فهرست مطالب

دانش زیستی ایران - سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1397)

نشریه دانش زیستی ایران
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه مهدوی*، مهسا خدایی، سحر هنرمند جهرمی صفحات 1-8
    استافیلوکوکوس اورئوس از عوامل مهم در عفونت های بیمارستانی است که در سال های اخیر به درمان آنتی بیوتیکی مقاومت نشان داده است. یکی از دلایل این امر توانایی تولید بیوفیلم توسط این باکتری ها است. یکی از روش های پیشنهادی برای مقابله با بیوفیلم باکتری ها، استفاده از درمان های ضد باکتریایی جایگزین است که شامل ترکیبات ضد میکروبی طبیعی مانند اسانس های گیاهی می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضد میکروبی اسانس Zataria multiflora برعلیه بیوفیلم سویه های بالینی استافیلوکوکوس اورئوس می باشد. در این مطالعه 10 سویه بالینی استافیلوکوکوس اورئوس از نمونه های مختلف انتخاب شد و توانایی آنها برای تشکیل بیوفیلم براساس اتصال به سطوح پلیمری مورد ارزیابی قرار گرفت. حداقل غلظت بازدارنده بیوفیلم اسانس آویشن شیرازی، روی میکروتیترپلیت پلی استرنی بررسی و تعیین شد. بر اساس نتایج به دست آمده در این تحقیق، 6 سویه S. aureus قادر به تشکیل بیوفیلم پایدار بودند و اسانس Z. multiflora مانع تشکیل بیوفیلم استافیلوکوکوس اورئوس شد. این مطالعه نشان می دهد که می توان از اسانس هاس گیاهی جهت کنترل بیوفیلم ها استفاده نمود. این مساله بر اهمیت ترکیبات طبیعی به عنوان عوامل ضد بیوفیلمی و ضدمیکروبی بالقوه تاکید می کند.
    کلیدواژگان: اسانس آویشن شیرازی، بیوفیلم، استافیلوکوکوس اورئوس، اثر ضد میکروبی
  • نرگس کاکادزفولی، مریم ناصرالاسلامی، ناهید ابوطالب، طاهره موسوی شبستری* صفحات 9-18
    با وجود مطالعات مختلف در زمینه سلول های بنیادی در درمان بیماری ها به خصوص بیماری های قلبی ابهامات زیادی درباره چگونگی اثر سلول ها و ترشحات آن ها باقی مانده است. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی اثر ترشحات سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از مغز استخوان در انفارکتوس میوکارد در خرگوش های نر می باشد. دراین مطالعه 30 سر خرگوش نر بالغ  به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند (n=10)  و انفارکتوس میوکارد در دو گروه ایجاد شد و در یک گروه تزریق سوپ سلولی  به میوکارد خرگوش های مبتلا به انفارکتوس میوکارد انجام گرفت. سپس در هفته های اول، چهارم و هشتم پارامترهای قلبی HF, EF توسط اکوکاردیوگرافی اندازه گیری شد. پس از سنجش فاکتور  TNF-α در سرم، بافت قلب خارج شد و میزان رگزایی و فیبروز بررسی شد. در گروه تیمار شده با ترشحات سلول های بنیادی به طور معناداری پارامترهای قلبی (FS ، EF ) و آنژیوژنزیس افزایش یافت و کاهش میزانTNF-α ، بافت فیبروزه قلبی نسبت به گروه انفارکتوس میوکارد معنادار بود(P<0.05) . با توجه به بهبود بافت قلب و پارامترهای قلبی در این مطالعه به نظر می رسد ترشح سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق شده از مغز استخوان، اثرات درمانی بر انفارکتوس میوکارد دارد.
