فهرست مطالب

مطالعات اندیشه معاصر مسلمین - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یحیی بوذری نژاد*، مسلم طاهری کل کشوندی صفحات 1-36
    پژوهش حاضر درصدد بازخوانی رویکردی در توسعه اندیشی است که توسعه را به مثابه یک امر فرهنگی تلقی می نماید؛ در این میان به بازخوانی انتقادی رویکرد «توسعه»ای ضیاءالدین سردار پرداخته می شود که چنین تلقی ای را از توسعه دارد. برای این مهم، با روش اسنادی به داده های مورد نیاز دست یافته و با رویکردی توصیفی-تحلیلی به بازخوانی انتقادی آراء او در این زمینه پرداخته شده است. ابتدا نگاه سردار به توسعه، تطور آن، نسبت توسعه با مقولات دیگری چون جهانی شدن، توسعه و رشته های دانشگاهی در دوره معاصر، بازنگری در امر توسعه و نسبت فرایند اسلامی سازی در کشورهای مسلمان با آن را مورد تامل قرار داده، سپس به نقد و بررسی آراء وی در این زمینه خواهیم پرداخت. مهم ترین یافته این پژوهش آن است که نزد سردار، «توسعه» به مثابه یک امر فرهنگی است که تاکنون وجهه ای «منفی» داشته است که غرب به وسیله آن، آینده فرهنگ های غیرغربی را تحت استعمار خود در آورده و بر آنها مسلط شده است. لذا در این رویکرد، اساسا بازخوانی امر توسعه در فرهنگ های غیرغربی به معنای توجیه کاستی های این پروژه برای کارآ نشان دادن چنین مقوله ای در کشورهای غیرغربی است و سردار شکل گیری رشته های دانشگاهی در عرصه های انسانی را بازیگران فرایند توجیه و ترغیب الگوی غربی توسعه می داند که اسلامی سازی دانش از سوی سردار نیز در چنین فضایی فهم شده است.
    کلیدواژگان: توسعه، استعمار، آینده، اسلامی سازی دانش، چند تمدنی، ضیاءالدین سردار
  • قاسم جعفرزاده* صفحات 33-51
    این نوشتار بر آن است که اندیشه یکی از اندیشمندان معاصر عربی به نام فتحی التریکی را بررسی کند. از این رو ابتدا زمینه های اجتماعی و سپس ریشه های معرفتی اندیشه ایشان بررسی گردید. در این بخش ضمن بیان سرچشمه های اندیشه وی، به دلیل تاثیری که میشل فوکو در اندیشه تریکی داشته است، به صورت مختصر به نظریه های فوکو در مورد فلسفه، اندیشه و عقلانیت و نقدهای او به فلسفه محض و رویکرد وی در کاربردی سازی نظریه های فلسفی و استفاده از آنها برای حل مسائل و تحلیل پدیده های اجتماعی پرداخته شد. سپس تعریف تریکی از فلسفه و عقل، تفاوتی که وی بین عقلانیت، معقولیت و تعقلیت قائل می شود و نحوه معرفت افزایی آن بررسی شد و در پایان ضمن ارزیابی و نقد نگاه ایشان به فلسفه و عقل، روش و نوع مواجهه ایشان با عقل، اندیشه و فلسفه بیان گردید.
