارند. در پژوهش حاضر تاثیر تیامین بعنوان ماده آنتی اکسیدان بر سطح لاکتات سرم در بیماران تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونری مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    مواد و روش
    در این مطالعه 140 بیمار با رنج سنی بین 25 تا 65 سال و مبتلا به اختلال خفیف سیستولیک (EF=45-55%) که کاندیدای جراحی CABG بودند انتخاب و به دو گروه ( 70 نفره) کنترل و غربال (بیماران با دریافت تیامین) تقسیم شدند. تمام این بیماران جهت جراحی بای پس قلبی تحت پمپ قلبی-ریوی، به روش یکسانی بیهوش شده و سطح لاکتات سرمی آنها قبل ، حین و بترتیب 2، 4، 6، 12، 18و 24 ساعت پس از جراحی اندازه گیری شد.تمامی داده های بدست آمده طی پرسشنامه ای جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج
    بر اساس اطلاعات بدست آمده ، اختلاف معنی داری بین دو گروه مورد مطالعه،از نظر اطلاعات دموگرافیکی و بیماری زمینه ای مشاهده نشد. سطح لاکتات سرم در گروه تیامین نسبت به گروه کنترل بطور معنی داری کمتر بود ( بجز قبل و 2 ساعت پس از جراحی) (P<0.05). کراتینین سرم نیز درگروه تیامین ،در نمونه اخذ شده در 24 ساعت بعد از جراحی به صورت معنی داری کمتر از گروه کنترل گزارش گردید(0.14±1.54در مقابل 0.19 ±1.24 ، p: 0.001).همچنین نتایج حاصله نشان دادند که دوز مصرفی داروهای اینوتروپ ومدت زمان انتوباسیون بعدازجراحی در بیماران تحت درمان با تیامین نسبت به گروه کنترل، کمتر بوده (P=0.001) ولی مدت زمان بستری در بیمارستان در دوگروه مشابه بوده است.
    جمع بندی
    نتیج نشان دادند که تجویز تیامین پیش از جراحی قلب ( در بیماران با اختلال خفیف سیستولیک بطن چپ) ضمن کاهش سطح لاکتات سرم (بعنوان مارکر پرفیوژن بافتی)، سبب بهبود عملکرد کلیه ها نیزمی گردد.
    کلیدواژگان: تیامین، بای پس عروق کرونری، اختلال سیستولیک، لاکتات
  • سپیده پاک نیت، فریدون فکرت صفحات 45-56
    مقدمه
    یکی از عوارض شایع بعد از اعمال جراحی درد می باشد. درد بعد از عمل یک واکنش پیچیده فیزیولوژیک به آسیب بافتی است و معمولا نگرانی اصلی بیماران این است که چه اندازه از درد را بعد از جراحی تجربه خواهند کرد. دکسمدتومدین و کتورولاک از داروهایی می باشند که در بی دردی پیشگیرانه مورد استفاده قرار می گیرند. هدف از این مطالعه مقایسه قابلیت بی دردی پیشگیرانه دکسمدتومدین و کتورولاک بر روی درد پس از عمل بیماران تحت آپاندکتومی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی و دوسوکور ، بر روی 60 بیمار 18 تا 65 ساله با کلاس ASA یک و دو بود که جهت عمل آپاندکتومی تحت بیهوشی عمومی قرار گرفتند. بیماران طبق جدول تصادفی بلوکی به سه گروه تقسیم شدند.
    گروه A دکسمدتومدین وریدی به میزان 1 میکروگرم به ازای کیلوگرم به عنوان دوز بولوس در مدت زمان 10 دقیقه بلافاصله قبل از اینداکشن و سپس 5/. میکروگرم به ازای کیلوگرم در در طی جراحی به صورت انفوزیون پیوسته دریافت نمودند.گروه B 30 میلی گرم کتورولاک وریدی بلافاصله قبل از اینداکشن و گروه C به عنوان گروه شاهد نرمال سالین %9/. بلافاصله قبل از اینداکشن دریافت نموده و در طول عمل برای هر دو گروه B وC نرمال سالین %9/.انفوزیون شد. سپس القا و نگهداری بیهوشی و همچنین ریورس در مورد تمامی بیماران مورد مطالعه بصورت یکسان اعمال شد.
