فهرست مطالب

مجله مواد و فناوری های پیشرفته
سال هشتم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود سلطانی*، علی شفیعی، سعید اخوان، محمد نورمحمدی صفحات 1-11
    امروزه فیلم های اکسید آلومینیوم آندی (AAO) ایجادشده به کمک آندایزینگ، دارای کاربردهای گسترده ای در حوزه های مختلفی از نانو می باشند. در این پژوهش به بررسی چگونگی ایجاد AAO به کمک آندایزینگ نرم و سخت آلیاژ آلومینیوم 1100 در سه شرایط متفاوت پرداخته شد و پارامترهای مشخصه فیلم های حاصل از این سه حالت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که به کمک مخلوط اسید اگزالیک- اسید سولفوریک به عنوان الکترولیت آندایزینگ  می توان در ولتاژهای پایین تری نسبت به آندایزینگ در محلول اسید اگزالیک به فیلم های AAO مناسب دست یافت. هم چنین با استفاده از تصاویر میکروسکوپی الکترونی نشر میدانی مشخص شد، به کارگیری مخلوط اسید اگزالیک- اسید سولفوریک منجر به دست یابی به فیلم هایی با فاصله بین حفره ای و قطر حفره ای کمتر بدون کاهش کیفیت فیلم اکسیدی می شود. ضخامت لایه سدی نیز به عنوان پارامتر مهم برای رشد مواد مختلف درون AAO از 155 نانومتر به حدود 110 نانومتر کاهش می یابد. بررسی فازهای موجود در AAO به کمک آنالیز پراش اشعه ایکس حاکی از ساختار آمورف-بلوری این فیلم ها داشت. نتایج آنالیز EDS نشان داد، این فیلم ها با اضافه شدن اسید سولفوریک به محلول آندایزینگ حاوی مقادیر گوگرد می شوند و با افزایش غلظت اسید سولفوریک به کار رفته مقدار گوگرد بیشتر خواهد شد. این موضوع نشان دهنده قدرت اسیدی بالای اسید سولفوریک و نفوذ این عنصر به فیلم در حین فرایند آندایزینگ می باشد.
    کلیدواژگان: آندایزینگ، الکترولیت، لایه سدی، اسید سولفوریک، فاصله بین حفره ای
  • سعید امینی*، آذین آذرکمند صفحات 13-22
    ساختارهای احتمالی حاصل از جذب یون فرمات روی صفحه ی 101 چندشکلی آناتاز دی اکسید تیتانیوم با محاسبات مکانیک کوانتومی مورد بررسی قرار گرفتند تا نحوه ی عملکرد این کاتالیزگر نوری پیشرفته در این فرآیند جذب مورد تجزیه و تحلیل واقع شود. در ابتدا ساختارهای سطح جاذب تنها، گونه ی جذب شونده ی تنها و سطح جاذب شامل گونه ی جذب شونده، تحت محاسبات بهینه سازی ساختار قرار گرفتند تا ساختارهای بهینه به دست آیند. این بهینه سازی ساختارها با روش های محاسباتی غیر تناوبی و تناوبی انجام شدند. نتایج حاصل از هر دو روش، نحوه جذب در حالت یونی را پایدارتر از حالت مولکولی      به دست می دهند. در ضمن حالت دودندانه ی یون فرمات روی سطح دارای نقص اکسیژن پایدارتر از حالت دودندانه ی آن روی سطح  کامل و هردو پایدارتر از حالت تک دندانه ی آن روی سطح  کامل می باشند. به منظور تایید این نتایج حاصل از بررسی های انرژی جذب، از نظریه های اتم در مولکول (AIM) و تشدید مغناطیس هسته (NMR) استفاده شد. با استفاده از نظریه کوانتومی اتم در مولکول ماهیت پیوندهای اکسیژن- تیتانیوم مشخص شد و نشان داده شد که آنها ماهیت الکترواستاتیک دارند. نتایج حاصل از این دو نظریه، نتایج قبلی در مورد قدرت جذب را تایید نمودند.
