فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 111، فروردین و اردیبهشت 1398)

مجله علمی شیلات ایران
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 111، فروردین و اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • اسماعیل کرمی*، مجتبی علیشاهی، مسعود قربانپور، محمدرضا تابنده، تکاور محمدیان صفحات 1-8
    در این پژوهش پاسخ ایمنی اختصاصی ماهی قزل آلای رنگین کمان بعد از تجویز واکسن دوگانه استرپتوکوکوزیس/ لاکتوکوکوزیس با اندازه گیری عیار پادتن ضد این دو باکتری به روش الایزا ارزیابی گردید. بدین منظور تعداد 240 قطعه ماهی قزل آلا با وزن 7/1±30 گرم به دو گروه، هر گروه در سه تکرار تقسیم شدند. ماهیان در تیمار واکسینه ابتدا با واکسن دوگانه استرپتوکوکوزیس/ لاکتوکوکوزیس (در برابر استرپتوکوکوس اینیه و لاکتوکوکوس گارویه) به روش داخل صفاقی ایمن شدند و 30 روز بعد واکسن یادآور به روش غوطه وری با همان واکسن انجام شد. گروه شاهد کاملا مشابه تیمار واکسینه با سرم فیزیولوژی تیمار شد. در روزهای 0، 15، 30، 45 و 60  بعد از واکسیناسیون اولیه، نمونه سرمی از ماهیان تهیه و تیتر پادتن ضد استرپتوکوکوس اینیه و لاکتوکوکوس گارویه به روش الایزا و با استفاده از پادتن پلی کلونال Rabbit anti- trout بررسی و بین تیمارها مقایسه گردید. 60 روز بعد از واکسیناسیون اولیه ماهیان هر تیمار با حادترین سویه در دسترس باکتری لاکتوکوکوس گارویه و استرپتوکوکوس اینیه چالش داده شدند و نتایج به مدت دو هفته ثبت و درصد بقاء نسبی (RPS) بین تیمارها مقایسه گردید. میزان بقاء نسبی در تیمار واکسینه چالش شده با استرپتوکوکوس اینیه و لاکتوکوکوس گارویه بترتیب برابر 22/7±05/62 و 67/8±98/68 درصد بود که نسبت به تیمار کنترل افزایش معنی داری داشت.  عیار پادتن دو هفته بعد از واکسیناسیون قابل اندازه گیری بود و 45 روز بعد از واکسیناسون به حداکثر رسید. هر چند در روز 60 سطح پادتن کاهش یافت، اما همچنان  نسبت به گروه کنترل  به طور معنی داری بالاتر بود (05/0>p). لذا، نتیجه گیری می شود که از واکسن دوگانه حاوی این دو باکتری علاوه بر کارایی قابل قبول، قادر به افزایش عیار پادتن سرمی در ماهی می باشد. لذا، می توان روش واکسیناسیون پیشنهادی این تحقیق علیه بیماری استرپتوکوکوزیس/ لاکتوکوکوزیس را در کشور، موثر و قابل اجرا دانست.
    کلیدواژگان: پاسخ انتی بادی، قزل آلای رنگین کمان، واکسن دوگانه استرپتوکوکوزیس، لاکتوکوکوزیس
  • رضوان موسوی ندوشن*، روزبه حلت آبادی فراهانی صفحات 9-18
    در این تحقیق میگوی Macrobrachium nipponense  صید شده، بصورت تازه همگن و توسط آنزیم پپسین هیدرولیز گردید؛ تا در نهایت یک فرآورده فراسودمند و مکمل آهن تولید شود. طی مراحل تحقیق، درجه هیدرولیز بر اساس آزمون محلول TCA، میزان پیشرفت پروتئولیز از طریق تعیین مقدار (غلظت) پروتئین به روش UV-اسپکتروفوتومتری و پتانسیل جذب آهن از طریق آزمون رنگی سنجی مبتنی بر معرف اورتوفنانترولین تعیین گردید. نتیجه آزمایش بر اساس آنالیز TCA، نشان داد طی 6 ساعت درجه هیدرولیز افزایش یافت و پس از 8 ساعت میزان هیدرولیز به حالت پایدار و فاز ثالت رسید. بالاترین ظرفیت جذب آهن (7/49 میکروگرم در میلیگرم پپتید/پروتئین) برای میگوی با درجه هیدرولیز 5/36 درصد بدست آمد. طی هیدرولیز نسبی انجام شده توسط پپسین،  میزان آمینو اسیدهای تولید شده، نشان دهنده سطوح بالای گلیسین، پرولین، آرژینین، آلانین، آرژنین و والین بود. به نظر می رسد که در هیدرولیز میگوی M. nipponense، پیوندهای پپتیدی گلیسین، پرولین، آلانین و همچنین گروه آمینو یا ایمینو از زنجیره جانبی آرژینین باعث افزایش جذب آهن می شوند. این میگو به فراوانی در بسیاری از منابع آبی کشور وجود دارد و هیدرولیز آنزیمی و غنی سازی، یک روش و استراتژی مناسب در جهت بهره برداری از آن و تولید یک محصول فراسودمند بشمار می رود.
    کلیدواژگان: Macrobrachium nipponense، پروتئین، پپسین، هیدرولیز، کمپلکس آهن
  • نرجس بادفر*، علی جعفرپور صفحات 19-29
    یکی از مشکلات مرتبط با سوریمی تهیه شده از ماهیان آبهای شیرین در مقایسه با گونه های ماهیان دریایی پایین بودن مقدار عددی سفیدی رنگ آن می باشد که عمدتا به دلیل قرمزتر بودن رنگ عضلات آنها نسبت به سایر ماهیان می باشد. در این پژوهش از پراکسید هیدروژن با غلظت های 1، 2 و 3 درصد در نسبت های آب به گوشت 1:2 و 1:3 و انجام عمل شستشوی گوشت چرخ شده به تعداد 1، 2 و 3 بار در جهت بهبود کیفیت رنگ سوریمی حاصل از گوشت ماهی کپور نقره ای استفاده گردید. بر اساس آزمون رنگ و میزان آب مورد استفاده جهت شستشو در فرآیند یک بار و دو بار شستشو، بجز تیمار 4  (غلظت 1% H2O2 ، نسبت 1:2 یک بار شستشو) و تیمار10 (غلظت 1% H2O2، نسبت 1:2، دو بار شستشو) که نسبت به سایر تیمارها سوریمی با سفیدی کمتری تولید نمود، می توان سایر تیمارهای مربوطه را به عنوان تیمار موثر از نظر بهبود رنگ سوریمی در نظر گرفت. بر اساس نتایج تیمار 4 با میزان عددی شاخص سفیدی 20/68 با سایر تیمارهای یک بار شستشو دارای اختلاف معنی دار بود (05/0>p). تیمار 10 با مقدار عددی شاخص سفیدی 37/68 با سایر تیمارهای دو بار شستشو فاقد اختلاف معنی دار بود(05/0<P). نکته اینکه در خصوص فرآیند سه بار شستشو تفاوت معنی داری بین میزان عددی شاخص سفیدی تیمارها مشاهده نشده (05/0<P) و میزان سفیدی رنگ سوریمی حاصله به میزان عددی 25/65-56/62 ثبت گردید. در نهایت مشخص گردید که افزایش غلظت پراکسید هیدروژن و تعداد دفعات شستشو تاثیرمعنی داری در بهبود رنگ آب حاصل از شستشو و همچنین میزان سفیدی رنگ سوریمی حاصله دارد.
    کلیدواژگان: سوریمی، رنگ، پراکسیدهیدروژن، نسبت آب به گوشت، دفعات شستشو
  • اعظم محمد صالحی، ابراهیم رجب زاده قطرمی*، مهدی سلطانی، محمد رشنو صفحات 31-38
    در سیستم پرورش آبزیان خاویاری با تراکم بالا، حفظ تعادل پارامترهای محیط پرورش در سلامت فیزیولوژیک و رشد ماهیان خاویاری از مهم ترین عوامل چالش برانگیز می باشند. فراسنجه های خون شناسی شاخص های مفیدی هستند که به منظور ارزیابی شرایط فیزیولوژیک ماهیان خاویاری در پاسخ به استرس، آلاینده ها و تغییرات فیزیولوژیک و اکولوژیک بکار می روند. این تحقیق با هدف اثر باکتری های نیتروزوموناس و نیتروباکتر بر میزان حذف آمونیاک و شاخص های خونی و سرم فیل ماهی (Huso huso) در یک طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار با تراکم های یکسان از هر دو باکتری (0، 101، 103، 105) در 100 میلی لیتر با سه تکرار با استفاده از 120 قطعه فیل ماهی خاویاری با میانگین وزنی 200±800 گرم و طول 2±55 سانتیمتر در 12 تانک فایبرگلاس (4000 لیتری هر تکرار 10 ماهی)  به مدت 12 هفته و نیز دو هفته سازگاری اولیه در شهرستان دزفول در استان خوزستان انجام گرفت. بر اساس نتایج بیشترین میزان آمونیاک در تیمار یک (شاهد) با اختلاف معنی دار (05/0p≤) با تیمار 3 و عدم اختلاف معنی دار با سایر تیمارها ثبت گردید. میزان آمونیاک در بین ساعات اندازه گیری شده در هر تیمار فاقد اختلاف معنی دار (05/0p≥) بود. از بین فراسنجه های خونی فقط نوتروفیل در تیمارها دارای اختلاف معنی دار (05/0p≤) بود. فراسنجه های سرمی خون آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، الکالین ترانسفراز (ALP، کراتین فسفاتاز (CP)، پروتئین کل و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) تیمارها با هم اختلاف معنی داری نداشت (05/0p≥). فراسنجه لاکتیک دهیدورژناز (LDH) تیمار شاهد با سایر تیمارها اختلاف معنی دار داشت (05/0p≤). باکتری های نیتروزوموناس و نیتروباکتر دارای اثر مثبت بر حذف آمونیاک از آب محیط پرورشی و عدم اثر منفی بر شرایط فیزیولوژیک فراسنجه های خونی فیل ماهی خاویاری بودند.
