فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 56 (بهار 1398)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 56 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فهیمه ساجدی مهر، احد فرامرز قراملکی*، کاظم قاضی زاده صفحات 7-22
    این تحقیق مساله پیوند معرفتی «تکلیف در حد وسع» و «جبر و اختیار» و ابعاد آن در میراث علمی تفسیر و کلام را با رهیافت تاریخی-تطبیقی و با روش تحلیلی-انتقادی بررسی می کند. از آنجا که بحث از این پیوند، در منابع تفسیری کلام گرا به میان آمده است، این تحلیل برپایه دیدگاه ده مفسر موثر انجام می شود. تحلیل تاریخی -تطبیقی مفسران برپایه مبانی کلامی در جبر و اختیار به تفسیر آیات پنج گانه وسع می پردازد. معتزله این آیات را دال بر نفی جبر و اثبات تفویض می دانند. اشاعره متقدم به مفهوم سازی جدید از وسع می پردازند تا آیات را با دیدگاه جبرگرایانه سازگار کنند. اشاعره متاخر به نظریه های جبرگرایی معتدل روی می آورند. مفسران شیعه این آیات را دال بر نفی جبر و تفویض می دانند. رهاورد این پژوهش دستیابی به تمایز سه گونه پیوند تصوری، تصدیقی و تاویلی است. با این تمایز می توان چالش های تاریخی کلام بنیان در تفسیر آیات وسع را بین دو مساله تکلیف درحد وسع و جبر و اختیار تبیین کرد.
    کلیدواژگان: تکلیف، وسع، جبر و اختیار، کسب، تفویض، امربین الامرین، علم کلام، علم تفسیر
  • مهدی نصرتیان اهور* صفحات 23-38
    اعتقادات بخشی از دین است که به ادله نقلی و عقلی وابسته است. خدشه در منابع معرفتی نقل ممکن است معرفت بخش بودن نقل را زیر سوال ببرد در نتیجه پژوهش از مبانی معرفت بخشی این ادله و طرح دیدگاه ها امری ضروری است. این پژوهش از روش توصیفی-تحلیلی برای رسیدن به مقصود خود بهره گرفته است. پذیرش رویکرد غیرتحویل گرایی از گواه، مهمترین دستاوردهای این پژوهش است. مطابق این رویکرد، گواهی منبع مستقل معرفت است و می تواند در باورنده معرفت تولید کند. ادله نقلی که حاکی از قول، فعل و تقریر معصوم است خود مهمترین و بارزترین فرد گواهی است. به همین جهت می توان در معرفت بخش بودن ادله نقلی تاکید نمود. حتی مطابق رویکرد تحویل گرایی و انکار معرفت بخش بودن گواه می توان حجیت ادله نقلی را ثابت دانست که در این صورت گواه صرفا منتقل کننده معرفت برآمده از وحی و حس است و در معرفت شناسی حجیت آن دو اثبات شده است.
    کلیدواژگان: رویکرد غیر تحویل گرایانه، تحویل گرایی، گواهی، وحی، حافظه
  • سعید علیزاده* صفحات 39-50
    فرض عالمی بنام «هورقلیا» بین عالم مادی و عالم مثال و مبتنی ساختن عقاید دینی بر آن توسط شیخ احمد احسایی رهبر فرقه شیخیه، موجب ابهام در کیفیت حیات امام عصر(عج) شده است. اعتقاد به حیات هورقلیایی امام مستلزم غیبتی فراتر از غیبت مصطلح در فرهنگ شیعی است که در بر دارنده محذوراتی از قبیل مرگ عنصری امام و خالی شدن زمین از حجت، عدم حضور آن حضرت در این جهان و اختلال در ارتباط عمومی امام و امت و از سویی منتفی شدن فلسفه نیابت بطور مطلق است که همه بر خلاف عقل، روایات و اجماع مسلمانان می باشد و در این مقاله با روش تحلیلی و توصیفی به نقد این ایده و پیامدهای آن پرداخته و ضمن تشکیک در عالم مزبور، حیات این جهانی آخرین حجت الهی را اجتناب ناپذیر معرفی می کند.
