فهرست مطالب

نشریه مطالعات کاربردی علوم زیستی در ورزش
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا فرشیدی، عباس علی گایینی* صفحات 9-20
    زمینه و هدف
    تمرین استقامتی هوازی به عنوان کارآمدترین شکل تمرین بدنی، آثار متابولیکی سودمندی بر بیماران چاق دارد و در کاهش التهاب مزمن موثر است. با توجه به نقش‏ کلیدی آپلین در تنظیم متابولیسم انرژی، شناخت سطوح آپلین در اختلالات وابسته به چاقی حائز اهمیت می‏باشد. هدف مطالعه تاثیر 12 هفته تمرین هوازی فزآینده بر مقادیر آپلین و شاخص‏ های التهابی TNF-α، IL-6 وCRP زنان چاق غیر فعال بود. روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی 30 زن چاق غیر فعال (سن 1/75±37/19 سال، شاخص توده بدن 2/42 ±35/01 کیلوگرم بر متر مربع) که هیچ گونه فعالیت بدنی منظمی نداشتند؛ به عنوان آزمودنی انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه 15 نفره تجربی و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی تمرین هوازی فزآینده دویدن را با شدت 60 تا 80 درصد ضربان قلب بیشینه سه روز در هفته و به مدت 12 هفته انجام دادند. میانگین تقریبی زمان هر جلسه طی 12 هفته (از هفته اول تا آخر)، 60 دقیقه بود. نمونه‏ ها‏ی خونی ناشتا قبل و بعد از مطالعه جمع آوری شد. مقادیر پلاسمایی و سرمی نشانگرهای بیوشیمیایی با استفاده از کیت‏ ها‏ی تجاری و با روش الایزا سنجش‏ شدند. برای تعیین تفاوت موجود بین مقادیر پیش آزمون یا پس آزمون در هر گروه نیز از آزمون تحلیل واریانس دو طرفه 2×2 استفاده گردید. میزان معناداری 0/05≥p در نظر گرفته ‏شد‏.
    یافته ها
    نتایج آزمون، کاهش معنادار مقادیر آپلین (p<0/001) و شاخص های التهابی TNF-α  (p<0/001) IL-6 (p<0/001)و CRP (p<0/001) را نشان داد که نتیجه تاثیر تمرین هوازی فزآینده بود.
    نتیجه گیری
    انجام تمرین هوازی فزآینده به طور غیرمستقیم با کاهش توده چربی و به طور مستقیم با کاهش تولید سایتوکاین‏ ها در بافت چربی، منجر به کاهش بیشتر آپلین شده و می‏ تواند سازوکاری برای کاهش التهاب در زنان چاق غیر فعال باشد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی فزآینده، آپلین، عامل نکروز تومور آلفا، اینترلوکین- 6، پروتئین واکنشیC
  • علیرضا رستمی، وحید تادیبی*، ناصر به پور، ناصر احمدی اصل صفحات 21-34
    زمینه و هدف
    بی تحرکی و تغذیه نامتعادل خطر ابتلا به سندرم متابولیک و به دنبال آن بیماری های قلبی- عروقی را افزایش  می دهد. با توجه به اثر تمرین و عصاره سیر بر گلوکز، انسولین و نیمرخ لیپیدی؛ تحقیق حاضر به منظور مقایسه اثر 8 هفته تمرین استقامتی، مقاومتی و مصرف عصاره سیر بر بیان ژن پروتئین Bax، مقاومت به انسولین و نیتریک اکساید در رت های مبتلا به سندرم متابولیک انجام شد. روش تحقیق: چهل و هشت سر رت مبتلا به سندرم متابولیک (12 هفته ای با میانگین وزنی 25/22±325/36 گرم) در 6 گروه تصادفی همگن شده 8 تایی شامل گروه کنترل، تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی، تمرین استقامتی + عصاره سیر، تمرین مقاومتی + عصاره سیر و عصاره سیر تقسیم شدند. پس از آشناسازی، رت های گروه های آزمایشی در یک پروتکل 8 هفته ای تمرینات استقامتی و مقاومتی (با تکرار 3 جلسه در هفته)  همراه با مصرف عصاره   سیر (500 میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن) شرکت داده شدند. برای بررسی بیان ژن پروتئین Bax و سطوح سرمی متغیرها از روش های RT-PCR و الایزا استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس یک سویه و آزمون توکی در سطح 0/05>p بررسی شدند.