    کلیدواژگان: انفارکتوس میوکارد، سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از مغز استخوان، سوپ سلولی
  • نازنین کیخایی دهدزی، کیوان شمس* صفحات 19-27
    خرما ( Phoenix dactylifera L.) سهم قابل توجهی از سبد غذایی مصرف کنندگان را در بسیاری از کشورها و از جمله ایران به خود اختصاص داده است و یکی از باارزش ترین مواد غذایی است که بخش اعظم آن را قند تشکیل می دهد. آب، سلولز، پکتین، خاکستر و عناصر معدنی از دیگر ترکیبات تشکیل دهنده خرما هستند. به دلیل اینکه خرما یکی از منابع مهم تامین املاح معدنی در یک رژیم غذایی متعادل می باشد، امکان وجود آلاینده های سمی در آن، باعث به وجود آمدن امراض زیادی در انسان می شود. از این رو پایش کیفیت و سلامت این محصول طبیعی امری ضروری می باشد. به همین منظور در سال 1395 پژوهشی جهت بررسی میزان فلزات سنگین" سرب، کادمیوم، مس و روی" بر روی ده نوع خرما عرضه شده در بازار محلی شهر اهواز و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. آزمایش های مربوط به ارزیابی میزان عناصر، با استفاده از دستگاه جذب اتمی کوره برای تشخیص کادمیم و سرب و جذب اتمی شعله برای تشخیص مس و روی انجام شد. داده های بدست آمده توسط نرم افزار آماری MSTATA-C تجزیه و تحلیل شدند و مقایسه میانگین ها با آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال 5درصد انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که میانگین غلظت های تجمع یافته عناصر کادمیوم، سرب، مس و روی در کل نمونه های خرما به ترتیب برابر با713/0± 96/1، 74/2±53/3، 072/0 ± 136/0، 324/0± 443/4 ، میکرو گرم برگرم بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین نمونه های مورد بررسی از نظر فلزات سنگین "سرب، کادمیوم، روی و مس" در سطح یک درصد اختلاف معنی دار وجود داشت و نتایج مقایسه میانگین نشان داد که خرمای دیری دارای بیشترین مقدار سرب (8 میکرو گرم برگرم) و کادمیوم (33/6 میکرو گرم برگرم) ، خرمای زاهدی دارای بیشترین مقدار مس (31/0میکرو گرم برگرم) و خرمای گنطار نیز دارای بیشترین مقدار روی (29/1میکرو گرم بر گرم) بوده ولی بطور کلی این مقادیر کمتر از استاندارد ملی بوده و در نتیجه بیانگر ایمن بودن خرماهای موردمطالعه، جهت مصرف می باشد.
    کلیدواژگان: خرما، سرب، فلزات سنگین، کادمیوم، مس
  • لیلا نوری، مهدی ابراهیمی*، مهدی علیجانیان زاده صفحات 29-36
    کلستریدیوم دیفیسیل (Clostridium difficile)، باکتری گرم مثبت، بی هوازی و اسپوردار بوده که به عنوان فاکتور شایع اسهال بیمارستانی شناخته شده و عامل گاستروآنتریت وکولیت با غشاءکاذب است. هنگامی که میکروفلور طبیعی روده، توسط فاکتورهای خطر، مانند درمان با آنتی بیوتیک ها، شیمی درمانی و غیره آشفته می شود، کلستریدیوم دیفیسیل فرصت تکثیر یافته و باعث بیماری می شود. عوامل اصلی بیماری زایی این باکتری، دو توکسین B وA هستند،که توسط ژن هایTcdA و TcdB  کد می شوند. تظاهرات بالینی عفونت کلستریدیوم دیفسیل دامنه ای از کلنی سازی بدون علامت، اسهال شدید، کولیت غشایی، مگاکولون سمی و مرگ است. هدف از این تحقیق جداسازی باکتری های کلستریدیوم دیفیسیل از نمونه های مدفوع و توسعه روش qPCR به منظور شناسایی عفونت کلستریدیوم دیفیسیل از طریق طراحی پرایمرهای اختصاصی برای ژن های TcdA و TcdB می باشد. در این مطالعه ابتدا 100 نمونه بالینی طی 6 ماه از بیماران تحت درمان در مرکز پزشکی و درمانی آیت الله طالقانی جمع آوری شد. همچنین یک سویه استاندارد از بانک میکروبی انستیتو پاستور تهیه شد. با بررسی دقیق نواحی حفاظت شده در توالی ژن های TcdA و TcdB، دو جفت پرایمر برای تکثیر اختصاصی نواحی مورد نظر طراحی شد. سپس بهینه سازی روش qPCR با استفاده از این پرایمرها انجام شد. حساسیت روش با استفاده از غلظت های مختلف DNA باکتری مورد ارزیابی قرارگرفت. علاوه براین، به منظور بررسی اختصاصیت روش از DNA باکتری های مولد اسهال (اشرشیاکلی، شیگلا دیسانتری، سالمونلا تیفی و یرسینا انتروگلیتیکا) استفاده شد. در نهایت عملکرد روش بهینه سازی شده با تعداد 100 نمونه بالینی مورد ارزیابی قرارگرفت. حساسیت روش به میزان pg100از DNA و اختصاصیت روش بهینه سازی شده 100% تعیین شد. در نمونه های بالینی مورد مطالعه با روش بهینه سازی شده 9 مورد مثبت شناسایی شد. با توجه به نتایج بدست آمده استفاده از پرایمرهای اختصاصی برای ژن های TcdA و TcdB می تواند به عنوان رویکرد مناسبی برای شناسایی سریع و دقیق عفونت C. difficile در تکنیک qPCR مورد استفاده قرارگیرد.