    کلیدواژگان: حیات امام عصر(عج)، هور قلیا، شیخ احمد احسایی، شیخیه، عوالم وجودی، عالم مثال، عالم ماده
  • هادی حاجی حسن دنیادیده*، غلامرضا ویسی صفحات 51-74
    یادگیری مفهومی پویاست که به تدریج از یادگیری فردی به یادگیری سازمانی تغییر می یابد. به دلیل نیاز سازمان ها به سازگاری با تغییرات محیطی، مفهوم یادگیری سازمانی به طور روزافزونی رایج شده است.این نوشتار به دنبال ترسیم الگوی راهبردهای یادگیری در سازمان های اسلامی است که پس از استخراج کدها، مفاهیم و مقوله ها، از قرآن کریم و منابع معتبر حدیثی به ترسیم الگوی راهبردهای یادگیری سازمانی اسلامی پرداخته شده است. در این پژوهش از نظر هدف، از نوع پژوهش های توسعه ای-کاربردی است و با روش گرندد تئوری(داده بنیاد) تحلیل شده است. یافته های پژوهش که به صورت یک سیستم عمل می کند شامل نوزده مقوله اصلی در سه دسته راهبردهای زمینه ای ، راهبردهای اجرایی و راهبردهای رفتاری می باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، جایگاه یادگیری در اسلام، راهبردهای یادگیری سازمانی اسلامی
  • حمزه علی بهرامی* صفحات 75-96
    ازجمله اسباب تفرقه در جامعه اسلامی چگونگی تبیین صفات خبری خداوند در قرآن است. جریان سلفی از فرقه هایی است که تفسیر آنان متفاوت تر از دیگر فرق می باشد. این جریان در طیفی از افراط و تفریط به گروها و زیرشاخه های متعددی تقسیم می شود. وجه مشترک گروهای سلفی تاثیرپذیری آنان از باورهای ابن تیمیه است. تحلیل اندیشه های ایشان از روش های فهم مکتب عام سلفی است. نظر به ضرورت شناختن مبانی فکری این فرقه و اهمیت شناخت اسباب تفرقه در جهان اسلام، این پژوهش با روشی اسنادی و تحلیلی به این سوال پاسخ می دهد که کیفیت دیدگاه مکتب سلفی ابن تیمیه در تبیین صفات خبری خداوند چگونه است؟ دیدگاه آن ها از چه میزان استحکام برخوردار است؟ از یافته های مقاله حاضر این است که جریان فوق نگاه واحدی در تبیین صفات خبری ندارند. آنان به انکار حجیت عقل در فهم این صفات، و مخالفت با تاویل و مجاز در این صفات می پردازند. گاهی فهم این صفات را به خداوند تفویض و گاهی با حجیت دانستن ظواهر آیات سر از تشبیه درمیاورند.
    کلیدواژگان: صفات خبری، جریان سلفی، ابن تیمیه، تاویل، تفویض
  • مجتبی زروانی*، لیلا عبداللهی صفحات 97-114
    میرچا الیاده رابطه انسان را با دین نه برمبنای زیست روانشناختی و جامعه شناختی وی، بلکه بر پایه کارکرد ذاتی اش به مثابه موجودی دینی بررسی نمود. به باور الیاده هویت دینی انسان در دوران پیشامدرن محفوظ بوده و با شیوه ای دین ورزانه با نظام معرفتی و الگوی زندگی فرا تاریخی می زیسته است. با ورود انسان به دنیای مدرن، الینه شدن و انکار هویت دینی از سوی انسان اتفاق افتاده است. این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی دیدگاه الیاده را در موضوع انسان دینی بررسی کرده و به این نتیجه دست یافته که الیاده با مقایسه ساختار ماهیت انسان باستانی با ماهیتی که انسان مدرن برای خود در نظر دارد، اولا: انسان مدرن با الینه شدن و انکار ماهیت دینی خود ، چه ارزش هایی را از دست داده است.ثانیا، در زندگی، اندیشه و عاطفه انسان مدرن هویت و ویژگی تاثیر گذار معنا داری وجود ندارد.و ثالثا راه بازگشت ارزش های پیشا مدرن و کسب هویت دینی انسان امروز، آشتی او با ارزش های دینی و ارتباط با اسطوره است .
