فهرست مطالب

مدیریت بحران - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1397)

نشریه مدیریت بحران
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سینا نیری، ابراهیم اسدی گنگرج*، سعید امامی صفحات 5-18
    حوادث و بلایای طبیعی مانند زلزله، سیل و سونامی هرساله خسارات جانی و مالی فراوانی به جای می گذارد. ازاین رو داشتن یک سیستم تصمیم گیری هوشمند برای مقابله با این حوادث ضروری به نظر می رسد. به منظور تخصیص و زما نبندی کارآمد واحدهای امداد در بلایای طبیعی، در این پژوهش یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح مختلط با هدف کمینه کردن وزن دار زمان اتمام کل کارها با در نظر گرفتن اثر خستگی ارائه شده است. امدادگران پس از رسیدگی به چند حادثه خسته می شوند و بازدهی آنها کاهش می یابد و برای امدادرسانی به باقی حوادث نیاز به زمان بیشتری دارند. با توجه به پیچیدگی مسئله، حل مدل با استفاده از ابزارهای حل دقیق بسیار زمان بر است. در نتیجه برای حل این مسئله از الگوریتم های فراابتکاری ژنتیک و بهینه سازی ازدحام ذرات بهبود یافته استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده الگوریتم ژنتیک از نظر زمان حل مسئله عملکرد بهتری دارد و الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات بهبود یافته نیز پاسخ های با کیفیت تری ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت بلایای طبیعی، تخصیص و زمان بندی، اثر خستگی، ماشین های موازی نامرتبط
  • زهره رحمانی، عبدالستار صفایی*، محمد مهدی پایدار صفحات 19-33
    عملیات انتقال مصدومان و افراد آسیب دیده از مناطق حادثه دیده به بیمارستان ها و مراکز درمانی و توزیع کالاهای امدادی از فعالیت های اساسی لجستیک امداد بلایاست. برنامه ریزی صحیح لجستیک امداد در دوران طلایی پس از بحران، در نجات جان افراد آسیب دیده و کاهش تلفات نقش بسزایی دارد. در این تحقیق، یک مدل چندهدفه برای مکان یابی مراکز درمانی موقت و شرایط خدمت رسانی بیمارستان ها و مراکز درمانی به افراد حادثه دیده در مناطق مختلف ارائه شده است. همچنین، برنامه ریزی لجستیکی کالا و مصدومان پس از زلزله نیز صورت گرفته است. مدل ارائه شده، در قالب حداقل سازی تعداد افراد آسی بدیده سرویس داده نشده و کمینه سازی مجموع هزینه های لجستیکی ( شامل هزینه های تامین کالا، راه اندازی مرکز درمانی موقت، حمل ونقل و هزینه های کمبود اقلام امدادی) است. برای حل مدل پیشنهادی نیز از روش Lp-Metric بهره گرفته شده است. در پایان کاربرد مدل با مطالعه ی بحران زلزله در شهر آمل ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: لجستیک امداد، زلزله، بهینه سازی چندهدفه، مکان یابی، روش، Lp-Metric
  • حدیث دریکوند، محمد خلیل زاده* صفحات 35-49
    سالانه بلایای طبیعی، در سراسر جهان، خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری را به انسا نها وارد می کنند. بلایای طبیعی و پیامدهای آن ها موجب ضرورت توجه به فعالیت های امدادرسانی شده است، از این رو، این مطالعه با تمرکز بر لجستیک بشردوستانه، به ارائه ی یک مدل غیرخطی دوهدفه پرداخته است. شبکه ی لجستیک پیشنهادی از تامین کنندگان، بیمارستان ها، مراکز توزیع امدادی و مناطق آسیب دیده تشکیل شده است و اهداف مدل شامل کاهش هزینه ی کل و افزایش سطح رضایت است. عدم قطعیت در مدل از طریق بهینه سازی استوار بررسی و پس از خط یسازی قسمت های غیرخطی، مدل چند هدفه با استفاده از روش معیار جامع حل شده است. برای نمایش کارایی مدل پیشنهادی از داده های یک مثال واقعی زلزله در منطقه ی 1 شهر تهران استفاده شد و سه سناریو با نام های گسل ری، گسل شمال و گسل مشا مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج نشان داد در سناریوی شمال هزینه ی بیشتری به سیستم تحمیل می شود، به این دلیل که این گسل در فاصله ی نزدی کتری از منطقه ی مورد مطالعه واقع شده و خسارات بیشتری را موجب می شود و وقتی که تعداد مراکز امدادی افزایش می یابد، به علت داشتن سیستم توزیع مناسب، هزینه ی کل کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: لجستیک بشردوستانه، بهین هسازی استوار، بهینه سازی چندهدفه، زلزله، مطالعه ی موردی
