فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت اجرایی - سال دهم شماره 19 (بهار و تابستان 1397)

پژوهشنامه مدیریت اجرایی
سال دهم شماره 19 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد علی خاتمی فیروزآبادی* صفحات 13-36
    روش های مختلف در مسائل تصمیم گیری چندشاخصه می تواند به رتبه بندی های گوناگونی بیانجامد. اعتبار روش به این بستگی دارد که با حذف بدترین (بهترین) گزینه، تغییر در رتبه بندی های قبلی رخ ندهد (رتبه سایر گزینه ها به ترتیب قبلی خود یک پله صعود داشته باشند). همچنین روش های مختلف نرمال سازی بر روی نتایج تاثیر نداشته باشد. در این مقاله یک مدل برنامه ریزی ریاضی عددصحیح صفر یا یک با تابع هدف حداقل سازی مجموع وزنی انحرافات از معیارها تشکیل شده است. محدودیت های متناظر با هر معیار نیازمند متغیر کمکی یا مازاد برای استاندارد شدن است. این محدودیت ها همراه با سایر محدودیت های واقعی نظیر محدودیت بودجه تشکیل دهنده محدویتهای مسئله است. با بررسی سه مسئله از ادبیات موضوع مدل مزبور با طرق مختلف نرمال سازی بررسی شده و جواب آنها به دست آمده است. نتایج حاصله نشان می دهد که پدیده تغییر در رتبه ها نه تنها با حذف بدترین گزینه اتفاق نمی افتد، بلکه با حذف بهترین گزینه، سایر گزینه ها به ترتیب رتبه های قبلی خود با یک پله صعود مواجه می شوند
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندشاخصه، تغییر رتبه بندی، تعارض، برنامه ریزی صفر یا یک
  • محمدحسن تنهایی، علی نصر اصفهانی*، سید اکبر نیلی پور طباطبایی، احمد رضا اخوان صراف صفحات 37-59
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر سکوت سازمانی بر اثربخشی کار گروهی با نقش میانجی هویت سازمانی است. جامعه آماری شامل2013 نفر از کارکنان شهرداری اصفهان است. حجم نمونه آماری به روش نمونه گیری دو مرحله ای و شیوه های نمونه گیری خوشه ایو طبقه ای متناسب با حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 323 نفر تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد سکوت سازمانی واکولا و بوراداس (2005)، اثربخشی کار گروهی رابینز (2007) و هویت سازمانی چنی (1983) استفاده شد. روایی پرسشنامه بر اساس روایی محتوایی و پایایی بر اساس آلفای کرونباخ مورد تائید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها با استفاده از الگوسازی معادلات ساختاری از نرم افزارهای Spss 24 و24  Amos استفاده گردید. نتایج حاصل از بررسی فرضیه های پژوهش نشان داد که سکوت سازمانی با ضریب مسیر 39/0- بر اثربخشی کار گروهی و سکوت سازمانی با ضریب مسیر 457/0- بر اثربخشی کار گروهی با نقش میانجی هویت سازمانی تاثیر منفی و معناداری دارد. همچنین بر اساس نتایج فرضیه های فرعی سکوت سازمانی بر ابعاد اثربخشی کار گروهی شامل عوامل بستری، ترکیب گروه، طراحی کار و متغیرهای فرآیندی به ترتیب با ضریب مسیر 38/0-، 47/0-، 49/0- و 55/0- تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، هویت سازمانی، اثربخشی کار گروهی، گروه و شهرداری اصفهان
  • موسی اسلامیان، رحمت الله قلی پور*، هادی همتیان صفحات 61-87
    در ادبیات اقتصادی جهان امروز، نقش و اهمیت نظام مالی و پولی و به تبع آن سیستم بانکی به عنوان بازوهای اجرایی این نظام و ابزار رشد توسعه اقتصادی کشورها کاملا ملموس است. از طرفی طراحی مدلی به منظور شناسایی و انتصاب مدیران ارشد شایسته و توانمند نظام بانکی در راستای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در جهت توسعه پایدار اقتصادی بسیار ضروری و منطقی به نظر می رسد. در پژوهش حاضر به ارائه مدل شایستگی مدیران ارشد بانک های دولتی با رویکرد اقتصاد مقاومتی پرداخته شده است. روش تحقیق ترکیبی و طرح تحقیق نیز از نوع طرح تحقیق آمیخته اکتشافی (کیفی- کمی) است. در بخش کیفی پژوهش با استفاده از تکنیک گلوله برفی (اشباع نظری) با 25 نفر از مدیران ارشد و خبرگان حوزه بانکی مصاحبه به عمل آمد. برای تحلیل مصاحبه ها از نظریه داده بنیاد با رهیافت نظام مند و تکنیک کدگذاری سه سطحی استفاده شد. درنتیجه مدل اولیه شایستگی مبتنی بر ابعاد، مولفه ها و شاخص های شایستگی مدیران ارشد بانکی استخراج شد سپس در بخش کمی تحقیق برای سنجش مدل، پرسشنامه ای محقق ساخته در بین 281 نفر از مدیران ارشد بانک های دولتی توزیع شد. برای تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی به کمک نرم افزار SPSS و AMOS استفاده شده است که نتایج تحقیق نشان داد تمامی ابعاد و مولفه های مدل شایستگی مورد تائید واقع شدند.
