فهرست مطالب

مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن خوش طینت*، سیده نسیم علوی صفحات 1-29
    هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر زیان مشروط بر نکول با استفاده از مدل رگرسیون توبیت، روی مشتریان حقوقی بانک صنعت و معدن است. در راستای رسیدن به این هدف، بر اساس توافق نامه بال، برای محاسبه احتمال نکول تسهیلات می توان از روش LGD استفاده نمود. LGD مقدار زیانی است که هرگاه یک مشتری اعتباری در بازپرداخت تسهیلات قصور (نکول) نماید، متوجه بانک می شود. از میان مشتریان حقوقی بانک صنعت و معدن به عنوان جامعه آماری، تعداد 204 شرکت برای دوره 8 ساله پژوهش (1393-1386) که قابل دسترس بودند، انتخاب شدند. در این پژوهش، نتایج تخمین مدل حاکی از آن است که بین مبلغ تسهیلات، نوع وثایق، نوع صنعت و LGD رابطه معنی داری وجود داشته و سررسید تسهیلات رابطه معنی داری با LGD ندارد.
    کلیدواژگان: تسهیلات، توافق نامه بال 2، رگرسیون توبیت، زیان مشروط بر نکول، نکول
  • حسن گلمرادی *، رضا محسنی، حسین گلمرادی صفحات 31-52
    امروزه بانک ها نقش بسیار مهمی در رشد و توسعه کشورها به عهده دارند. بانک ها از ابتدای تاسیس دو وظیفه مهم و سنتی خود یعنی تجهیز و تخصیص منابع را به عهده دارند. آن ها از یک طرف سپرده های مردم را جمع آوری نموده و از طرف دیگر آن را به اشکال مختلف در خدمت تولید و اقتصاد کشور قرار می دهند. در انجام این وظایف بانک ها با موانع درونی و بیرونی مختلف مواجه هستند که وظایف آن ها را تحت تاثیر قرار داده است. از جمله عوامل بیرونی اثر گذار بر نظام بانکی، محیط بی ثبات و نااطمینان اقتصاد کلان است. بی ثباتی و نااطمینانی کلان اقتصادی نهایتا در دو متغیر اصلی هر اقتصاد، یعنی تولید و تورم تبلور می یابد. این تحقیق به دنبال بررسی تاثیر نااطمینانی و بی ثباتی متغیرهای کلان اقتصادی (تولید و تورم) بر منابع و مصارف نظام بانکی کشور، با استفاده از روش های GARCH و مدل تصحیح خطا است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تاثیر بی ثباتی و نااطمینانی رشد تولید بر رشد منابع نظام بانکی (تجهیز منابع)، منفی و معنی دار و بر تخصیص منابع (رشد اعتبارات) مثبت و معنی دار است که این موضوع می تواند ریسک اعتباری بانک ها را تشدید کند. همچنین در این مطالعه معنی دار بودن اثر منفی بی ثباتی و نااطمینانی تورم بر جذب منابع و اثر مثبت آن بر تخصیص منابع مورد پذیرش قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: تجهیز منابع، تخصیص منابع، نااطمینانی اقتصاد کلان، روش GARCH، مدل تصحیح خطا
  • محمد جواد محقق نیا، یکتا پاک نیت* صفحات 53-77
    از جمله ارکان و اجزای اصلی یک نظام نظارت بانکی موثر، چهارچوب مقرراتی آن به شمار می رود، به گونه ای که انجام مسئولیت های نظارتی بدون برخورداری از مقرراتی جامع و مانع امکان پذیر نمی باشد. هدف اصلی این تحقیق، ارزیابی هم زمان مقررات احتیاطی بر سرمایه و رفتار ریسک پذیری بانک ها می باشد. برای رسیدن به این هدف، از مدل پانل برای 20 بانک ایرانی طی سال های 1394- 1385 استفاده شد. در این تحقیق نشان داده شده است که مقررات احتیاطی، سرمایه بانک ها را افزایش و ریسک پذیری آن ها را کاهش می دهد. همچنین مقررات احتیاطی رفتار احتیاطی بانک ها را از طریق کاهش ریسک پذیری و افزایش سرمایه بانک ها، افزایش می دهد که نشان دهنده این است که اکثر بانک های کشور در سال های اخیر در راستای چارچوب های نظارتی و مقررات بین المللی (حداقل در چهارچوب بازل یک) حرکت کرده اند. از طرف دیگر، با استفاده از معادلات هم زمان این نتیجه به دست آمد که سودآوری بانک، رابطه معنی داری با سطح سرمایه پیشنهادی بانک ندارد و این نشان می دهد بانک های ایرانی برای ساختن سپر سرمایه شان، به منابع داخلی خود تکیه نمی کنند.