    کلیدواژگان: فرمیک اسید، یون فرمات، آناتاز، انرژی جذب، تشدید مغناطیس هسته، اتم در مولکول
  • امین حسینی، بنیامین یارمند*، علیرضا کلاهی صفحات 23-33
    پوشش های محافظ اکسید تیتانیم به روش اکسیداسیون الکترولیتی پلاسمایی روی زیرلایه تیتانیم خالص تجاری در چگالی جریان A/cm2 15/0 و الکترولیت حاوی g/L 15-5 پتاسیم فسفات برای مدت زمان s 600-120 ایجاد شدند. تاثیر زمان اکسیداسیون و غلظت الکترولیت روی مورفولوژی سطح، ضخامت، زبری، تخلخل نسبی، توزیع حفرات، ریزساختار و رفتار خوردگی مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی تغییرات ولتاژ- زمان مشخص ساخت که افزایش غلظت الکترولیت تا g/L 15، سبب تسریع فرایند جرقه زنی شده و ولتاژ شکست را از V 593 به V 516 کاهش داده است. ارزیابی مورفولوژی سطحی نشان داد که حفرات سطحی در فواصل دورتری از یکدیگر ایجاد و برآمدگی های اطراف حفرات نمایان تر شده است. با گذشت زمان پوشش دهی تا s 600 ضخامت و زبری سطح لایه اکسیدی افزایش یافت و با توجه به تخلخل 11%  سطح پوشش، مجموع تعداد حفرات با قطر بیش از µm 1 به 18% کل حفرات سطحی رسید. بررسی رفتار خوردگی مشخص ساخت که ضخامت µm 3/0 2±/8 و تراکم سطحی کم حفرات، مقاومت به خوردگی نمونه پوشش دهی شده در غلظت g/L 15 پتاسیم فسفات را تا  kΩ.cm21670 افزایش داده است.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون الکترولیتی پلاسمایی، تیتانیم، پتاسیم فسفات
  • محمود ابراهیمی*، شکوه عطاری لر، محمدحسین شاعری، محمد تقی صالحی صفحات 35-43
    در این پژوهش، آلیاژ مس- قلع با سه مقدار قلع مختلف 18/0، 3/0 و 5/0 درصد وزنی از طریق ریخته گری پیوسته در دو دمای 1150 و 1180 درجه سانتی گراد و دو سرعت سه و پنج متر بر دقیقه تهیه شدند. سپس خواص ریزساختاری و مکانیکی آنها مورد مطالعه قرار گرفته و با رفتار نمونه مس خالص مقایسه شد. نتایج دانه بندی حاکی از آن است که نمونه های ریختگی دارای ساختاری ستونی بوده که به صورت شعاعی از دیواره ها به طرف مرکز نمونه کشیده شده است. هم چنین تاثیر افزایش مقدار عنصر آلیاژی در کشیدگی دانه ها از هر دو پارامتر ریخته گری بیشتر می باشد. آنالیز میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که توزیع قلع در نمونه تقریبا همگن بوده و هیچ فازی که غنی از قلع باشد، ایجاد نمی گردد. همچنین هدایت الکتریکی نمونه ها با افزایش درصد قلع کاهشی جزیی پیدا کرده ولی دما و سرعت فرایند ریخته گری تاثیری در این مقدار ندارد.
    کلیدواژگان: ریخته گری پیوسته، آلیاژ مس- قلع، خواص مکانیکی، هدایت الکتریکی، میکروسکوپ نوری
  • محمد مهدی کلانتریان* صفحات 45-53
    کاتد در باتری های لیتیم- یون تعیین کننده کارآیی و رفتار این نوع وسایل ذخیره انرژی می باشد. ماده کاتدی LiFePO4 (LFP) با ساختار اولیوین و گروه فضایی Pnma (اورتورمبیک) مورد بررسی نظریه تابعی چگالی (DFT) با کد Wien2k قرار گرفت. محاسبات با استفاده از روش های LSDA، PBE-GGA، LSDA+U ، GGA+U، پتانسیل Becke-Johnson بهبود یافته (mBJ) و PBE-Fock-α  انجام شدند. محاسبات ساختاری نشان داد ساختار این کاتد پس از خروج لیتیم پایداری خود را حفظ می نماید. حجم ساختار محاسبه شده با روش GGA بزرگتر و با روش LSDA کوچکتر از حجم ساختار آزمایشگاهی تخمین زده شد. پس از خروج لیتیم بیشترین انقباض در صفحه ab رخ می دهد که این پدیده می تواند موجب خروج یکنواخت لیتیم به صورت آبشاری/دومینویی در جهت محور c گردد. این پدیده می تواند مسئول ایجاد ولتاژ یکنواخت برای این کاتد در هنگام شارژ/تخلیه باشد. محاسبات ولتاژ نظری نشان داد نزدیک ترین مقادیر محاسبه شده ولتاژ به مقدار آزمایشگاهی (V2/3) متعلق به روش های GGA+U، GGA و mBJ است. بر طبق چگالی حالات محاسبه شده، ساختار قبل از خروج لیتیم (LiFePO4) نیمه هادی نوع N و ساختار پس از خروج لیتیم (FePO4) نیمه هادی نوع P می باشد. ترکیب دیود بایاس معکوس اتصال P-N موجب نرخ پذیری کمتر این کاتد نسبت به کاتدهای اکسیدی، شده است. هرچند به دلیل موقعیت تراز فرمی و باندهای پذیرنده و گیرنده، این کاتد نسبت به بسیاری از پلی آنیون ها نرخ پذیری بهتری دارد. از دست دادن لیتیم و انتقال حالت یونی Fe از II به III موجب افزایش رسانش می گردد. مسئول این پدیده اوربیتال های خالی 3d-Fe می باشند.
