فهرست مطالب

نشریه نظریه های اجتماعی متفکران مسلمان
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا قائمی نیک*، حمید پارسانیا صفحات 9-36
    ابونصر فارابی، به عنوان موسس فلسفه اسلامی، در مواجهه با علوم یونانی، از جمله فلسفه سیاسی، سعی کرده است با تکیه بر آموزه های اسلامی، علوم یونانی را بازخوانی و متحول کند. محصول این بازخوانی و تحول، طرح علومی متناسب با فرهنگ اسلامی از جمله علم مدنی است. این مقاله تلاش می کند این فرایند بازخوانی و تحول را با استفاده از روش شناسی بنیادین توضیح دهد. روش شناسی بنیادین، در سه بخش، چگونگی «شکل گیری نظریات علمی» را تبیین کرده و توضیح می دهد. بخش اول، ابعاد منطقی و معرفتی نظریه، بخش دوم، ابعاد وجودی-اجتماعی نظریه و بخش سوم، تاثیر تعاملات بنیادین فرهنگی بر شکل گیری نظریه است. در بخش سوم، در الگوی مواجهه فعال با فرهنگ های دیگر، به بازخوانی عناصر فرهنگ «دیگر» بر اساس «عناصر بنیادین» فرهنگ «خود» اشاره می شود، برخی از عناصر فرهنگ غیر پذیرفته و برخی دیگر بازگردانده می شوند و در نهایت منجر به سازگاری عناصر فرهنگی بیگانه با فرهنگ خودی می شود. در علم مدنی فارابی عناصر بنیادین فرهنگ اسلامی، توسط رسول و از طریق اتصال با عقل فعال (وحی) شکل می گیرد و بر اساس آن، علوم سیاسی یونانی بازخوانی می شوند.
    کلیدواژگان: روش شناسی بنیادین، فارابی، علم مدنی، ارسطو، خطابه
  • نورالله نورانی*، غلام رضا جمشیدی ها صفحات 37-58
    اختلافات نظری، پیرامون نسبت میان علم مدرن با دین، منجر به نوعی طیف بندی میان متفکرین این حوزه شده است. دیدگاه علم تجدد طلب، پیرایه زدا و سنت گرایی اسلامی، سه رویکرد کلان این میدان منازعه هستند که هر یک به گونه ای متفاوت نسبت به موضوع امکان یا امتناع تحقق علم دینی به طور عام و علوم اجتماعی اسلامی به طور خاص اظهار نظر کرده اند. تمامی نظریه ها و رویکردهای این حوزه با اتکای بر پیش فرض های فلسفی شکل گرفته اند که در بطن خود تحقق الگویی از مختصات جامعه مطلوب را هدف گذاری کرده اند. این موضوع به اختلاف و عدم در اختیار داشتن دیدگاهی اجماعی جهت نظریه پردازی اجتماعی منجر شده است. «جامعه شناسی برهانی» ایده ای بدیع و پیشنهادی است که تلاش می کند با توجه به تغییرات اجتماعی- فرهنگی در عصر جدید، صورتی نو از تفکر معرفت شناختی در حوزه فلسفه مضاف دانش جامعه شناسی ارائه دهد. جامعه شناسی برهانی با تاکید بر حضور غیرقابل انکار پیش فرض های فلسفی که ترسیم کننده مختصاتی از جامعه مطلوب در پس نظریه های جامعه شناسی و در نتیجه ارزش مداری آنها است، داعیه دار آن است که با اتکا بر گزاره های یقینی و عقلی- فلسفی، می توان ضمن ارزیابی بنیادهای فلسفی نظریه ها، با استفاده از «قیاس تجربی»، به نتایج جامعه شناختی هرچه مطمئن تر و عمیق تری دست یافت که فاصله حداکثری با ظنیات دارد.
