فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی نور احمدی* صفحات 9-28

    معادن (از جمله نفت و گاز) در اصل 45 قانون اساسی جزء انفال و ثروت های عمومی دانسته شده است. تولید صیانتی یکی از مهم ترین ابعاد بهره برداری از منابع نفتی است. یکی از مسائل مهم در اقتصاد اسلامی، نحوه تامین منابع مالی دولت است. براساس آموزه های اسلامی، انفال به عنوان یکی از مهم ترین منابع مالی دولت شناخته می شود. بررسی ها نشان می دهد که بنابر قواعد فقهی اتلاف، تسبیب، لاضرر و نفی سبیل، هر روش بهره برداری غیرصیانتی که به اتلاف منابع نفتی و تسریع در اتمام ذخایر نفتی کشور و وابستگی به بیگانگان منجر شود، ضمان آور است. همچنین، مواردی مانند بهره وری در برداشت از میادین نفتی، بهره برداری برای قوام و رفع نیاز جامعه مسلمانان، عدالت نسلی و بین نسلی، مراجعه به بنای عقلا و واگذاری امور به خبرگان، معیارهایی هستند که لزوم بهره برداری و نحوه آن را تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: تولید صیانتی، انفال، معادن، قواعد فقهی، اتلاف منابع، بهره برداری از منابع نفت
  • حجت ایزدخواستی* صفحات 29-50

    نرخ بهره در نظام بانکداری متعارف با حد زدن بر بازدهی سرمایه گذاری باعث ایجاد شکاف بین سرمایه گذاری و پس انداز، کاهش انگیزه کار، محدود شدن سطح اشتغال و افزایش نابرابری درآمدی می شود. در نظام اقتصادی اسلام قرض الحسنه به عنوان یکی از شیوه ها و ابزارهای موثر برای کاهش نابرابری توزیع درآمد در نظر گرفته شده است؛ بنابراین قرض الحسنه می تواند با انتقال جریان پول از طبقات ثروتمند به طبقات کم درآمد، ایجاد زمینه تغییر الگوی تولید، افزایش اشتغال و تامین نیازهای ضروری طبقات یادشده، نقشی مهم در تثبیت درآمدها بین نیازمندان داشته باشد. براین اساس، هدف این مقاله تحلیل آثار تسهیلات قرض الحسنه بر توزیع درآمد در ایران با استفاده از تکنیک های توابع عکس العمل تحریک (IRF) و تجزیه واریانس (VD) در دوره (1363−1392) است.
    نتایج توابع عکس العمل تحریک نشان می دهد که وقوع یک شوک مثبت در لگاریتم تسهیلات قرض الحسنه بانک ها و موسسه های اعتباری غیربانکی، تا یک نیم دوره باعث افزایش نابرابری و پس از آن تا دور دهم باعث کاهش نابرابری درآمد شده است، هرچند کاهش در نابرابری درآمد ناچیز بوده است. همچنین، نتایج تجزیه واریانس نشان می دهد که سهم لگاریتم تسهیلات قرض الحسنه بانک ها و موسسه های اعتباری غیربانکی در توضیح ضریب جینی 5/30 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: قرض الحسنه، نرخ بهره، ربا، توزیع درآمد، ایران
  • محمدرضا اسکندری عطا*، الله مراد سیف صفحات 51-69

    نوسان قیمت نفت در بازارهای جهانی، تاثیری قابل توجه در ساختار اقتصادی کشورهای وابسته به درآمدهای نفتی دارد. اقتصاد مقاومتی آن است که در هنگام حوادث و بحران ها یا در مسیر اهداف، به صورت پویا و پایدار به تخصیص بهینه منابع منجر شود. بنابراین، شناخت پیامدهای مستقیم و غیرمستقیم وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی و نحوه اثرگذاری آن بر متغیرهای اقتصادی، به منظور سیاست گذاری مناسب هنگام وقوع بحران در راستای اقتصاد مقاومتی و کاهش وابستگی اقتصادی کشور به درآمدهای نفتی، اهمیت بسیاری دارد. در این مقاله، سه پیامد نوسانات نرخ ارز حقیقی موثر، تغییر تولید ناخالص داخلی و صنعت زدایی به دنبال تغییر قیمت نفت، در چهارچوب الگوی تصحیح خطای برداری ارزیابی شده اند. بدین منظور از روش VECM طی دوره زمانی 1370:01 تا 1394:04 استفاده شده است.نتایج نشان دهنده وجود سه رابطه هم انباشتگی بر مبنای پیامدهای یاد شده است؛ به طوری که 10درصد افزایش در قیمت نفت موجب افزایش نرخ ارز واقعی به میزان 5درصد، کاهش تولید ناخالص داخلی 7/0درصد، و کاهش نسبت تولید غیرقابل مبادله به تولید قابل مبادله به میزان 11درصد خواهد شد. همچنین، نتایج برآوردها نشان می دهد که پیامدهای غیرمستقیم نوسانات قیمت نفت از طریق ذخایر خارجی بانک مرکزی و نسبت مخارج دولت بر نرخ ارز واقعی، از طریق نرخ ارز واقعی بر GDP و از طریق بهره وری صنعتی بر نسبت تولید غیرقابل مبادله به تولید قابل مبادله اثرگذار است.

