فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال نهم شماره 2 (تابستان 1398)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال نهم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشاد ندری، علی خوانین *، فرحناز خواجه نصیری، مسعود قنبری کاکاوندی، زهره مظاهری صفحات 84-94
    مقدمه
    نظر به این که صدا و ارتعاش از شیوع بالایی درمحیط های کاری برخوردار بوده و مطالعات قبلی بیش تر به تاثیرات شنوایی و اسکلتی عضلانی این دو عامل پرداخته اند، این مطالعه با هدف تعیین نقش حفاظتی عصاره دارچین بر سطح هورمون های جنسی، وزن بدن و وزن بیضه رت نر بالغ مواجهه یافته با صدا و ارتعاش انجام پذیرفت.
    روش کار
    64 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار در قالب 8 گروه به صورت اول کنترل، دوم دریافت عصاره دارچین(دوز 75 میلی گرم بر کیلوگرم)، سوم در معرض صدا(تراز 100 دسی بل)، 8 ساعت در روز(7:00-23:00)، چهارم در معرض صدا و دریافت عصاره دارچین، پنجم در معرض ارتعاش تمام بدن(شتاب ارتعاشی 1 متر بر مجذورثانیه)، 8 ساعت در روز(7:00-23:00)، ششم در معرض ارتعاش تمام بدن و دریافت عصاره، هفتم مواجهه با صدا و ارتعاش، 8 ساعت در روز(7:00-23:00) و هشتم مواجهه با صدا و ارتعاش و دریافت عصاره از طریق گاواژ تقسیم بندی شدند. پس از 50 روز، از رت ها خون گیری شد و سطح هورمون های LH، FSH و تستوسترون با کیت های مخصوص الایزا تعیین و در ادامه بیضه ها جهت تعیین پارامترهای وزنی از بدن حیوان خارج گردید. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS انجام پذیرفت.  
    یافته ها
    در این مطالعه عامل صدا بر سه هورمون LH، FSH و تستوسترون اثر کاهشی در حالی که ارتعاش تمام بدن صرفا بر هورمون تستوسترون اثر کاهشی داشت(P<0.05). ترکیب دو عامل صدا و ارتعاش توانست با گروه کنترل با هورمون های LH و تستوسترون اختلاف معنادار ایجاد نماید(P<0.05). سه عامل صدا، ارتعاش تمام بدن و ترکیب آن ها توانست در متغیر وزن نهایی بدن با گروه کنترل اختلاف معنادار حاصل نماید(P<0.05). عصاره دارچین توانست سطح سه هورمون جنسی را نسبت به گروه کنترل افزایش دهد(P<0.05).
    نتیجه گیری
    عصاره دارچین (به دلیل خواص آنتی اکسیدانی) بر سطح هورمون های جنسی رت های در معرض عوامل زیان آور صدا و ارتعاش اثر حفاظتی داشته و مطالعات بیش تر جهت تعیین مکانیسم دقیق عصاره دارچین در دوزهای متنوع در نمونه های انسانی و حیوانی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: صدا، ارتعاش، هورمون های جنسی، دارچین
  • روح الله قاسمی، فریده گلبابایی*، محمد جواد جعفری، محمدرضا پورمند، ساسان رضایی، رامین نبی زاده، انسیه ماسوریان صفحات 95-104
    مقدمه
    امروزه آلودگی هوا به عنوان موضوع مهم محیطی و بهداشتی مطرح است. فرآیندهای کنترلی بیولوژیکی به دلیل دوام، صرفه اقتصادی و دوست دار محیط زیست توانستند جایگزین مناسبی برای روش های فیزیکوشیمیایی شوند. فناوری بیولوژیکی برمبنای فعالیت میکروارگانیسم ها قراردارد. در این مطالعه، قابلیت باکتری سودوموناز پوتیدا  و قارچ پلاروتوس استراتوس در تصفیه جریان گازی آلوده حاوی تولوئن و تجزیه بیولوژیکی آن تحت شرایط عملیاتی مشابه مورد مقایسه قرار گرفت.
    روش کار
    بدین منظور، یک بیوفیلتر شامل دو ستون موازی در مقیاس آزمایش گاهی طراحی و ساخته شد و آزمایشات در این دو ستون برمبنای اندازه گیری کارایی حذف، ظرفیت حذف و افت فشار صورت گرفت، به گونه ای که در یکی از ستون ها باکتری و در دیگری قارچ تلقیح شد.   
