فهرست مطالب

Pathobiology Reaearch - Volume:22 Issue: 2, 2019

Journal of Pathobiology Reaearch
Volume:22 Issue: 2, 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/03/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه فزون گری، عبدالحسین دلیمی *، سیدشهریار عرب، مهرداد بهمنش صفحات 63-68
    اهداف

    گلوکانتیم سال هاست که به عنوان داروی انتخابی برای درمان لیشمانیوز جلدی استفاده می شود. در سال های اخیر مقاومت در برابر گلوکانتیم به طور فزاینده ای در برخی از مناطق ایران گزارش شده است. در انگل لیشمانیا آرسنات/ آنتیمونات ردوکتاز بر مبنای متابولیزم تیول عمل می کند؛ این آنزیم می تواند الکترون را از گلوتاردوکسین کاهش یافته به آنتیموان پنج ظرفیتی و آرسنات اهدا کند و آنها را به آنتیموان سه ظرفیتی و آرسنیت کاهش دهد. فرض شده است که یک جهش عملکردی در آنزیم می تواند به مقاومت درمانی منجر شود. در این مطالعه نقش پروتئین آرسنات/ آنتیموان ردوکتاز لیشمانیا تروپیکا در ایجاد مقاومت نسبت به گلوکانتیم مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها:

    در مطالعه تجربی حاضر 15 نمونه حساس و 15 نمونه مقاوم به گلوکانتیم از بیماران مبتلا به لیشمانیازیس جلدی، از مناطق مختلف ایران جمع آوری شد. برای تشخیص موتاسیون از پرایمرهای دژنره طراحی شده و تکنیک های توالی یابی و شبیه سازی براساس روش دینامیک مولکولی استفاده شد.

    یافته ها:

    در جدایه های مقاوم به لیشمانیا تروپیکا، فقط یک جهش به صورت جایگزینی آمینواسید آلانین در موقعیت 80 به جای آمینواسید والین دیده شد. آنالیز شعاع ژیراسیون هیچ گونه افزایش شعاعی را در زمان شبیه سازی نشان نداد.

    نتیجه گیری:

    جهش در جدایه های مقاوم به گلوکانتیم موجب تغییر در جایگاه فعال یون آنتیموان نشده است.

    کلیدواژگان: لیشمانیا، گلوکانتیم، مقاومت دارویی، ژن ACR2، دینامیک مولکول
  • زهره سادات حسینی، جعفر امانی *، فرزانه حسینی صفحات 69-75
    اهداف

    اشریشیا کلی انتروتوکسیژنیک (ETEC)، مهم ترین عامل باکتریایی مولد اسهال مسافرتی است. این باکتری دارای عوامل متعدد بیماریزا از جمله عوامل کلونیزاسیون (CFs)، توکسین حساس به حرارت (LT) و توکسین پایدار به حرارت (ST) است. طراحی و تولید واکسن علیه این بیماری به دلیل افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی و کاهش منابع آب سالم، از اهداف سازمان بهداشت جهانی است. یک واکسن زیرواحدی موثر علیه ETEC، می تواند شامل توکسوئیدی از هر دو سم و نیز عوامل کلونیزه کننده شایع باشد. هدف مطالعه حاضر بیان، تخلیص و کپسوله کردن پروتئین نوترکیب در نانوذرات کیتوسان بود.

    مواد و روش ها:

    در مطالعه تجربی حاضر از باکتری E. coli BL21DE3 دارای ناقل pET-28a استفاده شد. این ناقل دارای ژن نوترکیب کایمر cscl شامل cfab به همراه سم st، cfae و ltb است. پس از القای بیان ژن و تخلیص پروتئین نوترکیب با ستون Ni-NTA، وسترن بلاتینگ به منظور تایید انجام شد. سپس پروتئین CSCl در نانوذرات کیتوسان کپسوله و اندازه آن توسط دستگاه پارتیکل سایز آنالایزر اندازه گیری شد.

    یافته ها:

    پروتئین نوترکیب CSCL توسط ستون Ni-NTA به روش دناتوره (اوره) تخلیص شد. سپس این پروتئین تخلیص شده (~57کیلودالتون) توسط وسترن بلاتینگ تایید و اندازه نانوذرات حاوی این پروتئین 0/112نانومتر با بازده بارگذاری 98/8% تخمین زده شد.

