فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 47 (زمستان 1397)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 47 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بررسی شیوه های مقابله با تهدیدهای نرم دشمن علیه کارکنان نیروی انتظامی
    داود دعاگویان*، مرتضی لاسمی صفحات 9-38
    زمینه و هدف

    تحقیق حاضر با هدف شناسایی شیوه های مقابله با تهدیدات نرم دشمن علیه کارکنان ناجا انجام گرفته است. در سال های گذشته گستردگی و جدیت ناجا در اجرای ماموریت های سازمانی، دشمن را بر آن داشته است که با استفاده از ابزارها و طراحی روش های متعدد، چهره کارکنان خدوم نیروی انتظامی را در افکار عمومی خدشه دار نماید. با عنایت به اینکه یکی از اساسی ترین مولفه های قدرت ملی هر نظامی، نیروی پلیس آن کشور است و اقتدار و ماندگاری آن، به این نیرو بستگی دارد، تهدیدات نرم دشمنان می تواند به عنوان مهم ترین و خطرناک ترین آفت برای این مجموعه مهم و حیاتی مطرح باشد. بر این اساس لازم است که مقابله با تهدیدات نرم از اولویت های کاری فرماندهان و مدیران ناجا باشد و در این راستا باید گستره نفوذ تهدیدات، ابزار و شیوه های مقابله با آن شناسایی شوند. در این تحقیق اقدامات رسانه ای، سایبری (مواجهه با شایعه سازی)، تاثیرگذاری بر افکار عمومی و تبلیغاتی موردبررسی قرار گرفته است.

    روش

    این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و جزو تحقیقات کمی است که با استفاده از روش توصیفی پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق، کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی تهران بزرگ بوده اند. جامعه نمونه نیز در دو مرحله انتخاب شده اند؛ در مرحله نخست با استفاده از فرمول کوکران نمونه ها به تعداد 223 نفر برگزیده شدند و سپس با استفاده از شیوه نمونه گیری احتمالی سیستماتیک (سامانمند) نمونه ها انتخاب و اطلاعات از آنان اخذ شد. ابزار گردآوری داده ها «پرسش نامه محقق ساخته» بوده است که قبل از اجرای پرسش نامه، اعتبار آن از طریق سنجش اعتبار صوری و پایایی آن از طریق ارزیابی آلفای کرونباخ موردتایید قرار گرفت.

    یافته ها و نتیجه گیری:

    یافته های تحقیق نشان می دهد که تاثیر اقدامات تبلیغاتی ناجا در بحث خنثی سازی تهدیدات نرم دشمن علیه کارکنان فاتب بیش از دیگر اقدامات بوده است؛ اقدامات رسانه ای در مرتبه دوم و اقدامات سایبری در مواجهه با شایعه سازی در مرتبه سوم و درنهایت اقدامات تاثیرگذاری بر افکار عمومی داخلی ناجا در مرتبه چهارم قرار دارند.

    کلیدواژگان: تهدیدات نرم، مقابله، آسیب، تهدید، کارکنان ناجا، عملیات روانی
  • راهبردهای سازمانی کاهش وقوع جرائم در بین کارکنان ناجا
    محمدعلی عامری*، نورمحمد رضایی صفحات 39-64
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل سازمانی موثر بر وقوع جرایم و ارایه راهبردهایی برای کاهش جرایم است.

    روش تحقیق:

    بدین منظور در ابتدا از طریق مصاحبه با صاحب نظران و مدیران، علل و عوامل موثر بر بروز جرایم شناسایی شدند. جهت انجام تحقیق از مصاحبه و روش پژوهش پیمایشی استفاده شده است. پس از بررسی مبانی نظری پژوهش و مصاحبه های انجام شده، پرسشنامه پژوهش تهیه و تدوین گردید. در ادامه، پرسش نامه بین گروه نمونه موردمطالعه اجرا و اقدام به بررسی پایایی و روایی آن سنجیده شد. نتایج نشان داد که در همه مولفه ها، پرسش نامه پایایی و روایی مطلوب و رضایت بخشی دارد. به منظور بررسی سوال پژوش و تدوین راهبردهای مناسب از آزمون تی تک نمونه ای و الگوی برنامه ریزی راهبردی استفاده شد.  