    یافته ها
    تمرین استقامتی و مقاومتی همراه و بدون مصرف عصاره سیر سبب کاهش معنی دار بیان ژن پروتئین (Bax (p=0/01 و مقاومت به انسولین  (0/01=p) و افزایش معنی دار نیتریک اکساید (0/01=p)  در رت ها شد. به علاوه، دامنه افزایش نیتریک اکساید در گروه عصاره سیر نسبت به گروه های تمرین مقاومتی+ عصاره سیر، تمرین استقامتی و تمرین مقاومتی؛ به طور معنی دار (0/0001=p)  بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    اجرای تمرین استقامتی و تمرین مقاومتی توام با مصرف عصاره سیر، تاثیر بهتری بر تغییرات نامطلوب نیتریک اکساید، انسولین و گلوکز در رت ها دارد و مانع از بیان شاخص آپوپتوزیس قلبی (ژن Bax) می شود.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی، عصاره سیر، سندرم متابولیک
  • امیر عباس منظمی*، سجاد منظمی، احمد همت فر، امیرحسین منظمی صفحات 35-46
    زمینه و هدف
    درمرحله گرم کردن، استفاده از نوع و زمان های متفاوت کشش پیش از شروع فعالیت های ورزشی از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین هدف از تحقیق حاضر تعیین آثار حاد کشش ایستا، بالستیک و PNF بر عملکرد پرش عمودی، چابکی و دوی سرعت 50 متر در بازیکنان مرد جوان فوتبال بود. روش تحقیق: از تعداد 30 نفر از بازیکنان فوتبال مرد جوان که حداقل 2 سال سابقه تمرینی داشتند، 11 نفر به طور تصادفی انتخاب و در 6 حالت متفاوت شامل دو حالت کشش ایستا (s5×2 و s10×2)، دو حالت کشش بالستیک (s5×2 و s10×2)، کشش PNF (s15×s6×s10) و کنترل (بدون کشش) بودند، بررسی شدند. از آزمون پرش عمودی سارجنت، آزمون چابکی بالسوم و دوی سرعت 50 متر جهت اندازه گیری متغیرها استفاده شد. آزمون تحلیل واریانس دو سویه با اندازه گیری تکراری جهت مقایسه تفاوت ها در حالت های متفاوت تحقیق مورد بهره برداری قرار گرفت و سطح معنی داری 05‏/0>p منظور گردید.
    یافته ها
    کشش های بالستیک (s5×2) و (s10×2) موجب افزایش معنی دار در عملکرد پرش عمودی (به ترتیب با 0/03=p و 0/03=p) و دوی سرعت (به ترتیب با 0/04=p و 0/04=p)؛ و کشش های ایستا (s5×2) و (s10×2) موجب کاهش معنی دار در عملکرد چابکی (به ترتیب با 0/02=p و 0/04=p)؛ و کشش PNF تنها موجب کاهش معنی دار در عملکرد پرش عمودی (0/02=p) گردیدند.
    نتیجه گیری
    کشش بالستیک نسبت به دیگر روش های کشش، در زمان گرم کردن برتری دارد. از کشش های ایستا و PNF می توان در زمان های کوتاه استفاده کرد، اما زمان بیشتر از 20 ثانیه در این گونه کشش ها، موجب افت عملکرد پرش عمودی، چابکی و دوی سرعت در بازیکنان فوتبال مرد جوان می گردد.
    کلیدواژگان: کشش، پرش عمودی و چابکی، دوی سرعت 50 متر، فوتبال
  • مریم دهقانیان فرد*، محسن قنبرزراده، عبدالحمید حبیبی، حامد رضایی نسب صفحات 47-57
    زمینه و هدف
    فعالیت ورزشی حاد ممکن است به عنوان یک عامل فیزیولوژیک استرس زا، منجر به پاسخ دستگاه ایمنی و در نتیجه افزایش معنی دار سطوح شاخص های التهابی شود. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر یک جلسه فعالیت حاد هوازی همراه با مصرف مکمل ویتامین C بر عمکلرد ریوی ورزشکاران مبتلا به برونکواسپاسم ناشی از ورزش بود. روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی، 31 ورزشکار با تعیین حداکثر اکسیژن مصرفی بالای 45 میلی لیتر‏‏‏/‏‏کیلوگرم/‏‏دقیقه، به صورت همگن گزینش شده و به روش تصادفی ساده به دو گروه دریافت کننده ویتامینC (15نفر) و گروه کنترل (16 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه دریافت کننده ویتامین C  به مدت 3 هفته روزانه 500 میلی گرم از این مکمل مصرف کردند. طی دو مرحله (قبل و بعد از اجرای فعالیت درمانده ساز آستراند)، شاخص هایVC ،FVC ،FEV1 ،FEV1‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏FVC ،PEF ،MVV آزمودنی های هر دو گروه به وسیله دستگاه اسپیرومتر دیجیتالی ارزیابی شدند. داده ها با روش آماری t وابسته برای مقایسه درون گروهی و کوواریانس برای مقایسه بین گروهی، در سطح معنی داری 05‏/‏‏‏‏0>p به کمک نرم افزار SPSSنسخه 19 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    مصرف 3 هفته مکمل ویتامین   Cتاثیر مثبت معنی داری بر شاخص های  VC(06‏/‏0=p) ؛ FVC (83‏/‏0=p)؛ FEV1 (60‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏0=p) ؛ FEV1‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏FVC (69‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏0=p)؛ PEF (18‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏0=p)؛ MVV (79‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏0=p) ورزشکاران مبتلا به برونکواسپاسم ناشی از ورزش نداشت و دو گروه تجربی و کنترل در شاخص های VC  (63‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏0=p)؛ FVC  (31‏‏‏/‏‏‏0=p)؛ FEV1 (12‏‏‏‏/‏‏‏0=p) ؛ FEV1‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏FVC  (06‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏0=p)،   PEF(36‏‏‏‏/‏‏‏0=p) و MVV (56/‏‏‏0=p) تفاوت معنی دار آماری نداشتند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد مصرف ویتامین C تاثیر معنی داری بر شدت برونکواسپاسم خفیف ناشی از ورزش در ورزشکاران ندارد.