    نتیجه گیری:

    پروتئین نوترکیب کایمر با مزایایی از جمله داشتن آنتی ژن های سطحی و مهم ETEC و کپسوله شدن در نانوذرات کیتوسان، می ‎تواند به عنوان کاندیدی مناسب برای ساخت یک نانوواکسن خوراکی به منظور ایجاد هر دو پاسخ ایمنی مخاطی و سیستمیک، مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اشریشیا کلی انتروتوکسیژنیک، توکسین حساس به حرارت، توکسین پایدار به حرارت، نانوذرات کیتوسان، عوامل کلونیزاسیون، اسهال مسافرتی
  • مریم رفیع پور، ملیحه کرامتی، محمد مهدی اصلانی، آرش آرش کیا، فرزین روحوند * صفحات 77-84

     

    اهداف

    استرپتوکیناز کایمر حاصل از تبادل دومین استرپتوکیناز میان دو سویه استرپتوکوک بتاهمولیتیک گروه G و A به منظور بررسی اثر دومین های استرپتوکیناز در مقاومت به مهارکننده آلفا دو آنتی پلاسمین ساخته شد.

    مواد و روش ها:

    در مطالعه تجربی حاضر ژن های استرپتوکیناز (skg/ska) تکثیرشده از ژنوم دو سویه گروه A و G به ترتیب SK2bALAB49 و SK2aG88 در pET26b کلون شدند. به منظور تبادل دومین، محصول PCR حاوی دو مین بتا و گامای skALAB49 در pET26-skG88 فاقد این دومین ها قرار گرفت. پس از تایید هر سه سازه با آنالیز آنزیمی و توالی ‎یابی، بیان در E.coli Rosetta انجام و پروتئین ها با کروماتوگرافی تمایلی Ni-NTA تخلیص شدند. پس از تعیین غلظت، آنالیز با روش الکتروفورز ژل آکریلامید و وسترن بلات انجام شد. مقاومت به آلفا دو آنتی پلاسمین به روش رنگ سنجی با به کارگیری سوبسترای کروموژنیک S2251 اندازه گیری شد.

    یافته ها:

    نتایج الکتروفورز ژل آکریلامید و وسترن بلات نشان دهنده بیان پروتئین ها با اندازه 47کیلودالتون بود. در بالاترین غلظت آلفا دو آنتی پلاسمین، SK2aG88، 80% فعالیت در حالی که SK2bALAB49 و (α2aG88β2bALABγ2bALAB) SKch، 55% فعالیت اولیه خود را نشان دادند.

    نتیجه گیری:

    SKch الگوی کاهش فعالیت مشابه SK2bALAB49 را نشان می دهد که بیانگر نقش کمتر دومین آلفا نسبت به سایر دومین ها در بروز مقاومت به مهارکننده آلفا دو آنتی پلاسمین است.

    کلیدواژگان: استرپتوکیناز، تبادل دومین، کایمر، آلفا دو آنتی پلاسمین
  • سامان مهدوی *، علیرضا عیسی زاده صفحات 85-89
    اهداف

    هدف مطالعه حاضر، بررسی میزان آلودگی پنیرهای سنتی شهرستان مراغه به استافیلوکوکوس ارئوس کواگولاز مثبت و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آنها بود.

    مواد و روش ها:

    در مطالعه تجربی حاضر 100 نمونه پنیر از روستاهای شهرستان مراغه با رعایت اصول بهداشتی جمع آوری و به آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه منتقل شد. کشت نمونه ها در محیط های کشت اختصاصی و انجام آزمایشات بیوشیمیایی تکمیلی به منظور تشخیص استافیلوکوکوس ارئوس کواگولاز مثبت انجام شد. برای تشخیص مولکولی باکتری، با تکثیر ژن ترمونوکلئاز اختصاصی گونه (nuc) به روش واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) به عنوان استافیلوکوکوس ارئوس شناسایی شدند. اندازه گیری pH و میزان نمک پنیر نیز در مورد تمام نمونه ها صورت گرفت. همچنین آزمایش حساسیت نسبت به آنتی بیوتیک های مختلف به روش کربی بوئر در مورد تمام جدایه ها انجام شد.