  • محمد علی رهگذر*، حسین حق شناس، شیرین رحیمی صفحات 51-63
    اختلال شبکه ی راه کیفیت زندگی استاندارد را در یک جامعه ی عادی به شدت کاهش می دهد و گاهی حتی جان انسان را در یک فاجعه تهدید می کند. شبکه ی حمل ونقل، همچنین نسبت به بلایای طبیعی و انسانی آسیبپذیر است. برای مثال، سقوط پل یا حملات تروریستی در بزرگراه های اصلی می تواند منجر به کاهش قابل توجه دسترسی و افزایش چشمگیر تاخیر در سفر شود. بنابراین درک آسیبپذیری بالقوه ی شبکه های حمل و نقل در اثر چنین حوادث عظیمی به منظور مدیریت خطر آن ها و درنتیجه کاهش اثر اختلالات در تمام جنبه های زندگی شهری و روستایی بسیار مهم است. هدف از این مطالعه، اولویت بندی نقش پلها در شبکه ی معابر شهری از منظر مدیریت بحران در زمان تخلیه است. روش ارائه شده اهمیت پل ها را بر اساس تغییر زمان سفر کل شبکه مشخص می کند. روش پیشنهادی بر روی 78 پل شبکه ی حمل ونقل شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفته شده است. اطلاعات مورد نیاز نظیر شبکه ی حمل ونقل شامل موقعیت جغرافیایی شبکه ی معابر، نوع معبر و تابع عملکرد اصفهان، ماتریس تقاضای سفر در شرایط عادی و توابع هزینه - حجم با استفاده از مطالعات جامع حمل و نقل شهر اصفهان جمع آوری شده است. بر اساس نتایج به دست آمده با سناریوی مناسب، بیشترین حجم ترافیک مربوط به پل های اندیشه، شهیدان امینی و شهید خرازی است. در حالی که با استفاده از روش اولویت بندی براساس تغییر زمان سفر کل شبکه، پل های اندیشه، امام خمینی و پل وحید در رتبه های اول تا سوم قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: شبکه ی حمل و نقل، آنالیز آسیب پذیری، پل، اصفهان، بحران
  • محمد اسکندری*، بابک امیدوار، مهدی مدیری، محمد علی نکویی، علی اصغر آل شیخ صفحات 65-79

    کشور پهناور ایران در منطقه ای از پوسته ی زمین قرار گرفته که از دیر باز در اثر آزاد شدن انرژی های انباشته شده در آن، همیشه شاهد لرزش های بزرگ و مخربی بوده است. از این رو تحلیل مخاطرات طبیعی همواره لازم و ضروری است؛ زیرا بر اساس آن میتوان در تصمیم گیری ها و اولویت بندی اقدامات مدیریت بحران، گام های اساسی برداشت. هدف اصلی از این مقاله ارائه ی مدلی به منظور تحلیل خطر لرزه ای بر اساس هر دو خطر اصلی لرزش و شکست زمین است. بر این اساس با توجه به حجم وسیع داده های توصیفی و مکانی، سامانه ی نر مافزاری با قابلیت های تحلیل و استنتاج مکانی و بر مبنای سیستم های اطلاعات مکانی  (GIS) طراحی و توسعه یافت. در این مدل به منظور تحلیل خطر لرزش زمین، از 2 رابطه ی کاهندگی موجود برای کشور استفاده می گردد، که با توجه به عدم قطعیت های موجود در وقوع زلزله (شامل اندازه ی بزرگای زلزله، عمق کانونی و موقعیت کانون زلزله)، این عملیات به صورت تصادفی در هر بار انجام تحلیل انتخاب می گردد. خروجی ها شامل مقادیر بیشینه شتاب، سرعت و تغییر مکان حداکثر زمین محاسبه می گردد. در مدل ارائه شده به منظور تحلیل خطر شکست زمین، بر اساس نوع منطقه و الگوریتم های ارائه شده، 3 خطر ثانوی هی زلزله (روا نگرایی، زمین لغزش و گسلش) مورد تحلیل قرار می گیرد. در این مرحله با توجه به استعداد روان گرایی و استعداد زمین لغزش می توان تغییر مکان دائمی ناشی از خطرات روا نگرایی و زمین لغزش را برای هر جزء و در هر تکرار شبیه سازی محاسبه نمود. تمامی این گام ها بر اساس شبیه