فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 37 (تابستان 1398)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 37 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/25
  • تعداد عناوین: 25
|
  • حامد جوادی*، غلامرضا زمانی صفحات 1-12
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر عملکرد، اجزای عملکرد و درصد روغن ارقام گلرنگ، آزمایشی در سال زراعی 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند انجام شد. آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تاریخ کاشت 25 مهر، 10 آبان، 25 آبان و 10 آذر به عنوان کرت اصلی و سه رقم محلی اصفهان، زرقان و LRV به عنوان کرت فرعی در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که تاخیر در کاشت از 25 مهر به 10 آذر موجب کاهش تعداد طبق در بوته (38 درصد)، تعداد دانه در طبق (23/25 درصد)، عملکرد بیولوژیک (91/56 درصد)، عملکرد دانه (73/60 درصد) و عملکرد روغن (61/20 درصد) شد. تاریخ کاشت تاثیری بر وزن هزار دانه، شاخص برداشت و درصد روغن نداشت. اثر رقم بر تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه و شاخص برداشت معنی دار بود به طوری که بیشترین میانگین این صفات در رقم LRV به دست آمد. رقم تاثیری بر تعداد طبق در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، درصد روغن و عملکرد روغن نداشت. اثر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر تمامی صفات مورد مطالعه به جزء درصد روغن معنی دار بود. نتایج بدست آمده نشان داد که برای دستیابی به حداکثر عملکرد دانه و روغن گلرنگ در منطقه بیرجند تاریخ کاشت 25 مهر و رقم LRV مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: محلی اصفهان، زرقان، &quot، LRV&quot، &quot، شاخص برداشت&quot _
  • مهرداد یارنیا*، پرستو آق مسجدی صفحات 13-25
    این بررسی با هدف مطالعه تاثیر تیمارهای آبیاری در مراحل رشدی و محلول پاشی اسید سالسیلیک بر رشد و عملکرد ذرت (Zea mays L.) در سه تکرار به صورت کرت های دوبارخردشده با طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز و با تیمار های اسید اسکوربیک در دو سطح و تنش آبی در سه سطح انجام پذیرفت. اعمال کم آبی در تمامی مراحل رشدی، کاهش معنی داری در عملکرد دانه ذرت باعث شد. اعمال تیمار آبیاری پس از 110 میلی متر در مرحله پر شدن دانه تاثیری بر عملکرد دانه نداشت، ولی با تشدید کم آبی، کاهشی 6/25 درصد در عملکرد دانه بدست آمد. کاهش مشابهی با اعمال کم آبی در مرحله ظهور گل نر وجود داشت و در مرحله ظهور گل نر با اعمال رژیم های آبیاری پس از 110 و 150 میلی متر از عملکرد دانه بترتیب 3/23 و 7/29 درصد کاسته شد. بیشترین کاهش عملکرد با اعمال کم آبی در مرحله رشد رویشی بدست آمد و اعمال رژیم آبیاری پس از 150 میلی متر ، 9/53 درصد از عملکرد دانه ذرت کاست. محلول پاشی اسید سالسیلیک افزایش 7/17 درصدی را در عملکرد دانه ذرت را با میزان 1013 گرم در متر مربع باعث شد. در این بررسی کاهش سطح برگ و میزان کلروفیل، از عوامل مهم کاهنده عملکرد و اجزای عملکرد ذرت تحت تاثیر کم آبی بود ولی مصرف اسید سالسیلیک با تاثیر مثبت بر این صفات از خسارات تنش کم آبی کاهش داد.
    کلیدواژگان: بلال، تشتک تبخیر، رژیم آبیاری، محلول پاشی
  • سعید خماری*، مهدی قاسم بگلو، بهمن پاسبان اسلام، امید سفالیان صفحات 26-37
    این پژوهش جهت ارزیابی اثر تنش خشکی انتهای فصل بر کمیت و کیفیت بذرهای تولیدی شش ژنوتیپ امید بخش کلزای پاییزی، در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی در طی سال زراعی 94-1393 اجرا گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی شامل دو عامل ژنوتیپ (شش ژنوتیپ کلزای پاییزی به نام های Karaj2, Karaj3, KS7, L5, L146, L210) و محدودیت آب (سه سطح تنش کمبود آب شامل آبیاری کامل IW1، قطع آبیاری از گلدهی IW2 و قطع آبیاری از بذردهی IW3) در سه تکرار انجام شد. اعمال محدودیت آب از آغاز مرحله گلدهی موجب افت بیشتر تعداد خورجین و بذر و عملکرد نهایی گردید. کمترین افت عملکرد بذر در ژنوتیپ های L5 و L210 تحت تنش خشکی از شروع مرحله گلدهی حاصل شد. بیشترین افت قابلیت جوانه زنی در ژنوتیپ L146 تحت تیمار خشکی از مرحله گلدهی و کمترین افت به ترتیب در ژنوتیپ های L5 و L210 در همان سطح تنش ثبت گردید. در شرایط وقوع محدودیت آب از گلدهی، کمترین میزان افزایش هدایت الکتریکی بذر در ژنوتیپ L5 ملاحظه گردید. بیشترین طول و شاخص قدرت گیاهچه در ژنوتیپ های L210 و L5 در شرایط قطع آبیاری از شروع گلدهی مشاهده شد. در کل، وقوع تنش خشکی انتهای فصل به ویژه در طی مرحله گلدهی کلزا منجر به افت معنی دار تولید بذر به لحاظ کمی و کیفی گردید. از طرف دیگر، ژنوتیپ های L210 و L5 بهترین عملکرد را در شرایط تنش داشته و از نظر وارد نمودن در برنامه اصلاحی مقابله با تنش خشکی قابل توصیه خواهند بود.
    کلیدواژگان: نش خشکی، دانه های روغنی، رشد گیاهچه، عملکرد نهایی، قدرت بذر
  • بهنام بهتری*، عادل دباغ محمدی نسب، کاظم قاسمی گلعذانی، محمدرضا شکیبا صفحات 38-49
    آزمایشات مزرعه ای برای مطالعه ویژگی های جوانه زنی و سبز شدن لوبیا سبز (Phaseolus vulgaris Var. Sunray) و ذرت (Zea mays L. Var. Amyla) با چهار عمق کشت و در سه نوع خاک با ویژگی های فیزیکی متفاوت انجام گردید. هدف از انجام این آزمایش مطالعه اثرات فیزیکی خاک بر اکولوژی بذر و پویایی سبز شدن بود. آزمایش های مزرعه ایی در سه منطقه اهر، تبریز و اردبیل به ترتیب در سال های 1389، 1393 و 1394 انجام گرفت. نتایج نشان داد که بازدارندگی جوانه زنی در نتیجه عمق کشت نسبت مستقیم با مقدار رس و نسبت معکوس با مقدار شن خاک داشت. مقدار عمق بازدارنده 50 درصد سبز شدن (Di50%) در خاک رسی برای هر دو گونه لوبیا سبز و ذرت مشابه و برابر 3/5 سانتی متر بود. در صورتی که برای خاک سیلتی به ترتیب برای لوبیا سبز و ذرت 4/5 و 7/2 سانتی متر بود. معنی داری رگرسیون خطی بین مقدار رس خاک و Di50% نشان داد که این بخش از خاک دارای اثر مخالف با مطلوبیت یا بازدارندگی برای میانه عمق کشت بذر دارد، بنابراین با افزایش مقدار رس خاک، مقدار بازدارندگی افزایش یافت. داده ها نشان داد که میزان اکسیژن خاک موجود در محیط اطراف بذر نمی تواند عامل مهمی برای اختلاف جوانه زنی باشد و اثر آن معنی د ار نبود. با افزایش میانگین هندسی قطر ذرات خاک مقدار بازدارندگی نیز کاهش یافت. نتایج نشان داد که ویژگی های فیزیکی خاک دارای اثرات زیادی روی اکولوژی بذرهای مدفون شده در خاک و نتیجتا جوانه زنی و سبز شدن گیاهچه ها دارد
    کلیدواژگان: بافت خاک، خاک رسی، عمق بازدارنده 50 درصد سبز شدن، میانگین هندسی قطر ذرات خاک
  • عابد آقاجانی دلاور*، مهدی پارسا، همت الله پیردشتی، محمد کافی، ولی الله بابایی زاد صفحات 50-62
    به منظور بررسی نقش قارچ Piriformospora indica بر بهبود عملکرد و بهره وری آب در برنج با روش کم آبیاری تنظیم شده، پژوهشی مزرعه ای در سال 1393 به صورت اسپلیت فاکتوریل در سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل آبیاری در سه سطح (غرقاب، غرقاب پس از کاهش ارتفاع آب به پایین تر از 10 و 20 سانتی متری خاک) در کرت اصلی، دو سطح تلقیح با قارچ (عدم تلقیح و تلقیح ریشه چه گیاهچه شش روزه) و دو رقم بومی (طارم) و اصلاح شده (شیرودی) برنج در کرت های فرعی به صورت فاکتوریل قرار داده شدند. نتایج نشان داد که میزان عملکرد شلتوک رقم شیرودی در روش غرقاب دائم از 7801 به 5592 و 5575 کیلوگرم در هکتار در سایر سطوح کم آبیاری کاهش یافت. کاهش عملکرد در رقم طارم هاشمی، تنها با کاهش میزان آب به ارتفاع 20 سانتی متری خاک، معنی دار و افت عملکرد در مقایسه با تیمار غرقاب حدود 18 درصد بود. با وجود این، تلقیح با قارچ سبب بهبود حدود هشت درصدی عملکرد بیولوژیک در رقم شیرودی در مقایسه با رقم طارم هاشمی گردید. همچنین، با کاهش ارتفاع آب به پایین تر از 20 سانتیمتر زیر سطح خاک، میزان بهره وری و کارایی مصرف آب به ترتیب حدود 55 و 57 درصد بیشتر از آبیاری به روش غرقاب حاصل شد. در مجموع، یافته های این پژوهش حاکی از تاثیر مثبت همزیستی ریشه برنج با قارچ P. indica در راستای کاهش اثرات تنش حاصل از کم آبیاری است.