    کلیدواژگان: نیتروزوموناس و نیتروباکتر، آمونیاک، پارامترهای خونی و سرمی، فیل ماهی
  • ملیکا ناظمی*، هادی غفاری، یزدان مرادی، محمدصدیق مرتضوی، سهیلا آقایی درگیری صفحات 39-47
    مطالعات اکولوژی- شیمیایی اسفنج ها نشان می دهد که سنتز متابولیت های ثانویه، تنها سیستم دفاعی آنها در مقابل عوامل تهدید کننده محسوب می شود که امروزه با توجه به خواص زیستی آنها به عنوان دارو در درمان برخی از  بیماری های انسانی استفاده می شود. یکی از مهمترین خواص زیستی اسفنج ها اثر سیتوتوکسیک متابولیت های ثانویه آنها می باشد. مطالعه حاضر به بررسی خواص سیتوتوکسیک فرکشن حاوی ترکیب آلفا سانتونین استخراج شده از اسفنج دریایی گونه Dysidea avara از جزیره هنگام، خلیج فارس پرداخته است. برای این منظور با استفاده از حلال استون از پودر خشک اسفنج دریایی عصاره گیری شد. سپس به منظور جداسازی ترکیب آلفا سانتونین از عصاره اسفنج از ستون کروماتوگرافی سلیکاژل استفاده شد. ستون کروماتوگرافی توسط حلال های ان هگزان و اتیل استات شست و شو داده شد و غلظت کشندگی این ترکیب توسط آزمون XXT روی رده سلول های سرطانی مورد سنجش قرار گرفت. ترکیب آلفا سانتونین با فرمول شیمیایی  C15H18O3 که به گروه سزکویی ترپن لاکتون تعلق دارد، توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی با درجه خلوص 91% در فرکشن شماره 24 شناسایی شد. اثر ترکیب آلفا سانتونین نسبت به رده سلولی کارسینوم اپیتلیوم دهانی برابر با 90/87  میکروگرم در میلی لیتر و رده سلولی سرطانی لنفوسیت برابر با 09/38 میکروگرم در میلی لیتر محاسبه شد. پژوهش انجام شده نشان داد که فرکشن حاوی ترکیب آلفا سانتونین استخراج شده از اسفنج دریایی گونه D. avara دارای اثر سیتوتوکسیک بسیار قوی روی سلول های سرطانی مورد بررسی است که می تواند به عنوان داروی ضد سرطان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسفنج، اثر کشندگی، آلفا سانتونین، جزیره هنگام، خلیج فارس
  • سعید شربتی* صفحات 49-58
    با کاهش سطح خلیج گرگان متاثر از کاهش سطح آب دریای کاسپی میزان فاصله بهینه بین پن های پرورش ماهی تغییر خواهد نمود. هدف تحقیق حاضر بررسی تغییرات فاصله بهینه ناشی از کاهش سطح آب با جفت نمودن دو ماژول هیدرودینامیک و انتقال-پخش از مدل مایک21 تحت 15 سناریو با در نظر گرفتن باد غالب غرب وزان در سه سرعت و در 5 تراز مختلف می باشد. تنش تابشی موج با استفاده از ماژول موج نزدیک به ساحل در 15 سناریو اجرا شد و به عنوان ورودی در مدل های هیدرودینامیک بکار گرفته شد. با مدل سازی شوری در سال شاخص 1390 در تراز 5/26 متر، ضریب پخش استخراج و از آن در سایر مدل سازی ها استفاده گردید. نتایج مدل سازی در بیشتر سناریوها بیانگر جابجایی آلاینده در راستای باد غالب از غرب به شرق در مزرعه جنوب غربی و جابجایی آلاینده مخالف جهت باد غالب و از شرق به غرب در مزرعه شمال شرقی می باشد. عمدتا افزایش سرعت باد و کاهش تراز آب سبب افزایش میزان فاصله بهینه و کاهش مدت زمان رقیق شدگی آلاینده می گردد. بیشینه میانگین فاصله بهینه در مزرعه شمال شرقی و جنوب غربی به ترتیب 487 و 2615 متر در تراز 28 متر برآورد گردید. کمینه میانگین فاصله بهینه در مزرعه شمال شرقی و جنوب غربی به ترتیب 194 و 999 متر و در ترازهای 5/26 و 26 متر برآورد گردید. به منظور کاهش بلایای بوم شناختی و اقتصادی ناشی از اثرات کاهش سطح آب دریای کاسپی بر فاصله بهینه مزارع در آینده، توصیه می گردد نسبت به جانمایی مجدد مزارع پرورش ماهی در خلیج گرگان اقدام گردد.
    کلیدواژگان: خلیج گرگان، فاصله بهینه، کاهش سطح آب، مزارع پرورش ماهی، مدل سازی
  • محبوبه موسی یی پور، بهاره شعبانپور*، پرستو پورعاشوری، انیسه جمشیدی، یاسمن اعتمادیان صفحات 59-68
    یکی از مشکلات فرآورده های تولیدی از فیله های منجمد وارداتی ماهی تیلاپیا مانند ناگت، تلخ شدن این فراورده ها طی نگهداری در شرایط انجماد است. لذا در این تحقیق، کیفیت فیله های منجمد تیلاپیای وارداتی با فیله هایی از آنها که در ایران پرورش یافته است، طی دو ماه نگهداری ارزیابی و روند فساد در آنها مقایسه گردید. طبق نتایج ارزیابی ها (ترکیبات تقریبی، تیوباربیوتوریک اسید (TBA)، اسیدهای چرب آزاد (FFA)، هیپوزانتین (HX)، فرمالدئید (FA)، دی متیل آمین (DMA)، پپتیدهای محلول در تری کلرواستیک اسید (TCA)، حلالیت پروتئین، الکتروفورز، پروفایل اسید چرب) میزان DMA و TCA فیله های وارداتی بترتیب 6/0میلی گرم DMA-N در هر 100 گرم نمونه و 35/0میلی مول تیروزین در گرم نمونه بود که نسبت به  DMAو TCA فیله پرورشی در زمان صفر (بترتیب 2/0 میلی گرم DMA-N در هر 100 گرم نمونه و 18/0 میلی مول تیروزین در گرم نمونه) بالاتر و محتوای پروتئین آنها (65/15 درصد در فیله وارداتی و 60/18درصد در فیله پرورشی)کمتر بود. در نتیجه، بالا بودن میزان پپتیدها و تولید آنها طی فرآیندهای بعدی در فیله های منجمد وارداتی، می تواند دلیل تلخی فرآورده های تولید شده از آنها باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت، شاخص های فساد، فیله منجمد، مدت ماندگاری
  • سیدفخرالدین میرهاشمی نسب، فرید فیروزبخش*، مسعود ستاری، محدث قاسمی صفحات 69-78
    در تحقیق حاضر، آلودگی های انگلی اردک ماهی (Esox lucius) تالاب انزلی و تاثیر آنها روی شاخص های بیومتریک ماهی میزبان مورد ارزیابی قرار گرفت. در مجموع، 4338 عدد انگل از 11 گونه مختلف شامل: Ichthyophthirius mutifiliis (88/21 درصد)، Trichodina sp. (59/8 درصد)، Henneguya sp. (78/0 درصد)، Tetraonchus monenteron  (94/60 درصد)، Diplostomum spathaceum (44/23درصد)،Rhipidocotyle illense  (37/9 درصد)،Posthodiplostomum cuticola  (78/0 درصد)، Raphidascaris acus (41/41 درصد)، Rhabdochona helichi (59/8 درصد)، Eustrongylides excisus (34/2 درصد) و Lernea cyprinacea (13/3 درصد) شناسایی شدند. آلودگی اردک ماهی به گونه P. cuticola  برای اولین بار از تالاب انزلی گزارش می شود. با افزایش طول کل، میانگین وزن ماهیان آلوده از 94/12±54/26 گرم به 38/68±39/473 گرم، فاکتور وضعیت(K) ، از11/0±64/0 به 06/0±66/0و شاخص گنادوسوماتیک (GSR)، از 55/0±15/0 به 88/1±75/0 رسید. ضریب رشد لحظه ای  (G)در گروه سنی +1 به +0 سال ماهیان سالم از بیشترین رشد (617/0) برخوردار بود. در ماهیان آلوده، ضریب رشد لحظه ای دارای نوساناتی در گروه های مختلف سنی بود. از سویی، گروه سنی +3 به +2 سال دارای ضریب رشد لحظه ای بیشتری (773/0) نسبت به سایر گروه ها بود. بین فراوانی آلودگی با برخی شاخص های بیومتریک در ماهیان آلوده اختلاف معنی دار آماری وجود داشت (05/0>p).