    کلیدواژگان: مقررات احتیاطی، سرمایه بانک، ریسک اعتباری
  • سید عباس موسویان، محمدنقی نظرپور، یحیی لطفی نیا* صفحات 79-113
    امروزه الگوهای عملیاتی متعددی در زمینه بانکداری اسلامی در کشورهای مسلمان و غیرمسلمان به مرحله اجرا در آمده  است که حاوی تجربیات ارزشمندی برای سایر فعالان این صنعت می باشد. از جمله این کشورها، اندونزی می باشد که بیشترین جمعیت مسلمان را در خود جای داده است. در این کشور نظام بانکی حاکم از نوع دوگانه می باشد، به این صورت که هم بانک های اسلامی و هم متعارف با هم فعالیت می کنند. بنابراین معرفی، نقد و بررسی آن می تواند برای کشورمان که در مرحله اصلاح و تجدیدنظر در قوانین بانکی است، نکات در تحلیل توجه ای داشته باشد. تحقیق حاضر با روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی به بررسی این فرضیه می پردازد که «نظام بانکداری اسلامی اندونزی از جامعیت، مشروعیت و کارایی نسبی برخوردار است». در عین حال نتایج نشان می دهد از لحاظ جامعیت در بخش تجهیز، نظام بانکی نواقصی دارد و قادر به پاسخ گویی به نیازهای کسانی که به قصد امر خیر و کسانی که برای دریافت سود ثابت سپرده گذاری می کنند، نمی باشد. در بخش تخصیص نیز قادر به تامین نیاز بنگاه هایی که برای خرید خدمات و همچنین خرید دارایی های غیرمشهود چون سهام و غیره به بانک مراجعه می کنند، نمی باشد. از لحاظ مشروعیت نظام بانکداری اسلامی اندونزی به صورت گسترده در تمامی بخش های اقتصادی از قرارداد مضاربه استفاده می کند که به اعتقاد مشهور فقی هان امامیه و برخی از عالمان اهل سنت، این امر محل اشکال است، زیرا تنها در صورت استفاده در بخش تجارت و بازرگانی عقد مضاربه صحیح می باشد. علاوه بر این استفاده از عقد قرض در تسویه حساب مربوط به ضمانت نامه های بانکی است که با روح فعالیت بانکی که به دنبال دستیابی به سود اقتصادی، است سازگار نمی باشد. این تحقیق با استفاده از تجربیات بانکداری اسلامی اندونزی، نکات مهمی را برای اصلاح قوانین و مقررات نظام بانکداری ایران پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: نظام بانکداری اسلامی اندونزی، تجهیز و تخصیص منابع بانکی، خدمات بانکی، جامعیت، مشروعیت، کارایی
  • محمدعلی دهقان دهنوی، آی ناز بدلی آرخلو* صفحات 115-133
    بانک مرکزی به عنوان تنظیم کننده نظام پولی و اعتباری کشور، نقش وام دهنده نهایی به بانک ها، به منظور حمایت از آن ها، برای جلوگیری از کسری نقدینگی و بحران های مالی را به عهده دارد. هدف از این تحقیق بررسی عوامل درونی بانک، که بر میزان اتکای آن بانک به منابع بانک مرکزی تاثیر می گذارد، است. به منظور محاسبه میزان اتکای بانک ها به منابع بانک مرکزی، از شاخص نسبت بدهی به بانک مرکزی به مطالبات از بانک مرکزی استفاده شده است. نتایج حاصل از تخمین مدل پانل پویا به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، برای 27 بانک در ایران طی سال های 1394-1385، نشان می دهد که سرمایه و نقدینگی بانک ها اثر منفی و معنی دار و نسبت تسهیلات به سپرده اثر مثبت و معنی دار بر میزان اتکاء به منابع بانک مرکزی دارد.
    کلیدواژگان: اتکاء بانک ها به منابع بانک مرکزی، نسبت های مالی، روش GMM، وام دهنده نهایی
  • وحید بخردی نسب*، فاطمه ژولانژاد صفحات 135-168
    در این تحقیق به بررسی شیوه های جدید تامین مالی و تاثیر آن بر سودآوری شرکت ها در بازار سرمایه ایران پرداخته شده است. شیوه های تامین مالی جدید در ایران عبارتند از، انتشار اوراق اجاره یا صکوک اجاره و صکوک مرابحه که می توانند، راهکار مناسبی برای تامین مالی شرکت ها به شمار آید. صکوک، یک ابزار بدهی اسلامی است که به پشتوانه دارایی های واقعی منتشر می شود. در این تحقیق اطلاعات مالی 24 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، که تا تاریخ تهیه این تحقیق اقدام به انتشار صکوک کرده اند، گردآوری و با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی ایویوز طی بازه زمانی 1387 تا 1394 مورد بررسی قرار گرفته اند. مدل تحقیق، با استفاده از رویکرد داده های ترکیبی و رگرسیون حداقل مربعات تخمین زده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که، چنانچه شرکت ها از صکوک اجاره استفاده نمایند، فرایند سودهی در شرکت ها بهبود می یابد و با افزایش استفاده از اوراق اسلامی اجاره، سودآوری بالا می رود، ولی اوراق اسلامی مرابحه به مراتب اثر کمتری بر سودآوری دارند.
