فهرست مطالب

روابط خاک و گیاه - پیاپی 37 (بهار 1398)

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 37 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رحیم برزگر*، مسعود قاسمی قهساره، زهره بهالو صفحات 1-11
    به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف پتاسیم و کلسیم محلول غذایی و نیز نسبت پتاسیم به کلسیم بر رشد و گل ‏دهی لیزیانتوس (Eustoma grandiflorum) در شرایط کشت بدون خاک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور شامل پتاسیم در دو سطح (300 و 400 میلی گرم بر لیتر) و کلسیم در سه سطح (80، 100 و 160 میلی گرم بر لیتر) انجام شد.نتایج نشان داد که غلظت 400 میلی گرم بر لیتر پتاسیم، تعداد برگ و ارتفاع بوته را به ترتیب 10 و  5  درصد به غلظت 300   mg/L  افزایش داد، اما اثری بر وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه نداشت. بیشترین ارتفاع بوته (45/6 سانتی متر) در غلظت 100 mg/L و بیشترین وزن تر ریشه در غلظت 160 mg/L کلسیم به ‏دست آمد. اثر متقابل پتاسیم و کلسیم بر تعداد برگ و انشعابات معنی دار بود. بیشترین تعداد برگ (40/3) در تیمارK=400  mg/L و 160=Ca   مشاهده شد. اثر متقابل کلسیم× پتاسیم بر کلیه صفات مرتبط با گل دهی معنی دار بود. بیشترین تعداد گل (16/4 عدد)، تعداد شاخه های گل‏ دار (4/7 عدد) و قطر گل (49/5 میلی متر) در تیمار  400=K و 100=Ca یا   K=400  mg/L و  80=Ca (نسبت های 4 و 5 پتاسیم به کلسیم) مشاهده شد؛ درحالی که ماندگاری گل کمترین بود (10/3 روز). بیشترین ماندگاری گل (17/7 روز) در تیمار K=300  mg/L  و  100=Ca مشاهده شد. بهترین تیمار هم از نظر عملکرد و ماندگاری گل، غلظت K=300  mg/L و 80=Ca بود.
    کلیدواژگان: اثر رقابتی، تغذیه گیاه، ماندگاری گل، کشت بدون خاک، نسبت عناصر
  • زینب سعادتی، بهروز اسماعیل پور*، احمد جوادی صفحات 13-27
    به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار بذر با اسید سالیسیلیک و پاکلوبوترازول بر گیاه دارویی جعفری در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به ‏صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در شرایط گلخانه و آزمایشگاه تحقیقاتی گروه باغبانی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل پنج سطح پرایمینگ (پیش ‏تیمار بذر با غلظت‏ های 100 و 200 میلی گرم بر لیتر اسید سالیسیلیک و 100 و 200 میلی گرم بر لیتر پاکلوبوترازول و شاهد (بدون پرایمینگ)) و سه سطح تنش خشکی (25، 50 و 100 درصد رطوبت ظرفیت زراعی) بود. نتایج نشان داد که پیش تیمار بذر، ارتفاع بوته، وزن خشک بوته و ریشه، محتوای پرولین، هدایت روزنه ای و محتوای پتاسیم جعفری را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار داد (P<=0/05). پیش تیمار بذر با غلظت های 100 و 200 میلی گرم بر لیتر اسید سالیسیلیک به ترتیب باعث افزایش 14 و 8 درصدی وزن خشک بوته جعفری در مقایسه با شاهد شد. پیش تیمار بذر با غلظت های 100 و 200 میلی گرم بر لیتر پاکلوبوترازول به ترتیب باعث کاهش 1 و 11 درصدی وزن خشک بوته جعفری نسبت به گیاهان شاهد شد. تمام صفات رویشی مورد بررسی تحت تاثیر تنش خشکی کاهش یافتند، اما محتوای پرولین و پروتئین محلول برگ افزایش نشان داد. حداکثر میزان پرولین برگ (2/4 میکروگرم بر گرم وزن تر) برای 25 درصد رطوبت ظرفیت زراعی و کمترین میزان آن (1/06 میکروگرم بر گرم وزن تر) به شرایط 100 درصد رطوبت ظرفیت زراعی تعلق گرفت. پیش تیمار بذر با سالیسیلیک اسید، با تاثیر مثبت بر خصوصیات رشدی و فیزیولوژیک، باعث افزایش مقاومت نسبت به تنش خشکی در مقایسه با پاکلوبوترازول شد.