    یافته ها و نتایج:

    آزمون نشان داد میانگین ساختارها و فرایندهای معیوب سازمانی، فرهنگ سازمانی، عوامل مدیریتی، در کنار نامناسب و ناکافی بودن آموزش ها، بالاتر از حدمتوسط است. به بیان دیگر، از دیدگاه پاسخگویان، ساختارها و فرایندهای معیوب سازمانی، فرهنگ سازمانی، عوامل مدیریتی و نامناسب و ناکافی بودن آموزش ها در بروز جرایم در بین کارکنان نقش دارند. در ادامه، به منظور انتخاب راهبردها، از خبرگان خواسته شد که به هرکدام از شاخص ها بر اساس «طیف صف تا هفت» امتیاز بدهند؛ شاخص هایی که میانگین آن ها بیشتر از 5/3 بود به عنوان شاخص های نهایی در قالب پرسش نامه نهایی عملیاتی شدند. در پایان، بر اساس الگوی برنامه ریزی راهبردی، راهبردهای مناسب جهت کاهش جرایم در گروه «راهبردهای تدافعی» و کاهش ضعف های سازمان و خنثی سازی تهدیدها در یک فرایند زمانی، تهیه و تدوین شدند.

    کلیدواژگان: عوامل سازمانی، راهبردها، جرائم، کاهش جرائم، کارکنان
  • آسیب شناسی مدیریت فرهنگی ساعس ناجا
    اسماعیل حسنوند صفحات 65-82
    زمینه و هدف

    مدیریت فرهنگی یکی از مهم ترین عناصر هر سازمان فرهنگی است. شناخت آسیب های مدیریت فرهنگی در سازمان های فرهنگی همچون سازمان عقیدتی- سیاسی ناجا، آن را در رسیدن به اهداف و حل مسایل و مشکلات، بهتر یاری می کند. ازنظر مسیولان سازمان ساعس ناجا، مدیریت فرهنگی در این سازمان با مشکلاتی روبه رو است. هدف این مقاله آسیب شناسی مدیریت فرهنگی ساعس ناجا است.  روش تحقیق: روش اجرای این تحقیق از نوع کیفی با استفاده از راهبرد تحلیل محتوای کیفی است. تعداد مشارکت کنندگان این تحقیق با استفاده از شیوه اشباع نظری، 20 نفر تعیین شد که این تعداد بر اساس روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.

    یافته ها و نتایج:

    نتایج این تحقیق نشان داد که از نگاه نخبگان سازمانی، میزان اثرگذاری مولفه سازمان دهی بر مدیریت فرهنگی بیش از حدمتوسط، میزان اثرگذاری مولفه برنامه ریزی بر مدیریت فرهنگی کمتر از حدمتوسط، میزان اثرگذاری مولفه نظارت و کنترل بر مدیریت فرهنگی بیش از حدمتوسط، میزان اثرگذاری مولفه هدایت و رهبری بر مدیریت فرهنگی بیش از حد متوسط، میزان اثرگذاری مولفه مربوط به حوزه محصولات فرهنگی بر مدیریت فرهنگی بیش از حد متوسط، میزان اثرگذاری سایر آسیب ها بر مدیرت فرهنگی، بیش از حد متوسط است. مقایسه آسیب های حوزه مدیریت فرهنگی از نگاه نخبگان، نشان داد که مهم ترین آسیب در حوزه مدیریت فرهنگی، آسیب های حوزه محصولات فرهنگی است. پس از این آسیب، آسیب های حوزه سازمان دهی، هدایت و رهبری، برنامه ریزی و در آخر آسیب های حوزه نظارت و کنترل به ترتیب بیشترین تاثیر را بر مدیریت فرهنگی ساعس ناجا دارند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی مدیریت فرهنگی، سازمان دهی فرهنگی، نظارت فرهنگی، هدایت فرهنگی، برنامه ریزی فرهنگی
  • معماری فرهنگی در ناجای آینده با تاکید بر چالش ها و فرصت های فرهنگی پیش رو
    مجید سلیمانی، توحید عبدی* صفحات 83-110
    زمینه و هدف