    کلیدواژگان: قیمت نفت، درآمدهای نفتی، اقتصاد مقاومتی، بیماری هلندی، تحلیل VECM
  • رضا میرزاخانی*، حسینعلی سعدی صفحات 71-92

    مفهوم پول مجازی به معنای پول رمزگذاری شده، به منظور تسهیل انجام امور مالی و ایجاد پولی بدون حضور واسطه ها (بانک ها) و توسط افراد جامعه مطرح شد. پول مجازی هیچ سرویس دهنده مرکزی یا موسسه مالی برای کنترل نقل و انتقال ندارد؛ چون همه چیز بر ارتباطات نظیر به نظیر بنا شده است. تعداد پول های مجازی در دنیا در حال افزایش است که از آن جمله می توان به بیت کوین، به عنوان پرکاربردترین و با ارزش ترین پول مجازی در دنیای واقعی، اشاره کرد. بیت کوین یک سیستم اینترنتی عمومی است که یک شبکه پرداخت وجوه و تولید پول به صورت کاملا الکترونیکی معرفی کرده است. بیت کوین قدرت خود را از کاربران می گیرد و از منظر آنها، بیت کوین یک پول اینترنتی به شمار می رود. به نظر می رسد که نمی توان بیت کوین را به عنوان یک نوع پول در نظر گرفت؛ بلکه یک «دارایی دیجیتال» است. برای بررسی بیت کوین از منظر فقه باید نخست مالیت داشتن آن را مورد تامل قرار داد و سپس با تبیین ماهیت پول، ماهیت پولی بیت کوین را تحلیل کرد و موضوعات غرر و ضرر و اختلال نظام و سفته بازی را در شبکه بیت کوین مورد تامل فقهی قرار داد.

    کلیدواژگان: پول مجازی، بیت کوین، استخراج بیت کوین، مالیت، اکل مال به باطل، غرر، سفته بازی
  • علی کارشناسان، علی بهرامی نسب، رضا ممشلی* صفحات 93-118

    درماندگی مالی بانک ها مسئله ای جدی برای حیات اقتصادی کشورهاست. هزینه های فردی و اجتماعی بحران های مالی موجب می شود که پژوهشگران به بررسی آثار بحران های مالی بر ابعاد مختلف عملکرد موسسه های تجاری بپردازند. این مقاله با بررسی اثر بحران مالی داخلی بر عملکرد بانک ها براساس مدل CAMEL در دوره زمانی 1388 تا 1394 در پی پاسخ به این پرسش است که آیا بحران های مالی تاثیری بر عملکرد بانک ها داشته است؟ در صورت مثبت بودن پاسخ، آیا بانک ها برای بهبود عملکرد خود و خروج از بحران مالی به فعالیت های غیرعملیاتی روی آورده اند؟ نمونه آماری این پژوهش شامل 9 بانک تجاری است که به شرط دارا بودن شرایط پژوهش انتخاب شده اند. در صورت وجود یکی از این شرایط بانک با بحران روبه روست: داشتن زیان در سه سال متوالی (زیان عملیاتی، زیان خالص یا زیان انباشته)، کاهش سود تقسیمی هر سال نسبت به سال پیش به میزان بیش از 40 درصد، و مشمول ماده 141 قانون تجارت بودن شرکت های مورد بررسی.نتایج پژوهش با استفاده از مدل رگرسیونی نشان می دهد که که در سطح اطمینان 95 درصد، بحران مالی تنها با سودآوری رابطه منفی و معنادار دارد و با دیگر شاخص های ارزیابی عملکرد رابطه معناداری ندارد. همچنین، فرضیه ششم پژوهش نشان می دهد که بانک ها با افزایش بحران مالی به فعالیت های غیرعملیاتی روی نمی آورند.