    کلیدواژگان: بهره وری آب، تلقیح گیاهچه، تنش کم آبی، عملکرد بیولوژیک، کارایی مصرف آب
  • عباس ابهری* صفحات 63-73
    در طول فصل رشد عوامل مختلفی روی تعداد دانه تاثیر گذارند و هر یک از این عوامل در دوره بحرانی خود می توانند روی تعداد دانه نهایی و عملکرد تاثیر داشته باشد. به منظور بررسی ارتباط عوامل مختلف روی تعداد دانه گندم آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار رقم گندم (بکراس روشن، پیشتاز، چمران و مهدوی) و چهار تاریخ کاشت (اول آبان، 25 آبان، 20 آذر و 15 دی) و چهار تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سبزوار در سال های 1390-1389 و 1391-1390 اجرا شد. دما، نیتروژن برگ و ساقه و وزن خشک ساقه در گرده افشانی بیشترین اثر را روی تعداد دانه داشتند. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که رابطه تعداد دانه در واحد سطح با میانگین دما از ساقه رفتن تا گرده افشانی در درجه اول اهمیت قرار داشت. برای نشان دادن اثر ماده خشک ساقه در گرده افشانی روی تعداد دانه از مدل نمایی استفاده شد. حداقل ماده خشک ساقه در گرده افشانی برای تولید تعداد دانه 7/156 گرم در متر مربع بود. و مقدار ماده خشک ساقه لازم در گرده افشانی برای رسیدن به 95 درصد حداکثر تعداد دانه730 گرم در متر مربع برآورد شد. در طول فصل رشد فراهمی شیره پرورده، دما و طول روز در تولید ماده خشک کل دخیل هستند و تولید ماده خشک ارتباط مستقیم با تعداد دانه دارد، بنابراین هر یک از این عوامل در دوره بحرانی خود می توانند روی تعداد دانه نهایی و عملکرد تاثیر داشته باشد.
    کلیدواژگان: تعداد دانه، دما، وزن خشک کل، نیتروژن و گرده افشانی
  • یونس دولت آبای*، حمید نجفی زرینی، غلامعلی رنجبر، هادی درزی رامندی صفحات 74-84
    این پژوهش به منظور بررسی اثر تنش شوری بر رقمهای گندم در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1394 اجرا گردید. این تحقیق در قالب دو آزمایش مجزا انجام شد. در آزمایش اول اثر سه سطح شوری (0 و60 و 120 میلی مولار) بر 117 رقم در مرحلهی جوانهزنی بررسی شد و پس از استخراج نتایج آن در آزمایش دوم تاثیر 4 سطح شوری (0، 60، 120، 180 میلی مولار) بر 10 رقم در مرحله رشد زایشی مورد مطالعه قرار گرفت. هر دو آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. با استفاده از تجزیه به مولفه های اصلی 75/56 درصد صفات رویشی بوسیله 2 مولفه و 78/31 درصد صفات زایشی بوسیله 3 مولفه قابل تفسیر بودند. با بررسی همبستگی ها نیز مشاهده شد که در مرحله جوانه زنی، همبستگی مثبتی بین سه صفت وزن خشک ساقهچه، طول ساقهچه و وزن خشک ریشهچه با مجموع وزن خشک و در مرحله زایشی همبستگی مثبتی بین تعداد کل دانه ها با عملکرد دانه وجود داشت. تعدادی از رقمهایی که در مرحله جوانهزنی در برابر تنش شوری تحمل بالایی داشتند، در مرحله رشد زایشی به شوری مقاوم نبودند. با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش، صفات اندازه طول ریشهچه، طول ساقهچه، وزن خشک ریشهچه و وزن خشک ساقهچه، صفات موثر در تحمل شوری هستند و ارقام روشن زمستان، آریا و چمران 2 ارقام متحمل و ارقام قهته ساروق، کشه فراهان و نیشابور ارقام حساس به تنش شوری شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: سدیم کلرید، تجزیه به مولفه های اصلی، روش های آماری
  • فریبرز احمدزاده کلیبر*، الناز علی آبادی صفحات 85-93
    انتخاب شیوه صحیح و مطلوب آبیاری و افزایش بازده آن با اعمال مدیریت صحیح از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. مدل ها شاید بهترین ابزار برای این منظور به حساب آیند. در این تحقیق شبیه سازی تاثیر کم آبیاری در دشت بیله سوار واقع در شمال شرق استان اردبیل برعملکرد دو نوع گیاه گندم و ذرت با استفاده از مدل تعادل آب و خاک Budgetانجام گرفت. با انتخاب روش های حاصلضربی، کمینه و فصلی با گام های زمانی مختلف و نیز انتخاب تبخیر و تعرق نسبی و یا تعرق نسبی جهت تخمین مقدار محصول به واسنجی و کالیبراسیون مدل برای سال آماری شاهد(94-93) پرداخته شد. نتایج آنالیز آماری نشان داد مدل در شبیه سازی با روش حاصلضربی با گام زمانی 10 روزه و استفاده از تبخیر و تعرق نسبی با مقادیر 〖 R〗^2،RMSEو EF به ترتیب برابر 97/0، %6/7 و81/0 بین داده های مشاهداتی و شبیه سازی شده در گندم و 87/0 و%4/7 و83/0 در ذرت دارای بیشترین همپوشانی است. نمودار های آب مصرفی- عملکرد برای دوره آماری ده ساله (93-83) با اعمال استراتژی های آبیاری مختلف برای هر دو گیاه ترسیم گردید. نتایج حاکی از تاثیر بسزای میزان بارندگی، ذخیره آب خاک و مدیریت مصرف آب آبیاری و حساسیت به تنش آب هر دو محصول در مرحله میان فصلی رشد خود نسبت به مراحل اولیه و انتهایی زیاد بود و نشان داد که مدیریت کم آبیاری باید بر این اساس صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق نسبی، دشت بیله سوار، مدل Budget، مدیریت کم آبیاری، واسنجی
  • احمد مهربان* صفحات 95-106
    به منظور بررسی قدرت رقابتی برخی ارقام لوبیاL.) (Phaseolus vulgaris در تداخل با علف های هرز آزمایشی در دو سال 1393 و 1394 در مزرعه ای واقع در کرج اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. وجین و عدم وجین علف های هرز و پنج رقم لوبیا (ناز، گلی، صیاد، درخشان و اختر) تیمارهای آزمایش بودند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر علف هرز و ارقام لوبیا بر روی اکثر صفات معنی دار شد؛ اما اثر سال و اثر متقابل دو فاکتور معنی دار نشد. کمترین تعداد و زیست توده علف های هرز (به ترتیب 17 بوته در متر مربع و 92 گرم در متر مربع) مربوط به رقم ناز بود. همچنین، بیشترین میزان عملکرد دانه (به ترتیب با مقادیر 81/261 و 58/230 گرم بر متر مربع) در تیمارهای عدم حضور علف هرز و رقم ناز بدست آمد. همچنین نتایج نشان داد که بالاترین شاخص رقابت (52/1) متعلق به رقم ناز و پایین ترین مقدار آن (83/0) متعلق به رقم اختر بود. کاهش عملکرد دانه در شرایط وجین و عدم وجین علف های هرز در ارقام ناز، گلی، صیاد، درخشان و اختر به ترتیب 25/30، 91/32، 36/37، 50/38 و 78/38 درصد بود. به طور کلی ارزیابی صفات مختلف نشان داد ژنوتیپ های رونده و رشد نامحدود لوبیا (ارقام ناز و گلی) در مقایسه با ایستاده و رشد محدود (ارقام اختر و درخشان) رقابت کننده های قوی تری در برابر علف های هرز بودند. بنابراین با توجه به شرایط این مطالعه برای محیط های مشابه استفاده از رقم ناز پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بیوماس علف های هرز، زراعت، شاخص تحمل، شاخص رقابت، عملکرد دانه
  • عباس ملکی*، فاطمه جهانی، علیرضا پازکی صفحات 107-120
    به منظور مطالعه اثر کودهای شیمیایی، آلی و زیستی بر عملکرد و اجزای آن در گیاه دارویی بابونه، آزمایشی به صورت اسپلیت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در 3 تکرار اجرا گردید. این پژوهش دارای 3 عامل کود نیتروژنه به عنوان عامل اصلی در چهار سطح (0، 50، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار) و کود دامی در دو سطح (مصرف به میزان 30 تن در هکتار و عدم مصرف) به عنوان عامل فرعی و کود زیستی نیتروکسین نیز در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح بذر) به عنوان عامل فرعی فرعی بود. تعداد کاپیتول در بوته تحت تاثیر هیچ یک از تیمارهای مورد آزمایش قرار نگرفت. نتایج نشان داد که در تیمار مصرف کود دامی، اسانس به میزان 66 درصد و کمترین اسانس نیز در تیمار عدم مصرف کود دامی به میزان 8/50 درصد حاصل شد. همچنین در تیمار تلقیح بذرها با کود نیتروکسین، اسانس به میزان 6/64 درصد و کمترین اسانس نیز در تیمار عدم تلقیح بذرها به میزان 2/52 درصد به دست آمد. نتایج نشان داد که کمترین کارایی مصرف نیتروژن در تیمار مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن و عدم تلقیح بذرها با کود نیتروکسین به میزان 7/1 به دست آمد و بیشترین کارایی مصرف نیتروژن در تیمار مصرف 50 کیلوگرم نیتروژن و تلقیح بذرها به میزان 4/5 حاصل شد. بنابراین استفاده تلفیقی از کودهای زیستی و آلی و شیمیایی در مسیر کشاورزی پایدار سبب تولید محصول با کیفیت و افزایش میزان عملکرد در بلند مدت و حفظ بوم نظام زراعی می شود.