    کلیدواژگان: برونکواسپاسم ناشی از ورزش، عملکرد ریوی، فعالیت حاد هوازی، ویتامینC
  • احمد پارسایی فر، ولی الله دبیدی روشن* صفحات 59-69
    زمینه و هدف
    برخی از سایتوکاین ها به عنوان عوامل پیش بینی خطر بیماری های قلبی- عروقی معرفی گردیده اند. هدف از این مطالعه تعیین اثر 8 هفته تمرین تداومی و تناوبی بر سطوح سرمی اینترلوکین- 6 (IL-6)، عامل نکروز تومور-آلفا (TNF-α) و پروتئین واکنشی C (hs-CRP) با حساسیت بالا‎ در زنان بسکتبالیست بود. ‏روش تحقیق: تعداد 38 نفر زن بسکتبالیست سالم به صورت داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند و به طور تصادفی ‏به سه گروه تمرین تداومی، تمرین تناوبی و کنترل تقسیم شدند. خونگیری در دو مرحله پیش و پس آزمون و پس از 12 ساعت ناشتایی صورت گرفت. تمرینات تداومی و تناوبی به مدت 8 هفته، هر هفته 3 جلسه به ترتیب با شدت 55% تا 70% حداکثر ضربان قلب افزایش یافت و تمرین تناوبی با شدت 60% تا 75% حداکثر ضربان قلب اجرا شد. ‏تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون آنوای یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی انجام شد.
    یافته ها
    هشت هفته تمرین تداومی و تناوبی،IL-6  (به ترتیب با 04/‏‏‏0>p و0/03>p)،TNF-α  (به ترتیب با 0/03>p و 0/01>p) وhs-CRP  (به ترتیب با 04/‏‏‏0>p و 009/‏‏‏0>p) را به طور معنی داری کاهش دادند. به علاوه، تمرینات تناوبی در مقابل تمرینات تداومی منجر به کاهش بیشتر سطوح IL-6  (20% در مقابل 19‏‏‏/‏‏‏13%؛ 03/‏‏‏0>p)،  TNF-α(12‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏42% در مقابل 31‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏29%؛ 02/‏‏‏0>p) وhs-CRP  (17‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏52% در مقابل 17/‏21%؛01/‏‏‏0>p) گردیدند. ‏
    نتیجه گیری
    هر دو نوع تمرین تداومی و تناوبی سطوح سایتوکین های التهابی را به طور معنی داری کاهش دادند؛ اما تاثیر تمرینات تناوبی در کنترل این عوامل خطرساز بیماری های قلبی- عروقی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: دوکسوروبیسین، سالمندی، فعالیت بدنی اختیاری
  • مصطفی شکیبا، مهرداد فتحی*، سارا غلامی اول صفحات 71-81
    زمینه و هدف
    برخی از سایتوکاین ها به عنوان عوامل پیش بینی خطر بیماری های قلبی- عروقی معرفی گردیده اند. هدف از این مطالعه تعیین اثر 8 هفته تمرین تداومی و تناوبی بر سطوح سرمی اینترلوکین- 6 (IL-6)، عامل نکروز تومور-آلفا (TNF-α) و پروتئین واکنشی C (hs-CRP) با حساسیت بالا‎ در زنان بسکتبالیست بود. ‏روش تحقیق: تعداد 38 نفر زن بسکتبالیست سالم به صورت داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند و به طور تصادفی ‏به سه گروه تمرین تداومی، تمرین تناوبی و کنترل تقسیم شدند. خونگیری در دو مرحله پیش و پس آزمون و پس از 12 ساعت ناشتایی صورت گرفت. تمرینات تداومی و تناوبی به مدت 8 هفته، هر هفته 3 جلسه به ترتیب با شدت 55% تا 70% حداکثر ضربان قلب افزایش یافت و تمرین تناوبی با شدت 60% تا 75% حداکثر ضربان قلب اجرا شد. ‏تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و استفاده از آزمون یک طرفه آنوا و آزمون تعقیبی توکی انجام شد.
    یافته ها
    هشت هفته تمرین تداومی و تناوبی، IL-6 (به ترتیب با 04/0p< و 03/0p<)، TNF-α (به ترتیب با 03/0p< و 01/0p<) و hs-CRP (به ترتیب با 04/0 p<و 009/0p<) را به طور معنی داری کاهش دادند. به علاوه، تمرینات تناوبی در مقابل تمرینات تداومی منجر به کاهش بیشتر سطوح IL-6 (20% در مقابل 19/13%؛ 08/0‏p<)، TNF-α (12/42% در مقابل 31/29%؛ 20/0p<) و hs-CRP (17/52% در مقابل 17/21%؛ 01/0p<) گردیدند. ‏
    نتیجه گیری
    هر دو نوع تمرین تداومی و تناوبی سطوح سایتوکین های التهابی را به طور معنی داری کاهش دادند؛ اما تاثیر تمرینات تناوبی در کنترل این عوامل خطرساز بیماری های قلبی- عروقی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: تمرین تداومی، تمرین تناوبی، اینترلوکین-6، عامل نکروز تومور-آلفا، پروتئین واکنشی حاد با حساسیت بالا
  • کریم آزالی علمداری* صفحات 83-101
    زمینه و هدف
    مولکول چسبان بین سلولی-1 (ICAM-1) نسبت به شاخص های التهابی مانند پروتئین واکنشی C (CRP)، در پیش بینی بیماری قلبی- عروقی دقت بیشتری دارد، ولی تاثیر انواع تمرینات ورزشی بر این شاخص و وضعیت التهابی و متابولیکی بیماران سندرم متابولیک، به خوبی شناخته نشده است؛ از این رو تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر 8 هفته تمرین تناوبی شدید و تداومی متوسط بر ICAM-1، CRP و شاخص های قلبی- متابولیکی مردان میان سال به اجرا درآمد. روش تحقیق: سی و چهار مرد دارای سندرم متابولیک به طور تصادفی سه گروه تمرین تناوبی شدید (12=n)، تمرین تداومی متوسط (12=n) و گروه کنترل (10=n) تقسیم شدند و در حالت پایه و پس از انجام 8 هفته (سه جلسه دویدن در هفته) تمرین تداومی و تناوبی (به ترتیب با شدت 70-60 و 75-50 حداکثر ضربان قلب ذخیره)، خونگیری در حالت ناشتا به عمل آمد. گلوکز و چربی خون به روش آنزیمی (با کیت های شرکت پارس آزمون) و CRP و ICAM-1 سرم به روش الایزا (با کیت های شرکت کوزابیو) اندازه گیری شدند. از آزمون تحلیل واریانس یک سویه و آزمون t همبسته برای تحلیل داده ها در سطح اطمینان آماری 95 درصد استفاده شد.