    کلیدواژگان: بحران مالی داخلی، ارزیابی عملکرد، فعالیت های غیرعملیاتی، اقلام زیرخط ترازنامه، سودآوری
  • غلامرضا مصباحی مقدم * صفحات 119-135

    زکات از ارکان اسلام می باشد که در قرآن در کنار نماز قرار گرفته است و در طول تاریخ فقه، فقهای شیعه و اهل سنت به طورمفصل درباره آن کتاب نوشته اند. سیره پیامبر اکرمn و جانشینان آن حضرت زکات را یک امر حاکمیتی نشان می دهد که دریافت آن را با ایجاد ساختاری نظام مند انجام می دادند و آیه شریفه قرآن نیز سهمی از زکات را برای عاملان جمع آوری و رساندن زکات به موارد مصرف منظور کرده است؛ اما در تاریخ اسلام تحولات سیاسی رخ داده است که زکات را در نظر و عمل در فقه شیعه از این جایگاه خارج کرده و به صورت امری غیرحاکمیتی درآورده است. این مقاله درصدد اثبات این فرضیه است که گرچه زکات به طورعمده برای رفع فقر وضع شده، ولی در صورت برقراری حکومت حق و عدل باید دریافت و پرداخت آن توسط حاکم و دولت اسلامی صورت گیرد. مروری بر روایات زکات و فتاوی فقهای شیعه نشان می دهد که پرداخت زکات را از تکالیف صاحبان اموال دانسته اند و کمتر فقهای شیعه به زکات به عنوان امر حاکمیتی نگریسته اند. سوال اصلی این است: آیا زکات از منابع مالی در اختیار حکومت اسلامی برای رفع فقر و سایر اهداف آن است، یا اصولا موضوعی غیرحکومتی است؟ در این مقاله با روش تحلیلی و استناد به روایات و متون فقهی، اثبات شده است که زکات در اصل از منابع مالی حاکم اسلامی برای تحقق اهداف اعلام شده در آیه قرآن است و علت مهجوریت این دیدگاه در نظر برخی از فقهای شیعه، عدم بسط ید امامان و حاکمان بر حق در عصر حضور و غیبت بوده است. اکنون که با برقراری جمهوری اسلامی حاکم در آن ولی فقیه است، زکات باید در اختیار ولی فقیه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زکات، فقه حکومتی، مالیات
  • احمد کارگر مطلق*، مهدی صادقی شاهدانی، سید عباس موسویان صفحات 137-160

    مالکیت مخازن و منابع هیدروکربوری از موضوعات چالش ‏برانگیز در قراردادهای بالادستی نفت و گاز است. این موضوع به اندازه ای اهمیت دارد که کاربرد برخی مدل های قراردادی، مانند امتیازی و مشارکت در تولید و بهره گیری از مدل های تامین مالی پروژه محور را با چالش روبه رو کرده است. این مقاله با روش توصیفی−تحلیلی انجام و نتایج نشان می دهد که در تطبیق مفاد قراردادهای نفتی با قواعد شرع مقدس اسلام درباره منابع طبیعی ملت ها تحت عنوان انفال اصول حقوقی پذیرفته شده، بیانیه های سازمان ملل، استانداردهای حسابداری حاکم در بازارهای مالی بین المللی و نیز قوانین داخلی، شرکت های پیمانکار هیچ گونه حق مالکانه ای نسبت به مخازن و منابع نفت و گاز تحت عملیات ندارند؛ از این رو برخلاف برخی برداشت‏ها، مدل قراردادی مشارکت در تولید مستلزم انتقال مالکیت منابع به پیمانکار نیست و قابل استفاده در حوزه بالادستی صنعت نفت و گاز ایران است.

    کلیدواژگان: نهاد مالکیت، تصرفات مالکانه، قراردادهای بالادستی، قرارداد مشارکت در تولید، انفال
|
  • Mahdi Noorahmadi* Pages 9-28

    Article forty-fifth of the Iranian constitution considers the mines including oil and gas as a part of the Anfal and public wealth. Conservation is one of the most important subjects in production of oil. The study of how to finance the government expenditure is one of the subject matters of Islamic economics. According to Islamic teachings, Anfal is regarded as a main source of funding for the government expenditures. Based on jurisprudential rules like “the rule of Itlaf (indirect cause)”, “the rule of Tasbib (direct cause)”, the Rule of La Darar (denegation of harmfulness)", and “the rule of Nafye Sabil (Rejection of Foreign Influence)”, each "Gheyre-syanti" (Non-conservation) method of production from oil reservoirs which leads to the loss of oil resources and accelerates the exhaustion of the country's oil reserves and results in the dependence on foreigners is not allowed. Efficiency in extraction from oil fields, development of oil reservoirs in line with the Muslim society’s consolidation and satisfaction of its real needs, generational and intergenerational equity, referring to the intellectuals and assigning the technical tasks to the professionals are among Islamic criteria which affect the necessity of oil exploitation and its mode of operation.