    کلیدواژگان: نظریه پردازی، نظریه جامعه شناختی، پیش فرض های فلسفی، جامعه شناسی برهانی، قیاس تجربی
  • فاطمه وجدانی* صفحات 59-78
    هدف از این پژوهش، شناسایی و سازماندهی مولفه های اخلاق همسایگی بر اساس دیدگاه امام سجاد (ع) بود. روش انجام این پژوهش، تحلیل اسنادی به شیوه توصیفی - تحلیلی بود و صحیفه سجادیه و رساله حقوق امام سجاد (ع) مورد بررسی تحلیلی قرار گرفت. بر اساس یافته ها، ارزش های اخلاقی در هفت محور: اخلاق عمومی همسایگی، اخلاق ورزی با همسایه بلا دیده، اخلاق شکایت از همسایه، اخلاق مشورت بین همسایگان، اخلاق ورزی با همسایگان سالخورده، اخلاق مواجهه با کودکان همسایه و اخلاق برخورد با همسایه شرور صورت بندی شد. پایه های شناختی، عاطفی و نگرشی اخلاق ورزی همسایگی نیز شناسایی و تبیین شد. این پژوهش معنایی بسیار فراتر از یک مجاورت فیزیکی را برای مفهوم «همسایگی» نشان داد؛ یک نوع همزیستی با نوعی حس تعلق، حمایت گری، احساس مسئولیت و رعایت نظام دقیقی از اخلاقیات، که می تواند مجتمع مسکونی را به یک واحد اجتماعی منسجم تبدیل نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق همسایگی، امام، سجاد، همسایگی
  • محمد تقوی زواره*، حمیدرضا صارمی صفحات 79-99
    امروزه با گسترش مسائل و مشکلات پیچیده شهری، ضرورت توجه به راه حل های مرتبط با شهرهای ایرانی-اسلامی و منطبق با زمینه فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و کالبدی آشکار گشته است. در این میان، بررسی آراء و اندیشه های متفکران مسلمان می تواند راهگشای مسائل پیچیده موجود در شهرها باشد. حکیم ابوعلی سینا به عنوان یک اندیشمند بزرگ در جهان اسلام، در بسیاری جهات به تولید و بسط اندیشه های شهری کمک کرده است که در این بین، بیان مفهوم مدینه عادله به عنوان نقطه عطفی در نظریات مرتبط با مسائل شهری و شهرسازی وی مطرح می باشد. این پژوهش با هدف بررسی نظریات ابوعلی سینا در حوزه مسائل شهری و شهرنشینی، شناسایی ویژگی های یک شهر مطلوب و نیز ابعاد مرتبط با زندگی اجتماعی انسان ها در نظام شهری، به تبیین ابعاد و روابط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و کالبدی جامعه شهری مورد نظر خود می پردازد. روش تحقیق در پژوهش حاضر تلفیقی از روش های تحلیل محتوا، قیاسی- توصیفی و نیز تحلیل علی و فرا تحلیل می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد وجود یک جامعه شهری سالم، مستلزم توجه به کلیه ابعاد و روابط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و کالبدی می باشد؛ به طوری که نظام های یاد شده به عنوان یک کل وحدت بخش، مرتبط بوده و بر یکدیگر تاثیر گذار می باشند.
    کلیدواژگان: ابوعلی سینا، شهرسازی، شهر ایرانی- اسلامی، دیدگاه های شهری، جامعه شهری، مدینه عادله، آرمانشهر
  • مصطفی مهر آیین*، علیرضا قبادی، فیروز راد صفحات 101-131
    هدف این پژوهش بررسی شرایط ظهور گفتمان سیاسی مذهبی(گفتمان سیاسی هیات های مذهبی) در ایران دهه 40 است. چه شرایط تاریخی زمینه ساز شکل گیری این گفتمان جدید در فضای فرهنگی ایران شد؟ چه عواملی (چه کسانی) منابع و فضای اجتماعی لازم برای تولید این گفتمان را فراهم آوردند؟ چه عواملی قلمرو گفتمانی و محتوای آن را تعیین نمودند؟ محقق پس از طرح یک مدل نظری ترکیبی، به بررسی دقیق تحولات اجتماعی و فرهنگی ایران در دوره زمانی مورد نظر پرداخته و می کوشد نشان دهد که اگرچه «بوجود آمدن بحران در نظم اخلاقی جامعه»، «بسیج منابع» و «شکل گیری زنجیره های تعامل» برای شکل گیری فرآیند تولید ایدئولوژی ضروری است، قلمرو گفتمانی و محتوای ایدئولوژی ها تحت تاثیر عواملی همچون افق اجتماعی ایدئولوژی و ماهیت گفتمان های رقیب موجود در بافت گفتمانی جامعه تعیین می شود. در نهایت، محقق به بحث درباره دلالت های این پژوهش برای شناخت رابطه میان ایدئولوژی و ساختار اجتماعی می پردازد. واژگان کلیدی: فرهنگ، ایدئولوژی، گفتمان، تولید گفتمان،گفتمان سیاسی هیات های مذهبی،نظم اخلاقی، تولیدگر فرهنگ، بسیج منابع، قلمرو گفتمانی، محتوای گفتمان.