    کلیدواژگان: باتری، لیتیم- یون، LiFePO4، نظریه تابعی چگالی، DFT
  • یزدان شجری، زهراسادات سیدرئوفی*، دانیال مومن بغدادآباد، حسین شماخی، مهدی حسینی نجف آبادی صفحات 55-64
    در تحقیق حاضر به منظور افزایش مقاومت به سایش و سختی سطحی آلیاژ Ni-Br-Al از فرآیند پوشش دهی آبکاری الکترولس جهت ایجاد پوشش نیکل- بور استفاده شد. بررسی های ریزساختاری به وسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FESEM) و تفرق پرتو ایکس (XRD) نشان داد که پوشش نیکل- بور به طور یکنواخت با ساختار کاملا آمورف و ضخامت حدود هفت میکرومتر و مورفولوژی گل کلمی روی زیرلایه تشکیل گردید. پوشش حاصل با سختی 788 (Hv50)، سختی زیرلایه را حدود 40% افزایش داد. برای افزایش سختی، نمونه های پوشش داده شده در سه دمای 310، 410 و 510 درجه سانتی گراد به مدت 70 دقیقه عملیات حرارتی شدند. پس از عملیات حرارتی، سختی نمونه ها تا (Hv50) 1365[W11]  افزایش یافت. با افزایش دمای عملیات حرارتی از 410 درجه سانتی گراد به بالا سختی نمونه ها کاهش پیدا کرد. نتایج XRD نشان داد که در دمای 310 درجه سانتی گراد همچنان ساختار پوشش به طور آمورف حفظ می گردد و در دماهای 410 و 510 سانتی گراد، ساختار کاملا بلوری ایجاد شد. هم چنین آنالیز XRD  تشکیل رسوبات Ni2B و Ni3B در نمونه ها پس از عملیات حرارتی را نشان داد. مطابق نتایج آزمون سایش پین روی دیسک نیز، بیشترین مقاومت در برابر سایش مربوط به نمونه پوشش دهی و عملیات حرارتی شده در دمای 410 درجه سانتی گراد بود.
    کلیدواژگان: آلیاژ Ni-Br-Al، الکترولس نیکل- بور، عملیات حرارتی، سختی، سایش
  • شیرین محمودی، مجمد جواد اشراقی*، بنیامین یارمند، نیما نادری صفحات 65-71
    در پژوهش حاضر، تاثیر غلظت فسفر در محلول آلاینده بر عملکرد سلول های خورشیدی حالت جامد پایه سیلیکون متخلخل مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور بسترهای سیلیکونی به روش حکاکی شیمیایی توسط نقره و با استفاده از محلول حکاکی آبی حاوی هیدروفلوریک اسید و      هیدروژن پروکسید به نسبت های 82/0، 87/0 و 89/0 حکاکی شدند و خصوصیات نوری و سطحی آن ها به ترتیب توسط بازتاب سنجی و میکروسکوپ های نوری و الکترونی روبشی گسیل میدانی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در ادامه، سلول های خورشیدی با نفوذ فسفر در سه غلظت 3%، 9% و 15% در محلول آلاینده به درون بستر سیلیکونی با تخلخل بهینه ساخته شدند. نتایج مشخص کرد که سیلیکون حکاکی شده با هیدروفلوریک اسید و هیدروژن پروکسید به نسبت 82/0 به دلیل برخورداری از تخلخل های یکنواخت و با اندازه نزدیک به ذرات  نقره دارای بازتابی در حدود 11% شد که بهترین بستر برای جذب حداکثر میزان نور برخوردی به شمار می رود. بررسی عملکرد فوتوولتاییک سلول های ساخته شده بیانگر افزایش 98% جریان مدار کوتاه سلول آلایش یافته با غلظت 3% از فسفر است که بازده کل سلول را به میزان 6/10% افزایش داده است.