    کلیدواژگان: تالاب انزلی، آلودگی های انگلی، اردک ماهی، شاخص های بیومتریک
  • سید محمد صلواتیان*، علیرضا ولی پور، شهلا جمیلی، صاحبعلی قربانی، محمد صیاد بورانی، فریبرز احتشامی، مریم فلاحی کپورچالی، داریوش پروانه مقدم، رودابه روفچایی، سید افشین امیری سندسی، محمدرضا رمضانی مامودانی، فریبرز جمالزاد فلاح، فرشاد ماهی صفت صفحات 79-94
    یکی از گونه های آبزی منحصر به فرد و مهم تالاب انزلی، صدف آنودونت (Anodonta cygnea)  می باشد. این صدف بومی تالاب انزلی و رودخانه های ورودی آن و مهمترین دو کفه ای این سیستم آبی است که در سالیان اخیر به دلایل مختلف جمعیت آن بشدت کاهش یافته است. تالاب انزلی اکوسیستم ویژه ای برای پرورش و رشد انواع آبزیان در حاشیه جنوبی دریای خزر است. از سویی، جایگاه ویژه نرمتنان در ارتباط با استفاده سایر موجودات از آنها و کاربردهای صنعتی طبی و نقش پالایشی آب سبب ضرورت بر انجام بررسی رژیم غذایی صدف آنودنت در تالاب انزلی گردید. از 14 ایستگاه مورد بررسی فقط از 9 ایستگاه که شامل ایستگاه های ورودی تالاب غرب، بهمبر، شیجان، سوسر روگاه، آبکنار، ماهروزه، کرکان، سیاه کشیم و در نهایت هندخاله بودند صدف آنودنت صید گردید. بیشترین درصد فراوانی و پراکنش در فصول مختلف بترتیب متعلق به ایستگاه های ورودی تالاب غرب، بهمبر، شیجان و سوسر روگاه و بالاترین میانگین سنی در فصول بهار متعلق به ایستگاه بهمبر (7 ساله ها)، تابستان مربوط به ایستگاه ماهروزه (8 ساله ها)، پائیز متعلق به ایستگاه سوسر روگاه (7 ساله ها) و در نهایت زمستان مربوط به ایستگاه شیجان (8 ساله ها) تعیین گردید. در بررسی آزمایشگاهی از دستگاه گوارش صدف آنودنت تالاب انزلی از ایستگاه های مختلف شناسایی فیتوپلانکتون ها و زئوپلانکتون ها در حد جنس شناسایی شدند. به طور کلی، صدف آنودنت در طول سال از شاخه های فیتوپلانکتونی کلروفیتا و باسیلاریوفیتا بیش از سایر شاخه ها تغذیه نموده است که بیشترین جنس های فیتوپلانکتونی مورد استفاده از شاخه جلبک های سبز Scenedesmus، Chlorella و Pandorina از شاخه جلبک های دیاتومه Cyclotella، Cymbella و Navicula بودند. تغذیه از زئوپلانکتون ها به مقدار اندک و آن هم از راسته های ریشه پایان نظیر Arcella و Amoeba، از مژکداران Ciliata و در نهایت از روتیفرها Brachionus، Asplanchna و Rotaria شناسایی گردیدند. بر اساس شناسایی جنس یستر می توان گفت جنس بستر مناسب از نوع ماسه ای با مقداری گل می باشد که دامنه تغییرات سیلت- رس در ایستگاه ها از 2/3±8/80 الی 2/2±64/97 درصد متغیر می باشد. در بررسی رژیم غذایی صدف آنودنت مشخص شد از آنجایی که صدف های مذکور از طریق فیلتراسیون اقدام به تغذیه می نمایند (گزینش غیر انتخابی)، از اینرو با توجه به سنین مختلف و فراوانی در محیط زندگی در مرحله اول (بیش از 90 درصد) شاخه های فیتوپلانکتونی ریز جثه از ابعاد 20-5 میکرون (شاخه هایی نظیر کلروفیتا،  باسیلاریوفیتا و سیانوفیتا) و در مرحله بعد (حدود 10 درصد) از زئوپلانکتون های ریز جثه از سایز 30-5 میکرون (راسته هایی نظیر مژکداران، ریشه پایان، روتیفرها و کلادوسرا و نیز مواد دیتریتی که در این ابعاد می باشند) تغذیه می کنند.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی، تالاب انزلی، فراوانی، صدف آنودونت، Anadonta cygnea
  • آی ناز خدانظری*، عبدالمجید حاجی مرادلو، رسول قربانی صفحات 95-106
    هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر سیلاژ زیستی بر فاکتور رشد و قابلیت هضم ظاهری پروتئین خوراک ماهی قزل آلای رنگین کمان بود. در این تحقیق پودر ماهی کیلکا آنچوی چرخ شده با 25 درصد آرد گندم مخلوط و سپس با میکروارگانیسم ها (108 سلول در هر میلی لیتر)  تلقیح و سپس در دمای 37 درجه سانتی گراد به مدت 14 روز نگهداری شد. تخمیر ماهی کیلکا منجر به افزایش میزان رطوبت در انتهای دوره تخمیر گردید. میزان خاکستر در پودر ماهی تخمیری دو برابر آن از قبل تخمیر بود. مقدار فیبر و چربی خام در پودر ماهی تخمیری بترتیب کاهش و افزایش یافت (05/0>p). جایگزینی پودر ماهی با سیلاژ ماهی تخمیری (0، 25، 50، 75 و 100%) تفاوت معنی داری را در فاکتورهای رشد و قابلیت هضم ظاهری پروتئین ماهی قزل آلای رنگین کمان نشان داد (05/0>p). ماهیان تغذیه شده با 25 درصد سیلاژ تخمیری در غذا  بهترین فاکتور رشد و قابلیت هضم ظاهری پروتئین را نشان داد (05/0>p). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که آرد ماهی تولیدی به روش تخمیر می تواند به عنوان جایگزین مناسب غذای ماهی قزل آلای رنگین کمان استفاده گردد.
    کلیدواژگان: سیلاژ تخمیری، قزل آلای رنگین کمان، خصوصیت کیفی، فاکتور رشد، قابلیت هضم ظاهری پروتئین
  • زهرا محمودی کیا، احمد ایمانی*، کوروش سروی مغانلو، مزدک رازی صفحات 107-117
    در این پژوهش اثر تراکم های مختلف نگهداری و سم آفلاتوکسین B1 به همراه ترکیب پودر آویشن شیرازی و رزماری بر فیزیولوژی گوارش ماهی قزل آلای رنگین کمان بررسی شد. بدین منظور 600 قطعه ماهی با میانگین وزنی 3±90 گرم، در 6 تیمار شامل (1) تراکم پرورش kg.m-3 15- تغذیه با جیره غذایی فاقد سم آفلاتوکسین، (2) تراکم پرورش kg.m-3 45- تغذیه با جیره غذایی فاقد سم آفلاتوکسین، (3) تراکم پرورش kg.m-3 15- تغذیه با جیره غذایی حاوی ppb 50 سم آفلاتوکسین، (4) تراکم پرورش kg.m-3 45- تغذیه با جیره غذایی حاوی ppb 50 سم آفلاتوکسین، (5) تراکم پرورش kg.m-3 15- تغذیه با جیره غذایی حاوی 4% پودر گیاهان آویشن و رزماری و ppb 50 سم آفلاتوکسین و (6) تراکم پرورش kg.m-3 45- تغذیه با جیره غذایی حاوی 4% پودر گیاهان آویشن و  ppb 50 سم آفلاتوکسین، تقسیم شدند. فعالیت آلکالین پروتئاز، لیپاز و آمیلاز تحت تاثیر تراکم پرورش بطور معنی داری افزایش یافت (05/0>p). همچنین، بیشترین میزان فعالیت آنزیم آمیلاز و آلکالین پروتئاز متعلق به گروه تغذیه شده با جیره غذایی فاقد پودر گیاهان دارویی پرورش یافته در تراکم Kg/m3 45 بود (05/0>p). میزان فعالیت آنزیم لیپاز ماهیان تغذیه شده با جیره غذایی حاوی پودر گیاهان دارویی بطور معنی داری کمتر از ماهیان گروه مقابل بود (05/0>p). بررسی های بافت شناسی نشان داد که پرزهای روده ماهیان پرورشی در تراکم بالا (کیلوگرم ماهی بر مترمکعب) و تغذیه شده با جیره غذایی دارای ppb 50 آفلاتوکسین دچار تخریب شد. اما افزودن ترکیب پودر آویشن و رزماری مانع بروز این عارضه شد. بنظر می رسد بافت روده توانایی تحمل شرایط تنشی ازدحام بالا را دارد، اما اگر این ازدحام با آلودگی جیره غذایی با آفلاتوکسین همراه گردد، برای ماهی قابل تحمل نیست. البته، بررسی های تکمیلی نظیر سنجش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی بافت روده برای درک بهتر سازوکار این تغییرات توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بافت شناسی، بخش پیشین روده، رزماری، آویشن، آبزی پروری، قزل آلای رنگین کمان
  • فاطمه صادقی، مرتضی یوسف زادی*، سکینه مشجور صفحات 119-129
    در این پژوهش تاثیر سمیت سه نمونه محصول تجاری از نانو ذرات نقره کلوییدی تولید شده توسط شرکت های US NANO، Pioneers، نانو نصب پارس، بر لارو بارناکل Amphibalanus amphitrite با استفاده از استاندارد OECD ارزیابی گردید. این سخت پوستان از نظر اقتصادی و نیز اکولوژیک حائز اهمیت می باشند. در این تحقیق میزان LC50 طی 24 ساعت برای مراحل ناپلیوسیII ، III، IV،V ، VI این بارناکل نسبت به سمیت سه نمونه نانو ذرات نقره کلوییدی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل حاکی از آن است که میزان LC50 نانوذره نقره شرکت US NANO برای ناپلیوس های II، III، IV،V ، VI به ترتیب، 077/0، 046/0، 071/0، 006/0، 009/0 میکروگرم در میلی لیتر و میزان LC50 نانوذره نقره Pioneers برای ناپلیوس های II،  III، IV، V، VI بترتیب، 122/0، 5/0، 402/0، 013/0، 023/0 میکروگرم در میلی لیتر بود. میزان LC50 نانوذره نقره نانو نصب پارس نیز برای ناپلیوس های II،III ، IV، V، VI بترتیب، 259/0، 037/0، 018/0، 019/0، 017/0 میکروگرم در میلی لیتر ارزیابی شد. این نتایج نشان می دهد که نانوذره نقره تولیدی شرکت US NANO، دارای بیشترین سمیت بر تمام مراحل لاروی بارناکل ها بوده است و می بایست در ارتباط با مدیریت زیست محیطی محصولات تولیدی نانوذرات نقره بازنگری های بیشتری اعمال گردد.
