فهرست مطالب

علوم آبزی پروری ایران - سال ششم شماره 3 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه علوم آبزی پروری ایران
سال ششم شماره 3 (پاییز و زمستان 1397)

  • ویژه نامه یافته های نوین در آبزی پروری
  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کامران رضایی توابع*، غلامرضا رفیعی، فاطمه متشفی، علی تایا صفحات 1-12
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر حضور گونه های کپور نقره ای و کپور معمولی در فاضلاب مرحله تصفیه تکمیلی تصفیه خانه فاضلاب شهری و اثرات آنها بر شاخص های کیفی فاضلاب مانند BOD، COD، TSS، TDS و MPN بار باکتریایی کلیفرم انجام گرفت. برای این تحقیق، یک تیمار شاهد بدون حضور ماهی و سایر تیمارها شامل زیتوده مساوی از دو گونه ماهی کپور معمولی و کپور نقره ای با دو تیمار وزنی 5±30 و 5±60 گرم (در هر تیمار 300 گرم زیتوده از دو وزن مختلف هر کدام از ماهیان) با سه تکرار بودند و هر تیمار شامل سه مخزن 80 لیتری بود که فاضلاب بخش لاگون تصفیه تکمیلی تصفیه خانه فاضلاب شهر سمنان به آن ها وارد شد. دوره تحقیق 30 روز در نظر گرفته شد و در فواصل زمانی 10 روزه از شروع دوره تحقیق، نمونه برداری از فاضلاب و آنالیز نمونه ها انجام گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین ضریب رشد (3/8 درصد) و همچنین بیشترین میزان تلفات (20 درصد) در طول دوره تحقیق مربوط به تیمار کپور نقره ای 5±30 بود. در تمامی تیمارها به جز تیمار شاهد، در طول دوره تحقیق، فاکتورهای BOD، COD و TSS در بین مراحل نمونه برداری به طور معنی داری (0/05≥P) روند کاهشی نشان دادند. در حالی که این روند برای فاکتور TDS در تمامی تیمارها دارای روند افزایشی بود و در تیمار شاهد این فاکتور در طول دوره تحقیق ثابت و فاقد تفاوت معنی دار بود. با وجود این، شاخص MPN بار باکتریایی کلیفرم در بین تیمارها تفاوت معنی داری نشان نداد. در پایان دوره تحقیق، بهترین عمل کرد در بهبود شاخص های کیفی فاضلاب مربوط به تیمار ماهی کپور نقره ای 5±60 گرم بود. کارایی کاهش TSS در این تیمار 55-50 درصد در طول دوره تحقیق بود به طوری که علاوه بر کاهش TSS با جذب بیشتر مواد معلق در بدن و تولید مدفوع کمتر، TDS کمتری نیز در این تیمار ثبت گردید. بر اساس نتایج به دست آمده عمل کرد تغذیه ای ماهی کپور نقره ای تیمار وزنی 5±60 نه تنها بر کاهش TSS بلکه با جذب بیشتر مواد آلی در بدن و مدفوع کمتر، TDS کمتری را نیز در مخازن وارد می کند و کارایی تصفیه مناسب تری نسبت به سایر تیمارها دارد.