سازی مونت کارلو، برای لحاظ نمودن عدم قطعی تهاده هزار بار تکرار می شوند و از خروجی های موجود در پایگاه داده، میانگین گیری می شود تا تمامی حالات خرابی در نظر گرفته شود. مدل موجود می تواند نقشه ی خطر لرزش زمین و شکست زمین را برای هر منطقه تهیه نماید. در این مقاله به منظور نمایش بهتر این پژوهش، مدل موجود برای شهر نیشابور، پیاده سازی و مورد تحلیل واقع گردید که با توجه به سناریوی منتخب، مقادیر PGA برای کل شهرستان بین 0.037g تا 0.48g محاسبه گردید. استعداد روانگرایی شهرستان عمدتا بین 2 طبقه استعداد کم و متوسط برآورد گردید که استعداد زیاد در شمال غربی شهرستان وجود داشت. استعداد زمین لغزش شهرستان، عمدتا در طبقه ی بدون استعداد ارزیابی گردید. بیشترین تغییر مکان در اثر روان گرایی مربوط به خطر پخش جانبی بود که عمدتا بین 1 تا 9 اینچ برآورد گردید.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات مکانی، تحلیل خطر لرزه ای، روان گرایی، زمین لغزش
  • کیوان زندیه، روح الله طاهرخانی*، رضا ضیایی موید صفحات 81-91
    تعداد گودهای عمیق در سطح شهرها به دلیل افزایش جمعیت و ارزش بالای زمین افزایش یافته است. در همین راستا، بهره گیری از روش های مختلف پایدارسازی گود به مسئله ای اجتناب ناپذیر برای مهندسان مبدل گشته است. با توجه به آمار بالای حوادث در کارهای گودبرداری، در راستای پیش گیری از این بحران در این مقاله به اولوی تبندی روش های متداول پایدارسازی جداره های گو دهای شهری با استفاده از روش AHP پرداخته شده است. ابتدا با مصاحبه با کارشناسان این حوزه، در انتخاب 6 روش پایدارسازی و 6 معیار برای بررسی این روش ها توافق شد. سپس با کمک پرس شنامه و مقایسه ی زوجی معیارها و گزینه ها با یکدیگر، با توجه به نظرات کارشناسان، هر یک از گزینه ها (روش ها) در معیارهای مختلف امتیازات متفاوتی به خود اختصاص دادند. در نهایت پس از تحلیل پرسش نامه ها، با استفاده از نرم افزار Expert Choice ، ارزیابی و اولویت بندی نهایی روش ها صورت گرفته است. روش میخکوبی با در نظر گرفتن معیار های این مقاله بهترین روش در گودهای کم عمق تا متوسط، شناخته شده است. پس از بررسی دو مطالعه ی موردی نتایج به دست آمده ی این تحقیق در مقایسه با روند انتخاب روش پایدارسازی در عمل، مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: گودبرداری های متداول شهری، روش های پایدارسازی گود، اولوی تبندی متخصصان، روش AHP، مدیریت بحران حوادث گودبرداری
  • محمد سجاد خزامی، سولماز دشتی* صفحات 93-103
    مدیریت ریسک زیست محیطی، فرایندی سیستماتیک در بررسی و شناسایی مخاطرات و پیامدهای زیان بار زیست محیطی، ارزیابی، تحلیل و کنترل ریسک تا سطح مطلوب و قابل قبول است. مطالعه ی حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی ریسک ها و آثار ناشی از فعالیت های کارخانه ی نمکزدایی شماره ی 1 اهواز و ارائه ی راهکارهای مدیریتی به انجام رسید. برای رسیدن به این هدف ابتدا فعالیت های مولد ریسک بر اساس بازدید میدانی، گزارشات وضع موجود و مصاحبه شناسایی و از طریق پرسش نامه ی دلفی بر اساس طیف لیکرت فعالیت های نهایی مولد ریسک انتخاب شدند و سپس با استفاده از روش TOPSIS فعالیت های مولد ریسک بر اساس سه شاخص شدت ریسک، احتمال وقوع ریسک و گستره ی آلودگی رتبه بندی گردیدند. نتایج نشان دادند که فعالیت نگهداری، انتقال و تزریق مواد شیمیایی به مخازن با ضریب نزدیکی 1 در اولویت اول و انتقال پساب به حوضچه های تبخیر (حوضچه های دفع نمک) با ضریب نزدیکی 0/126 در اولویت آخر ریسک قرار دارد. به طور کلی می توان بیان کرد که علت به وجود آمدن این ریسک ها خرابی و فرسودگی تجهیزات (لوله، پمپ ها و مخزن) است، که با نظارت و مدیریت درست این مشکلات را می توان تقلیل داد.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، TOPSIS، کارخانه ی نمک زدایی شماره ی 1 اهواز
