فهرست مطالب

مجله پژوهش های ژنتیک گیاهی
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خدیجه موسی خلیفانی، رضا درویش زاده*، مسعود ابرین بنا، آرام نوری صفحات 1-16
    آفتابگردان (Helianthus annuus L.) یک محصول مهم زراعی می باشد که روغن آن ارزش غذایی و اقتصادی بالایی دارد. پوسیدگی پایه ی ساقه که توسط قارچ های Sclerotinia sclerotiorum و S. minor ایجاد می شود، یکی از بیماری های مهم و مخرب آفتابگردان است. استفاده از ارقام مقاوم به عنوان مهمترین و موثرترین روش برای کنترل بیماری در نظر گرفته می شود. در پژوهش حاضر، ارتباط و پیوستگی بین 30 جفت نشانگر ریزماهواره با مقاومت به سه جدایه S. sclerotiorum و سه جدایه S. minor در 100 لاین آفتابگردان با استفاده از نرم افزارهای Structure و Tassel مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس 30 جفت نشانگر ریزماهواره مورد استفاده در این مطالعه، ساختار ژنتیکی جمعیت به دو زیر جمعیت (2=K) تقسیم گردید که نتایج حاصل از رسم بارپلات نیز موید آن بود. در تجزیه ارتباط با استفاده از نرم افزارTASSEL  از طریق دو روشGLM  و MLM ، به ترتیب 14 و 12 نشانگر SSR شناسایی شد که ارتباط معنی داری با نواحی ژنومی کنترل کننده مقاومت به بیماری داشتند و تغییرات قابل توجهی از صفت را توجیه نمودند. شناسایی نشانگرهای مشترک مانند نشانگر ORS617 برای جدایه های M1 از گونه S.minor و J1 از گونه S.sclerotiorum می تواند ناشی از اثرات پلیوتروپی یا پیوستگی نواحی ژنومی دخیل در کنترل مقاومت به این جدایه ها باشد. به دلیل اینکه این نشانگرها گزینش همزمان مقاومت به چندین جدایه قارچی را امکان پذیر می سازد، در برنامه های به نژادی آفتابگردان جهت انتخاب به کمک نشانگر (MAS) و تولید ارقام مقاوم به بیماری اهمیت اساسی دارد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، پوسیدگی اسکلروتینیایی، عدم تعادل پیوستگی، مقاومت افقی، مکان یابی ژن
  • سیده زهرا حسینی، بهروز شیران، محمدعلی ابراهیمی* صفحات 17-28
    رابطه فیلوژنتیک بین 12 گونه وحشیPrunus ، یک رقم زراعی بادام و یک رقم هلو، با استفاده از توالی های ناحیه ITS1-5.8S rDNA-ITS2 هسته و ناحیه trnL DNA کلروپلاستی و با روش های حداکثر شباهت و نزدیک ترین همسایگی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از داده های  ITS در این پژوهش تنها توانست گونه های مورد مطالعه Prunus را به دو گروه تقسیم کند اما در تفکیک بخش ها از یکدیگر کارایی لازم را نداشت. گونه P. tenella نسبت به سایر گونه های مورد مطالعه، در فاصله ژنتیکی دورتری قرار گرفت و به نظر می رسد این گونه به Amygdalus تعلق ندارد. همچنین با استفاده از داده های ITS می توان گزارش نمود، Prunus مونوفیلتیک می باشد. فواصل ژنتیکی برای هرجفت از گونه ها مشخص شد و میانگین فاصله ژنتیکی در بین گونه ها تنها کمترین فاصله ژنتیکی را در داخل جنس نشان می دهد. بر اساس نتایج این تحقیق می توان Prunus را بصورت تک جنس گزارش نمود و با توجه به شباهت بسیار زیاد ناحیه trnL در گونه های وحشی بادام، احتمالا جد مادری Prunus یکی بوده و trnL نشانگر خوبی برای جداسازی گونه های موجود در بادام نیست.
    کلیدواژگان: فیلوژنی، ITS1-5، 8S rDNA-ITS2، Prunus species، trnL کلروپلاستی
  • فرانک خان ماکو، سید ابوالقاسم محمدی*، رباب سلامی، سعید اهری زاد صفحات 29-40
    بیماری های قارچی به خصوص زنگ های زرد و قهوه ای باعث کاهش عملکرد گندم در ایران و جهان می شوند. در این مطالعه، تنوع ژنتیکی 20 رقم گندم نان با پاسخ متفاوت به زنگ های قهوه ای و زرد با استفاده از آغازگرهای طراحی شده براساس نواحی حفاظت شده ژن های مقاومت به بیماری بررسی شد. الگوی نواری نشانگرهای چند شکل به صورت غالب امتیازدهی و تعداد نوار تکثیر شده و درصد چند شکلی تعیین گردید. علاوه بر این، برای هر ترکیب آغازگری، پارامترهای محتوای اطلاعات چند شکلی (PIC) و شاخص نشانگر (MI) محاسبه شد. از مجموع 11 آغازگر منفرد و جفت، پنج ترکیب آغازگری به همراه یک آغازگر منفرد تکثیر مناسب و قابل امتیازدهی تولید کردند. حداکثر و حداقل میانگین PIC به ترتیب مربوط به آغازگر LLOOP-1 و جفت آغازگر H2016-H2020 با میزان 50/0 و 28/0 بود. جفت آغازگرهای H2016-H1146 و H2016-H2020 با میانگین80/4 و 84/2 به ترتیب حداکثر و حداقل MI را داشتند. تجزیه خوشه ایبراساس الگوریتم Neighbor-Joining و ضریب فاصله تکاملی P-distance، ارقام مورد مطالعه را به چهار گروه منتسب کرد و این گروه بندی با پاسخ به زنگ زرد ارقام مطابقت داشت. در تجزیه به بردارهای اصلی، پراکنش ارقام براساس دو بردار اصلی اول، چهار گروه حاصل از تجزیه خوشه ایرا تایید کرد.
    کلیدواژگان: آنالوگ های ژن های مقاومت، تنوع ژنتیکی، زنگ زرد، زنگ قهوه ای
  • رویا زیرک، علی سلیمانی*، مهرشاد زین العابدینی، حمید حاتمی ملکی، عزیزاله خیری صفحات 41-54
    در این تحقیق تنوع ژنتیکی تعداد 30 ژنوتیپ سنجد متعلق به زیستگاه های استان آذربایجان شرقی (مناطق تبریز، مراغه و ملکان) با استفاده از نشانگرهای مرفولوژیکی و ملکولی AFLP ارزیابی شد. نتایج آماره های توصیفی صفات کمی و کیفی بیانگر وجود تنوع در ژرم پلاسم مورد ارزیابی بود. با استفاده از الگوریتم UPGMA بر پایه صفات کمی و کیفی، ژنوتیپ ها در 5 گروه قرار گرفتند. در گروه اول بیشتر ژنوتیپ های منطقه مراغه و در گروه سوم بیشتر ژنوتیپ های منطقه تبریز قرار گرفتند. از تعداد 14 ترکیب آغازگر EcoRI-MseI برای انگشت نگاری ژنوتیپ ها استفاده شد و در مجموع تعداد 439 نوار چند شکل تکثیر شد. براساس معیار تشابه جاکارد، کمترین شباهت ژنتیکی (25 درصد) بین ژنوتیپ های 19 (منطقه ملکان) و 27 (منطقه مراغه) مشاهد شد. نتایج تجزیه به مختصات اصلی بیانگر پوشش ژنومی مناسب نشانگرهای AFLP انتخاب شده در این مطالعه بود. بیشترین مقدار محتوای اطلاعات چندشکل (83/0 درصد) مربوط به ترکیب آغازگری MTTT-EGA و کمترین مقدار آن (33/0 درصد) مربوط به ترکیب آغازگریMGT- ETAبود. تجزیه خوشه ایبا استفاده از داده های ملکولی ژنوتیپ ها را در 3 گروه قرار داد. بر  این اساس توده هایی با توزیع مناطق جغرافیایی مشابه در کنار هم قرار نگرفتند، لیکن گروه بندی بر اساس صفات مرفولوژیکی کمی و کیفی تا حدود زیادی با توزیع جغرافیایی ژنوتیپ ها همخوانی نشان داد. این نتایج بر اساس نظریه تکامل همگرا و تا حدودی بدلیل تکثیر غیرجنسی سنجد از ژنوتیپ های مادری محدود و توزیع آنها در مناطق جغرافیایی مورد مطالعه، قابل تفسیر می باشد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، سنجد، صفات کمی، AFLP
  • سیده زهرا حسینی، احمد اسماعیلی*، سید سجاد سهرابی صفحات 55-72
    خشک سالی یکی از عوامل مهم محدودکننده تولید در جهان است و کاربرد روش های به نژادی یک راهکار اساسی در تولید ارقام متحمل و سازگار به تنش خشکی می باشد. به منظور بررسی و تعیین موثرترین شاخص های تحمل به تنش و شناسایی ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی، 15 ژنوتیپ گلرنگ، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط (تنش کم آبیاری و بدون تنش)، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها از نظر صفات مورد مطالعه، شاخص های مقاومت به تنش و نیز عملکرد در دو شرایط محیطی تنش و بدون تنش وجود دارد. همبستگی مثبت و معنی داری بین عملکرد دانه در شرایط تنش با شاخص تحمل تنش میانگین هارمونیک و شاخص میانگین هندسی بهره وری برآورد شد و نشان داد که این شاخص ها برای تعیین ژنوتیپ های متحمل به خشکی مناسب می باشند. بین شاخص های حساسیت به تنش و شاخص تحمل با عملکرد دانه در شرایط تنش هیچ رابطه معنی داری دیده نشد، بنابراین این شاخص ها برای شناسایی ژنوتیپ های متحمل به خشکی مناسب نبودند. در مجموع با استفاده از نمودار پراکنش سه بعدی، تجزیه به مولفه های اصلی و تجزیه بای پلات، دو ژنوتیپ 6 (Syrian) و 8 (Kino-76) به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها برای شرایط تنش خشکی و پرعملکردترین ژنوتیپ ها برای شرایط بدون تنش انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: تجزیه بای پلات، تجزیه به مولفه های اصلی، شاخص تحمل تنش، گلرنگ
  • الهام نصیری، عاطفه صبوری*، اکبر فرقانی، مسعود اصفهانی صفحات 73-84
    به نژادگران در راستا ی انتخاب بهترین والدین برای تلاقی، در پی ارقام یا ژنوتیپ هایی هستند که از نظر ژنتیکی از هم دور باشند که می توان از طریق بررسی فاصله ی بین ژنوتیپ ها با استفاده از تجزیه خوشه ایبه این هدف دست یافت. پژوهش حاضر با هدف گروه بندی 50 ژنوتیپ برنج هوازی و غرقابی براساس خصوصیات بیوشیمایی از جمله میزان آهن، روی، منگنز و پروتئین دانه و نشانگر های DNA پیوسته به آن ها انجام شد. براساس نتایج تجزیه خوشه ایبه روش Ward ژنوتیپ های مورد مطالعه در چهار گروه قرار گرفتند.گروه سوم به عنوان کوچک ترین گروه با سه ژنوتیپ (IR82635-B-B-82-2، Caiapo و گوهر)، برای تمام متغیرها بویژه عناصر مورد بررسی بالاترین مقدار را به خود اختصاص دادند. میانگین میزان آهن، روی، منگنز و پروتئین این گروه بترتیب 39/32، 15/34، 66/25 میلی گرم در کیلوگرم و 71/6 درصد بدست آمد. از سوی دیگر براساس اطلاعات مولکولی نشانگرهای ریزماهواره که بر اساس مطالعات مکان یابی QTL، مرتبط با عناصر مذکور شناسایی شده بودند، ژنوتیپ ها به دو گروه بزرگ تقسیم شدند. به طوری که قسمت اعظم ژنوتیپ های برنج غیربومی و هوازی در گروه مجزایی قرار گرفتند. میزان همبستگی ماتریس فاصله اقلیدوسی بین ژنوتیپ ها از لحاظ میزان عناصر و پروتئین و ماتریس تشابه ژنتیکی بر اساس اطلاعات نشانگرهای ریزماهواره  (Nei) با آزمون همبستگی منتل در سطح احتمال یک درصد معنی دار برآورد شد که می تواند دلیلی بر اعتبار پیوستگی ژنتیکی این نشانگرها با نواحی ژنومی کنترل کننده این عناصر در جمعیت حاضر باشد.
    کلیدواژگان: برنج، تجزیه خوشه ای، عناصر بیوشیمایی، غرقابی، هوازی
  • مهتاب صمدی گرجی*، علی زمان میرآبادی، کامبیز فروزان، مصطفی حق پناه صفحات 85-94

    این ‌‌‌آزمایش ‌‌‌به ‌‌‌منظور ‌‌‌ارزیابی ‌‌‌تنوع ‌‌‌ژنتیکی ‌‌‌تعدادی ‌‌‌از ‌‌‌ژرم ‌‌‌پلاسم‌های ‌‌‌وارداتی ‌‌‌بادام‏‌زمینی ‌‌‌از ‌‌‌بانک ‌‌‌بذر ‌‌‌کشور ‌‌‌استرالیا ‌‌‌در ‌‌‌مرکز ‌‌‌تحقیقات ‌‌‌کاربردی ‌‌‌و ‌‌‌تولید ‌‌‌بذر ‌‌‌شرکت ‌‌‌توسعه ‌‌‌کشت ‌‌‌دانه‌های ‌‌‌روغنی ‌‌‌اجرا ‌‌‌شد. ‌‌‌ارزیابی ‌‌‌12 ‌‌‌صفات ‌‌‌مورفولوژیکی ‌‌‌مرتبط ‌‌‌با ‌‌‌عملکرد ‌‌‌در ‌‌‌قالب ‌‌‌طرح ‌‌‌بلوک ‌‌‌کامل ‌‌‌تصادفی ‌‌‌در ‌‌‌سه ‌‌‌تکرار ‌‌‌در ‌‌‌سال ‌‌‌زراعی ‌‌‌1394 ‌‌‌صورت ‌‌‌گرفت. ‌‌‌نتایج ‌‌‌آزمایش ‌‌‌نشان ‌‌‌داد ‌‌‌که ‌‌‌تفاوت ‌‌‌بین ‌‌‌ژنوتیپ‌‏ها ‌‌‌برای ‌‌‌کلیه ‌‌‌صفات ‌‌‌در ‌‌‌سطح ‌‌‌احتمال ‌‌‌یک ‌‌‌درصد ‌‌‌معنی‏‌دار ‌‌‌بود. ‌‌‌همچنین ‌‌‌در ‌‌‌مورد ‌‌‌همه ‌‌‌صفات، ‌‌‌ضریب ‌‌‌تنوع ‌‌‌فنوتیپی ‌‌‌از ‌‌‌ضریب ‌‌‌تنوع ‌‌‌ژنتیکی ‌‌‌بیشتر ‌‌‌بود ‌‌‌که ‌‌‌نشان‏‌دهنده ‌‌‌تاثیر ‌‌‌عوامل ‌‌‌محیطی ‌‌‌بر ‌‌‌روی ‌‌‌صفات ‌‌‌مورد ‌‌‌بررسی ‌‌‌می‌‏باشد. ‌‌‌میزان ‌‌‌وراثت‏‌پذیری ‌‌‌عمومی ‌‌‌از ‌‌‌80.25 ‌‌‌درصد ‌‌‌(عرض ‌‌‌دانه) ‌‌‌تا 99.54 ‌‌‌درصد ‌‌‌(وزن ‌‌‌صددانه) ‌‌‌متغیر ‌‌‌بود ‌‌‌که ‌‌‌مقدار ‌‌‌آن ‌‌‌برای ‌‌‌عملکرد ‌‌‌دانه 96.85 ‌‌‌درصد ‌‌‌بود. ‌‌‌بالاترین ‌‌‌میزان ‌‌‌ضرایب ‌‌‌تغییرات ‌‌‌فنوتیپی ‌‌‌و ‌‌‌ژنوتیپی ‌‌‌مربوط ‌‌‌به ‌‌‌صفت ‌‌‌وزن ‌‌‌غلاف ‌‌‌بدست ‌‌‌آمد، ‌‌‌بنابراین ‌‌‌می‌‏توان ‌‌‌به ‌‌‌استفاده ‌‌‌از ‌‌‌روش ‌‌‌انتخاب ‌‌‌برای ‌‌‌بهبود ‌‌‌این ‌‌‌صفت ‌‌‌امید ‌‌‌داشت ‌‌‌و ‌‌‌از ‌‌‌آن ‌‌‌به ‌‌‌عنوان ‌‌‌یک ‌‌‌معیار ‌‌‌انتخاب ‌‌‌برای ‌‌‌بهبود ‌‌‌عملکرد ‌‌‌دانه ‌‌‌بهره ‌‌‌جست. ‌‌‌نتایج ‌‌‌همبستگی ‌‌‌ژنتیکی ‌‌‌بین ‌‌‌صفات ‌‌‌نشان ‌‌‌داد ‌‌‌که ‌‌‌بین ‌‌‌عملکرد ‌‌‌دانه ‌‌‌با ‌‌‌وزن ‌‌‌دانه ‌‌‌و ‌‌‌عملکرد ‌‌‌غلاف ‌‌‌همبستگی ‌‌‌معنی‌‏داری ‌‌‌وجود ‌‌‌دارد. ‌‌‌در ‌‌‌تجزیه ‌‌‌خوشه‌ای ‌‌‌با ‌‌‌استفاده ‌‌‌از ‌‌‌روش ‌‌‌وارد، ‌‌‌ژنوتیپ‌‏های ‌‌‌مورد ‌‌‌مطالعه ‌‌‌به ‌‌‌چهار ‌‌‌گروه ‌‌‌اصلی ‌‌‌تقسیم‌بندی ‌‌‌شدند.

    کلیدواژگان: بادام زمینی، تجزیه خوشه ای، تنوع ژنتیکی، صفات مورفولوژیکی
|
  • Khadijeh Mousa Khalifani, Reza Darvishzadeh*, Masoud Abrinbana, Aram Nouri Pages 1-16
    Sunflower (Helianthus annuus L.) is an important crop that its oil has nutritional and high economic value. Basal stem rot, caused by Sclerotinia sclerotiorum and S. minor, is one of the important and devastating disease of sunflower. The use of resistant cultivars is considered as the most important and effective method to control the disease. In this study, the reaction of 100 oily sunflower lines to three isolates of S. sclerotiorum and three isolates of S. minor was studied. Identification of gene loci associated with resistance to disease was done with markers produced with 30 SSR primers pairs. The results showed that some of sunflower genotypes had well resistant to Sclerotinia disease. Population structure analysis using Structure software identified 2 subpopulations (K=2). Association analysis using TASEEL software with general and mixed linear models (GLM and MLM) identified 14 and 12 loci, respectively that have significant association with resistant genes related to Sclerotinia. ORS617 locus was commonly related to genes associated with resistance to M1 from S. minor and J1 from S. sclerotiorum. The common markers are important in sunflower breeding programs making possible simultaneously selection for several traits and producing resistant cultivars to Sclerotinia disease.
    Keywords: Sunflower, Sclerotinia rot, Linkage disequilibrium, Horizontal resistance, Gene mapping
  • Seyedeh Zahra Hosseini, Behroz Shiran, Mohammad Ali Ebrahimi* Pages 17-28
    Phylogenetic relations among 12 wild species of almonds, one cultivated almond and one species of peach were investigated by using of ITS1-5.8S rDNA-ITS2 sequences and trnL region of chloroplast DNA. To do this, maximum-parsimony and neighbor joining analysis adopted. Results of ITS data showed that studied species of Prunus only divided in two groups but incapable to separate different sections. P. tenella showed more diverse genetic distance in compare to other studied species and it seems that this species does not belong to Amygdalus. Also, by using the ITS data it can be reported that Prunus is monophyletic. In this research, the genetic distances for each pair of species were determined and the average genetic distance between species shows only the lowest genetic distance within the genus. Therefore, Prunus is a single genus. Regarding its high similarity of trnL region in wild almond species, it can be reported that maternal ancestor of Prunus is the same and trnL is not optimum marker to separate species of almond.
    Keywords: Phylogeny, ITS1-5.8S rDNA-ITS2, Prunus species, trnL chloroplast
  • Faranak Khanmakoo, Seyed Abolghasem Mohammadi*, Robab Salami, Saeed Aharizad Pages 29-40
    Fungal diseases, especially leaf and stripe rusts are wheat yield reducing factors in Iran and the world. In this study, genetic diversity of 20 wheat varieties with different response to leaf and stripe rusts were studied using primers designed based on the conserved regions of plant disease resistance genes. The banding patterns of polymorphic markers were scored as dominant and number of amplified bands and percentage of polymorphism were determined. In addition, for each primer combination, polymorphic information content (PIC) and marker index (MI) were calculated. Out of the 11 used single primers and primer combinations, five primer combinations and a single primer produced scorable amplification. The maximum and minimum of PIC were observed for LLOOP-1 and H2016-H2020 primer combination with mean value of 0.50 and 0.28, respectively. The primer combinations of H2016-H1146 and H2016-H2020 with mean values of 4.80 and of 2.84, had minimum and maximum of MI, respectively. Cluster analysis based on Neighbor-Joining algorithm and evolutionary P-distance coefficient assigned the varieties into four groups which were in agreement with their response to yellow rust. In principal coordinate analysis, the scatter plot of varieties based on two first coordinates confirmed the groups obtained from cluster analysis.
    Keywords: Resistance gene analogues, Genetic diversity, Yellow rust, Leaf rust
  • Roya Zirak, Ali Soleimani*, Mehrshad Zeinolabedini, Hamid Hatami Maleki, Azizolah Kheiri Pages 41-54
    Genetic diversity among Russian olive genotypes in three different regions of East-Azerbaijan province (includes Tabriz, Maragheh and Malekan) were assessed using morphological and molecular (AFLP) markers. Results of the quantitative and qualitative traits statistics showed a significant genetic variation among studied germplasm and categorized them in five distinguished groups. The most number of genotypes from Maragheh region were in group 1, while, the group 3 consisted of the majority of genotypes from Tabriz region. All genotypes were analyzed with 14 EcoRI-MseI primer combinations. A total of 439 informative and polymorph AFLP markers was generated and analyzed. Based on Jaccard Similarity Index, the minimum genetic similarity was observed between genotype 19 (from Malekan region) and 27 (from Maragheh). The principal coordinate analysis (PCoA) showed the suitable genomic distribution of AFLP markers among individuals. The highest (0.83 %) and lowest (0.33 %) polymorphic information content achieved by primers combination MTTT-EGA and MGT-ETA, respectively. Cluster analysis using molecular data and UPGMA algorithm, classified the studied genotypes in three distinguished groups. The genotypes at the same geographical region did not classify in the same group based on clustering by molecular data. However, this achieved to a large extent when they were classified groups using morphological traits. This result might be explained in terms of convergent evolution and some in part due to asexual propagation of Russian olive from the limited maternal genotypes and distribution across the different geographical regions.