    کلیدواژگان: فاضلاب، کارایی تصفیه، مواد جامد محلول، مواد جامد معلق
  • بهرام فلاحتکار*، عرفان اکبری نرگسی، دانیال گروهی، ایرج عفت پناه صفحات 13-22
    پژوهش حاضر به منظور تعیین اثر دو هورمون OvaprimTM و hCG در القای تولید مثل ماهی سوف حاج طرخان (Perca fluviatilis) در محیط اسارت و همچنین بررسی پارامترهای اسپرم شناختی این ماهی انجام گرفت. در تیمار اول از 14 مولد ماده با میانگین وزن 17/4±99/3 گرم استفاده شد و مولدین با دوز 0/5 میلی لیتر به ازای کیلوگرم وزن بدن با هورمون OvaprimTM تزریق شدند. در تیمار دوم از 5 مولد ماده با میانگین وزن 19/8±103/8 گرم استفاده شد و مولدین با دوز 500 واحد بین المللی هورمون hCG به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تزریق شدند. در هر دو تیمار آزمایشی در مولدین نر هیچ گونه تزریقی انجام نشد. به منظور تعیین پارامترهای اسپرم شناختی نیز از 10 قطعه مولد نر با میانگین وزن 13/1 ± 92/0 گرم استفاده شد. طبق نتایج، سریع ترین زمان رسیدگی مولدین (1586/4 درجه- ساعت) و بالاترین درصد جوابدهی (100 درصد) در تیمار hCG مشاهده گردید (0/05>P)، در حالی که درصد جوابدهی در مولدین تیمار OvaprimTM 64/3 درصد بود. در میانگین وزن تخم آبکشیده به ازای هر ماهی، میانگین تعداد در گرم تخم آبکشیده، درصد لقاح و مدت زمان تخم گشایی تفاوت معنی داری بین دو تیمار آزمایشی مشاهده نشد (0/05>P). بر اساس نتایج میانگین حجم اسپرم ماهی سوف حاج طرخان 1/1±1/3 میلی لیتر، میانگین تحرک اسپرم 15/31±80/5 درصد، میانگین مدت زمان فعالیت اسپرم 57/7±155/4 ثانیه، میانگین اسپرماتوکریت 11/4±84/3 درصد و میانگین غلظت اسپرماتوزوئید میلی لیتر/109× 29/7±41/9 به دست آمد. نتایج نشان داد هورمون hCG برای القای تخم ریزی مولدین سوف حاج طرخان در شرایط اسارت از هورمون OvaprimTM مناسب تر است. با توجه به اثرات مطلوب تر هورمون hCG توصیه می شود از این هورمون در القای تخم ریزی مولدین سوف حاج طرخان استفاده شود.
    کلیدواژگان: اسپرم، تخم ریزی، لقاح، سوف ماهیان
  • زهرا خوبکار، حسین دلاوری امرئی* صفحات 23-32
    هدف این مطالعه بررسی میزان رشد، محتوای کلروفیل a و لیپید میکروجلبک کلرلا (Chlorella sp.)، تحت تابش نور سفید اصلاح شده با رنگدانه طبیعی فیکوسیانین (Phycocyanin) بوده است. بدین منظور در لایه جلویی یک فتوبیوراکتور دو لایه، ریزجلبک کلرلا کشت داده شد و لایه ی دیگر (لایه پشتی) با محلول فیکوسیانین پر شد. نتایج به دست آمده با فتوبیوراکتور شاهد (فاقد فیکوسیانین)، که در لایه جلویی آن به جای فیکوسیانین از آب دیونیزه استفاده شده بود، مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. در لایه پشتی هر یک از راکتورها یک آینه نیز تعبیه گردید. فتوبیوراکتورها به مدت 14 روز تحت تابش لامپ LED سفید با شدت نور μmol photons m−2s−1  490،  در دمای °C1±25 قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استفاده از فیکوسیانین محلول، نرخ بهره وری زیست توده و ماکزیمم نرخ رشد مخصوص را به ترتیب 28 و 40 درصد افزایش داده است. همچنین محتوای کلروفیل a در پایان دوره کشت حدود 34 درصد افزایش پیدا کرد. اما اصلاح طیف توسط فیکوسیانین، محتوای لیپید سلولی را کاهش داده است. به طور کلی می توان گفت اصلاح طیفی نور توسط فیکوسیانین باعث افزایش نرخ تولید زیست و محتوی رنگدانه کلروفیل a در ریزجلبک کلرلا می شود.