    یافته ها:

    از 100 نمونه اخذشده از روستاهای شهرستان مراغه، 21 مورد (21%) استافیلوکوکوس ارئوس کواگولاز مثبت تشخیص داده شد. 20 جدایه به بیش از یک نوع آنتی بیوتیک مقاوم بودند. بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه های به دست آمده به ترتیب نسبت به پنی سیلین، وانکومایسین و متی سیلین بود. تفاوت معنی داری در میزان شیوع استافیلوکوکوس ارئوس در پنیرهای کهنه و تازه مشاهده نشد (0/05p>).

    نتیجه گیری:

    با توجه به میزان بالای آلودگی پنیرهای سنتی در روستاهای شهرستان مراغه به استافیلوکوکوس ارئوس کواگولاز مثبت، تولید و توزیع آنها باید تحت شرایط بهداشتی صورت گیرد و لزوم اطلاع رسانی کافی در مورد خطرات بالقوه استفاده از آنها امری ضروری است.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس ارئوس، پنیر سنتی، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • عبدالحسین دلیمی *، آنتیا محمدیها، محمد محمد نجار صفحات 91-95
    اهداف

    لیشمانیای احشایی یکی از بیماری های اندمیک مهم در منطقه مشکین شهر به شمار می آید. هدف از این مطالعه تشخیص مولکولی آلودگی به انگل لیشمانیوز احشایی و بابزیوز در نمونه لخته خون سگ های منطقه مشکین شهر استان اردبیل بود.

    مواد و روش ها:

    در مطالعه تجربی حاضر تعداد 148 نمونه خون از سگ های دارای علایم بالینی لیشمانیوزیس احشایی از منطقه مشکین شهر جمع آوری شد. سرم همه نمونه ها با روش سرولوژی DAT مورد آزمایش قرار گرفت. از لخته خون نیز، DNA انگل با استفاده از کیت DNG-plus استخراج شد. ژن های ITS1 و (k)DNA لیشمانیا اینفانتوم با استفاده از روش PCR تکثیر شدند. همچنین برای شناسایی و تایید وجود انگل بایزیا از دو جفت پرایمر اختصاصی جنس بابزیا استفاده شد.

    یافته ها:

    از لحاظ آزمایش سرولوژی، تمام 148 نمونه سرم سگ ها با عیاری مرزی و بالاتر از 320: 1 مثبت شدند. تمامی نمونه ها از لحاظ مولکولی مثبت و گونه  لیشمانیا اینفانتوم تعیین شد. هیچ موردی از آلودگی به انگل جنس بابزیا در نمونه های مورد مطالعه یافت نشد.

    نتیجه گیری:

    به علت ابتلا سگ های مشکین شهر به لیشمانیای احشایی، صاحبان سگ ها در این منطقه به دلیل داشتن ارتباط بسیار نزدیک با سگ باید نسبت به رعایت نکات بهداشتی دقت کافی داشته باشند.

    کلیدواژگان: لیشمانیوز احشایی، بابزیوز، سگ های صاحب دار، شهرستان مشکین شهر
  • ریحانه روانبخش گاوگانی، اسماعیل بابایی *، محمدعلی حسین پور فیضی، اشرف فخرجو، وحید منتظری صفحات 97-102
    اهداف

    علی رغم پیشرفت های اخیر در زمینه تشخیص و درمان، سرطان پستان همچنان دومین عامل مرگ مرتبط با سرطان در میان زنان جهان است. گزارش های اخیر، گروه جدیدی از مولکول های غیرکدکننده به نام RNAهای غیرکدکننده طویل را شناسایی کرده اند که نقش مهمی را در فرآیندهای بیولوژیکی متعدد درگیر در سرطان ایفا می کنند. هدف از این مطالعه، ارزیابی بیان RNA غیرکدکننده طویل HULC در سرطان پستان بود.

    مواد و روش ها:

    در مطالعه تجربی حاضر، پس از جمع آوری 40 نمونه بافت توموری کارسینومای تهاجمی مجاری پستان و 40 بافت سالم حاشیه تومور، استخراج RNA و سنتز cDNA صورت گرفت. با استفاده از PCR کمی، سطح بیان HULC در نمونه ها به دست آمد. از نرم افزار REST 2009 به منظور برررسی ارتباط بیان آن در بافت های توموری و بافت های سالم، استفاده شد. توان بیومارکری HULC نیز با رسم منحنی ROC ارزیابی شد. ارتباط بیان HULC با ویژگی های کلینیکوپاتولوژیکی نیز مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها:

    نتایج حاصل از نرم افزار REST افزایش معنی دار بیان HULC را در بافت های توموری نسبت به حاشیه سالم آنها نشان داد (0/0001=p؛ CI 95%). آنالیز منحنی ROC نیز توان بیومارکری HULC را در سرطان پستان ثابت کرد (0/0001>p؛ 0/79=ROCAUC). نتایج بررسی بیان HULC با ویژگی های کلینیکوپاتولوژیکی نشان داد که بین بیان HULC با مراحل پیشرفته تومور رابطه مثبت معنی داری وجود دارد (0/019=p؛ CI 95%).