    کلیدواژگان: نانو ذرات نقره، ناپلیوس بارناکل، LC50
  • اسمعیل پقه*، جاسم غفله مرمضی، ناصر آق، فرزانه نوری، ابوالفضل سپهداری، منصور طرفی موزان زاده صفحات 131-143
    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات چهار سطح لسیتین سویا (0، 3، 6 و 9 درصد جیره) در جیره غذایی با سطوح پروتئین و انرژی یکسان (50 درصد پروتئین و kj/g 18/5 انرژی) بر شاخص های رشد، تغذیه ای و خونی بچه ماهیان صبیتی (Sparidentex hasta) با وزن اولیه 0/16 ± 37/90 گرم انجام گرفت. پس از پایان دوره 56 روزه پرورش ، نتایج نشان داد با افزایش مقدار لسیتین از صفر تا 6 درصد شاخص های رشد افزایش یافته ولی با افزایش سطح لستین جیره غذایی از 6 به 9 درصد از مقادیر شاخص های رشد کاسته شد. بیشترین مقادیر در شاخص های میانگین وزن نهایی (2/99 ± 86/19 گرم)، میانگین افزایش وزن (3/06 ± 48/41 گرم و ضریب رشد ویژه (SGR) (0/07 ± 1/47) در تیمار جیره غذایی 6 درصد لسیتین بدست آمد که این مقادیر با مقادیر بدست آمده در جیره شاهد اختلاف معنی دار داشت (P <0.05). شاخص های بازماندگی، ضریب تبدیل غذایی و ضریب بازده و فاکتورهای خونی مورد مطالعه در تیمارهای مختلف تغییر معنی داری نداشتند (P>0.05). نتایج این تحقیق نشان داد، استفاده از لسیتین سویا در سطح 6 درصد در ترکیب جیره غذایی بچه ماهیان صبیتی جهت بهبود شاخص های رشد این گونه مناسب است.
    کلیدواژگان: لسیتین سویا، صبیتی، رشد، فاکتورهای خونی
  • محب علی سیستانی*، افشین عادلی، سید ابوالقاسم میرا صفحات 145-153
    در این پژوهش تلاش شد تا عوامل موثر بر راندمان حلقه تولید (عمل آوری و کنسروسازی) زنجیره ارزش تون ماهیان و شبه تون ماهیان شناسایی شوند. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق، صاحبان، اعضاء هیات مدیره، مدیران عامل و کارشناسان تولید این صنعت می باشند که طی دوره زمانی دو ساله منتهی به سال 1397 انجام شده است. ابزار جمع آوری داده های این تحقیق، پرسشنامه بوده که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. ابتدا با مرور ادبیات موضوع، تعداد 41 مانع شناسایی شد که پس از حذف عوامل تکراری، 28 متغیر استخراج گردید. در نهایت با استفاده از نظر خبرگان تعداد 21 متغیر به عنوان موانعی که موجب کاهش راندمان حلقه تولید زنجیره گردیده است، شناسایی شدند. همچنین با استفاده از تجزیه و تحلیل آماری و بکارگیری آزمون آماری علامت، تعداد 19 عامل به عنوان موانع اصلی شناسایی گردید و با استفاده از آزمون فریدمن رتبه بندی شد. مشکلات در تامین مواد اولیه (کیفیت، قیمت و پایداری تامین)، مشکلات در تامین منابع مالی، ضعف در تولید محصولات متنوع با توجه به بازار هدف، بالا بودن هزینه های فروش محصولات تولید، چهار مانع موثر حلقه تولید زنجیره ارزش تون ماهیان و شبه تون ماهیان می باشد که با مشخص شدن این موانع و اولویت بندی آنها می توان برنامه ریزی لازم برای مدیریت آنها با هدف افزایش راندمان حلقه تولید این صنعت را میسر نمود و با ارائه راهکارهای مناسب جهت مدیریت موانع با اولویت بالاتر، افزایش راندمان این صنعت و  پایداری اقتصادی آن را در آینده میسر ساخت.
    کلیدواژگان: عوامل موثر، حلقه تولید، زنجیره ارزش، تون ماهیان و شبه تون ماهیان
  • احمدرضا پیرعلی زفره ئی*، علی اکبر هدایتی، سعید پورمنافی، امید بیرقدار کشکولی، رسول قربانی صفحات 155-164
    منابع آبی ساکن نظیر تالاب ها علاوه بر اهمیت اقتصادی و اجتماعی از نظر اکولوژیک نیز منابعی با ارزش در تولید آبزیان بشمار می آیند. ضرورت پایش و آگاهی از توزیع مکانی و زمانی کلروفیل آبه دلیل تاثیرات آن در محیط های آبی از اهمیت اساسی در مطالعات زیست محیطی برخوردار است. در رویکرد نوین این قبیل مطالعات، استفاده آمار فضایی جایگاه ویژه ای دارد. این مطالعه با هدف پایش وضعیت مقادیر کلروفیل آدر تالاب بین المللی چغاخور با استفاده از آمار فضایی و شاخص لکه های داغ مبتنی بر سنجش از دور می باشد. بدین منظور داده های ماهواره ای غلظت کلروفیل آاز لندست 8 در سال 2017 تهیه گردید و سپس با استفاده از تکنیک های آمار فضایی موران جهانی و محلی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج موران جهانی نشاندهنده ی خودهمبستگی قوی و توزیع خوشه ایداده ها بود که در فصل بهار از قویترین و در فصل پاییز از ضعیف ترین خودهمبستگی، برخودار بود. نتایج موران محلی، حاکی از تعداد بالای خوشه های بالا- بالا مقادیر غلظت کلروفیل آدر فصل بهار نسبت به پاییز بود. این امر در اطراف تالاب بویژه نواحی غربی و جنوبی بارزتر بود که می تواند ناشی از فعالیت های متمرکز در این نواحی باشد. همچنین تاثیر و نقش عوامل اقلیمی و محیطی پیرامون تالاب نیز می تواند قابل ملاحظه باشد. در مجموع، نتایج این مطالعه کارایی این آماره را در شناسایی نقاط بحرانی و تفکیک مناسب، بر اساس اصول آمار فضایی بخوبی نشان داد و می تواند به عنوان الگویی در پارامترهای اکولوژیک در سایر منابع آبی کشور بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: کلروفیل آ، ازمون موران، شاخص لکه های داغ، تالاب چغاخور، خودهمبستگی فضایی
  • لیلا فرض اللهی، کوروش سروی مغانلو*، احمد ایمانی صفحات 165-176
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر عصاره های کاسنی (Cichorium intybus) و  علف چای (Hypericum perforatum) بر شاخص های ایمنی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی ماهی قزل آلای رنگین کمان انجام گرفت. برای این منظور 720 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان به وزن متوسط 5±100 گرم به طور تصادفی میان چهار گروه آزمایشی شامل جیره شاهد و جیره های حاوی 3% عصاره کاسنی، 3% عصاره علف چای و  ترکیب %5/1 عصاره کاسنی و %5/1 عصاره علف چای تقسیم شدند. آزمایش به مدت 12 هفته بطول انجامید. شاخص های ایمنی سرم شامل فعالیت آنزیم لیزوزیم، جایگزین کمپلمان و سطح ایمونوگلوبولین کل به همراه فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی مانند کاتالاز (CAT)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) کبد سنجیده شد. بر اساس نتایج بدست آمده، افزودن 3% عصاره کاسنی به جیره غذایی موجب افزایش معنی دار میزان ایمونوگلوبین کل و فعالیت آنزیم لیزوزیم نسبت به گروه شاهد شده است (05/0>p). بالاترین میزان فعالیت جایگزین کمپلمان در تیمار حاوی ترکیب %5/1 عصاره کاسنی و %5/1 عصاره علف چای مشاهده شد. افزودن مجزا و ترکیبی عصاره های هر دو گیاه کاسنی و علف چای به جیره غذایی نیز منجر به افزایش فعالیت آنزیم های SOD و GPX نسبت به جیره شاهد گردید (05/0>p). بیشترین و کمترین فعالیت آنزیم کاتالاز نیز بترتیب در گروه شاهد و  تیمار %3 علف چای مشاهده شد (05/0>p). در نتیجه، افزودن %3 عصاره گیاه کاسنی به جیره غذایی باعث بهبود شاخص های ایمنی و %3 علف چای منجر بر افزایش سطح فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی ماهی قزل آلای رنگین کمان شد.