    کلیدواژگان: میکروجلبک، فتوبیوراکتور، فیکوسیانین، کلرلا، اصلاح طیفی
  • محمدعلی خانلر*، سید مهدیl اجاق، بهاره شعبانپور، علیرضا عالیشاهی، سید ولی حسینی صفحات 33-42
    میگو پاسفید غربی (Litopenaeus vannamei) یکی از گونه های مهم پرورشی در جهان است. ارزیابی میگو تازه، برای تعیین کیفیت میگو پیش از تیمار آنتی اکسیدان، ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق، اکسیداسیون چربی سفالوتراکس و هپاتوپانکراس میگو پاسفید غربی تازه صید شده از سه مزرعه مختلف، طی نگهداری در یخ و در مدت زمان 12 روز ارزیابی شد. شاخص پراکسید (PV) هپاتوپانکراس روز صفر تا روز دوم به طور معنی داری افزایش یافت (0/05>P). اما پس از آن تا آخر دوره نگهداری کاهش یافت. میزان پراکسید سفالوتراکس از روز صفر تا 12 به طور معنی داری طی دوره نگهداری کاهش یافت. مقادیر مواد واکنش پذیر با تیوباربیتوریک اسید (TBARS) و اندیس آنیزیدین (AnV) در هپاتوپانکراس در ابتدای دوره نگهداری به ترتیب از 25/11 به 58/61 (میلی گرم مالون آلدهید در کیلوگرم چربی) و 196/16 به 246/22 در روز 12 به طور معنی داری افزایش یافت. این تغییرات نشان دهنده این هست که اکسیداسیون چربی در هر دو نمونه رخ داده است. نتایج این مطالعه می تواند به عنوان اطلاعات پایه ای برای استفاده از تیمارهای نگهدارنده مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: میگو پاسفید غربی، سفالوتراکس، هپاتوپانکراس، اکسیداسیون، نگهداری
  • فائزه مرتضایی، مریم رویان*، حمید علاف نویریان، آریا باباخانی صفحات 43-54
    در این مطالعه، پتانسیل پروبیوتیکی باکتری های اسید لاکتیک جدا سازی شده از روده ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با هدف مهار باکتری Streptococcus iniae توسط آزمایش های in vitro ارزیابی گردید. بدین منظور، جدایه های باکتریایی اسیدلاکتیک گرم مثبت و کاتالاز منفی از نظر ویژگی های پروبیوتیکی از قبیل مقاومت به اسید و املاح صفراوی، فعالیت ضدمیکروبی علیه باکتری S. iniae و ارزیابی های ایمنی زیستی شامل فعالیت همولیتیک و حساسیت نسبت به هشت آنتی بیوتیک تجاری عمده غربال شدند. در انتها، به منظور شناسایی ژنوتیپی جدایه های باکتریایی اسید لاکتیک منتخب از آنالیز توالی ژنی 16S rRNA بهره گرفته شد. براساس نتایج، از میان 148 جدایه باکتریایی، 5 سویه باکتریایی اسیدلاکتیک دارای ویژگی های پروبیوتیکی مورد نظر بودند. تمامی این سویه ها به زیرگونه هایی از Lactococcus lactis تعلق داشته و دارای ویژگی هایی از قبیل مقاومت نسبت به 7/5-3=pH و املاح صفراوی ماهی (10 درصد) و فعالیت ضدمیکروبی علیه باکتری S. iniae بودند. همچنین ارزیابی ایمنی زیستی نشان داد که هیچ کدام از باکتری ها فعالیت بتاهمولیتیک نداشته و تمامی 5 سویه باکتریایی منتخب، دارای مقاومت فنوتیپی نسبت به آنتی بیوتیک تتراسایکلین بودند. مقاومت آنتی بیوتیکی چندگانه (تتراسایکلین و کلرامفنیکل) تنها درL. lactis NABRII61 مشاهده شد. این مطالعه نشان داد که 5 باکتری اسیدلاکتیک جداسازی شده از فلور میکروبی روده ماهی قزل آلای رنگین کمان می توانند به عنوان سویه های پروبیوتیک در آبزی پروری در نظر گرفته شوند. با این حال، تعیین ماهیت مقاومت آنتی بیوتیکی نیازمند مطالعات بیشتری می باشد.