    کلیدواژگان: گفتمان، گفتمان سیاسی هیات های مذهبی، نظم اخلاقی، بسیج منابع، قلمرو گفتمانی، محتوای گفتمان
  • سید سعید زاهد زاهدانی*، مریم هاشم پور صادقیان صفحات 133-154
    از دیرباز جریانات فکری متفاوتی در ایران حاکم بوده اند و هر یک به گونه ای به زن و حضور اجتماعی او نگریسته اند. انقلاب اسلامی ایران در سال 57 شرایطی را فراهم کرد که منجر به ایجاد نگرش تازه ای پیرامون زن شد. هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی و ارزیابی جریانات فکری متفاوتی بوده است که بعد از انقلاب اسلامی در کنار جریان فکری اصلی انقلاب اسلامی وجود داشته اند و هر یک به گونه ای به ارائه الگوی حضور اجتماعی زنان پرداخته اند. سه جریان سنت گرایی اسلامی، تجددگرایی اسلامی و تمدن به عنوان مهم ترین جریانات فکری موجود در بستر اسلامی در نظر گرفته شده اند. ازاین رو با استفاده از روش اسنادی، ابتدا مولفه-های اصلی حاکم بر نگرش هر یک از این جریانات بررسی شدند و سپس رابطه هر مولفه با مسائل زنان نیز اشاره شدند؛ نهایتا، موضع گیری خاص این سه جریان نسبت به نحوه حضور اجتماعی زنان به صورت سه رویکرد خانواده گرایی، جامعه گرایی و تکامل گرایی طبقه بندی شد و مدل جامع رویکرد نظری جریان تمدن اسلامی نسبت به حضور اجتماعی زنان ارائه شد. مقایسه این جریانات فکری نشان می دهد که جریان تمدن گرایی اسلامی با اتخاذ نگرشی مجموعه نگرانه و رویکردی تکامل گرایانه نسبت به زن، الگوی کامل تری را ارائه می کند.
    کلیدواژگان: زن، جامعه، سنت گرایی اسلامی، تجددگرایی اسلامی، تمدن گرایی اسلامی
  • حامد حاجی حیدری* صفحات 155-180
    اغلب فمینیست های ایرانی، به رسم فمینیسم نارسای لیبرال، بر برهنگی مبتذلی اصرار می ورزند، که در این موقعیت فرهنگی، زنان را برای بازیچگی مناسب تر جلوه می دهد، و عملا آن ها را از حیطه های مولد عمومی باز می دارد. فراتر از فمینیسم لیبرال، طیفی از فمینیست های سوسیالیست تا لیبرال، مساوات طلب تا تمایزخواه، دینی تا سکولار، و رادیکال تا معتدل وجود دارند. نکته این است: «ما با فمینیسم مواجه نیستیم، با فمینیسم ها مواجهیم». امروزه، پرداختن به مسائل زنان، ورود گسترده ایشان به صحنه زندگی اجتماعی که در هر حال روی داده است و امری واقع به شمار می رود، فوریت ویژه ای یافته است. واقع آن است که یکی از موانع اصلی دست یابی جنبش زنان به حداقل خواسته های بدیهی خود در طول سیصد سال مبارزه، بر می گردد به آن که التزام به علم و جدایی از ایمان، منبع اصلی مسوولیت پذیری اخلاقی را خشکانده است، و متالهان فمینیست، در اقدامی که برای ما می تواند بسیار آموزنده باشد، با تشبث به مسیحیت در پی احیای مسوولیت پذیری در سایه ایمان هستند. این مقاله، ملهم یک چشم انداز زیملی به روش تحقیق در علوم اجتماعی، در پی ارائه تیپ های الهام بخش برای ساخت و ساز و آینده نظریه فمینیستی است که نهایتا هشت تیپ را پیش نهاده و در موضوع مساله اجتماعی اخیر «اسیدپاشی عاشقانه» در ایران، ثمربخشی این تیپ سازی را آزموده است.