    کلیدواژگان: الیاده، پدیدارشناسی، انسان دینی، امر مقدس، انسان مدرن، باستانی، تاریخ
  • محمد صادق بهشتی*، مجید توسلی رکن آبادی، سید مصطفی ابطحی صفحات 115-134
    یکی از مهم ترین نظریه پردازان طرفدار نظام سیاسی مشروطیت در عصر مشروطه، شیخ اسماعیل محلاتی می باشد. فلسفه سیاسی مرحوم محلاتی گویای تعاملی نظری میان مفهومی نوین چون هویت ملی و دین است. در نوشتار پیش رو پس از بررسی مفهومی و نظری دو مفهوم دین و هویت ملی با روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر داده های اسنادی و کتابخانه ای به شناسایی شاخصه های دین و هویت ملی و نسبت های میان این دو مفهوم در آرای شیخ اسماعیل محلاتی مبادرت ورزیده ایم. این نسبت ها در حوزه هایی هم چون بعد شعائر دینی با بعد سیاسی هویت ملی، بعد شعائر دینی با بعد اجتماعی هویت ملی، بعد تشکیلاتی دین با بعد سیاسی هویت ملی و... مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: دین، فلسفه سیاسی، محلاتی، هویت ملی، ابعاد
  • مهدی انصاری*، محمدرضا امامی‎نیا صفحات 135-152
    اراده یکی از مهمترین صفات انسان است. بین متکلمین و فلاسفه اسلامی در تفسیر اراده انسان و مبدئیت آن برای افعالش دیدگاه های گوناگونی وجود دارد. این نوشتار به روش توصیفی- تحلیلی دیدگاه فخر رازی و ملاصدرا درباره حقیقت اراده انسان و مبدئیت آن برای افعالش را واکاوی کرده و به این نتیجه دست یافته است که از نگاه آنان، اراده انسان کیفی نفسانی بوده و تصدیق به وجود آن بدیهی است.فخر رازی با این که چند دلیل عقلی و نقلی برای اثبات استناد افعال انسانی به اراده الهی و عدم تاثیر اراده انسان در این افعال اقامه کرده است لیکن تفسیر بزرگان اشاعره از نظریه کسب را بر نتابیده و تفسیر جدیدی از این نظریه ارائه کرده که در آن، علاوه بر این که همه چیز- از جمله فعل انسان- به خداوند استناد دارد، قدرت و داعی انسان نیز در انجام فعلش تاثیرگذار است. از این رو، میان این دو مطلب ناسازگاری دیده می شود و دیدگاه وی درباره مبدئیت اراده انسان در فعلش گویا نیست. ملاصدرا فقط نظریه امر بین الامرین را مبین رابطه صحیح اراده الهی و اراده انسانی در این افعال دانسته است. بر این اساس، خداوند فاعل حقیقی فعل انسان بوده و اراده انسان نیز هر چند علت معد و واسطه ی ظهور اراده الهی در این فعل است، لیکن این اراده به طور حقیقی در فعل انسان اثر گذار است.
    کلیدواژگان: اراده انسان، افعال انسان، علت حقیقی، علت معد، کسب، امر بین الامرین، فخر رازی و ملاصدرا
  • هادی وحدانی فر*، ابوالفضل کیاشمشکی، زکیه بیگم حسینی صفحات 153-170
    برهان حرکت یکی از براهین مهم و موثر در راستای اثبات خدا است. اندیشمندان اسلامی با پذیرش اصل حرکت در طبیعت، محرک نامتحرک اول را اثبات نموده اند؛ پژوهش حاضر با روش عقلی و نقلی به تحلیل و توصیف برهان حرکت پرداخته و به این نتیجه رسیده؛ علاوه بر اینکه حرکت در معنای قبض و حداقلی (خروج از قوه به فعل) مطرح است در معنای بسط و حداکثری (هر نوع حرکت، تغییر، انفعال، استکمال و سیلان وجودی) نیز قابل اثبات است و عباراتی همچون «خلق»، «حدوث»، «حرکت»، «تغییر»، «زوال»، «انتقال»، «سیر»، «نزول»، «عروج»، «ارسال»،«هبوط»، «افول»، «سجود»، «رکوع» و«تسبیح»، گستره حرکت در ماسوای الله را تایید می نماید؛ لذا در اثبات برهان حرکت گفته می شود؛ در نظام عالم هستی به عنوان عالم حادث و ممکن، حرکت وجود دارد و این حرکت از سوی محرک نامتحرک اول و ثابت یعنی الله که موجود قدیم، ازلی، ابدی است، محقق می گردد در غیر این صورت موجب دور و تسلسل می شود.
