فهرست مطالب

نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1397)

فصلنامه نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سکینه معروفی*، علی اکبر تقوایی، محمدرضا پورجعفر صفحات 205-211
    پژوهش حاضر با هدف تبین چارچوب نظری در زمینه ارتباط میان فضاهای مذهبی و تاثیر آن بر ویژگی های رفتاری (فردی و اجتماعی) تهیه شده است. سئوال اصلی این پژوهش این است که مراجعه و استفاده از فضاهای مذهبی بر ویژگی های رفتاری افراد جامعه شهری چه تاثیری دارد؟ فرضیه تحقیق نیز این بود که به نظر م یرسد میان میزان مراجعه به مسجد و ویژگی های رفتاری (اجتماعی - فردی) رابطه معنی داری وجود دارد. برای آزمون فرضیه فوق پس از انجام مطالعات نظری و پایه در خصوص ارایه تعاریف نظری و عملیاتی از متغیرهای تحقیق، به بررسی نمونه های موردی (نمازگزاران دو مسجد از مناطق 2 و 18 تهران) پرداخته شد. در این پژوهش دو متغیر میزان استفاده از مسجد، ویژگی های رفتاری وجود داشت. به منظور جمع آوری داده در زمینه متغیرهای تحقیق و آزمون فرضیه مورد نظر پرسش نامه ای با 36 گویه تهیه و با روش نمونه گیری تصادفی توسط 90 نفر از نمازگزاران این دو مسجد در تهران تکمیل شد. با استفاده از نرم افزار SPSS 17 و رگرسیون خطی به بررسی رابطه میان دو متغیر پرداخته شد. براساس نتایج به دست آمده در جامعه آماری تحت مطالعه، میان میزان مراجعه به مسجد و ویژگی های رفتاری افراد رابطه معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: فضاهای مذهبی، مسجد، تاثیرات محیطی، ویژگی های رفتاری، انسان کامل
  • لاچین پهلوان علمداری، فرح حبیب*، حمید ماجدی، حسن ستاری ساربانقلی صفحات 213-221
    اهداف
    معماری قدسی، جلوه ای از زیبایی های الهی و نمونه بارزی از تلفیق و ارتباط فرم های نمادین با معانی و باورهای عمیق اعتقادی ماست که این ارتباط را می توان در عمیق ترین لایه های رازآلود محراب ها بیان داشت. محراب مهم ترین بخش بنای مذهبی محسوب می شود. در تاریخ تزیینات معماری در هنر اسلامی، همواره محراب ها چه به لحاظ شیوه و چه از نظر نقش مایه ها و ارزش های خطی و خوش نویسی، بهترین و ارزشمندترین نمونه های موجود را در خود جا داده اند. محراب الجایتو به لحاظ هنر گچ بری به کاررفته در آن، در ردیف زیباترین آثار عصر ایلخانی قرار گرفته است. در این تحقیق تحلیل و بررسی نقوش گیاهی محراب، ویژگی ها، کلیات و جزییات نقوش و الگوهای حاکم بر آنها هدف تحقیق است.
    ابزار و روش ها
    از طریق مطالعات کتابخانه ای و میدانی به شناسایی تزیینات محراب مسجد جامع اصفهان پرداخته ایم. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی بوده و از نرم افزارهای معماری استفاده شده است.
    یافته ها و نتیجه گیری
    با بررسی نقوش و تزیینات محراب الجایتو نتایج زیر به دست آمد: 81 الگوی نقوش گیاهی از نقوش محراب استخراج شد که محدوده نقوش 28 % مستطیل افقی، 22 % دایره، 21 % پنج ضلعی، 15 % مستطیل عمودی، 7% ستاره، 6% مربع، و 1% شمسه بود، که اکثریت محدوده مستظیل افقی را شامل می شد. خط غالب در نقوش محراب الجایتو 100 % از الگوی غیرمتقارن و 15 % تقارن منحنی تبعیت می کرد . در بررسی چگونگی تقارن در نقوش گیاهی به کاررفته در محراب، 85 % کاملا نسبت به محور عمود بوده است.