    کلیدواژگان: اسانس، بابونه، عملکرد، کارایی مصرف نیتروژن
  • محمدجواد مصطفوی*، مهدی نصیری محلاتی، علیرضا کوچکی صفحات 121-133
    به منظور ارزیابی کارایی مصرف نور در گیاه کنجد در شرایط مصرف کودهای زیستی و شیمیایی و محاسبه ضریب خاموشی نور، آزمایشی در سال 1392 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 10 تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل کاربرد کودهای زیستی نیتروکسین، بیوفسفر، بیوسولفور، ترکیب نیتروکسین-بیوفسفر، ترکیب نیتروکسین-بیوفسفر-بیوسولفور، کودهای شیمیایی اوره، سوپرفسفات تریپل، ترکیب اوره-سوپرفسفات تریپل، ترکیب اوره-سوپرفسفات تریپل-گوگرد و شاهد (بدون مصرف کود) بود. نتایج نشان داد که ضریب خاموشی نور گیاه کنجد برابر با 7/0 مقداری قابل قبول بود. کودهای زیستی و شیمیایی شاخص سطح برگ و کارایی مصرف نور کنجد را افزایش دادند و بطور کلی کودهای شیمیایی کارایی مصرف نور را بیشتر از کودهای زیستی افزایش داند. بالاترین شاخص سطح برگ (42/3) و (32/3) به ترتیب مربوط یه تیمارهای سه گانه و دوگانه شیمیایی بود. کارایی مصرف نور در تیمارهای ترکیبی کودهای زیستی و شیمیایی، بخصوص ترکیب سه گانه زیستی و شیمیایی (به ترتیب برابر با 34/1 و 41/1)، بیشتر از کاربرد منفرد آن کودها بود. کود اوره با مقدار کارایی مصرف نور 34/1، کارایی مصرف نور کنجد را بیشتر از نیتروکسین (14/1) افزایش داد در حالی که میزان افزایش آن در تیمارهای سوپرفسفات تریپل (26/1) و بیوفسفر (25/1) تقریبا یکسان بود. بنابراین توصیه می شود که کوددهی به کنجد بصورت ترکیبی از چند کود متفاوت زیستی یا شیمیایی انجام شود تا با تامین حداکثری نیاز تغذیه ای گیاه، کارایی مصرف نور بیشتری نیز به دست آید.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، بیوفسفر، بیوسولفور، شاخص سطح برگ، نیتروکسین
  • مرضیه مکرم، عبدالله ستوده*، وحید براتی صفحات 134-143
    چکیده هدف از این مطالعه تعیین همبستگی بین عملکرد بیولوژیک گندم نان و فاکتور های موثردر آن و تعیین مناسب ترین صفات تاثیرگذار بر عملکرد بیولوژیک، همچنین تهیه نقشه پهنه بندی عملکرد بیولوژیک گندم در شهرستان داراب بود. به منظور دستیابی به اهداف این پژوهش، شصت نمونه گیاه تهیه و مورد بررسی قرار گرفت. در این نمونه ها، ارتفاع گیاه، وزن دانه، شاخص برداشت و تعداد پنجه اندازه گیری شد. همچنین، طول و عرض جغرافیایی برای مکان هر یک از نمونه ها با استفاده از دستگاه موقعیت یاب ماهواره ای تعیین شد. نتایج حاصل از همبستگی ساده بین این صفات نشان داد که وزن دانه با عملکرد بیولوژیک بالاترین ضریب همبستگی (**97/0r = ) را داشت. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که جهت تهیه ی نقشه پهنه بندی عملکرد بیولوژیک گندم و پارامتری که بیشترین همبستگی با آن را داشت (وزن دانه) از روش کریجینگ و روش میانگین عکس فاصله (IDW)، استفاده شد. نتایج حاصل از درون یابی نشان داد که روش کریجینگ (مدل گوسی) با حداقل ریشه میانگین مربعات خطا (98/0= RMSE) برای عملکرد بیولوژیک و 97/0= RMSE برای وزن دانه) بهترین مدل برای تعیین پهنه بندی این پارامترها (ارتفاع گیاه، وزن دانه، شاخص برداشت و تعداد پنجه اندازه گیری) در منطقه مورد مطالعه محسوب می شود. استفاده از این روش ها مشخص شد که وزن دانه و عملکرد بیولوژیک دارای انطباق نسبی در پهنه بندی بودند. بنابراین، با توجه به نتایج می توان از وزن هزار دانه به عنوان صفت جایگزین عملکرد بیولوژیک در اندازه گیری عملکرد بیولوژیک در این منطقه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: رگرسیون گام به گام، روش کریجینگ، سیستم اطلاعات جغرافیایی، گندم نان، روش میانگین عکس فاصله
  • سید حمزه حسینیان*، محمد عبداللهیان نوقابی، ناصر مجنون حسینی، بابک بابایی صفحات 144-152
    به منظور بررسی خصوصیات کمی و کیفی ریشه سه رقم چغندرقند مناسب کشت پاییزه (HI1059، Palma و Merac) آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول در دو سال زراعی 91-1390 و 92-1391 انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات نشان داد که در سال اول بین ارقام از نظر صفات ساقه روی، درصد قند، آلکالیته و قند قابل استحصال تفاوت معنی دار وجود دارد، در حالی که در سال دوم از نظر صفات پتاسیم، قند ملاس و قند قابل استحصال تفاوت ها معنی دار بود. نتایج حاصل از تجزیه مرکب دو سال نیز نشان داد که اثر سال بر صفات ساقه روی، سدیم، پتاسیم، نیتروژن مضره، قند ملاس، قند قابل استحصال و راندمان استحصال قند معنی دار بود. نتایج میانگین ساقه روی ارقام نشان داد که در سال اول در رقم HI1059، 6/32 درصد و در رقم Palma، 4/51 درصد بوته ها به ساقه رقتند و در رقم Merac ساقه روی مشاهده نشد، در حالی که در سال دوم به دلیل اعتدال هوا و عدم وجود سرمای طولانی هیچ کدام از ارقام به ساقه نرفتند. رقم HI1059 از نظر اکثر صفات برتر از سایر ارقام بود. بسته به شرایط اقلیمی منطقه آزمایش و نوع رقم کشت شده چغندرقند، تفاوت هایی از لحاظ تعداد بوته های به ساقه رفته و درجه تاثیر آنها در تشکیل و میزان ملاس قند وجود داشت.
    کلیدواژگان: ساقه روی، شرایط محیطی، قند قابل استحصال، کشت پاییزه، گیاه قندی
  • عباس ولی بیگی*، ظهراب اداوی صفحات 153-162
    به منظور ارزیابی کاربرد تلفیقی کود نیتروژن و باکتری های محرک رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی رازیانه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در بهار سال 1394 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام اجرا شد. فاکتورهای آزمایش تلقیح بذر با کود زیستی (مخلوطی از دو باکتری ازتوباکتر و آزوسپیریلوم) در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح بذر) و سطوح کود شیمیایی نیتروژن در چهار سطح (صفر، 40، 80 و 120 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) بودند. با افزایش مصرف نیتروژن از صفر تا 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چتر، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه به طور معنی داری و به ترتیب 15/4، 14/7، 13/8، 11/6، 12/9، 13/3و 16/5 افزایش یافت. همچنین در مقایسه با تیمار عدم تلقیح، تلقیح با کود زیستی تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد چتر در بوته و وزن هزار دانه را به ترتیب 16/2، 15/5و 11/5درصد افزایش داد. بررسی میانگین اثر متقابل کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژنه نشان داد که تیمار تلقیح با کود زیستی و مصرف 40 کیلوگرم کود شیمیایی نیتروژن، بیشترین عملکرد دانه (82/45گرم در متر مربع) را تولید کرد. به عبارت دیگر، تیمار مذکور ضمن تولید محصول رضایت بخش، به طور قابل توجهی مصرف کود نیتروژن را نیز کاهش داد که این امر می تواند گامی به سوی تولید سالم و کشاورزی پایدار باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت تغذیه، منبع کودی، وزن هزار دانه
  • اکرم معینی راد*، ابراهیم زینلی، افشین سلطانی، سراله گالشی صفحات 163-177
    نیتروژن و فسفر از عناصر معدنی پر مصرف مورد نیاز گیاهان هستند . به منظور بررسی عملکرد، شاخص تغذیه نیتروژن، شاخص سبزینگی و غلظت نیتروژن تحت رژیمهای مختلف تغذیه ای در گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در شرایط مزرعه در گلستان طی دو سال زراعی 1393- 1394 و 1394- 1395 اجرا شد.عامل اول مقدار نیتروژن کودی (صفر، 75 و150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و عامل دوم مقدار فسفر کودی (0،20،40،60 و 80 کیلوگرم فسفر خالص در هکتار)بود . نتایج نشان داد که صفات مورد مطالعه در هر سه مرحله اندازه گیری شده از مدل رگرسیونی خطی ساده تبعیت کرد، به طوری که در هر سطح نیتروژن از سطوح مختلف فسفر، با افزایش مقدار فسفر مصرفی صفات مورد بررسی از روند افزایشی برخوردار بود و حداکثر مقدار آن در میزان فسفر خالص مصرفی 80 کیلوگرم در هکتار حاصل شد که با مقدار فسفر خالص مصرفی 60 کیلوگرم در هکتار، عملکرد اختلاف معنی دار نشان نداد. همچنین نتایج این آزمایش نشان دهنده رابطه ی بسیار قوی بین شاخص تغذیه نیتروژن، شاخص سبزینگی و نیتروژن موجود در اندام های هوایی گیاه می باشد . لذا از آنجا که اندازه گیری غلظت نیتروژن بوته ها بسیار پر هزینه، وقت گیر و مستلزم تجهیزات گران قیمت می باشد می توان از دستگاه کلروفیل متر برای ارزیابی وضعیت تغذیه کودی گیاه استفاده نمود و در مدیریت کودی علاوه بر نیتروژن، فسفر نیز باید مد نظر قرار گیرد و پیشنهاد می شود جهت حصول حداکثر عملکرد 60 کیلوگرم در هکتار فسفر خالص نیز مصرف شود.
    کلیدواژگان: شاخص تغذیه نیتروژن، کلروفیل متر، عملکرد، فسفر و نیتروژن
  • اسفندیار فاتح*، عباس ابراهیمی صفحات 178-190
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم گیاهی بر برخی صفات گیاه داروئی انیسون (Pimpinella anisum) آزمایشی در سال 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز، بصورت کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل های مورد مطالعه شامل سه تاریخ کاشت (20 آبان، 7 آذر و 20 آذر) به عنوان عامل کرت اصلی و سه سطح تراکم (30 ،40 و 50 بوته در متر مربع) به عنوان عامل کرت فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت، سطوح تراکم و اثر متقابل آنها بر اکثر صفات مورد مطالعه تاثیر معنی داری داشتند. در مجموع بالاترین عملکرد دانه (87/859 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد اسانس (91/19 کیلوگرم در هکتار) در تاریخ کاشت هفت آذر با تراکم 40 بوته در مترمربع و کمترین میزان عملکرد دانه (28/388 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد اسانس (29/1 کیلوگرم در هکتار) در تاریخ کاشت بیست آذر و تراکم 30 بوته در متر مربع حاصل گردید.