    کلیدواژگان: مدیران ارشد بانکی، شایستگی های مدیریتی، مدل های شایستگی، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، نظریه داده بنیاد
  • سید حسین جلالی*، علی حیدری، سید محمد اعرابی، طهمورث حسن قلی پور صفحات 89-119
    تصمیم گیری پیرامون ساختار اتحادهای استراتژیک در کنار تصمیم درباره هدف و دامنه اتحاد و تصمیم درباره انتخاب شرکا، یکی از سه پرسش اساسی است که باید برای شکل گیری موفق اتحادهای استراتژیک به آنها پاسخ داد. مروری بر پیشینه نظری نمایانگر یافته های پراکنده و گاه متضادی پیرامون الگوی ساختاری اتحادهای استراتژیک است. بر همین اساس، پژوهش حاضر می کوشد تا با به کارگیری روش فراتحلیل، یک جمع بندی از عوامل موثر بر انتخاب از میان الگوهای کلان ساختاری قراردادمحور و اعتمادمحور ارائه دهد. پس از بررسی و پالایش 516 مطالعه که در بازه 15 ساله 2002 تا 2017 میلادی در نشریات علمی معتبر و بین المللی به چاپ رسیده اند، 38 مطالعه در فرایند فراتحلیل مورد بررسی قرار گرفت و 24 متغیر با اندازه اثر قابل قبول شناسایی شد. یافته های فراتحلیل نشان می دهد الگوهای کلان ساختاری قراردادمحور و اعتمادمحور نقش مکمل را نسبت به همدیگر دارند و متغیرهای حفاظت حقوقی، نظام حقوقی، اعتماد، کنترل رسمی و فرصت طلبی بیشترین شدت تاثیر و متغیر سازوکارهای حاکمیتی مشترک کمترین شدت تاثیر را در تصمیم گیری برای انتخاب یک الگوی ساختاری در اتحادهای استراتژیک دارند.
    کلیدواژگان: اتحادهای استراتژیک، ساختار اتحاد، اتحاد قراردادمحور، اتحاد اعتمادمحور، فراتحلیل
  • قدرتاللهبرزگر*، فاطمه فولادی سوادکوهی، سوسن یعقوبی، ندا مهرپویافر صفحات 121-145
    استراتژی های تجاری شرکت ها بیانگر نحوه رقابت آن ها در بازارهای هدفشان است. شرکت می تواند برای تقویت استراتژی تجاری خود، مجموعه سیاست ها و فعالیت هایی را به کار گیرد که با استفاده از آنها بتواند به یک مزیت رقابتی پایدار در بازار هدف خود دست یابد. از آنجایی که استراتژی های شرکت بر میزان فعالیت های تحقیق و توسعه شرکت تاثیر می گذارد، بنابراین استراتژی که شرکت انتخاب می کند می تواند بر میزان افشای اطلاعات توسط شرکت نیز اثر گذار باشد. از اینرو در این پژوهش تاثیر استراتژی های تجاری بر افشای فعالیت های تحقیق و توسعه مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، تعداد 86 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1390 تا 1395 به عنوان نمونه انتخاب و داده های آن ها از طریق تحلیل مدل های رگرسیونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت اندازه گیری سطح افشای فعالیت های تحقیق و توسعه از روش تحلیل محتوا و ابزار چک لیست استفاده شده است. یافته های پژوهش در ارتباط با آزمون فرضیه اول پژوهش نشان می دهد استراتژی تمایز بر افشای فعالیت های تحقیق و توسعه تاثیر مثبت معنادار دارد. همچنین یافته های فرضیه دوم نشان می دهد استراتژی رهبری هزینه تاثیر منفی و معناداری بر افشای فعالیت های تحقیق و توسعه دارد. این یافته ها می تواند برای مدیران و سیاست گذاران جهت تصمیم گیری و طرح ریزی برنامه های منظم به منظور انتخاب نوع استراتژی های شرکت مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: استراتژی تمایز، استراتژی رهبری هزینه، افشای فعالیت های تحقیق و توسعه
  • فاطمه خواجه، حمید شاه بندرزاده* صفحات 147-169
    وضعیت کنونی اقتصاد کشور، رشد روزافزون ترمینال های کانتینری و بازار رقابتی این صنعت، مدیران ترمینال کانتینری را ملزم به حفظ مشتریان کنونی و جذب مشتریان جدید در راستای حفظ منافع سازمان می نماید.  ازآنجایی که رضایت مشتریان ترمینال های کانتینری تحت تاثیر شاخص های متنوع و درهم تنیده می باشد، پژوهش حاضر برای تعیین و تشخیص میزان ارتباط بین شاخص های رضایت مشتری از نقشه شناختی فازی استفاده نموده است. درهمین راستا، این پژوهش از طریق مطالعه کتابخانه ای به شناسایی شاخص های مرتبط با رضایت مشتریان ترمینال کانتینری پرداخته و سپس میزان نفوذ هریک از شاخص ها بر یکدیگر را با استفاده از نظر متخصصان ترمینال کانتینری استان بوشهر، تعیین نموده است. درادامه، ماتریس به دست آمده در نرم افزار Fcmapper اجرا و نقشه شناختی فازی ترسیم گردید. به ترتیب، عملکرد اپراتور، سرعت عملیات تخلیه وبارگیری و کیفیت خدمات سه شاخص مهم ازنظر محوریت شناسایی شدند که مدیران هنگام سیاست گذاری بایستی به این شاخص ها توجه ویژه نمایند.