فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بررسی نقش سلامت روانی بر میزان احساس امنیت اجتماعی شهروندان استان لرستان
    رضا شیر اوژن، سیدحسن حسینی* صفحات 13-30

    احساس امنیت یکی از ابعاد اساسی مفهوم امنیت در معنای کلی آن است. هدف از این پژوهش بررسی نقش سامت روانی بر میزان احساس امنیت اجتماعی شهروندان استان لرستان بود. بدین منظور تعداد 400 نفر از شهروندان استان به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به طور تصادفی انتخاب شدند. تحقیق حاضر با توجه به اهداف مورد نظر، از حیث هدف کاربردی، از حیث ماهیت، پیمایشی و توصیفی است. ابزار مورد استفاده پژوهش، پرسش نامه سلامت روانی، و پرسش نامه احساس امنیت اجتماعی بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی)میانگین، انحراف استاندارد(و آمار استنباطی)همبستگی پیرسون و اختلافی برای مقایسه دو گروه مستقل(تحلیل شدند. یافته ها نشان داد میزان احساس امنیت اجتماعی در t این استان از سطح متوسطی برخوردار است. همچنین یافته ها نشان داد که در استان شهروندان در بعد درونی)انسجام و هویت(نسبت به بعد بیرونی)مالی، جانی، فکری و جمعی(احساس امنیت بیشتری می ک نند. یافته ها همچنین نشان داد که زنان از احساس امنیت کمتری نسبت به مردان برخوردارند. همچنین یافته ها نشان داد که زنان به نسبت مردان از سامت روانی کمتری بهره می بردند. یافته ها همچنین نشان داد که بین سلامت روانی و احساس امنیت اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. به طور خلاصه می توان گفت که احساس امنیتاجتماعی اثر تاثیر گذاری بر سلامت روانی شهروندان استان دارد

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، سلامت روانی، شهروندان لرستان
  • بررسی جامعه شناختی رابطه بین احساس امنیت اجتماعی و گرایش به سرمایه گذاری
    محمد عباس زاده، مجید وظیفه امندی، رسول صحرایی، محمد حسن شمس الدینی مطلق، موسی سعادتی* صفحات 31-52

    دو استان آذربایجان شرقی و غربی از استان های شمال غربی ایران هستند که با وجود شباهت های جمعیتی، فرهنگی، جغرافیایی، تاریخی، اقتصادی و صنعتی، دارای تفاوت هایی نیز در برخی زمینه ها هستند. این تفاوت ها تاثیر خود را در حوزه های گوناگون، به ویژه در حوزه ی احساس امنیت اجتماعی و گرایش به سرمایه گذاری نشان می دهند. با توجه به این تفاوت ها، سوالی که محققان در این تحقیق به دنبال پاسخ آن بوده اند، بررسی رابطه بین احساس امنیت اجتماعی و گرایش به سرمایه گذاری در این دو استان است. روش تحقیق پژوهش حاضر، پیمایشی بوده و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه است. جامعه آماری نیز شامل تمامی مدیران شرکت های خصوصی فعال تا پایان شهریور 1390 در دو استان آذربایجان شرقی و غربی است که 373 شرکت از طریق فرمول کوکران و به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، به عنوان نمونه نهایی انتخاب شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد که میزان گرایش به سرمایه گذاری در آذربایجان شرقی و غربی در حد متوسط رو به بالا بوده و این میزان در آذربایجان شرقی بیشتر از آذربایجان غربی است. همچنین میزان احساس امنیت اجتماعی در دو استان، کمی پایین تر از حد متوسط است که بیشتر ناشی از پایین بودن میزان بعد امنیت سیاسی این متغیر است. نتایج حاصل از مدل رگرسیون نیز نشان می دهد که متغیر امنیت اجتماعی نتوانسته است گرایش به سرمایه گذاری را تبیین و پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، گرایش به سرمایه گذاری، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی
  • تعیین کنندگی نقش اعتماد به پلیس در مسئولیت پذیری شهروندان در قبال امنیت اجتماعی
    فریبا شایگان، توحید دادخواه جویباری* صفحات 53-70