    پس از اتمام بیهوشی برای همه بیماران پمپ کنترل درد دیجیتال(PCA)حاوی فنتانیل (بولوس های 10 میکروگرم با زمان قفل 10 دقیقه ) وصل گردید. علائم حیاتی بیماران 5 دقیقه پس از استراحت بر روی تخت اتاق عمل، بلافاصله بعد از انتوباسیون، در دقایق 5-10-15-20-30-40 و هر 10 دقیقه تا پایان عمل ثبت گردید. در ریکاوری نیز علائم حیاتی، وقوع تهوع،استفراغ و شدت لرز ثبت شدند. بیماران در صورت وجود لرز غیر قابل کنترل 25 میلی گرم پتدین دریافت نمودند. درد به کمک شاخص دیداری شدت درد(VAS)در ساعتهای 1، 3، 6، 12و 24 ارزیابی شد. در صورتی که 3 > VAS بود و بیماران مسکن اضافه درخواست کردند؛ شیاف دیکلوفناک 100 میلی گرمی تجویز شد. حجمی از محتوی پمپ کنترل درد بیمار ( PCA) که توسط بیماران مصرف شده بود، ثبت گردید. داده های بدست آمده توسط نرم افزار SPSS (ورژن 19) با استفاده از آزمونهای آماری مورد نیاز تجزیه و تحلیل گردیدند و ارزش های P<0.05 معنی دار تلقی شدند.
    نتایج
    شدت درد در زمان های 3،1 و6 ساعت پس از عمل بین سه گروه تفاوت معناداری نداشت؛ اما در زمان های 12 و 24 ساعت پس از عمل در گروه دکسمدتومدین کمتر از دو گروه دیگر بود (P12= 0.004 & P24= 0.003).
    دوز فنتانیل مصرفی تنها درگروه دکسمدتومدین نسبت به گروه شاهد به طور معناداری کمتر بود. (PPCA= 0.003) از نظر تجویز پتدین و شیاف دیکلوفناک بین سه گروه تفاوت معناداری مشاهده نگردید.
    افزایش دمای بدن بیماران در قبل،حین و بعد از عمل در گروه دکسمدتومدین نسبت به دو گروه دیگرمعنادار بود.(PT= 0.001) .در طول زمان در دو گروه کتورولاک و شاهد کاهش دمای بدن بیماران معنادار بود.(PK= 0.037 & PC= 0.001)
    تغییرات فشارخون(سیستولیک، دیاستولیک وMAP) بین سه گروه تفاوت معناداری نداشت.
    تعداد ضربان قلب در دقایق 10، 15 ،30 در گروه دکسمدتومدین نسبت به شاهد(P10=0.022 & P15=0.010 & P30=0.015) و بلافاصله پس از انتوباسیون و دقیقه 10 حین عمل نسبت به گروه کتورولاک به طور معناداری کمتر بود.(PPO=0.033 & P10=0.024)
    میزان O2sat در دقایق 5، 15، 30، 40 و ریکاوری در گروه دکسمدتومدین بطور معناداری نسبت به دو گروه دیگر کمتر بود.
    (P5=0.045 & P15=0.006 & P30=0.003 & P40=0.003 PR=0.024) در بیماران سه گروه تفاوت معناداری از لحاظ سن، جنس،قد، وزن، کلاس ASA و همچنین وقوع تهوع،استفراغ و لرز مشاهده نگردید.
    نتیجه نهایی
     تجویز پیشگیرانه دکسمدتومدین درد بعد از عمل آپاندکتومی را در ساعات 12 و 24 پس از عمل بطور قابل ملاحظه ای کاهش داده و نیاز به مسکن بعد از عمل را کمتر می نماید.
    کلیدواژگان: آپاندکتومی، کنترل درد بعد از عمل، دکسمدتومیدین، کتورولاک
  • مسعود پریش، بهزاد سالکی، هاله فرزین، هانیه سخا، حجت پورفتحی * صفحات 57-65
    مقدمه و اهداف
    بیماری افزایش فشار خون شایع ترین بیماری های موجود در اکثر کشورها می باشد. با افزایش سن احتمال ابتلا به این بیماری افزایش می یابد. از شایعترین عوارض آن، عوارض چشمی می باشد که باعث مراجعه جهت اعمال جراحی چشمی می شود. مراکز اختصاصی جراحی چشم با افزایش مراجعه بیماران سالمند و مبتلا به بیمار افزایش فشار خون و نیازمند جراحی چشمی روبه رو است. هدف از این مطالعه بررسی میزان اگاهی بیماران چنین مراکزی از وجود بیماری افزایش فشار خون و کیفیت درمان از طرف بیماران است.
