فهرست مطالب

مطالعات امنیت اجتماعی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اصانلو صفحات 1-25

    امنیت یکی از نیازهای اساسی و بنیادین فردی و اجتماعی شهروندان است که خود دارای دو بعد امنیت و احساس امنیت می باشد.در واقع ریشه احساس امنیت شهروندان نشات گرفته از برقراری امنیتدر شهرهاست. حضور فیزیکی و موثر پلیس در سطح شهر می تواند امنیت را برقرار کند و در مرتبه بالاتر آن با عامل بازدارندگی خود نوعی پیشگیری از وقوع جرم باشد که احساس امنیت را در شهروندان تقویت می کند.حضور فیزیکی پلیس در شهرها در قالب کاربری های نظامی که همان کلانتری هامی باشد اندیشیده شده و بر اساس برنامه کاربری اراضی هر شهر، نوع توزیع و پراکنش این کلانتری ها متفاوت می باشد.کلانشهر شیراز با جمعیت 1503276نفری و داشتن 9 منطقه شهرداری یکی از کلانشهرهای پرجمعیت و بزرگ کشور است که با داشتن 18 کلانتری امنیت شهری آن تامین می شود. در این پژوهش ابتدا پراکنش کلانتری های شیراز با آنالیزهای مکانمند در Arc GISبررسی و سپس با تعیین رینگ های 1000 متری به تفاوت احساس امنیت در این رینگ ها بر اساس فاصله از کلانتری ها پرداخته شده است. حجم نمونه 384 نفربر اساس فرمول کوکران برآورد گردید.نتایج حاصل نشان از کمبود در تعداد کلانتری ها و پراکنش نامناسب آنها دارد. بر اساس تحلیل پرسشنامه ها و استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه با سطح اطمینان 95 درصد و سطح معناداری (0.000=sig) مشخص گردید با فاصله گیری از کلانتری ها احساس امنیت شهروندان شیب نزولی پیدا می کند که نشان از تاثیر حضور فیزیکی پلیس بر احساس امنیت شهروندان است که نوعی پیشگیری از جرم را بوجود می آورد. همچنین در قالب آزمون همبستگی پیرسون و سطح معناداری (0.000=sig)تاثیرحضور فیزیکی پلیس بر پیشگیری از جرم تایید گردید.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، کلانتری ها، پیشگیری از جرم، آنالیزهای مکانمند، کلانشهر شیراز
  • بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در بروز رفتارهای پر خطر
    محسن نیازی، موسی سعادتی، حسن منتظری خوش، رقیه حاتمی صفحه 2
  • محمد صادقی*، قاسم قنبری، سعیده محمدی، کبری مرادیان بوانلو صفحات 31-58

    احساس امنیت اجتماعی یکی از شاخص های مهم کیفیت زندگی به شمار می-رود که سنجش و آگاهی از میزان این شاخص برای برنامه ریزان و مدیران شهری و امنیتی بسیار اهمیت دارد. تحقیق با هدف سنجش میزان احساس امنیت اجتماعی ساکنان محله سفین قدیم کیش و تحلیل ارتباط آن با عوامل مختلف صورت گرفته است. نوع تحقیق کاربردی و توسعه ای و روش انجام آن توصیفی و تحلیلی است. روش جمع آوری اطلاعات به دو صورت اسنادی و میدانی که در روش میدانی با استفاده از پرسش-نامه و مصاحبه اطلاعات جمع آوری شده است. جامعه آماری ساکنان محله سفین قدیم کیش، حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران محاسبه و 220 پرسشنامه در نظر گرفته شد. نتایج پرسشنامه در محیط نرم افزاری spss و با مدل های آماری تحلیل شدند. نتایج تحقیق بیانگر آن است که ساکنان محله سفین قدیم از احساس امنیت اجتماعی خوبی به میزان 80 درصد برخوردارند. احساس امنیت در این محله با میزان تعلق خاطر به محله، میزان روابط همسایگی، میزان اعتماد به پلیس، ویژگی های اجتماعی و اقتصادی مردم و کیفیت کالبدی و بهسازی و نوسازی محله ارتباط معناداری داشت و این شاخص ها در میزان احساس امنیت اجتماعی تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت اجتماعی، بافت قدیم شهرها، جزیره کیش
  • نعیما محمدی* صفحات 59-80

