فهرست مطالب

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 18 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایوب منوچهری میاندوآب*، اصغر عابدینی، حسن حکمت نیا صفحات 7-32
    برنامه ریزی فیزیکی-کالبدی شهرها در راستای توسعه پایدار شهرها تهیه می شود، اما این برنامه ریزی ها همواره با مشکلاتی روبرو هستند، یکی از این مشکلات وقوع تخلفات ساختمانی زمان در زمان اجرای طرح های فیزیکی می باشد که سیمای شهر را تغییر می دهد. این پژوهش دو هدف دارد، ابتدا تخلفات ساختمانی و نحوه برخورد با این تخلفات مورد بررسی و تحلیل خواهد گرفت، در مرحله بعد عوامل کلیدی و تاثیر گذار در بروز تخلفات ساختمانی مورد اکتشاف و تحلیل خواهد گرفت، روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و تحلیل اکتشافی بر مبنای اکتشاف عامل کلیدی در بروز تخلفات ساختمانی می باشد. مهمترین عوامل تاثیر گذار در بروز تخلفات ساختمانی  ابتدا با استفاده روش دلفی(سه مرحله) با نظر خواهی از کارشناسان مورد کاوش قرار گرفت که 46 عامل به عنوان عامل های تاثیر گذار انتخاب شدند ، در مرحله بعد با استفاده از نرم افزار میک مک  15 عامل به عنوان مهم ترین عامل های  تاثیر گذار انتخاب شده اند. نتایج نشان می دهد، اولا تخلفات ساختمانی  از سال1391 تا 1395، پنج برابر شده است، دوما بیشترین تخلفات ساختمانی در کاربری های مسکونی با مقدار 74/0 بوده است و بیشترین برخورد شهرداری با تخلفات ساختمانی استفاده از ابزار جریمه با مقدار 72/0 بوده است. در نهایت مهمترین عوامل کلیدی مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت که نتایج نشان می دهد، در بروز تخلفات ساختمانی چهار عامل یعنی شهرداری، قوانین، درآمد زایی - سودجویی و آگاهی مردم بیشترین تاثیرگذاری را در بروز تخلفات دارند.
    کلیدواژگان: تخلفات ساختمانی، ماده صد، جریمه، یزد
  • سیمین تولایی، احمد زنگانه*، طاهر پریزادی، اصغر شکیبایی صفحات 33-55
    شبکه معابر به مثابه شریان های حیاتی، بخش اصلی ساختار کالبدی سیستم شهری هستند که در مواقع بحران نقش بسیار موثری در امداد رسانی و ارتقای تاب آوری دارند. بن بست بودن بخش شمالی منطقه، بلند مرتبه سازی های خارج از ظرفیت، وجود سه گسل بزرگ در شمال(گسل شمال تهران)، گسل مرکزی(راندگی نیاوران) و گسل جنوبی(گسل محمودیه) و... از منظر تاب آوری، جایگاه خاصی به منطقه یک شهرداری تهران داده است از این جهت نقش معابر منطقه در زمان بحران بسیار حائز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر سنجش و ارتقای تاب آوری شبکه معابر منطقه یک در برابر زلزله است. بنابراین به لحاظ هدف از جمله تحقیقات کاربردی و به لحاظ روش انجام مبتنی بر رویکرد ارزیابی؛ شیوه گردآوری داده ها به شیوه اسنادی و به لحاظ نوعیت داده ها جزء تحقیقات آمیخته( کمی و کیفی) است. بر اساس شاخص های 21 گانه انسانی و وزن تلفیق شده آن ها در تعیین وضعیت معابر منطقه یک برای زمان بحران، بخش عمده ای از معابر مرکز منطقه دارای وضعیت نامطلوب و بسیار نامطلوب به لحاظ ریسک وقوع بحران هستند. در زمان وقوع بحران معابر مرکزی منطقه می توانند روند امداد رسانی را به کلی فلج نمایند. با توجه به نتایج تحقیق راهبردهایی مانند ایجاد کمربند شمالی منطقه یک و اتصال بزرگراه شهید بابایی به تقاطع بزرگراه چمران-یادگار امام و... پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: سیستم شهری، بحران، شبکه معابر، تاب آوری کالبدی، منطقه یک تهران