    کلیدواژگان: انیسون، تاریخ کاشت، تراکم بوته، عملکرد دانه، عملکرد اسانس
  • علی ماهرخ*، مجید نبی پور، حبیب الله روشنفکر، رجب چوکان صفحات 191-201
    تغییر سطوح هورمون های داخلی گیاه در اثر تنش خشکی بر کیفیت دانه تاثیرگذار است. این مطالعه به منظور ارزیابی تاثیر محلول پاشی سیتوکینین و اکسین در مراحل مختلف رشد بر ترکیبات دانه ذرت سینگل کراس 704 تحت شرایط تنش خشکی در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال زراعی 1392 اجرا شد. آزمایش در سه محیط جداگانه، شامل محیط بدون تنش خشکی، تنش خشکی در مرحله رشد رویشی و تنش خشکی در مرحله رشد زایشی انجام شد. در هر محیط محلول پاشی سیتوکینین در سه مرحله (شاهد، 6-5 برگی و 10-8 برگی) و محلول پاشی اکسین نیز در سه مرحله (شاهد، ظهور ابریشم و 15 روز پس از ظهور ابریشم) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان پروتئین دانه (93/10 %) و قندهای محلول (80/5 %) در شرایط تنش زایشی به دست آمد درحالی که بیشترین میزان نشاسته (37/77 %) و ماده خشک دانه (83/90 %) در محیط بدون تنش خشکی حاصل شد. محلول پاشی سیتوکینین در مرحله 10-8 برگی باعث افزایش تبدیل نشاسته به قند های محلول شد درحالی که محلول پاشی اکسین در مرحله ظهور ابریشم باعث تبدیل قند های هگزوز به نشاسته، افزایش ظرفیت مقصد (آندوسپرم دانه) جهت دریافت میزان بیشتر نشاسته و همچنین افزایش ماده خشک دانه شد.
    کلیدواژگان: هورمون های گیاهی، محلول پاشی، پروتئین، قند های محلول، نشاسته
  • علی بزرگی حسین آباد، فرزاد مندنی*، محسن سعیدی، حسن حیدری، علیرضا باقری صفحات 202-216
    به منظور ارزیابی کارایی جذب و مصرف تشعشع در ارقام گندم تحت تاثیر سطوح مختلف کود نیتروژن آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94-1393 اجرا شد. تیمارها شامل چهار سطح کود نیتروژن (90، 180، 300 و360 کیلوگرم اوره در هکتار) در قالب عامل اصلی و ارقام گندم (پارسی، زارع، پیشگام و اروم) در قالب عامل فرعی بودند. صفات مورد ارزیابی شامل شاخص سطح برگ، روند جذب تشعشع، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، وزن خشک برگ، ساقه و کل، کارایی مصرف تشعشع و عملکرد دانه بود. نتایج نشان داد رقم پیشگام در مقایسه با سایر ارقام از ویژگی های مورد ارزیابی بهتری برخوردار بود. با افزایش کود اوره از 90 به 360 کیلوگرم در هکتار، شاخص سطح برگ، میزان جذب تشعشع، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، وزن خشک برگ، ساقه و کل و عملکرد دانه افزایش یافت. بیشترین عملکرد دانه (8950 کیلوگرم در هکتار) به رقم پیشگام و شرایط 360 کیلوگرم اوره و کمترین آن (1264 کیلوگرم در هکتار) به رقم اروم و شرایط 90 کیلوگرم اوره در هکتار مربوط بود. بیشترین و کمترین کارایی مصرف تشعشع به ترتیب در رقم پیشگام (59/1 گرم بر مگاژول) در تیمار 360 کیلوگرم اوره و رقم اروم (67/0 گرم بر مگاژول) در تیمار 90 کیلوگرم اوره در هکتار مشاهده شد. افزایش نیتروژن به نظر میرسد از طریق بهبود فتوسنتز باعث بهبود سرعت رشد محصول و تجمع ماده خشک کل گردید و از این طریق کارایی مصرف تشعشع را افزایش داد.
    کلیدواژگان: تخصیص، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، جذب تشعشع، کارایی مصرف تشعشع
  • طیبه بختیاری* صفحات 217-227
    نخود در بین حبوبات سومین محصول مهم به شمار می رود که به صورت وسیعی در سرتاسر آسیا و خاورمیانه کشت می شود. به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار آبی مزرعه ای بذر و دو کود زیستی بر ویژگی های سبز شدن و عملکرد نخود (Cicer arietinum L.) آبی رقم آرمان آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کرمانشاه طی سال 1395 انجام شد. عامل-های آزمایشی شامل کود آغازگر نیتروژن (0، 25 و 50 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره)، کود زیستی (قارچ ریشه یا میکوریزا، ازتوباکتر، کاربرد توام، بدون کاربرد) و پیش تیمار کردن (با و بدون) بودند. نتایج نشان داد پیش-تیمار کردن درصد سبز شدن را 6/7 و سرعت سبز شدن را در تلقیح با قارچ ریشه و کاربرد 50 کیلوگرم کود در هکتار نیتروژن توصیه شده 8/19 درصد در مقایسه با بذرهای پیش تیمار نشده در حالت بدون کاربرد نیتروژن و کود زیستی افزایش داد. بالاترین میزان عملکرد بیولوژیک و دانه به ترتیب 7/823 و 304 گرم در متر مربع بود که از بذرهای پیش تیمار شده و کاربرد توام کودهای زیستی به ترتیب با کاربرد 50 و 25 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به دست آمد که نسبت به شاهدهای خود در آن سطح کودی به ترتیب 147 و 250 درصد (47/1 و 50/2 برابر) بیشتر بودند. در این بررسی بیشترین شاخص برداشت و شمار غلاف در متر مربع از تیمار پیش تیمار شده و کاربرد توام دو کود زیستی با کاربرد 25 کیلوگرم کود نیتروژن به دست آمد.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، سبز شدن، اجزای عملکرد، قارچ ریشه
  • سرور علی بابایی کلرود، حمیدرضا دورودیان* صفحات 228-236
    به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف اوره و کمپوست بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج رقم هاشمی، آزمایشی به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 94 در شهرستان رودسر انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل سه سطح کود اوره (شاهد، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) در دو قسط و کمپوست زباله شهری در چهار سطح (شاهد، 5، 10 و 20 تن در هکتار) بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثر مقادیر کود اوره بر وزن هزار دانه و اثر کمپوست بر ارتفاع بوته، تعداد خوشه در متر مربع، تعداد دانه در خوشه، عملکرد دانه و وزن هزار دانه معنی دار بود. همچنین ارتفاع بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه تحت تاثیر برهمکنش معنی دار سطوح مختلف کود اوره و کمپوست قرار گرفت. بالاترین عملکرد شلتوک در سطوح 10 تن در هکتار کمپوست و مصرف 50 و 100 کیلوگرم اوره در هکتار به ترتیب با میانگین 6667 و 6000 کیلوگرم در هکتار بدست آمد که تفاوت معنی داری با هم نداشتند که نشان می دهد که می توان با کاربرد کمپوست به میزان 50 درصد از میزان کود اوره کاست. بالاترین وزن هزار دانه نیز در همین سطوح تیماری بدست آمد. کاربرد تلفیق کمپوست و کود اوره در خاک به منظور دستیابی به یک عملکرد مطلوب در برنج ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: تغذیه تلفیقی، شالیزار، کود نیتروژن
  • امیر یونسیان، حسین عجم نوروزی*، منوچهر قلی پور، افشین سلطانی صفحات 237-248
    به منظور ارزیابی اثرات تابش امواج آلتراسونیک و محلول پاشی24-اپی برازینواستروئید بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا قرمز (رقم اختر) در شرایط تنش آبی آزمایشی در دو محل به صورت اسپیلت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل آبیاری در کرت اصلی (در سه سطح آبیاری نرمال، تنش خفیف و تنش شدید به ترتیب 60، 90 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر)، تیمارهای امواج آلتراسونیک (در دو سطح عدم استفاده و استفاده از پرتودهی بذور) و محلول پاشی 24-اپی برازینواستروئید (در دو سطح محلول پاشی و عدم محلول پاشی طی 2 مرحله) که در کرت های فرعی قرار گرفتند بود. آزمایش به صورت هم زمان در دو مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان شاهرود و مزرعه کشت لوبیا در 40کیلومتری شهرستان شاهرود در سال 1394 اجرا شد. جهت ارزیابی اثر محل اجرا، آزمایش به صورت تجزیه مرکب انجام شد. صفات مورد ارزیابی شامل: تعداد نیام در بوته، تعداد دانه در نیام، وزن صددانه، عملکرددانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت بود. نتایج نشان داد که تنش آبی شدید، تعداد دانه در نیام (33%)، وزن صددانه (25%)، عملکرد دانه (53%) و عملکرد بیولوژیک (52%) را نسبت به شرایط نرمال کاهش داد اما محلول پاشی 24-اپی برازینواستروئید (بین 9 تا 17 درصد) و کاربرد امواج آلتراسونیک (بین 6 تا 15 درصد) در هر دو شرایط نرمال و تنش موجب افزایش صفات مذکور شدند. بنابراین می‎توان گفت تاباندن امواج آلتراسونیک و محلول پاشی24-اپی برازینواستروئید در زراعت لوبیا در افزایش توان رقابتی گیاه در کم‏آبی نقش بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: آبیاری، امواج آلتراسونیک، عملکرد دانه، محلول پاشی
  • زینب صالح پور، اسفندیار جهانتاب*، رضوان کرمی برزآباد، مهنا دیلم صالحی، جمشید محمدی، فریده عباسلو صفحات 249-257
    هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل اکولوژیکی موثر بر پراکنش گیاه پنج انگشت در استان کهگیلویه و بویراحمد است. نقشه برداری توپوگرافی منطقه تهیه و به محیط GIS وارد گردید. با استفاده از DEM نقشه ارتفاع، شیب، جهت، تبخیر، دما، بارندگی تهیه شد. 5 رویشگاه انتخاب، سپس در هر رویشگاه، 3 پلات با ابعاد 5 x5 متر مستقر گردید. در هر پلات سطح تاج پوشش، تعداد پایه گونه پنج انگشت و ارتفاع بوته پنج انگشت برآورد شد. در هر پلات نمونه های خاک جهت اندازه گیری پارامترهای خاک شامل: بافت خاک، درصد کربن آلی، قابلیت هدایت الکتریکی، اسیدیته، ازت، فسفر و پتاسیم برداشت شد. جهت تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از نرم افزار PC-ORD 5 استفاده شد. نتایج نشان داد گونه پنج انگشت در مناطقی با حداقل ارتفاع 550 متر از سطح دریا در منطقه لیشتر شروع به رشد می کند تا 850 متر از سطح دریا، در منطقه خان احمد پراکنش دارد. در مناطق مورد مطالعه، گونه پنج انگشت در محدوده بارش 480 میلی متر تا 640 میلی متر پراکنش دارد. گونه پنج انگشت، در محدوده دمایی، متوسط دمای 20 تا 25 درجه سانتیگراد می باشد. گونه پنج انگشت در خاک های لومی- شنی با متوسط (%) 41/1 =C، 44/7 = pH ، (mg/kg) 122/ N=، (mg/kg) 25/67P= و (mg/kg) 254= K می روید. با مشاهده سهم هر یک از مولفه ها در توجیه تغییرات می توان بیان کرد که فاکتورهای درصد سیلت، هدایت الکتریکی (EC)، تبخیر و تعرق، پتاسیم، باران، ارتفاع از سطح دریا، درصد ماسه، دما، رطوبت و فسفر بیشترین نقش را در پراکنش گونه پنج انگشت دارند.