    کلیدواژگان: پروتئین محلول، گیاه دارویی، محتوای پرولین، هدایت روزنه ای
  • هادی حاجی پور، زهره جبارزاده*، میرحسن رسولی صدقیانی صفحات 29-46
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر محلول‏پاشی سیلیکات کلسیم و سیلیکات سدیم بر ویژگی‏ های رشدی و میزان عناصر برگی داوودی بود. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور منبع سیلیس در دو سطح (سیلیکات کلسیم و سیلیکات سدیم) و غلظت سیلیس در پنج سطح (صفر به عنوان شاهد، 50، 100، 150 و 200 میلی‏ گرم در لیتر) در محیط کشت خاک و در سه تکرار انجام شد. در پایان دوره رشد، وزن تر و خشک برگ، ساقه، گل و ریشه، قطر گل، تعداد گل، پروتئین کل، قندهای محلول و نیز غلظت عناصر برگی شامل نیتروژن، پتاسیم، فسفر، روی، منگنز، آهن، مس و سیلیس اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با تغذیه برگی گیاه با سیلیس، وزن تر و خشک برگ، ساقه، گل و ریشه، قطر گل، تعداد گل، پروتئین کل و قندهای محلول افزایش یافت، همچنین، غلظت عناصر برگی گیاه داوودی، به ویژه نیتروژن، فسفر، پتاسیم و روی افزایش و مقادیر عناصر آهن، منگنز و مس کاهش یافت. غلظت 150 میلی‏ گرم در لیتر سیلیکات های سدیم و کلسیم برای بهبود ویژگی‏ های مورفولوژیک و زایشی و نیز جذب عناصر نیتروژن، پتاسیم، منگنز، آهن و مس مناسب ترین غلظت بود. ولی برای بهبود جذب عناصر روی و سیلیس، بهترین غلظت از هر دو نوع سیلیکات، غلظت 200 میلی‏ گرم در لیتر بود.
    کلیدواژگان: سیلیکات کلسیم، سیلیکات سدیم، ارتفاع گیاه، قطر گل، تعداد گل
  • رسول آذرمی*، موسی ترابی گیگلو، یاسر حسینی صفحات 47-58
    تامین آب برای تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان به معضل جدی تبدیل شده که پیوند روی پایه های مناسب می تواند از اثرهای منفی تنش آبی بر گیاهان بکاهد. بدین منظور، برای ارزیابی تاثیر پایه های مختلف کدو (فلکسی فورت، شینتوزا و خیار های غیرپیوندی) و تنش رطوبتی (40، 60 و 90 درصد ظرفیت زراعی) بر خصوصیات مورفولوژیک و عملکرد خیار گلخانه ای (Cucumis sativus L. var. Nagen 792) آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 اجرا شد. نتایج نشان داد که وزن خشک گیاه، وزن تر برگ و ساقه، تعداد گره و مقدار رطوبت ریشه در پایه فلکسی فورت نسبت به گیاهان غیرپیوندی به ترتیب 91، 53، 58، 28 و 7 درصد افزایش یافت. حجم ریشه در پایه های شینتوزا و فلکسی فورت دو برابر گیاهان غیرپیوندی بود و حجم آن با افزایش تنش خشکی کاهش یافت. وزن خشک گیاه، وزن تر برگ و ساقه، تعداد گره، حجم ریشه و مقدار رطوبت برگ و ریشه با افزایش تنش آبی به طور معنی داری کاهش یافت. بیشترین سطح برگ و عملکرد بازارپسند در پایه فلکسی فورت آبیاری شده با 90 درصد ظرفیت زراعی و کمترین آنها در گیاهان غیرپیوندی آبیاری شده با 40 درصد ظرفیت زراعی به دست آمد. این نتایج پیشنهاد می کند که گیاهان پیوندی روی پایه های فلکسی فورت و شینتوزا در مقایسه با گیاهان غیرپیوندی، رشد و عملکرد بهتری در شرایط تنش آبی داشتند.