    کلیدواژگان: اوراق اسلامی جدید، صکوک، اوراق مرابحه، اوراق اجاره، سودآوری
  • سیدمحسن سجادی*، مهدی غلامپور صفحات 169-198
    با توجه به حرمت ربا در اسلام، یافتن جایگزینی برای اوراق قرضه که بتواند در جهت تامین مالی کسری بودجه دولت کارایی داشته باشد، اهمیت می یابد. در این زمینه اوراق مبتنی بر عقد قرض الحسنه معرفی شده است که جانشین مناسبی برای اوراق قرضه نمی باشد، چرا که این اوراق با محدودیت هایی روبه رو است که در این تحقیق به آن ها پرداخته می شود.
    تحقیق حاضر به تبیین شکل گیری اوراق تورق به عنوان جایگزین مناسبی برای اوراق قرضه در 5 مرحله می پردازد و با مقایسه اوراق بهادار مختلف در کشورهای اسلامی به این نتیجه رسیده است که بر اساس ابزارهای بدون ربا، اوراق تورق می تواند جانشین مناسبی برای اوراق قرضه باشد. بنابراین همان طورکه مشروع و مرتبط با بازار حقیقی است، ابزار مناسبی برای اعمال سیاست مالی می باشد.
    کلیدواژگان: عقد تورق، بانکداری بدون ربا، اوراق تورق، اوراق قرضه، تامین نقدینگی
|
  • Mohsen Khoshtinat *, Seyedeh Nasim Alavi Pages 1-29
    This research aims to identify the influential components on LGD by using Tobit regression on institutional customers of the bank of Industry and Mine. In order to achieve this goal, LGD can be used to calculate the probability of default on the basis of the Basel II agreement. LGD is the amount of loss a bank faces when the borrowers default on loan repayment. To accomplish this goal, 204 of institutional customers of bank for an 8 years period (2007-2014) have been chosen as a sample. The results show a significant relation between loan amount, collaterals (excepted promissory notes), industry type and LGD, and no significant relation between loan maturities and LGD.
    Keywords: Basel II Agreement, Default, facilities, Loss-Given-Default (LGD), Tobit Regression
  • Hasan Golmoradi *, Reza Mohseni, Hussein Golmoradi Pages 31-52
    Today, banking system plays a very important role in growth and development of countries. From the very beginning of banks establishment, they have two main and traditional tasks, namely, the equipping and allocation of resources. These two important tasks are implemented so that they collect the people's deposits on one hand and put it in various forms of allocation, on the other hand. In performing these tasks, banks face different internal and external barriers that affect their responsibilities. One of the external factors affecting the banking system is the volatile environment of economy and macroeconomic uncertainty. The macroeconomic instability and uncertainty ultimately reflect into two main variables of each economy, namely, production and inflation. This research seeks to investigate the effect of uncertainty and instability of macroeconomic variables (production and inflation) on the resources and expenditures of Iran banking system using GARCH techniques and Error Correction Model (ECM). The results of the research show that the effect of instability and uncertainty of production growth on the growth of resources of the banking system (resource mobilization) is negative and significant and on the allocation of resources (growth of credits) is positive and significant, resulting in increasing the banks' credit risk. Moreover, in this study, the significance of the negative effect of instability of inflation on resource absorption and its positive effect on allocation of resources are not accepted.
    Keywords: Resource Equipment, Resource Allocation, Macroeconomic Uncertainty, GARCH Techniques, Error Correction Model (ECM)
  • Mohammad Javad Mohagheghnia, Yekta Pakniyat * Pages 53-77
    One of the main components of an effective banking supervision system is its regulatory framework, so that regulatory oversight is not possible without comprehensive regulation. The main purpose of this paper is to assess the simultaneous impact of regulatory prudential regulation on banks' capital and risk-taking behavior using a panel of 20 banks operating in Iran over the period 1385-1394. In this research, it is shown that the prudential regulation increase banks' capital and reduce the risk-taking behavior of banks. Therefore, prudential regulation would increase the banks' prudential behavior by reducing risk and increasing banks' capital, and this also shows that the most of the country's banks have moved in recent years in line with international regulatory frameworks (at least within the Basel I framework). Using simultaneous equations, it is also found out that the bank's profitability does not have a significant relationship with the bank's capitalization level suggesting that Iranian banks do not rely on their domestic resources to build their capital buffer.