    کلیدواژگان: آزمایش ‏های in vitro، باکتری‏ های اسیدلاکتیک، باکتری ‏های پروبیوتیک، قزل‏ آلای رنگین‏ کمان
  • سید حامد موسوی ثابت* صفحات 55-61
    این پژوهش با هدف تعیین دمای مطلوب، به عنوان یکی از مهمترین عوامل موفقیت تفریخ در دوره انکوباسیون، در ماهی سوروم (Heros severus) انجام گرفت. برای انجام این تحقیق 6 تیمار دمایی شامل 24، 26، 28، 30، 32 و 34 درجه سانتی گراد انتخاب شدند و هر تیمار با سه تکرار انجام شد. پس از پایان دوره انکوباسیون، چهار شاخص اصلی موفقیت تفریخ شامل طول دوره انکوباسیون، درصد تلفات، درصد تفریخ و درصد لاروهای ناقص مورد بررسی و ثبت قرارگرفت. نتایج حاصل از این بررسی دمای مطلوب تفریخ تخم ماهی سوروم را 28 درجه سانتی گراد نشان داد، به طوری که کاهش مطلوب طول دوره انکوباسیون همزمان با کاهش معنادار میزان تلفات، افزایش درصد تفریخ و کاهش میزان لاروهای ناقص در دمای مذکور مشهود بود. بیشترین میزان تفریخ با 41/4±94/9 درصد و کمترین میزان بچه ماهیان ناقص با 0/2 درصد در 28 درجه سانتی گراد مشاهده شد (0/05>P). در دمای 32 درجه سانتی گراد تخم ها در کمترین زمان و ظرف مدت 3/1±79/6 ساعت تفریخ گردیدند، که با سایر تیمارها اختلاف معنی داری داشت (0/05>P). نتایج نشان داد افزایش یا کاهش حرارت از دامنه دمایی مطلوب سبب افزایش معنی دار تلفات جنینی می گردد، به طوری که دماهای 24 و 34 درجه سانتی گراد انکوباسیون سبب تلفات صد درصدی جنین ها شدند.
    کلیدواژگان: آکواریوم، خانواده سیچلایدماهیان، اپتیمم حرارتی، انکوباسیون، ماهیان زینتی
  • میترا رایج، حجت الله جعفریان*، محمد هرسیج، حسین آدینه صفحات 62-72
    مطالعه حاضر باهدف بررسی تاثیر مکمل چند آنزیمی بهزیم بر رشد و ترکیبات شیمیایی لاشه بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان انجام شد. 600 عدد بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 2±18 گرم در غالب طرح کاملا تصادفی در 4 تیمار آزمایشی هرکدام با سه تکرار با تراکم 50 عدد بچه ماهی در هر تکرار تقسیم شدند. تغذیه بچه ماهیان با جیره های غذایی تکمیل شده در سطوح صفر (شاهد) 200، 400 و 600 میلی گرم مکمل چند آنزیمی بهزیم در هر کیلوگرم جیره غذایی به مدت 45 روز انجام شد. نتایج از نظر میزان رشد و کارایی تغذیه تفاوت معنی داری بین تیمارها نشان نداد (0/05>P). در حالی که نتایج آنالیز لاشه حاکی از تاثیرات معنی دار مکمل چند آنزیمی بهزیم بر ترکیبات بدن بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان بود (0/05>P). کمترین میزان رطوبت (0/11±70/23) و خاکستر (0/08±2/25) و بالاترین میزان پروتئین (0/24±19/47) و چربی خام (0/10±7/56) در تیمار حاوی 600 میلی گرم مکمل چند آنزیمی بهزیم ثبت شد. در مجموع نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از 600 میلی گرم مکمل چند آنزیمی بهزیم به ازای هر کیلوگرم جیره غذایی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان می تواند در بهبود ترکیبات بدن (میزان پروتئین لاشه) موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: مکمل چند آنزیمی، غذادهی، رشد، ترکیبات بدن، قزل آلای رنگین کمان
  • احمد بهمنی نژاد، حمید فرحمند*، سهیل ایگدری، امیررضا عابدعلم دوست صفحات 73-81
    مارماهی دهان گرد خزری (Caspiomyzon wagneri) گونه ی بومی دریای خزر، به دلیل تخریب زیستگاه ها در معرض تهدید قرار گرفته است. مطالعه حاضر به منظور بررسی امکان تفکیک جمعیتی دو گروه مهاجران مارماهی دهان گرد خزری پاییزه و بهاره به رودخانه شیرود به واسطه فاصله ی زمانی با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره به اجرا درآمد. برای این منظور از مارماهی دهان گرد خزری در حال مهاجرت تولیدمثلی در دو فصل پاییز و بهار در محل پایه ی پل رودخانه ی شیرود انجام شد. پس از استخراج DNA از 46 قطعه ماهی، از 4 جفت آغازگر در واکنش زنجیره ای پلیمراز برای تکثیر انتخابی استفاده شد. در این مطالعه در مجموع 3 آلل اختصاصی شناسایی شد که یک عدد مربوط به جمعیت پاییزه در لوکوس Lun3 و دو عدد متعلق به جمعیت بهاره در لوکوس Lun5 بود. نتایج نشان داد که اختلاف ژنتیکی معنی داری بین دو جمعیت مهاجران بهاره و پاییزه وجود ندارد و شاخص های فاصله ژنتیکی Fst (0/076) و نای (0/206) نشان می دهد که این دو گروه مهاجر زمانی به یک جمعیت واحد تعلق دارند. از این رو می توان نتیجه گرفت که نرخ وفاداری به زیستگاه در دهان گرد خزری بسیار پایین است و این موضوع مانع از تشکیل شدن جمعیت ها می شود.