    کلیدواژگان: خصوصیات اکولوژیکی، گیاه دارویی، Vitex agnus - castus L
  • علی سپهری*، حسن شهبازی صفحات 258-262
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و کودهای زیستی و شیمیایی بر عملکرد بادام زمینی آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه بوعلی سینا انجام شد. سه تاریخ کاشت اول ،10 و20 خرداد در کرت های اصلی و مصرف کود در چهار سطح شامل کود شیمیایی فسفاته کامل به همراه50 درصد کود شیمیایی نیتروژنه + کود زیستی نیتروژنه، کود شیمیایی نیتروژنه کامل به همراه 50 درصد کود شیمیایی فسفاته + کود زیستی فسفره، 50 درصد کود شیمیایی نیتروژنه به همراه 50 درصد کود شیمیایی فسفاته + کاربرد توام کودهای زیستی نیتروژنه و فسفره و استفاده 100 در صد از کودهای شیمیایی در کرت های فرعی بود. اثر تاریخ کاشت، کود و اثر متقابل تاریخ کاشت و کود، برای تعداد دانه در بوته، عملکرد اقتصادی، عملکرد زیست شناختی، درصد و عملکرد روغن و پروتئین دانه، در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. در تاریخ کاشت اول مصرف کود شیمیایی کامل با عملکرد پروتئین دانه 43/268 کیلو گرم در هکتار و کاربرد توام کود زیستی و شیمیایی نیتروژنه + فسفره با عملکرد پروتئین دانه 10/236 کیلو گرم در هکتار برتری نشان دادند. در تاریخ کاشت سوم کمترین میزان روغن و پروتئین دانه بدست آمد. لذا تاریخ کاشت اول خرداد و مصرف تلفیقی کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژنه و فسفره برای کاشت بادام زمینی در همدان قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، روغن دانه، عملکرد زیستی، عملکرد اقتصادی
  • میثم قاسمیان، عباس ملکی*، امین فتحی، محمد میرزایی حیدری صفحات 271-284
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و سولفات روی بر دو رقم سویا آزمایشی بصورت طرح اسپلیت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه کرت در منطقه ایلام در سال 1392 اجرا گردید. فاکتورهای مورد آزمایش شامل فاکتور اصلی تاریخ کاشت در سه سطح 15 تیر، 25تیر و 5 مرداد ماه و فاکتور فرعی مراحل محلول پاشی سولفات روی شامل محلول پاشی در ابتدای گلدهی، ایتدای غلاف دهی و عدم محلول پاشی و فاکتور فرعی فرعی رقم شامل L.17, M.7 بود. نتایج نشان داد اثر متقابل دوگانه سولفات روی و تاریخ کشت بر عملکرد دانه و پروتئین معنی دار بود. اثر متقابل رقم و تاریخ کشت بر درصد روغن و پروتئین معنی دار گردید. در اثر متقابل سه گانه بیشترین عملکرد دانه با تولید 1662 کیلوگرم در هکتار مربوط به رقم M7 و در تاریخ کشت 15 تیر و در تیمار محلول پاشی در مرحله گلدهی بدست آمد. بیشترین درصد روغن و پروتئین در رقم M7 و در تاریخ کشت 5 مرداد حاصل شد. رقم L17 در تمام تاریخ کشت ها درصد روغن کمتری تولید کرد. در هر دو رقم مورد بررسی بیشترین درصد روغن و پروتئین در تاریخ کشت 5 مرداد بدست آمد. نتایج کلی این آزمایش نشان داد رقم M7 از نظر عملکرد دانه و تولید روغن و پروتئین بهتر بوده و محلول پاشی سولفات روی بر عملکرد و کیفیت دانه اثر مثبتی داشت همچنین با تاخیر در کشت درصد روغن و پروتئین دانه افزایش یافت.
    کلیدواژگان: رقم، خصوصیات عملکردی، سویا، سولفات روی
  • خسرو عزیزی، علیرضا دارایی مفرد*، بهروز نصیری، محمد فیضیان صفحات 285-295
    جهت تعیین اثر کشت مخلوط بر رشد و نمو علف های هرز، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در دو سال زراعی 94-1393 و 95-1394 بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و در یک مکان بصورت دیم با فاکتور علف هرز در 4 سطح (وجین کامل، یکبار وجین، دو بار وجین و عدم وجین) و فاکتور مخلوط افزایشی در 5 سطح 100:0 (کشت خالص جو)، 100:40 (ماشک برگ درشت:جو)، 100:70، 100:100 و 0:100 (کشت خالص ماشک برگ درشت) اجراء شد. کشت مخلوط ماشک برگ درشت:جو در مقایسه با تیمارهای خالص، با افزایش راندمان کنترل علف های هرز (WCE) بیانگر کاهش تعداد گونه، رشد و نمو آن ها بود، از طرفی عامل سال، بر نقش سیستم مخلوط و تکمیل اثر این روش بر رشد و نمو علف های هرز موثر بود، به طوری که در سال اول و دوم، نسبت 100:100 و 100:70 (ماشک برگ درشت:جو) در ممانعت از توسعه فلور طبیعی، ترکیب مناسبی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: کشت مخلوط، علف هرز، راندمان کنترل
|
  • Hamed Javadi *, Gholam Reza Zamani Pages 1-12
    In order to study the effects of planting date on yield, yield components and oil content of safflower (Carthamus tinctorius L.), a field experiment was conducted in Research Station of Islamic Azad University–Branch of Birjand, in 2012. Experimental design was Randomized Complete Block that arranged as split plot. Planting date (16 Oct, 31 Oct, 15 Nov and 30 Nov) and cultivars (LRV, Zarghan and Isfahan) were arranged as main plots and sub plots, respectively. The results showed that planting delay from 16 October to 30 November reduced the number of heads per plant (38%), number of seeds per head (25.23%), biological yield (61.96%), grain yield (60.73%) and oil yield (20.61%). Number of grain per head, grain yield and harvest index were significantly affected by cultivars. LRV cultivar was the best for this traits. Whereas number of head per plant, 1000-grain weight, biological yield, oil content and oil yield were not significantly affected by cultivars. All of traits were significantly affected by interaction of planting dates and cultivars, exception oil content. On the base of these results, the first planting date (17 Oct) and LRV cultivar were the best for Birjand region (East of Iran).
    Keywords: &quot, Local Isfahan&quot, &quot, Zarghan&quot, LRV, Harvest index
  • Mehrdad Yarnia *, Parastoo Ag Masjedi Pages 13-25
    This study was conducted to evaluate the effect of irrigation treatments at different growth stages and foliar spray of salicylic acid on growth and yield of corn (CV SC704). The field experiment was carried out as split split plots arranged in randomized complete blocks design with three replications in 2014. Water stress at all growth stages significantly reduced seed yield. Irrigating after 110 mm at kernel filling stage had no effect on grain yield, but further water stress reduced 25.6 % of seed yield. Similar decrease was obtained with water stress at tassel emergence stage. Grain yield reduced up to 23.3 and 29.7% with irrigation after 110 and 150 mm at tassel emergence stage, respectively. The highest decline of grain yield was achieved with water stress at vegetative stage and irrigation after 150 mm which decreased grain yield up to 53.9%. Foliar spray of salicylic acid increased 17.7% in grain yield. Among the yield components, 100-grain weight was not affected by water stress, but grains per ear showed significant reduction by water stress. In this study, leaf area and chlorophyll contents were important reducer factors in corn yield and yield components under water stress but salicylic acid consumption with a positive impact on these traits reduced drought stress losses.
    Keywords: Ear, Irrigation regim, Evaporation pan, foliar application
  • Saeid Khomari * Pages 26-37
    The present research was conducted to evaluate the effect of terminal drought stress on quantity and quality of seeds produced from six promising genotypes of winter rapeseed in East-Azerbaijan Research center for Agriculture and Natural Resources during growing season 2014-15. The factorial experiment based on randomized complete block design was laid out in three replicates including two factors of genotype (six winter rapeseed genotypes called Karaj2, Karaj3, KS7, L5, L146, L210) and water limitation (three levels of water deficit stress viz. full irrigation IW1, irrigation withholding from anthesis IW2 and irrigation withholding from seed set IW3). Imposing water restriction from anthesis caused more loss of silque and seed number and final yield. The least loss of seed yield obtained from L5 and L210 genotypes under drought stress during anthesis. The greatest and lowest fall in seed germinability were recorded in L146 under drought stress from anthesis and L5 and L210 under the same stress level, respectively. Under water limitation from anthesis, the least increase of seed electroconductivity was observed in genotype L5. The greatest length and vigor index of seedling was observed in genotypes L5 and L210 under irrigation withholding from flowering. In general, occurring terminal drought stress especially during anthesis of rapeseed caused significant drop in seed production, both quantitatively and qualitatively. On the other hand, genotypes L5 and L210 had the best yield under stress condition and would recommended for introducing to breeding program of drought stress tolerance.