    پژوهش حاضر به بررسی جامعه شناختی عوامل موثر بر اعتماد اجتماعی بازاریان شهرستان بم به پلیس در سال 1392 می پردازد. مسئله مورد نظر در این تحقیق شکاف میان اعتماد بین شخصی و اعتماد تعمیم یافته در مقایسه با اعتماد نهادی نسبت به پلیس است. با توجه به اهمیت جایگاه پلیس در ایجاد نظم و امنیت به ویژه در شهرستان بم که در یک دهه گذشته زلزله مرگباری را تجربه کردند، میزان مشارکت نهادهای مردم محور با پلیس میزان اعتماد نهادی را در این شهرستان به شکل معناداری متاثر ساخت. در این پژوهش که با روش پیمایش و تکنیک پرسشنامه انجام گرفت، با استفاده از آزمون رگرسیون و تحلیل مسیر به تبیین شدت تاثیر متغیرهای احساس امنیت، تمایل به مشارکت و رضایتمندی از عملکرد پلیس در تقویت اعتماد نهادی پرداخته است. نتایج تحقیق نشان داد که مشارکت اجتماعی و احساس امنیت شهروندان به صورت غیرمستقیم به ترتیب با شدت 0/152 و 0/274 بر اعتماد نهادی تاثیر گذاشته است. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که رضایتمندی از عملکرد پلیس از طریق تاثیرگذاری بر متغیر مشارکت اجتماعی به مقدار 0/542 و احساس امنیت با مقدار 0/438 به صورت غیر مستقیم منجر به افزایش اعتماد نهادی نسبت به پلیس شده است.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، احساس امنیت، مشارکت اجتماعی و رضایتمندی از عملکرد پلیس
  • اسکندر مومنی* صفحات 81-114

    امنیت، انتظار نخست انسانها از حکومت هاست که امروزه ابعاد گسترده و شرعی یافته است،در تلقی های سنتی، وجود امنیت، برابر با فقدان تهدید نظامی بوده، اما امروزه با ورود به دوره مدرن و پسامدرن تلقی سنتی از مقوله امنیت دچار تحولات اساسی گردیده است. ایجاد نظم و امنیت بدون شناسایی تهدیدات و پیچدگی های آن در بخش های مختلف سیاسی، اجتماعی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی اعم از حوزه های داخلی و خارجی مقدور نخواهد بود. هدف از این پژوهش شناخت زمینه ها و بسترهای اجتماعی تهدید علیه امنیت عمومی است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی و تکنیک جمع آوری داده ها و اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی است. در این مقاله تلاش می شود به شیوه استدلال نظری، عوامل و مولفه های داخلی امنیت عمومی که شامل5 عامل مشخص اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و انتظامی است را مورد بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: امنیت عمومی، عوامل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، انتظامی
  • عباس بحری پور *، محسن نیازی صفحات 115-138

    هدف کلی این مقاله بررسی رابطه بین انواع اعتماد اجتماعی شامل اعتماد بنیادین، اعتماد بین شخصی، اعتماد تعمیم یافته و اعتماد نهادی/ مدنی و احساس امنیت اجتماعی شهروندان در ابعاد سیاسی، مالی، جامعه ای و جانی می باشد. تحقیق به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه، در بین ساکنین 18 سال و بالاتر شهر کاشان، در سال 1391 به انجام رسیده است. در این تحقیق از شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شده و حجم نمونه مورد مطالعه با استفاده از فرمول کوکران 362 نفر در نظر گرفته شد که با وجود توزیع 400 نمونه از پرسش نامه فقط 359 نفر از شهروندان پاسخگوی آن بودند که اطلاعات مورد نیاز از آن استخراج گردید. مهمترین نتایج حاصل از آزمون رابطه بین متغیرهای تحقیق نشان داد که؛ بین ابعاد بررسی شده از اعتماد اجتماعی در این تحقیق شامل اعتماد بنیادی، اعتماد بین شخصی، اعتماد تعمیم یافته و اعتماد نهادی / مدنی با ابعاد چندگانه احساس امنیت اجتماعی تفاوت معناداری وجود دارد. در بررسی آزمون رابطه بین متغیرهای زمینه ای(جنس، سن، وضعیت تاهل، شغل، مقطع تحصیلی و میزان هزینه خانواده) و احساس امنیت اجتماعی ملاحظه گردید که بین این دو متغیر هیچگونه رابطه معنی داری وجود ندارد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل چند متغیره نیز بیانگر این مطلب است که متغیرهای مستقل تحقیق توانسته اند 24 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند. هم چنین یافته های حاصل از نمودار تحلیل مسیر نشان دهنده آن است که میزان اثر کل متغیر اعتماد بین شخصی بر احساس امنیت اجتماعی برابر با 10 درصد، متغیر اعتماد نهادی/ مدنی برابر با 45 درصد، متغیر وضعیت شغلی برابر با 10 درصد و همچنین متغیر وضعیت تاهل برابر با 13 درصد می باشد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، شهروندان، کاشان
  • غلامرضا غفاری* صفحات 139-158