    مقاله حاضر در پی شناخت مسئولیت پذیری افراد در قبال امنیت اجتماعی و نقش اعتماد به پلیس در تعیین این مسئولیت پذیری افراد می باشد. این تحقیق به روش پیمایشی انجام شد و نمونه این تحقیق 400 نفر از شهروندان بالای 18 سال شهر تهران انتخاب شده اند. نتایج توصیفی این تحقیق نشان داد که مسئولیت پذیری شهروندان در قبال امنیت اجتماعی در حد بالایی ارزیابی شد. در بررسی رابطه دو متغیر مشخص شد که بین اعتماد به پلیس و مسئولیت پذیری در قبال امنیت اجتماعی همبستگی در سطح متوسط وجود دارد. همچنین بین ابعاد اعتماد بین شخصی و اعتماد نهادی با مسئولیت پذیری در قبال امنیت اجتماعی نیز همبستگی در سطح متوسط مشاهده شد. در نهایت نتیجه می شود که زمانی افراد بیشترین مسئولیت پذیری را در قبال امنیت دارند که اعتماد بیشتری به پلیس و کارگزاران آن داشته باشند.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، امنیت اجتماعی، اعتماد به پلیس، اعتماد بین شخصی، اعتماد نهادی
  • نسبت بین سبک زندگی، قوانین جزایی و نگرش به پلیس در شهر تهران
    غلام رضا غفاری، علی رضا ذاکری* صفحات 71-102

    پژوهش حاضر با هدف دستیابی به توصیفی از وضعیت سبک زندگی در جامعه شهری تهران و ارائه راهکارهایی برای ارتقاء نگرش مردم نسبت به نیروی انتظامی در ارتباط این سبک های زندگی با قوانین صورت گرفته است. اتکای پژوهش به لحاظ روش شناختی بر مطالعه اسنادی پژوهش های انجام شده در سال های اخیر برای دستیابی به توصیف سبک زندگی بوده است و برای دستیابی به راهکارها برای تنظیم رابطه پلیس و سبک زندگی به کمک قوانین، مصاحبه با 15 تن از متخصصان در حوزه های علوم اجتماعی، حقوق و قضاوت صورت گرفته است. سبک زندگی در شرایط کنونی را در جامعه شهری تهران، می توان دارای وضعیتی آنومیک دانست. وضعیتی که در آن ارزش های اخلاقی جامعه قطعیت خود را از دست داده اند و با شرایط سستی هنجارها مواجه هستیم. شرایطی که به دنبال خود بروز بحران های اخلاقی، شدت یافتن خشونت در جامعه، کاهش اعتماد و سرمایه های اجتماعی، غیر قابل پیش بینی شدن رفتار افراد و تکثری در زندگی افراد و جامعه را می آورد. در چنین شرایطی توصیف درست وضعیت برای قانونگذار و مطالبه گری از او، کم کردن بار مسئولیت پلیس و سپردن مسئولیت به سایر نهادها، جرم زدایی از بسیاری از عناوین مجرمانه، حرکت به سمت قوانین متکثر به جای قوانین ملی، اجرای کامل قوانین و ارائه چهره مهربان و مداراگر از پلیس راهکارهایی است که می تواند به افزایش اقتدار پلیس در عین افزایش کارآمدی آن بیفزاید و این مسئله به دنبال خود ارتقای نگرش مردم به پلیس را به دنبال خواهد داشت. تامل بیشتر در لوایحی چون لایحه جرم زدایی، لایحه پیشگیری از وقوع جرم و لایحه پلیس قضایی از همین منظر ضروری است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، قانون، نیروی انتظامی، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، جرم زدایی
  • مطالعه رابطه اعتماد اجتماعی و احساس امنیت اجتماعی در میان سرپرستان خانواده های ساکن در شهرستان پاکدشت
    حسین امام علی زاده، علی رضا بیزبان* صفحات 103-128

    هدف مقاله حاضر بررسی رابطه ی بین اعتماد اجتماعی)اعتماد بین شخصی، اعتماد تعمیم یافته، اعتماد نهادی(با احساس امنیت اجتماعی سرپرستان خانواده های ساکن در شهرستان پاکدشت بوده است.مطالعه حاضر براساس رهیافت تئوریک رابرت پاتنام و زتومکا و روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شده است. جمعیت آماری این پژوهش سرپرستان خانواده های ساکن در شهرستان پاکدشت بوده وتعداد 384 نفر از جمعیت آماری به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و نمونه گیری تصادفی برای مطالعه انتخاب شده اند. نتایج تحلیل آماری با استفاده ضریب همبستگی پیرسون بیانگر رابطه معنادار بین دو متغیر اعتماد اجتماعی در ابعاد بین شخصی، تعمیم یافته و نهادی با احساس امنیت اجتماعی در بین سرپرستان خانواده شهرستان پاکدشت در ابعاد مالی، جانی، اخلاقی و شغلی میباشد. از بین متغیرهای مورد بررسی، اعتماد بین شخصی و اعتماد تعمیم یافته حدود 32 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند.همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان میدهد که اعتماد بین شخصی و پس از آن اعتماد تعمیم یافته بیشترین تاثیر را بر احساس امنیت اجتماعی در بین سرپرستان خانواده دارد.