    نتیجه گیری:

    با توجه به افزایش بیان HULC در کارسینومای تهاجمی مجاری پستان، بیان این RNA غیرکدکننده طویل می تواند به عنوان یک بیومارکر تشخیصی بالقوه جدید در سرطان پستان مطرح شود.

    کلیدواژگان: کارسینومای تهاجمی مجاری، RNA غیرکد کننده طویل، HULC، بیومارکرها
  • الهام محسنی وادقانی، ساجده خورشیدی، اکبر کارخانه * صفحات 103-111

    اختلال عملکرد در بافت های مختلف در نتیجه آسیب سلول های یک قسمت از بافت است که می تواند به دلیل بیماری ها ، ضربه های شدید یا تصادفات به وجود آید. تاکنون تنها راه درمان این گونه آسیب ها، پیوند عضو بوده است، حال آن که این راه به دلیل پس زده شدن بافت پیوندی یا کمبود بافت های اهدایی عمدتا با سختی هایی همراه است. یکی از روش های جایگزین، مهندسی بافت است که امروزه بسیار مورد توجه محققان قرار گرفته است. مهندسی لایه سلولی روشی است که قادر به ایجاد بافت مهندسی لایه ای شکل بدون نیاز به داربست است و در اصطلاح به آن "مهندسی بافت فاقد داربست" گفته می شود. سلول ها روی ظروف حساس به دما که پایه اصلی آنها پلیمر پلی ان ایزوپروپیل اکریل آمید (PNIPAM) است در دمای °C37 کشت داده می شوند. سپس با کاهش دما تا °C20، لایه سلولی از روی سطح جدا می شود و بدون نیاز به بخیه یا چسب در ناحیه بافت هدف قرار می گیرد. در این مقاله مطالعات و آزمایشات انجام شده در حوزه مهندسی لایه سلولی بررسی شد. همچنین مزیت ها و مشکلات این روش مورد ارزیابی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مهندسی لایه سلولی، پل یان ایزو پروپیل اکریل آمید، پلیمر حساس به دما
|
  • Fozoungari F, Dalimi A.H *, Arab S.Sh, Behmanesh M Pages 63-68
    Aims

     Glucantime has been considered as a drug of choice for treating cutaneous leishmaniasis for many years. In the recent years, resistance to Glucantime has been increasingly reported in some regions of Iran. In the Leishmania, Arsenate/Antimony reductase acts on the basis of thiol metabolism; it can donate the electron from reduced glutaredoxin to pentavalent (sbV) antimony and arsenate and reduce them to trivalent (sbIII) antimony and arsenite, based on its enzymatic property. It has been assumed that a functional mutation in the enzyme can result in drug resistance. In the present study, the role of Sb (V)-As (V) reductase of Leishmania tropica in drug resistant to glucantime was investigated.

    Materials & Methods

     In the present experimental research, 15 glucantime sensitive samples and 15 glucantime resistant specimens were collected from different regions of Iran through patients with cutaneous leishmaniasis. For mutation detection, first degenerate primers were designed; then, sequencing and simulation techniques were used based on molecular dynamics method.

    Findings

    In Leishmania tropica-resistant isolates, only one mutation was seen as replacing alanine (Ala) at position 80 instead of valine (Val). The analysis of the radius of gyration did not reveal any increase in the radius of gyration while simulation.

    Conclusion

    Mutations in glucantime-resistant isolates did not significantly change simulated active site of antimony ion.

    Keywords: Leishmania, Glucantime, Drug Resistance, ACR2 Gene, Molecular Dynamic
  • Hosseini Z.S_Amani J *_Hosseini F Pages 69-75
    Aims

     Enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC) is the most important bacteria causing traveler’s diarrhea. The bacterium has several virulence factors, including colonization factors (CFs) or Escherichia coli adhesins, heat-labile (LT), and heat-stable (ST) toxins. The design and production of vaccine against this disease is one of the goals of the World Health Organization due to increased antibiotic resistance and a reduction of healthy water sources. An effective subunit vaccine against ETEC could include a toxoid from both toxins and colonization factors. The aim of the current study was to express, purify, and encapsulate the recombinant protein in chitosan nanoparticles.