    Keywords: Prudential Regulation, Bank Capital, Credit risk
  • Seyed Abbas Mousavian, Mohammad Naghi Nazarpour, Yahya Lotfinia * Pages 79-113
    Several operational models for Islamic banking have been implemented in Muslim as well as non-Muslim countries. Islamic banking activists can learn a wide range of helpful lessons from these implementations. One of the countries in which Islamic banking has been implemented is Indonesia, which has the largest Muslim population. It has a dual banking system. In other words, in this system, both Islamic banks and conventional banks cooperate with each other. Since Iran is reviewing its banking law, an analysis of their banking model can be helpful. By using library and Internet resources, this descriptive-analytic study investigates the validity of this hypothesis: Indonesian Islamic banking is relatively comprehensive, legitimate, and efficient. According to this study, there are some shortcomings as far as being comprehensive in mobilization is concerned. Moreover, the bank cannot meet the needs of those who are willing to invest in the bank to “contribute to good deeds” or the ones who would like to “receive fixed interest rates”. With respect to resource allocation, Indonesian Islamic banking cannot fulfill institutions needs for “paying for services” and “buying intangible assets, such as equity and so forth”. This banking model extensively makes use of Mudaraba contract, which is illegitimate according to prominent Shiite and some Sunni scholars. Moreover, it exploits loan agreement in settling the accounts of bank guarantees which is not in line with the essence of banking activity that aims at gaining economic benefits. On the whole, this paper sheds light on some of the important aspects of Indonesian Islamic banking which can be helpful in reviewing the regulations of Iranian banking system.
    Keywords: Indonesian Islamic Banking, Bank Resource Mobilization, Allocation, Banking Services, comprehensiveness, legitimacy, Efficiency
  • Mohammad Ali Dehghan Dehnavi, Aynaz Badali Arekhloo * Pages 115-133
    The central role of the central bank as the regulator of the monetary and credit system of the country plays the role of a lender of last resort in order to support banks to avoid deficit of liquidity and financial crises. The purpose of this study is to examine the internal factors affecting banks' reliance on central bank resources. In order to calculate the banks' reliance on central bank resources, the ratio of debt to central bank to claims from the central bank has been used. The results from the estimation of the GMM dynamic panel model for 27 banks in Iran during the years 1385-1394 indicate that banks' capital and liquidity have a negative and significant effect and the ratio of facilities to deposits has a positive and significant effect on banks' reliance on central bank resources.
    Keywords: Reliance on Central Bank Resources, Financial Ratios, GMM Method, Lender of Last Resort
  • Vahid Bekhradi Nasab *, Fatemeh Zholanezhad Pages 135-168
    In this study, new methods of financing and their impact on the profitability of companies are investigated in Iran's capital market. New financing methods include rental or leasing Sukuk issuance which can be considered as a suitable alternative for financing companies. Sukuk is an Islamic debt instrument that is backed by real assets to be released. In this study, financial information of 24 companies listed on Tehran stock exchange, which have attempted to issue Sukuk until the date of preparation of this study, has been studied using the econometric software EViews during the period 2007-2014. Research model employs the OLS regression approach and panel data estimates. Research results suggest that if companies use Ijarah Sukuk, the profit process in these companies is improved and profitability rises by increasing the use of islamic leasing bonds, but Murabaha Islamic bonds do not impact on profitability.
    Keywords: New Islamic Bonds, Sukuk, Murabaha, Ijarah, Profitability
  • Seyed Mohsen Sajjadi *, Mahdi Gholampoor Pages 169-198
    With regard to the prohibition of Riba in Islam, it is important to find an alternative to bonds that would be effective for financing the government deficit. In this case securities based on loan contract have been introduced that are not a proper substitute for bonds because these securities are faced with restrictions to be investigated in this paper.
    The present research explains the formation of Tawarruq securities as a proper alternative to bonds in five steps, and by comparing different securities in Islamic countries comes to the conclusion that based on interest free financial instruments, Tawarruq securities can be suitable substitutes for bonds. Therefore, as it is legitimate and relevant to the real market, it is also a proper tool for fiscal policy.
    Keywords: Ttawarruq Contract, Interest Free Banking, Tawarruq Security, bonds, Provide Liquidity