    Keywords: Genetic diversity, Elaeagnus angustifolia, Quantitative traits, AFLP
  • Seyedeh Zahra Hosseini, Ahmad Ismaili*, Seyed Sajad Sohrabi Pages 55-72
    Drought is a threaded factor in the world production and application of breeding methods could improve the tolerant and adapted cultivators under drought stress condition. In order to evaluate and determine the stress tolerance indices and identifion of tolerant genotypes to drought stress, 15 safflower genotypes were evaluated in a randomized complete block design with three replications in two conditions (stress and non-stress). Analysis of variance showed significant differences among genotypes for all traits, stress tolerance indices and yield in both conditions. Significant positive correlation was found between grain yield in the stress condition with indicators stress tolerance index, harmonic mean and geometric mean productivity indicating that these indices are suitable criteria for screening drought tolerant genotypes. No significant correlation was observed between Ys with tolerance index and mean productivity, hence they can be discarded as the desirable markers for identifying drought tolerant genotypes. In conclusion, using a graphical approach of three dimensional scatter plots, Principal component analysis and biplot analysis, two tolerant genotype (Syrian and Kino-76) were selected for future programs in stress and non-stress condition.
    Keywords: Biplot analysis, Principal component analysis, Stress tolerance index, Safflower
  • Elham Nasiri, Atefeh Sabouri*, Akbar Forghani, Masoud Esfahani Pages 73-84
    In order to select the best parents for crossings, plant breeders seek varieties or genotypes with highest genetic dissimilarities. This can be achieved by measuring the similarities among genotypes, using multivariate analysis methods such as cluster analysis. This study aimed to group 50 aerobic and lowland rice genotypes based on biochemical characteristics including Iron, Zinc, Manganese and protein, and their linked DNA markers. According to the cluster analysis results using Ward method, the genotypes were assigned to four groups. The third group, as the smallest group including three genotypes (IR82635-B-B-82-2, Caiapo, and Gohar), had the highest value for these micronutrients. Their mean value for Iron, Zinc, Manganese, and protein were 32.39, 34.15, 25.66 mg/kg and 6.71%, respectively. Also, all genotypes were classified into two main groups based on microsatellite markers information, that according to QTL mapping studies these markers were identified as linked to elements. So, the most of non-local genotypes and aerobic rice cultivars were assigned in a separate group. The correlation between Euclidean distance of elements and protein matrix and genetic similarity matrix (Nie) using Mental correlation test was estimated significant (p<0.01) that can be evidence of a genetic relationship between the SSR markers and genome controlling regions of elements in this population.
    Keywords: Rice, Cluster analysis, Aerobic, Biochemical elements, Lowland
  • Mahtab Samadi Gorji*, Ali Zaman Mirabadi, Kambiz Forozzan, Mostafa Haghpanah Pages 85-94

    This experiment was conducted to evaluate genetic diversity in 72 peanut accessions (Arachis hypogaea L.), which introduced from seed bank of Australia in training and seed production research center of oilseeds company, Iran. Twelve major morphological traits recorded during 2013 growing season using a randomized complete block design with three replications. The results showed that the difference between genotypes for all traits was significant. In addition, coefficient of phenotypic variation was greater than coefficient of genotypic variation for all traits, indicating the effect of environment on recorded traits. The broad-sense heritability ranged from 80.25% (for seed width) to 99.54% (for 100 seed weight) and was 96.85% for grain yield. The highest phenotypic and genotypic coefficients of variation obtained for the pod weight, thus, it is possible to improve this trait by selection method and this trait could use as a selection index to improve grain yield. Genetic correlation indicated a high significant correlation between grain yield with grain weight and pod yield. The studied genotypes divided to four groups by cluster analysis based on Ward method.

    Keywords: Peanut, Cluster analysis, Genetic diversity, Morphological traits