    کلیدواژگان: محراب الجایتو، نقش مایه گیاهی، هنر اسلامی، تزیینات
  • سارا دنبلی، حسین کلانتری خلیل آباد *، عارف آقاصفری صفحات 223-230
    یکی از مسایل مهم در شهرهای ایرانی، بحث هویت در این شهرها است. کم توجهی به ابعاد و عوامل هویت بخش در شهرهای ایرانی به خصوص تهران، موجب ایجاد محیط هایی بدون همبستگی و مشارکت اجتماعی شده است. در این مقاله سعی شد با تعریف و بررسی مولفه های هویت بخش منظر شهرهای ایرانی- اسلامی و با تکیه بر سه مفهوم کلی از هویت شهر، شهرسازی ایرانی - اسلامی و منظر شهری، جنبه های مختلف شهر ایرانی- اسلامی مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد. همچنین تعیین نقش، جایگاه (هویت)، معنا و شکل در شهر ایرانی- اسلامی، بازشناسی و رتبه بندی مولفه هایی که سبب ایجاد و تقویت هویت کالبدی منظر شهری در شهرهای ایرانی - اسلامی هستند، کمک گرفته شد. تحقیق حاضر پژوهشی بنیادی- کاربردی است. برای نیل به اهداف پژوهش در گام نخست مبانی نظری موضوع از طریق مراجعه به کتب و مقالات بررسی شد و در بخش بعدی بر مبنای چارچوب نظری پژوهش، ارکان هویت کالبدی شهر ایرانی مورد بررسی قرار گرفت. این معیارها توسط تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و با کمک نرم افزار Expert choice 11 توسط بیست نفر از متخصصان فعال در حرفه شهرسازی اولویت بندی و ارزیابی شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که مولفه هویت با 0/540 بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داده و معیارهای حس مکان، احساس امنیت و اصول عناصر معماری شهر به ترتیب با 0/329، 0/239 و 0/283 بیشترین رتبه را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: مولفه های هویت بخش، منظر شهرهای ایرانی، هویت شهری، شهرهای ایرانی-اسلامی
  • جمال الدین مهدی نژاد، علی صادقی حبیب آباد* صفحات 231-239
    اهداف
    فضا اساسی ترین وجه هنر معماری است که بقای آن به طور مستقیم به بقای مکان وابسته است. منشا حس فضا، مکان است که رابطه نزدیک به هم دارند. فضای معماری به عنوان یکی از حامل های اصلی هنر دارای جایگاهی شاخص در جامعه است. مکان و فضا در حوزه فلسفه و معماری به عنوان یک موضوع اساسی مطرح بوده و بخش مهمی از ادبیات این دو وجه اندیشه انسانی را به خود اختصاص داده است. می توان گفت همین رابطه میان مکان و فضا و تاثیر آنان در روان شناسی محیطی معماری، اساسی ترین لازمه درک معماری و استعلایی شدن حس فضا به معماری است. بررسی مشخصه های مکان در ایجاد فضای معماری، از اهداف این گذار است که بدان پرداخته خواهد شد.
    ابزار و روش ها
    روش این پژوهش توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر اسناد کتابخانه ای است. همچنین مصاحبه با افراد صاحب نظر در این زمینه ما را در این امر یاری کرده است. سئوال پیش رو آن است که به چه میزان فضا در معماری، می تواند حس مخاطب را تحت تاثیر خود قرار دهند و جایگاه مکان در فضای معماری به چه میزان اهمیت دارد؟
    یافته ها
    یک فضا در معماری وقتی زیبا است که صفت های ویژه فضا با عملکردهای فضا هماهنگی داشته باشد و این اصلی است که در بررسی معماری سنتی و قدیمی کاملا مشهود است.
    نتیجه گیری
    شناخت مولفه های مفید در حس مکان و خلق فضا می تواند ما را در ایجاد معماری موفق کمک نماید و انرژی مثبتی که از سمت فضای معماری به مخاطب ساطع می شود را در کنترل معمار درآورد و از آن بهره جست.