    Keywords: drought stress, final yield, Oilseeds, seed vigor, seedling growth
  • Behnam Behtari *, Adel Dabbag Mohammadi Nasab, Kazem Ghassemi Golezani, Mohammad Reza Shakiba Pages 38-49
    A field study was carried out to investigate the effects of four planting depths and three soil types with different physical characteristics on green bean (Phaseolus vulgaris Var. sunray) and maize (Zea mays L. Var. Amyla) seed germination and seedling emergence.The aim of the experiments was to investigate the physical effects of the soil on seed ecology and emergence dynamics. The result revealed that germination inhibition was directly proportional to clay content and inversely proportional to sand content due to burial depth. Depth of fifty percent emergence inhibition (Di50%) were equal to 5.3 cm in clay soil for both green bean and maize, if this was for silty soil, respectively 5.4 and 2.7 cm. A significant linear regression between clay particle content and Di50% revealed that those soil components had opposite effects in terms of favoring or inhibiting depth mediated inhibition. Therefore, increasing soil clay contents increased inhibition of seedlings. The data also showed that the oxygen content in the surrounding soil of seeds can not be an important factor for seed germination differences, and its effect was insignificant. Increasing geometric mean decreased particle diameter soil inhibition. In conclusion, these experiments showed soil physical properties had a strong effect on buried-seed ecology and consequently on seed germination and seedling emergence.
    Keywords: Depth of 50% emergence inhibition, Geometric mean particle diameter, Soil clay, Soil texture
  • ABED AGHAJANI DELAVAR *, Mehdi Parsa, Hemmatollah Pirdashti, Mohammad Kafi, Valiollah Babaeizad Pages 50-62
    In order to evaluate the rol of mycorrhiza-like fungus Piriformospora indica on rice grain yield and water use efficiency under different limited irrigation regimes a field experiment was conducted in split factorial design with three replicates during 2014. Treatments were different irrigation methods at three levels (flooding, flooding after falling water depth less than 10 and 20 cm of soil surface) in main plot, two levels of P. indica inoculation (control and inoculation of six days old seedlings) and two rice cultivars (Tarom-Hashemi and Shiroudi) in sub plots as factorial. Results showed that maximum grain yield was obtained in Shiroudi cultivar in flooding (7801 kg/ha), followed by -10 and -20 cm irrigation regimes (5592 and 5575 kg/ha, resectively). This reduction in Tarom-Hashemi cultivar, however, was only significant where falling water depth was less than 20 cm of soil surface and yield loss was about 18 percent as compared to the flooding treatment. Nevertheless, P. indica inoculation in Shiroudi cultivar increased biological yield by 8 %, as compared to Tarom-Hashemi cultivar. Water use productivity and efficiency amounts in limited irrigation regimes was increased significantly in falling water depth less than 20 cm of soil surface treatment by 55 and 57 % , respectively as compared to flooding treatment. In conclusion, results represented a positive effect of coexistence between P. indica and rice plants particularly to ameliorate water deficit negative effects.
    Keywords: biological yield, drought stress, seedling inoculation, water efficiency, water productivity
  • Abbas Ahari * Pages 63-73
    The final status of grains in the individual phases of plant development is determined and different factors effect on growing season during and each of these cases in its critical period can have an impact on the number of final grain yield. This study was conducted to explain of relationship between factors affecting on wheat yield components. A factorial experiment in a randomized complete block design with four wheat cultivars (Beak cross of Roshan, Chamran, Pishtaz and Mahdavi) under four sowing dates (23 October, 16 November, 11 December and 5 January) and four replications in sabzevar Agricultural sciences Research during 2010-2011 and 2011-2012 were performance. Temperature, stem and leaf nitrogen and stem dry matter per–anthesis were the best influenced parameters on KNO. Considering results of correlation coefficients, kernel number per square meter appeared to have the best relation (r:0.88) with mean temperature of stem elongation to anthesis. Exponential function could be used to estimate kernel number per square meter with stem dry matter at anthesis. Minimum stem dry matter at anthesis was 156.7 gr.m-2. Fitted model 95% of kernel numbers and formed when stem dry mater is revealed that 730 gr.m-2. During growing season, availability of trained juice, temperature and day length are involved in the production of total dry matter and dry matter production is directly related to the grain number so, each of these cases in its critical period can have an impact on grain number and final grain yield.
    Keywords: Grain number, temperature, total dry mater, nitrogen, anthesis
  • Younes Dowlat Abadi * Pages 74-84
    In this regard, this study was conducted to evaluate the effect of salinity stress on different varieties of wheat was conducted at the Agricultural Sciences and Natural Resources University of Sari in 2015. The study was conducted in two separate experiments. the effect of three levels of salinity (0, 60 and 120 mM) on 117 varieties at germination stage was investigated and Using data from the first experiment, in second experiment the effects of four salinity levels (0, 60, 120, 180 mm) on 10 varieties at reproductive stage were studied. Both factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Using principal components analysis, 75.56 percent of germination traits by two components and 78.31 percent vegetative traits by three components were interpreted. The results showed that in the vegetative stage, pbt positive correlations between shoot dry weight, shoot length and root dry weight with the total dry weight and in reproductive stage a positive correlation between the total number of seeds and seed yield were observed. Some of the varieties that had high tolerance to salinity stress at germination stage in the growth phase weren't resistant to salinity. According to the results of this research, traits of root length, shoot length, root dry weight and shoot dry weight, are salt stress tolerance traits. Roshan zemestan, Aria and Chamran 2 varieties were identified as tolerant to salt stress and ghahte sarogh, keshe farahan and neyshabur varieties were sensitive to salinity stress.
    Keywords: Sodium chloride, principal component analysis, statistical methods
  • Fariborz Ahmadzadeh Kaleybar *, Elnaz Aliabadi Pages 85-93
    Correct and convenient management of water resources by preserving the sources in regional and national scales is an inevitable need. Models are the best methods to select most efficient irrigation method lead to high yield response. In this simulation effects of water deficit irrigation in Bilasuvar plain on the north-east of Ardabil province has been simulated on wheat and corn crops using Budget soil and water balance model. By choosing the product, minimum and seasonal methods with different time steps and also setting the relative evapotranspiration or relative evaporation model has been calibrated for the observation year (2004-2014) and amount of yield was estimated. Result of the statistical analysis shows that choosing the product method with 10 day time periods provides the best simulation using relative evapotranspiration with amounts in an R^2 of 0.98, an RMSE of 78% and an EF of 0.83 that between observed and simulated data of wheat and amount in an R^2 of 0.87, an RMSE of 7.4% and an EF of 0.83 of corn. Later water consumption graphs, performance for each statistic period (2004-2014) under different irrigation strategies have been drawn for both crops. Results demonstrates significant impact of rainfall amount, water preservation capacity, water consumption management and water tension in both crops during the middle stage of its growth compared to the stages of growth including first and final stage. This important fact must be considered for planning the water deficit irrigation schedule.
    Keywords: Relative evapotranspiration, Bilasuvar plain, Budget model, Irrigation management, Calibration
  • Ahmad Mehraban * Pages 95-106
    In order to study effect of competitive ability in some of the cultivars bean (Phaseolus vulgaris L.) in weed interference, an experiment was conducted at a field in Karaj during 2014 and 2015 growing seasons. Experiment was conducted as factorial bases on randomized complete block design (RCBD) with three replications. Experimental treatments include weeding and no weeding of weeds and five cultivars of bean (Naz, Goli, Sayyad, Derakhshan and Akhtar). Analysis of variance showed that the effect of weed control and cultivars on most of the traits was significant. But, the effect of year and weed control × Cultivar interaction was not significant. Naz cultivar had the lowest weed density and biomass density (17 plant per m-2 and 92 g m-2, respectively). Also, the highest grain yield (261.81 and 230.58 g m-2) were obtained at weeding treatment and Naz cultivar, respectively. Also, the results indicated that Naz cultivar had highest competitive index (1.52) and Akhtar cultivar had the lowest (0.83). Grain yield loss in weeding and non-weeding condition at Naz, Goli, Sayyad, Derakhshan and Akhtar cultivars was 30.25, 32.91, 37.36, 38/50 and 38.78 %, respectively. Generally, evaluation of different traits showed indeterminate and runner cultivars (Naz and Goli) showed higher competitive ability compared to determinate and erect cultivars (Akhtar and Derakhshan). So, pay attention to condition of this study, Naz cultivar is suggested for same environments.
    Keywords: Agronomy, Competition index, Grain yield, Weed Biomass, Withstand index
  • Abbas Malaki *, Fatemeh Jahani Pages 107-120
    In order to study the effect of chemical, organic and biological fertilizer on yield and its components of chamomile, a split split plot experiment carried out in a randomized complete block design in three replications. This research had 3 factors include of nitrogen fertilizer at four levels (0, 50, 100 and 200 kg per ha)in main plits, manure at two levels (with 30 tons per hectare use and non-use) in subplots and nitroxin as biological fertilizer in two levels (inoculated and non-inoculated seed) as sub-sub plot were allocated in experimental plots. The results showed that the treated manure, at the rate of 66 percent and the lowest essential oils in the treatment of manure at the rate of 50.8 per cent, respectively. However, in observing inoculation with nitroxin fertilizer, essential oils in the treatment of 64.6 percent and the lowest rate of inoculation was 52.2 percent. The results showed that the lowest nitrogen efficiency obtained in non-inoculated seed treatment and application of 200 kg nitrogen fertilizer about of 1.7 was and the most efficient use of nitrogen was obtained in 50 kg of nitrogen and inoculated seeds about of 5.4. Among the examined three types of fertilizer, bio-fertilizer of nitroxin had a greater effect on traits. Integrated application of organic, biologic and chemical fertilizer to achieve of sustainable agriculture causes to high yield quality and ecosystems protection.