    یافته ها
    هر دو نوع تمرین تداومی و تداومی به ترتیب باعث کاهش معنی دار ICAM-1 (001/0=p، 04/0=p)، CRP (001/0=p، 02/0=p)، تری گلیسرید (001/0=p، 001/0=p)، قندخون ناشتا (001/0=p، 001/0=p)، فشار متوسط سرخرگی (008/0=p، 02/0=p)، دور کمر (001/0=p، 04/0=p)، وخامت کلی سندرم متابولیک (001/0=p، 001/0=p) و مقاومت انسولینی (007/0=p، 03/0=p) و افزایش HDL خون (001/0=p، 01/0=p)، شدند. فقط در مورد HDL (005/0=p)، دور کمر (001/0=p) و امتیاز z سندرم متابولیک (001/0=p)، تمرین تداومی اثرگذاری بیشتری داشت.
    نتیجه گیری
    با وجود یکسان بودن اثرگذاری هر دو نوع تمرین بر CRP و ICAM-1 سرمی، تمرین تداومی بر دور کمر، HDL و وخامت سندرم متابولیک بیماران تاثیر بیشتری داشت که مناسب بودن بیشتر این نوع تمرینات برای کمک به این گروه را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، تمرین تداومی، التهاب، سندرم متابولیک
  • راضیه رضایی، سعید شاکریان*، مسعود نیکبخت، فرانک هادی صفحات 103-115
    زمینه و هدف
    عوامل  miR-133وSRF  در فرآیندهای مختلف سلولی درگیر می باشند، اما هنوز تاثیر تمرین استقامتی بر بیان آنها در عضلات تند و کند انقباض مشخص نشده است. هدف این تحقیق ارزیابی تاثیر تمرین استقامتی بر بیان miR-133 و SRF عضلات تند و کند انقباض در رت های نر نژاد ویستار بود. روش تحقیق: در این مطالعه 14 رت با وزن 20±113 گرم (5 هفته سن داشتند) به مدت 4 هفته تحت شرایط کنترل شده، نگهداری شدند و بعد از دوره آشناسازی به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی (7 سر رت در هر گروه) تقسیم شدند. گروه تجربی یک برنامه تمرین استقامتی 14 هفته ای، هفته ای 6 جلسه (که بتدریج به 60 دقیقه و سرعت 30 متر بر دقیقه رسید) را روی نوارگردان اجرا نمودند و 48 ساعت پس از پایان آخرین جلسه، همراه با گروه کنترل تشریح شدند. سپس عضله کند انقباض (نعلی) و تند انقباض (بازکننده بلند انگشتان) آنها جدا شد. سطح بیان  miR-133و ژن SRF با استفاده از روش Real time-PCR اندازه گیری شدند. نتایج تحقیق با استفاده از آزمون آماری t تک نمونه و همبسته در سطح 0/01>p استخراج گردید.
    یافته ها
    پس از 14 هفته تمرین استقامتی، بیان miR-133 عضله بازکننده بلند انگشتان گروه تجربی نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری (0/001=p) کاهش پیدا کرد؛ اما بیان miR-133 عضله نعلی افزایش معنی داری (001/0=p) نشان داد. همچنین بیان  miR-133عضله بازکننده بلند انگشتان گروه تجربی نسبت به عضله نعلی همان گروه به طور معنی داری (0/001=p) کاهش و میزان بیان ژن SRF عضله بازکننده بلند انگشتان گروه تجربی به طور معنی داری (0/009=p) افزایش یافت.  اما بیان این ژن در عضله نعلی تغییر نکرد (0/05<p).
    نتیجه گیری
    تمرین استقامتی باعث القاء تغییراتی در بیان miR-133  و ژن SRF متناسب با خصوصیات تارهای تند و کند انقباض می شود.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، عضلات تند انقباض، عضلات کند انقباض، ژن Serum Response Factor، miR-133
  • جواد نعمتی*، مهدی صمدی، وحید حدیدی، لیلا قدرت صفحات 117-126
    زمینه و هدف
    تا به امروز بیش از 100 نوع کیناز شناخته شده است، یکی از معروف ترین آن ها خانواده بزرگ کیناز فعال شده توسط میتوژن (MAPK) است که کیناز تنظیم شده توسط پیام خارج سلولی (ERK) یکی از زیر واحدهای این خانواده می باشد؛ ERK بسیاری از عملکردهای مهم سلولی را کنترل می کنند اما تاثیر تمرین مقاومتی بر پروتئین ERK به روشنی آشکار نشده است. بنابراین هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر 8 هفته تمرین مقاومتی بر ERK تام و فسفریله درعضله تاکننده شست پا (FHL) موش صحرایی نر سالم بود. روش تحقیق: تعداد 12 سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگوداولی به دو گروه مساوی تجربی و کنترل (6=n) تقسیم شدند. گروه تمرین مقاومتی طی 8 هفته و هر هفته 5 جلسه در حالی که وزنه ای به دم آن ها آویزان بود، از نردبان یک متری بالا می رفتند. افزایش بار به صورت هفتگی بر اساس درصدی از وزن بدن به صورت فزآینده اعمال شد. افزایش در هفته اول از 30 درصد شروع و به 200 درصد در هفته هشتم رسید. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، عضله FHL استخراج شد و میزان پروتئین های مربوطه به روش الایزا اندازه‏ گیری گردیدند. برای تحلیل آماری از روش تحلیل واریانس یک طرفه در سطح معنی داری 0/05>p استفاده شد.