    کلیدواژگان: کلستریدیوم دیفیسیل، qPCR، توکسین tcdA، توکسین tcdB
  • ندا موسوی نیری، مریم ناصرالاسلامی* صفحات 37-41
    نانوذرات پارا مغناطیس اکسید آهن (SPIONs) یک پیشرفت مهم در زمینه فناوری نانو هستند. آنها امکان تجزیه و تحلیل غیر تهاجمی برای ردیابی سلول ها را فراهم می آورند و دارای خواص مفید بسیاری هستند که آنها را نامزد بالقوه برای کاربرد های متعدد در پزشکی ساخته است با این حال، احتمال ایجاد سمیت در سلول ها توسط این نانو ذرات گزارش شده است .هدف از این مطالعه یافتن غلظتی از SPION است که منجر به ایجاد استرس اکسیداتیو در سلول ها نشود.برای این منظور برای اولین بار سلول های بنیادی غشای آمنیوتیک با غلظت های مختلف SPION ها انکوبه شدند سپس میزان استرس اکسیداتیو سلولی (ROS)با استفاده از پروب Prohod Rhodamine 123 اندازه گیری شد. نتایج ما نشان می دهد که میزان قابل توجهی از گونه های فعال اکسیژن در سلول ها در محدوده غلظت 0-100 میکروگرم در میلی لیتر از نانو ذرات وجود ندارد. با این حال، در غلظت های بالاتر از 150 میکروگرم در میلی لیتر، تولید گونه های فعال اکسیژن افزایش یافت. با توجه به نتایج ،نانوذرات مورد استفاده در این مطالعه در غلظت ≤ 100 میکروگرم در میلی لیتر برای ردیابی این سلول ها مناسب هستند.
    کلیدواژگان: رودامین 123، گونه های فعال اکسیژن، سلول های بنیادی غشای آمنیوتیک
  • سید موسی الرضا محمدی* صفحات 43-48
    کریپتوسپوریدیوزیس یکی از شایعترین عوامل ایجاد کننده اسهال در انسان و بسیاری از پستانداران بوده که در اثرآن سلول های پوششی روده توسط تک یاخته کریپتوسپوریدیوم آلوده میشوند. این مطالعه به بررسی و ارزیابی شیوع اپیدمیولوژیکی کریپتوسپوریدیوزیس انسانی در منطقه ورامین در سال های 92-1391 پرداخته است. جمعیت تحت مطالعه شامل 930 فرد مبتلا به اسهال بود. در طی 12 ماه 930 نمونه مدفوع انسانی جمع آوری و همراه با محلول دی کرومات پتاسیم 5/2% در دمای 4 درجه سانتی گراد تا زمان انجام آزمایش نگهداری شدند. اووسیست های کریپتوسپوریدیوم به روش تغلیظی فرمالین دترژنت و رنگ آمیزی به شیوه اسید فست اصلاح شده  مورد شناسایی قرار گرفت. درصد عفونت در گروه سنی 10-1 سال 17/5% ، 20-11 سال 74/3% ، 30-21 سال 14/4% ، 40-31 سال 41/3% ، 50-41 سال 43/2% و 60-51 سال 28/1% بود. در این مطالعه ارتباطی بین عفونت کریپتوسپوریدیال با سن ابتلا مشاهده شد که از لحاظ آماری این اختلاف معنی دار بود (P<0.05). با توجه به مشترک بودن بیماری بین انسان و دام شیوع کریپتوسپوریدیوزیس انسانی بدست آمده در این مطالعه نشان میدهد که در مناطق دام پروری همچون ورامین، ارتباط  بین انسان و دام در  میتواند نقش مهمی در انتقال کریپتوسپوریدیوزیس به انسان ایفا کند .