    کلیدواژگان: فتحی التریکی، فلسفه، عقل، عقلانیت، میشل فوکو، روش شناسی
  • الهه مرندی* صفحات 53-79
    بررسی آثار اندیشمندان و متفکران اخوان المسلمین به عنوان بزرگترین جنبش سیاسی معاصر در جهان عرب، با توجه به موضع گیری های اخوان المسلمین در تحولات سال 2011 که منتهی به انقلاب مردم مصر گردید و وقایع پس از آن، حکایت از وجود تحولاتی قابل تامل در نظریات مربوط به دولت اسلامی دارد. در اختیارگرفتن قدرت توسط اخوان المسلمین پس از انقلاب در مصر هرچند برای مدتی کوتاه و داشتن نقش موثر در تصویب قانون اساسی 2012 این کشور، بیانگر تاثیر قابل توجه اندیشه سیاسی رهبران فکری جریان اخوان المسلمین چون یوسف القرضاوی است. اهمیت این موضوع و فقدان آثاری به زبان فارسی در خصوص اندیشه متفکران اخوان المسلمین با توجه به قدرت یافتن جریان های اسلامی در عرصه سیاسی کشورها موجب گردید تا ضرورت انجام پژوهشی پیرامون این موضوع با محوریت این پرسش که دولت اسلامی در اندیشه سیاسی یوسف القرضاوی چگونه دولتی است احساس گردد، تا نویسنده با روشی توصیفی- تحلیلی و با ابزار تحلیل محتوا، دولت اسلامی مطلوب در اندیشه این متفکر را شناسایی و معرفی نماید. بنابر یافته های این تحقیق می توان بیان داشت که مدعای میانه روی از سوی قرضاوی در تبیین اندیشه های سیاسی-اجتماعی اش، بیش از آنکه همه جوامع اسلامی اعم از شیعه و سنی را در برگیرد، عکس العملی در مواجهه جوامع اهل سنت با پدیده های مدرنی چون دولت-ملت، دموکراسی، آزادی و .. است. اگرچه دولت دینی در اندیشه سیاسی قرضاوی یک دولت خلافتی و مبتنی بر شریعت است اما با روش اجتهادی نوینی که توسط وی ارائه می گردد بسیاری از اصول و شاخصه های دولت های مدرن مغایر با اسلام و شریعت اسلامی تلقی نشده است و مورد تایید اسلام دانسته می شود.
    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، حسن البناء، شریعت، دولت اسلامی، قرضاوی، گسست
  • حامد علی اکبرزاده * صفحات 81-100
    گسست معرفت شناختی رویکردی پست مدرن به سیر تاریخی معرفت است که بر انقطاع پارادایم های علمی در دوره های مختلف تاریخ تاکید دارد. بر این اساس، لازمه کشف نظریه های جدید عبور از معرفت سنتی است و با هر کشف جدید علمی نه تنها کمیت بلکه هندسه و کیفیت معرفت نیز تغییر می کند. در دنیای اسلام نیز افرادی چون محمد عابد الجابری و محمد ارکون این گسست را در زمینه اندیشه اسلامی به ویژه اندیشه های فلسفی اسلامی پذیرفته اند و با رویکردی انتقادی به سنت فلسفی مسلمانان معتقدند در عصر جدید باید فهمی تازه و نو از اسلام ارائه داد. ابتنای بر این نگرش در نقد سنت فلسفی اسلامی نیازمند اثبات منطقی و سپس تطبیق آن بر سنت فلسفی اسلامی است که ارکون و جابری در همین جهت حرکت کرده اند. به نظر می رسد این رویکرد به صورت موجبه جزئیه در سنت اسلامی قابل پیگیری باشد و عمومیت و کلیت آن قابل اثبات نیست.
    کلیدواژگان: محمد ارکون، محمد عابد الجابری، گسست معرفت شناسی، سنت، گاستون باشلار، پارادایم، واسازی
  • بهزاد قاسمی*، مهدی فرجی صفحات 101-126
    حسن‏ البناء موسس، پایه‏گذار و رهبر جمعیت اخوان‏المسلمین در جهان اسلام به مرکزیت مصر بود. راشد الغنوشی بنیادگذار جنبش اسلامی تونس و ملهم از اندیشه البناء و منشعب از اخوان المسلمین است. اندیشه «بنا» و «غنوشی»، انعکاس وسیعی در گستره جغرافیایی جهان اسلام و اندیشه معاصر مسلمین داشته است؛ از این منظر، اندیشه این دو متفکر مسلمان در خور توجه و تحقیق است. در نوشتار پیش رو، اندیشه سیاسی دو متفکر مزبور، با نگاه جدیدی مورد بررسی واقع شده است. اهمیت مطالعه آراء و نظرات البناء و الغنوشی در شرایط بحرانی جهان اسلام، نوع مواجهه با چالش‏ها و پاسخ به آنهاست. بر این اساس، هدف و مسئله اساسی مقاله حاضر، بررسی سیر تطور تاریخی اصلاح و نوسازی دولت مبتنی بر اندیشه البناء و الغنوشی است. سوال اساسی مقاله این است که مبانی و اصول اندیشه سیاسی این دو تئوری‏پرداز مسلمان چیست؟ و رویکرد اصلاحی و نظام سازی/ دولت در منظومه فکری این دو چگونه قابل ارزیابی است؟ نگارندگان بر این باورند که؛ حسن البناء و راشد الغنوشی در کشور خود در صدد اصلاح وضعیت و احیاء حکومت بر اساس اسلام بوده‏اند. موفقیت نسبی جریان اسلام گرا در آن برهه مرهون اندیشه‏ورزی و آراء سیاسی این دو متفکر در مسائل سیاسی و دولت‏سازی بوده است. این نوشتار با استفاده از روش توصیفی - تبیینی به دنبال واکاوی و تبیین مواضع فکری این دو اندیشمند سیاسی، در عرصه اصلاح و نوسازی دولت است.