    یافته ها
    اجرای تمرین مقاومتی موجب افزایش معنی دار محتوی پروتئینی تام (0/01=p) شد؛ در حالی که تغییر معنی ‏داری در شکل فسفریله آن ایجاد نگردید (0/08=p).
    نتیجه گیری
    احتمالا تمرین مقاومتی طولانی مدت مداخله مناسبی جهت فعال سازی ERK نمی باشد. جهت بررسی تغییرات ایجاد شده ناشی از این تمرینات، شاید بهتر باشد مسیرهای پیام رسانی دیگر مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پروتئین کیناز تنظیم شده توسط پیام خارج سلولی (ERK)، تمرین مقاومتی، پیام رسانی سلولی
  • عباس معمارباشی*، فاطمه معمارباشی صفحات 127-140
    زمینه و هدف
    ملاتونین هورمونی با خواص فیزیولوژیک متنوع از جمله خواص ضددرد و ضدالتهاب می باشد و گزارش های ناهمسویی از اثر آن بر عملکرد ورزشی منتشر شده است. از این رو در تحقیق حاضر سعی شد تا اثر ملاتونین بر کوفتگی عضلانی بررسی شود . روش تحقیق: در این تحقیق نیمه تجربی، 24 آزمودنی سالم مرد در یک طرح دوسو کور تصادفی، به دو گروه تجربی (تعداد 13 نفر، میانگین سنی 0/8±21/45 سال، قد 4/8±175 سانتی متر، وزن 6/9±74/4 کیلوگرم) و دارونما (تعداد 11 نفر، میانگین سنی 1/6±21/8 سال، قد 5/6±174 سانتی متر، وزن 11/2±67/18 کیلوگرم) تقسیم شدند. گروه تجربی، ملاتونین را به میزان 6 میلی گرم در روز به طور خوراکی به مدت 7 روز قبل از تمرین کوفتگی عضلانی، دریافت نمودند و گروه دارونما، کپسول های مشابه حاوی 6 میلی گرم لاکتوز دریافت کردند. کوفتگی عضلانی با استفاده از پروتکل پایین آمدن از پله در هر دو پا ایجاد شد. غلظت سرمی لاکتات دهیدروژناز (LDH)، کراتین فسفوکیناز (CPK)، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و نیز مقیاس آنالوگ بصری درد و درد فشاری در زمان های 7 روز قبل، 24، 48 و 72 ساعت پس از پروتکل ایجاد کوفتگی، مورد اندازه گیری قرار گرفتند. برای بررسی تاثیر ملاتونین، از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد و سطح معنی داری 0/05>p منظور گردید.
    یافته ها
    تنها افزایش معنی داری (0/01>p) در غلظت سرمی CPK گروه دارونما نسبت به گروه تجربی در 24 ساعت بعد از ایجاد کوفتگی عضلانی نسبت به پیش آزمون وجود داشت و شدت مقیاس آنالوگ بصری درد و درد فشاری در هر یک از مراحل، به طور معنی داری در گروه تجربی نسبت به گروه دارونما بالاتر بود (0/05<p).
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق دال بر عدم تاثیر ملاتونین بر شاخص های بیوشیمیایی التهاب، درد ادراکی و درد فشاری است و بنظر می رسد مصرف خوراکی آن با دوز 6 روز/ میلی گرم در طول 7 روز، موجب افزایش درد کوفتگی عضلانی تاخیری شود.
    کلیدواژگان: ملاتونین، کوفتگی عضلانی تاخیری، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام، کراتین فسفو کیناز، لاکتات دهیدروژناز
|
  • Zahra Farshidi, Abbas Ali Gaeini * Pages 9-20
    Background and Aim
    Aerobic endurance training is the most efficient type of physical training. It indicate beneficial effects on obese subjects because of decreasing chronic inflammation. Apelin plays a key role in energy metabolism adjustment. Therefore it is important to study the levels of blood apelin in obese people. The aim of this study was to investigate the effects of 12 weeks of progressive aerobic training on the level of apelin, TNF-α, IL-6 and CRP in obese inactive women.
    Materials and Methods
    In this semi-experimental study, 30 obese inactive women (mean age 37.19±1.75 yr, body mass index 35.01±2.42 kg/m2) with no regular physical training were selected. They were randomly divided into two groups (N=15) including training and control groups. The individuals in the training group performed a progressive aerobic training protocol including running 3 days a week during period of 12 weeks up to the 60 to 80 percent of maximum heart rate. The average of exercise duration in every session was approximately 60 minutes. Fasting blood samples were taken before and after protocol. The concentrations of biochemical markers in plasma and serum were measured by commercial ELISA kits. To extraction of results the two-way ANOVA 2×2 test was applied and the significance level was considered as p≤0.05.
    Results
    Two-way ANOVA was demonstrated the significant decreases in levels of apelin (p<0.001), TNF-α (p<0.001), IL-6 (p<0.001) and CRP (p<0.001) after progressive aerobic training.
    Conclusion
    Progressive aerobic training is related to reduction of fat tissue and cytokines production and consequently decreases in apelin levels. The apelin reduction can be considered as a well-known mechanism to decrease inflammation in obese inactive women.
    Keywords: Progressive aerobic training, Apelin, Tumor necrosis factor alpha, Interleukin 6, C-reactive protein
  • Alireza Rostami, Vahid Tadibi *, Naser Behpoor, Naser Ahmadiasl Pages 21-34
    Background and Aim
    Inactivity and imbalance diet increase the risk of metabolic syndrome, diabetes, and cardiovascular diseases. Regarding the effects of training and garlic extract consumption on glucose, insulin, and lipid profile; this study was conducted to investigate the effects of 8-weeks of endurance and resistance training, and garlic extract supplementation on Bax gene expression, insulin resistance, and nitric oxide (NO) in rats with metabolic syndrome.
    Materials and Methods
    A total of 48 rats with metabolic syndrome (aged 12-wk, mean weight of 325.36±25.22 g) were randomly divided into 6 groups (N=6) as: endurance training (ET), resistance training (RT), garlic extract supplementation (GE), endurance training along with garlic extract supplementation (ET+GE), resistance training along with garlic extract supplementation (RT+GE), and control (con). After familiarization, rats in the experimental groups completed an 8-weeks (3 sessions a week) ET or RT exercise protocol with or without GE (500 mg.kg-1.day-1) supplementation. The Rt-PCR and the Elisa methods were used to assess the Bax gene expression and the serum levels variables, respectively. Data were analysed using one-way ANOVA and the Tukey test (p˂0.05).
    Results
    The results showed that ET and RT with and without the GE consumption significantly reduced the Bax Gene expression (p=0.01) and the insulin resistance (p=0.01) but for the nitric oxide levels (p=0.01) it showed significantly increased. Moreover, increase of the nitric oxide levels in the GE group was significantly greater than the RT+GE, ET and RT groups (p=0.0001).
    Conclusion
    Endurance and resistance training with GE consumption have superior effects on the nitric oxide, insulin, and glucose in rats and can decrease the expression of cardiac apoptosis marker (Bax gene).
    Keywords: Endurance training, Resistance training, Garlic extract, Metabolic syndrome
  • Amirabbas Monazzami *, Sajad Monazzami, Ahmad Hematfar, Amirhossein Monazzami Pages 35-46
    Background and Aim
    During warming up, the use of different types and timing of stretching are very critical, therefore, the purpose of this study was to determine the acute effect of static, ballistic and proprioceptive neuromuscular facilitation stretching on vertical jump, agility and fifty-meter sprint performance in youth soccer players.
    Materials and Methods
    Among 30 youth soccer players who had at least 2 years of training experiences, eleven players were randomly selected, and then divided into six groups, including static stretch (2×5s and 2×10s), dynamic stretch (2×5s and 2×10s) and PNF stretch (10s×6s×15s) and control group. Counter movement jump test, balsom agility test and fifty-meter sprint performance test were used for measuring variables. Two-way ANOVA repeated measure also was used for statistical analyzing of data, and the significant level was set at p
    Results
    The result showed that ballistic stretches (2×5s and 2×10s) have significant increase (p=0.03 & p=0.03 respectively) on vertical jump performance and 50-meter sprint performance (p=0.04 & p=0.04 respectively). The result also showed that static stretches (2×5s and 2×10s) have significant decrease on agility (p=0.02 & p=0.04, respectively) and PNF stretch has only significant decrease on vertical jump performance (p=0.02).
    Conclusion
    The results showed the predominance of ballistic stretching as compared to other methods during the warming-up period. Static and PNF stretches can also use during the short bursts, but, the static and PNF stretches more than 20 seconds, can be lead to decrease the vertical jump, agility and fifty-meter sprint performance in youth soccer players.
    Keywords: stretch, Vertical jump, agility, fifty-meter sprint performance, soccer
  • Maryam Dehghanianfard *, Mohsen Ghanbarzadeh, Abdolhamid Habibi, Hamed Rezaei Nasab Pages 47-57
    Background and Aim
    Acute exercise as a stressful physiological factor, may lead to immune response, and therefore can significantly increase the levels of inflammatory indices. The aim of this study was to compare the effect of one session of acute aerobic activity along vitamin C supplementation on pulmonary function of athletes with exercise induced bronchospasm.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study, 31 athletes were selected homogeneously according to Bruce treadmill test to determine VO2max above 45 ml‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏kg‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏min, further they randomly divided into two vitamin C (N=15) and control (N=15) groups. The subjects were asked to consume 500 mg‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏day vitamin C, three weeks during two-stage implementation of pre-test and post-test during exhaustive activity. The VC, FVC, FEV1, FEV1‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏FVC, PEF and MVV were measured using digital spirometer. The variables were statistically analyzed by paired-sample t test for intra-group comparison and ANCOVA for between groups comparison at a significant level of p<0.05, using SPSS19 software.
    Results
    Consuming vitamin C, during three weeks had no significantly effect on VC (p=0.06); FVC (p=0.83); FEV1 (p=0.60); FEV1‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏FVC (p=0.69); PEF (p=0.18) and MVV (p=0.79), Moreover there was no significant difference between both experimental and control groups in VC (p=0.63); FVC (p=0.31); FEV1 (p=0.12); FEV1‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/‏‏‏FVC (p=0.06); PEF (p=0.36) and MVV (p=0.56).