    روش کار
    تعداد 300 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان های اختصاصی جراحی های چشم که مبتلا به بیماری افزایش فشار خون بودند در درمانگاه بیهوشی به هنگام ویزیت قبل از عمل مورد بررسی قرار گرفتند. متغیرهای مورد بررسی عبارت بودند از : میزان آگاهی از بیماری، پزشک معالج، محل اقامت، نوع دارو، استفاده ی مرتب از رژیم درمانی، ارتباط آگاهی با سن و جنس، عوارض بیماری و سابقه بستری. فشار خون بیماران نیز به هنگام ویزیت در بخش و اتلق عمل ثبت می شد.اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار spss17 آنالیز شده اند.
    یافته ها
    میزان عدم آگاهی بیماران از وجود بیماری خود %3/25 بوده است. میزان آگاهی از بیماری با جنس و محل اقامت ارتباط معنی داری داشت، سن عامل تعیین کننده نبود. فشار خون بیمارانی که در کلینیک یا بخش فشار خون بالا داشتند در اتاق عمل نیز بالا بود.تحت درمان بودن با جنس، محل اقامت و آگاهی از بیماری رابطه ی معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه بهنتایج بدست آمده ار این مطالعه و بالا بودن میزان عدم آگاهی بیماران از وجود بیماری هیپرتانسیون (1 نفر از هر 4 نفر بیمار) به نظر میرسد لزوم آگاهی بخشیدن به بیماران در سطح وسیع در جامعه توسط رسانه های عمومی و مراکز دخیل در بهداشت جامعه اهمیت بیشتری پیدا میکند تا درمان نیز با سطح بهتری صورت گیرد در نتیجه اداره ی این بیماران پرخطر در دوره ی قبل و بعد از عمل با کیفیت بهتری انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: بیهوشی، هیپرتانسیون، آگاهی، درمان، جراحی های چشم
  • احمد شهوندری، احمد خشای، افشین گودرزی، ندا حاتمی صفحات 66-73
    مقدمه
    در بیماران تروما به سر که دچار کاهش سطح هوشیاری می باشند و نیاز به تهویه مکانیکی دارند، دو وسیله مرطوب کننده راه هوایی برای گرم و مرطوب کردن راه هوایی براساس شرایط بالینی بیمار استفاده می شود. هدف این تحقیق بررسی تاثیر دو سیستم مرطوب کننده راه هوایی بر تعداد تنفس در بیماران تروما به سر تحت تهویه مکانیکی تهاجمی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه بالینی تصادفی 50 بیمار به روش تصادفی به دو گروه مداخله تقسیم شدند. دو وسیله مرطوب کننده گرمایی و تبادل کننده گرما و رطوبت فیلتردار هر کدام به مدت 30 دقیقه به صورت متقاطع برای گروه ها مورد استفاده قرار گرفت. در پایان هر دوره استفاده از مرطوب کننده راه هوایی، تعداد تنفس بیمار از روی دستگاه تهویه مکانیکی بیمار ثبت شد، داده ها با نرم افزار 25SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مقایسه دو گروه مرطوب کننده گرمایی و تبادل کننده گرما و و رطوبت فیلتردار در جایگذاری اول تفاوت معنادار بود (049/0=P). در مقایسه دو گروه مرطوب کننده گرمایی و تبادل کننده گرما و و رطوبت فیلتردار در جایگذاری دوم تفاوت معنادار نبود (056/0=P). در مقایسه استفاده متوالی هر دو وسیله در گروه مرطوب کننده گرمایی تفاوت معنادار بود (013/0=P). در مقایسه استفاده متوالی هر دو وسیله در گروه تبادل کننده گرما و و رطوبت فیلتردار تفاوت معنادار بود (037/0=P).
    بحث و نتیجه گیری
    استفاده از یک تبادل کننده گرما و رطوبت فیلتردار در مسیر جریان تهویه مکانیکی تهاجمی در بیماران تروما به سر منجر به افزایش تعداد تنفس می شود که می تواند ناشی از افزایش مقاومت راه هوایی و افزایش دی اکسید کربن خون شریانی و حجم فضای مرده باشد. پیشنهاد می شود که از این وسیله مرطوب کننده راه هوایی با احتیاط و با توجه به شرایط بالینی بیمار استفاده شود.