    Keywords: Oil, Chamomile, Yield, Nitrogen use efficiency
  • Mohamad Javad Mostafavi *, Mahdi Nassiri Mahallati, Alireza Koocheki Pages 121-133
    In order to evolution of radiation use efficiency (RUE) of sesame in the condition of using biological and chemical fertilizers and calculation of light extinction coefficient (K), an experiment was conducted in the year 2013 in RCBD design with 3 replications and 10 treatments. Treatments included biological fertilizers of Nitroxin, Biophosphor, Biosulfur, the mixture of Nitroxin-Biophosphor (Ni+BP), the mixture of Nitroxin-Biophosphor-Biosulfur (Ni+BP+TB) and chemical fertilizers of Urea, Triple superphosphate, the mixture of Urea-Triple superphosphate (U+P), the mixture of Urea-Triple super phosphate-Sulfur (U+P+S) and Control. Results showed that light extinction coefficient of 0.7 was an acceptable value. Biological and chemical fertilizers increased leaf area index (LAI) and RUE of Sesame and generally, chemical fertilizers increased RUE more in comparison of biological fertilizers. The highest value of LAI (3.42 and 3.32) belonged to U+P+S and U+P. RUE values in mixture treatments of biological and chemical fertilizers especially for Ni+BP+TB and U+P+S (1.34 and 1.41 respectively) were greater than its values in the sole application of fertilizers. Urea increased radiation use efficiency of sesame (1.34) more than Nitroxin (1.14), while the amount of increase of radiation use efficiency in triple superphosphate (1.26) and Biophosphor (1.25) was almost identical. Therefore, it is recommended that fertilization of sesame be done by using the mixture of some different biological or chemical fertilizers in order to maximizing RUE by compliment of plant nutritional needs.
    Keywords: Biophosphor, Biosulfur, LAI, Nitroxin, Validation
  • Marzieh Mokarram, Abdollah Setoodeh *, Vahid Barati Pages 134-143
    The aim of the study is determination of the correlation between factors affecting in the wheat yield and preparing of yield mapping of wheat in north of Darab city. In order to determine the relationship between biological and grain yield with some of the important agronomic traits 60 samples in the north of Darab city was investigated. Parameters such as plant height, seed weight, harvest index, tiller number, latitude and longitude for each of the samples was measured. The results show that grain weight has highest correlation with the biological yield (0.97**). In this study, also using the Kriging (Gaussian models, spherical, circular and exponential models) and average inverse distance (IDW) maps of the biological yield and grain weight was determined. The results of the interpolation show that kriging method (Gaussian model) with a minimum error (RMSE=0.98 for biologic yield and RMSE=0.97 for grain weight) was the best model for preparation of these parameters in the study area. Also the results of biologic yield map show that areas locating in the North West of the study area were the highest yield.
    Keywords: Stepwise regression, RegressionKriging method, GIS, Wheat, Inverse Distance Average (IDW)
  • Seyed Hamzeh Hosseinian *, Mohammad Abdollahian Noghbi, Naser Majnoon Hoseini, Babak Babaee Pages 144-152
    In order to evaluate quantitative and qualitative properties of three sugar beet cultivars (HI1059, Palma and Merac), an experiment was conducted as randomized complete block design with four replications at Agricultural Research Center Safiabad in 2011-2012 and 2012-2013 growing seasons. The analysis of simple variance examined showed that in first year among varieties for the bolting, sugar content, alkalinity and white sugar content traits there significant difference, whereas in the second year of potassium, molasses sugar and white sugar content traits were significant differences. The result of the compound analysis in both years the effect year on bolting, sodium, potassium, amino-nitrogen, molasses sugar, white sugar content and extraction coefficient of sugar traits was significant. The result mean bolting (%) in the first year showed that in the HI1059 and Palma cultivars were 32.6% and 51.4%, respectively and in cultivar Merac, did not bolting happen, Whereas in the second year due to the weather moderation and absence of long cold any of the cultivars did not bolt. HI1059 cultivar of the most traits was higher than other cultivars. Depending on the climatic conditions experiment and the cultivation of sugar beet cultivar, there was differences in the number of plants bolting and the degree of their impact on formation and sugar molasses.
    Keywords: Autumn cultivation, Bolting, Environmental conditions, Sugar plant, White sugar content
  • Abbas Valibeigi *, Zohrab Adavi Pages 153-162
    One of the fundamental principle in sustainable agriculture is use of bio-fertilizers in agro-ecosystems in order to eliminate or reduce the use of chemical inputs. In order to evaluate the effect of application of nitrogen fertilizer and growth promoting rhizobacteria on fennel on yield and yield component, a factorial experiment conducted on the basis of completely randomized block design with three replicates at Agricultural Research Station of Ilam in the spring of 2015. Experimental treatments were seed inoculation with biofertilizer (Azospirillum/Azotobacter) at two levels (seed inoculation and non inoculation) and nitrogen chemical fertilizer at four levels (0, 40, 80 and 120 kg/ha-1). With increasing N consumption from 0 to 120 kg/ha-1 of the recommended, significantly increased plant height, number of branches per plant, umbels per plant, number of seed per umbel, 1000-seed weight, biological yield and seed yield up to 15.4, 14.7, 13.8, 11.6, 12.9, 18.3 and 16.5 percent, respectively. Also, in comparison with non-inoculation treatment, inoculation treatment increased number of branches per plant, umbels per plant and 1000- seed weight up to 16.2, 15.5 and 11.5 percent, respectively. Mean comparisons for interaction of N fertilizer × biofertilizer indicated that the treatment of seed inoculation with consumption of 40 kg/ha-1 recommended N, produced the highest seed yield. On the other hand, this treatment in addition to produce satisfactory yield, considerably decreased nitrogen fertilizer consumption which could be a step toward healthy production and sustainable agriculture.
    Keywords: nutrient management, fertilizer source, Seed weight
  • Akram Moeini rad *, Ebrahim Zeynali Pages 163-177
    Nitrogen and phosphorus are much in demand in plant and is known as elements limiting growth and yield in crops. In order to study yield, nitrogen nutrition index (NNI), Chlorophyll index and nitrogen concentration under different regimes nutrition in wheat, a factorial experiment based on a randomized complete blocks design with four replications was done on the research field of Golestan province during growing seasons 2014-2015 and 2015-2016. The experimental factors were there net nitrogen fertilizer rates of 0, 75 and 150 kg N ha-1 and five net phosphorus fertilizer rates of 0, 20, 40, 60 and 80 kg P ha-1 .According to the results, traits under study in each three stage follow from simple linear regression model, as in each level nitrogen from different levels phosphorus, with increase rate of consumed phosphorus, traits under study were prospered from increasing trend and the maximum traits were recorded with 80 kg P ha-1 that yield was not showed significantly difference analysis with consumption of 60 kg P ha-1. Also The results this experiment showed that very strong relation is between nitrogen nutrition index(NNI), chlorophyll index and nitrogen available to plant, In view of the fact that measurement concentration nitrogen is very costly, take up time and need to expensive equipment, so measurement chlorophyll index by hand chlorophyll meter and transportable is very comfortable. in addition on nitrogen, phosphorus must be considered, also in order to reach to maximum yield consumption of 60 kg P net ha-1 is recommended.
    Keywords: Nitrogen nutrition index (NNI), Chlorophyll meter, Nitrogen, Phosphorus, yield
  • Esfandiyar Fateh *, Abbas Ebrahimi Pages 178-190
    In order to study the effects of different sowing dates and different plant densities on some growth traits of anise (Pimpinella anisum L.), a field experiment was done at Agricultural College of Shahid Chamran University at 2016. Experimental design was split plot on RCBD with three replications. Main plot was sowing dates in 3 levels (11Nov, 28 Nov and 11 Dec) and sub plot was different plant densities at three levels included: (30, 40 and 50 plant/m2). The result showed that sowing date, plant densities and interactions had significant effect on most studies traits. The highest plant height (86.08 cm), leaf area (0.124 m2), umbel number/plant (6.2), subumble/plant (150.21), grain yield (678.29 kg/ha), essential oil yield (13.64 kg/ha), and harvest index (10.5%) were obtained at 28 Nov sowing date and the highest biological yield (6812 kg/ha) were observed at 11 Nov. sowing late caused to decreased all traits except 1000 seeds weight, whereas the highest 1000 seeds weight (1.23 gr) was obtained at 11 Dec. Overall, the highest grain yield (859.87 kg/ha) and essential oil yield (19.91 kg/ha) were obtained at 28 Nov and 40 plant/m2 and the lowest grain.
    Keywords: Anise (Pimpinella anisum), Sowing date, Plant density, Grain yield, Essential oil yield
  • ali mahrokh *, Majid Nabipoor, Rajab Chokan Pages 191-201
    This study was conducted to evaluate the effect of auxin and cytokinin spraying in different growth stages on grain composition of maize (KSC 704) under drought stress condition during 2013 growing season at Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran. The experiment was carried out in three separate environments included non-drought stress environment, drought stress in the vegetative stage and drought stress in the reproductive stage. In each environment, foliar application of cytokinin in three stages (control, V5 –V6 and V8-V10) and foliar application of auxin in three stages (control, silk emergence and 15 days after that) was laid out as a factorial design based on randomized complete block design with three replications. The results showed that the maximum protein (10.93%) and soluble sugar (5.80%) in grain were obtained under drought stress in the productive stage whereas the maximum starch (77.37%) and grain dry mater (90.83%) were obtained in non-stress condition. Foliar application of cytokinin in V8-V10 stage, increased convert starch to soluble sugar on the other hand, foliar application of auxin in silk emergence stage caused converting hexose sugars to starch, increasing the sink capacity (grain endosperm) for receiving more starch and also increasing the grain dry mater .