    یافته ها
    آزمایشات مربوط به باکتری 20 روز و آزمایشات مربوط به قارچ 14 روز به طول انجامید. میزان بار ورودی برای بیوفیلتر باکتریایی و برای بیوفیلتر قارچ به ترتیب عبارت از i 11.65±2.26 g/m3.h و 11.94±2.56 بودند. نتایج نشان داد بیوفیلتر قارچی ظرفیت حذف بالاتری را نسبت به بیوفیلتر باکتریایی دارد (9.65±3.53 دربرابر g/m3.h ر 9.18±2.6)، هرچند، افت فشار نیز در بیوفیلتر قارچی بالاتر از بیوفیلتر باکتریایی بود (1.1±0.32 دربرابر mm water ر1±0.28).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده بیوفیلتراسیون قارچی در حذف تولوئن از جریان هوا کاراتر می باشد.
    کلیدواژگان: تجزیه بیولوژیکی، تولوئن، باکتری سودوموناز پوتیدا، قارچ پلاروتوس استراتوس، ظرفیت حذف، افت فشار
  • صفورا کریمی، ایرج محمدفام*، مصطفی میرزایی علی آبادی صفحات 105-112
    مقدمه
    امروزه یکی از دلایل اصلی بروز حوادث در صنایع، خطای انسانی است. از جمله ویژگی های مهم صنایع امروزی، کنترل دقیق اغلب اجزای اصلی صنعت از طریق اتاق های کنترل مرکزی است. به همین دلیل بروز خطا توسط کارکنان اتاق های کنترل می تواند فاجعه بار باشد.  مطالعه ی حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی در اتاق کنترل یکی از صنایع پتروشیمی به انجام رسید.
    روش کار
    مطالعه حاضر، یک پژوهش مورد پژوهی توصیفی- تحلیلی می باشد که در اتاق کنترل یکی از صنایع پتروشیمی اجرا گردید. در این پژوهش ابتدا وظایف شغلی موجود در اتاق کنترل اصلی با استفاده از روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی تحلیل شد. سپس با استفاده از روش CREAM گسترده ضمن شناسایی خطاهای انسانی، کنترل های محتمل کاربر و خطاهای احتمالی شناختی برای وظایف شغلی تعیین و ارزیابی شد. سپس اطلاعات وارد شبکه بیزین گردیده و مدل سازی صورت گرفت، در نهایت میزان رخداد خطای انسانی محاسبه شد.  
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد بیش ترین سبک کنترلی برای بردمن و بردمن ارشد به دست آمده از شبکه بیزین به ترتیب، کنترل استراتژیک و اتفاقی  با احتمال خطای انسانی 136/0 و 171/0 می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده در بخش مدل سازی، می توان مدل سازی در شبکه بیزین را به عنوان مدلی با دقت و سرعت پردازش بالا در مدل سازی مسایل خطای انسانی و مسایلی با پارامترهای ورودی زیاد تاثیرگذار بر روی پارامتر خروجی، پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: خطای انسانی، اتاق کنترل، CREAM، شبکه بیزین، صنایع پتروشیمی
  • حسن صادقی نایینی*، مریم عربشاهی صفحات 113-120