    کلیدواژگان: مرطوب کننده راه هوایی، تعداد تنفس، تروما به سر، تهویه مکانیکی
  • پریسا سزاری، فرهاد صفری، منا رجبی، کامران متقی، مسعود نشیبی * صفحات 74-78
    کیست هیداتید یکی از مهم ترین بیماری های انگلی می باشد که در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران از معضلات بهداشتی و پزشکی محسوب می شود. در این بیماری انسان میزبان واسط انگل می باشد که از طریق خوردن سبزیجات و مواد غذایی آلوده با مدفوع میزبان اصلی مثل سگ که حاوی تخم انگل است، آلوده می شود. این بیماری می تواند ارگان های مختلفی را در بدن درگیر کند که شایع ترین آنها ریه و کبد می باشد. پاره شدن کیست هیداتید می تواند باعث واکنش آنافیلاکسی و یا حتی مرگ گردد. در این مطالعه ما به معرفی بیماری پرداخته ایم که هنگام جراحی کیست هیداتید کبدی دچار نشت محتویات آن و به دنبال آن دچار واکنش آنافیلاکسی شده است، که درمان وی از اتاق عمل با مایع درمانی و تزریق اپی نفرین آغاز گردید و تا ICU ادامه پیدا کرد و پس از 2 روز بستری در ICU با حال عمومی خوب به بخش منتقل گردید. بنابراین به عنوان آنستزیولوژیست باید همیشه آمادگی تشخیص زودرس و درمان سریع این پیامد را داشته باشیم و در بیمارانی که این احتمال می رود که در طی جراحی دچار این واکنش گردند باید تمهیدات لازم از جمله مانیتورینگ دقیق و داروهای لازم در اتاق عمل فراهم شوند.
    کلیدواژگان: کیست هیداتید، آنافیلاکسی
|
  • Alireza Salimi, Fateme Monjazebi, Hamidreza Jamaati, Houman Sharifi, Hamidreza Rabanian, Reza Aminnejad * Pages 2-15
    Background
    Anesthesiology was emerged as a medical specialty from the early 20th century. Anesthesiologists manage vital procedures during surgery and induce anesthesia and, at the end of surgery, awaken patients. The people can be educated and their health can be improved by bewaring of their attitude and understanding of anesthesiologists and anesthesiology. So, this study is aimed to evaluate the knowledge of the general population about anesthesiology, anesthetic procedures, and the tasks of anesthesiologist and the factors influencing it.
    Materials and methods
    This study is a descriptive-analytic cross-sectional study between 1396-97. The population of the study was healthy people in Tehran, Mazandaran, Khuzestan, Khorasan Razavi, Kerman provinces and Tehran city. The sampling method was defined in three levels: cluster sampling, stratified sampling, and simple random sampling. The data collection tool was a questionnaire. Data were analyzed using descriptive and analytical statistics and analyzed using SPSS v.19 software.
    Results
    1558 questionnaires were completed. 52.4% of the subjects were females and 47.6% were males. The mean age of the subjects was 43.62 ± 14.8 years. The majority of subjects were married (54.7%), had high school education (33.4%) and were employed (63.3%). The result of this study showed that 44.2% of people were afraid of anesthesia. There was a significant relationship between gender and fear of anesthesia and between age and fear of anesthesia and between education and fear of anesthesia. Only 30.6% of the people knew that they are anesthetized by anesthesiologists. The majority of people (76.4%) had a tendency to be visited by their anesthesiologist preoperatively. 37.9% of people tended to have general anesthesia and women preferred general anesthesia more than men. The majority of subjects (53.4%) believed that general anesthesia was less risky than spinal anesthesia and had no knowledge of the duration of education of anesthesiologist at the university. Only 30.4% of the subjects have knowledge about the anesthesiologist role in controlling acute and chronic pain, 16.1% of them have knowledge about the anesthesiologist role in emergency unit and 37.4% of them have knowledge about the anesthesiologist role in intensive care unit.
    Conclusion
    Despite the fact that the majority of people participating in our study were educated and lived in urban areas, public awareness of the role of anesthesiologists in Iran was poor. This knowledge is improved by more relationship between anesthesiologists and community and increasing media attention to anesthesia and anesthesiologists and the provision of radio and television programs about the role of anesthesiologists and will help to improve awareness and understanding of community members regarding anesthesia and the role of anesthesiologists.