  • امیرحسین حلبیان*، زهره جمشیدیان صفحات 105-119
    بیابان زایی پس از دو چالش تغییر اقلیم و کمبود آب شیرین سومین چالش مهم جهانی در قرن بیست و یکم به شمار میرود. این پدیده حاصل فرایندهایی است که دو عامل تغییرات اقلیمی و رفتار زیست محیطی انسان در زمره ی مهم ترین آنها محسوب می شود. بنابراین، شناخت و ارزیابی روند بیابان زایی در مدیریت بهینه ی منطق های ضرورتی اجتناب ناپذیر است. بر این اساس، هدف از این پژوهش ارزیابی تغییرات بیابان زایی در استان قم با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست، سنجنده های 1 TM 5 و 2LDCM 8 در دوره ی آماری  (1984 - 2013) و با تاکید بر فراسنج اقلیمی بارش است. شاخص های مورد استفاده در این پژوهش را نیز شاخص پوشش گیاهی  (3 NDVI) و شاخص شوری خاک (s1,s2,s3) تشکیل می دهند. کاربرهای اراضی نیز بر اساس روش طبقه بندی نظارت شده Fuzzy ARTMAP شناسایی و تغییرات کاربری اراضی در بازه ی زمانی (1984 - 2013) بر اساس مدل شبکه ی عصبی مصنوعی  (4MLP) در محیط نرم افزار TERRSET ارزیابی گردید. برای بررسی تاثیر بارش بر بیابان زایی از داده های پایگاه بارش جهانی (5GPCC) استفاده و با آزمون منکندال به واکاوی مکانی و زمانی بارش و تحلیل روند سالانه‏ ی این نهاده ی مهم اقلیمی مبادرت ورزیده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که اراضی شور و بیابانی نسبت به سال نخست مطالعه 15 % افزایش و پوشش گیاهی 5% کاهش داشته است. بیشینه افزایش اراضی شور در بخش غربی استان قم مشاهده می شود که جایگزین پوشش گیاهی شده است. میزان افزایش اراضی شور و بیابانی در دوره ی مورد مطالعه حدود 1751 کیلومتر مربع است. بررسی تغییرات کاربری اراضی نیز آشکار ساخت که اراضی شور و شهری رو به افزایش و پوشش گیاهی، دریاچ هی حوض سلطان، دریاچه ی نمک و سایر (اراضی بایر) رو به کاهش است. تحلیل روند مکانی و زمانی بارش سالانه نیز حکایت از روند کاهشی در سطح اطمینان 95 % دارد. نتایج پژوهش حاضر بستری مناسب را برای شناخت و مقابله ی شایسته با پدیده ی بیابان زایی در منطقه ی مورد مطالعه ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، Fuzzy ARTMAP، پرسپترون چند لایه(MLP)، بارش، قم
  • محمدعلی جربان*، غلامرضا جلالی فراهانی، جابر دانش صفحات 121-136
    هرچند در بسیاری از خطوط متروی کشور، ایستگاه های روزمینی درصد قابل توجهی را به خود اختصاص داده اند، بااین وجود در پژوهش ها و مطالعات علمی کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. در مورد ایستگاه های زیرزمینی شاخص هایی همچون قرارگیری در عمق زمین و قابلیت بهره برداری چندمنظوره، باعث شده است که پژوهشگران حوزه ی پدافند غیرعامل توجه خود را بیشتر به آن حوزه معطوف کنند، درحالی که امنیت و پایداری عملکرد یک خط مترو، مستلزم تداوم عملکرد کل اجزای آن است. استخراج و اولویت بندی معیارهای طراحی معماری ایستگاه های روزمینی از منظر پدافند غیرعامل و تشریح آن ها در قالب اصول و ضوابط طراحی، هدف اصلی این تحقیق است. تحقیق حاضر در زمره ی تحقیقات توسعه ای است که در مرحله ی جمع آوری اطلاعات و منابع نظری تحقیق از منابع کتابخانه ای و روش مشاهده، استفاده شده است و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای SPSS و Expert Choice بهره برداری شده است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که از میان اصول طراحی معماری، سه اصل بهره گیری از فرم بهینه، نمای مقاوم و شکل پذیر، معماری داخلی ساده و خوانا، موثرترین و مهمترین اصول طراحی معماری با رویکرد دفاع غیرعامل است که برای هرکدام از آن ها تحلیل لازم ارائه شده و ضوابطی در قالب الزام و ملاحظه مطرح گردیده است.