    کلیدواژگان: هنر فضا، معماری ایرانی - اسلامی، حس مکان، روان شناسی فضا، ادراک
  • صفورا روحی، نیما ولی بیگ* صفحات 241-247
    در گذر زمان عوامل گوناگونی در طراحی معماری باغ های ایرانی تاثیر گذاشته است. چهارباغ ها پرتعدادترین پلان ب هکاررفته در معماری باغ های ایرانی بوده اند. ویژگی های فرمی خاص چهارباغ ها بر طراحی سایر باغ ها تاثیر گذاشته است. با بررسی فرآیند تحلیل باغ های ایرانی و تاثیرپذیری آنها از ساختارهای چهاربخشی می توان افزون بر باز زنده سازی بخشی از هویت فراموش شده معماری کهن، چگونگی تاثیرپذیری ساختارهای هندسی را در باغ ها تحلیل کرد. از سوی دیگر می توان از این ویژگی ها در طراحی محوطه سازی های امروزی استفاده نمود. بین نسبت های طولی و عرضی به کاررفته در فرم های چهارباغی و طراحی پلان باغ های صفوی موجود اصفهان رابطه مستقیم وجود دارد. پژوهشگران دیگر در تقسیم بندی پلان های باغ های صفوی بیشتر به عواملی مانند مفاهیم معنوی رویکرد معماری بهشت در باغ ها پرداخته اند. این پژوهش برای نخستی نبار نقش ویژگی های هندسی نهفته در چهارباغ ها را در پلان باغ های صفوی موجود اصفهان تحلیل کرد و بر پایه داده های کتابخانه ای از یک سو و داده های میدانی از سوی دیگر نهادینه شده است. در این پژوهش با بررسی تطبیقی پلان های چهارباغ از زمان گذشته تاکنون به ویژگی های هندسی تکرار شونده در فرآیند طراحی پلان پرداخته شد. این پژوهش سعی دارد تا تاثیر ویژگی های هندسی موجود در چهارباغ را در طراحی پلان های باغ های موجود در دوره صفوی آشکار سازد. در این مقاله ابتدا به تقسیم بندی باغ ها پرداخته شد، پس از تحلیل واژه ها و شناسایی انواع باغ ها ویژگی های مشترک و متفاوت در گونه های متفاوت باغ ها مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل ها آشکار کرد نسبت طول به عرض فضای کلی به تقسیم بندی کرت ها در باغ های صفوی اصفهان نیز با همان نسبت چهارباغ های کهن تکرار شده است.
    کلیدواژگان: چهارباغ، باغ های صفوی، بخش بندی، هندسه در معماری، طراحی باغ
  • جمال الدین سهیلی*، کاملیا گل باطن مفرد صفحات 249-257
    مطالعه روی مبانی شکل گیری خانه های مسکونی شهرهای مختلف ایران نشان می دهد که همواره رابطه ای مستقیم میان اقلیم، طبیعت و معماری مسکونی ایران وجود داشته است. یکی از عناصر مهم طبیعت که در معماری خانه های سنتی ایران جایگاه ویژه ای داشته، عنصر آب است. در این تحقیق سعی شده است با بررسی تناسبات حوض و حیاط در معماری مسکونی اقلیم های مختلف ایران، به چگونگی تاثیر عوامل اقلیمی روی کیفیت و کمیت آب در حیاط پرداخته شود. روش تحقیق همبستگی علی مقایسه ای با استدلال استنتاجی است و اطلاعات آن به روش اسنادی گردآوری و تنظیم شد. روش نمونه گیری تصادفی نظام دار و جامعه آماری 32 خانه از خانه های سنتی ایران در چهار اقلیم مختلف ایران بود. چارچوب نظری این تحقیق بر این اساس استوار است که عوامل اقلیمی نقش مهمی در تعیین تناسبات حوض و حیاط در خانه های سنتی ایران داشته اند. عوامل اقلیمی، متغیرهای مستقل و تناسبات حوض و حیاط، متغیرهای وابسته این تحقیق هستند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که شکل گیری تناسبات حوض و حیاط در خانه های سنتی ایران، تحت تاثیر عوامل اقلیمی منطقه بوده است.