    Keywords: Conservation in Production of Oil, Anfal, Mines, Legal Rules, Waste of Resources, the Exploitation of Oil Resources
  • Hojjat Izadkhasti* Pages 29-50

    The interest rate in the conventional banking system by limiting the return on investment creates a gap between investment and savings, reducing labor incentives, limiting employment levels, and increasing inequality of income. In the economic system of Islam, Gharz al-Hasanah has been considered as one of the effective ways and means to reduce the income distribution inequality; Thus, Gharz al-Hasanah can play an important role in stabilizing the income of the needy by transferring money from wealthy to low-income classes, creating the ground for changing the pattern of production, increasing employment and meeting the essential needs of the above mentioned classes. Accordingly, the purpose of this paper is to analyze the effects of Gharz al-Hasanah facilities on income distribution in Iran using impulse response functions IRF and variance decomposition analysis VD analysis techniques during the period (1984-2013). The results of the stimulatory response functions indicate that a positive shock in the logarithm of the Gharz al-Hasanah facilities of banks and non-bank credit institutes for a half-course of action it has increased inequality and then reduced inequality up to the tenth period. However, the decline in income inequality has been trifling. Also, the results of analysis of variance indicate that the logarithm contribution of banks' Gharz al-Hasanah facilities and non-bank credit institutions in explaining the Gini coefficient was 30.5%.

    Keywords: Gharz al-Hasanah, Interest rate, Usury, Distribution of Income, Iran
  • Mohammad Reza EskandariAta *, Allah Morad Seif Pages 51-69

    Oil price fluctuations in global markets have a significant impact on the economic structure of oil-dependent countries. Resistive economy is to lead to an optimal allocation of resources in a dynamic and sustainable manner during events and crises or on the path to goals. Therefore, the recognition of the direct and indirect consequences of Iran's economy's dependence on oil revenues and its impact on economic variables is very important to have a proper policy in the event of a crisis in line with the resistance economy and reduce the country's economic dependence on oil revenues. In this paper, the three consequences of effective real exchange rate fluctuations, GDP changes and deindustrialization have been evaluated in the framework of vector error correction model. To this end, the VECM method has been used during the period 1991: 01 to 2015: 04. The results indicate that there are three co-integration relationships based on the consequences; as the 10 percent increase in oil prices will increase real exchange rate by 5 percent, GDP decline will be 0.7 percent, and the reduction in the non-trade output ratio to exchangeable production will be 11 percent. Also, the results of the calculations show that the indirect consequences of oil price fluctuations through foreign reserves of the central bank and the ratio of government spending on real exchange rates, through the real exchange rate on GDP and through industrial productivity, affect the non-exchangeable production ratio to exchangeable production.

    Keywords: Oil Price, Oil Revenues, Resistive Economy, Dutch Disease, VECM Analysis
  • Reza Mirzakhani*, Hossein Ali Sa'adi Pages 71-92

    The concept of digital money or electronic currency means encrypted money, in order to facilitate financial affairs and to create money without the presence of intermediaries (banks) and through community members. Digital money does not have any central service or financial institution to control the transfer; because everything is based on peer-to-peer communications. The number of digital money in the world is increasing, including Bitcoin, the most widely used and most valuable electronic currency in the real world. Bitcoin is a public internet system that has introduced a pay-as-you-go payment system and e-money. Bitcoin takes power from users and, from their point of view, Bitcoin is an internet money. It seems that Bitcoin can not be considered as a kind of money; rather, it's a "digital asset." In order to examine bitcoin from the point of view of Islamic jurisprudence, it should first be seen whether it is considered as an asset and property? And then, by explaining the nature of money, it should analyze the bitcoin monetary nature and then examine the issues of Ghorar and loss and disorder in the system and speculation in the Bitcoin network from the Islamic jurisprudence perspective.