    Conclusion
    It seems that vitamin C had no significantly effect on mild exercise-Induced bronchospasmin athletes.
    Keywords: Exercise-induced bronchospasm, Pulmonary function, Acute aerobic exercise, Vitamin C
  • Ahmad Parsaeifar, Vliollah Dabidi Roshan * Pages 59-69
    Background and Aim
    Some cytokines are introduced as the predictors of cardiovascular disease risk factors. The aim of this study was to investigate the effect of 8 weeks of aerobic and interval training on serum TNF-ɑ, IL-6 and hs-CRP levels in female basketball players.
    Materials and Methods
    Thirty eight healthy female basketball players voluntarily participated in this study, and further they randomly divided into three groups including continuous, interval and control groups. Blood samples were collected in both pre and post-test after 12 hours of fasting. Continuous and interval training were performed 3 times per week for eight weeks.
    Results
    Eight weeks of continuous and interval training significantly reduced serum IL-6, TNF-ɑ and hs-CRP levels (p<0.05); while these variables had no significant effect in the control group (p>0.05). Moreover, significant difference were found for IL-6 levels between continuous and control group (p=0.005). The same result also were found for TNF-α levels between interval and control groups (p=0.001) as well as also between continuous  training and control group (p=0.03). The mean changes of hs-CRP showed a significant difference between interval and control group (p=0.0001) and also between interval and continuous training group (p=0.01). In this way, Interval training versus aerobic training led to further decrease in levels of IL-6 (20% vs. 13.19%), TNF-α (42.12% vs 29.31%) and hs-CRP (52.17% vs 21.17%), respectively.
    Conclusion
    Both of aerobic and interval training during eight weeks could significantly decreased inflammatory cytokines levels, moreover, interval training made the most changes in these cytokines. Therefore, continuous and interval training are recommended to prevent and control cardiovascular disease risk factors.
    Keywords: Doxorubicin, aging, voluntary physical activity
  • Mostafa Shakiba, Mehrdad Fathi *, Sara Gholami Avval Pages 71-81
    Background and Aim
    Some cytokines are introduced as the predictors of cardiovascular disease risk factors. The aim of this study was to investigate the effect of 8 weeks of continuous and interval training on serum TNF-ɑ, IL-6 and hs-CRP levels in female basketball players.
    Materials and Methods
    Thirty eight healthy female basketball players voluntarily participated in this study, and further they randomly divided into three groups including continuous, interval and control groups. Blood samples were collected in both pre and post-test after 12 hours of fasting. Continuous and interval training were performed 3 times per week for eight weeks.
    Results
    Eight weeks of continuous and interval training significantly reduced serum IL-6, TNF-ɑ and hs-CRP levels (p<0.05); while these variables had no significant effect in the control group (p>0.05). Moreover, significant difference were found for IL-6 levels between continuous and control group (p=0.005). The same result also were found for TNF-ɑ levels between interval and control groups (p=0.001) as well as also between continuous training and control group (p=0.03). The mean changes of hs-CRP showed a significant difference between interval and control group (p=0.0001) and also between interval and continuous training group (p=0.01). In this way, Interval training versus aerobic training led to further decrease in levels of IL-6 (20% vs. 13.19%), TNF-ɑ (42.12% vs 29.31%) and hs CRP (52.17% vs 21.17%), respectively.
    Conclusion
    Both of continuous and interval training during eight weeks could significantly decreased inflammatory cytokines levels, moreover, interval training made the most changes in these cytokines. Therefore, continuous and interval training are recommended to prevent and control cardiovascular disease risk factors.
    Keywords: Aerobic training, Interval training, Interleukin- 6, Tumor necrosis factor, C-reactive protein
  • Karim Azali Alamdari * Pages 83-101
    Background and Aim
    Intracellular adhesion molecules 1 (ICAM-1) is more precise than other inflammatory indices e.g. C reactive protein (CRP) in predicting the future cardiovascular diseases. However, the roles of different types of exercise training on serum ICAM-1 level and also body inflammatory and metabolic states are not fully elucidated in patient with metabolic syndrome (Mets). Therefore, this study was conducted to investigate the effects of 8 weeks of high intensity interval and moderate intensity continuous training on serum ICAM-1, CRP and cardiometabolic risk factors in middle-aged men.
    Materials and Methods
    thirty-four male patient with Mets were randomly divided into three groups including high intensity interval training (n=12), moderate-intensity continuous training (n=12) and Control (n=10). The fasting blood sampling and some other variable measurements were measured at baseline and also after (at 9 am) eight weeks of continuous (at 60-70% of RHR) and interval l (at 70-75% of RHR) training protocols (3 running sessions/week). Blood glucose and lipids were measured using ParsAzmoon company enzymatic kits and serum ICAM-1 and CRP levels also detected with Cusabio company ELIZA kits. Data were analyzed using one way ANOVA and paired samples T tests at 95% Statistical significance level.
    Results
    Both the continuous and interval training protocols decreased blood ICAM-1 (p=0.001, p=0.02), CRP (p=0.001, p=0.02), triglyceride (p=0.001, p=0.001), fasting blood sugar (p=0.001, p=0.001), waist circumference (p=0.001, p=0.04), overall Mets z score (p=0.001, p=0.001) and HOMA-IR (p=0.03, p=0.008) respectively, while HDL was significantly increased (p=0.001, p=0.01). However, with regard to HDL (p=0.005), waist circumference (p=0.001) and Mets Z score (p=0.001), moderate-intensity continuous training showed significantly more effectiveness than high intensity interval training. 