  • اصغر مولایی* صفحات 57-86
    فضاهای زیرزمینی یا زیرسطحی فضاهایی هستند که تمام یا درصدی از کالبد آنها در زیرزمین ساخته شده باشد این گونه فضاها در طول تاریخ با فرمها و اهداف گوناگون از جمله امنیتی، ناسازگاری آب و هوا، حفظ و نگهداری محصولات، عمر بیشتر ساختمانهای زیرزمینی، کمبود فضا، کاهش آلودگی و... مورد استفاده قرار گرفته اند. بررسی سوابق استفاده از فضاهای زیرزمینی در دوران گذشته و معاصر نشان می دهد که این فضاها در گذشته دارای کاربری های متنوع: مسکونی، مذهبی، انباری بوده اند. روستاهای زیرزمینی به جای مانده در چین و تونس نشان می دهد که فضاهای زیرسطحی با کارکرد سکونتی و به دلایل اقلیمی و امنیتی شکل گرفته اند، اما امروزه فضاهای زیرزمینی با رویکردی متفاوت در زمینه های حمل و نقل، شبکه دسترسی پیاده زیرزمینی، ذخیره سازی، تاسیسات زیرساختی شهری، معدن سازی و... استفاده می شود. از نمونه های معاصر فضاهای زیرسحطی می توان به فضاهای ایجاد شده در کشورهای کانادا، فرانسه، ژاپن، چین اشاره داشت که با کارکردهای مختلط حمل و نقل، تجاری، مسکونی و خدماتی با در نظر داشتن اهداف متنوعی از قبیل رفع کمبود های فضاهای روی سطح،کاهش آلودگی های زیست محیطی، مقابله با شرایط اقلیمی نامناسب، افزایش ایمنی و امنیت احداث شده اند. هدف این نوشتار معرفی فضاهای زیرزمینی، ابعاد، جنبه ها و فواید استفاده از آنهاست که با روش تحقیق توصیفی_تحلیلی و تاریخی و بررسی نمونه های موردی انجام شده است. فرض پژوهش حاضر این است که رویکرد توسعه زیرسطحی می تواند راه کار مناسبی برای حل نیازها و مسائل شهری معاصر بدون تخریب میراث فرهنگی و آسیب زدن به محیط باشد.
    کلیدواژگان: فضاهای زیرسطحی شهری، توسعه شهری، مسائل شهری، زیرساختهای شهری، پایداری
  • کیان شاکرمی*، محمدرحیم رهنما، مسعود چهارراهی، مینا حیدری نثار صفحات 87-108
    امروزه، یکی از مهم ترین پارامترهای اثرگذار بر توسعه اقتصادی، اجتماعی شهرها، بحث رقابت و رقابت پذیری درزمینه معرفی و تصویرسازی مشتری پسند برندینگ در عرصه های جهانی، ملی و منطقه ای است. در طی این فرآیند، یکی از چالش های مدیریت شهری برای افزایش کارایی، با ایجاد برند شهری به عنوان راه حلی در فرایند توسعه شهرها گره خورده است؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر، ارزیابی از جایگاه ملی مشهد در زمینه توسعه اقتصادی- اجتماعی بر پایه برند رقابت پذیر شهری تا سال 1404 با استفاده از تکنیک Meta- SWOT است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و هدف کاربردی است. داده ها و اطلاعات موردنیاز از طریق مطالعات کتابخانه ای، (سند توسعه شهر مشهد) و پیمایشی جمع آوری شده است. جامعه آماری تعداد 40 نفر از متخصصان و پژوهشگران مرتبط با موضوع تحقیق بوده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که؛ موقعیت شهر مشهد در نقشه رقابتی ازلحاظ پارامتر توسعه اقتصادی (محور Y) با امتیاز 05/3 از 5 امتیاز ممکن در سال 1404 در بین رقبای خود بعد از تهران که با امتیاز 90/3 در بالاترین جایگاه قرارگرفته است قرار دارد. همچنین، در زمینه پارامتر توسعه اجتماعی (نمودار X) شهر مشهد در سال هدف با امتیاز 90/2 از 5 امتیاز ممکن به ترتیب دارای جایگاهی پایین تر از تهران با امتیاز 45/4، شیراز و اصفهان به طور مشترک با امتیاز 45/3 خواهد بود. مهم ترین متغیرهای کلان تاثیرگذار بر توسعه اقتصادی- اجتماعی مشهد با توجه به برند شهری رقابت پذیر آن عبارت اند از؛ حکمرانان و مدیریت شهری در مشهد، تنش های بین ایران و برخی کشورها اسلامی منطقه و وجود عتبات عالیات در کشورهای همسایه (عراق، سوریه) است.