    یکی از اهداف عالی امروز جوامع ، چه در کشورهای توسعه یافته و چه رو به رشد، حصول درجات بالاتری از پایداری و ارتقا سطح کیفیت زندگی افراد است. توسعه پایدار یک رویکرد فراگیر و انسان محور است که می تواند ارتباط منطقی و سینرژیک با ارگونومی برقرار کند، چرا که ارگونومی نیز علمی چند نظامه و انسان محور است و در پی ارتقا کیفیت زندگی افراد است. تلفیق سینرژیک و هم افزای این دو حیطه موضوع اصلی این مقاله است. این بررسی از دومرحله تشکیل شده که در فاز نخست و در قالب یک مقاله مروری به کمک دو موتور جستجوی«PubMed» و«EBSCO» و اعمال کلید واژه های «ارگونومی» و «پایداری»، تلاش شده است تا کیفیت تلفیق این دو حوزه مورد دقت قرار گیرد. فاز دوم این تحقیق را یک مطالعه توصیفی تشکیل داده که در آن تعداد 38 پرسش نامه که در محیط گوگل طراحی و ارسال شده، مورد ارزیابی قرار گرفت. پرسش نامه ها از سوی کارشناسان داوطلب و فعال در حوزه سلامت حرفه ای  تکمیل گردید. نتایج بخش مروری و بررسی اولیه مقالات دریافت شده مبتنی بر معیارهای گزینش و حذف مقالات، منجر به حصول 12 مقاله شد. ارزیابی دقیق مقالات نشان داد که فصول مشترک بین ارگونومی صنعتی و پایداری   می تواند به رویکردی جدید در برنامه ریزی های سلامت پایدار محیط های کار بینجامد.نتایج بخش دوم این پژوهش نشان داد که متوسط درصد پوشش موضوعات ارگونومی با وجوه اجتماعی ، اکولوژیک و  اقتصادی پایداری به ترتیب 16، 10 و 12 درصد بوده است. تلفیق ویژگی های ارگونومی و مفاهیم پایداری به ویژه با تاکید بر حیطه های اجتماعی در هر دو رویکرد، می تواند فرآیندی موثر و قابل اجرا را در راستای ارتقا سطح ارگونومی صنعتی و کیفیت زندگی کاری افراد به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: ارگونومی صنعتی، توسعه پایدار، سلامت کار، کیفیت زندگی کاری
  • اسماعیل جوادی، جمشید یزدانی چراتی*، محمود محمدیان صفحات 121-132
    مقدمه
    یکی از آلاینده های مضر در محیط های داخلی، ذرات معلق در هوا هستند که در این بین ذرات با قطر کوچک تر از 5/2 میکرون بسیار خطرناک بوده و منجر به بیماری های ریوی و سرطان می گردد. در مطالعه حاضر به بررسی غلظت ذرات PM2.5 در هوای فروشگاه های تهیه غذای آماده و محاسبه ریسک سرطان زایی این ذرات در کارگران مواجهه یافته پرداخته شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی تمامی 132 فروشگاه  تهیه غذای آماده شهرساری وارد مطالعه شدند. اندازه گیری ذرات PM2.5  در هوا توسط دستگاه کالیبره شده قرائت مستقیم GRIMM-monitor صورت گرفت. داده های به دست آمده توسط نرم افزاهای SPSS16 و Prism6 با استفاده از آزمون های تی، هم بستگی پیرسون و آمار توصیفی آنالیز شد. نهایتا ریسک  سرطان زایی ذرات برای کارگران مواجهه یافته با استفاده از روابط توصیه شده در روش EPA محاسبه گردید.  
    یافته ها
    میانگین غلظت ذرات PM2.5 در داخل فروشگاه ها (µg/m3 5/308) به طور معنی داری بیش تر از  غلظت آن در هوای بیرون (98µg/m3/121) بود. بیش ترین هم بستگی ‏میان غلظت ذرات داخل با استعمال ‏سیگار (366/0) و تهویه موضعی (384/0-) به دست آمد.‏ غلظت ذرات معلق در داخل و خارج فروشگاه ها به ترتیب 8/8 و 3/4 برابر  حد مجاز EPA بود. ریسک سرطان زایی در نبود پخت و پز برابر 6/5 در 100هزار نفر بوده و در هنگام پخت و پز این ریسک 5/3 برابر افزایش یافته و به 97/1 در 10 هزار نفر رسیده است.