    Materials & Methods

     In the present experimental study, the E. coli BL21DE3 harbring pET- 28a-cscl vector was used. The chimeric cscl gene is composed of cfab along with st toxin, cfae, and ltb. After the expression and purification of recombinant protein, using Ni-NTA column, Western blotting was performed with anti-His antibody. Then, the CSCl protein was encapsulated in chitosan nanoparticles and the particle size was measured.

    Findings

     The recombinant CSCL protein was purified by Ni-NTA column and urea denaturation method. Then, this purified protein (~57kDa) was confirmed by Western blotting and the size of the nanoparticles was estimated as 112.0 nm with 98.8% of encapsulation efficiency.

    Conclusion

     With some advantages, including the presence of surface and important antigens of ETEC and encapsulating in chitosan nanoparticles, the CSCL recombinant protein can be considered as a candidate for producing oral nanovaccine and stimulating of mucosal and systemic immune response.

    Keywords: Enterotoxigenic Escherichia coli, Heat-labile toxin, Heat-stable toxin, Chitosannanoparticles, Escherichia coli adhesins, Traveler’s diarrhea
  • Rafipour M, Keramati M., Aslani M.M., Arashkia A., Roohvand F.* Pages 77-84
    Aims

     The chimeric domain-exchanged streptokinase (SKch) between two sk genes from groups G and A streptococci (SK2aG88 and SK2bALAB49, respectively) was constructed to evaluate the role of SK-domains (α, β, γ) in α2-antipalsmin-resistance variations of SK.

    Materials & Methods

     In this experimental study, PCR-amplified genes of streptococci (skg, ska) were cloned into pET26b vector to produce pET26-SKG88 and pET26-SKALAB49. For domain exchange, the amplicon containing β and γ domains of SK2bALAB49 was replaced for that of the SK2aG88 within pET-SK2aG88 (pET26-SKch; α2aG88β2bALABγ2bALAB). All constructs were confirmed by restriction analyses/agarose-gel electrophoresis and DNA sequencing, transformed into E.coli Rosetta, and induced by IPTG for protein expression. Proteins were purified by Ni-NTA chromatography, quantified by Bradford method, and analyzed by SDS-PAGE/Western blotting assays. The α2-antipalsmin-resistance was measured by S2251 colorimetric assay for plasminogen activation.

    Findings

     SDS-PAGE and western blotting results indicated the expression of proteins with the size of 47kD. At the highest concentration of α2-antiplasmin, SK2aG88 remained 80% active, whereas the SK2bALAB49 and SKch retained 55% of their activity.

    Conclusion

     SKch shows similar activity reduction, indicating the minor role of the α domain compared to β and γ domains for α2-antipalsmin-resistance.

    Keywords: Streptokinase, Domain exchange, Chimera, α2-Antiplasmin
  • Mahdavi S.*, Isazadeh A.R. Pages 85-89
    Aims

     The aim of this study was investigation of contamination rate and determination of pattern of antibiotic resistance in coagulase positive Staphylococcus aureus isolated from domestic cheeses in Maragheh, Iran.

    Materials & Methods

    In this experimental study, 100 traditional white brine cheese samples were collected from different villages of Maragheh with the observance of aseptic principles and transferred to microbiology laboratory of Islamic Azad University, Maragheh branch. The samples were cultured in specific media and the complementary biochemical tests were done for the identification of coagulase positive Staphylococcus aureus. For molecular diagnosis of S.aureus, these isolates were identified as S.aureus with the proliferation of Thermonuclease species-specific gene (nuc) by polymerase chain reaction (PCR) method. Cheese samples were tested for pH and NaCl content. The susceptibility of all isolates to different antibiotics was evaluated by kirby-bauer’s method.

    Findings

    Of 100 samples taken from villages of Maragheh, 21 samples (21%) were identified as Staphylococcus aureus coagulase positive. 20 isolates were resistant to more than one antibiotic. The most resistance of isolates were to penicillin, vancomycin, and methicillin, respectively. No significant difference was shown among old and fresh samples in Staphylococcus aureus incidence (p>0.05).