    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوزیس، انسان، اسهال، نقص ایمنی، شیوع
|
  • Massoumeh Mahdavi Ourtakand *, Mahsa Khodayi, Sahar Honarmand Jahromi Pages 1-8
    Antibiotic resistance is documented to be a serious problem that affects the choice of appropriate antibiotic therapy. One of the proposed methods to cope with biofilm bacteria is the use of alternative antibacterial treatments, which include natural antimicrobial substances such as plant essential oils. The aim of this study was to investigate the antimicrobial activity of Zataria multiflora essential oil against biofilms of Staphylococcus aureus clinical isolates. 10 Clinical isolates of S. aureus from various specimens having ability of biofilm formation were screen in this study, On the basis of their ability to attach to polymeric surfaces. Minimum Biofilm inhibitory concentration of Z. multiflora essential oil was estimated on polystyrene microtiter plates. The results indicated that 6 isolates of S. aureus included in this study were able to produce a stable biofilm and Z. multiflora essential oil had antibiofilm activities. Our study identifies that essential oil can be effectively used to control of S. aureus biofilms that Indicating the importance of natural agents as potential antibiofilm and antimicrobial agents.
    Keywords: Zataria multiflora essential oil, Biofilm, Staphylococcus aureus, Antibacterial effect
  • Narges Kakadezfuly, Maryam Naseroleslami, Nahid Aboutaleb, Tahereh Mousavi Shabestari * Pages 9-18
    Despite the Various researches of stem cells in the treatment of diseases, especially heart disease, there is a lot of ambiguity about the act of cells and their secretions. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the effect of secretion of bone marrow-derived mesenchymal stem cells on myocardial infarction in male rabbits. After isolating the stem cells from the bone marrow and preparing the conditioned medium, 30 Male rabbits were randomly divided into three groups(n=10). Myocardial Infarction was induction in two groups and in a group conditioned medium was injected into the hearts of rabbits. Then in the first, fourth and eighth weeks, the heart parameters (HF, EF) were measured by echocardiography and then TNF-α factor was measured in the serum. Heart tissue was removed and the level of angiogenesis and fibrosis were investigated. In the treated group with conditioned medium, the heart parameters (HF, EF) and angiogenesis increased significantly and decrease the level of TNF-α factor and fibrosis was significant in comparison with the Myocardial Infarction group (P<0.05). Since the cardiac tissue and its function improved in this research, it seems that the secretion of bone marrow-derived mesenchymal stem cells have therapeutic effects on myocardial infarction.
    Keywords: Myocardial infarction, Bone marrow-derived mesenchymal stem cells, Conditioned medium
  • Nazanin Kaikhaee Dehdezi, Keyvan Shams * Pages 19-27
    Date have a significant contribution in the food basket of humans in many countries of the world, including Iran and it’s one of the most valuable foods that make up most of it sugar. Water, cellulose, pectin, ash and minerals are other ingredients of the date composition. So dates are one of the most important sources of mineral salts in a balanced diet. For this reason, the presence of toxic pollutants in dates causes many diseases in humans. Therefore, monitoring the quality and health of this natural product is essential. For this purpose, in 2016, a study was conducted to investigate the amount of heavy metals (lead, cadmium, copper and zinc) in consumer dates in Ahwaz. This experiment was carried out 3 replications and in the form of the completely randomized design (CRD). Statistical analyses were performed using the MSTST-C statistical package and means were compared with Duncan test at 5 percent level. Experiments related to the estimation of the amount of the metals were carried out using atomic absorption of furnace to detect heavy metals (Cadmium, lead) and atomic absorption of flame for the detection of heavy metals (Zinc and Copper). The results of this study showed that the average of total concentration of Cd, Pb, Cu, and Zn in date samples were equal to 0.713±1.96 ,3.53± 2.74, 0.136± 0.072 and 4.433±0.324. The results of analysis of variance indicated that there was a significant difference between the samples in terms of heavy metals (lead, Cadmium, Zinc and Copper) at 1% level. The results showed that the Dairy date had the highest amount of lead (8 µg. g-1) and Cadmium (33.6 µg. g-1), Zahedi date had the highest copper (0.31 µg. g-1) and Gentar date had the highest Zinc content (29.1 µg. g-1), indicating a low level of these heavy metals in comparison with the date standard, which indicated a high degree of confidence in the determination of their health and safety for consumption.