    کلیدواژگان: دهان گرد خزری، تولیدمثل، نشانگرهای ریزماهواره، مهاجرت
  • حمیده نجار هادوی*، حسین عمادی، محمد کاظمیان صفحات 82-88
    در زمان حمل و نقل باید از روش هایی استفاده شود که تنش وارده به ماهی را کنترل و کیفیت آب را حفظ کنند. یکی از روش های جدید که مورد استقبال قرار گرفته است، استفاده از پمپ ماهی است. تاکنون مطالعات گسترده ای در این رابطه انجام شده است که تاثیر این پمپ در بازدهی انتقال ماهیان و سلامت ماهیان پس از انتقال بررسی شود. متاسفانه در ایران روی پمپ ماهی کار تحقیقاتی انجام نشده است. از این رو این پژوهش به منظور تعیین اثرات پمپ ماهی بر روی فاکتورهای خونی و ایمنی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان به اجرا درآمد. جامعه آماری متشکل از 1500 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 2/23±32/18 گرم بود. تیمارها شامل یک تیمار شاهد و دو تیمار شامل گروه جابه جا شده با تور دستی و گروه جابه جا شده با استفاده از پمپ ماهی بود. نتایج نشان داد که با کمک پمپ ماهی می توان سلامتی ماهی منتقل شده را تا حد مطلوبی حفظ نمود. همچنین مقایسه گروه های مختلف تیمار نشان داد که استفاده از پمپ ماهی نه تنها سبب می شود تا آسیب مکانیکی وارده به ماهیان و تلفات آن ها کاهش یابد؛ بلکه با بهره گیری از این روش، ماهی ها دچار کمبود اکسیژن نیز نمی شوند.
    کلیدواژگان: پمپ ماهی، استرس ماهیان، فاکتورهای خونی، جابجایی ماهیان
  • علی محمدیاری، فرشته قاسم زاده*، امید میرشمسی، منصور علی آبادیان صفحات 89-100
    اگر چه دافنی قدیمی ترین جانور مطالعه شده از شاخه سران در جهان می باشد، ولی توزیع آن در ایران به مقدار اندکی مطالعه شده است و اطلاعات در مورد آن ها بسیار پراکنده است. از این رو مطالعه حاضر اولین ارزیابی جغرافیای زیستی جنس دافنی در ایران می باشد. نمونه ها به صورت تصادفی از ایستگاه های مختلف حوضه خزری و دریاچه ارومیه جمع آوری گردید. تعداد چهار گونه از هر یک از زیرجنس های (Ctenodaphnia)  Daphnia و (Daphnia) Daphnia در 29 محل مختلف یافت شدند. برخی متغیر های بوم شناختی مثل دما، شوری، pH، ارتفاع، طول و عرض جغرافیایی، به همراه 19 متغیر اقلیمی، برای تجزیه و تحلیل آماری عوامل محیطی موثر بر توزیع گونه ها مورد بررسی قرار گرفتند. متغیرهای میانگین دمای سالانه، متوسط دمای سردترین سه ماهه سال و ارتفاع، در بین گونه ها متفاوت بودند و در نتیجه از نیازهای محیطی موثر بر آن ها محسوب می شوند. رابطه ی توزیع دافنی با متغیرهای میانگین دمای سالانه و ارتفاع، مثبت و با متغیر متوسط دمای سردترین سه ماهه سال منفی بود. در کل می توان گفت تغییرات دمایی، به عنوان تنها عوامل موثر بر توزیع دافنی به حساب می آیند و متغیر های مرتبط با بارندگی تاثیر گذار نمی باشند.
