فهرست مطالب

راهور - پیاپی 44 (زمستان 1397)

فصلنامه راهور
پیاپی 44 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهرام نیک بخش* صفحات 9-38
    هدف پژوهش حاضر، تبیین نقش عوامل اجتماعی و اقتصادی در حدوث تصادفات ناشی از خستگی و خواب آلودگی رانندگان ناوگان باربری در راه های برون شهری استان خوزستان  خواهد بود. جهت تبیین موضوع تحقیق از نظریاتی در چهارچوب خشونت نمادین ، فرصت افتراقی، یادگیری اجتماعی، کنش اجتماعی و آنومی استفاده می گردد. این پژوهش به صورت پیمایشی و از نوع نمونه گیری غیر  احتمالی سهمیه ای است که در آن نمونه پژوهش شامل کلیه کارشناسان تصادفات جاده های برون شهری استان خوزستان خواهد بود. نتایج تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS و کاربرد آزمونهایی نظیر تحلیل واریانس چند متغیره و ساده و همچنین تحلیل رگرسیونی تک متغیره،(بخاطر پارامتریک و رابطه ای بودن 4 فرضیه اول) بیانگر این موضوع می باشد که در سطح متغیرهای مستقل، متغیرهایی نظیر: سطح درامد ، سطح تحصیلات و میزان اعتیاد رانندگان  به مواد مخدر در کنار متغیر اشتغال دور از منزل آنان تاثیر آماری معنی داری در تبیین واریانس متغیر وابسته، وقوع تصادفات ناشی از خستگی و خواب الودگی در جاده های برون شهری استان خواهند داشت.همچنین در فرضیه ای پارامتریک و تفاوتی با عنوان"تعامل رانندگان و پلیس راهور با میزان وقوع تصادفات ناشی از خستگی و خواب الودگی بر حسب سن، تحصیلات و سابقه کار"(به جز متغیر تحصیلات با  استفاده از روش تحلیل واریانس چندگانه)تفاوت معنی دار و آشکاری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی و اقتصادی تصادفات، خستگی و خواب آلودگی، جاده های برون شهری، تعامل رانندگان با پلیس
  • پرویز باقری* صفحات 39-60
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، اقدامی که به وفور در سطح خیابان های شهر دیده می شود، این است که جرثقیل هایی اقدام به حمل خودروهای پارک شده در محل ممنوع به سمت پارکینگ های پلیس راهور می نمایند. درنتیجه این اقدام ممکن است برای وسیله نقلیه یا اشیای داخل آن اتفاقی رخ دهد که نیازمند حل وفصل حقوقی باشد. ازجمله موارد چالشی موضوع می توان به خساراتی اشاره کرد که ممکن است به خودرویی که حمل می گردد و یا محموله آن وارد آید. هدف پژوهش حاضر، ابهام زدایی از قانون جدید رسیدگی به تخلفات رانندگی در خصوص انتساب مسئولیت و جبران خسارت احتمالی توسط مسببین موضوع می باشد.

    روش

    در این پژوهش تلاش می شود تا به مدد روش تحلیل انتقادی متون قانونی و همین طور روش تحلیلی - توصیفی، جوانب موضوع موردمداقه جدی حقوقی قرار گرفته و در پایان، راه حل مناسبی ارائه گردد.