    کلیدواژگان: پیوند، تنش خشکی، خصوصیات مورفولوژیک، خیار گلخانه ای
  • محبوبه سادات هدایی، مهدی رحیم ملک*، احمد ارزانی، نفیسه پورجواد صفحات 59-69
    شته داوودی  (Macrosiphoniella sanborni) به عنوان یکی از مهم ترین آفات گیاه داوودی محسوب می شود؛ درحالی که اطلاعات اندکی در زمینه اثر متقابل بین گیاه داوودی و شته داوودی موجود است. در مطالعه حاضر، اثر متقابل ارقام مختلف گل داوودی و جمعیت شته ها از طریق ارزیابی صفات مورفو- فیزیولوژیک بررسی شد. بدین منظور، 14 رقم گل داوودی در گلخانه دانشگاه صنعتی اصفهان به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار کشت شدند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، حضور شته تمام پارامترهای رشدی اندازه گیری شده در گیاه را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار داد. صفات مورد مطالعه نسبت به شرایط تنش عکس العمل منفی نشان دادند که بیشترین اثر کاهشی مربوط به فتوسنتز بود. همچنین، میزان تنفس نسبت به فتوسنتز در بین گیاهان آلوده افزایش یافت. علاوه بر این، حضور آفت منجر به کاهش نسبت غنچه های باز شده به کل غنچه های موجود روی گیاه، کاهش ارتفاع بوته و تاخیر در شروع دوره گل‏ دهی در بین گیاهان آلوده شد. اگرچه نحوه رشد جمعیت شته در ارقام مختلف طی روزهای مختلف دقیقا یکسان نبود، اما از روند نسبتا مشابهی برخوردار بود. گل های رقم اردیبهشت، با وجود جمعیت نسبتا زیاد شته روی آنها، همچنان از کیفیت مناسبی برخوردار بودند. به طور کلی، بر اساس نتایج این مطالعه، شته ها می توانند رشد رویشی و زایشی گیاه داوودی را به طور معنی ‏داری تحت تاثیر قرار دهند
    کلیدواژگان: گیاهان زینتی، آفت گیاهی، رشد رویشی، رشد زایشی، فتوسنتز
  • علی محمد جعفری*، موسی سلگی، قاسم زارعی صفحات 71-85
    نور خورشید به عنوان یک منبع طبیعی، عامل مهمی در کشاورزی است که به طور نامحدود و بدون هزینه، توسط خورشید عرضه می شود. اما برخی پدیده ها مانند ابری بودن هوا و یا کوتاه شدن طول روز در طول سال، باعث ایجاد محدودیت در دسترسی به این منبع مهم می شوند. این موضوع برای کشت در محیط های کنترل شده مانند گلخانه ها که معمولا محصول خارج از فصل هم تولید می کنند بسیار حائز اهمیت است. هدف این مقاله، ارزیابی اقتصادی نوردهی مصنوعی در افزایش تولید خیار جهت جبران ساعات کمبود نور ناشی از ابرناکی هوا است. بدین منظور، از داده های روزانه تولید و برداشت خیار یکی از گلخانه های شهرستان همدان که فاقد سیستم نوردهی مصنوعی بود و آمارهای هواشناسی منطقه برای ارزیابی خسارت ساعات ابری استفاده شد. داده های سری زمانی روزانه برای دوره زمانی فروردین 1386 تا تیرماه 1389 جمع آوری شد و با استفاده از الگوی خودتوضیح برداری با وقفه های توزیعی (ARDL) میزان کاهش محصول به ازای هر ساعت ابرناکی هوا تخمین زده شد. نتایج نشان داد که به طور میانگین در هر دوره تولیدی، ابرناکی هوا به میزان 3/8 درصد بر تولید خیار گلخانه ای اثر منفی دارد. از سوی دیگر، بر مبنای یافته های تحقیق، جبران کمبود نور خورشید ناشی از ابرناکی هوا به وسیله نوردهی مصنوعی در این منطقه، فاقد توجیه اقتصادی بود و نسبت منفعت به هزینه آن برابر 0/11 به دست آمد.