    کلیدواژگان: البناء، الغنوشی، اسلام و سیاست، مصر، تونس، اصلاح و دولت، نوسازی
  • صادق گلستانی* صفحات 127-147
    یکی از وجوه قابل اهتمام در علم اجتماعی، رویکرد انتقادی آن است. در علم اجتماعی مدرن که بر معرفت شناسی پوزیتیویستی بنا شده، این مقوله کمتر مورد توجه قرار گرفته است. اما رویکرد انتقادی در کانون اندیشه ورزی اجتماعی متفکران مسلمان قرار داشته که تفسیر اجتماعی المیزان نمونه بارز آن است. این نوشتار رویکرد انتقادی تفسیر المیزان را به عنوان مسئله اصلی خود بررسی نموده است و به این پرسش پاسخ می دهد که المیزان بر اساس چه مبانی و در چه سطوحی اندیشه های انتقادی اش را پی می گیرد. این پژوهش بر پایه روش شناسی بنیادین به عنوان یکی از روش های کلان در پژوهش های اجتماعی شکل یافته است. جمع آوری داده ها از متن تفسیر المیزان نیز با روش تحلیل محتوای کیفی صورت پذیرفته و نشان داده است که المیزان رویکرد انتقادی اش را بر اساس مبانی سه گانه: پذیرش واقعیت نفس الامری مصالح و مفاسد اجتماعی، وحدت توحیدی جوامع و کثرت گرایی روش کسب معرفت اجتماعی تنظیم نموده است و بر اساس آن، بررسی های انتقادی اش را در دو سطح نقد جوامع اسلامی و نقد تمدن و فرهنگ مدرن سازمان داده است.
    کلیدواژگان: رویکرد انتقادی، تمدن مدرن، جوامع اسلامی، واقعیت نفس الامری، تفسیر اجتماعی المیزان
|
  • Yahya Bouzarinejad *, Moslem Taheri Pages 1-36
    The present study seeks to re-read the approach to thinking of development that it regards as a cultural affair. Here is a critical reading of Ziauddin Sardar's developmental approach, because he has such an attitude to development. For this purpose, the researcher has obtained the necessary data by documentary method and with a descriptive-analytical approach to the critical reading of the Ziauddin Sardar's developmental approach. We first describe Ziauddin Sardar's view on the development, its evolution, the ratio of development to other categories such as globalization and academic disciplines in the contemporary era, a review of the development and the state of the Islamization process in Muslim countries: We will then review his views on these issues. The most important finding of this study is that, for Sardar, "development" as a cultural affaire so far has had the "negative" aspects of the West, through which it has colonized, the future of non-Western cultures and dominated. Therefore, in this approach, basically, a refinement of development in non-Western cultures is to justify the shortcomings of this project to be effective in showing such a category in non-Western countries. And the formation of academic disciplines in the humanities, as actors in the process of justifying and encouraging the Western model of development, which is also understood as Islamization of knowledge, in such a space.
    Keywords: Ziauddin Sardar, Development, colonialism, future, Islamization of knowledge, multicivilisation
  • Ghasem Jafarzadeh * Pages 33-51
    Purpose of This paper is review on thoughts of Fathi Alteriki, as a comporary  thinkers in Arab world. thus, first  his social contexs, and then epistemological origins of his thought is viewed.  In this section, in meantime that we demonstrate  origins of his thought, for Michel Foucaultinfluenceon Alteriki, we view Foucault theories concerning philosophy, thinking andintellectuality, and his critic on pure philosophy, and his approach in  Operationalization of philosophical theories and their usage for solution of problem and exhibition analysis for for social phenomenon. Then, we view terikis definition of philosophy and reason, and his differentiation between rationality, reasonability, reasoning, and the role they play in increasing knowledge and Finally we explain, view, and critic his view on philosophy and reason.