    معماری فرهنگی، حرکت از وضع موجود فرهنگی به وضع مطلوب فرهنگی است. پژوهش حاضر به عنوان معماری فرهنگی ناجا و با هدف شناسایی چالش ها و فرصت های فرهنگی فراروی کارکنان آن در آینده انجام شده است.

    روش تحقیق:

    پژوهش از نوع کاربردی و روش آن پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، شامل خبرگان و کارشناسان مسایل فرهنگی در ناجا بود که تعداد 90 نفر از آنان با روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب و درنهایت 73 نفر به سوال های تحقیق به طور صحیح پاسخ دادند. ابزار گردآوری اطلاعات فیش تحقیقاتی، و پرسش نامه محقق ساخته است. برای تحلیل اطلاعات از آزمون های «خی دو» و ضریب هماهنگی کندال استفاده شد.

    یافته ها و نتیجه گیری:

    یافته ها نشان داد برخی از چالش های فرهنگی پیش روی کارکنان شامل: کاهش انگیزه معنوی در کار، استفاده نکردن از اوقات فراغت، کاهش صله رحم، غیبت کردن و کاهش صداقت در محیط کار است. فرصت های فرارو شامل: وجود فرهنگ غنی اسلامی و ارزش ها، هویت ملی و اسلامی، فرهنگ و ارزش های سازمانی، فرهنگ ایثار و ازخودگذشتگی، بهره مندی از برنامه های فرهنگی آموزشی و امکان بهره گیری صحیح از رسانه است. نتایج پژوهش حاضر برای سیاست گذاران و برنامه ریزان فرهنگی ناجا قابل استفاده است و چهارچوب منسجمی برای تدوین راهبردهای فرهنگی در برنامه ریزی های آتی به منظور معماری فرهنگی ناجا فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: معماری فرهنگی، چالش، فرصت، باورها، نگرش ها، رفتارها، کارکنان ناجا
  • میزان انطباق رفتارهای کارکنان ناجا با ضوابط شرعی ابلاغی (موردمطالعه؛ پلیس پیشگیری ناجا)
    پرویز آهی، حسین بجانی* صفحات 111-134
    زمینه و هدف

    هدف این مقاله بررسی میزان انطباق رفتارهای کارکنان پلیس پیشگیری ناجا با ضوابط شرعی ابلاغی است.

    روش تحقیق:

    این تحقیق با روش توصیفی- پیمایشی انجام گرفته و هدف آن کاربردی است. جامعه آماری آن شامل همه کارکنان پلیس پیشگیری، کارکنان کلانتری ها و همچنین مراجعان به کلانتری (مردم عادی، متهمان و مجرمان) در مراکز استان ها و شهرستان های منتخب است. با توجه به گستردگی جامعه آماری در سراسر کشور، از پنج منطقه جغرافیایی و فاتب به صورت تصادفی، نمونه آماری گرفته شدند و به وسیله پرسش نامه محقق ساخته و بر اساس اصول تدوین شده در کتابچه های خط مشی های مکتبی، هم از کارکنان هر یگان و هم از مردم نظرخواهی شد. تعداد کل نمونه آماری 1847 نفر است که 65 درصد آن را مردم تشکیل می دهند.