    نتیجه گیری
    موثرترین منبع در افزایش غلطت ذرات در هوای فروشگاه ها، ذرات منتشره از فرآیند پخت و پز می باشد. تراکم ذرات PM2.5 در داخل و خارج فروشگاه ها بسیار بالاتر از حد مجاز EPA  است. هم چنین ریسک سرطان برای کارکنان غیرقابل قبول می باشد که نیازمند راه کارهای اساسی برای کنترل آلودگی در منبع تولید آن می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، PM2، 5، سرطان، ارزیابی ریسک، فروشگاه های تهیه غذای آماده
  • حمیده پیرامی، زهرا زمانیان، فائزه عباسی بلوچخانه، یونس مهری فر*، فاطمه کشی زاده صفحات 133-144
    مقدمه
    سندرم تونل کارپال به دنبال تحت فشار قرارگرفتن عصب مدیان در تونل کارپال مچ دست بروز می کند.عوامل شغلی مانند حرکات تکراری دست و انگشتان و انحراف مکرر مچ دست در ایجاد این سندرم تاثیر گذارند. کیفیت زندگی دربرگیرنده مفهوم چند بعدی از توانایی عمل کرد جسمی و روحی -روانی فرد می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع CTS و تاثیر آن بر کیفیت زندگی افراد تایپیست در تهران انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی -تحلیلی مقطعی در سال1396 روی 363 تایپیست در 50 موسسه تایپ در تهران انجام شد. اطلاعات با پرسش نامه ویژگی های دموگرافیک-شغلی، بوستون(BQ)، کیفیت زندگی(SF36) و مقیاس بصری درد (VAS) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS22، آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و هم بستگی پیرسون آنالیز شدند.  
    یافته ها
    از 363 نفر جمعیت مورد مطالعه، 215 نفر زن(23/59%) و 148 نفر مرد(77/40%) با میانگین سنی 58/12±37 سال بودند. در بین کل تایپیست ها 51 نفر (05/14%) درگیری دست یک طرفه و 312 نفر (95/85%) درگیر دست دوطرفه گزارش کردند. نتایج شیوع علایم CTS در زنان را بیش تر از مردان نشان داد. مقدار ضریب هم بستگی پیرسون (783/0-613/0) هم بستگی متوسط تا قوی معناداری بین مقیاس های شدت علایم(SSS)، وضعیت عمل کردی(FSS) و مقیاس بصری درد(VAS) در تایپیست های مورد مطالعه نشان داد(05/0>p). هم چنین بین  BMI ≥ 25 Kg/m2با SSS و FSS در تایپیست ها هم بستگی قوی و معناداری مشاهده شد. در این مطالعه علایم CTS تاثیرمنفی معناداری بر بعد جسمانی کیفیت زندگی تایپیست ها نشان داد اما بعد روانی کیفیت زندگی تحت تاثیر این علایم قرار نگرفته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای علایم CTS در تایپیست ها که مدت زمان زیادی با کامپیوتر کار می کنند و وجود رابطه معنادار بین علایم CTS و نمره کیفیت زندگی در این گروه شغلی، توجه بیش تر به این افراد، طراحی صحیح ابزار کار و انجام مطالعات بیش تر در این زمینه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سندرم تونل کارپال (CTS)، پرسش نامه بوستون (BQ)، کیفیت زندگی، پرسش نامه SF36، مقیاس بصری درد (VAS)، تایپیست ها
  • مجتبی ذکایی*، محسن فلاحتی، هادی اسدی، مسعود رفیعی، محمد نجفی، اعظم بیابانی صفحات 145-156
    مقدمه
    در سراسر دنیا تلاش های بسیاری انجام می شود تا ابزارهای مناسبی برای تحقق توسعه پایدار شهری و دست یابی به یک شهر پایدار انتخاب و به کار گرفته شود. استقرار سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE-MS)،
    یکی از ابزارهای تحقق توسعه پایدار شهری است. سنجش عمل کرد یک سازمان در حوزه HSE پیش نیازی برای بهبود مستمر می باشد که روح سیستم های مدیریتی جدید HSE است. لذا هدف اصلی از انجام این پژوهش ارایه یک الگوی کاربردی جهت رتبه بندی کمی مناطق مختلف شهرداری تهران از لحاظ عمل کرد HSE با استفاده از روش تصمیم گیری چند شاخصه می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی-کاربردی، پس از تعیین محورهای عمل کردی و شاخص های ارزیابی عمل کرد مربوط به هر یک از آن ها (29 محور عمل کردی و 154 شاخص ارزیابی عمل کرد) از طریق طراحی پرسش نامه و بر اساس نظرات گروه خبرگان، وزن محورها و شاخص های عمل کردی با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی مشخص شد.   