    کلیدواژگان: فمینیسم، فمینیسم لیبرال، الهیات فمینیستی، چشم انداز زیملی در روش تحقیق علوم اجتماعی، اسیدپاشی عاشقانه
|
  • Mohammadreza Ghaeminik *, Hamid Parsania Pages 9-36
    Abu Nasr al-Farabi, as the founder of Islamic philosophy, emphasizing on Islamic teachings, attempted to re-read and revolutionize Greek sciences. Farabi's civil science, keeping harmony with the Islamic culture, is a result of this scientific endeavor. This article tries to explain this attempt using a fundamental methodology. Fundamental methodology explains how scientific theories articulated considering three theoretical dimensions including logical-epistemological, existential-social, and the impact of fundamental cultural interactions on the formation of a theory. In the third dimension, when a culture encounters with another one actively, the elements of the second culture are re-read on the base of fundamental elements of the first one. In the process of revision and reviewing, some elements of the second culture can be accepted and some others will be rejected. As a result, we witness a case of reconciliation of indigenous and exogenous cultures. Based on Farabi's civil science, fundamental elements of Islamic culture, formed by Rasoul (Prophet) and Greek political philosophy can be interpreted by means of a connection to active intellect (aqle fa`al).
    Keywords: fundamental methodology, Farabi, civil science, Aristotle, address
  • Nouroallah Nourani *, Gholamreza Jamshidiha Pages 37-58
    Theoretical controversies about the relationship between modern science and religion have created a kind of classification of social thinkers. In this regard we can name three macro approaches of modernistic science, modified science, and Islamic traditionalist. Each of these approaches have discussed the possibility of religious science in general and Islamic social science in particular, and all of them are relied on philosophical presumptions targeting characteristics of an ideal society. This has resulted in disagreement and lack of social perspective needed to social theorizing. "Argumentative sociology" is a new format of epistemology in the realm of philosophy of sociology considering cultural and social changes in the new era. Argumentative sociology, emphasizing on the philosophical presumptions of theories of sociology and indicating desirable features of society, suggests that, with the help of more rational-philosophical axioms, it is possible to evaluate philosophical foundations of the theories and reach more reliable results via "experimental syllogism."
    Keywords: theorizing, sociological theory philosophical presumptions, argumentative sociology, experimental syllogism
  • F Vojdani * Pages 59-78
    The purpose of this study is to identify and organize the components of “ethics of neighborhood behavior” referring to Imam Sajjad's, the fourth Shite Imam (pbuh). This is done using a content analysis and descriptive-analytic method. For this purpose, two Imam Sajad's   books called “Sahifeh Sajjadiyeh” and a “Treatise on Rights” were studied analytically. The moral values in neighborhood behavior were extracted and formulated on nine categories including general ethics of neighborhood, the suffering neighbor's rights, code of conduct regarding philanthropic neighbor, ethics of complaining about a neighbor, ethics of neighborhood consultation, the way of behaving old age neighbors, behaving with the neighbors'  children, and the ethics of dealing with an evil neighbor. Also, the cognitive, emotional and attitudinal foundations of neighboring behavior identified and explained. Base on this results the concept of "Neighborhood" goes beyond and much broader than a physical proximity. In other words neighborhood means a kind of symbiosis with a sense of belonging, support, responsibility, and strict morality, which can transform a group of households into a coherent social unit.