    کلیدواژگان: سیلیکون متخلخل، فسفر، حکاکی شیمیایی توسط فلز و سلول خورشیدی حالت جامد
  • امین نخعی مدیح، علی خرسندزاک*، راحله پیله ور شهری، رامین مستان صفحات 73-79
    انو رنگدانه های اکسید روی خالص و آلاییده شده با کبالت به روش شیمیای سل - ژل تهیه شد. سپس برای بررسی خواص ساختاری از نانوپودرها آنالیز پراش پرتوی ایکس (XRD) و آنالیز میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)  و برای بررسی خواص نوری نانوپودرها آنالیز طیف سنجی مرئی -فرابنفش (UV-vis) مورد بررسی قرار رفت. اندازه نانو بلورک ها با استفاده از روش اندازه کرنش (SSP) و آنالیز داده های XRD مورد مطالعه قرار گرفت و نشان داد با افزودن ناخالصی به دلیل افزایش فعالیت شیمیایی، بلورک ها رشد یافته و اندازه بلورک ها افزایش یافته است. مشخصه های ریزساختاری نانوپودرهای به دست آمده از میکروسکوپ الکترونی عبوری نشان داد که با افزودن ناخالصی، اندازه ذرات افزایش یافته است. مشخصه های نوری شامل جذب و بازتاب برای نانوپودرها اندازه گیری شدند که نشان می دهد با افزودن ناخالصی میزان جذب کاهش و بازتاب افزایش می یابد و هم چنین از رابطه تاوک انرژی گاف نوری محاسبه گردید که کاهش گاف نوری با افزودن ناخالصی نشان دهنده رشد بلورک ها است. آزمون مشخصه یابی رنگی بر روی نمونه ها نشان می دهد که با افزودن کبالت به شبکه ZnO میزان سبزی نمونه ها افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: اکسید روی، رنگدانه، نانو ذره، نانو رنگدانه
|
  • Masood Soltani *, Ali Shafyei, Saeed Akhavan, Mohammad Noormohammadi Pages 1-11
    Nowdays, AAO (Anodic Aluminium Oxide) films obtained by anodizing, have vast  applications in different fields of nano. In this study, AAO films production by mild and hard anodizing of 1100 aluminium alloy was investigated in three different conditions, and the characteristic parameters of these films were studied. Results showed that AAO films produced in oxalic acid and sulfuric acid mixture as an anodizing electrolyte needs to lower voltage compared with films produced in oxalic acid electrolyte alone. Mixture of oxalic acid and sulfuric acid generated AAO films with smaller interpore distance and pore diamaeter without any reduction in oxide film quality. Thickness of the barrier layer which is an important parameter for the growth of materials, was also reduced from 155 nm to about 110 nm. Phase analysis results using XRD patterns showed amorphous-crystalline structure of AAO films. EDS results showed the presence of sulfur in these films with addition of sulfuric acid to the anodizing electrolyte, and the more sulfuric acid was added to the solution, the amount of sulfur was increased. This shows high acidic potential of sulfuric acid and its peneteration into the film during anodizing process.
    Keywords: Anodizing, Electrolyte, Barrier layer, Sulfuric acid, Interpore Distance
  • Saeed Amini *, Azin Azarkamand Pages 13-22
    The probable structures of format anion adsorbion on the 101 surface of anatase allotropy of titanium dioxide were investigated by quantum mechanical calculations in order to analyze mechanism of action of this advanced photocatalyst in this adsorption process. At the first, in order to get the optimized structures, the structures of adsorbent surface alone, adsorb species alone and adsorbent surface including adsorb species were exposure to the structural optimization calculations. These optimizations of structures were done using cluster and periodic computational methods. Results of both methods show that dissociative adsorption of formic acid on the 101 surface of anatase is more stable than associative one. Also, stability of the adsorbed formate ion is in the order of bidentate state on the surface with oxygen defency, bidentate state on the perfect surface and monodentate state on the perfect surface. The atom in molecule (AIM) and nuclear magnetic resonance (NMR) theorems were employed in order to certify the results of adsorption energy investigations. The nature of the oxygen-titanium bonds were identified using quantum theory of atoms in molecules and it was shown that they have electrostatic nature. Results of these theorems certified the former results of adsorpsion strength.
    Keywords: Formic acid, Format Anion, Anatase, Adsorption energy, Nuclear magnetic resonance, Atom in Molecule
  • Amin Hoseini, