فهرست مطالب

مطالعات رسانه ای - پیاپی 14 (پاییز 1390)

نشریه مطالعات رسانه ای
پیاپی 14 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدعلی رحمانزاده*، زهره طهماسبی صفحات 1-16
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تماشای سریال های ماهواره ای بر سبک زندگی انجام گرفته است . تاکید آن بر بانوان دانشجوی ارتباطات دانشگاه آزاد واحد تهران شرق می باشد .جامعه آماریپژوهش 102 نفراز بانوانی بودند که به ماهواره دسترسی داشتند ، و بعلت کوچک بودن جامعه آماریکل نمونه بعنوان جامعه آماری در نظر گرفته شد. پرسشنامه محقق ساخته این پژوهش شامل بیست و0می باشد که از / سه سوال بسته و یک سوال باز می باشدو مقدار ضریب آلفا برای ابزار سنجش 87پایایی برخوردار است.تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی صورت گرفت .با ارائه یافته های توصیفی و استنباطی به این نتیجه رسیده ایم که در سریالهای ماهواره مضامین مثبتی از قبیل مبارزه علیه موانع و مشکلات و احترام به والدین و مضامین منفی همچون روابط نامشروع ، بی بندوباری و خیانت برجسته و مشهود بوده است .با توجه به آزمون فرضیه های موجود و تحلیل یافته ها می توان در این پژوهش این طور نتیجه گرفت که هر اندازه تماشای سریالهای ماهواره بیشتر می شود ، سبک زندگی بانوان دانشجوی ارتباطات دانشگاه آزاد تهران شرق هم مطابق با این سریال تغییر پیدا می کند .
    کلیدواژگان: سریال های ماهواره ای، سبک زندگی، بانوان دانشجو
  • لیلا طاعتی*، نسیم مجیدی قهرودی، کبری گلستانی صفحات 17-32
    امروزه جهان در راه رشد و رسیدن به پیشرفت در تمام عرصه های علمی، تکنولوژی، فرهنگی،اقتصادی، اجتماعی و... در حرکت است. در دنیای کنونی هدایت جامعه به سوی جامعهای پیشرفتهامری مهم تلقی میشود. یکی از عواملی که کشورها را به سوی توسعه سوق میدهد توجه به مقولهجامعه مدنی است و رسانه ها ابزاری هستند که می توانند در تکوین آن در جامعه نقش داشته باشند.جامعه مدنی حوزهای از روابط اجتماعی، شامل نهادهایی است که از نظر فکر و هدف همسو میباشندو در قالب احزاب، اصناف و مانند آن فعالیت میکنند، به گونهای که دولت در آنها نفوذی ندارد، بلکهآنها در سیاست نفوذ دارند و در کلیه تصمیمگیری های سیاسی و خط مشی ها دخالت دارند.این مقاله، حاصل پژوهش در زمینه نقش تلویزیون در رسیدن به توسعه است. توسعه مولفه ایاست که از ابعاد مختلف قابل بررسی است، که این پژوهش بعد جامعه مدنی را مورد توجه قرار دادهاست. با امداد و همیاری رسانه ها می توان به شاخصه هایی برای توسعه جوامع دست یافت. در میانرسانه ها نقش تلویزیون به عنوان رسانه ای فراگیر و پرنفوذ مورد توجه است.
    کلیدواژگان: تلویزیون، جامعه مدنی، توسعه
  • حوری دهقان شاد* صفحات 33-41
    شایعه به عنوان یکی از قدیمی ترین رسانه ها در جهان همواره مورد توجه صاحبنظران ارتباطی،شهروندان و صاحبان قدرت بوده است. در این مقاله سعی شده به طور اجمالی به ظهور و پیدایششایعه و دلایل اشاعه آن توجهشود اما تمرکز اصلی این نوشتار بر آن است که شایعه سیاسی در فضایسایبری چگونه رشد می کند، مخاطبان آن چه کسانی هستند، سرعت انتشار آن در این فضا چگونهاست و آیا شبکه های اجتماعی می توانند به رشد جامعه در فضای سایبری کمک کنند یا خیر؟
  • عبدالرضا شاه محمدی* صفحات 43-56
    وسایل ارتباط جمعی ملی و یا فرا ملی میتوانند با برنامه ها و پیام های خود همبستگی و یاگسستگی تازهای را برای مخاطبان خویش بوجود آورند که می تواند زمینه ساز بحرانهای اخلاقی،هویتی، فرهنگی و اجتماعی باشد. وسایل ارتباط جمعی در حفظ و تحکیم وفاق ملی چه به لحاظسخت افزاری و چه به لحاظ نرم افزاری، بالا بردن توان انتخاب جامعه، افزایش مشارکت، رقابت وپویایی شهروندان، درونی و نهادی کردن نظام ارزشی و باورهای اعتقادی و معرفی ساز و کارهای حل وفصل تعارض ها و چندگانگی های فرهنگی و اجتماعی است. این مقاله سعی دارد نقش وسایل ارتباطجمعی را در وفاق ملی و همبستگی که از جمله عوامل مهم و تاثیر گذار بر امنیت ملی می باشد رامورد کنکاش و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: وسایل ارتباط جمعی، افکار عمومی، وفاق ملی، سلطه رسانه، امنیت، امنیت ملی، همبستگی
  • مریم طاهریان*، عارف واحد ناوان، سید محمد قره باغ صفحات 57-72
    اصلی ترین سوالی که مقاله دنبال کرده است این است که رسانه های پیشرفته و کارتل های رسانه ایعلاوه بر آگهی، فروش خبر و عکس از چه روش دیگری برای درآمد زایی استفاده می کنند که میتوانند اینگونه رسانه های خود را توسعه دهند؟از سوی دیگر برای محقق این سوال نیز اهمیت داشتکه چه عاملی سبب می شود که خبرنگاران رسانه هایی مانند بی بی سی، سی ان ان ، رویترز ،خبرگزاری فرانسه ، آسوشیتدپرس و مانند این ها از تخصص ها و ویژگی های برجسته ای نسبت بهدیگران برخوردار باشند؟در میان سوال های فرعی که هسته اصلی انجام تحقیق را شکل می دادند می توان به این سوالاشاره کرد:اساسا چه تفاوتی میان کلاس های آموزش ژورنالیسم، مدرسان و منابع آموزشی کشورمان بااروپا و آمریکا وجود دارد؟ همچنین شیوه های جدید کسب درآمد از طریق فروش محتوا، برون سپاریامر آموزش به هاب های بزرگ آموزشی و رسانه یی و تبدیل شدن آموزش رسانه یی به صنعتی نرمافزاری در اقتصاد رسانه یی موضوعاتی هستند که در این مقاله به آن پرداخته می شود و علاوه بر بیانتفاوت های شیوه های آموزش ژورنالیسم میان مراکز رسانه یی غربی و کشورما پیشنهاداتی هم کهبرآمده از نتایج تجربی این پژوهش است برای بهبود امر آموزش و درآمد زایی در رسانه های داخلیارایه می شود.آنچه که این مقاله به عنوان نتیجه به آن می پردازد نشان از آن دارد که رسانه های بزرگ واقتصادی جهان که در کار پژوهشی به عنوان کارتل های رسانه ای - اقتصادی از آن ها یاد شدهاست شیوه های جدیدتری را برای کسب درآمد انتخاب کرده و شیوه هایی مانند آگهی های تجاری ورپورتاژهای خبری را در کنار این شیوه های جدید استفاده می کنند. " فروش محتوای آموزشی"همان شیوه ی جدید درآمدزایی رسانه هایی مانند رویترز، بی بی سی، تامسون،خبرگزاری فرانسه ومانند اینهاست،شیوه ای که در سال های اخیر که امر آموزش و ژورنالیسم حرفه ای اهمیتی دوچندانبرای رسانه ها پیدا کرده است درآمدهای هنگفت میلیون دلاری را نصیب رسانه ها کرده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد رسانه یی، درآمد زایی رسانه، محتوای آموزشی، آموزش ژورنالیسم، کارتل های رسانه ای - اقتصادی