پژوهش حاضر، به مدیران ترمینال کانتینری استان بوشهر این امکان را می دهد تا با استفاده از شاخص های محوری و شناسایی خوشه های موثر در نقشه شناختی فازی، سیاست مناسب را در جهت افزایش رضایت مشتری اعمال نمایند. برهمین اساس دو خوشه ی مهم در جهت افزایش رضایت مشتریان، شناسایی و به مدیران پیشنهاد گردید تا درجهت افزایش شایستگی کارکنان، استفاده از تجهیزات مدرن و نظارت برحمل بار، بیشتر تلاش نمایند.
    کلیدواژگان: منافع ترمینال کانتینری، رضایت مشتری، نقشه شناختی فازی، تئوری گراف، شبکه عصبی
  • حسن دانایی فرد، جلیل دلخواه*، راضیه قنبری صفحات 171-192
    از آنجایی که ماموریت اصلی سازمان های دولتی بهبود مستمر کیفیت ارائه خدمات به شهروندان است، کارکنان بدبین با تحت تاثیر قرار دادن شدید محیط کار، تهدیدی جدی در مسیر تحقق این ماموریت مهم به شمار می روند. بنابراین ضروری است هر سازمانی راهبردهایی درجهت به حداقل رساندن بدبینی سازمانی طراحی کند. بر این اساس، پژوهش حاضر با در نظر گرفتن عامل مهم "برداشت از سیاست سازمان" به بررسی تاثیر ابهام هدف سازمانی بر بدبینی سازمانی پرداخته است. جامعه آماری شامل مدیران و کارکنان 18 سازمان دولتی می باشد که از این میان 926 نفر به صورت تصادفی ساده برای نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه استفاده شد و روایی و پایایی پرسش نامه برای هر متغیر به روش روایی سازه و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. برای تحلیل داده های پژوهش به وسیله مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر، از نرم افزار اسمارت پی ال اس و اس پی اس اس استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که علاوه بر نقش تاثیرگذار ابهام هدف بر بدبینی سازمانی، ابهام هدف سازمانی از طریق برداشت از سیاست سازمانی تاثیر چشمگیری بر شکل گیری بدبینی سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: بدبینی سازمانی، ابهام هدف سازمانی، برداشت از سیاست سازمانی، نقش میانجی و سازمان های دولتی
|
  • Seyed Mohammad Ali Khatami Firouzabadi * Pages 13-36
    Many methods have been proposed in the literature for solving Multiple Attribute Decision Making (MADM) problems, which may create different prioritization for a unique problem. The validity of the methods depends on preserving the rankings in the case of adding or removing irrelevant alternatives. Irrelevant alternatives are those which their evaluations regard to any attribute is worse than the best selected alternative or any other alternative which has not been chosen. In other words, the validity of prioritization not only depends on not to create a different prioritization with removing the worst alternative, but also depends on to create an upward prioritization for other alternatives when the best alternative elemintates from the set of alternatives. Furthermore, when diverse normalization process use for the problem, the results must not change. Furthermore, different normalization processes do not have any effect on the rankings. In this paper, a zero-one programming model with a weighted sum minimization objective function has been constructed. Any constraint which relates to each attribute needs to have a slack or surplus variable for standardization. These constraints with real world constraints (for instance, budget constraint) forms the model constraints. Three case studies adapted from literature review, which have been normalized with different normalization procedures, solved with new model. The results demonstrate rank reversal phenomena has not been occurred.