    کلیدواژگان: کاسنی، علف چای، ایمنی، آنزیم های آنتی اکسیدانی، قزل آلای رنگین کمان
  • آریا وزیرزاده*، حامد مقدس زاده صفحات 177-187
    به منظور بررسی کارایی ریزجلبک Chlorella vulgaris  در حذف نیترات و فسفات آب، با استفاده از رویه سطح پاسخ، تعداد 20 آزمایش طراحی شد و اثرات غلظت نیترات و فسفات اولیه و دوره نوری و برهمکنش آنها بررسی شد. مهمترین عوامل موثر بر کارایی حذف نیترات شامل غلظت نیترات، دوره نوری و برهمکنش دوره نوری- فسفات بود. بیشینه کارایی حذف نیترات (42/49 درصد) در شرایطی بدست آمد که غلظت اولیه نیترات (1500 میلی گرم بر لیتر)، غلظت اولیه ی فسفات (40 میلی گرم بر لیتر) و دوره ی نوری (16ساعت) بودند.  غلظت فسفات، طول دوره نوری و برهمکنش غلظت فسفات- نیترات و فسفات- دوره نوری مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار بر کارایی حذف فسفات بودند. بیشینه کارایی حذف فسفات (61/41 درصد) در شرایطی بدست آمد که غلظت اولیه نیترات (2250 میلی گرم بر لیتر)، غلظت اولیه فسفات (60 میلی گرم بر لیتر) و دوره نوری (24 ساعت) بودند.
    کلیدواژگان: حذف نیترات، حذف فسفات، دوره نوری، C، vulgaris، رویه سطح پاسخ
  • فاطمه شرفی، سید مهدی حسینی*، محمود ناصری، سید محمد موسوی صفحات 189-200
    در این پژوهش، کیفیت نگهداری روغن استخراجی از زائدات ماهی قزل آلای رنگین کمان ((Oncorhynchus mykissبا استفاده از ترکیبات زیست فعال گیاه آویشن شیرازی (Zataria multiflora) مور بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی در این تحقیق شامل تیمار شاهد (فاقد عصاره یا اسانس)، تیمارهای با غلظت 600 و 1200 قسمت در میلیون عصاره ی آویشن شیرازی و تیمارهای با غلظت 600 و  1200 قسمت در میلیون اسانس آویشن شیرازی بودند. نمونه های روغن وارد لوله های آزمایش شده، پس از پیچیده شدن در ورق های آلومینیومی در دمای 50 درجه سانتی گراد انکوبه و در روزهای 0، 3، 6 و 9 آزمایش شدند. مقایسه نتایج بدست آمده از تیمارهای با غلظت 600 و 1200 قسمت در میلیون عصاره و اسانس با تیمار شاهد نشان داد که تعدادی از شاخص های شیمیایی روغن ها شامل عدد پراکسید (52/25 میلی اکی والان بر میلی گرم) و قهوه ای شدن غیر آنزیمی (93/0) در روز 9 دوره نگهداری در تیمار اسانس با غلظت 1200 قسمت در میلیون از کمترین مقدار برخوردار بودند، درحالیکه تعدادی دیگر از شاخص ها شامل میزان مواد واکنش گر با تیوباربیتوریک اسید (09/0 میلی گرم مالون آلدئید بر کیلوگرم)، اسیدهای چرب آزاد (08/0 درصد اولیک اسید) و عدد آنزیدین (30/1) در روز 9 دوره نگهداری در تیمار های عصاره و اسانس 600 قسمت در میلیون کمترین مقدار را داشتند. از سوی دیگر، مقایسه مقادیر شاخص های کیفی اندازه گیری شده در تیمار شاهد و سایر تیمارها در روز 9 دوره نگهداری نشان داد که تقریبا همه شاخص ها در تیمار شاهد مقادیر بیشتری داشتند که نشان دهنده فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره و اسانس گیاه آویشن شیرازی در کاهش سرعت فساد اکسیدانی و افزایش ماندگاری روغن های حاوی این عصاره و اسانس می باشد.
    کلیدواژگان: اسانس، آویشن شیرازی، روغن زایدات، عصاره، ماهی قزل آلا
  • ناصر حاجی پور*، محمدرضا سیف ریحانی، بیژن اسمعیل نژاد صفحات 201-204
    کلیبر چای یکی از آبریزهای مهم رودخانه ارس می باشد. برای اولین بار به منظور آگاهی از شرایط زیستی ماهی خیاطه  و میزان آلودگی آن به ایکتیو فتیروس مولتی فیلیس در کلیبر چای، 53 قطعه ماهی خیاطه با استفاده از تورهای پرتابی در ایستگاه های مشخص شده از پائیز 1395 لغایت تابستان 1396 صید شدند. ماهیان صید شده به صورت زنده در ظرف های مخصوص به آزمایشگاه منتقل شدند و پس از بیهوشی به وسیله ضربه به سر و تعیین گونه ماهی با استفاده از کلیدهای شناسایی، شاخص های بیومتری مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسی های میکروسکوپی به وسیله نمونه برداری از پوست، باله ها و آبشش ماهیان صورت گرفت و پس از جداسازی و تثبیت نمونه ها، شناسایی تک یاخته ی مورد مطالعه با استفاده از کلیدهای تشخیصی، انجام گرفت. میانگین طولی و وزنی (SD ±) ماهیان صید شده به ترتیب 30±67 میلی متر و 2±23/5 گرم بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که بیشترین و کمترین شدت تغذیه به ترتیب مربوط به فصلهای زمستان و بهار و بیشترین (85/42 درصد) و کمترین (69/7 درصد) میزان آلودگی به انگل به ترتیب مربوط به فصلهای تابستان و پاییز بود. در زمستان آلودگی به انگل مشاهده نشد. از 53 ماهی خیاطه صید شده در این تحقیق، 9 ماهی (98/16درصد) آلوده به ایکتیوفتیروس مولتی فیلیس بود. نتایج نشان داد که ماهی خیاطه این رودخانه رژیم کفزی خواری داشته است ولی از مقدار زیادی مواد در حال فساد و منابع گیاهی نیز تغذیه می نماید. به دلیل کوچک بودن اندازه ماهی خیاطه و نیز پایین بودن ذخایر زئوپلانکتونی در کلیبر چای، زئوپلانکتون ها در روده ماهی خیاطه مشاهده نشد. بنابراین زئوپلانکتون ها نقشی در تغذیه این ماهی نداشتند.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی، ماهی خیاطه، کلیبرچای، ایکتیوفتیروس مولتی فیلیس
  • امید جعفری، سیدعلی اکبر هدایتی*، مهرشاد زین العابدینی، هادی پورباقر، رسول قربانی، حسین عبدالحی صفحات 205-209
    تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات فنوتیپی ماهی کپور معمولی به عنوان گونه با ارزش اقتصادی در حوضه جنوبی دریای خزر به اجرا در آمد. به این منظور در فصل زمستان 1394 تعداد 74 نمونه ماهی کپور معمولی از مناطق انزلی، میان کاله و گمیشان جمع آوری و اطلاعات مورفومتریک آن ها استخراج گردید. نتایج حاصل از آزمون تجزیه یک طرفه واریانس بیانگر تنوع بالای صفات فنوتیپی کپور معمولی بین مناطق مورد بررسی بود (23 مورد از 25 صفت). نتایج حاصل از ازمون PCA ویژگی ارتفاع سر را مهم ترین پارامتر در شناسایی جمعیت ها شناخت. آزمون CA نیز ماهیان مورد بررسی را در سه خوشه از یکدیگر تمیز دادند. بر اساس نتایج بدست آمده می توان بیان داشت که حداقل سه جمعیت مجزا از ماهی کپور معمولی در سواحل جنوبی دریای خزر وجود دارد که باید در برنامه های تکثیر و رهاسازی ماهی کپور معمولی جهت جلوگیری از هم خونی و کاهش برازش ژنتیکی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارتفاع سر، دریای خزر، تغییرات فنوتیپی، PCA
|
  • E. Karami*, M. Alishahi, M. Ghorbanpour, M. Tanande, T. Mohammadiyan Pages 1-8
    One of the most important bacterial diseases in aquaculture is Streptococosis/loctococosis. Meanwhile this disease has been known as a zoonosis disease, and then fish vaccination against this disease is important. In this study the specific immunological responses of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) to vaccination with bivalent lactococcal/streptococcal vaccine were investigated. Two hundred and fourty rainbow trout fingerlings (30±1.7g) were randomly divided into two equal groups in triplicates. Fish in vaccinated treatment intraperitonealy injected with 100 microliter vaccine on the first day and booster vaccine were directed by immersion route on day 30th of study. The control group was injected with sterile PBS, identical to vaccinated group. Blood samples were collected from vaccinated and non-vaccinated groups at days 0, 14. 30, 45 and 60 of study and antibody titer were subsequently performed. Sixty days after initial immunization all groups were challenged by lethal dose of Streptococcus iniae and Lactococcus garviae, mortality rate was calculated and compared between the groups. Survival rates of vaccinated fish after challenge with S. iniae and L. garviae were 62±7.22% and 68±.8.67% respectively. The results demonstrated that specific plasma IgM antibody titer induced by commercial vaccine were significantly higher compared to the level in the control group (p<0.05). Our results demonstrated that not only these bivalent vaccines can effectively protect rainbow trout against L. garvieae and S. iniae, but also can increase antibody titer in rainbow trout, then it could offer an appropriate strategy to prevent these infections in rainbow trout farms in Iran.