    جوامع انسانی در گذار اجتماعی وتاریخی خود با تغییرات و تحولاتی که تجربه می کنند مورد شناسایی و باز شناسی قرار می گیرند. هرچند که کم و کیف و آهنگ این تحولات در جوامع مختلف میزان و صورت واحدی ندارد. امر تحول اجتماعی به رغم همه ی تفاوت هایی که دارد امری غیر قابل اجتناب است. این تحول صورتی فراگیر دارد به گونه ای که کل جامعه، در معنای تمامیت اجزای سازنده آن از حیث ساختاری، فرایندی و عاملیتی آن، دستخوش تغییر می شود. چنین وضعیتی موجب شده که از جوامع جدید به عنوان جوامع متحول و فرار یاد شود. تحول جوامع به خصوص زمانی که صورتی وسیع و گسترده پیدا می کند کمیت، کیفیت و ضریب امر مخاطره و امنیت را نیز مواجه با تغییر می کند که تحلیل و تبیین آن، بخش قابل ملاحظه ای از اندیشه و نوشته های مربوط به مخاطره و امنیت را معطوف به خود ساخته است. در این مقاله تلاش می-شود که به شیوه ی استدلال نظری چرخش های به وجود آمده در حوزه ی مباحث مربوط به جامعه، مخاطره و امنیت را مورد بررسی قرار داده و با اختیار نمودن رویکرد برساخت گرایی با بیان فضای مفهومی و نظری سه برساخته ی: جامعه متحول، مخاطره و امنیت نرم و نیز پیوند بین آن ها مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جامعه متحول، مخاطره، امنیت، امنیت نرم، برساخت-گرایی
  • مجید رضاییان*، پریسا طاهری صفحات 159-180

    هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین است. مدل تحقیق با توجه به فعالیت دانشگاه جهت تعلیم و تربیت افسران با ایمان، شجاع، آگاه و توانا در راستای اجرای بهینه ماموریت ها و وظایف متنوع و خطیر، تلفیقی از مدلهای سنجش رفتار شهروندی سازمانی در نظر گرفته شده است بر اساس مدلهای فوق و پرسشنامه سوزان لینز جهت بررسی تعهد سازمانی کارکنان، پرسشنامه ای طراحی گردید و میان 157 نفر از کارکنان دانشگاه توزیع شد. جهت پاسخ به سوالات مطرح شده در تحقیق دو فرضیه اصلی و شش فرضیه فرعی مطرح گردید که جهت آزمون فرضیه هایی که رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی با تعهد سازمانی را بررسی می کند، از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد و مشخص گردید که بین رفتار شهروندی سازمانی با تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز گویای این است که 65 درصد از تغییرات تعهد سازمانی قابل استناد به تغییرات رفتار شهروندی سازمانی است و بقیه تغییرات ناشی از سایر عوامل می باشد. از آزمون فریدمن جهت اولویت بندی ابعاد رفتار شهروندی سازمانی استفاده شد که مهمترین ابعاد رفتار شهروندی سازمانی در دانشگاه علوم انتظامی امین به ترتیب آداب اجتماعی، نزاکت، وجدان کاری، نوع دوستی، فضیلت شهروندی و جوانمردی شناسایی شد. لکن، از نظر وضعیت موجود در ارتباط با تعهد سازمانی، تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین، در سطح بالایی قرار دارد.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، تعهد سازمانی، فضیلت شهروندی، نوع دوستی، دانشگاه علوم انتظامی امین
  • اکبر رضازاده*، بهزاد خدری، محمد راجعیان صفحات 181-208