    کلیدواژگان: قبض، بسط، خدا، برهان، حرکت، قرآن، روایات
  • ابراهیم نوری*، محمدحسین توحیدی فرد صفحات 171-188
    فخر رازی مفسر و متکلم اشعری است که هرچند تا پایان عمر بر این مذهب کلامی سلوک می کند؛ اما در پاره ای باورها از دیدگاه های اشعری فاصله می گیرد و به نقد آن ها می پردازد. تزلزل و اضطراب فخر در برخی دیدگاه ها، بیان گر مطالعه و تامل او در آراء دیگران و تحول فکری وی است. نزدیک شدن رازی در برخی مسائل کلامی به مذهب شیعه، ناشی از یافتن حقیقت در مواضع پیروان اهل بیت(ع) و ضعف نظریات کلامی اشعری و عدم کفایت ادله آن ها می باشد. از مهم ترین آن ها می توان به مساله صفات الهی، جبر و اختیار، ولایت و امامت و مهدویت، اشاره کرد. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی برخی از مهم ترین مواضع کلامی تاثیر پذیری رازی از آموزه های شیعی می پردازد و به این نتایج می رسد که معقولیت باورهای مذکور و قوت ادله و شواهد آن ها از یک سو و ضعف و عدم قدرت اقناع مواضع مدعیات مقابل آن ها و تحول فکری رازی از سوی دیگر منجر به اتخاذ چنین مواضعی گردیده است.
    کلیدواژگان: فخررازی، تشیع، خدا، اختیار، امامت، صفات خدا
|
  • Fahimeh Sajedifar, Ahad Faramarz Qaramaleki*, Kazem Qazizadeh Pages 7-22
    This research examines the problem of the epistemic link between "duty to the extent of ability" and "free will and determinism" and its dimensions in the scientific heritage of interpretation and theology through a historical-comparative approach and an analytical-critical method. Since the discussion of this link has been found in interpretive sources of theological base, this analysis is founded on ten effective commentators' views. The commentators` historical and comparative analysis in the field of "free will and determinism" have given under the five verses of ability. The Mu'tazilites attribute these verses to the denial of determinism and addmission of absolute free will. The early Asharites seek a new conceptualization of ability in order to reconcile verses with a deterministic view. The later Ash'arites, however, accepted moderate deterministic theories. Shiite commentators attribute these verses to the denial of determinism and absolute free will. This study seeks to achieve the distinction between three types of conceptual, confirmatory and interpretive links. With this distinction, the historicotheological challenges can be explained in the interpretation of the verses of ability between the two issues of "Duty to the Extent of Ability" and "Free Will and Determinism"
    Keywords: Submission, Extent, Algebra, Exaltation, Acceptance, Devotion, Ambibin Alamrine, Theology, Theory of Interpretation
  • Mahdi Nosratian Ahvar* Pages 23-38
    Religious beliefs form a part of religion and are depended on rational and narrative proofs. Every given spot in epistemic sources of narration would lead to the authenticity of narration. It is, therefore, necessary to study the knowledge-carrying fundamentals of narrative proofs and the views in the field. This research uses a descriptive-analytical method to achieve the purpose. Supporting non reductionist approach of evidence is the most important achievement of this research. According to this approach, the evidence is an independent source of knowledge and may produce knowledge for those learning to make their beliefs reasonable. The narrative proofs pertaining to the pure`s saying deed and confirmation is the most significant and prominent case of the testimony. Therefore, we can emphasize the knowledge-carrying state of the narrative proofs. Even according to the reductionist approach and the denial of knowledge-carrying state of the evidence, one may prove the authenticity of the proof of the validity of the narrative evidence, that in the case, the evidence is merely a carrier of the knowledge derived from revelation and sense which their authenticity has been proved in epistemology.