    کلیدواژگان: معیارهای طراحی، ایستگاه روزمینی، سامانه‎ی راه آهن شهری، پدافند غیرعامل
  • مهدی رازپور*، مجتبی عراقی زاده، مهران علی الحسابی صفحات 137-153
    نبود تمهیدات دفاع غیرعامل در اصول و ضوابط شهرسازی و نیز طر حهای جامع و تفصیلی شهری، حیات شهرها را در مواقع بحران نظامی در موضع تهدید جدی قرار داده است. متاسفانه مطالع هی طرح جامع شهرهای مختلف ایران از جمله طرح توسعه و عمران )جامع( شهر سنندج مصوب 1385 به وضوح نشان می دهند در این طرح ها سرفصل خاصی با محتوای دفاع غیرعامل تعریف نشده و درصورت مفهوم سازی به مرحله ی اجرا نرسیده اند. این خلا، در قرارداد تیپ 12 به مثاب هی دستور کار تهیه ی طرح های جامع شهری نیز به چشم م یآید. نظر به ک متوجهی به مباحث دفاع غیرعامل شهری در اسناد توسعه ی شهری و نظام برنام هریزی شهری در کشور، هدف اصلی در این مقاله تبیین الگویی برای ورود مفاهیم دفاع غیرعامل شهری به اسناد توسع هی شهری و کاهش آسی بپذیری شهری حین بحرا نهای نظامی و تروریستی است. این الگو از طریق مستندسازی شاخص های دفاع غیرعامل شهری و شناسایی عناصر ب یدفاع شهری، سناریونگاری تهدیدها و آسیب پذیر ی های شهری، تحلیل راهبردی، استخراج و طبق هبندی موضوعی راهبردهای دفاع غیرعامل و نهایتا اصلاح شرح خدمات طرح توسعه و عمران شهر سنندج به مثابه ی نمونه معرفی می شود. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش توصیفی و تحلیلی است که با تکیه بر مستندسازی کتابخانه ای و برداش تهای میدانی به تحلیل محتوا م یپردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد که امکان ورود مفهوم دفاع غیرعامل به تمامی فصول طرح توسعه و عمران شهری وجود دارد. با توجه به روندی که در این پژوهش در پیش گرفته شد، الگوی ورود مفاهیم دفاع غیرعامل شهری به اسناد توسع هی شهری با رویکرد کاهش آسیب پذیری شهری حین بحران های نظامی پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: الگوی دفاع غیرعامل شهری، شاخصه های دفاع غیرعامل شهری، طرح‎های توسعه و عمران شهری، شهر سنندج
  • سیدرضا نوری، غلامرضا ملک زاده *، فریبرز رحیم نیا، علیرضا خوراکیان صفحات 155-166

    مسئله ی رهبری اخلاقی در سازمان ها، موضوع جالبی است که باید به طور خاص برای تهدیدهایی مثل مقابله با بحران و فرصت های رفتار اخلاقی و مسئله ی رفتار غیراخلاقی، مورد بحث قرار گیرد. باتوجه به اهمیت این مفهوم، هدف این پژوهش ارایه ی تا کتیک های شکل گیری رهبری اخلاقی بر مبنای سطوح مختلف بحران و مقابله با بحران در سازمان صنایع دفاع جمهوری اسلامی ایران است. این تحقیق از فلسفه ی تفسیری، رویکرد استقرایی، روش کیفی و استراتژی داده بنیاد با رویکرد ظاهر شونده استفاده کرده است. جامعه ی مورد مطالعه، مدیران و خبرگان سازمان صنایع دفاع و گروه های تابعه ی آن بودند که گاهی تیوری و عملی در ارتباط با رهبری اخلاقی و عوامل شکل دهنده ی آن داشته اند. نمونه ی مورد مطالعه نیز 22 نفر از خبرگان سازمان بودند. تجزیه و تحلیل بر اساس روش کدگذاری گلیزر صورت گرفت. در مرحله ی پایانی کدگذاری و به منظور کدگذاری نظری، از خانواده ی کدگذاری «تاکتیک» گلیزر استفاده شد. نتایج کدگذاری نظری نشان داد که چهار تا کتیک عمده به منظور شکل گیری رهبری اخلاقی در سازمان صنایع دفاع شامل تسهیل و حمایت، تدبیر و همکاری، صراحت و اجبار و تا کید و درخواست است. این تا کتیک ها نشان می دهد به منظور رسیدن به رهبری اخلاقی، سازمان از تا کتیک های مختلفی بهره میگیرد که بیشتر آن ها در این چهار دسته قرار می گیرند. این تا کتیک ها به مدیران و رهبران سازمان صنایع دفاع کمک می کند تا بتوانند رهبران اخلاقی را در سازمان پرورش یا زمینه ی شکل گیری آن ها را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، تاکتیکهای سازمانی، خانواده تا کتیک گلیزر، سازمان صنایع دفاع، سطوح بحران
|
  • Sina Nayeri, Ebrahim Asadi, Gangraj *, Saeed Emami Pages 5-18
    Natural disasters, such as earthquakes, tsunamis, and hurricanes cause enormous harm each year. Thus it is necessary to have an intelligent decision support system in these disasters. To allocate and schedule rescue units efficiently, we develop a mix integer nonlinear programming model (MINLP) to minimize the sum of weighted completion times of relief operations with fatigue effect consideration. After relief to several incidents, rescuers become tired and need more time to relief the remaining incidents assigned to them. Because of the complexity of the candidate problem, finding the optimal solution for this complicated problem in a reasonable time using exact optimization tools is very time-consuming; thus, two meta-heuristics, Genetic algorithm (GA) and Enhanced particle swarm optimization (EPSO) are proposed to solve the candidate problem. The experimental results show that the GA has better performance in CPU time criteria and the EPSO generates better solutions for entire test problems.