    یافته ها و نتیجه گیری:

    یافته های پژوهش نشان می دهد میزان انطباق رفتارهای کارکنان ناجا با ضوابط شرعی ابلاغی در یگان پیشگیری ازنظر مردم 9/1 درصد خیلی کم و 37 درصد خیلی زیاد و ازنظر کارکنان 2/0 خیلی کم و 2/50 درصد خیلی زیاد است. همچنین انطباق رفتارهای کارکنان پلیس پیشگیری با ضوابط شرعی از دیدگاه کارکنان و مردم و بر اساس میانگین پایین ترین و بالاترین اصل حاکی از آن است که در پلیس پیشگیری از دیدگاه مردم پایین ترین میانگین (94/67) برای مواجهه با متهمان زن و بالاترین میانگین (55/72) برای ورود ماموران به منزل و از دیدگاه کارکنان پایین ترین میانگین (22/75) برای استفاده از مخبران و بالاترین میانگین (88/82) برای ورود ماموران به منزل است.

    کلیدواژگان: شناخت، رضایتمندی، آرامش، خانواده، سبک زندگی شاد
  • شناخت شناسی آرامش و رضایتمندی در سبک زندگی شاد از منظر آیات قرآنی
    اکرم رحیمی صفحات 135-148
    زمینه و هدف

    بحث از مسایل بنیادی رضایتمندی و آرامش در زندگی می تواند دین پژوهان را در یافتن درکی عمیق و تحلیلی صحیح تر از حقیقت آموزه های دینی یاری رساند. مسئله زندگی شاد از ابعاد مختلفی کاویده شده است. در این نوشتار سبک زندگی شاد در ساختار شناخت شناسی آموزه های دینی تحلیل می شود.

    روش تحقیق:

    رویکرد این مقاله به صورت «درون دینی» و از لحاظ روش «توصیفی و تبیینی» است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

    پس از بررسی اجمالی رضایتمندی و آرامش و بیان رابطه آن ها با زندگی شاد، این حقیقت آشکار شد که حوادث با نگاهی واقع بینانه، حق بینانه و زیبا شناسانه - به دلیل ارتباطی که با سایر پدیده ها دارند- در مجموع یک قاب زیبا خلق می کنند، ازاینرو باید نگاهی کل نگر به عالم داشته باشیم. پیامد چنین رهیافتی، ایجاد تحول در نوع فکر و نگرش انسان در عرصه های مختلف زندگی است. برای کسب چنین نگاه و معرفتی و رسیدن به سبک زندگی شاد، «خانواده و ازدواج موفق» موثرترین عوامل هستند.

    کلیدواژگان: شناخت، رضایتمندی، آرامش، خانواده، سبک زندگی شاد
|
  • Investigating the Ways to Cope with the Enemy's Threats against Law Enforcement Personnel
    Davood Doaguyan *, Morteza Lasemi Pages 9-38
    Background and objectives

    The purpose of this study was to identify the ways of coping with enemy's soft threats against I. R. I. Police personnel. In the past years, the extent and severity of I. R. I. Police in carrying out organizational missions has led the enemy to use the tools and design multiple methods to disrupt the image of police officers in public opinion. Given that one of the most basic components of the national power of each military system is the police force of that country and its authority and survival depends on this force, the soft threats of enemies can be considered as the most important and most dangerous pest for this vital and important organization. Accordingly, coping with soft threats should be one of the priorities of I. R. I. Police commanders and managers, and in this regard, the range of threats, tools and methods of fighting against them should be identified. In this research, media, cyber-attacks (fighting against gossip), the impact on public opinion and advertising have been examined.

    Methodology

    This study is of an applied research type and it is considered as a quantitative study which has been conducted using descriptive-survey method. The statistical population of this research was the staff members of Tehran Metropolitan Police Headquarter. The sample population was selected in two stages. In the first stage, using the Cochran formula, 223 individuals were selected and then, using a systematic sampling method, samples were selected and the data were obtained from them. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire. Before the implementation of the questionnaire, its reliability was verified using face validity and reliability through Cronbach's alpha. Findings and

    results

    The findings of the research show that the impact of I. R. I. Police publicity campaigns on the neutralization of the soft threats of the enemy against employees was more than other measures; media actions is on the second rank and cybercrime interventions in the face of rumors is on the third rank and ultimately actions affecting the public opinions of I. R. I. Police is on the fourth rank.