    Keywords: MADM, Rank Reversal, Prioritization, Zero-One Programming
  • Mohammad Hassan Tanhaei, Ali Nasr Esfahani *, Seyed Akbar Nilipour Tabatabaei, Ahmad Reza Akhavan Sarraf Pages 37-59
    The purpose of this study is to explore the effect of organizational silence on group work effectiveness with the mediating role of organizational identity. The statistical population included 2013 employees of Isfahan Municipality. The sample size was determined equal to 323 via two-phase sampling as well as cluster sampling and proportional stratified sampling by means of Cochran formula. The data was collected through standard questionnaires of Wakola and Boradas' organizational silence (2005), Robbins' (2007) group work effectiveness and Cheney's (1983) organizational identity. Validity of the questionnaires was confirmed via content validity and reliability was obtained through Cronbach's alpha. Data analysis and testing of hypotheses were carried out using structural equation modeling (SEM) and Spss 24 and Amos 24 software. The results revealed that organizational silence has a significant negative effect on group work effectiveness with path coefficient equal to -0.39 and it has a significant negative effect on group work effectiveness with the mediating role of organizational identity with a path coefficient equal to -0.457. Also, based on the results of the secondary hypotheses, organizational silence is effective on dimensions of group work effectiveness including contextual factors, group composition, job design, and process variables with path coefficients of -0.38, -0.47, -0.49 and -0.55 respectively.
    Keywords: organizational silence, Organizational identity, Group Work Effectiveness, Group, Isfahan Municipality
  • Mousa Eslamian, Rahmatallah Gholipour *, Hadi Hemmatian Pages 61-87
    In the economic literature of today's world, it is generally assumed that the role and the importance of the financial and monetary systems, and above all the banking System for the implementation and the growth of the economy is undeniable. Moreover, it sounds logical and imperative to design an appropriate model for the identification and appointment of competent senior managers. In an attempt to materialize the aims and achieve the goals of Resilient Economy, it is imperative to identity and appoint competent managers in the banking system. This research is an exploratory mixed – design (qualitative – quantitative) study which strove to investigate the performance of senior managers through a competency model with regard to the policies of resident economy. For the qualitative phase of the study the literature of the study was thoroughly explored and the techniques of the Ground theory were meticulously applied. Then interviews were conducted with 25 senior managers using Snowball Method (Theoretical Saturation) the data were subsequently coded in three level and analyzed. As a result, a model based on competency-based dimensions, competency components and competency indicators of senior banking managers was extracted. Then, in a quantitative research for measuring the model, a researcher-made questionnaire was distributed among 281 senior managers of government banks. For data analysis, exploratory and confirmatory factor analysis has been used by SPSS and AMOS software. The results of this study showed that all dimensions and components of the suitability model were confirmed.
    Keywords: Senior managers in the banking system, Competency Management, Competency models, The policies of the resilient economy, GroundedTheory
  • S. Hossein Jalali *, Tahmoores Hasangholipour, Ali Heidari, Seyed Mohammad Aarabi Pages 89-119
    Decision making about the structure of strategic alliances, beside the decision about goal and scope of alliance and decision about partner selection, is one of the three fundamental questions that should be addressed to form successful strategic alliances. It is believed successful alliances must accomplish two goals which both of them are related to alliance structure: coordinate the optimal combination of productive resources across parties and mitigate the risks of opportunistic behavior. Literature review reveals scattered and sometimes contradictory findings about structural framework of strategic alliances. Hence, current research is tried to provide a concluding remark of effecting factors on choosing between contractual-based and trust-based structural frameworks of strategic alliances with meta-analytics method. After reviewing and filtering of 516 scholarly papers which published in reputed scholarly international journal in a 15 years period (2002-2017), thirty eight papers were put in meta-analytics process and twenty four factors were identified. Findings from this meta-analytics showed that optimal configuration of formal and relational governance mechanisms in an alliance is contingent, and contractual-based and trust-based frameworks are complementary governance. It also showed that legal safeguard, legal system, trust, formal control and opportunism have the most effect and shared governance mechanisms has the least effect on decision about choosing between the structural frameworks of strategic alliances, among others.