    Keywords: Natural Disaster Management_Allocation & scheduling_Fatigue effect_unrelated parallel machine
  • Zohre Rahmani, Adul Sattar Safaei *, Mohammad Mahdi Paydar Pages 19-33
    Transporting the injured people from the affected areas to the hospitals and medical centers and distributing the relief commodities are the most important activities during a disaster’s response phase. An efficient relief logistics planning can reduce fatalities in a disaster situation. In this study, a multi-objective, multi-commodity model is presented for locating the temporary medical centers in appropriate locations and allocating the affected areas to the hospitals and the temporary medical centers. Moreover, the relief commodities and injured people logistics are considered as well. The proposed model attempts to minimize the total cost and the weighted sum of unserved injured people. The total cost consists of the procurement cost of relief commodity, transportation cost, set up and shortage cost. The Lp-Metric method is applied to solve the multi-objective model. Finally, the proposed model is analyzed through a case study on an earthquake scenario in the Amol city of Mazandaran province.
    Keywords: Relief logistics, Earthquake, Multi-objective optimization, Location, LP-metric method
  • Hadis Darikvand, Mohammad Khalil Zade * Pages 35-49
    Annually, natural disasters bring irreparable injuries and losses for people throughout the world. Relief activities have to receive a deal of attention due to the negative consequences of natural disasters; thus, this paper develops a non-linear bi-objective model in the context of humanitarian logistics. The proposed logistics network consists of suppliers, hospitals, relief distribution centers, and affected areas. The objective of the proposed model is to minimize total cost while maximizing the satisfactory level. Furthermore, uncertainty relating to parameters are captured in the model through robust optimization, firstly, the nonlinear terms are linearized and then the bi-objective model is solved as a single-objective applying compromise programming method. Finally, to demonstrate the efficiency and effectiveness of the model, a real case study on earthquake disaster in region 1# of Tehran city is considered; three scenarios are defined namely Ray fault, Shomal fault, and Mosha fault. The results show the higher value for a total cost under the scenario of Shomal fault, as this fault is located near the considered region causing more losses, also, when the number of established relief distribution centers increases, the value of total cost decreases, because of a more resilient distribution system
    Keywords: Humanitarian logistics, Robust Optimization, Multi-objective optimization, Earthquake, Case Study
  • Mohammad Ali Rahgozar *, Hosein Haghshenas, Shirin Rahimi Pages 51-63
    The urban transportation network is an essential component of our daily life in modern communities. This network is vulnerable to natural and humanitarian disasters. Its degradation may lead to large negative impacts on the economic efficiency of such communities. A bridge collapse or a terrorist attack may severely reduce accessibility and increase travel time significantly in urban transportation networks. Therefore, evaluation of the impacts of different crises on a transportation network will help to reduce such degradations. On the other hand, the repair and maintenance of highway bridges, as the most critical component of the transportation networks, imposes a large portion of total annual maintenance costs, and usually due to lack of unlimited budget, this money has to be spent based on the importance and/or priority of the bridges in the network. The current study aims to prioritize the critical bridges during an evacuation in crisis conditions in urban transportation networks. The rank of each bridge is based on the difference in the total network travel time before and after that given bridge is eliminated from the network in such condition. The bridge that by its elimination causes higher travel time is considered more critical. This proposed method is applied to 78 bridges in the city of Isfahan traffic network. According to the results with proper scenarios, Andishe, Shahid Amini and Shahid Kharazi bridges rank as the top three with the highest traffic volumes, while Andishe, Imam Khomeini and Pol-e-Vahid bridges are the top three based on the proposed travel time method.