  • سیدمحمود هاشمی*، اسماعیل کاوسی صفحات 73-85
    در این مقاله در راستای تبیین نقش اینتر نت در توسعه فرهنگی دانشگاه ، نخست مفهوم توسعهفرهنگی و فرایند آن تشریح و سپس اهمیت توسعه فرهنگی در دوران معاصرمطرح و در ادامه ضمنتوصیف اینتر نت و ترسیم وضعیت کنونی آن در ایران وجهان، به نقش اینترنت در توسعه ی فرهنگیدانشگاه اشاره نموده ودر خاتمه با توجه به نظرسنجی به عمل آمده از دانشجویان رشته ی ارتباطاتدانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق در خصوص موضوع، نتایج حاصله ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، توسعه فرهنگی، اینتر نت، توسعه ی فرهنگی، آزادی فرهنگی، خلاقیت فرهنگی، گفتگوی فرهنگی و الگوی رفتاری
  • بهاره بخشی* صفحات 87-103
    هنر طنزبه اشکال گوناگون در زمان های مختلف خود را به نمایش گذاشته است. گاهی در قالبمتن، گاه تصویر، گاهی در قالب پیامک و امروز در قالب کاریکاتور. طنز با زندگی بشر ممزوج وجزءجدانشدنی آن است. آدمی می خندد پس هست. این نگاه خنده با هویت عقلانی و هویت انسانی اوگره خورده است.در این مقاله سعی شده است با تکیه بر مبانی نظری نشانه شناسی وتاکید بردیدگاه های پیرس ،موریس رابطه بین یک نشانه، و معنی آن در بافت اجتماعی توضیح داده شود.در این تحقیق کاریکاتورهای چهل و چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، که یکی ازمهمترین و جنجالیترین نوع انتخابات، هم از لحاظ حضور کاریکاتورها در وب سایتهای خبری و هماز لحاظ ابعاد سیاسی در دنیا است، بررسی میشود.کلیه کاریکاتورهایی که به نحوی ازباراک اوباما حمایت کرده اند در یک دوره شش ماهه قبل ازانتخابات از سایت گوگل، جمع آوری و دسته بندی شده و سپس توسط متخصصان عرصه هنر وسیاست و جامعه شناسی تحلیل محتوی شده است.
    کلیدواژگان: کاریکاتور، انتخابات، باراک اوباما، نشانه، بافت اجتماعی
  • افشین محمدی*، احمد شهیدیان صفحات 105-119
    هدف مقاله حاضر مطالعه عوامل موثر بر مشارکت سیاسی افراد از طریق بررسی روابط میان فردی آنهابا رویکرد تحلیل شبکه های اجتماعی است. در این بررسی نظریاتی از جمله نظریه اثربخشی سیاسی،احساس تعهد مدنی، انتخاب عقلانی و ترجیحات سیاسی نیز مورد توجه قرار گرفت، به این منظورتعداد 260 پرسشنامه به روش پیمایش و تحلیل شبکه در میان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحددماوند اجرا گردید و علاوه بر اطلاعات مربوط به پاسخگویان، اطلاعات مربوط به اعضای شبکهاجتماعی نیز جمع آوری شد.نتایج بدست آمده حاکی از آن است که ویژگی های کارکردی، تعاملی و ساختی شبکه و ویژگی های اجتماعی مورد بررسی اعضای شبکه بر رفتار رای دهی پاسخگویان ( که در واقع شاخص مشهودی ازمشارکت سیاسی افراد قلمداد میشود) تاثیرگذار است. همچنین رفتار رای دهی اعضای شبکه نیز بهعنوان متغیر پیشبین رابطه معناداری با متغیر تابع دارد. در بین تمام شاخصهای مورد مطالعه بیشترین تاثیرگذاری مربوط به متغیر ترجیحات سیاسی است. تحلیل رگرسیون چند متغیری مبیناین مطلب است که حدود 37 درصد از تغییرات رفتار رای دهی توسط متغیرهای مورد بررسی تبیین میگردد. بنابراین در این پژوهش، جایگاه رویکرد شبکه را در تبیین رفتاررایدهی به عنوان نوعی ازمشارکت سیاسی تعیین گردید که نتایج حاصله از پژوهش نیز، بر نقش شبکه های فردی در تشریح وتبیین رفتار رای دهی بطور مستقیم و از طریق تاثیر بر ترجیحات سیاسی صحه می گذارد. در نهایت پژوهش حاضر، مدلی را بر اساس مدل مفهومی وستلی و مک ارائه می نمایید.