    کلیدواژگان: خانه، معماری، اقلیم، حیاط، حوض
  • محمد منان رئیسی*، عبدالحمید نقره کار صفحات 259-266
    مقدمه
    طی بررسی مساله "چیستی معنا در آثار معماری"، نگارندگان در این مقاله نظریه ای جدید در حوزه معنای آثار معماری با عنوان "معناشناسی در آثار معماری از منظر اسلامی" ارایه نموده اند که هدف اصلی از تبیین این نظریه، تبیین ماهیت معنا در آثار معماری از منظر اسلامی است تا با تامین این هدف، و "چیستی نقش « پاسخ پرسش هایی نظیر "چگونگی دامنه معنایی آثار معماری معمار در شکل گیری معنای اثر" روشن شود. روشی که برای استنتاج نظریه فوق الذکر مورد استفاده قرار گرفته است روشی ترکیبی (مرکب از تحلیل محتوای کیفی و استدلال منطقی) است. ضمن آنکه با توجه به ماهیت تئوریک نظریه، گردآوری داده ها از طریق مطالعات اسنادی کتابخانه ای و با تحلیل گزاره های حکمی و بنیان های فلسفی موجود در آموزه های اسلامی و به طور خاص، آموزه های حکمی- فلسفی مکتب اسلام انجام شده است.
    نتیجه گیری
    برپایه یافته های این پژوهش، اولا معنای اثر در مقام تکوین، متاثر از سه مولفه معمار، کالبد اثر و زمینه است؛ حال آنکه در مقام تاویل، علاوه بر این سه مولفه، مولفه چهارمی به نام مخاطب نیز ذی سهم است؛ ثانیا دامنه معنایی آثار معماری، دامنه ای نیمه بسته، ضابطه مند و محدود است که این محدودیت به دلیل وجود عامل مشترکی به نام فطرت میان همه انسان ها است. با توجه به نقش فطرت به عنوان عامل مشترک و ثابت و حقیقی بین تمام انسان ها، اثر معماری قابلیت لازم برای القای هر معنایی را ندارد و هر کالبدی، مابه ازای معنایی مشخصی دارد.
    کلیدواژگان: معنا، تاویل، آثار معماری، آموزه های اسلامی
|
  • Maroofi S *_Taghvaie A.A_Pourjafar M.R Pages 205-211
    The nature of people-environment relationships is reflected in multiple research paradigms of the field, including studies of environmental stress, cognitive mapping, environmental assessment, human spatial behavior, resource conservation behaviors, and ecological psychology. The environment in which man and human life are surrounded affects human behaviors, senses, and perceptions. In this case, the built physical environment, particularly in cities is the most important part of human living spaces. These spaces can affect citizen’s life in various ways. Some of them grow out of the meaning of places, some of them are dealt with their physical features and some are concerned with the functions of the environment. Almost everywhere, urban religious spaces such as play a crucial role in human life. Need to pray and need to have an enthusiasm social life are of almost everybody’s spiritual needs. So due to meet, these essential needs, religious places have been established. In Islamic countries, mosques are of the main urban religious places, they serve as places where Muslims can get together for salat (Prayer) as well as for getting information, education, and dispute settlement. The main question of the present research is, whether attending in religious places can affect the citizens’ behavior or not? It seems that there are meaningful relations between attending in religious places and citizens’ behaviors. In order to examine the above hypothesis, two mosques (Hazrat-e Amir al-momenin Mosque and Hazrat-e Abolfazl Mosque) were selected as the case study. These mosques are located respectively in the regions 18 and 2 in the city of Tehran. Then the variables were determined and defined. There were two main variables in this paper. To evaluate the first variable (Attending in a religious place) some indexes were determined. Also, evaluate the second variable (Citizens’ behaviors) several indexes were chosen. Due to describe the variable of human behavior, the characteristics of human behavior have been divided into 2 parts, Social and individual, then to assess these features some indexes such as participation, philanthropy, self-confidence, social trust and etc, have been chosen. Then a questionnaire was prepared and data were collected. Finally, the responses were analyzed by SPSS 17. Based on the results, the hypothec of the investigation was accepted. It means that in the area under study there is a meaningful relation between attending in religious places and citizen’s behaviors.