    Keywords: Transportation network, Vulnerability Analysis, Critical, bridge, Isfahan, Crisis
  • Mohammad Eskandari *, Babak Omidvar, Mahdi Modiri, Mohammad Ali Nekooie, Aliasghar Alesheikh Pages 65-79

    Iran is a vast country that has long been an area of the Earth’s crust caused by the release of energy accumulated in it, always large and destructive shake occurs. Therefore, the analysis of natural hazards is essential because it can make decisions and prioritization of actions in crisis management, essential steps to be taken. The main purpose of this paper is to provide a model for seismic hazard analysis based on both main hazard of ground shaking and ground failure. Therefore, due to the large descriptive and location data, Software system designed and developed based on Geo-spatial information system and the ability to analyze the spatial data. This model to analyze the hazard analysis of ground shaking, in two attenuation relationship is used for the country, which according to the uncertainties involved in earthquake (magnitude of earthquake, focal depth and location of epicenter of the earthquake), this operation is selected at random each time and after each hazard analysis, the output of ground shaking (Peak ground acceleration, Peak ground velocity and peak ground displacement) is calculated. In the proposed model to analyze the hazard analysis of ground failure, based on area and proposed algorithms, three secondary hazard of earthquake (liquefaction, landslides and faulting) is analyzed. At this stage, given the liquefaction and landslide susceptibility can be calculated permanent displacement caused by liquefaction and landslide hazards for each component and each iteration of the simulation. All these steps are based on Monte Carlo simulation to considering the uncertainties are repeated 10 thousand times. Then averaging available outputs in the database, so that all failure modes be considered. This model could provide map of ground shaking and ground failure hazard for each parameter. In this paper, in order to get a better view this research, models was implemented and analyzed for the city of Neyshabour. That according to the selected scenario, the values of between 0.037 g to 0.48g PGA was calculated for the city. Liquefaction susceptibility in this city is mostly between 2 category of low and medium susceptibility. There was high susceptibility in the northwestern city. Landslide susceptibility in this city was evaluated mostly on the none susceptibility. Most displacement caused by liquefaction is related to the hazard of lateral spread that was evaluated mostly between 1 and 9 inches.

    Keywords: Spatial Information Systems, seismic hazard analysis, Liquefaction, landslide
  • Keivan Zandie, Roohollah Taherkhani *, Reza Ziaie Moayed Pages 81-91
    In urban areas, the number of deep excavations has been increasing due to the rising population and land cost.Hence, the application of different supporting systems for the excavations has become a common issue to engineers.Considering the critical accidents statistics in excavation works, this article has focused on prioritizingthe most common supporting systems in the urban areas, using the AHP method. In the first step, by interviewingthe experts on this issue, six common supporting systems and six criterions for prioritization of them were identified.Then, by designing a questionnaire, the pairwise comparison of the alternatives and criterions has beenconducted. According to the expert's opinions, each of the supporting systems received different priorities in eachof the six criterions. Finally, after the analysis of the questionnaires using EXPERT CHOICE, the final prioritiesof the supporting systems were presented. Accounting all the priorities in different criterions, “Soil Nailing” wasrecognized as the most appreciable method for supporting the excavation in shallow-to-medium excavation pits.In the final step, the article analysis results were evaluated compared with the real process of choosing the supportingsystems in practical excavations.
    Keywords: Common urban excavations, Excavation supporting systems, Prioritization by experts, AHP method, Excavation accidents crisis management
  • Mohammad Sajjad Khazami, Soolmaz Dashti * Pages 93-103
    Environmental risk management is a systematic process and identifies the risks and environmental harmfulimpacts, evaluate, analyze and risks control to an optimal and acceptable level. This study was aimed to identifyand prioritize the risks and impacts and Present management solutions of Ahvaz desalination plant activities(No.1). To achieve this goal, first, risk generating activities based on fieldwork and interviews and reports of currentsituation identified and through Delphi questionnaire based on the Likert scale the risk productive activitieswere selected. Then, using the TOPSIS method, risk generating activities based on three indices of the intensity ofthe risk, the probability of risk occurrence and extent of contamination were ranking. The results showed that theactivity of storage, transfer, and injection of chemicals into the tanks with Proximity Coefficient 1 in the first andtransfer the wastewater to evaporation ponds (ponds of removing salt) with Proximity Coefficient 0.126 in the lastrisk priority. In general, it can be stated that the causes for these risks are depreciation and impairment of equipment(pipes, pumps, and tanks), that with monitoring and proper management of these problems can be reduced.