    یافته ها

     ابهام موجود در ماده 13 قانون جدید رسیدگی به تخلفات رانندگی و تبصره آن در انتساب مسئولیت جبران خسارت به خودرو و یا محموله آن، سوال هایی را در ذهن متبادر می سازد. پرسش نخست آن است که آیا می توان صاحب وسیله نقلیه را که مرتکب تخلف ترافیکی شده است، مسئول تمام عواقب ناشی از فعل او دانست؟ و درنتیجه او مستحق دریافت هیچ گونه جبران خسارتی نخواهد بود؟ دیگر آنکه آیا می توان گفت با حصول شرایطی ممکن است مامور پلیس راهور که دستور حمل خودرو را صادر کرده است، مسئول جبران خسارات احتمالی حین حمل باشد؟ و سوم آنکه در چه شرایطی می توان برای راننده جرثقیل حمل کننده وسیله نقلیه و یا نگهدارنده خودرو مسئولیت متصور بود؟ نتایج به دست آمده بیانگر آن است که نمی توان قائل به برائت مطلق مسئولیت پلیس راهور در خصوص موضوع بود؛ اما بااین حال در انتساب مسئولیت جبران خسارت احتمالی به پلیس نیز باید جانب احتیاط اختیار نموده و تحت شرایطی باشد که پلیس را در انجام ماموریت خود با چالش مواجه نسازد. پاسخ به سوال های فوق و بررسی کم و کیف این مسئله حقوقی، موضوع مقاله حاضر است که با مراجعه به قوانین مختلف، منابع و پایگاه های علمی و به مدد روش تحلیل انتقادی و تفسیری در پی یافتن پاسخ به آن هستیم.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، نگهدارنده خودرو، مامور پلیس راهور، راننده جرثقیل
  • زهرا دشت بزرگی*، محمد خالدیان صفحات 61-78
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلاتی که اخیرا گریبان گیر سازمان های داخل کشور، به خصوص نیروی انتظامی شده این است که کارکنان این سازمان ها علاقه و دل بستگی خاصی به شغل و سازمان محل کار خود ندارند و شوق و دل بستگی بالایی در آن ها برای انجام کار در سطح اثربخشی بالا مشاهده نمی شود. این پژوهش با هدف پیش بینی اشتیاق شغلی بر اساس ویژگی های شغلی و حمایت ادراک شده از سوی سرپرست در کارکنان پلیس راه استان خوزستان به مرحله اجرا درآمد.

    روش

    از بین کلیه کارکنان پلیس راه استان خوزستان که 320 نفر بودند، تعداد 175 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس ویژگی های شغل، پرسشنامه حمایت سرپرست و پرسشنامه اشتیاق شغلی بوده است.
    یافته ها و

    نتایج

    به منظور تحلیل فرضیه های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه هم زمان استفاده شده است. نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد که بین ویژگی های شغلی (به جز مولفه اهمیت تکلیف) با اشتیاق شغلی رابطه مثبت و معنی داری در سطح 001/0 < p وجود دارد. همچنین بین حمایت سرپرست با اشتیاق شغلی رابطه مثبت و معنی داری در سطح 001/0 < p وجود دارد. به همین ترتیب، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ارتباط چندگانه معنی داری بین مولفه های ویژگی های شغلی و حمایت سرپرست با اشتیاق شغلی در سطح 001/0 < p وجود دارد و از بین متغیرهای پیش بین، متغیرهای استقلال وظیفه، حمایت سرپرست و پسخوراند در هر شغل، بیشترین نقش را در تبیین اشتیاق شغلی ایفا کرده اند.

    نتیجه گیری

     هرچه کارکنان، ادراک حمایت سازمانی و ویژگی های شغلی مطلوب بیشتری داشته باشند، بر عملکردشان تاثیر می گذارد و موجب افزایش اشتیاق شغلی در آن ها می شود.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، ویژگی های شغلی، حمایت ادراک شده از سوی سرپرست
  • سید محمد سادات حسینی*، علیرضا اسماعیلی، احمد قائد رحمتی صفحات 79-92
    هدف کلی از این تحقیق بررسی آسیب های موجود در  انضباط ترافیکی فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) و عوامل موثر در آن بود. از جمله موارد مد نظر در این تحقیق؛ شناسایی اقدامات پیشگیرانه ساختاری، شناسایی مشکلات اصلی در عدم توفیق انضباط ترافیکی فرودگاه، شناسایی راه حل های مفید و...بود. این تحقیق با استفاده از روش پیمایش(میدانی)، جامعه آماری؛ نیروی پلیس راهور مستقر در فرودگاه امام و مسیرهای نزدیک به فرودگاه ؛حجم نمونه رسیدن به اغنای محقق(50 مورد در این تحقیق)  به روش تصادفی ساده با رعایت حداقل 5 ماه سابقه خدمت در محدوده فرودگاه، ابزار جمع آوری اطلاعات؛ مصاحبه و پرسشنامه، انجام گرفته است.. تجزیه و تحلیل داده ها، در سطح آمار توصیفی، در قالب جداول توزیع فراوانی و در سطح آمار استنباطی با استفاده از آزمون فریدمن انجام گرفته است. طبق نتایج بدست آمده در این تحقیق عواملی نظیر مشکلات مربوط به پارکینگ فرودگاه، مشکلات مربوط به حمل و نقل عمومی، وضعیت نابسامان تاکسی ها و مسافرکش های شخصی و... به عنوان مهمترین آسیب های انضباط ترافیکی فرودگاه امام، می باشند. نکته قابل تامل اینکه؛   نامناسب بودن مسیر دسترسی به پارکینگ(طولانی بودن مسیر رفت و برگشت) از مهمترین آسیب ها و ساخت محل های مناسب برای توقف تاکسی ها و مسافرکش ها، به عنوان بهترین راه حل بهبود انضباط ترافیکی فرودگاه، است.
    کلیدواژگان: انضباط ترافیکی، فرودگاه امام، آسیب شناسی
  • حوریه احمدزاده، بابک پورقهرمانی* صفحات 93-124
    زمینه و هدف