    Keywords: Mosque, Citizens’ Behaviors, Religious Places, Environmental Effects
  • Pahlavan Alamdari L_Habib F *_Majedi H_Sattari Sarebangholi H Pages 213-221
    Aims
     Sacred architecture is a reflector of divine beauties, and it is an illustrative example of the combination and association of symbolic forms with our deep beliefs and this connection can be expressed in the deepest mysterious layers of the altar. The altar is the most important part of the religious building. In the history of architectural decorations in Islamic art, altar has always embedded the best and most valuable examples in terms of style and in terms of motifs as well as calligraphy values. The Aljaito altar, in terms of the art of Stucco used in it, is in the rank of the most beautiful works of the Ilkhani era. In this research, the study of the herbal designs of the altar, the characteristics, and generalities of the motifs and the patterns governing them are the aim of the research.
    Instruments & Methods
    Through library and field studies, we have identified the decoration of the altar of the Jameh Mosque of Isfahan. The research method is descriptive-analytical and uses architectural software.
    Findings & Conclusion
    The following results were obtained by examining the designs and decorations of Aljaito altar: 81 patterns of herbal design were extracted from the altar designs, with a range of 28% horizontal rectangle, 22% circle, 21% pentagon, 15% vertical rectangular, 7% star, 6% square, and 1% Shamseh; the majority of it included horizontal rectangle. Also, the dominant line in Aljaito altar designs adhered to 100% of the curve pattern, and 85% were completely non-symmetrical and 15% was vertical to the axis in the herbal designs.
    Keywords: Aljaito Altar, Herbal Motif, Islamic Art, Decoration
  • Donboli S_Kalantari Khalilabad H *_Aghasafari A Pages 223-230
    Identification debate is one of the significant issues in Iranian cities. The lack of attention to identifying factors in the cities of Iran especially in Tehran creates environments without solidarity and social engagement. This paper tries to analyze the different identity aspects of Islamic Iranian cities based on three general concepts of urban identity, Islamic urban planning and urbanscape. Also, stating the position (Identity), meaning, and form of the Islamic Iranian cities with recognizing and ranking the components which have been created and strengthened the physical identity of urbanscape have been used. This research is a fundamental-applied research. In order to achieve the research goals, in the first step, the theoretical foundations of the subject were examined through referring to the books and articles. In the next section, the bodies of physical identity of the city of Iran were studied based on the theoretical framework of the research. These criteria were evaluated and prioritized by twenty experts in urban planning based on Hierarchical Analyzer Technique (AHP) and by expert selection analyzer. The results of this research show that identity component with 0.540 points had the highest score and the criteria of sense of place, sense of security and principles of architectural elements were respectively 0.329, 0.239, 0.283.
    Keywords: Identity Elements, Image of Iranian Cities, Urban Identity, Islamic Iranian Cities
  • Mahdi Nejad J_Sadeghi Habib Abad A * Pages 231-239
    Aims
     Space is the most fundamental aspect of architecture, whose survival directly depends on place survival. The origin of the sense of space is the place that is closely related to it. Architecture space, as one of the main carriers of the art, has a prominent place in society. The place and space were raised as a main subject in both philosophy and architecture and an important part of the literature of these two has human thought aspect. It can be said that the relationship between place and space and their impact on environmental psychology of architecture is the most basic requirement to understand the architecture and the transcendental sense of space to architecture. One of the objectives of this study is to examine the characteristics of the place in creating architectural space, which will be dealt with.
    Materials & Methods
    This is is descriptive-analytical research and it is based on library documents; also, interviews with experts in this field helped us in this regard. The question ahead is “how much can space in architecture affect the audience feeling and how much important is the position of place in the architectural space?
    Findings
    A space in architecture is beautiful when the special attributes of space are in harmony with space operations. This is a principle, which is evident in the study of traditional architecture.
    Conclusion
    Identification of useful elements in the sense of place and space can help us in creating a successful architecture. The positive energy emitted from the architecture space to the audience is controlled by architect and s/he can use it.