    Keywords: Digital money, Bitcoin, Extraction of Bitcoin, Having asset or property, the Islamic rule of eating the wrong property, Ghorar, Speculation
  • Ali Karshenasan, Ali Bahraminasab, reza mamashli * Pages 93-118

    The financial distress of banks is a serious problem in economic environment of the country.  Personal expenses and social costs of financial crisis leads to survey studies in the impact of financial crisis on commercial firms' performance. This research examines the effect of the financial crisis on banks' performance based on the CAMEL model during 2009-2015, to respond the question of whether financial crises had any effect on banks performance. By approving this, did banks turned to non-operational activities to improve their performance and getting out of the financial crisis? The research sample is 9 selected commercial banks, which fulfil the research conditions. The financial crisis of bank measure as follow: three consecutive years of losses (operating loss, net loss or retained), reduction in distributed dividends of each year relative to the last year by more than 40 percent and included article 141 of the commercial law for every company. Research results by multivariate regression model indicated that, at the 95% confidence, the financial crisis have a negative and significant effect on profitability and other performance indicators reveal no significant relationship. Also, the sixth hypothesis test of the research showed that banks will not go through non-operating activities as the financial crisis increases.

    Keywords: Financial Crisis, Performance Evaluation, Non-operating Activities, CAMEL Model, Profitable
  • Gholam Reza Mesbahi Moghaddam* Pages 119-135

    Zakah (Zakat), a form of alms-giving treated in Islam as a religious obligation or tax, is one of the pillars of Islam, which, by Quranic ranking, is next after prayer (salat) in importance. Throughout the history of Islamic jurisprudence (Fiqh) Shia and Sunni jurisprudents and scholars have written many books on this subject. The Sire of the Prophet (pbuh) and his successors shows that Zakat is mandated and collected by the state and they received it with a systematic structure and the sacred verse of the Holy Quran also includes a portion of Zakah for the use of agents of collecting and distributing Zakah. But in the history of Islam, there have been political changes that have removed Zakat from Shiite jurisprudence in theory and practice and it has been altered into a government-run voluntary zakat contribution. This paper seeks to prove that although Zakat is most commonly used to eradicate poverty, but if a government is founded on righteousness and justice, it must be received and paid by the ruler and the Islamic State. An overview of the Zakat and Fatwa's traditions of the Shi'ite jurisprudents shows that it is "Taklif" (a legal charge or obligation) for the owners of the property to pay Zakat and Shi'a jurists are less likely to consider Zakat as a sovereign state. The main question of the research can be: is Zakat from the Islamic government's available financing resource for eliminating poverty and other purposes, or is it essentially non-governmental? In this article, by analytical method and based on jurisprudential traditions and texts, it has been proven that Zakat is essentially from the financial resources of the Islamic ruler to fulfill the goals stated in the Quranic verse. And the reason for the obsoleteness of this opinion in the view of some Shi'ite jurisprudents was the lack of "BASTE-YAD" (the de facto guardianship of Imam (a.s) or his deputy) in the era of presence and occultation of the Imam. Now, with the establishment of the Islamic Republic of Iran which its ruler is "Velâyat-e Faqih" (The Guardianship of the Islamic Jurist) Zakat must be at the disposal of the Velâyat-e Faqih.

    Keywords: Zakat, Governmental Islamic Jurisprudence, Tax
  • Ahmad Kargar Motlagh *, Mahdi sadeghi Shahdani, Seyed Abbas Mousavian Pages 137-160

    This study explores the concept of social justice based on the ideas of four contemporary theorists, with an emphasis on the nature of justice. Hayek represents libertarians, Rawls as the most prominent political philosopher of current century in the West, and Motahhari and Sadr were selected as Islamic theorists. Hayek only believes in individual justice and maintains that there is no concept as social justice. For him, justice constitutes rules for individual conduct. The concept of “spontaneous order” plays an essential role in his ideas, and he maintains that most of the social phenomena follow such an order. Rawls’ main goal  sees ‘justice as fairness’ as answering to the demands of both freedom and equality, a challenge posed by the socialist critique of liberal democracy. In this regard justice is an agreement on principles which is reached arbitrarily in “veil of ignorance”. Rawls's main guide in achieving principles of justice is maximin principle and the lack of awareness of individuals about the future social status. Motahari regards justice as observance of the law. He recognizes both the natural rights of the individual and the legal community. According to Shahid Motahari, the only way to legitimize and validate natural rights is to accept the purpose of the world order. In Sadr's view, although justice is one of the three principles of the general construction of Islamic economics, the position of justice is beyond the core and is the foundation stone of the Islamic School of Economics. Additionally, Islam has shown its sensitivity to the final makeup of facilities in society, with two principles: public cooperation and social balance.

    Keywords: Social Justice, Spontaneous Order, Maximin Principle, natural Rights, Social Balance