    یکی از عمده ‏ترین مسائل شغلی که معمولا به شکل واکنش در برابر فشارهای شغلی و سازمانی‏ در میان کارکنان خدمات انسانی دیده می‏شود، پدیده فرسودگی شغلی است. فرسودگی شغلی‏ کاهش قدرت سازگاری فرد با عوامل فشار زاست و سندرمی است مرکب از خستگی جسمی و عاطفی، نگرش منفی نسبت به شغل و فقدان احساس‏ ارتباط با مراجعان. تداوم فرسودگی شغلی در کارکنان یک سازمان برای هر نظم اجتماعی و عملکرد سازمانی نامطلوب است، و گسترش آن باعث کمرنگ شدن مسئولیت پذیری و وجدان کاری و بسیاری نابهنجاری های دیگر است. تحقیق حاضر با هدف شناخت و بررسی میزان فرسودگی شغلی مددکاران اجتماعی ناجا و عوامل موثر برآن انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کمی و با روش پیمایش انجام شده، همچنین جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه مددکاران اجتماعی ناجا بوده، که از روش تمام شماری استفاده شده است. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد ماسلاخ و جکسون (MBI) بوده که با ضریب الفای کرونباخ 0/84 برای نمونه ایرانی مورد تایید واقع گردیده، و پایایی پرسشنامه خود ساخته محقق جهت سنجش عوامل موثر بر فرسودگی شغلی با ضریب آلفای کرونباخ 0/81 تایید گردیده است. نتایج پزوهش نشان می دهد که مابین سن، جنس، وضعیت تاهل، ارتباطات درون سازمانی، حجم کاری زیاد، ویژگی های نقش، امنیت شغلی، مشارکت در تصمیم گیری با فرسودگی شغلی رابطه ی معنادار وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که متغیرهای مستقل این پژوهش 0/28 تغییرات متغیر وابسته را پیش بینی می کنند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که از استراتژی-های بسیار موثر در برابر فرسودگی شغلی حمایت اجتماعی در سازمان و ایجاد امنیت شغلی و شکل گیری روابط بین فردی قوی و گروه های غیر رسمی در بین کارکنان یک سازمان (فرضیه ی تایید شده) می باشد، که موجب تسهیل رفتارهای انطباقی مددکاران اجتماعی و دیگر کارمندان می شود. به عبارتی، زمانی که این موارد بوجود می آید، از میزان استرس و اضطراب کارکنان کاسته می شود که موجب کاهش تنش شغلی شده و در نتیجه، از میزان فرسودگی شغلی کاسته می شود.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، خستگی عاطفی، مسخ شخصیت، مددکاران اجتماعی
|
  • Reviewing the Impact of Societal, Cultural and Economic Capitals in Outbreak of Hazardous Behaviors (Case study: young people in Tabriz)
    Mohsen Niyazi, Mousa Sa’adati Hassan Montazeri Khosh, Roghayeh Hatami Page 2

    especially among young people, poses physical financial and mental losses on families, so that it can be concluded that hazardous behaviors have become one of the most important and the most prominent concerns of human societies. The present article aims at reviewing the relationship between social, cultural and economic capitals; and hazardous behavior. The research is of survey type. The statistical community comprises of individuals ranging from 39-15.According to the public headcount of Iranian Calendar Year1391 (ended on 20 March 2012) their number was 723246. N=384, who were selected through random cluster sampling and using Cochran formula to be examined as statistical community of the research. The tool used for gathering information is questionnaire. Content credit is used for estimating apparent validity; in addition, reliability of the questionnaire is used by Chronbach alpha technique. The results of the research indicates that linear and negative correlation between social capital variable and its threefold aspects with all the seven aspects of hazardous behaviors( except the correlation between social support and social collaboration and alcohol consumption) is approved at a significant level of 0.1 and %99 confidence. The linear and negative relationship between objective cultural capital and reckless driving, drug abuse, violence, smoking cigarette, tendency toward suicide and hazardous behavior has been approved. The results of the analysis and regression analysis also indicate that independent variables of the research, have expressed %24 of the changes in dependent variable.