    گسترش شهرنشینی، استفاده روزافزون از اتومبیل شخصی و محدودیت توسعه شبکه های ارتباطی بر مشکل ازدحام ترافیکی و درنتیجه بر میزان حوادث فوتی و جرحی درون شهری افزوده است و این امر خسارت های جانی و مالی فراوانی را بر خانواده ها و دولت وارد می کند لذا شناسایی علل وقوع جنایات ناشی از حوادث رانندگی جهت اقدامات موثر پیشگیرانه از موضوعات ضروری هست. لذا این مطالعه باهدف بررسی جرم شناختی جنایات ناشی از حوادث رانندگی درون شهری استان آذربایجان شرقی می باشد.

    روش پژوهش

    روش این پژوهش ازنظر هدف و ماهیت موضوع موردبررسی، از نوع تحقیقات کاربردی واژ نظر حوزه تحقیقات اجتماعی، تحقیق توصیفی و ازنظر شیوه نگارش و پرداختن به مسئله، «توصیفی تحلیلی» است. جمع آوری اطلاعات و داده ها به دو صورت اسنادی و میدانی با استفاده از اطلاعات موجود در منابع آماری نیروی انتظامی از سال 1395-1392 می باشد که از پلیس راهور استان آذربایجان شرقی اخذشده است.

    یافته ها

    در خصوص علت تامه تصادفات فوتی و جرحی از مجموعه جرائم و تصادفات ناشی از عوامل انسانی، عدم رعایت حق تقدم و عدم توجه به جلو بیشترین میزان تصادفات فوتی و جرحی را به خود اختصاص داده است که ناشی از عدم رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی و در کل ناشی از عدم آموزش و یا آموزش ضعیف به رانندگان می تواند در این امر تاثیرگذار باشد. ونیز برخورد با عابر موتورسیکلت و عابر پیاده بیشترین تصادفات فوتی و جرحی در سطح درون شهر استان را تشکیل می دهد. در ضمن گروه سنی 34-25 با درصد بیشتری آمار تصادفات فوتی و جرحی را تشکیل می دهد که تصادفات فوق عمدتا در ساعات 21-12 اتفاق می افتد.

    کلیدواژگان: جنایات، حوادث درون شهری، پلیس، تصادفات فوتی وجرحی، جرم شناختی
  • رسول حیدری سورشجانی* صفحات 125-148
    زمینه و هدف

    سالیانه تعداد زیادی از تصادفات، مرگ بسیاری از افراد را رقم می زند که علت بیشتر این تصادفات، غفلت رانندگان و عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی است؛ این در حالی است که حضور و اعمال قانون پلیس در جاده ها، میزان تخلفات را به شدت کاهش می دهد و تعداد تصادفات را با روند نزولی مواجه ساخته است. همواره رانندگان نسبت به حضور پلیس نظرات متفاوتی داشته اند که بنا به کمیت و کیفیت این حضور، جنسیت رانندگان و موقعیت مکانی گشت های پلیس متفاوت بوده است.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی و با روش توصیفی تحلیلی به بررسی و تحلیل موقعیت مکانی و اثرات اعمال قانون پلیس بر تصادفات رانندگی در کاشان می پردازد. جامعه آماری، رانندگان شهر کاشان بوده که تجربه رانندگی در جاده های برون شهری را داشته که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 383 نفر انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه پژوهشگرساخته با روایی و پایایی مطلوب، گویه های موردنظر پژوهش جمع آوری گردید و در محیط نرم افزار SPSS به تحلیل های استنباطی لازم پرداخته شد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش بر حضور و اعمال قانون پلیس و افزایش احتیاط و رعایت قوانین توسط رانندگان دلالت دارد. همچنین حضور پلیس باعث کاهش سرعت و درنتیجه کاهش تصادفات رانندگی شده است. از نظر شهروندان، موقعیت مکانی گشت های پلیس در جاده های برون شهری کمتر از میانگین تئوری بوده و نامناسب می باشد.