    Keywords: Phytohormones, foliar application, Protein, soluble sugar, starch
  • Ali Bozorgi Hossein Abad, Farzad Mondani *, Mohsen Saeidi Pages 202-216
    In order to evaluate radiation absorption and use efficiency for wheat cultivars under effect of nitrogen fertilizer levels, a split-plot experiment based on the randomized complete block design with three replications was conducted during 2015-2016. The treatments were four nitrogen fertilizer levels (90, 180, 300, 360 kg.ha-1 of urea) as main-plot and four wheat cultivars (Parsi, Zare, Pishgam and Orum) as sub-plot. The evaluated traits were included leaf area index, radiation absorption, crop growth rate, relative growth ratio, leaf dry weight, stem dry weight, total dry weight, radiation use efficiency and grain yield. The results showed that Pishgam cultivar compared to other cultivars had the most satisfying in terms of evaluated characteristics under nitrogen fertilizer rate treatments. By increasing the rate of urea fertilizer from 90 to 360 kg.ha-1, maximum leaf area index, radiation absorption, crop growth rate, relative growth ratio, leaf dry weight, stem dry weight, total dry weight and grain yield were improved. The most (8950 kg.ha-1) and the lowest (1264 kg.ha-1) grain yield weight were observed for Pishgam cultivar in 360 kgurea. ha-1 treatment and for cultivar variety in 90 kgurea. ha-1 treatment, respectively. The results also showed that the highest and the lowest radiation use efficiency were related to Pishgam cultivar (1.59 g.MJ-1) in 360 kgurea.ha-1 treatment and Orum cultivar (0.67 g.MJ-1) in 90 kgurea.ha-1 treatment, respectively. It seems that rising of nitrogen fertilizer by improvement of photosynthesis and crop growth rate caused to pick up dry matter accumulation and finally increased wheat radiation use efficiency.
    Keywords: Crop growth rate, Partitioning, Relative growth ratio, Radiation absorption, Radiation use efficiency
  • Tayebeh Bakhtiyari * Pages 217-227
    Chickpea is the third most important pulse crop in the world, grown widely across Asia and the Middle East. In order to study the effect of on-farm hydropriming and two bio-fertilizers on emergence rate and yield characteristics of irrigated chickpea cultivar arman, a factorial experiment was conducted in a randomized complete blocks design with three replications at Agricultural Research Station of Kermanshah in the spring of 2016. The factors consisted of starter nitrogen (0, 25 and 50 kg/ha from sources urea) bio-fertilizer (Mycorrhizae, Azotobacter, both of them and no-application) and priming (priming and no-priming). Results showed that priming increased emergence percent by 7.6 and emergence rate by 19.8 in conjunction with mycorrhizae and 50 kg/ha nitrogen fertilizer compared with no-primed, no- nitrogen and no bio-fertilizer. Highest biological and grain yield were 823.7 and 304 g.m-2 respectively that produced by primed seeds with application of two bio-fertilizers simultaneously at 50 and 25 kg/ha of nitrogen respectively that were 147 and 250 (1.47 and 2.50 times) percent more compared to their controls in own nitrogen fertilizer levels. In this study, the highest harvest index and number of pods/m2 were achieved in priming treatment with application of two bio-fertilizers simultaneously and nitrogen fertilizer consumption of 25 kg/ha.
    Keywords: Azotobacter, Emergence, Mycorrhizae, Yield components
  • Sarvar Alibabaei, Hamid Reza Doroudian * Pages 228-236
    An experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of Urea and compost to the yield and yield components of rice (Oryza sativa cv. Hashemi) in Roudsar city in 2015. The experimental design was split plot in a randomized complete blocks design with three replications. Experiment factors consisted of 3 levels of urea fertilizer including: control (0), 50 and 100 kg Urea/ha-1 and compost in 4 levels was including: control, 5, 10 and 20 ton ha-1. Results of Experiment showed that Urea rates had significant effect on 1000 seed weight. Compost had significant effect on plant height, number of panicle m-2, number of panicle in plant, number of grain in per panicle grain yield and 1000 seed weight. Also interaction of different levels of Urea and compost was significant on plant height, 1000 seed weight, and grain yield. Maximum rice yield (6667 kg/ha) was observed in 100 kg Urea/ha and 10 ton compost/ha, that shows it could be reduced in N fertilizer with compost usage. Integrating Urea and compost is necessary to obtain maximum yield in rice.
    Keywords: integrating nutrition, paddy, Nitrogen Fertilizer
  • Amir Younesian, Hossein Ajamnoroozi *, Manouchehr Gholipoor, Afshin Soltani Pages 237-248
    To evaluate the consequences of ultrasonic waves radiation and 24-epi-brassinolide foliar application for reduction of water deficit stress on qualitative properties of red beans (Akhtar), a trial was conducted in two sites as split factorial in complete randomized block design with three replications. Experiment factors included irrigation of main terrace at three levels of normal irrigation, mild stress and severe stress respectively (60,90 and 120 mm evaporation from evaporation pan) and ultrasound waves treatments (in two levels of nonuse and use of seeds irradiation) and 24-epi-brassinolide foliar application (in two levels of foliar application and nonuse of foliar application in two stages) which were located in sub-terraces. This trial was conducted simultaneously in two sites, one in the field located in Agricultural Research Center in Shahrood and the other in bean farm, 40 km off Shahrood city in 2015, to assess the impact of the implementation testing wad performed for combined analysis.The evaluated properties included Number of pods per plant, Number of seed per pod, hundred seed weight, seed yield, Biologic yield and Harvest index. The results showed a significant decrease,number of seed per pod (33%),hundred seed weight(25%),seed yield(53%),and biologic yield(52%),with severe water stress compared to normal conditions.however 24-epi-brassinolid foliar application (between 7-19%) and use of ultrasonic waves (between 6-15%)in both normal and stress conditions increased these traits. Thus it could be stated that irradiation of ultrasonic waves and 24-epi-brassinolide foliar application for cultivating beans play important role in increment of competitive strength of plant in water deficit condition.
    Keywords: Irrigation, ultrasonic waves, Seed yield, foliar application
  • Esfandiar Jahantab *, Farideh Abasloo Pages 249-257
    This research was carried out to determine the effect of some ecological factors on distribution of Vitex pseudo-negundo a medicinal plant in Kohgiluyeh va Boyer Ahmad province. Vector base topographic map of the area was obtained and entered into GIS program. Height, slope and aspect maps were generated by creating DEM image. Evaporation, temperature and precipitation maps of the area were similarly created. 5 sites selected, and then in per site, 3 quadrats with the size of two by two meters were randomly plotted. Canopy cover percentage and the plant number and height of Vitex of were estimated in each quadrat. In each quadrats, soil samples were collected to measure, soil properties including organic carbon, texture, EC, pH, N, P and K contents. Results showed that the lowest plant growth was distuributed at the altitude of 550 meter in Lishter, and the highest at 850 meter in Khan Ahmad region. The chase tree plant was distributed in precipitation range of 480 to 640 mm, and temperature range 20 to 25 Cₒ. Vitex grew in loamy - sandy soils with C= 1/41 (%), pH= 7/44, N= 0/122 (mg/kg), P= 67/25 (mg/kg) and K= 254 (mg/kg). Considering the variations in the proportion of each component, it could be concluded that silt, electrical conductivity (EC), evaporation, potassium, precipitation, height, sand, temperature, Humidity and soil phosphorus content are the most important factors in the distribution of chase tree.
    Keywords: Ecological characteristics, Medical plant, Vitex agnus castus L
  • Ali Sepehri *, Hassan Shahbazi Pages 258-262
    In order to study the effects of planting date and chemical and biological fertilizers on grain yield of Peanut (Arachis hypogaea L.), an experiment as split plot based on a randomized complete block design with three replications was conducted at the research farm of Bu-Ali Sina university. Three planting date including at 22 May, 31 May and 10 June as main plot and four leveles of fertilizer included (50% nitrogen chemical fertilizer + nitrogen biofertilizer + complete phosphorus chemical fertilizer), (50% phosphorus chemical fertilizer + phosphorus biofertilizer + complete nitrogen chemical fertilizer), (50% nitrogen and 50% phosphorus chemical fertilizers + nitrogen and phosphorus biofertilizers), (100% nitrogen and phosphorus chemical fertilizers) as sub plot were used. Results indicated that the effect of planting date and biofertilizer and interaction effects between planting date and biofertilizers were significant for number of seed per plant, economic yield, biological yield, oil and protein content of grain traits at 1% levels. In the first planting date, application of 100 % chemical fertilizer and simultaneous use of nitrogen+ phosphorus chemical with biofertilizer had a grain protein yield equal 268.43, 236.10 kg/h, respectively. The lowest content of grain oil and grain protein was obtained in the third planting date. Therefore, 22 May planting date and use of combine biological and chemical fertilizers for planting peanuts is recommended in Hamadan condition.
    Keywords: biological yield, economic yield, grain oil, grain protein
  • Amin Fathi, Mohammad Mirzaei, Heydari Pages 271-284
    To study the effect of planting date and zinc sulphate on two varieties of soybean as a split factorial design in a randomized complete block design with three plots was carried out in the region of Ilam. Factors examined include the original invoice date three plant Persian date 15, 25 July and 5 August and sub-plots sulfate treatment process includes foliar application the pod is early, early flowering and non-foliar application and sub-sub plots included L. 17, M.7 was. Results showed that the combination of zinc and planting date on grain yield and protein was significant. The interaction between planting date and variety was significant on grain yield, oil and protein. The highest grain yield of 1662 kg per hectare production to the M7 and culture in the history of Persian date 15 July and in foliar application at flowering stage, respectively. Most oil and protein content in the M7 and killed on 5 August respectively. L17 in the entire history of the cultures that produce less oil content. In both treatments, the highest oil content and protein in cultured on 5 August, respectively. The results of this experiment showed that the yield and production of oil and protein M7 is better and foliar application on yield and grain quality had a positive effect, as well as the delay in the cultivation of oil content and protein content increases.
    Keywords: Variety, Physiological characteristics, Soybeans, Zinc
  • Khosro Azizi, Ali Reza Daraeimofrad *, Behrouz Nasiri, Mohammad Feizian Pages 285-295
    To determine the effect of intercropping on the growth and development of weeds, the experiment in the Agricultural Research Station of Lorestan University 2014-15 and 2015-16 as rain fed was conducted in factorial randomized complete block design (RCBD) with three replications, in one place with weeds factor in 4 levels (full weeding, one-time weeding, two-time weeding and non-weeding or control) and additive series intercropping factor in 5 levels, 0:100 (sole cropping of barley), 40:100 (broad leaf vetch: barley), 70:100, 100:100 and 100:0 (sole cropping of vetch). Intercropping of vetch: barley in comparison with sole cropping treatments, by increasing weed control efficiency (WCE) was represent reducing of the species number, its growth and development, On the other hand the year factor, on the role of the intercropping system and completing the effect of this method was effective on growth and development of weeds, So in the first and second years, ratios of 100:100 and 70:100 (vetch: barley) in preventing the development of natural flora, were known to the right combination.
    Keywords: Intercropping, Weeds, Control Efficiency