    کلیدواژگان: تحلیل چندمتغیره، حوضه خزری، دافنی، دریاچه ارومیه، عوامل بوم شناختی
|
  • Kamran Rezaei Tavabe *, Gholamreza Rafiee, Fatemeh Moteshafi, Ali Taya Pages 1-12
    This study aimed to investigate weight gain and survival of silver carp and common carp species in urban wastewater at supplementary treatment stage and their effects on wastewater qualitative parameters, including as BOD, COD, TSS and TDS. This study was performed with a control treatment without the presence of fish and other treatments contained two species of common carp and silver carp as triplicate with 30±5 and 60±5 gr. The research period was 30 days and at intervals of 10 days from the start of the study, sampling and analysis of wastewater samples was carried out. According to the results, the highest weight gain (8.3%) and the highest mortality rates (20 %) during the research period attributed to the treatment of silver carp was 30±50. All treatments (control as an exception) caused significant reduction in BOD, COD and TSS parameters during sampling process (P<0.05) showed a decreasing trend. The MPN factor didn’t show any significant differences among the treatments. At the end of the research period, the best performance in improving wastewater quality parameters related to the treatment of silver carp 60±5 gr. In this treatment, TSS reduction efficiency was 55-50% during the research period in addition to TSS reduction with absorption of suspended materials in body and production of less waste, the least TDS parameter was recorded in this treatment.
    Keywords: Wastewater, Treatment efficiency, Total dissolved substances, Total suspended substances
  • Bahram Falahatkar *, Erfan Akbari Nargesi, Danial Gorouhi, Iraj Efatpanah Pages 13-22
    This study was conducted to determine the effect of OvaprimTM and hCG hormones on induction of Perca fluviatilis in captivity, as well as examination of spermatological parameters of this fish. In the first treatment, 14 females with an average weight of 99.3±17.4 g were injected with a dose of 0.5 ml kg-1 body weight with OvaprimTM hormone. In the second treatment, 5 females with an average weight of 103.8±19.8 were injected at the dose of 500 international units per kg body weight with hCG hormone. In both experimental treatments, injections not performed in male broodstock. In order to determine the spermatological parameters, 10 males with an average weight of 92.0±13.1 g were used. According to the results, the fastest maturation time (1586.4 degree-hour) and the highest percentage of response (100%) were observed in hCG treatment (P<0.05). While the percentage of response in ovaprimTM treatment was 64.3%. The significant differences were not observed between two treatments in the average weight of swollen egg per fish, the average number of swollen egg per gram, percentage of fertilization, and hatching duration (P>0.05). Based on the results of this study, mean sperm volume of Perca fluviatilis was 1.3±1.1 ml, mean sperm activity was 80.5±15.31%, mean motility time was 155.4±57.7 seconds, mean percentage of spermatocrit was 84.3±11.4, and the mean spermatozoid concentration was 41.9±29.7×109 ml-1. The results of this study showed that to induce spawning of Perca fluviatilis broodstock in captivity hCG is more suitable than ovaprimTM. Considering the desirable effects of hCG, it is recommended that to induce spawning of Perca fluviatilis broodstock this hormone can be used.
    Keywords: fertilization, Percidae, spawning, Sperm
  • Zahra Khoobkar, Hossein Delavari Amrei * Pages 23-32
    The focus of study is the investigation of growth rate, chlorophyll a content and lipid accumulation of microalgae chlorella sp. under the white light spectral conversion by a natural pigments, phycocyanin. For this purpose, in front side layer of a two-layer photobioreactor microalgae chlorella sp. was cultivated and rear layer was filled with phycocyanin solution (main sample). The results were compared with control reactor that its front side layer was filled with deionized water instead of phycocyanin. The photobioreactors were placed under 490 μmol photons m−2s−1 at 27 ± 1°C for 14 days. Results showed that, phycocyanin solution increased biomass productivity rate and maximum specific growth rate 28% and 40%, respectively. Also, chlorophyll a content has increased up to 34% at the end of the cultivation. But lipid content is decreased due to the spectral conversion by phycocyanin. Generally, spectral conversion using phycocyanin caused increasing in biomass productivity rate and chlorophyll content of microalgae Chlorella sp..