    Keywords: Strategic Alliances, Alliance Structure, Contractual Alliance, Trust-based Alliance, Meta-Analytics
  • Ghodratolla Barzegar *, Fatemeh Fooladi Savadkoohi, Sosan Yaghobi, Neda Mehrpoyafar Pages 121-145
    The company's business strategy reflects how the company is competitive in the company's chosen market. The company can, in order to strengthen its business strategy, adopt a set of policies and activities that will enable them to gain a sustainable competitive edge in their preferred market. As the company's strategies affect the company's research and development activities, the strategy that the company chooses can also affect the amount of disclosure by the company. Therefore, in this research, the effect of commercial strategies on the disclosure of research and development activities has been studied. The required data of this study were collected from 86 member companies of Tehran Stock Exchange during the period of 2011-2016 with the help of RahAward software and Tehran Stock Exchange website. In this research, a checklist was used to measure the disclosure of research and development activities. The statistical technique used to test hypotheses is multivariate regression. Research findings in relation to the first hypothesis test show that the differentiation strategy has a significant positive effect on disclosure of research and development activities. Also, the findings of the second hypothesis show that cost leadership strategy has a negative and significant effect on the disclosure of research and development activities. These findings can be useful for managers and policymakers to decide on and plan regular programs in order to select the type of company's strategies.
    Keywords: Strategy, differentiation, cost leadership, disclosure, research, development activities
  • Fatemeh Khajeh, Hamid Shahbandarzadeh * Pages 147-169
    The current economic situation of the country, the growth of container terminals and the competitive market of this industry, obliges container terminal managers to keep their current customers and absorb new customers to save the interests of the organization. Since the customer satisfaction of container terminals has complex and various factors, the present study is determined and identified the degree of influence among factors of customer satisfaction with fuzzy cognitive map (FCM). This study are Identified the factors related to customer satisfaction of the container terminal through studying the library and interviewing experts and then the degree of influence of each factors on each other by using the interview with experts of container terminal in bushehr province are determined. Then the matrix obtained in Fcmapper software and the fuzzy cognitive map is drawn. Three important indicators are centrality identified in terms of operator performance, speed of unloading and loading operations, and service quality, respectively, such that managers will pay special attention to these indicators when policy are taken. The present research is enabled the container terminal managers of bushehr province to using centralized indexes and identifying effective clusters in the fuzzy cognitive map to apply appropriate policies to increase customer satisfaction. According to this, two important clusters are recognized and suggested to management in order to increase customer satisfaction.Also, using of modern equipment and supervising cargo handling is useful to increase the competence of the staff.
    Keywords: Container Terminal Interests, Customer Satisfaction, Fuzzy Cognitive Map, Graph theory, Neural Network
  • Hasan Danaee Fard, Jalil Delkhah *, Raziyeh Ghanbary Pages 171-192
    Since the main mission of public organizations is to continuously improve the quality of services provided to citizens, cynic employees are seriously threatened by the severe impact of the workplace to fulfilling this important mission. Therefore, it is necessary that each organization design strategies to minimize organizational cynicism. Accordingly, the present study considers the effect of the organizational goal ambiguity on organizational cynicism with regard to the important factor of "perception of organizational politics". The statistical population consisted of managers and staffs of 18 public organizations, of which 926 were selected randomly for the sample. For data collection, a questionnaire was used in Likert scale. Validity and reliability of questionnaires for each variable were confirmed by construct validity and Alpha-Cronbach's coefficient. The analysis of the research data was carried out by structural equation modeling and path analysis, Smart PLS software and SPSS. The results show that, in addition to the effective role of goal ambiguity in targeting organizational cynicism, the organizational goal ambiguity through the perception of organizational politics has a significant impact on the formation of organizational cynicism.
    Keywords: Organizational cynicism, Organizational goal ambiguity, Perceptions of organizational politics, Mediating role, and Public organizations