    Keywords: neighborhood ethics, citizen ethics, Imam Sajjad, Sahifeh Sajjadiyeh, Treatise on Rights
  • Mohammad Taghavi Zavareh *, Hamidreza Saremi Pages 79-99
    Today, given the development of complex urban problems, the necessity of paying attention to solutions related to Iranian-Islamic cities, in accordance with the cultural, social, political and physical context, seems evident. Meanwhile, studying Muslim thinkers' thoughts can be of importance in finding solution to the complexities of the cities. Abu Ali Sina, as a great Muslim scholar, has contributed to the development of urban thoughts considerably. In particular, his concept of Medina of Adela (the city of justice) is innovatory in the realm of theories of urban planning and urban development. The present paper aims to explore Abu Ali Sina's views on urbanization, identifying the characteristics of a desirable city, unfolding dimensions of social life in the urban environment, as well as explaining socio-economic, political, and physical relations in an urban society. The research method in this study is a combination of content analysis, deductive-descriptive methods, as well as causal analysis and meta-analysis. Our findings show that the existence of a healthy urban community requires attention to all aspects of social, economic, political and physical relations, so that these subsystems can be related to each other as a whole and each part affect the other ones systematically.
    Keywords: AbuAli Sina, Urbanism, Iranian-Islamic city, urban views, urban community, Medina of Adela, utopia
  • Mostafa Mehraeen *, Alireza Ghobadi, Feroz Rad Pages 101-131
    The purpose of this study is to address the emergence of a religious politico-religious discourse in Iran during 1960's. What historical conditions bolstered the formation of this new discourse in the cultural space of Iran? What factors provided the resources and social space needed to produce this discourse? The researcher, using a combined theoretical model, attempt to explain social and cultural developments in Iran in the given time period carefully and seeks to explore the "emergence of a crisis in the moral order of society", the way of "resource mobilization" and providing "interaction chains" for the formation of politico-religious discourse. Finally, the researcher discusses the implications of this research to understand the relationship between ideology and social structure.
    Keywords: culture, discourse, politico-religious discourse, moral order, producer of culture, resource mobilization, discourse domain, discourse content
  • Saied Zahed *, Maryam Hashempour Sadeghian Pages 133-154
    Iranian Islamic revolution in 1979 provided new attitudes toward woman's social participation. The present paper is an attempt to investigate three intellectual traditions concerning women's social participation in the four recent decades. These three ways of thinking about women social status, which can be considered as the most important intellectual currents in the Islamic Republic of Iran include, Islamic traditionalism, Islamic modernism, and Islamic civilization approach. This paper, using documentary method, focuses on the main components of each tradition and introduces the pattern of women's participation in society according to each of them. At the end, the paper categorizes the discussed participation patterns as family-oriented, community-oriented and progressive-oriented, and draws a comprehensive model of the theoretical approach of Islamic civilization tradition. A comparative study of these traditions indicates that the Islamic civilization approach, with systemic attitude and evolutionary orientation, provides a rather complete model for women's participation in an Islamic society.
    Keywords: women, Islam, Islamic traditionalism, Islamic modernism, Islamic civilization approach
  • Hamed Hajiheidari * Pages 155-180
    Currently, there is a number of feminisms including, liberal, socialist, egalitarian, religious seeking difference, secular, radical, and moderate. "We are not faced with feminism, we are faced with feminisms". So, addressing women's critical issues and their widespread entry into the scene of social life, which couldn't be avoidable in any case, is an urgent issue. One of the main barriers to achieve the women's movement attainment to the minimum desirable demands over the course of the three hundred years of struggle, has been that, the commitment to Pure Experimental Science and separation from Faith has depleted the main source of moral responsibility. Feminist Theologians attempt to revitalize accountability with the aid of faith. This article, inspired by a Simmelian perspective in the social sciences research method, seeks to provide inspirational types for the construction and future of feminist theory. This attempt, has ultimately resulted in eight types of feminisms.  A case study of a recent "Acid attack motivated by love" in Iran, indicates the fruitfulness of the resulted typology.
    Keywords: feminism, feminism typology, liberal feminism, feminist theologians, Simmelian perspective, &quot, Acid attack motivated by love&quot