    Keywords: Microalgae, photobioreactor, Phycocyanin, Chlorella, Spectral conversion
  • Mohammad Ali Khanlar *, Seyed Mahdi Ojagh, Bahare Shabanpour, Alireza Alishahi, Seyed Vali Hosseini Pages 33-42
    Pacific white shrimps (Litopenaeus vannamei) are an important shrimp aquaculture species worldwide. To quantify the quality of untreated shrimp is imperative prior to the application of antioxidant treatments. In this study, lipids oxidation from cephalothorax and hepatopancreas of Pacific white shrimp freshly harvested from 3 different farms and stored on ice for up to 12 days. The peroxide value (PV) from hepatopancreas slightly increased from 0 and 2 days of iced storage (P<0.05), but decreased thereafter. The PV from the cephalothorax from 0 and 12 days of iced storage exhibiting significant decreases during iced storage. The increases in thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and p-anisidine value (AnV) were noticeable when iced storage time increased. Those changes indicated that lipid oxidation occurred in both samples. The resutls of this study could serve as a baseline for preservative treatments applied to fresh shrimps.
    Keywords: Pacific white shrimp, Cephalothorax, hepatopancreas, oxidation, Storage
  • Faezeh Mortezaei, Maryam Royan *, Hamid Allaf Navirian, Aria Babakhani Pages 43-54
    In this study, the probiotic potential of lactic acid bacteria isolated from rainbow trout intestine with inhibitory activity against Streptococcus iniae was evaluated by in vitro experiments. For this purpose, gram-positive and catalase negative lactic acid bacteria were screened based on probiotic characteristics such as acid and bile salt tolerance, antimicrobial activities against S. iniae and bio-safety assay including haemolytic activity and antibiotic susceptibility to eight major commercial antibiotics. At last, genotypic identification of candidate lactic acid bacteria isolates carried out by 16S rRNA gene sequence analysis. Based on results, among 148 bacterial isolates, five lactic acid bacteria strains belonged to the Lactococcus lactis subsp. were tolerant to pH=3-7.5, fish bile extract (10%) and had antimicrobial activity against S. iniae. Also, the bio-safety assay results revealed that none of the bacterial strains showed beta-haemolytic activity and all candidate bacterial strains exhibited phenotypic resistance to tetracycline. The multiple antibiotic resistant (tetracycline and chloramphenicol) was observed only in L. lactis NABRII61. This study showed that the five lactic acid bacteria isolated from rainbow trout intestinal microflora could be considered as probiotic strains in aquaculture. However, further experiments are required to confirm the nature of antibiotic resistance.
    Keywords: In vitro Experiments, Lactic acid bacteria, Probiotic bacteria, rainbow trout
  • Hamed Mousavi, Sabet * Pages 55-61
    This study was aimed to determine the optimum temperature, as one of the most important factors in hatching success during incubation time in Severum Heros severus. For this purpose, six thermal treatments, including 24, 26, 28, 30, 32 and 34°C were opted, and each treatment was performed with three replications. After incubation period, four hatching success indices, including incubation period, survival rate, hatching rate and deformed larvae were estimated. The results indicated that the optimum temperature for Severum’s eggs incubation is 28°C. A short incubation period, along with significant decreasing in mortality rate and deformed larvae and high hatching rate were observed in the optimum temperature. The highest hatching rate (94.9±1.4%) and the lowest deformed larvae (0.2%) were observed in 28°C (P<0.05). In the 32°C the eggs were hatched within the shortest period with 79.6±3.1 h, that was significant shorter than others (P<0.05). The results showed that lower or higher temperatures than the optimum, causes an increasing in mortality rate, which the 24°C and 34°C caused a complete loss of eggs.