    Keywords: Soft Threats, Coping, Damage, Threat, I. R. I. Police personnel, psychological operations
  • Organizational Strategies for Reducing Offenses among I. R. I. Police Employees
    Mohammad-Ali Ameri *, Nourmohammad Rezaie Pages 39-64
    Background and objectives

    The purpose of this study was to identify organizational factors affecting the occurrence of crimes and provide strategies for reducing crime.

    Methodology

    To this end, the causes and factors determining the incidence of crime were first identified through interviews with experts and managers. To conduct the research, interviews and survey method have been employed. After reviewing the theoretical foundations of the research and interviews, the research questionnaire was developed. Subsequently, a questionnaire was conducted among the sample group and its reliability and validity were evaluated. The results showed that in all of the components, the questionnaire has a desirable reliability and validity. To investigate the research question and formulate appropriate strategies, one-sample t-test and a strategic planning model were employed. Findings and

    results

    The test showed that the mean of defective organizational structures and processes, organizational culture, management factors, along with inadequate and inappropriate training, were higher than the average. In other words, from the perspective of respondents, defective organizational structures and processes, organizational culture, managerial and inappropriate factors, and inadequate training are involved in the incidence of crimes among employees. Subsequently, in order to select strategies, experts were asked to score each of the indicators based on a range of 0-7, and the indicators with an average of more than 3.5 were operationalized as the final indicators in the form of a final questionnaire. In the end, based on the strategic planning pattern, appropriate strategies for reducing offenses in the "defensive strategies" group and reducing the weaknesses of the organization and the elimination of threats in a time process were prepared and elaborated.

    Keywords: Organizational Factors, Strategies, Crimes, Reduction of crimes, employees
  • Pathology of Cultural Management of I. R. I. Police Ideological-Political Organization
    Esmaiel Hassanvand Pages 65-82
    Background and objectives

    Cultural management is one of the most important elements of any cultural organization. Understanding the damage of cultural management in cultural organizations such as I. R. I. Police ideological-political organization helps it to achieve its goals and solve problems. According to the officials of the I. R. I. Police ideological-political organization, cultural management in the organization faces problems. The purpose of this article is the pathology of I. R. I. Police ideological-political organization's cultural management.

    Methodology

    The method of conducting the research is of a qualitative type using a qualitative content analysis strategy. The number of participants in this study was determined as 20 individuals using theoretical saturation method, which was determined by purposive sampling method. Findings and

    results

    The results of this research showed that, from the viewpoint of organizational elites, the effectiveness of organizing component on cultural management is more than the average, the effectiveness of planning component on cultural management is less than the average, the effectiveness of the monitoring and control component on cultural management is more than the average, the effectiveness of the guidance and leadership component on cultural management is more than the average, the extent of the effectiveness of the cultural products component on cultural management is more than the average, the extent of the effectiveness of other damages on cultural management is more than the average. Comparing the damages from the cultural management domain from the elite's point of view showed that the most important damage in the field of cultural management is the damage to the field of cultural products. After this damage, the damage to the organization, guidance and leadership, planning, and, finally, the damage to the area of ​​monitoring and control have the most impact on I. R. I. Police ideological-political organization's cultural management, respectively.

    Keywords: Pathology of cultural management, cultural organization, Cultural supervision, Cultural guidance, Cultural planning
  • Cultural Architecture in the future of I. R. I. Police, with an Emphasis on the Challenges and Cultural Opportunities Ahead
    Majid Soleymani, Tohid Abdi * Pages 83-110
    Background and objectives

    Cultural architecture is a movement from the present cultural status to the desired cultural status. The present research is carried out as a cultural architecture of I. R. I. Police with the aim of identifying the challenges and cultural opportunities of its employees in the future.