    پیشنهادها

     در پایان پیشنهاد داده شد که موقعیت مکانی گشتی های سیار پلیس راهنمایی و رانندگی ثابت نباشد و طی هر ساعت روز در مکان های مختلف جاده و موقعیت های متنوع بدون تاکید صرف به شیب و افزایش سرعت رانندگان تغییر نماید.

    کلیدواژگان: تصادفات، سرعت، موقعیت جغرافیایی گشت های پلیس، اعمال قانون
|
  • Bahram Nikbakhsh * Pages 9-38
    The purpose of this study is to explain the role of social and economic factors in the incidence of accidents caused by the cargo fleet drivers' fatigue and drowsiness in Suburban roads of Khuzestan Province. To explain the subject, certain theories were used in this study including symbolic violence, differential opportunity, social learning, social action, and anomy. This study  is a survey and in kind of quotas  non-probability sampling method  in which the research sample includes all  suburban  roads accident experts in Khuzestan province. The results of this study were analyzed using SPSS software and application of tests such as simple and multivariate analysis of variance analysis and single-variable regression analysis (due to the parametric and relationality of the first four hypotheses), it is indicated that, at the level of independent variables, variables such as: income level, education level and drivers' addiction rate to drugs, alongside the employment variable away from their homes, will be a significant statistical effect in explaining variance of dependent variable, occurrence of accidents caused by fatigue and Sleepiness on the suburban roads of the province. Also, No significant difference was observed .in the parametric hypothesis and the difference as "drivers and police interaction with the rate of incidence of accidents caused by fatigue and sleepiness in terms of age, education and work experience" (except for education variables using multiple variance analysis method).
    Keywords: Socio-economic factors of accidents, fatigue, sleepiness, suburban roads, drivers interaction with the police
  • Parviz Bagheri * Pages 39-60
    Background and aim

    at the recent years an action commonly done at the streets of the city is taking the cars parked at the illegal places by crane with the police command. Consequently, there may happen damages to these cars or the things inside which needs a legal resolution. Including Challenges Issues can mention to the damage that may be the car that is being shipped or come in its cargo. The purpose of the present research is to disambiguate the new law handling driving offenses regarding the assignment of liability and compensation for possible damage caused by the subject.

    Method

    In this research, it is attempted to use the method of critical analysis of legal texts as well as analytical-descriptive methods, aspects of the subject of serious legal issues and in the end, an appropriate solution is to be provided.

    Findings

    The ambiguity in Article 13 of the new law on handling driving offences and its note in the assignment of liability for compensation to a vehicle or its delivery puts questions in the mind. The first question is, can the owner of the vehicle who committed the traffic offense be responsible for all the consequences of his verb? and so he would not be entitled to any compensation? Secondly, can it be said that with the obtaining of the conditions, may a police officer who issued a carriage order be liable for any damages incurred during transportation? and thirdly, under what conditions could the driver of a vehicle carrying a crane or vehicle maintainer be liable? The results indicate that one cannot believe in the absolute indecency of the police liability about the matter. However, caution should be exercised in assigning responsibility for possible damage to the police and under conditions that do not challenge the police in carrying out its mission. The answer to the above questions and the quantitative study of this legal issue is the subject of the present article, which we seek to answer by referring to different laws, sources and scientific bases and with the help of a method of critical and interpretive analysis.

    Keywords: civil liability, car keeper, Traffic Police officer, Crane Driver
  • Zahra Dashtbozorgi *, Mohammad Dasht Bozorgi Pages 61-78
    Background and aim

    One of the problems encountered recently by domestic organizations, in particular traffic police, is that employees of these organizations do not have a special interest in their jobs and organization, and their high level of enthusiasm and commitment to doing work is not seen at a high level of effectiveness. This research was conducted with the aim of predicting a job enthusiasm based on occupational characteristics and perceived support by the supervisor in the Traffic Police Staff of Khuzestan Province.

    Method

    of all the Khuzestan police officers, who were 320, 175 were selected as available. The instruments of this study were included the job characteristics questionnaire, supervisor support questionnaire and job engagement questionnaire. 

    Findings and results

    , Pearson correlation coefficient and multiple regression are used simultaneously In order to analyze the research hypotheses. The results of this study showed that there is a positive and significant relationship between job characteristics (except for the importance of the task) and job intentions at the level of p <0.001. There is also a positive and significant relationship between supervisor support with job intention at the level of p <0.001. Similarly, the results of regression analysis showed that there is a significant relationship between the components of job characteristics and supervisor support with job enthusiasm at the level of p <0.001. Among the predictor variables, job independence variables, supervisor support and feedback in each occupation, played the most role in explaining career enthusiasm.