    یافته ها
    در این مطالعه محورهای عمل کردی فرآیند محور HSE نسبت به محورهای نتیجه محور HSE ارزش وزنی بالاتری را به خود اختصاص داد. در محورهای عمل کردی فرآیند محور HSE، محورهای عمل کردی«تعهد و رهبری» و «شناسنامه HSE مشاغل»، در محورهای عمل کردی نتیجه محور HSE، محورهای عمل کردی «ایمنی» و «بهداشت» و در محورهای عمل کردی مدیریت شهری، محورهای عمل کردی«پایداری اقتصادی» و «معماری و شهرسازی» به ترتیب بالاترین و پایین ترین ارزش وزنی را کسب نمودند.
    نتیجه گیری
    نتایج ارزیابی و اعتبارسنجی شاخص ها و محورهای عمل کردی منتخب نشان داد که در طراحی و تعیین مدل ارزیابی عمل کرد HSE شهرداری ها، علاوه بر محورها و شاخص های حوزه HSE، فاکتورهای تاثیر گذار بر مدیریت شهری می تواند تاثیر چشم گیری بر عمل کرد شهرداری ها در حوزه HSE داشته باشد.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست، ارزیابی عمل کرد، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، مدیریت شهری
  • رضوان قشقایی، غلامرضا سبزقبایی، سولماز دشتی*، سمیرا جعفری آذر، فرهاد صالحی پور صفحات 157-167
    مقدمه
    حوادث مربوط به حمل و نقل کالاهای خطرناک در بنادر، همواره یکی از عوامل تهدید کننده انسانی و محیط زیستی بوده است. هدف از انجام این تحقیق، مطالعه پیامد حوادث مربوط به کالاهای خطرناک با انجام مدل سازی و پیش-بینی پیامدهای فاجعه بار این کالاها با استفاده از نرم افزارهای معتبر مدیریتی بوده تا علاوه بر مشخص نمودن محدوده متاثر از پیامدهای گوناگون این کالاها، به ارایه اقدامات مدیریتی لازم جهت کاهش تلفات انسانی و محیط زیستی در سایت ها و انبارهای نگه داری کالای خطرناک در بنادر پرداخته شود.
    روش کار
    در مطالعه حاضر با استفاده از نرم افزارهای PHAST و ALOHA به بررسی پیامد آتش سوزی متانول به عنوان یکی از بیش ترین کالاهای خطرناک وارد شده به ترمینال کانتینر بندر امام خمینی(ره) پرداخته شده است و هم چنین مناطقی تهیه و آنالیز گردید که اثرات ناگوار پیامد در آن نقاط در حدی بالا می باشد که می تواند برای افراد و محیط-زیست ایجاد خطر نماید.   
    یافته ها
    براساس نتایج گستره پوشانندگی آلودگی احتمالی ایجاد شده (محدوده ممنوعه) حداقل تا شعاع 79 متری و بهترین مکان جهت قرارگیری گروه های پشتیبانی از پایان منطقه ممنوعه تا فاصله 106 متری در اطراف محوطه کالای خطرناک لازم و ضروری می باشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مخزن متانول به عنوان کانون اصلی خطر معرفی گردید. در همین راستا اجرای قوانین ایمنی، برطرف کردن نقایص مکانیکی در اسرع وقت، برگزاری دوره های آموزشی و اقدامات موثر در پیش گیری و اطفاء حریق به منظور کاهش تعداد تلفات امری ضروری می باشد. هم چنین تمهیداتی نظیر طراحی خروجی فاضلاب ها و جنس مناسب سطح زمین محوطه کالای خطرناک و پیش بینی های لازم در خصوص تخلیه اضطراری با توجه به شرایط جوی منطقه (سرعت و مسیر باد) توصیه گردید
    کلیدواژگان: متانول، پیامد محیط زیستی، ALOHA، PHAST، بندر امام خمینی (ره)
|
  • Farshad Nadri, Ali Khavanin *, Farahnaz Khajehnasiri, Masoud Ghanbari Kakavandi, Zohreh Mazaheri Pages 84-94
    Introduction
    Due to the high prevalence of noise and vibration in workplaces and focused of Previous studies on the auditory and musculoskeletal effects of these two harmful factors, The aim of this study was to determine the protective effect of cinnamon extract on sex hormones levels, body weight and testis weight of adult rats exposed to noise and vibration.  