    Keywords: Antibody response, rainbow trout, Streptococosis, loctococosis vaccine
  • R. Mousavi Nadushan*, R. Hellatabadi Frahani Pages 9-18
    In this study, freshly harvested prawn, Macrobrachium nipponense were hydrolyzed with pepsin to develop a food ingredient and iron supplement. The degree of hydrolysis, protein/peptide concentration and iron-chelating capacity were verified by TCA soluble assay, direct UV spectrophotometric method and orthophenanthroline-based colorimetric assay, respectively. The result of TCA soluble assay revealed a high rate of hydrolysis for the first 6 h, reached the steady-state phase after 8 hours. The highest iron-binding capacity of the hydrolysate (49.7 μg/mg of peptide/protein) was obtained at a degree of hydrolysis of 36.5%. The partial lysate generated by pepsin had high levels of glycine, proline, arginine, alanine, and valine. It seems that in peptic M. nipponense hydrolysate, peptide bonds of Gly, Pro, and Ala residues as well as amino or imino group from Arg side chain support additional affinity for iron. Consequently, hydrolysis and enrichment would be a proper strategy for appropriate gain from this abundant prawn, into a high functional product.
    Keywords: Macrobrachium nipponense, protein, pepsin, hydrolysis, iron-chelating
  • N. Badfar*, A. Jafarpour Pages 19-29
    One of the problems associated with surimi, which is made from fresh water fish, is its low whiteness value compared to the marine fish species, mainly due to the redness of its muscles. In this study, hydrogen peroxide at concentrations of 1, 2 and 3% along with other variables such as water to mince ratios of 1:2, 1:3 during 1, 2 and 3 washing cycles was applied in order to improve the color quality of surimi obtained from Silver carp mince. According to the color test and the amount of utilized water for washing, in the one and two washing cycles, except for treatment 4 (1% H2O2 concentration, mince: water ratio of 1: 2, 1 washing) and treatments 10 (1% H2O2, mince: water ratio of 1: 2, twice washing) which resulted lower whiteness, the other treatments can be considered as an effective treatment to improve the color of surimi. According to the results, treatments 4 and treatment 10 with a numerical value of whiteness index 68.20 and 68.37, respectively, were significantly different compared to other treatments within their groups (P<0.05). In terms of 3 washing cycles process, no significant difference was observed among the numerical values of the white index of the treatments (P>0.05) as it was recorded from 62.56 to 65.25. Finally, it was found that increasing the concentration of hydrogen peroxide along with the washing cycles could significantly improve the color of waste water obtained from different washing cycles as well as the whiteness of the resulting surimi.
    Keywords: Surimi, color, hydrogen peroxide, water to mince ratio, washing cycles
  • A. Mohhamad Salehi, E. Rajabzadeh Ghatrami*, M. Soltani, M. Rashno Pages 31-38
    Hematological parameters are useful indicators for assessing the physiological conditions of Sturgeon in response to stress, pollutants and physiological and ecological changes. The aim of this study was to investigate the effects of nitrosomonase and nitrobacter in removing ammonia and on blood and serum indices of Huso huso .Four treatments were designed with densities of bacteria (0, 101, 103, 105) in 100 ml with three replications were performed using 120 sturgeon fish with an average weight of 200 ± 800 g and a length of 55±2 cm in 12 fiberglass tanks (4000 liters per each 10 fish) for 12 weeks and two weeks of initial compatibility. Based on the results, the highest amount of ammonia was observed in treatment 1 (control) with significant difference (p≤0.05) with treatment 3 and no significant difference with other treatments. Ammonia levels were not significantly different (p≥0.05) between the hours measured in each treatment. Among the blood parameters, only neutrophil was significantly different in treatments (p≤0.05). Serum blood parameters such as aspartate aminotransferase (AST), alkaline transferase (ALP), keratin phosphatase (CP), total protein and alanine aminotransferase (ALT) were not significantly different (p≥0.05). Lactic dehydrogenase (LDH) had a significant difference with other treatments (p<0.05). Nitrosommunos and nitrobacter had a positive effect to remove ammonia from the water of the culture environment and had no negative effect on the physiological conditions of sturgeon (huso huso) blood parameters.
    Keywords: Nitrosomonas, Nitrobacter, ammonia, Haematology, Serum biochemical parameters, Huso huso
  • M. Nazemi*, H. Ghaffari, Y. Morady, M.S. Mortazavi, S. Aghaei Pages 39-47
    Chemical-ecological studies of sponges show that the secondary metabolites are only defense system. Nowadays natural products with biological activities are used as drugs for treatment of human diseases. One of the most important biological activities of sponges is cytotoxic activity. This study investigated the cytotoxic activities of α-Santonin compound which extracted from Dysidea avara. In this study, dried powder of sea sponge was extracted by acetone solvent. Then, in order to isolate the α-Santonin compound, the extract was washed by silica gel column chromatography with N-hexane and ethyl acetate solvents. The IC50 value of this compound was measured by XTT assay on cancer cell lines, Jurkat/E6-1, KB/C152 and healthy Hek293 cells. The α-Santonin compound with the chemical formula C15H18O3, which belongs to the Sesquiterpene-lactone group, was identified by gas chromatography, with a purity of 91% in fraction No. 24. The IC50 value of the α-Santonin extracted from sea sponge compared to the oral epithelial cancer cell line and lymphocyte cell line was 88.90 μg/ml and 38.09 μg/ml respectively. Our study demonstrated that α-Santonin extracted from D. avara has an extremely potent cytotoxic effect that could be used as an anticancer agent.
    Keywords: Sponge, LC50 value, α-Santonin, Hengam Island, Persian Gulf
  • S. Sharbaty* Pages 49-58
    By reducing the water level in the Gorgan Bay, as a result of the decreasing in the Caspian Sea water surface, the optimum distance will change between fish farms. The purpose of this study was to investigate the optimal distance variation due to water level reduction, Hydrodynamic and Transport modules of the Mike 21 model was implemented under 15 scenarios by considering western prevailing wind and in 5 levels. Wave radiation tension was implemented using the Near Shore Wave module in 15 scenarios and used as input in hydrodynamic models. Dispersion coefficient was extracted by salinity modeling in the year 2012 and at a level of 26.5 m and used it in other models. The modeling results in most scenarios indicate that the pollutant displacement is in the direction of the dominant wind from west to east in the southwest farm and was from east to west in the northeastern farm opposite to the dominant wind. Mostly, wind speed increasing and water levels decreasing will increase the optimum distance and will reduce time to dilute pollutants. The maximum mean optimum distance in the northeast and southwest farms were 487 and 2615 meters in level of 28 meters, respectively. The minimum mean optimum distance in the northeast and southwest farms were 194 and 999 m in level of 26.5 and 26 meters, respectively. In order to reduce the ecological and economic disasters caused by the effects of the Caspian Sea level reduction on the optimal distance between farms in future, it is recommended to restructure fish farms in the Gorgan Bay.
    Keywords: Gorgan Bay, Optimum Distance, Water Level Decrease, Fish Farms, Modeling
  • M. Mosaiepour, B. Shabanpour*, P. Pourashouri, A. Jamshidi, Y. Etemadian Pages 59-68
    One of the problems products produced of imported frozen fillets tilapia fish such as nuggets, bitterness of the products in during storage in freezing conditions. Since in this study, the quality of imported frozen fillets with fillets of tilapia that cultured in Iran, during two months was evaluated and the trend of corruption in the fillets was compared. According to the results of evaluation (proximate composition, thiobarbituric acid (TBARS), free fatty acids (FFA), Hypoxantin (HX), formaldehyde (FA), dimethyl amine (DMA), peptides soluble in trichloroacetic acid (TCA), protein solubility, electrophoresis and fatty acid profile) the DMA and TCA levels of imported fillets were 0.6 miligram DMA-N Per 100 g sample and 0.35 milimol tyrosine per g sample respectively, that were higher as compared to DMA and TCA cultured fillet zero time (0.2 miligram DMA-N Per 100 g sample and 0.18 milimol tyrosine per g sample respectively) and their protein contents was lower than cultured fillets (15.65 % in imported fillet and 18.60 % in cultured fillet). As a result, high levels of peptides and their production during subsequent processes in imported frozen fillets can be a source of bitterness for the products produced from them.
    Keywords: Quality evaluation, Corruption Indicators, Frozen fillet, Shelflife
  • S.F. Mirhashemi Nasab, F. Firouzbakhsh*, M. Sattari, M. Ghasemi Pages 69-78
    Parasite communities of pike (Esox lucius L. 1758) were calculated  in  Anzali Wetland along with evaluating  their impacts on biometric characticties of the fish host. A total of 4338 parasites from 11 diferent species were identified including: Ichthyophthirius mutifiliis (21.88%); Trichodina sp. (8.59%); Henneguya sp. (0.78%); Tetraonchus monenteron (60.94%); Diplostomum spathaceum (23.44%); Rhipidocotyle illense (9.37%);  Posthodiplostomum cuticola (0.78%);  Raphidascaris acus (41.41%); Rhabdochona helichi (8.59%); Eustrongylides excisus (2.34%) and Lernea cyprinacea (3.13%). The occurrence of  P.cuticola in E. lucius is  reported for the first time from Anzali Wetland. By increasing total length, the average weight of the infected fish raised from 26.54 ± 12.94 g to 472.39 ± 68.38 g, the condition factor (K) from 0.64 ± 0.11 to 0.66 ± 0.06 and the gonadosomatic index (GSR) from 0.15±0.55 to 0.75±1.88. In healthy fish, the instantaneous growth rate (G) in the age groups of 1+ to 0+ years old was higher (0.617) than in the other groups, while in infected fish, the instantaneous growth factor had fluctuations in different age groups. On the other hand, the age groups of 3+ to 2+ years old had the highest growth rate (0.773). There were significant differences between the prevalence of parasites and some biometric characticties in infected fish (p<0.05).