    Conclusion

    Whatever employees have more understanding of organizational support and desirable job characteristics, It affects their performance and increases job enthusiasm for them.

    Keywords: job enthusiasm, Job characteristics, perceived support by the supervisor
  • Mohammad Mohammad Sadat Hosini *, Alireza Esmaili, Ahmad Ghaed Rahmati Pages 79-92
    The general purpose of this study was to investigate the damages to the traffic discipline of Imam Khomeini International Airport and its influential factors. One of the cases considered in this study was identifying structural preventive measures, the main problems in the failure of the airport's traffic discipline, the useful solutions and so on. This study was conducted using (field) survey method, The statistical population was the traffic police station located at Imam Airport and directions near to airports. The sample size reaching the researcher's strength was conducted (50 items in this research) by simple random sampling method with at least 5 months of service experience at the airport, a tool for collecting information, an interview and a questionnaire. Data analysis was conducted at the descriptive statistics level in the form of frequency distribution tables and at the inferential statistics level using Friedman test. According to the results of this study, factors such as airport parking problems, problems with public transportation, Taxis Disaster Status and private taxi drivers, and ... are as the most important damages to the traffic discipline of Imam airport. It is worth noting that the inadequacy of the access path to the parking (the length of the traffic) is one of the most important damages and the construction of suitable places to stop taxis and private taxi drivers, as the best way to improve the airport's traffic discipline.
    Keywords: Traffic Discipline, Imam Airport, Pathology
  • Horee Ahmad, Zadhe, Babak Pourghahramani * Pages 93-124

    Background and

    purpose

    urbanization, the increasing use of the private car and limit the development of communication networks, the problem of traffic congestion and accidents resulting in death and injury on the urban added. This enormous human and financial toll on the family and the government, thereby identifying the causes of crime caused by traffic accidents is essential for effective preventive measures of topics. This study aimed to investigate the crimes criminological accident is urban East Azerbaijan province.

    Methodology

    This study evaluated in terms of the purpose and nature of the subject, the term applied research scope of social research, descriptive research and in terms of style and addressing the issue of a "descriptive analytical". Information and data collected in the field using the information in the two documents and statistical sources, security forces since 1392-1395, which is derived from the traffic police in East Azerbaijan province.

    Results

    The complete cause fatal accident and the injury of a series of crimes and accidents caused by human factors, the lack of priority and lack of attention to the front of the highest fatal accident and injury allocated to that caused by non-compliance with laws and regulations tips and driving at all due to lack of training or poor training drivers that can make a difference. Venice collision with pedestrian bike and pedestrian highest fatal accident and injury at the level of the province. The 34-25 age group has a higher percentage fatal accident and injury account for the accidents occur mainly in 21-12 hours

    Keywords: Felony, accidents within the city, the Police, the fatal accident, injury, criminology
  • Rasol Heydary * Pages 125-148
    Background and aim

    Every year, a large number of accidents cause many deaths that the cause of most of these accidents is neglect of drivers and failure to observe the traffic rules. However, the presence of police and law enforcement on the roads greatly reduces the amount of violations and the number of accidents has faced declining. Drivers always have different opinions about the police presence, according to the quantity and quality of participation, drivers gender and police patrols location have been different.

    Method

    This research is in kind of practical and descriptive-analytic method to investigate and analyze the location and effects of police law enforcement on driving accidents in Kashan city. The statistical society was the drivers of Kashan city who had experience of driving on the suburban roads that 383 persons were selected using Cochran formula. Using a researcher-made questionnaire with good reliability and validity of the study was collected the desired items of research and in SPSS software area was considered necessary
    inferential analyzes

    findings

    The results of the research indicate the presence and enforcement of police law and increased caution and observance of the rules by drivers. The police presence also has been reduced speed and thus reduces driving accidents. . In terms of citizens, the location of police patrols on suburban roads is less than the average of the theory and is inappropriate.

    Suggestions

    At the end, it was suggested that the location of the mobile traffic police patrols should not be constant, and at any time of the day in different places of the road and in diverse situations change without any emphasis on the slope and increased driver speeds

    Keywords: Accidents, Speed, Geographic Location of Police Patrols, Law Enforcement