    کلیدواژگان: اعتماد بین شخصی، اعتماد تعمیم یافته، اعتماد نهادی، احساس امنیت اجتماعی، شهرستان پاکدشت
  • امنیت و جنسیت در فضاهای شهری: مطالعه کیفی حق زنان به شهر
    مریم رفعت جاه*، محمود شارع پور، لادن رهبری صفحات 129-153

    زمان و مکان در فضاهای شهری به دو گونه امن و غیرامن تقسیم بندی شده است. اگرچه امنیت مساله ای فراجنسیتی است؛ زنان به دلیل احساس ناامنی بیشتر نمی توانند از فضاهای شهری استفاده کنند. احساس امنیت یکی از مولفه های حق به شهر در نظریه شهری لوفور است که در این پژوهش به عنوان یکی از عوامل پیش بینی کننده میزان بهره مندی از حق به شهر مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های به دست آمده با روش کیفی و مصاحبه های نیمه ساخت یافته با زنان 25 تا 55 ساله تهرانی نشان می دهد که قریب به نیمی از زنان مورد مطالعه احساس می کنند که در محلاتی امن و بیش از نیمی از آنان احساس می کنند که در محلات نسبتا امن، ناامن یا بسیار ناامن زندگی می کنند. چهار عامل در نگرش و ادراک زنان از امنیت شهری موثر شناخته شد: ویژگی های فضای شهری، میانجی های انسانی، حافظه جمعی و چندپارگی زمانی. در فضاهای شهری به ترتیب اولویت، کاربری های ناهم خوان، روشنایی مصنوعی کم، بسته بودن فضا، تک جنسیتی بودن فضا و عدم امکان گریز سبب ایجاد احساس ناامنی است. سه چهارم زنان مورد مطالعه به موثر بودن حامی فردی و دوسوم آنان به تاثیرگذار بودن حامی عام اشاره کرده اند. میانجی های انسانی تاثیر مهمی در کاهش احساس ناامنی زنان در فضاهای شهری دارد. به طوری که قریب به یک سوم افراد مورد مطالعه نقل قول ها و تجربیات نزد کیان و بیش از 80 درصد آنان اخبار رسانه های گروهی را بر احساس ناامنی خود تاثیرگذار دانسته اند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، جامعه، حق به شهر، زنان، شهروندی، فضا
|
  • Reviewing the Role of Mental Health on Social Security Feeling among Lorestani Citizens
    Reza Shirojan, Seyed Hassan Hosseini Pages 13-30

    Security feeling, in its general term, is one of the basic aspects of the security concept. The present survey aims at reviewing the role of mental health in security feeling on the part of Lorestani citizens. For this purpose, 400 Lorestani citizens randomly selected through multi-stage cluster sampling method. The present research with regard to the predetermined objectives is of applied type in terms of objective, and is of survey and descriptive type in terms of nature. The tool utilized in the research is mental health questionnaire, and social security feeling questionnaire. The data was analyzed through descriptive statistics( mean, standard deviation) and deductive statistics( Pearson correlation, and T Test for comparing two different groups).The findings indicate that the citizens in terms of internal aspect( coherence and identity) have a higher sense of security compared external aspect( financial, life, thought and collective).The findings also indicated that women have lower sense of secu.

  • Sociological Survey on the Relationship between Social Security Feeling and Willingness for Investment
    Mohammad Abbaszadeh, Majid Vazifeh Amandi, Mousa Saadati, Rasoul Sahraei, Mohammad Shamsodini Motlagh Pages 31-52

    Being located in the North West Iran, East and West Azarbaijan have some demographic, cultural, geographical, historical, economic and industrial affinities. However, they are different from each other in some aspects. These, differences are tangible in various fields, especially in the social security feeling as well as willingness for investment domains. With respect to these differences, the researchers aimed at reviewing the relationship between social security feeling and willingness for investment in these two provinces. The present research is of survey type, and the tool for gathering data information is questionnaire. N=373 including managers of private companies active in East and West Azarbaijan Provinces (active by late September 2011). The managers were selected through using Cockran formula and using multi-stage cluster sampling method. The result of the research indicates that willingness for investment in the two provinces is in the average level; however, the level of willingness for inAbstract

  • Determining Role of Citizens'Trust in Police and their Interest in Being Responsible toward Social Security
    Tohid Dadkhah Jooybari, Fariba Shayegan Pages 53-70

    The present article is aimed at identifying individuals' level of responsibility toward social security and the role of trust in police in determining it. The research is of survey type. N=400 comprised of Tehrani citizens of 18+.The descriptive results of the research indicated that citizens' level of responsibility toward social security is of high level. Considering the relationship between the two variables indicated that there is correlation of average level between citizens' trust in police and their responsibility level toward social security. There is also average level correlation between interpersonal trust and level of citizens' responsibility toward social security. In conclusion, if individuals have more trust in police and its personnel, they feel the most responsible toward security.