    Keywords: Aquarium, Cichlidae, optimum temperature, Incubation, ornamental fishes
  • Mitra Rayej, Hojatollah Jafaryan *, Mohammad Harsij, Hossein Adineh Pages 62-72
    This study was carried out to evaluate the effect of different levels of Multi-Behzime on growth performance and proximate composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) juvenile. A total of 600 specimens with mean weight (±SD) of 18±2 gr were stocked as 50 fish per treatment in completely random design with four treatments each in in three replicates. Experimental diets containing four levels of the Multi-Behzim i.e. 200, 400 and 600 mg.kg-1 with a control fed for 45 days. The results showed no significant (P>0.05) differences in growth performance and feeding efficiency of fish fed with the experimental and control diets. Whereas whole body chemical composition of O. mykiss juveniles revealed significantly (P<0.05) lower moisture (70.23±0.11) and total ash (2.25±0.08) as well as higher crude protein (19.47±0.24) and crude lipid (7.56±0.10) content in 600 mg.kg-1 treatment. It could, therefore, be concluded that 600 mg Multi-Behzime enzyme per kg of diet can improve carcass quality of O. mykiss juvenile.
    Keywords: Multi enzyme, Feeding, growth, body composition, Oncorhynchus mykiss
  • Ahmad Bahmaninejad, Hamid Farahmand *, Soheil Eagderi, Amirreza Abed Elmdoust Pages 73-81
    Caspian lamprey (Caspiomyzon wagneri), a native species of the Caspian Sea, is under threatened by destruction of its habitats. The present study was carried out to investigate the possibility of separation between fall and spring run populations of Caspian lamprey in Shirud River due to different migration time using microsatellite markers. For this purpose, Caspian lampreys were sampled in fall and spring during their reproductive migrations at the Shirud River Bridge. After extraction of DNA from 46 fish, 4 primer pairs were used for polymerase chain reaction for selective proliferation. In this study, a total of 3 specific alleles were identified, one for fall autumn population in Locus Lun3 and two others for spring population in Lun5. The results showed no significant difference between the fall and spring immigrant populations, and the genetic distances of Fst (0.76) and Nei (0.206) indicated they belong to one population Units. Therefore, it can be concluded that the rate of homing behavior in the Caspian lamprey is very low preventing the formation of a separate populations.
    Keywords: Caspian Lamprey, Reproduction, Microsatellite markers, migration
  • Hamideh Najar Hadavi *, Hossein Emadi, Mohammad Kazemiyan Pages 82-88
    During fish transportation, methods should be applied to control the stress of fish and maintain water quality. One of the new methods that is now welcomed is using fish pump. So far, extensive studies have been accomplished to examine the impact of this pump on the efficiency of fish transport and health after transportation. Unfortunatly there is no research done in this regard in Iran. Therefore, this study aimed to determine the effects of fish pump on blood and monological parameters of rainbow trout juvenils. A total of 1500 juvenil rainbow trout weighing 35.18±2.21 gr were used for this experiment. Treatments include one control and two treatments viz. group transported by hand net and group transported using fish pump. The results showed that the health of the transported fish could be kept in the optimum level using fish pump. Furthermore, comparing different treatments revealed applying fish pump not only reduces fish mechanical damages decreasing losses, but also the fish do not suffer from oxygen deficiency.
    Keywords: Fish Pump, Fish stress, blood factors, Fish transportation
  • Ali Mohammadyari, Fereshteh Ghassemzadeh *, Omid Mirshamsi, Mansour Abadian Pages 89-100
    The Daphnia distribution in Iran has been slightly studied and the information are very vague, although Daphnia is the oldest studied Cladoceran in the world. Here this is the first biogeographical assessment of the Daphnia in Iran. We collected the samples randomly from various stations of the Caspian and Urmia Lake Basins. Four Daphnia (Ctenodaphnia) and four Daphnia (Daphnia) were found in 29 different localities. We examined some ecological variables such as temperature, salinity, pH, altitude, latitude and longitude along with 19 bioclimatic variables for statistical analysis of factors affecting distribution. The average annual temperature, average temperature of the coldest quarter of the year and altitudes varied between the species, and thus were determined their bio-climatic requirements. The relationship between Daphnia distribution and the mean annual temperature and altitude were positive and with the average temperature of the coldest quarter of the year was negative. In general, temperature variations are considered as the only factors influencing the distribution of Daphnia and the variables associated with Precipitation are not affected.
    Keywords: Multivariate Analyses, Caspian Basin, Daphnia, Lake Urmia, Ecological factors