    Keywords: Art of Space, Iranian-Islamic Architecture, Sense of Place, Psychology of Space, Perception
  • Rouhi S_Valibeig N * Pages 241-247
    Several factors have affected the architectural design of Persian Gardens Over time. In the meantime, Chaharbaghs have been the most numerous plans among architecture of Iranian garden. Special features of Chaharbaghs form have affected on designing other gardens. By studying the process of analyzing of Iranian gardens, and their effectiveness from quartet structures, it is possible to renovate a part of the forgotten identity of ancient architecture and also analyze the way that geometric structures affected in gardens. On the other hand, these features can be used in today’s landscaping Designing. There is a direct relationship between length to width ratio of Chaharbaghs forms and designing Safavid garden’s plan in Esfahan. Other researchers in the division of Safavid garden’s plan have focused more on other factors such as spiritual meanings of heaven architecture approach in gardens. First, this research aimed to analyze the role of geometric features embedded in the plans lies in Safavid garden in Esfahan. This article is based on field data and library data. In this study, by implementation plan of Chaharbaghs from past until now, the repeating geometric features in the process of designing the plans will be discussed. This study aimed to reveal the effect of geometric features in Chaharbaghs on designing the plans of gardens in Safavid period. In this article, first the division of gardens will be discussed. After analyzing the words and identifying the various gardens, the common and different features in various types of gardens will be examined. Completed analyzing revealed that the ratio of length to width of the overall atmosphere in comparison to Crete in Safavid garden of Esfahan, repeated like the comparison of Ancient Chaharbagh.
    Keywords: Chaharbagh, Safavid Garden, Divisions, Geometry in Architecture, Design of the Garden
  • Soheili J *_Gol Baten Monfared K Pages 249-257
    A study on the foundations of the formation of residential houses in different cities of Iran shows that there has always been a direct relationship between the climate, nature and residential architecture of Iran. Water element is one of the important elements of nature that has a special place in the architecture of traditional Iranian homes. In this research, it has been attempted to study the impact of climatic factors on the quality and quantity of water in the yard by examining the proportions of the pool and the yard in the residential architecture of various climates in Iran. The research method of causal correlation is comparative with deductive reasoning and its information is collected and documented. The systematic random sampling method was used and the statistical population consists of 32 houses of traditional Iranian homes in four different climates of the country. The theoretical framework of this research is based on the fact that climatic factors play an important role in determining the proportions of the pond and the courtyard in traditional Iranian homes. Climatic factors, independent variables, and pond and yard proportions are dependent variables of this research. The results of this research show that the formation of pond and yard proportions in traditional Iranian homes has been influenced by the climatic factors of the region.
    Keywords: House, Architecture, Climate, Yard, Pool
  • Raeisi M.M *, Noghrekar A.H Pages 259-266
    Introduction
     By examining “quiddity of meaning in architectural works”, the authors claimed to have introduced a new theory in the field of the meaning of architectural works entitled “semantics in architectural works based on the Islamic view”. The main purpose of explaining this theory is to explain the nature of meaning in the architectural works from the Islamic point of view, so as to clarify the answers to such questions as “how is the semantic domain of architectural works” and” quiddity of the role of architect in shaping the meaning of the work”. The method used to derive the aforementioned theory is a mixed method (consisting of qualitative content analysis and deduction). In addition, according to the theoretical nature of the theory, data collection was carried out through documentary library studies and by analyzing the rational basis and the philosophical foundations of the Islamic teachings and, in particular, the rational-philosophical teachings.
    Conclusion
    Based on the results of this theory, firstly, the meaning of the effect, from the conception point of view, is influenced by the three components, including the architect, the framework of work, and the field. However, from the interpretation point of view, in addition to the three components, the fourth component, named stakeholder, is also significant. Secondly, the semantic domain of architectural works is semi-closed, regulated, and limited; this limitation is due to the existence of a common factor named nature. Therefore, considering the role of this common and constant factor, the architectural work does not the ability to induce any meaning, and every framework has a certain meaning.