    Keywords: hazardous behavior, social capital, Cultural Capital, economic capital, Youth
  • Mohammad Sadeghi, Ghasem Ghanbari, Seideh Mohammadi, Kobra Moradian Boanloo Pages 31-58

    Societal security feeling is among the important indices of life quality, and being aware of the level of this index is of high importance to urban and security organizers and managers. The present research is aimed at measuring the level of societal security feeling among inhabitants of old Safeyn neighborhood in Kish Island and analyzing its relationship with various factors. The research is of applied and development type and has been conducted in a descriptive and analytical way. Information is gathered through using documents and field study. In the field study method, information is gathered through using questionnaire and conducting interviews. The statistical community includes inhabitants of the old neighborhood of Safeyn in Kish Island. The volume of statistical sample is calculated based on Cochran formula, and 220 questionnaires have been used for this purpose. The results stipulated in the questionnaires were analyzed by statistical models using SPSS. The results of the research indicate that the inhabitants of the neighborhood enjoy a fair level of societal security feeling (%80).Security feeling has a significant relationship with some issues: being fond of the neighborhood, level of relationship among neighbors, level of trust in police, social and economic characteristics of people; quality of the structure, reconstruction and renovation of the neighborhood. These indices contribute to the level of societal security feeling.

    Keywords: Security, societal security feeling, old structure of cities, Kish Island
  • Naeima Mohammadi Pages 59-80

    The present research is aimed at sociological review of factors contributing to societal trust on the part of businessmen in Bam in the Iranian calendar year1392 (ended on 20 March 2013).The main issue examined in this research is the gap between interpersonal trust and generalized trust compared with institutional trust in police. Given the importance of the position of place in establishment of order and security, especially in Bam which has experienced fatal earthquakes during the last decade, the level of collaboration of people-oriented bodies (NGOs) with police has significantly affected the level of institutional trust in the city of Bam. The research is conducted through survey method and using questionnaire. Regression and path analysis is used to explain the intensity of impact of security feeling variables, and tendency toward collaboration with police as well as satisfaction with police’s performance in strengthening institutional trust is dealt with. The results of the research indicates that social collaboration and citizens’ security feeling have indirectly affected institutional trust with intensity level of 0.152 and 0.274,respectively.The results of the research indicate that satisfaction with police’s performance through impacting the social variable (0.542) and security feeling( 0.438) have indirectly led to enhancement of institutional trust toward police.

    Keywords: social trust, security feeling, social collaboration, satisfaction with police’s performance
  • Eskandar momeni Pages 81-114

    Security is the first human's expectation of governments that its dimensions are extended and become legalled today. The traditional conception of security means no military threats but today in modern and postmodern periods, traditional conception of security have been major changes. Providing of order and security without identifying its threats and Complications in the political, social, military and cultural spheres will not possible, both at internal and external areas. The aim of this study is, understanding the social contexts of public security. The research method is describing method and the technique of collecting data and information is library and documentary. This article tries to examine the background factors and internal components of public security, which includes the five identified factors social, political, economic, cultural and policing with theoretical argument.

    Keywords: public security. Social, political, economic, cultural, Policing
  • Abbas Bahripour, Mohsen Niyazi Pages 115-138

    The present article generally aims at reviewing the relationship between various types of societal trust including fundamental trust, interpersonal trust, generalized trust and institutional/civil trust; and citizens’ social security feeling in terms of political, social and physical security. The research is of survey type, and has been conducted through using questionnaire, among citizens of age 18 and 18 plus in Kashan city in Iranian calendar year 1391(ended on March 2012 21).Multistage cluster sampling was used in the research. N=362, which was considered through using Cochran formula. Although 400 questionnaires were distributed, just 359 questionnaires were filled in by citizens, and the required information was extracted from them. The most important results of testing the relationship between research variables indicated that there is significant relationship between the examined aspects of societal trust in this research including fundamental trust, interpersonal trust, generalized trust, institutional/civil trust; and manifold aspects of societal security feeling. While considering examination of the relationship between context variables (gender, age, marital status, occupation, level of education, and family income) and societal security feeling it came out that there is no significant relationship between these two variables. The results achieved from analyzing multivariables indicate that the research independent variables have managed to explain %24 of the changes of dependent variables. The findings achieved from path analysis curve indicate that the total impact level of interpersonal trust on societal security feeling is %10,on variable of institutional/civil trust is %45,onvariable of occupational status is %10,and finally on variable of marital status is %13.