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی- اجتماعی، برند سازی شهری، رقابت پذیری، Meta-SWOT، شهر مشهد
  • شیرزاد محمودی آذر، زهره داوودپور* صفحات 109-141
    شهرهای نام آور برای تثبیت جایگاه خود همواره در تلاش اند تا خود را به یکی از انگاره های جدید ربط دهند. یکی از این انگاره ها شهر خلاق است. شهرها با ملحق شدن به شبکه شهرهای خلاق در پی افزایش توان اقتصادی خود می باشند و برای نیل به این رشد اقتصادی به تدوین سیاست ها و استراتژی هایی دست زده اند که یکی از آن ها برندسازی شهری است، زیرا اصلی ترین رسالت برندینگ شهری کمک به رشد اقتصادی شهر است. پژوهش حاضر بر آن است تا نقش و تاثیر برندسازی شهری را بر تحقق مفهوم شهر خلاق موردآزمون قرار دهد. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن توصیفی_تحلیلی می باشد. نتایج رابطه و همبستگی معنی داری را بین مولفه های برندسازی و شاخص های شهر خلاق نشان می دهد و آنها را مکمل و تقویت کننده ی یکدیگر می داند. همچنین نتایج رتبه بندی مناطق شهری از منظر مولفه های مذکور نشان می دهند که مناطق 5 و 1 نسبت به دیگر مناطق در وضعیت بهتری به سر می برند و با توجه به اینکه عنوان شهر خلاق مطرح می باشد و نه مناطق شهری خلاق، لذا توصیه می گردد، مدیریت شهری در راستای توازن مناطق شهری و توزیع مناسب و عادلانه ی خدمات، زیرساخت ها و... به اتخاذ سیاست ها و استراتژی های مناسب اقدام نماید.
    کلیدواژگان: برندسازی شهری، شهر خلاق، پایداری اقتصادی، FANP، ارومیه
  • آزیتا بلالی اسکویی* صفحات 143-177
    ساختار فضایی شهرهای ابواب البر ایلخانی (شنب غازان، ربع رشیدی و سلطانیه) شامل دو قسمت کلی«هسته ی مرکزی» و «شهرستان» بوده که با یک ساختار هندسی منظم و طرحی از پیش اندیشیده شده شکل گرفتند. بخش مرکزی شهرهای ابواب البر، هسته ی مذهبی بود که چهارچوب این شهرها را دو محور عمود بر هم منتهی به دروازه ها تشکیل می داد. مقاله حاضر با هدف تبیین ارتباط اصول عوامل موثر بر شکل گیری و استخوانبندی شهرهای ابواب البر و دسته بندی عوامل ذکر شده با نمایانگرهای کارمونا انجام شده است. این تحقیق تاریخی با روش مبتنی بر دقت در مطالب و نکات موجود در متون تاریخی با روش تحلیل محتوا انجام گرفته است. نخستین مطالعه ی کالبدی ، موید تفاوت هایی شکلی و ظاهری در مواردی از قبیل اندازه، موقعیت و زمینه بود؛ اما با نگاهی ژرف در نمایانگرهای شکل دهنده ی این شهرها، بر ما روشن می شود که به لحاظ رویکرد فلسفی و انگیزه ی احداث، هر سه مورد با هدفی واحد و بر مبنای تعالیم اسلامی و نظام وقف، اصول و مولفه های ارزشی قابل توجهی، ورای ویژگی های متفاوت کالبدی آنها داشته اند؛ اصولی که به مثابه ی باطن و روح شهرها، در کنار ویژگی های کالبدی آن ها، به جنبه های مختلف مادی و معنوی حیات شهری جهت می دهند که مطابق نظریه کارمونا در نمایانگرهای ریخت شناسی، ادراکی،اجتماعی،بصری،عملکردی،زمانی و زیست محیطی دسته بندی شده اند.