    Methodology

    This study is of an applied research type and its method is survey. The research population included the elites and experts in cultural affairs in I. R. I. Police. 90 of them were selected through targeted sampling method, and finally 73 responded to the research questions correctly. The research tools were note-taking and a researcher-made questionnaire. Chi-square and Kendall coordination coefficients were used for data analysis. Findings and

    results

    The findings showed that some of the cultural challenges facing employees include: reducing the spiritual motivation in work, not using leisure time, reducing piety, backbiting and reducing honesty in the workplace. The opportunities ahead include: the existence of rich Islamic culture and values, national and Islamic identity, culture and organizational values, the culture of self-sacrifice, the use of cultural education programs and the right to use the media. The results of this study can be useful for policymakers and cultural planners of I. R. I. Police and provide a coherent framework for developing cultural strategies in future plans for I. R. I. Police cultural architecture.

    Keywords: Cultural architecture, challenges, Opportunities, Beliefs, attitudes, Behaviors, I. R. I. Police personnel
  • The Degree of I. R. I. Police Staff's Behaviors' Adaptation to the Religious Standards (Case Study: I. R. I. Prevention Police)
    Parviz Ahi, Hossein Bejani * Pages 111-134
    Background and objectives

    The present study aims to investigate the degree of I. R. I. Prevention Police staff's behaviors' adaptation to the religious standards.

    Methodology

    This study is of an applied research type which was conducted using descriptive-survey method. The statistical population includes all preventive police personnel, police stations' personnel, as well as people referring to police stations (ordinary people, defendants, and criminals) in the centers of provinces and selected cities. Regarding the widespread statistical population across the country, five geographic regions and Tehran Metropolitan Police Command were randomly assigned to a researcher-made questionnaire. Both the staff members of each unit and the people were questioned in accordance with the principles laid down in the religious policies book. The total sample size is 1,847 individuals, 65% of whom are the people. Findings and

    results

    The findings of the research show that the level of adaptation of I. R. I. Police employees' behaviors to the religious standards communicated in the prevention unit is 9.1% as very low, and 37% as very high from the peoples' perspectives and from the employees' perspectives is 0.2% as very low and 50.2% as very high. Additionally, the adaptation of the prevention police staff's behaviors  to religious standards from the employees and peoples' perspectives and based on the average of the minimum and maximum principles suggests that in the prevention police, from the people's perspectives, the minimum mean is 67.94 for exposing female defendants, and the maximum mean is 72.55 for the officers' entry to houses, and from the staff members' point of view, the minimum mean is 75.22 for the use of the informants and the maximum mean 82.88 for the officers' entry to houses.

    Keywords: prevention police, Behavior adaptation, Job Performance, Protection, prevention, Religious standards
  • Tranquility and Satisfaction in a Happy Lifestyle from the Perspectives of Quranic Verses
    Akram Rahimi Pages 135-148
    Background and objectives

    The discussion of the fundamental issues of satisfaction and tranquility in life can help religious scholars to find a more profound and analytical account of the truth of religious doctrines. The issue of happy life has been explored from a variety of dimensions. In this article, a happy lifestyle is analyzed in the structure of the epistemology of religious teachings.

    Methodology

    This study was conducted using an Intra-religious approach. In terms of methodology, it is a descriptive-explanatory study. Findings and

    results

    After an overview of satisfaction and tranquility, and the expression of their relationship with happy life, the fact has been discovered that the events create a beautifully elegant frame with a realistic, fair and aesthetic look-because of the connection with other phenomena; therefore, we should take a holistic view towards the world. The consequence of such an approach is to create a change in the type of human thought and attitude in different areas of life. To achieve such a view and understanding and to achieve a happy lifestyle, "family and successful marriage" are the most effective factors.

    Keywords: Recognition, satisfaction, Tranquility, family, Happy lifestyle