    Keywords: Risk Management, TOPSIS, Desalination plant
  • Amirhossein Halabian *, Zohreh Jamshidian Pages 105-119
    Desertification after climate changes and deficiency of fresh water is the third important global challenge duringthe 21st century. This phenomenon is the consequence of a series of processes in which climate changeand human activities are more important factors than others. Therefore, recognition and assessment of the desertificationtrend are very important issues for better region management. Hence, the aim of this study is theassessment of desertification changes in Qom province using Landsat satellite images, TM5 and LCDM8 sensorsin(1984-2013) with emphasis on the precipitation. Indicators used in this study are Normalized Difference VegetationIndex (NDVI) and Soil Salinity Index (s1, s2, s3). According to Fuzzy ARTMAP method, the land use duringthe period of (1984-2013) recognized and the land use changes were evaluated based on the Multilayer PerceptronNeural Network (MLP) Model in software TERRSET. To study the effect of precipitation on desertification, themonthly data of GPCC have been used and the spatial-temporal trend of annual precipitation was evaluated usingthe Mann-Kendall nonparametric test at 0.95 level of significance. The results showed that the salinity and thedesert lands have been increased relative to the first year of study period from 3% to 18% and about 15% growth.The vegetation has arrived from 7% to 2% that about was reduced 5%. The greatest increase of saline land is seenin the western part of Qom, which replaces the vegetation. The increasing amount in saline and desert lands isabout 1751 km2. Study of land use changes illustrated that saline lands and city are growing whereas vegetation,Sultan-Houz Lake, Salt Lake, and arid lands are reducing. The analysis of precipitation spatial-temporal trendrevealed a decreasing trend on annual time series at the 0.95 level of significance. Obtained results provide a basisfor better recognition and proper combating desertification in the studied region.
    Keywords: Desertification, Fuzzy ARTMAP, Remote Sensing, Multilayer Perceptron(MLP), Precipitation, Qom
  • Mohammad Ali Jarban *, Gholam Reza Jalali Farahani, Jaber Danesh Pages 121-136
    Although subway-surface station plays a significant role in many countries, these stations attract lower consideration in scientific research. Some factors such as being in the depth of earth and capability for multipurpose use, cause more attraction for underground stations; although safety and stability of a subway line require its business continuity. The main purpose of this research is to extract and prioritizing of architectural design of above ground stations based on passive defense criteria. In this research, data collection has been carried out from the library studies and direct observation. Data analysis was carried out by employing SPSS and Expert Choice software. Results show that among principles of architectural design, three principles, include optimum form, flexible and resistant surface and suitable and stable interior design, from a passive defense point of view are most important and effective principles. The necessary requirements and framework were analyzed and developed for each of these principles
    Keywords: design factors, subway-surface station, urban railroad system, Passive defense
  • Mehdi Razpour *, Mojtaba Araghizadeh, Mehran Alalhesabi Pages 137-153
    The absence of preparations of civil defense in principles of urban planning and master & detailed plans have faced the life of cities with serious threats in militant crisis. Unfortunately, it is clear that there is not any significant consideration in these plans related to the definition of civil defense and if they exist, they have not employed in the executive process. This challenge also exists in agreement TYPE 12 as agenda for preparing the master plans of Iranian cities. The main goal of this research is explaining a model for application of civil defense in the cities master plans. This model produced and introduced as documentation of civil defense elements and identifying the urban defenseless elements, scenario making of urban threats and vulnerabilities, strategic analysis, exporting and classification of thematic strategies of civil defense and ultimately modifying agenda of Sanandaj city master plan as the basic sample. The research methodology of paper is a descriptive and analytical method that analyzes the content relying on library documentation and field study. The extracted strategies of the paper show that civil defense definition can be used in all headings of cities master plan. At the end of the paper, a model was presented to show how civil defense can be used in urban development plans in order to reduce urban vulnerability.
    Keywords: Civil defense model, Civil Defense Indicators, Urban Development Plans (master plans), Sanandaj city
  • Sayyed Reza Nouri, gholamreza malekzadeh *, Fariborz Rahimnia, Alireza Khorakian Pages 155-166

    The issue of ethical leadership in organizations is a matter of particular concern addressed specifically for threats such as coping with the crisis and opportunities for ethical behavior and the issue of unethical behavior. Considering the importance of this concept, the purpose of this research is to provide tactics for the formation of Ethic Leadership based on different levels of crisis and coping with the crisis in the organization of defense industry of the Islamic Republic of Iran. This research has used the philosophy of interpretation, deductive approach, qualitative method, and data strategy with an emerging approach. The study population was the managers and experts of the Defense Industries Organization and its de- pendent groups that had a theoretical and practical knowledge of ethical leadership and its contributing factors. The sample was also 22 experts from the organization people. The analysis method based on the Glaser coding method. In the final stage of coding, and for theoretical coding, the family of "tactic" Glaser used. The results of the theoretical coding showed that four major tactics for the formation of ethical leadership in the Defense Industries Organization include facilitating and supporting, co-operating, explicitly and coercing, and emphasizing and appealing. These tactics show that the organiza- tion uses various tactics in order to achieve ethical leadership, most of which are in these four categories. These tactics help managers and leaders of the defense industry organization to provide ethical leaders in the breeding organization, coping with the crisis or the context in which they formed.

    Keywords: Ethical Leadership, Organizational Tactics, Glaser Tactics Family, Defense Industries Organization, Levels of Crisis