    کلیدواژگان: ابواب البر ایلخانی، متون تاریخی، ساختار، نمایانگر، کارمونا
  • محمد اجزاء شکوهی*، ساجده باغبان، محمد رحیم رهنما صفحات 179-199
    دگرگونی در شرایط شهرها و افزایش سریع شهرنشینی و توسعه شهری تغییرات اجتناب ناپذیری را در شهرها ایجاد کرده است. لذا، تحلیل پایداری و وضعیت شاخص های پایداری در سطح نواحی شهری به عنوان رهیافتی جهت دست یابی به توسعه پایدار شهری همواره یکی از اهداف مدیران شهری بوده است. از این رو، هدف این پژوهش تحلیل و سنجش شاخص های پایداری در ناحیه1منطقه1 و ناحیه1منطقه2 به عنوان نمونه مطالعاتی می باشد. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی است و با استفاده از روش توصیفی_تحلیلی انجام شده است. روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای_اسنادی همراه با گردآوری میدانی(تعداد 383 پرسشنامه مردمی) است. در این پژوهش با بهره گیری از نظرات 15 کارشناس و با استفاده از تکنیک مکبث، 30 شاخص پایداری وزن دهی گردیده و وضعیت پایداری نواحی مورد مطالعه در پنج بعد کالبدی، زیست محیطی، نهادی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی ارزیابی شده است. بر اساس مقایسات زوجی انجام شده، از میان پنج بعد مذکور، بعد اقتصادی مهم ترین بعد پایداری می باشد. نتایج تحقیق نشان دهنده پایداری کالبدی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی ناحیه1منطقه1و پایداری کالبدی ناحیه1منطقه2 می باشد. در مجموع ناحیه1منطقه1 نسبتا پایدار و ناحیه1منطقه2 ناپایدار ارزیابی شده است. لذا، می توان نتیجه گرفت که تنها توجه به شرایط کالبدی و عملکردی برای جذب ساکنان کافی نیست و عواملی چون وضعیت اقتصادی خانوارهای ساکن نیز در پایدار بودن یک محله تاثیرگذار است. با در نظر داشتن این مهم که بعد اقتصادی مهم تر از سایر ابعاد می باشد، لذا پیشنهاد می شود رسد هرنوع سازوکار برنامه ریزی در جهت پایدار ساختن نواحی مورد مطالعه در گام اول باید مبتنی بر بهبود وضع شاخص های اقتصادی صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پایداری شهری، اندازه گیری مطلوبیت از طریق فن ارزیابی مقایسه مبنا(مکبث)، شهر مشهد
|
  • Ayoub Manouchehri *, Asghar Abedini, Hasan Hekmatnia Pages 7-32
    Physical planning of cities is being prepared for the sustainable development of cities, but these plans are always faced with problems, one of these problems is the occurrence of construction violations during the execution of physical plans that change the city's image. This research has two goals, first, the construction violations and the way to deal with these violations will be examined and analyzed, In the next step, the key and affecting factors in the occurrence of construction violations will be explored. The research method is descriptive-analytical and the exploration analysis is based on the exploration of the key factors in the occurrence of constructional violations. The most important factors affected in the occurrence of construction violations were initially investigated with the views of the experts using the Delphi method (three steps) which 46 factors were selected as effective factors, In the next step, using Micmac software, 15 factors were selected as the most influential factors.  The results show that, firstly, construction violations have been 5 times higher from 1391 to 1395, and secondary the most constructional violations has been in residential applications with a value of 0.74 and the greatest deal of the municipality with constructional violations was the use of fines with a value of 0.72. Finally, the most important key factors were analyzed and evaluated. The results show that in the case of constructional violations, the four factors, namely, the municipality, laws, income, Profit Seeking and public awareness have the most impact on violations.