    Material and Methods
    64 male Wistar rats were randomly assigned to eight groups of 8 each. Group 1; treated with distilled water (Control), group 2; treated with 75 mg kg-1 cinnamon extract, group 3; exposed to noise(100 dB), 8 h/day(23:00-7:00) and group 4; exposed to noise and treated with 75 mg kg-1 cinnamon extract, group 5; exposed to vibration(1 m/s2), 8 h/day (23:00-7:00), group 6; exposed to vibration and treated with 75 mg kg-1  cinnamon extract, group 7; exposed to noise and vibration, 8 h/day (23:00-7:00) and group 8; exposed to noised and vibration and treated with 75 mg kg-1  cinnamon extarct by gavage. Fifty days later, the rats were anesthetized, blood samples to determine the amount of sex hormones were collected, and the testis was removed for weight determination. Data was analyesd by SPSS.
    Results
    Noise stress decreased the level of three hormones (LH, FSH and Testosterone) while vibration decreased testosterone levels merely (P<0.05).Combined exposure to noise and vibration was able to create a significant difference with control group in testosterone and LH hormone levels (P<0.05). The three factors of noise, vibration and combine of them were able to create a significant difference with control group in final body weight (P<0.05). Cinnamon extract increased the level of sex hormones compared to control group (P<0.05).
    Conclusion
    Cinnamon extract (due to antioxidant properties) has a protective effect on sex hormone levels in rats exposed to noise and vibration. It’s suggested further studies to determine the mechanism of cinnamon extract (in different doses) in human and animal samples.
    Keywords: Noise, Vibration, Sex Hormones, Cinnamon
  • Roohollah Ghasemi, Farideh Golbabaei*, Mohammad Javad Jafari, Mohammad Reza Pourmand, Sasan Rezaei, Ramin Nabizadeh, Ensieh Masoorian Pages 95-104
    Introduction
    Air pollution is now recognized as an important environmental and health concern. Biological control processes, due to their durable, cost-effective and eco-friendly, have become a good alternative to physic-chemical methods. Biotechnology is based on the activity of microorganisms.
    The aim of this study was to compare the capability of Pseudomonas Putida PTCC 1694 (bacteria) and Polarotus Stratus IRAN 1781C (mushroom) in the removal of toluene from the air stream and its biodegradation under same operating conditions.
    Material and Methods
    To this purpose, a bio filter containing two parallel columns was designed and constructed on a laboratory scale and the experiments were carried out based on measuring the removal efficiency (RE), elimination capacity (EC) and pressure drop in these two columns. Thus, the bacteria were inoculated in one of the columns and in the other the fungus was inoculated.
    Results
    The bacterial testing lasted for 20 days and the fungal testing lasted for 16 days. The contaminant loading rates (LR) for bacterial and fungal bio filters were 11.65±2.26 and 11.94±2.56 g/m3.h, respectively. The results showed that the fungal bio filter was more capable of eliminating of toluene vapor than bacterial bio filter (9.65±3.53 vs 9.18±2.6 g/m3.h). However, the pressure drop in the bacterial bio filter was lower than the fungal bio filter (1±0.28 vs 1.1±0.32 cm water).
    Conclusion
    According to the results, fungal bio filtration appeared to be more successful than bacterial bio filtration in the removal of toluene.
    Keywords: Toluene, Elimination Capacity, Removal Efficiency, Pressure Drop, Pseudomonas putida, Pleurotus ostreatus
  • Safoura Karimie, Iraj Mohammadfam*, Mostafa Mirzaei Aliabadi Pages 105-112
    Introduction
    Nowadays, human error is one of the main causes of incidents in the industry. One of the vital characteristics of modern industries is that the precise control of key parts of the process is performed by operators from central control rooms, so an error by the control room staff can be disastrous. The present study is aimed at identifying and evaluating human errors in the control room of the petrochemical industry.  
    Material and Methods
    This is a descriptive-analytic case study that was conducted in a control room of the petrochemical industry. In this research, firstly by using hierarchical task analysis (HTA), the tasks in the control room were identified and analyzed. Then, using the extended CREAM method, possible human errors were identified, their cognitive category was determined, and their probabilities were calculated using a new approach based on BN.
    Results
    The results of the study showed that the most prevalent control modes for the Boardman and the senior board man were strategic and scrambled modes with error probabilities of 0.136 and 0.171, respectively.