    Keywords: Anzali Wetland, Parasitic infections, Fish, Esox lucius, Biometric characticties
  • S.M. Salavatian*, A.R. Valipour, Sh. Jamili, S.A. Ghorbani, M. Sayyad Borani, F. Ehteshamei, M. Fallahi Kapourchali, D. Parvaneh Mogaddam, R. Rufchahie, S.A. Amiri Sendesi, M.R. Ramzani Mamodani, F. Jamalzad Fallah, F. Mahisefat Pages 79-94
    One of the unique and important aquatic species of Anzali wetland, Anadonta cygnea, native Anzali wetland and its rivers, and the most important two-body system of this blue system, has declined sharply in recent years due to various reasons. Is this species is considered to be smuggling and has a special sensitivity to environmental changes (biological pollution assessment).Anzali Wetland is a special ecosystem for the cultivation and development of various types of aquatic animals on the southern of the Caspian Sea. On the other hand, the special position of the mollusks in relation to the use of other creatures from them and the industrial industrial applications and the role of water purification necessitates the study of the Anadonta cygnea diet in the Anzali Wetland. Of the 14 stations surveyed, only 9 stations, including the stations entrance of the West Bank , Bahambar , Shijan , Soussar Rogah , Abkenar , Mahruzha , Karkan , Siakishim, and finally Hindakhale, were caught in the Anodont shell. In the above study, the average length and weight of Anadonta cygnea, regardless of their specific situation, were 8.25 ± 1.17 cm and 58.03 ± 27.53 gr, respectively. The most frequencies and distribution in different seasons belong to the entrance stations of West Wetland, Behmbar, Shijan and Sossar Roogah and the highest average age in the spring seasons belonging to the station of Behambar (7 years old), summer related to Mahrooz station (8 years old) Autumn belonged to the Sossar Roogah (7 year old) sonar station and finally to the Shijan Station (8 years old) winter. In general, it can be said that Anadonta cygnea feed from phytoplankton branches of Chlorophyta and Bacillariophyta more than other branches throughout the year. In an experimental study of the Anzali Wetland anodentic sheath, it can be stated from the different stations that most of the phytoplankton species used from the green algae of Scenedesmus, Chlorella and Pandorina were from the branches of the Diatoma Cyclotella, Cembella and Navicula algae. Nutrition from zooplankton was detected in a small amount, from the Ciliophora of Arcella and Amiibia, from Cilliata, and finally from rotifers Brachionus, Asplachna and Rotaria. Suitable substrate type is sandy with some flowers, with the range of silt-clay changes in stations ranging from 80.8 ± 3.8 to 97.64 ± 2.2 percent. In the study of Anadonta cygnea diet, it was determined that the above Anadonta cygnea are fed by filtration (non-selective selection). Therefore, with regard to different ages and abundance in the living environment, in the first place (more than 90%), branches Microscopic phytoplankton from 5 to 20 micron (branches such as Chlorophyta, Bacillariophyta and Cyanophyta), and in the next step (about 10 percent), microscopic zooplankton from 5 to 30 microns (orders such as Ciliopoda, Rhizopoda, Rotatoria and Cladocera, as well as detritus in these dimensions).
    Keywords: Food dietary, Anzali Wetland, Abundance, Anadonta cygnea
  • A. Khodanazary*, A.M. Hajimoradloo, R. Ghorbani Pages 95-106
    The aim of this study was to investigate the effect of fermented silage on growth performance and apparent digestibility of protein at feed of rainbow trout. In this study, Anchoy Kilka meal were mixed with 25% wheat flour and inoculated with microorganisms (108 cell/ml) and kept in an incubator for 14 days at 37 ºC. Fermentation of Anchoy Kilka has resulted in a significant increase in moisture, protein and pH values at the end of the period. Ash content of the fermented product was almost twice as that of the unfermented fish meal in all of the samples. Fiber and crude fat contents of the fermented product was respectively reduced and increased (p<0.05) in comparison with the initial product. Replacement of fish meal with fermented silage (0, 25, 50, 75 and 100%) showed that there was significant difference in growth performance and apparent digestibility protein (p<0.05). Fish fed with 25 percent fermented silage had the best of growth performance and apparent digestibility of protein (p<0.05). In conclusion, the results of this study suggest that fish meal produced with fermentation manner can be used as good alternative for feedstuff of rainbow trout.
    Keywords: Fermented silage, Rainbow trout, Quality characteristic, Growth factor, Apparent digestibility of protein
  • Z. Mahmoudikia, A. Imani*, K. Sarvi Moghanlou, M. Razi Pages 107-117
    The effect of stocking density and dietary aflatoxin B1 along with including rosemary and thyme powders on digestive enzymes activity of rainbow trout was evaluated. 600 fish with an average weight of 90±3 were randomly allotted into six experimental groups consisted of (1) stocking at 15 kg.m-3- feeding diet devoid of aflatoxin, (2) stocking at 45 kg.m-3-feeding diet devoid of aflatoxin, (3) stocking at 15 kg.m-3-feeding diet containing 50 ppb aflatoxin, (4) stocking at 45 kg.m-3-feeding diet containing 50 ppb aflatoxin, (5) stocking at 15 kg.m-3-feeding diet containing 4% rosemary and thyme powder and 50 ppb aflatoxin and (6) stocking at 45 kg.m-3-feeding diet containing 4% rosemary and thyme powder and 50 ppb aflatoxin. Activity of alkaline protease, lipase and amylase was only affected by fish stocking density to the extent that those fish were reared in higher density showed increased digestive enzymes activity (p<0.05). Interactive effect of two studied factors (stocking density and dietary supplementation of medicinal plants) significantly affected activity of amylase and alkaline protease. However, lipase was only affected by dietary supplementation of medicinal plants. The highest amylase and alkaline protease activity were recorded in those fish received diet devoid on medicinal plants and stocked at 45 kg.m-3 (p<0.05). Those fish received diet containing medicinal plant powder significantly had lower activity (p<0.05). Proximal intestine histological examinations revealed that those fish stocked at higher density and received aflatoxin contaminated diet had villi detachments. Nevertheless, dietary inclusion of herbal blend consisted of rosemary and thyme powder could retrieve such tissue abnormality. It seemed that intestine could resist tension from higher stocking density or dietary aflatoxin contamination; however, their combination was not endurable for fish. Meanwhile, further complementary researches such as assaying antioxidant enzymes activity are warranted to precisely elucidate the underlying mechanism behind such alterations.
    Keywords: Histology, Proximal intestine, Rosemary, Thyme, Rainbow trout
  • F. Sadeghi, M. Yousefzadi*, S. Mashjoor Pages 119-129
    In this study, the toxicity of colloidal silver nanoparticles produced from three companies (US NANO, Pioneers, Nanonasb Pars) in the larvae of barnacles Amphibalanus amphitrite was evaluated using standard OECD. These crustaceans are important economically and ecologically. In this research, the LC50 within 24 hours for nauplius stages II, III, IV, V and VI examined against toxicity of the three types of silver colloidal nanoparticles. The results suggested that the calculated LC50 of silver nanoparticles from US NANO company for naupli II, III, IV, V and, VI, were 0.077, 0.046, 0.071, 0.006 and,0.009 mg/ml, respectively, and the LC50 of silver nanoparticles from Pioneers company for naupli II, III, IV, V and VI were 0.122,0.5, 0.402, 0.013 and, 0.023 mg/ml, respectively. The evaluated LC50 of silver nanoparticles from Nanonasb Pars for naupli, II, III, IV, V and VI were 0.259, 0.037, 0.018, 0.019 and, 0.017 mg/ml, respectively. This result indicated that silver nanoparticles of US NANO companys have been the most toxic on all larval barnacle stages and should be reviewed in correlation with the environment management products of silver nanoparticles.
    Keywords: Silver nanoparticles, Barnacles naplius, LC50
  • E. Pagheh*, J. G. Marammazi, N. Agh, F. Nouri, A. Sepahdari, M. Torfi Mozanzadeh Pages 131-143
    The current study aimed to evaluate effects of four levels (0, 2, 4 and 6 % of diet) of soybean lecithin in the isoproteic and isoenergitic (50% protein and 18.5 kj/g) diets on growth performance, feed utilization and hematological parameters of juvenile sobaity seabream (Sparidentex hasta) with initial weight of 37.9±0.16 g. At the end of 56 days of feeding trial, results showed that growth performance increased with increasing dietary lecithin from 0 to 6%; however, growth decreased with increasing dietary lecithin from 6 to 9%. Fish fed the 6% lecithin diet had the highest final weight (86.19±2.99 g), weight gain (48.41±3.6 g) and specific growth rate (1.47±0.07) (p<0.05). Survival rate, feed conversion and protein efficiency ratios as well as hematological parameters were not changed in different groups (p>0.05). The results of this research showed that, inclusion of 6% of soybean lecithin in diet for sobaity seabream juvenile is optimum for improving growth performance parameters in this species.