    کلیدواژگان: رفتار رای دهی، شبکههای اجتماعی، اثربخشیسیاسی، تعهد مدنی، انتخاب عقلانی، ترجیحات سیاسی
  • محمود سلطان آبادی*، احمد توکلی صفحات 121-138
    وبلاگها مدعی این نیستند که کار روزنامهنگاری انجام میدهند و یا به رسانه های رسمی وابستگی دارند. در حقیقت بسیاری از وبلاگها شخصی هستند و پستهای آنها در مورد احساسات و تجربیات شخصی نویسنده خود است. اما هر وبلاگنویس در زمان گزارش یا تحلیل واقعه ای که خود شاهد آنبوده است، قادر به مشارکت در کار روزنامه نگاری است. البته اگرچه پستهای بلاگرها درباره رویدادهای جاری در مقایسه با مطالب حرفهای روزنامه نگاری متفاوت است، اما این گروه های متفاوت وبلاگها که بعضی از آنها توسط افراد عادی، بعضی توسط روزنامه نگاران حرفهای و بعضی دیگر توسط موسسات رسانهای ایجاد شده اند، از یک خصوصیت مشترک بهره میگیرند که به کارگیری عبارت را در مورد آنها به خوبی توجیه میکند. حتی ممکن است که اینگونه « وبلاگهای روزنامه نگاری »وبلاگها کاملا از شیوه های مرسوم روزنامهنگاری پیروی نکنند، اما به طور جدی تلاش میکنند رویدادهای جاری را جمع آوری، تحلیل و تفسیر کنند یا دیدگاهشان درباره این رویدادها را به مخاطبان خود انتقال دهند و بدینصورت، عملکرد اجتماعی مشابه با موسسات رسانهای داشته باشند. با توجه به آنچه نتیجه این پژوهش نشان خواهد داد، میتوان گفت که وبلاگها در اکو سیستم روزنامه نگاری یک واقعیت انکارناپذیر هستند. بهتر است به جای آنکه به وبلاگنویسی و روزنامه نگاری به عنوان دو رقیب نگاه کنیم، در این مهم به تفاهم برسیم که در حال وارد شدن به عصری هستیم که در آن این دویکدیگر را کامل میکنند، مانع از اشتباه و انحراف هم میشوند.این پژوهش به روش پیمایشی و با کمک پرسشنامه انجام گرفته است. جامعه مورد پژوهش نیز روزنامه نگاران وبلاگنویس شاغل در تحریریه روزنامه های سراسری شهر تهران بوده است. با توجه به در دسترس نبودن آمار واقعی روزنامه نگاران وبلاگنویس، پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی ساده بین روزنامه نگاران شاغل در تحریریه روزنامه های مورد بررسی توزیع شده است.
    کلیدواژگان: وبلاگ، وبلاگ نویسی، روزنامه نگاری شهروندی، روزنامه نگاری حرفه ای