    Conclusion
    According to the results obtained in the modeling section, BN can be proposed as an approach with high processing accuracy and also high accuracy in modeling human errors and problems with high input parameters affecting the output parameter.
    Keywords: Human Error, Control Room, CREAM Technique, BN, Petrochemical Industry
  • Hassan Sadeghi Naeini*, Maryam Arabshahi Pages 113-120
    One of the main goals of all societies whether in developed or developing countries is sustainable development and quality of life improvement. Both of the mentioned fields are known as critical subjects for urban planners, health care systems authorities, organizations and industrial sectors managers. Sustainable development is a global and human-centered approach. Also, ergonomics as a multidisciplinary science has a user center approach in which the quality of life plays a prominent role. The main objective of this article is developing a synergy between ergonomics and sustainability. This research consisted of two parallel phases. The first phase included a review in which two keywords of “ergonomics and sustainability” were considered in PubMed and EBSCO. After following the including and excluding criteria, 12 final articles were assessed. The second phase, was a descriptive study based on questionnaires among 38 participants. According to articles, in-depth evaluation and data gathering throughout questionnaires, it seems that to make a synergy between ergonomics and sustainability especially based on social aspects of both mentioned firms will be ended to effective and feasible planning towards industrial ergonomics and work-related quality of life.
    Keywords: Industrial Ergonomics, Sustainable Development, Occupational Health, Work Quality of Life
  • Ismael Javadi, Jamshid Yazdani Charati*, Mahmoud Mohammadyan Pages 121-132
    Introduction
    One of the harmful pollutants in the indoor environments is particulate matters. Particles smaller than 2.5 micrometer in diameter that are suspend in the industrial environments air are the most deleterious dusts which can cause lung disease and cancer. In present study PM2.5 concentration in the fast-food shops air and its cancer risk for shop workers were assessed.  
    Material and Methods
    In this descriptive-analytical study, all of Sari city 132 fast foods were included. Air sampling was conducted by calibrated real-time GRIMM-monitor device. Data were analyzed by using of SPSS16 and Prism6 software with T-test, Pearson correlation and descriptive statistics. Finally PM2.5 cancer risk in workers was calculated by EPA method equation.
    Results
    The PM2.5 concentration in shops indoor air (308.5µg/m3) significantly was higher than its concentration in outdoor air (121.98µg/m3) (p<0.05). Highest correlation was observed between indoor PM2.5 concentration with smoking (0.366) and local ventilation (-0.384) (p<0.01). The concentration PM2.5 in the indoor and the outdoor of shops was 273.55 and 86.98µg/m3 higher than acceptable level respectively. Cancer risk was 5.6 per 100 thousands and 1.97 per 10 thousands in the rest and cooking time respectively.
    Conclusion
    The most affective source in the elevation of PM2.5 level in shops indoor air is the cook-emitted particles. PM2.5 concentration in shops indoor and outdoor air was much higher than EPA admissible level and cancer risk for workers was unacceptable that it has required to basic solutions for air pollution control at source.
    Keywords: Air pollution, PM2.5, Cancer, Risk Assessment, Fast-food shops
  • Hamideh Pirami, Zahra Zamanian, Faezeh Abbasi Balouchkhaneh, Younes Mehrifar*, Fatemeh Keshizadeh Pages 133-144
    Introduction
    Carpal tunnel syndrome is followed by pushing Median nerve in the carpal tunnel of the wrist. Occupational factors such as repetitive movements of the hands and fingers and frequent wrist disturbances affect the development of this syndrome. Quality of life is a multidimensional concept including physical and mental performance. The aim of this study was to determine the prevalence of CTS and its impact on the quality of life of typists in Tehran.  
    Material and Methods
    This analytic descriptive cross sectional study was conducted in 1396 on 363 typists from 50 typing institutes in Tehran. Data were collected Demographic-Job Profile Questionnaire, Boston (BQ), quality of life (SF36) and Visual Analog Scale (VAS). Data were analyzed using SPSS-22 software and methods such as ANOVA and Pearson correlation tests.