    Keywords: Anesthesia, anesthesiology, anesthesiologist, public awareness, role ofanesthesiologist
  • Naghi Abedini, Hojjat Pourfathi, Hanie Sakha, Shirin Towfighi, Masoud Parish* Pages 16-24
    Background and purposes
     Anxiety and fear a challenge in the care of ill health before surgery. More patients who are waiting for elective surgery, anxiety virgin and as a reaction occurs as expected. Can lead to an increase in anxiety before surgery, postoperative pain, longer hospital stays, reduce side effects at the time of surgery and patient satisfaction.
    Materials and methods
     In this study, 140 patients and 140 patients, who were hospitalized for orthopedic surgery, were studied. Patients undergoing surgery due to trauma or elective surgeries were selected by the surgeon after the operation was respected in the list. By the person running the scheme by filling out a questionnaire designed for this purpose the information was collected. Data collection was performed preoperatively and on. Fill out the questionnaire were performed before treatment team.
    Results
    The results showed that the mean age of participants was 43 years. Among the patients, 10% were illiterate, 67.9 percent of patient’s diploma or less education and, finally, 22.1% of patients had an academic degree. 60% of patients had a history of previous surgery. The most common causes patients' anxiety before surgery afraid of inactivity after surgery, postoperative pain and eventually had surgery. While the companions of patients most common causes of anxiety, helplessness and anxiety after surgery on the patient. Also, several fields are fewer women than men experience anxiety.
    Conclusion
    The overall results showed that anxiety is the most common cause of severe disability caused by inactivity and anxiety of patients and is associated.
    Keywords: ASA, APAIS, anxiety
  • Zahra Ahmadyari, Sharyar Sane * Pages 25-33
    Background
    Cholecystectomy is considered as the most important and relatively common postoperative pain control often begins in recovery room by using systemic narcotics that may have some side effects. The aim of this study is to evaluate the effect of premedication with oral tizanidine on pain relief after elective laparoscopic cholecystectomy.
    Materials and Methods
    In this double-blinded clinical trial, 60 adults of American Society of Anesthesiologist physiologic state 1 and 2 scheduled for elective laparoscopic cholecystectomy under general anesthesia were studied and randomly divided in two study and control groups. Ninety minutes before the induction of anesthesia, patients received either 6 mg tizanidine (study group) or placebo (control group) orally. Then, the vital signs, pain intensity, duration of stay in recovery, and the analgesic consumption were measured and then compared in both groups during 24 h postoperatively.
    Results
    There was no significant difference in patient characteristics, with respect to age, weight, gender (P > 0.05). The pain score were significantly lower in study group at recovery, 6, 12 and 24 hours after surgery (P=0.01, P=0.009, P=0,005, P=0.03). The need for analgesic drugs was significantly lower I tizanidine group. (485.83 ± 52.33 mg vs.350.87± 20.86 mg),.There were no significant difference in hemodynamic parameters between two groups.
    Conclusion
    Oral administration of 6 mg tizanidine before laparoscopic cholecystectomy reduces postoperative pain, opioid consumption.
    Keywords: Tizanidine, Shoulder pain, General Anesthesia, laparoscopic cholecystectomy
  • Alireza Jahangiri Fard, Shirin Salaheghe, Seyyed Bashir Mirtajani, Mahtab Moradi, Fateme Bahram Baygi, Behrouz Farzaneghan * Pages 34-44
    Introduction
    During cardiopulmonary bypass, oxidative stress happens in the patient's cells due to blood contact with various levels of synthetic materials. It can activate inflammatory process and release factors such as IL-6, CRP, and Neutrophils which may hurt different organs. In recent years, many efforts have been made to prevent this type of damage, however, no single treatment has been proposed to reduce this risk. Antioxidant substances such as Thiamine is important in cell defense against free oxygen radicals. Regarding this issue, in this study, the effect of thiamine on lactate levels in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery has been investigated.
    Materials and methods
    In this study, 140 patients from 25 to 65 years old with mild systolic dysfunction (EF = 45-55%) who were candidates for elective CABG surgery in two groups: control and purpose (patients receiving Thiamine) were examined. All of these patients were anesthetized in an identical manner, and were subjected to a heart-lung pump. Serum lactate levels were measured before, during and 6, 12, 18, and 24 hours after surgery. All data collected in a questionnaire were recorded and evaluated using spss statistical software.