    کلیدواژگان: محیط های کنترل شده، ابرناکی، نوردهی مصنوعی، عملکرد خیار، ارزیابی اقتصادی
  • آزاده رشیدی، علی تهرانی فر*، سید حسین نعمتی صفحات 87-100
    هدف از این پژوهش، بررسی اثر مقطع زمانی کاربرد نور مکمل و ترکیب طیفی نور بر چگونگی رشد رویشی و زایشی اطلسی (hybrida Super cascade Blue× Petunia)   بود. به این منظور، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. گیاهان پس از گذشت 12 ساعت قرارگیری در گلخانه، نور تکمیلی را در دو مقطع زمانی (ساعت 18 الی 22 و 22 الی 2 بامداد) و با استفاده از ترکیبات متفاوت نور قرمز (625 نانومتر) و آبی (467 نانومتر) شامل 100 درصد قرمز، 15 درصد آبی : 85 درصد قرمز، 30 درصد آبی: 70 درصد قرمز و نور لامپ پرفشار سدیم (شاهد) دریافت کردند. نتایج نشان داد که در تمامی صفات رویشی مورد بررسی، برهمکنش مقطع زمانی کاربرد نور مکمل و ترکیب طیفی نور معنی دار نبود. با کاربرد نسبت نوری30 درصد آبی : 70 درصد قرمز، بیشترین وزن تر (15/73 گرم) و خشک (0/86 گرم) برگ‏سار و وزن تر (1/13 گرم) و خشک (0/3 گرم) ریشه، میانگین ارتفاع ساقه های جانبی (6/63 سانتی‏ متر)، غلظت کلروفیل های a، b، کل و کاروتنوئید (به ترتیب 1/03، 0/35، 1/38 و 0/44 میلی گرم در گرم وزن تر) و با کاربرد نسبت نوری 15 درصد آبی : 85 درصد قرمز، بیشترین ارتفاع ساقه مرکزی (14/4 سانتی‏ متر)، سطح برگ (313/07 سانتی‏ متر مربع)، تعداد برگ (80/5) و تعداد ساقه جانبی (9/83) به ‏دست آمد. همچنین، نتایج بیانگر برهمکنش معنی دار اثر مقطع زمانی کاربرد و ترکیب طیفی نور بر صفت سرعت گل ‏دهی بود و بیشترین سرعت گل ‏دهی (56 روز پس از کاشت) با کاربرد ترکیب تیماری 30 درصد آبی : 70 درصد قرمز از ساعت 22 الی 2 بامداد به ‏دست آمد.
    کلیدواژگان: شب شکنی، نور مکمل، فتوپریود، فتومورفوژنز
|
  • R. Barzegar*, M. Ghasemi Ghehsareh, Z. Bahalo Pages 1-11
    To investigate the effects of nutrient-solution concentrations of potassium (K) and calcium (Ca), as well as different ratios of K/Ca, on growth and flowering of lisianthus (Eustoma grandiflorum) under soilless culture conditions, a factorial experiment was conducted with two factors including two K levels (300 and 400 mg/L) and three Ca levels (80, 100 and 160 mg/L). Results showed that K= 400 mg/L increased leaf number and plant height by 10% and 5% more than K= 300 mg/L, respectively. But, did not affect shoot or root’s fresh and dry weight. The highest plant height (45.6 cm) was obtained in 100 mg/L of Ca and the highest fresh root weight was observed in 160 mg/L of Ca. The effect of K×Ca interaction was significant on the number of leaves and branches. The highest number of leaves (40.3) was observed in K=400 and Ca=160 mg/L treatment. The interaction effect of Ca×K had significant effect on traits related to flowering. The highest number of flowers (16.4), number of flowering shoots (4.7) and flower diameter (49.5 mm) were observed in K=400 and Ca=100 mg/L or K=400 and Ca=80 mg/L (K/Ca ratios of 4 and 5); while, the flower longevity was the least (10.3 days). The highest flower longevity was observed with K=300 and Ca=100 mg/L. The best nutrient solution treatment for yield and durability of flowers was K=300 and Ca= 80 mg/L (K/Ca=3.7).
    Keywords: Antagonistic effect, Plant nutrition, Flower longevity, Soilless culture, Nutrient ratio
  • Z. Saadati, B. Esmaielpour*, A. Javadi Pages 13-27
    In order to investigate the effects of seed priming by salicylic acid (SA) and Paclobutrazol (Pa) on parsley, as a medicinal plant, under drought stress, a factorial experiment, based on completely randomized design with four replications, was performed at the Research Greenhouse and Laboratory of Department of Horticulture, University of Mohaghegh Ardabili. Experimental treatments included five levels of priming (seed priming by 100 and 200 mg/L concentrations of SA and 100 and 200 mg/L of Pa and control (no priming)) and three levels of drought stress (25, 50 and 100% of field capacity (FC) moisture content). Results showed that seed priming had significant effect on plant height, shoot and root dry weight, proline content, stomatal conductance and potassium content of parsley (p≤0.05). Seed priming by 100 and 200 mg/L SA increased plant dry weight by 14 and 8%, respectively, as compared to control. Seed priming by 100 and 200 mg/L Pa reduced plant dry weight by 1 and 11%, respectively, as compared to control plants. Drought stress decreased all vegetative growth traits of parsley. But, proline and soluble protein contents of leaves were increased. Maximum proline content of leaves (2.4 µg/g fresh weight) was for 25% field capacity moisture content and the lowest proline content (1.06 µg/g fresh weight) was observed for 100% field capacity moisture content. Seed priming by salicylic acid, having positive effect on growth and physiological traits, led to higher resistance against drought stress, as compared to Paclobutrazol
    Keywords: Soluble protein, Medicinal plant, Proline content, Stomatal conductance
  • H. Hajipour, Z. Jabbarzadeh*, M. H. Rasouli Sadaghiani Pages 29-46
    This research was aimed at investigating the effects of foliar application of calcium silicate and sodium silicate on growth and biochemical characteristics and leaf elements of chrysanthemum. This study was conducted as a factorial with completely randomized design and silica source at two levels (calcium silicate and sodium silicate) and concentration of silica at five levels (0 (control), 50, 100, 150 and 200 mg/L) in soil medium, with three replications. At the end of the growth stage, fresh and dry weight of leaf, stem, flower and root, flower diameter, number of flowers, total protein content, soluble sugars and also leaf elements’ concentrations such as nitrogen, potassium, phosphorus, zinc, manganese, iron, copper and silicon were measured. Results showed that foliar fertilization of plant with silica caused to increase the fresh and dry weight of leaf, stem, flower and root, flower diameter, number of flowers, total protein content and soluble sugars. Also, concentrations of chrysanthemum leaf elements such as nitrogen, phosphorus, potassium and zinc were increased, but concentrations of iron, manganese and copper were decreased. The concentration of 150 mg/L sodium and calcium silicates was suitable for improving morphological and reproductive characteristics and also for improving adsorption of nitrogen, potassium, manganese, iron and copper. But, for improving the adsorption of zinc and silica, the best concentration of both silicates was 200 mg/L
    Keywords: Calcium silicate, Sodium silicate, Plant height, Flower diameter, Number of flowers
  • R. Azarmi*, M. Torabi Giglou, Y. Hoseini Pages 47-58
    Water supply in arid and semiarid regions of the world is a serious problem in crop production. Grafting may enhance water stress resistance and plants growth. In order to evaluate the effect of different cucurbit rootstocks (Flexifort, Shintoza and ungrafted cucumber) and water stress (40, 60, 90% of field capacity) on morphologic traits and yield of greenhouse cucumber (Cucumis sativus L. var. Nagen 792), an experiment was conducted as split plots design based on randomized complete blocks with three replications in 2016. Results showed that plant dry weight, leaf and stem fresh weight, number of nodes and root moisture content in Flexifort rootstock as compared to ungrafted plants was increased by 91, 53, 58, 28 and 7%, respectively. Root volume in the Shintoza and Flexifort rootstocks was almost twice as much as the ungrafted plants and its volume decreased with increasing water stress. Plant dry weight, leaf and stem fresh weight, number of nodes, root volume and leaf and root moisture content were decreased significantly with increasing water stress. Maximum leaf area and marketable yield were obtained in Flexifort rootstock irrigated with 90% of field capacity and minimum leaf area and marketable yield were obtained in ungrafted plants irrigated with 40% of field capacity. These results suggest that grafted plants on Flexifort and Shintoza have better growth and yield than ungrafted plants under water stress conditions
    Keywords: Grafting, Water stress, Morphological properties, Greenhouse cucumber
  • M. Hodaei, M. Rahimmalek*, A. Arzani, N. Poorjavad Pages 59-69
    Chrysanthemum aphid (Macrosiphoniella sanborni) is one of the most important pests of chrysanthemum (Chrysanthemum morifolium); while there is little information about the interaction of chrysanthemum and chrysanthemum aphid. In the present study, interaction of different chrysanthemum cultivars and aphid populations was assessed through evaluation of morpho-physiological traits. For this purpose, 14 chrysanthemum cultivars were cultivated in a greenhouse at Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran, using a factorial experiment in a completely randomized design with three replications. According to the results of analysis of variance, presence of aphid significantly affected all measured plant’s growth parameters. The studied traits showed negative responses to stress conditions. The highest reduction effect was related to photosynthesis. Also, the respiration rate was increased in relation to photosynthesis among the infected plants. In addition, presence of the pest reduced the proportion of open buds to total buds on the plant, decreased plant height and delayed flowering period among the infected plants. Although the growth of aphid population in different cultivars was not exactly the same during different days, but the trend was relatively similar. Despite the relatively high number of aphids on the flowers of “Ordibehesht” cultivar, they still had good quality. Overall, based on the results of this study, aphids can significantly affect the chrysanthemum plant's vegetative and reproductive growth
    Keywords: Ornamental plants, Plant pest, Vegetative growth, Reproductive growth
  • A. M. Jafari*, M. Solgi, G. Zarei Pages 71-85
    Sunlight, as a natural resource, is an important factor in agriculture, which is supplied indefinitely and without any charge by the sun. But some phenomena such as cloudy weather or shortening the length of the day throughout the year, cause restrictions on access to this important source. This is very important for cultivation in controlled environments such as greenhouses, which usually produce off-season. This paper is aimed at evaluating the economic exposure of artificial lighting to increase cucumber production to compensate for the lack of light due to weather cloudiness. For this purpose, by using daily meteorological data of the study area and cucumber production from one of the greenhouses in Hamadan city, which didn’t have artificial lighting system, the damage of cloudy hours was assessed. Daily time series data were collected for the period of April 2007 to July 2010, and the amount of crop reduction per hour of cloudiness was estimated by using an autoregressive distributed lag model (ARDL). Results showed that on the average, in each production period, atmospheric cloudiness has 3.8% negative effect on greenhouse cucumber production. On the other hand, based on this research’s findings, compensating for the lack of sunlight due to atmospheric cloudiness by artificial lighting in this area isn’t economically feasible, and the benefit/cost ratio is 0.11
    Keywords: Controlled environments, Cloudiness, Artificial Lighting, Cucumber yield, Economic assessment
  • A. Rashidi, A. Tehranifar*, S. H. Nemati Pages 87-100
    The aim of this study was to examine how timing of supplemental lighting and different light combinations affect the vegetative and reproductive responses of petunia (Petunia × hybrida Super cascade Blue). This experiment was designed as a factorial based on a randomized complete blocks design with three replications. After being in the greenhouse for 12 hours, the plants received supplemental lighting at two different times (from 6 p.m. to 10 p.m. and 10 p.m. to 2 a.m.) by the usage of various combinations of red light (R, 625 nm) and blue light (B, 467 nm) including 100% R, 15% B : 85% R, 30% B : 70% R and high pressure sodium lamp (HPS, serving as control). Results showed that there was not significant interaction between light combination and the timing of supplemental lighting on vegetative characteristics. Plants under 30% B : 70% R light ratio had the highest foliage fresh weight (15.73 g) and dry weight (0.86 g), root fresh weight (1.13 g) and dry weight (0.3 g), average height of lateral shoots (6.63 cm), Chlorophyll a, b, total  and  carotenoids contents (1.03, 0.35, 1.38 and 0.44 mg/g FW, respectively) and the plants under 15% B : 85% R light ratio had the highest height of central stem (14.4 cm), leaf area (313.07 cm2), number of leaves (80.5) and number of lateral shoots (9.83). Also, results revealed that there was significant interaction between timing of supplemental lighting and light combination on the flowering time, and the shortest time to flowering (56 days after sowing) was obtained under 30% B : 70% R light ratio from 10 p.m. to 2 a.m
    Keywords: Night-interruption, Supplemental lighting, Photoperiod, Photomorphogenesis