    Results
    Among 363 participants, 215 of them were female (59.23%) and 148 were male (40.77%). The mean age was 37 ± 12.58 years. Among the typists, 51 (14.55%) had one-sided hand conflict, and 312 (85.95%) were two-sided hand conflicts. Results indicated that the prevalence of CTS symptoms among women was higher than that of men The value of Pearson correlation coefficient (range: 0.0613-0.783) showed that there was a moderate to strong correlation between the severity of symptoms scale (SSS), functional status scale (FSS) and visual analog scale (VAS) in the population under study (p< 0.05). There was also a strong and significant correlation between SSS and FSS among typists. In this study, CTS symptoms have a significant negative effect on the quality of life of the typists, but the psychological dimension quality of life is not to be affected by these symptoms.
    Conclusion
    Regarding the existence of CTS symptoms among typists who work most of a day with computers, there is also a statistically significant relationship between the incidence of CTS symptoms and the quality of life in this occupational group. Therefore, it is recommended that more attention should be paid to these individuals, appreciate tools be correctly designed, and further study be done.
    Keywords: Carpal Tunnel Syndrome (CTS), Boston Questionnaire (BQ), Quality of Life, SF36 Questionnaire, Visual Analog Scale (VAS), Typists
  • Mojtaba Zokaee*, Mohsen Falahati, Hadi Asady, Masoud Rafee, Mohammad Najafi, Azam Biabani Pages 145-156
    Introduction
    Throughout the world, many efforts have been made to provide suitable tools for achieving sustainable urban development and the achievement of a sustainable city. Establishing a Health, Safety and Environment Management System (HSE-MS) is one of the tools for achieving sustainable urban development. Measuring the performance of an organization in the HSE area is a precondition for continuous improvement, which is the spirit of the new HSE management systems. Therefore, the main purpose of this research was to provide a practical model for quantitative ranking of different areas of Tehran municipality in terms of HSE performance with using of multi-criteria decision-making method.  
    Material and Methods
    In this descriptive-applied study, after determining functional axis and performance evaluation indicators related to each of them (29 functional axis and 154 performance evaluation indicators), through designing a questionnaire and based on the views of the expert group, weight of functional axis and performance indicators were determined using a hierarchical process analysis technique.
    Results
      In this study, the weighted value for functional axis of the process based HSE in comparison to the result based HSE were higher. “Commitment and Leadership” and “HSE Certificate of Occupations” for the process based HSE, “Safety” and “Health” for the result based HSE, and “Economic Sustainability” and “Architecture and Urbanism” for urban management had the higher and lowest weighted values.
    Conclusion
    The results of assessment and validation of selected indicators and functional axis showed that in designing and determining the HSE performance assessment model of municipalities, in addition to the axises and indicators of the HSE domain, factors affecting urban management can have a significant impact on the performance of municipalities in the field of HSE.
    Keywords: Health, Safety, Environment Management System, Performance Evaluation, Analytical Hierarchy Process, Urban Management
  • Rezvan Ghashghaei, Gholam Reza Sabzghabaei, Soolmaz Dashti*, Samira Jafari Azar, Farhad Salehipour Pages 157-167
    Introduction
    The accidents involving the transport of hazardous goods in ports have always been one of the human and environmental threats. The purpose of this research is to study the consequences of incidents involving dangerous goods by modeling and prediction of catastrophic consequences of these goods using the Software valid of management, so in addition to the affected area of the various outcomes of these goods, To provide the necessary management measures to reduce human and environmental toll on keeping dangerous goods in ports and warehouses to be paid.  
    Material and Methods
    The study performed from PHAST and ALOHA software in the container terminal in the region of Bandar Imam Khomeini and, to verify the consequences of styrene of toxicity of dangerous goods, was used.
    Results
    According to the results of this study, the extent of pollution coverage (the forbidden region) at least a radius of 79 meters and the best place for placement the Support groups are a radius of 106 meters, around the area dangerous goods. Finally, to offer management practices to avoid or reduce the consequences of possible sites and warehouses storing goods in the study area was dangerous.
    Conclusion
    In this study, methanol reservoir was introduced as the main focus of risk; therefore, the implementation of safety rules, eliminating mechanical failures, personal protection and education, and effective measures to prevent and fight fire are proposed for decreasing the probable losses and fatalities are necessary. As well as measures such as drainage design and appropriate land cover of hazardous goods and predictions for emergency evacuation with regard to atmospheric conditions (speed and wind direction) were recommended.
    Keywords: Methanol, Consequences of Environmental, ALOHA, PHAST, Bandar Imam Khomeini