    Keywords: societal security feeling, societal trust, Citizens, Kashan
  • Gholamreza Ghaffari Pages 139-158

    Human communities, while passing through social and historical events, are identified and recognized by changes and developments they experience. However, the quantity and quality of these developments differs from community to community. Despite all differences existing in the issue of social development, it is inevitable. This development is inclusive so that the whole society undergoes changes when it comes to the meaning of the integrity of its components in terms of structure, process and representation. Such a development creates conditions wherein modern communities are referred to as evolved and changing communities. When development in communities becomes vast, it causes changes in quantity, quality and risk coefficient. In this regard, their analysis has led to concentration on many papers and ideas pertaining to risk and security. The present article attempts to review changes in issues like community, risk and security based on using conceptual reasoning method, and reviews three issues: evolved community, risk and soft security as well as the link between them through utilizing structuralism method in conceptual and theoretical atmosphere.

    Keywords: Evolved community, Risk, Security, soft security, structuralism
  • Majid Rezaeiain, Parisa Taheri Pages 159-180

    A questionnaire was designed based on the above-mentioned models and Susan Lynz’s questionnaire to review and examine personnel’s organizational commitment; and it was distributed among 157 staff of the University. Two main hypotheses and six minor hypotheses raised in the research to answer the questions raised. Pearson correlation coefficient is used to test the hypotheses which examine the relationship between citizens’ organizational behavior and organizational commitment and it came out that there is positive and significant relationship between citizens’ organizational behavior and organizational commitment of personnel of AMIN University. The results of the regression indicate that %65 of the changes in organizational commitment may have something to do with changes in citizens’ organizational behavior, while other changes may be related to other factors. Friedman test was used to prioritize aspects of citizens’ organizational behavior. Chief among these aspects on the part of behavior of the personnel of AMIN University are: social customs, courtesy, professional conscience, philanthropy, citizenship virtue and chivalrousness. However, given the current situation of organizational commitment, organizational commitment on the part of the personnel of AMIN University if of high level.

    Keywords: Citizenship organizational behavior, organizational commitment, citizenship virtue, philanthropy, Police University
  • Akbar Rezazadeh, Behzad Khedri, Mohammad Rajeian Pages 181-208

    Occupational exhaustion is among the most prominent occupational issues that appear in the form of reaction toward occupational and organizational pressures on the part of staff involved in providing human services. Occupational exhaustion means reduction of the potential to get along with pressure factors. It is also some sort of syndrome which is a combination of physical and emotional exhaustion, negative vision toward the job, as well as state of not feeling positive relationship with clients. Continuation of occupational exhaustion on the part of personnel of an organization is undesirable for any social order and organizational performance, and its expansion leads to lack of interest in accepting responsibilities and reduction of the level of occupational conscience, and some other abnormalities. The present article is aimed at identifying and reviewing occupational exhaustion on the part of NAJA social workers as well as factors contributing to it. The research is of quantitative type, and has been conducted through using survey. The statistical community of the research includes all NAJA social workers. The tool used in the research is Maslach and Jackson standard questionnaire which is approved by Cronbach’s alpha coefficient of 0.84 for the Iranian sample. Validity of the self–made questionnaire for measurement of factors contributing to occupational exhaustion with Cronbach’s alpha coefficient of 0.81 has been approved. The results of the research indicate that there is significant relationship between age, gender, marital status, inter-organizational relations, high load of work, features of the role, job security, and contribution to decision makings; and occupational exhaustion. The results of the regression also indicated that independent variables of the research forecast 0.28 of the changes of dependent variables. The results of the research indicate that social support in the organization, creating job security, establishment of considerable interindividual informal groups among personnel of an organization (approved hypothesis) are chief among the effective strategies which leads to facilitation of the adaptive behaviors of NAJA social workers and other NAJA staff .In other words, when we face such cases, the level of stress and tension of staff is reduced, and leads to reduction of occupational tension; and as a result, the level of occupational exhaustion reduces.

    Keywords: Occupational exhaustion, emotional exhaustion, personality metamorphosis, socialn workers