    Conclusion
    In spite of the equal effectiveness of both training protocols upon serum ICAM-1 and CRP, continuous training had more pronounced effects on waist circumference, blood HDL and overall severity of Mets which makes this protocol a better candidate to be prescribed for patients with Mets.
    Keywords: Interval training, Continuous training, Inflammation, Metabolic syndrome
  • Raziyeh Rezaei, Saeed Shakeriyan *, Masoud Nikbakht, Faranak Hadi Pages 103-115
    Background And Aim
    MicroRNA-133 and SRF is involved in various cellular processes, but the effect of endurance training on gene expression of this factors in fast and slow twitch muscles has still remained unclear. The aim of this study was to evaluate the effect of endurance training on miR-133 and SRF gene expression in fast and slow twitch muscles in male Wistar rats.
    Materials and Methods
    In this study, 14 rats weighing 113±20 grams (5 weeks age) were housed under controlled conditions, after familiarization protecols they were randomly assigned into control (7 rats) and experimental (7 rats) groups. The experimental group performed 14 weeks, 6 session per week endurance training program (that gradually reached to 60 min and 30 m / min) on treadmill and 48 hours after the end of the last session, both groups were sacrificed. The soleus and EDL muscles were removed. The gene expression level of miR-133 and SRF were measured using real- time RT-PCR. Data were analysd by sample t-test.
    Results
    After 14 weeks of endurance training the gene expression of miR-133 of fast twitch muscle (EDL) in experimental group significantly decreased (p=0.001) than control group .But the miR-133 gene expression of slow twitch muscle (soleus) in experimental group was significantly increased (p=0.001) than control group. Also miR-133 gene expression of EDL of experimental group was significantly decresed (p=0.001) than soleus muscle of the same group; the rate of SRF gene expression of EDL of experimental group increased significantly (p=0.009) but it did not effect on SRF gene expression in soleus.
    Conclusion
    Endurance training induced differences in gene expression of miR-133 and SRF gene consistent to specification of fast and slow twitch muscles.
    Keywords: Endurance training, Fast twitch muscle, Slow twitch muscle, SRF gene, miR-133
  • Javad Nemati *, Mahdi Samadi, Vahid Hadidi, Leila Ghodrat Pages 117-126
    Background and Aim
    To date, more than 100 types of kinases have been known that one of the most famous of them is the large family of mitochondria -cased kinases (MAPK), which regulated by the out-cell message (ERK). The ERK controls many important cellular functions, but the effect of resistance training on ERK protein has not been clearly revealed. The aim of this study was to investigate the effect of resistance training on the expression of total and phosphorylated ERK proteins in the flexor hallucis longus muscle (FHL) in healthy male rats.
    Materials and Methods
    For this purpose, 12 male Sprague Dawley rats were randomly divided into groups as experimental (n=6) and control (n=6). The experimental groups exerted resistance training including climbing on a ladder during the 8 weeks, 5 sessions per week with a weight hanging on to the tail carried out increased load has been done weekly based on body weight of mice so that the first week was from 30% to 200% in 8 weeks. Fourty eight hours after the last training session, FHL muscle was extracted and the expression of the relevant protein was measured by ELISA. For statistical analysis, one-way ANOVA method was used with a significance level of 0.05.
    Results
     The results showed that resistance exercise significantly increased the total protein content (p=0.01) but had no significantly increased its phosphorylated form (p=0.08).
    Conclusion
    Probably, long-term resistance training is not an appropriate intervention to ERK activation. In order to investigate this exercise induced changes, perhaps it is better to examine other signalling pathways.
    Keywords: Extracellular signal-regulated kinase protein, Resistance training, Cell signaling
  • Abbas Meamarbashi *, Fatemeh Meamarbashi Pages 127-140
    Background and Aim
    Melatonin is the hormone with different physiological effects, especially on analgesic and anti-inflammatory properties. contradictory reports published on the effect of melatonin on exercise performance. The present study attempt aimed to determine the effect of one-week oral administration of melatonin on delayed-onset muscle soreness (DOSM).
    Materials and Methods
     In this semi-experimental study, 24 healthy male subjects randomly divided into experimental and control groups. The experimental group received 6 mg per day melatonin, seven days before eccentric exercise and control group similarly received placebo. Muscle soreness produced in both feet during descending from a 50 cm bench. Serum Lactate dehydrogenase (LDH) and Creatine phosphokinase (CPK) concentration and total Antioxidant capacity (TAC) as well as the Visual Analogue Scale (VAS) of the pain and pressure pain, 7 days before eccentric protocol and 24, 48 and 72 hours after that were measured. Repeated measure analysis of variance (ANOVA) with Bonferroni comparison between two groups in each time was employed at p
    Results
    CPK concentration was significantly increased in the placebo group when compared before and 24 hours after DOMS (P<0.001). Perceived pain and pressure pain, 7 days before protocol and 24 and 48 hours after protocol were significantly higher in the experimental group (P<0.01).
    Conclusion
    The results of this study indicated no significant increase in the TAC and the same oral supplementation with melatonin consumption (6 mg per day for seven days) had no positive effect on TAC and the biochemical and clinical symptoms of the DOMS, therefore it seems melatonin increases pain in the DOMS.
    Keywords: Melatonin, Delayed-onset muscle soreness, Total antioxidant capacity, Creatine phosphokinase (CPK), Lactate dehydrogenase (LDH)