    Keywords: Non-Reductionist Approach, Reductionism, Evidence, Revelation, Memory
  • Sa`Id Alizadeh* Pages 39-50
    Believing in a world called "Hurqolia" between the material world and the imaginary world and basing religious beliefs on it by Sheikh Ahmad Ehsayi, the leader of Shaikhiyah, has caused ambiguity in the quality of life of the present Imam. Belief in the horqolian life of the Imam entails an absence higher than the one accepted in the Shiite culture, which includes such distortions as the elemental death of the Imam and the land`s being empty of Hojjat, the absence of the Prophet in this world, and the disturbance in the general communication between the Imam and the Ummah, and on the other hand, denial of the philosophy of Niaybat absolutely that all of them are contrary to the wisdom, traditions and consensus of Muslims. In this paper, by analytical and descriptive method, we criticize this idea and its consequences, and, denying his claimed world, the life of this world has made the presence of the last divine leader Inevitable.
    Keywords: Life of the Imam (As), Hurqolia, Sheikh Ahmad Ahsaie, Sheikhiyeh, ExistentialWorlds, ImaginaryWorld. Earthly World
  • Hadi Haji Hassan Donyadideh*, Gholamreza Veisi Pages 51-74
    Learning is a dynamic concept that gradually changes from individual learning to organizational learning. Due to the need for organizations to adapt to environmental changes, the concept of organizational learning has become increasingly common. This paper seeks to map out the pattern of learning strategies in Islamic organizations with extracting codes, concepts, and categories from the Holy Qur'an and authentic sources. The research, in terms of the purpose, is a type of developmental-applied research, and is analyzed by grounded theory (data-based). Research findings that act as a system include nineteen main categories in three fields of base strategies, executive strategies, and behavioral strategies.
    Keywords: Organizational Learning, Place of Learning in Islam, IslamicOrganizational Learning Strategies
  • Hamzehali Bahrami* Pages 75-96
    Among the divisive tools in Islamic society lies in explaining the indicative qualities of God in the Quran. The Salafi flow is one of the sects whose interpretation is different from the others. This flow is divided into groups and sub-groups in a range of extremes. The common aspect of Salafist groups is their being influenced by Ibn Taimiayyah's beliefs. Analysis of his ideas is regarded as one of the ways to understand the Salafi general school. Considering the need to understand the intellectual foundations of this cult and the importance of recognizing the divisive agents of the Islamic world, this research is a documentary and analytical attempt to answer the question: how are the indicative qualities of God explained in Ibn Taimiyyah Salafi Shool and how it may be assessed? As explained in this paper, the above flow does not follow the same way in the field. They deny the validity of reason in understanding these qualities, and oppose ta`wil and majaz. Sometimes they will recognize the attributes of these qualities to God, and sometimes they remain faithful to the appearance of the verses.
    Keywords: Indicative Attributes, Salafi Flow, Ibn Taimiayyah, Tawil, Tafwiz
  • Mojtaba Zurvani*, Leila Abdollahi Pages 97-114
    Mircea Eliade examined the relationship between man and religion not on the basis of his psychological and sociological life, but on the basis of his intrinsic functioning as a religious being. As viewed by Eliade, the religious identity of man has been existent in pre-modern times and lived in a religious manner with an epistemic and a post-history model of life. With man`s being initiated into the modern world, the alienation and denial of religious identity has occurred by him. This article, using the analytico- descriptive approach, studies Eliade`s view on human being and concluded that Eliade, comparing the structure of the nature of ancient human with that of modern man, has achieved the fact that, firstly, modern man as becoming alienated and missing his religious nature, lacks many valuse and, secondly, there may not be found any meaningful and influential identity or particularity and, thirdly, the way for pre-modern values to return and for the religious identity of modern man to be achieved, would be his reconciliation With religious values and his link with myth.