    Keywords: Soybean lecithin, sobaity seabream, growth performance, hematological parameters
  • M.A. Sistani*, A. Adeli, S.A. Mira Pages 145-153
    This paper attempted to identify the effective factors and barriers on efficiency of the production section (canning and processing) the value chain of tuna and tuna like species in Iran. The present research is practical in terms of purpose and it is descriptive and survey in terms of collecting data. The statistical population of this research was board members, executive directors, the production managers and experts of tuna and tuna like species industries. The present research took place during the two-year period leading up to 1397. The data collection tool was a questionnaire which validity and reliability were confirmed. At first, by reviewing the literature and reviewing of the previous studies were identified 41 the effective factors and barriers of the value chain and after removing the repeat factors, 28 variables were extracted. Finally, using expert's opinions, 21 variables were identified as the effective factors and barriers which reduced the efficiency of the chain value of tuna and tuna like species in Iran. In the next step, using statistical analysis and applying the statistical test of the mark, 19 factors were identified as the main the effective factors and barriers and the ranking of these factors was done using Friedman test. It is determined that respectively, problems in supplying raw materials (quality, price and continuity and sustainability of supply), problems in providing financing and working capital, weakness in the production of diverse products according to the target market, high costs of selling the tuna products and lack of fair distribution of profits between different sectors of the tuna value chain have been 5 factors and barriers affecting on decreasing efficiency of the production section of the value chain of tuna and  tuna like species in Iran. With identifying these factors and prioritizing them, can be possible planning required for managing of these obstacles with the aim of increasing the efficiency of the production section of the value chain tuna and tuna like species and by providing appropriate solutions for handling higher priority barriers will be possible enhancing the efficiency of this industry and its economic sustainability in the future.
    Keywords: The effective factors, Production section, Value chain, Tuna, tuna like species
  • A.R. Pirali*, A.A. Hedayati, S. Pourmanafi, O. Beyraghdar Kashkooli, R. Ghorbani Pages 155-164
    Water resources such as wetlands, in addition to their economic and social importance, are ecologically valuable sources of aquaculture production. Due to its effects on aquatic environments, necessity of monitoring and awareness of the spatial and temporal distribution of chlorophyll-a is important for environmental studies. In the new approach to such studies, application of spatial statistics has a special place. This study aims were to monitor the status of chlorophyll-a content in Choghakhor international wetland using spatial statistics and hot spots index based on remote sensing. For this purpose, satellite data of chlorophyll-a were prepared from Landsat 8 in 2017 and then analyzed using global and local spatial Moran of spatial statistics techniques. The results of global Moran showed strong correlation and data cluster distribution, which was the strongest in the spring and weakest attachment in the autumn. The results of local Moran showed a high number of high-dwarf clusters (levels of chlorophyll-a) in spring compared to autumn. This was more pronounced around the wetland, especially in the western and southern regions, which could be attributed to concentrated activities in these areas. Also, the impact and role of climatic and environmental factors around the wetland could be significant. Overall, the results of this study showed the efficiency of this statistic in identification of critical points and the appropriate separation based on the principles of spatial statistics and can serve as a model for other ecological parameters in other water resources.
    Keywords: Chlorophyll a, Moran test, Hot spots index, Choghakhor wetland, Spatial Autocorrelation
  • L. Farzollahi, K. Sarvi Moghanlou*, A. Imani Pages 165-176
    The aims of present study were to investigate the effects of Chicory (Cichorium intybus L.) and Hypericum perforatum extracts on immune indices and antioxidant enzymes activity of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). For this purpose, 720 fish with an average weight of 100±5 g were randomly allocated to four distinct treatments including: a control group, 3% chicory extract, 3% extract of H. perforatum and combined treatment containing 1.5% chicory extract and 1.5% extract of ) H. perforatum). The experiments lasted for 12 weeks. Immune parameters including lysozyme, alternative complement activity and total immunoglobulin content of serum along with the activity of antioxidant enzymes namely catalase, superoxide dismutase and glutathione peroxidase were measured. Our results showed that dietary supplementation of 3% chicory extract significantly increased total immunoglobulin and lysozyme enzyme activity compared to the control group (p<0.05). The highest level of alternative complement activity was observed in simultaneous supplementation of 1.5% chicory and 1.5% H. perforatum extract (p<0.05). Also, single and combined dietary inclusion of both herbal extracts resulted in increased SOD and GPX enzymes activity in comparison to control group received diet devoid of any herbal extract (p<0.05). In addition, the highest and lowest activity of catalase was observed in the control group and 3% H. perforatum, respectively (p<0.05). In conclusion, dietary inclusion of 3% Chicory extract would improve the immune indices and including 3% H. perforatum extract increased the antioxidant enzymes activity of rainbow trout.
    Keywords: Chicory, H. perforatum, Immunity, Antioxidant enzymes, Rainbow trout
  • A. Vazirzadeh*, H. Moghadaszadeh Pages 177-187
    In order to study the capability of microalgea Chlorella vulgaris in removal of nitrate and phosphate from water, the effects of initial concentration of nitrate and phosphate and photoperiod were investigated in 20 experiments proposed by response surface methodology. The most effective factors in nitrate removal include initial nitrate concentration, photoperiod and interaction of phosphate-photoperiod. Highest capability of nitrate removal (49.42%) achieved at the initial nitrate concentration of 1500 mg/l, initial phosphate concentration of 40 mg/l and under 16h of photoperiod. Initial concentration of phosphate, photoperiod and interaction of nitrate-phosphate and phosphate-photoperiod were the main factors affecting phosphate capability of algea.  Highest capability of nitrate removal (41.61%) achieved at the initial nitrate concentration of 2250 mg/l, initial phosphate concentration of 60 mg/l and under 24h of photoperiod.
    Keywords: Nitrate removal, Phosphate removal, Photoperiod, Chlorella vulgaris, Response surface methodology
  • F. Sharafi, S.M. Hosseini*, M. Naseri, S.M. Mosavi Pages 189-200
    The quality of the oil extracted from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) wastes was evaluated using bioactive compounds of the plant thyme (Zataria multiflora). Three treatments were in this research: 1- Samples without extract or essence (control), 2-Samples with concentrations of 600 and 1200 ppm of extract and 3-Samples with concentrations of 600 and 1200 ppm of essence. The oil samples entered in test tubes which rapped in aluminum sheets and incubated in 50° C and analyzed on days 0, 3, 6 and 9. The results showed that chemical analysis of oils extracted from rainbow trout wastes including peroxide and non-enzymatic browning were lowest in 1200ppm of essence on day 9 of storage period while some other quantitative indices including thiobabrbitoric acid, free fatty acids and anisidine value were lowest in 600ppm of extract and essence on day 9. Comparing quantitative parameters in control and other treatments showed that almost all indices were higher in control indicating the antioxidant activity of the extract and essence of the plant they in reducing oxidative spoilage rate and increasing the shelf life of the oils.
    Keywords: Essence, Thyme, Oil, Wastes, Extract, Rainbow Trout
  • N. Hajipour*, M.R. Seif Reihani, B. Esmaeilnejad Pages 201-204
    Kaleybar Chay is one of the most important watersheds of the Aras River. For the first time, in order to identify the biology of Alburnoides bipunctatus and the level of infection by Ichthyophthirius multifilis in this river. Totally 53 Spirlin fish have been caught by hand nets in the specified station since fall 2016 to summer 2017. The all of them were caught alive and transferred to the laboratory in the specific containers and anesthetized via hitting their head and the type of fish was determined and the biometry indices were studied using identification keys. Microscopic examinations were conducted on the samples taken from the skin, fins and gills. The parasites were identified by diagnostic keys. Mean longitude and weight were 67±30 mm and 5.23±2 g respectively. The results of this study indicated the highest and lowest amount of feeding level were in winter and spring and the highest (42.85%) and the lowest (7.96%) infestation percent were seen in summer and autumn respectively. There was no infestation with parasites in winter. Of total of 53 specimens, 9 fish (16.98%) were infected with Ichthyophthirius multifilis. According to the findings, Spirlin fish was a benthivorous, detrivorous. Zooplanktons were not detected in the gut of Spirlin fish due to the small size of them and low planktonic resources. Therefore, zooplankton did not play a role in feeding of this fish.
    Keywords: Diet, Spirlin fish, Kaleybar Chay, Ichthyophthirius multifilis
  • O. Jafari, A.A. Hedayati*, M. Zeinolabedini, H. Poorbagher, R. Ghorbani, H. Abdolhay Pages 205-209
    The present study was performed with the aim of investigation in phenotypic variations of Cyprinus carpio as an economically worth species in south basin of the Caspian Sea. In winter of 2015, totally 74 specimens were collected from Anzali, Miankaleh and Gomishan and the morphometric information were extracted. The obtained results of ANOVA were indicated a high rate of phenotypic variations (23 out of 25). PCA detected HH1 (head height character) as the most important feature in making variations among populations. Cluster Analysis classified all samples in three major clades. So it can be concluded that there is at least three separate stocks of common carp in the southern basin of the Caspian Sea which it is high recommended that should be considered in stocks management in order to prevent subsequent problems including inbreeding and reduction in genetic fitness.
    Keywords: Caspian Sea, Head Height, PCA, Phenotypic Variations