    Keywords: Fathi Alteriki, philosophy, reason, rationality, Michel Foucault, methodology
  • Elahe Marandi * Pages 53-79
    The study of the works of the Muslim Brotherhood thinkers, especially in recent years, in light of the Muslim Brotherhood's stance in the 2011 developments that led to the Egyptian Revolution And subsequent events indicate that there might be developments in the views of the Islamic State.The takeover of power by the Muslim Brotherhood, though for a short time after the Egyptian revolution and having an effective role in the adoption of the 2012 Constitution of Egypt, expresses the significant impact of the political thought of the moderate Muslim Brotherhood's moderate thinkers such as Yusuf al-Qaradawi. This issue has necessitated need for research on this topic with a focus on the question: what is the Idea of an Islamic state in the Yusuf al-Qaradawi.'s political thought? According to this study it can be stated, although the religious state in Qaradawi's political thought is a caliphate and Shari'a state, but with the new method of ijtihad presented by him, many of the principles and elements of the new governments are not considered to be in conflict with Islam and Islamic Shari'a, and are recognized by Islam.
    Keywords: Constitution, Egypt, Islamic state, Muslim Brotherhood, Revolution of 2011, Yusuf al-Qaradawi
  • Hamed Ali Akbarzadeh * Pages 81-100
    Epistemological hiatus is the post modern approach to historical Process of knowledge that insist on interruption of scientific paradigms in different periods of history. Thus discovery of new theories, give rise to passing over traditional knowledge and in new scientific discovering., not only quantity, but also geometric and quality knowledge is changed. The people as aMohammad Abed Aljaberi and Mohammad Arkoun in Islamic world accept this hiatus in Islamic thought, especially in philosophical Islamic thoughts and through critical approach to philosophical muslims tradition belive that we must,  in new age, present new understanding of Islam. For one can recline on this approach in critic on philosophical Islamic tradition , he must prove this in logical way and compare with Islamic philosophy, and Arkoun and Jaberi have moved in the same way. Apparently, this approach have only a affirmative particular proposition  form, and its generality and universality is not provable.
    Keywords: Mohammad Arkoun, Mohammad Abed Aljaberi, Epistemological Hiatus, Tradition, Gaston Bachelard, Paradigm, Reconstruction
  • Behzad Ghasemi *, Mahdi Faraji Pages 101-126
    Hassan al-Banna was the founder, leader and leader of the Muslim Brotherhood in the Muslim world in the center of Egypt. Rashid al-Ghannouchi is the founder of the Islamic Movement of Tunisia, and is inspired by the idea of the Al-Bin and the Brotherhood. The idea of "Bana" and "Ghannouchi" has had a profound reflection on the geographical range of the Muslim world and contemporary Muslim thought; From this perspective, the thought of these two Muslim thinkers is worthy of attention and research. In the following paper, the political thought of these two thinkers has been examined with a new look. The importance of studying the views and opinions of Al-Baha and Al-Ghannouchi in the critical situations of the Islamic world is the kind of confrontation with the challenges and their response. Accordingly, the main objective and the main issue of the present article is to examine the historical evolution of the reform and modernization of the state based on the thinking of Al-Banna and Al-Ghannouchi. The basic question of the article is that what are the fundamentals and principles of political thought of these two Muslim theologians? And how can the reformal approach and systemization / state be considered in the intellectual system of these two? The authors believe that Hassan al-Banna and Rashid al-Ghannouchi, in their country, sought to reform the state and revive the government on the basis of Islam. The relative success of the Islamist movement at that time was due to the thought and political views of these two thinkers on political issues and state-building. This paper uses the descriptive-explanatory method to explore and explain the positions of these two political thinkers in the field of reforming and modernizing the state.
    Keywords: al-bna'a, al-Ghannouchi, Islam, politics, Egypt, Tunisia, reform, government, modernization
  • Sadeq Golestani * Pages 127-147
    One of affordable Dimensions of Social science is Critical Approach. This Category, in modern Social science, based on Positivism Epistemology,  has less been  noticed. But for muslimthinkers, center of Social thinking have been Critical Approach that Social interpretation is a notable case of them. This paper  examine Critical Approach in Almizan interpretation as essential problem and respond to this question that what is Almizan base in critical thought, and in which levels do it. This study is formed on the base of fundamental methodology as a macromethod. gathering of data in the text of Almizan interpretation is accomplished by way of Qualitative content analysis and showing that critical approach in Almizan hasorganized on three base:  acceptation of objective reality of social interests and corruptions, monotheistic unity of societies, pluralism in the way of achievement of knowledge and thus hasorganized its critical views in two level:  critics on societies, and critics on modern civilization and culture .
    Keywords: critical approach, Modern civilization, Islamic societies, objective reality, social interpretation in Almizan