    Results
    Study groups showed no significant differences regarding demographics and underlying diseases. Serum lactate was significantly lower in thiamine group during the first 24 hours after surgery (except before operation and 2 hours later) (p <0.05).Creatinine level in two groups before surgery was not significantly different, However, it was significantly lower in case group 24 hours after surgery (1.54±0.14 vs. 1.24±0.19; p: 0.001).Also, dose of Inotropes in patients who received thiamine, was significantly lower than the control group (p= 0.001). Exudation was longer in control group (15.4±4.9 vs. 13.15±4.1; p=0.003) while ICU stay was not different.
    Conclusion
    It seems that thiamine administration before cardiopulmonary bypass, in patient with decreased left ventricular function, can decrease serum lactate as tissue perfusion marker and also improve kidney function.
    Keywords: Thiamine, Coronary artery bypass graft, Systolic dysfunction, Lactate
  • Fereydoon Fekrat, Sepideh Pakniyat Pages 45-56
    Introduction
    Pain is one of the common complication of surgery. Pain is a complex of physiological responses to tissue injury. Patients worry mostly of how much pain they would experience after surgery. Dexmedetomidine and ketorolac are two drugs that have analgesic effects. The aim of this study is compare the preventive analgesia efficacy of Dexmedetomidine and ketorolac in patients after appendectomy operations
    Materials and methods
    This study is a randomized double blinded clinical trial. Sixty patients aged 18 to 65 (ASA I-II) who had undergone appendectomy operations with general anesthesia were analyzed. The patients were divided into three groups according to the block randomization table. Group A patients received a bolus intravenous dose of 1 microgram/kg Dexmedetomidine in 10 minutes before induction and a continuous infusion of 0.5 microgram/kg/hr during the operation. Group B received intravenous 30 mg ketorolac before induction. Group C was the control group that received normal saline. An intravenous infusion of normal saline was administered to groups B and C. Induction, maintenance and reversal were same for all study groups patients. At the end of anesthesia, a digital PCA pump containing fentanyl (bolus 10 microgram, lockout time 10 minutes) was applied. Pethidine (25 mg IV) was applied to patients who had intractable shivering. The patients’ vital signs were recorded 5 minutes after resting on the bed of the operating room, immediately after intubation, at 5, 10, 15, 20, 30, 40 and every 10 minutes till the end of operation. The patients’ vital signs, nausea – vomiting and the degree of shivering were all recorded. Pain intensity was recorded by VAS at 1, 3, 6, 12 and 24 hours after operation. In the case of a patient having a VAS greater than 3 and a request for analgesic medication a 100 mg diclofenac suppository was administered. The total volume of PCA consumed by the patients were recorded. The gathered data were statistically analyzed by an SPSS 19 software and P values less than 0.05 were accepted significant.
    Results
    there is no significant difference between the study groups regarding age, gender, height, weight, ASA classification, nausea-vomiting and shivering. The pain intensity was not significantly different betweem groups at 1, 3 and 6 hours after operation; but in the Dexmedetomidine group it was less than the two other groups at 12 and 24 hours after operation (P12= 0.004 & P24= 0.003). There was no difference between the ketorolac and control group. The total dose of fentanyl PCA used was significantly less in the Dexmedetomidine group compared to the control group (PPCA= 0.003). Body temperature was significantly higher before, during and after operation in the Dexmedetomidine group compared to the two other groups (PT= 0.001). During operation the decrease in body temperature was significant in the ketorolac and control groups (PK= 0.037 & PC=0.001). the changes in blood pressure were not significantly different between the three groups but there was a significant increase in mean arterial pressure (MAP) during the operation time. Heart rate before intubation, at 5, 20, 40 minutes and in the recovery was not significantly different. The heart rate at 10, 15 and 30th minutes was significantly lower in the Dexmedetomidine group compared to the control group (P10=0.022 & P15=0.010 & P30=0.015) and immediately after intubation, 10th minute compared to the ketorolac group (PPO=0.033 & P10=0.024). There was no significant difference between the three groups regarding the changes in SpO2 levels at before, after intubation and at 10th minute after intubation. However, the SpO2 levels were significantly lower in the Dexmedetomidine group compared to the other groups at 5, 15, 30, 40th minutes and recovery time (P5=0.045 & P15=0.006 & P30=0.003 & P40=0.003 PR=0.024). Although the SpO2 levels did not have any significant change during the time within each group.