    Keywords: Cadmium, copper, Date, Heavy metals, Lead
  • Leyla Nouri, Mahdi Ebrahimi *, Mahdi Alijanianzadeh Pages 29-36
    Clostridium difficile is the most important spore forming, gram positive, anaerobic bacillus which is known as prevalent factor of hospital diarrhea and causative agent of pseudomembrane colitis. When the natural microflora of the intestine is disturbed by risk factors, such as antibiotics, chemotherapy, etc., Clostridium Diphysil can be proliferated and cause the disease. The important virolence factors of this bacteria is A and B toxins. the clinical demonstration of Clostridium difficile infection range from asymptomatic colonization, to sever diarrhea, pseudo membranous colitis, toxic megacolon and death. The purpose of this study was to extract Clostridium difficile cells from faecal samples and develop a routine diagnostic laboratory method using qPCR to identify this bacteria with high sensitivity and accuracy. 100 clinical samples were collected within 6 months from patients being treated at Ayyatollah Taleghani education and treatment medical center. a standard strain was obtained from Pasteur Institue micobial seed bank. For determination of the specificity of the method being developed, the DNA of Escherichia coli, Shigella, Shigelladysenteriae, Salmonella typhi, Yersinia Entrocolitica were extracted and analyzed along with a primer designed for Toxin A in Clostridium difficile using q PCR. After optimization of the test conditions, 100 clinical samples were evaluated. Among the samples, 9 of them were (9%) positive. For evaluation of the sensitiviy of the test, the obtained DNA from the bacteria was diluted, and further analyzed using qPCR. To determine the specificity of the test, the genome of diarrhea causing bacteria were used which lead to positive results only from the genome of Clostridium difficile. Based on the obtained results, the sensitivity and precision of qPCR in rapid detection of 100 pg of DNA was determined.
    Keywords: Clostridium difficile, qPCR, tcdA, tcdB
  • Neda Mousaviniri, Maryam Naseroleslami * Pages 37-41
    Superparamagnetic iron oxide nanoparticles (SPIONs) are an Important advancement in the field of nanotechnology. They expand the possibilities of noninvasive analysis for tracking of cells and have many useful properties, making them potential candidates for numerous applications in medicine. However, the possibility of toxicity in cells is reported by these nanoparticles. The goal of this study was to find a concentration of SPIONs that cant induce intracellular levels of Reactive Oxygen Species. For this purpose for the first time amniotic membrane stem cells were incubated with different concentrations of SPIONs coated with polyethylene glycol (PEG). Then intracellular levels of Reactive Oxygen Species was measured By probe Rhodamine 123 . Our results demonstrate that there was no significant generators of Reactive Oxygen Species in cells in concentration range of 0-100 μg/mL of spions. However, at concentrations higher than 100 μg / ml, the production of Reactive Oxygen Species increased. According to the results nanoparticles used in this study at concentrations ≤100 μg/mL are suitable for tracking of this cells.
    Keywords: Rhodamine 123, reactive oxygen species, amniotic membrane stem cells
  • Seyed Mousareza Mohammadi * Pages 43-48
    Cryptosporidiosis is a wide spread cause of diarrhea disease of humans and many mammals caused by infection of intestinal epithelial cells with protozoan agent Cryptosporidium. This study was designed to evaluate epidemiological prevalence of the human cryptosporidiosis of Varamin area in 2012-2013. The study population comprised 930 human with diarrhea. During the 12 months a total of 930 human fecal samples were collected and one portion of each sample was stored at 4°C and the remaining was stored in potassium dichromate solution until processing. Cryptosporidium oocysts were identified by using formalin detergent concentration and modified Ziehl-Neelsen staining method. The infection rate was  %5.17 in age group 1-10 years , %3.74 in 11-20 years , %4.14 in 21-30 years , %3.41 in 31-40 years, %2.43 in 41-50 years and %1.28 in 51-60 years. In this study a correlation was observed between cryptosporidial infection with human age that a statistically significant difference found between age and prevalence of crytosporidiosis. Because Cryptosporidiosis is a zoonosis infection, the prevalence of Cryptosporidiosis detected in this study suggested that the close interaction between livestock and human in Varamin rural areas may play a role in crytosporidiosis transmission to human.
    Keywords: Cryptosporidiosis, Human, Diarrhea, Immune deficiency, Prevalence