    Keywords: Eliade, Phenomenology, Religious Man, the Sacred, ModernMan, Ancient, History
  • Mohammadsadeq Beheshti*, Majid Tavassoli Roknabadi, Seyyed Mostafa Abtahi Pages 115-134
    One of the most notable theorists and supporters of the constitutionalist political system in the constitutional era is Sheikh Isma'il Mahallati. The political philosophy of the late Mahallati may be taken as that defending a theoretical interaction between such new concept as national identity and religion. In the present paper, after a conceptual and theoretical analysis of the two concepts of religion and national identity with an analytico-descriptive method based on documentary and library data, the characteristics of religion and national identity and the ratios these two concepts in the views of Sheikh Isma'il Mahllati have been described. These ratios are observed in such areas as religious rituals with the political dimension of national identity, the aspect of religious rituals with the social dimension of national identity, the organizational dimension of religion with the political dimension of national identity.
    Keywords: Religion, Political Philosophy, Mahallati, National Identity, Dimensions
  • Mahdi Ansari*, Mohammadreza Emaminia Pages 135-152
    Human will is one of the most important characteristics of man. There are different perspectives between theologians and Islamic philosophers in interpreting the human will and its way of being origin for his actions. This paper, using an analytico-descriptive method, has studied Fakhr Razi and Mulla Sadra's views in the field and concluded that human will is a mental quality and its existence is self-evident. Though Fakhr Razi has put forward a number of rational and narrative reasons to prove the claim of human actions` being attributed to the Divine Will and human will`s being of no effect in them, he has denied Asharite great scholars` meaning of the theory of kasb and has given such a new concept to it that, in addition to attributing all things including human actions to God, sees a place for human will in actions also. In this way, we find an incompatibility and ambiguity in his view in the field. Mulla Sadra, however, has viewed the theory of amri baini amrain as the only acceptable explanation for the effect of Divine Will and human will in them. Accordingly, God is the main agent of the human act, and the will of man, though being only the ground for appearance of Divine Will, it is of real effect in these acts also.
    Keywords: Human Will, Human Acts, Real Cause, Ground-Making Cause, Amri Baini Amrain, Fakhr Razi, Mulla Sad
  • Hadi Vahdanifar*, Abolfazl Kiashemshaki, Zakiyah Bigom Hoseini Pages 153-170
    Proof of motion is one of the most important and effective arguments in proving God. By adopting the principle of motion in nature, the Islamic scholars have proved the unmoved mover. The present research, using rational and narrated method, analyzes and describes the arguments of the movement and concludes that in addition to the fact that motion has been regarded contractedly and in its particular meaning, it may be regarded extendedly in its general meaning also. Such terms as creation, appearance, movement, change, decline, transfer, touring, descending, ascending, sending, going down, prostration of prayer, stooping down in prayer and tasbih confirm the domain of motion in the possible world. It is, therefore, said of the proof of the movement that there is found movement in the whole of the possible world; the movement comes from the unmoved and unchangeable mover, namely God that is free from limitation and everlasting and those denying the fact must agree with impossible consequences such as vicious circle.
    Keywords: Contraction, Etension, God, Proof, Movement, Qur'an, Narrations
  • Ebrahim Noori*, Mohammadhosein Towhidifard Pages 171-188
    Fakhr Razi is an Ash'ari commentator and theologian who in spite of his being faithful to Asharite theology until the end of his life, in some cases of his beliefs has taken a different way and criticized the Asharite. Such a change of view in Fakhr Razi has originated from his wide and deep study of the others` works. Razi's approximate views to some of theological issues of Shiite is due to finding the truthfulness of the theological opinions of the followers of the Ahlul-Bayt (AS) and the weakness of the Ash'arite theological ideas and proofs. Of the most important issues one may refer to the Divine Qualities, free will and determinism, Imamate and guardianship and Mahdaviyyat. This research, useing analytico-descriptive method, has studied some of the most important theological positions of Razi who has taken under the influence of the Shiite teachings.
    Keywords: Fakhr Razi, Shiism, God, Will, Imamate, Attributes of God