    Conclusion

    Considering the high contamination rate of domestic cheese by coagulase positive Staphylococcus aureus in Maragheh, the production and distribution of these cheeses should be under hygienic situations. Efficient informing about the potential risk of using these products seems necessary.

    Keywords: Staphylococcus aureus, Cheese, Antibiotic resistance
  • Dalimi A.H. *, Mohammadiha A., Mohammadnajjar M. Pages 91-95
    Aims

     Visceral leishmaniasis (VL) is one of the most important endemic diseases in Meshkinshahr. The present study was aimed to molecular detect of VL and babesiosis in clot blood samples taken from dogs.

    Materials & Methods

     In this experimental study, a total number of 148 blood samples were collected from dogs with clinical signs of visceral leishmaniasis from Meshkinshahr area. All serum samples were examined by direct agglutination test (DAT). DNA was extracted from the blood clot with the DNG-plus Extraction Kit. The ITS1 and kDNA genes of L. infantum were amplified by the PCR method. To identify and confirm the existence of Babesia parasites, 2 pairs of Babesia-specific primers were used.

    Results

     All of 148 dogs (100%) showed titers more than 1:320 of L. infantum infection in the serological test. L. infantum kDNA was detected by PCR in all samples. No cases of infection with Babesia parasite found in the samples.

    Conclusions

     The dog owners in Meshkinshehr are in close contact with dogs which are positive for VL, so, the implementation of health care in this region is highly recommended.

    Keywords: Visceral Leishmaniasis, Babesiosis, Domestic Dogs, Ardabil Province
  • R. Ravanbakhsh Gavgani, E. Babaei *, M.A. Hosseinpourfeizi, A. Fakhrjou, V. Montazeri Pages 97-102
    Aims

     Despite recent advances in diagnosis and treatment, breast cancer still remains the second leading cause of cancer- related death in women. Recent reports have detected a new class of non-coding molecules named long non-coding RNAs that play an important role in various biological processes involved in cancer. This study aimed to evaluate the expression level of long non-coding RNA HULC in breast cancer.

    Materials & Methods

     In this experimental study, after collecting 40 breast tumors with invasive ductal carcinoma and 40 normal marginal tissues, RNA extraction and cDNA synthesis were done. The expression level of HULC was obtained by using the qRT-PCR method. REST 2009 software was employed to evaluate the association of its expression in tumor and normal tissues. Biomarker potential of HULC was evaluated by drawing ROC curve. Relationship between HULC expression and clinicopathological features was analyzed.

    Results

     Results from REST indicated significant upregulation of HULC in tumor tissues compared to normal marginal specimens (95% CI; p=0.0001). ROC curve analysis also demonstrated the biomarker potential of HULC in breast cancer (ROCAUC=0.79; p<0.0001). Evaluation of the relationship between HULC expression and clinicopathological features revealed that there is a statistically significant positive correlation of HULC expression with advanced stages (95% CI; P=0.019).

    Conclusion

     Considering the upregulation of HULC expression in invasive ductal carcinoma, this lncRNA could be considered as a new potential diagnostic biomarker in breast cancer.

    Keywords: Invasive Ductal Carcinoma, Long Non-Coding RNA, HULC, Biomarkers
  • E. Mohseni Vadeghani, S. Khorshidi, A. Karkhaneh * Pages 103-111

    Functional disorder in different tissues is a consequence of cell damage in a part of a tissue that can occur because of diseases, traumas, or accidents. Organ transplantation has so far been the only treatment approach for these damages; however, transplantation therapies have been greatly limited by the serious shortage of donors or immune rejection. One of the alternative approaches is tissue engineering that recently has attracted the tremendous attentions of many researchers. Cell sheet engineering is a technology that can construct bioengineered sheet-like tissues without the need of using scaffolds and it is called “scaffold-free tissue engineering”. Cells are cultured at 370C on the surfaces grafted with the temperature responsive polymer “poly (N-isopropylacrylamide)”. Then, the cell sheet is harvested with a simple reducedtemperature treatment up to 200C and transplanted directly onto the injured surface without sutures or glues. In the present article, researches and experiments in the field of cell sheet engineering have been paid attention. Moreover, the advantages and challenges of this method have been discussed.

    Keywords: Tissue Engineering, Poly (n-isopropylacrylamide), Temperature responsive polymer