    Keywords: Construction violations, Article 100, penalty, Yazd
  • Simin Tavalaie, Ahmad Zanganeh *, Taher Parizadi Pages 33-55
    The network of streets as vital arteries is a central part of the structure of the urban system, which has a very effective role in helping and resilient in times of crisis. The impassability of the northern part of the region, Extremely high construction density, the existence of three major faults in the north (North Tehran fault), the central fault (Niavaran Driven) and the southern fault (Mahmodiyeh fault), and ... from the resilience perspectives have given a special place in the 1 district municipality Tehran. Therefore, the role of the streets of the region during the crisis is very important. The purpose of this study is to evaluate and promote the resilience of the road network in the 1 district against the earthquake. Therefore, in terms of purpose, including applied research and in terms of the methodology based on the evaluation approach, the method of collecting data in a documentary manner and in terms of data type is a mixed research . Based on the 21 indicators of humanity and their combined weight, in determining the status of the roads in District 1 for the time of crisis, most of the roads in the center of the region have a very unfavorable situation in terms of the risk of a crisis. At the time of the crisis, the road of the center of the region can cripple the aid process completely.
    Keywords: urban system_crisis_road network_physical resilience_district 1 of Tehran
  • Asghar Molaee * Pages 57-86
    Underground spaces have been used in residential, religious places and also for storage of goods because of their security and climate aspects for a long time. Furthermore nowadays because of the price of lands, shortage of spaces, especially in highly crowded cities, traffic and environmental problems, with different approach in transportations and infrastructures urban utilities basis are highly attracted. Aim of this paper is introduction of underground space, their dimensions and advantages. Underground development will be an excellent solution for problems and complementary contemporary urban requirements without destruction of culture heritage and damage of the environment. Underground development approach in this research has been done with historic, descriptive, analytical and case study research methods. The result of this paper shows: Underground space has basic and positive potentials in sustainability context. These potentials consist of temperature stability, sustainability in hard climate, stable in critical conditions and accidents, source of space; energy and etc. urban underground development approach can be used in solution of urban problems and upgrade their sustainability in big cities such as Tehran. The Urban Underground space development approach has many benefits for improving urban life quality.
    Keywords: urban underground space, urban problems, urban infrastructure, technology
  • Kiyan Shakarami *, Mohamadrahim Rahnama, Masoud Chharrahi, Mina Heydarinesar Pages 87-108
    Today, one of the most important parameters affecting the economic, social, urban development is competition, and competitiveness issue in the introduction and illustration of customer-friendly branding in global, national, and regional arenas. During this process, one of the challenges of urban management to increase efficiency by urban brand building is regarded as a solution to the urban development process. Therefore,method is descriptive-analytical and the purpose is applied. Data and information are collected through library studies, (the development document of Mashhad) and surveys. The statistical population is consisted of 40 experts and researchers related to the research topic. The results show that the location of the city of Mashhad in the competitive map from the point of view of the economic development parameter (Y-axis) with a score of 3.05 from 5 possible points in 2024 among its rivals is after Tehran, which with a score of 3/90 is in the highest position. Also, in the context of the social development parameter (Chart X), the city of Mashhad in the target year with a score of 2.90 out of the 5 possible points would have a lower position than Tehran with a score of 4.45, and Shiraz and Isfahan with the common score of 3.45. The most important macroeconomic variables affecting socio-economic development of Mashhad with respect to its competitive brand include international sanctions, rulers, and urban management in Mashhad, tensions between Iran and some Islamic countries of the region, and the existence of Atabat Aliat in neighboring countries (Iraq, Syria).
    Keywords: Socio-economic development, Urban branding, Competitiveness, Meta-SWOT Mashhad city
  • Zohre Davoudpour*, Shirzad Mahmoudi Azar Pages 109-141
    The famous cities are constantly trying to establish themselves as one of the new ideas for consolidating their place. One of these ideas is a creative city. By joining the Creative Cities Network, cities are struggling to boost their economic potential, and in pursuit of this growth, they have developed policies and strategies, one of which is city branding, since the city's main city branding mission is to contribute to the city's economic growth. The present research seeks to examine the role and effect of city branding on the realization of the concept of a creative city. The research is applied in terms of purpose, application and method of doing descriptive-analytical research. The results show a significant correlation between branding components and indicators of the creative city and adds and reinforces each other. Also, the results of urban areas ranking from the perspective of these components show that regions 5 and 1 are better than other regions, and given the fact that the title of the city is creative and not creative urban areas, therefore, the recommendation Urban management, in line with the balance of urban areas and the proper and equitable distribution of services, infrastructure, and ... to adopt appropriate policies and strategies.
    Keywords: City branding, Creative city, Economic sustainability, Fuzzy ANP, Urmia
  • Azita Belali Oskoyi * Pages 143-177
    SpThere are two general parts in the foundations of ilkhanate cities ‘Abwab-al-berr’ (Shanbe Qazan), Rab’e Rashidi and Soltanieh) including central core and the ‘shahrestan’ , which were constructed with a regular and pre-designed geometric appearance and essentially two perpendicular axes. One of the axes was the bazaar and the other axe was called ‘Mamer’ i.e. a path which led to the central core that was the religious zone in ‘Abwab-al-berr’ cities.Furthermore, the surrounding gardens in addition to the bulwark, had enclosed the outer limits of the city and formed them as city gardens.This article aims to explain the relation among principles of factors affecting the formation of ‘Abwab-al-berr’ cities foundation and to categorize the mentioned factors with the Carmona’s indicators.This historical research is based on precision in the context and tips of the historical texts using the content analysis method and with a contemporary approach to the analysis of the strategic principles of urban structure uses exploratory method.Although primary studies on reviewed ‘Abwab-al-berr’ cities represents differences like size, location and context, but a deeper analysis of indicators which form these cities, show us that considering philosophical approach and purpose of construction, All the three cities have similar principles with a unique goal and all of them are based on Islamic values and ‘waqf’ system. These principles, as spirit of the cities, beside physical features of the cities, lead the different spiritual and physical aspects of urban life.
    Keywords: Abwab-al-berr Ilkhanate, historic texts, structure, indicator, Carmona
  • Mohammad Ajza Shokouhi *, Sajedeh Baghban, Mohammad Rahim Rahnama Pages 179-199
    the rapid increase of urbanization has made unavoidable changes in the cities, so Sustainability analysis in urban zones has always been one of the goals of urban managers. The purpose of this study is to analyze the indicators of sustainability in zone 1 of region 1 and zone 1 in region 2 of Mashhad. This research is operational in terms of purpose and has been done using descriptive-analytical method. The data collection is done by the library and document methods with a field survey. So, 30 sustainability indicators were weighed by using the views of 15 experts and also using the MACBETH technique in order to evaluating five dimensions of physical, environmental, institutional, economic and socio-cultural dimensions in the studied area. Based on paired comparisons, among the five dimensions, economic dimension is the most important dimension of sustainability. The results of the research indicate the physical, economic and socio-cultural sustainability of zone 1 of region 1 and physical sustainability of zone 1 of region 2. Totally, zone 1 of region 1 is relatively sustainable and zone 1 of region2 is evaluated unsustainable. Therefore, it can be concluded that only attention to physical and functional conditions is not enough and factors such as the economic situation also affect the sustainability of a zone. Considering that the economical dimension is more important than other dimensions, it is suggested that any planning mechanism for sustaining the studied areas in the first step should be based on the improvement of the economic indicators.
    Keywords: sustainable development, Urban Sustainability, Desirability Measurement by Baseline Comparison Assessment through MACBETH, Mashhad