    Conclusion
    Dexmedetomidine as an agent for preventing pain after operation is mostly effective at 12 and 24 hours after operation which attenuated the need for analgesic medication postoperatively.
    Keywords: Appendectomy, Pain, Postoperative, Dexmedetomidine, ketorolac
  • Masoud Parish, Behzad Saleki, Hale Farzin, Hanie Sakha, Hojjat Pourfathi * Pages 57-65
    Objective
    hypertension is one of the most popular in most countries. Probability of this disease increases whit age. Ocular complications are seen whit HTN which necessitate their referral to the ophthalmic centers. The geriatric patients having hypertension and need ophthalmic surgery are increasing. The aim of this study was to surgery the rate of awareness about the presence of hypertension and its regular treatment in hypertensive patients.
    Materials and methods
    300 hypertensive patients in ophthalmic surgical center were studied in preoperative anesthesia clinic. The rate of awareness, their responsible physician, residency, drugs and their name, regular use of drugs, relationship between awareness and age, sex, complications of the disease and admission due to HTN, the blood pressure was measured in clinic , ward and operating room. The data’s were analyzed with spss ver.17.
    Results
    Lack of awareness about the disease was 25.3% in patients. The BP in whom was elevated in clinic and ward also was high in operating room. Treatment had significant relation with sex, residency and awareness.
    Conclusion
    The results of this study showed that the lack of awareness about having HTN was high (in 1/4 patients). It is important to let the people know more about their health and the need for treatment in high quality and to reduce the complications of the perioperative management of these patients could be done well and safe.
    Keywords: Anesthesia, Hypertension-awareness, treatment, Ophthalmic surgeries
  • Ahmad Shahandri, Ahmad Khoshay, Afshin Goodarzi, Neda Hatami Pages 66-73
    Introduction
    In patients with head traumatic who have a low level of consciousness and require mechanical ventilation, two airway moisturizing devices are used to warm and moisturizing the airway based on clinical conditions of the patient. The purpose of this study was to evaluate the effect of two airway humidifying systems on the number of respiratory head traumatic patients under invasive mechanical ventilation.
    Materials and methods
    In this randomized clinical trial, 50 patients were randomly divided into two intervention groups. Two heat exchangers and heat exchangers and a filtered moisture were used for each group for 30 minutes each. At the end of each period, using airway moisturizer, the patient's respiratory rate was recorded from the patient's mechanical ventilation device, the data were analyzed by SPSS25 software.
    Results
    There was a significant difference between the two groups of heat and moisture exchangers and the heat exchanger and the filter humidity in the first placement (P = 0.049). There was no significant difference between the two heat and moisture exchange groups and the heat exchanger and the filter moisture content in the second placement (P = 0.056). Comparing the successive use of both devices in the thermal moisture group was significant (P = 0.013). Comparing the successive use of both devices in the heat exchange group and the filtered moisture was significant (P = 0.037).
    Conclusion
    The use of a heat exchanger and a filtered moisture exchanger in the path of an aggressive mechanical ventilation flow in patients with head trauma leads to an increase in respiratory rate, which can be due to an increase in airway resistance and an increase in arterial blood carbon dioxide and dead body volume. It is recommended that this airway moisturizer be used with caution and according to the patient's clinical condition.
    Keywords: Airway Humidifier, Respiratory Rate, Head Traumatic, Mechanical Ventilation
  • Parisa Sezari, Farhad Safari, Mona Rajabi, Kamran Mottaghi, Masoud Nashibi * Pages 74-78
    Hydatid cyst is one of the most important parasitic disorders which cause some health issues in many countries such as Iran. In this disease, humans are intermediate host who may be infected via consumption of infected vegetables (infected with diseased dog feces). This disease could involve different organs in human body which the most common organs are liver and lungs. Cyst rupture could cause anaphylactic reactions and even death. In this paper we report a case of liver cyst rupture during surgery which treated with epinephrine and venoclysis and continued to the ICU. Patient discharged from ICU to ward after two days. As an anesthesiologist we should be always vigilant and prepared to encounter such events and the required equipment for these kinds of events must be at hand in operating theatre.
    Keywords: Hydatid Cyst, Anaphylaxis