    Keywords: responsibility, social security, Trust in police, interpersonal trust, trust in organs
  • The Relationship between Lifestyle, Penal Laws and Vision toward Police in Tehran
    Alireza Zakeri, Gholamreza Ghafari Pages 71-102

    The present research has been conducted aimed at describing lifestyle status in Tehran urban society and offering approaches for promoting public's vision toward police forces, while considering the relationship between these lifestyles and laws. The research, in terms of methodology, relies on documentary survey of the researches conducted over the recent years to achieve a description of lifestyle. It also aims at achieving approaches for adjusting the relationship between police and lifestyle through using law. In this regard, 15 experts active in social sciences, law and judgment were interviewed. At present circumstances, lifestyle in Tehran urban society may be considered to be in an anomic situation, where moral values of the society are not dominant, but the norms are so fragile. These circumstances bring about moral crises, violence intensification, reduction of social trust and capital, unpredictable behavior of individuals, and plurality in their lives and the society as well. In such circumstances, proper description of the situation for lawmaker and demanding from him, reducing the burden of police and commissioning responsibilities to other organs, decriminalizing many criminal titles, movement toward pluralist laws rather than national laws, full implementation of laws, and introducing a kind and lenient image of police are all among the solutions that can bring about police jurisdiction and efficiency, which will in turn will lead to improvement of public's vision toward police. More accurate consideration of bills such as decriminalization bill, crime prevention bill, and judicial police law is so essential.

    Keywords: Lifestyle, law, NAJA, social capital, social trust, decriminalization
  • Reviewing the Relationship between Social Trust and Social Security Feeling on the part of Heads of Household living in Pakdasht
    Alireza Bizaban, Hossein Emamalizadeh Pages 103-128

    The present article aims at reviewing the relationship between social trust (interpersonal trust, generalized trust, and organ trust) and social security feeling among heads of household living in Pakdasht. The study which is of survey type has been conducted based on the theoretical approach of Robert Patnam and Zetomka and through using questionnaire. N=384 selected from among the heads of households living in Pakdasht using multi-stage cluster sampling method randomly. The results of the statistical analysis through using Pearson correlation coefficient indicates that there is significant relationship between the two variables of social trust in interpersonal aspects, generalized and organ on one hand and social security feeling on the part of heads of households of Pakdasht from financial ,living, moral and professional aspects. From among the examined variables, interpersonal trust and generalized trust clarify around 32 percent of the dependent variable changes. The results of path analysis indicate that interpersonal trust and generalized trust have the most impact on social security feeling on the part of household heads.

    Keywords: interpersonal trust, generalized trust, organ trust, Social security feeling, Pakdasht
  • Security and Gender in Urban Places: Qualitative Study of Women's Rights
    Maryam Rafatjah, Mahmoud Sharepour, Ladan Rahbari Pages 129-153

    Time and places are divided into two categories in urban places: secure and insecure. Although security is transgender issue, due to feeling unsecure women ca not benefit from urban places properly. Security feeling is among constituents of urban rights in the urban theory of Lofor, which has been examined as one of the forecasting factors of level of benefitting from urban rights .The findings achieved through qualitative method and interviews with women ranging from 25 to 55 indicate that almost half of the respondents feel that live in safe neighborhoods, and more than half of them feel that they live in rather secure, insecure or very insecure neighborhoods. There are four factors identified to be effective in women's understanding and vision toward urban security: characteristics of urban places, human mediators, collective memory, and time split. The factors leading to insecurity feeling are heterogeneous application, inadequate lighting, closed environment, being used by one gender, lack of possibility of escaping, respectively. Three fourths of the respondents have referred to effectiveness of existence of individual supporter and two thirds of them have pointed out the effectiveness of public supporter. Human mediators have significant impact on reduction of insecurity on the part of women in urban places, so that almost one third of them believe that quotations and experiences of their friends and relatives have had impact on their insecurity feeling, while 80 percent of them believe that mass media have had impact on their insecurity feeling.

    Keywords: security feeling, Community, urban rights, Women, Citizenship, Environment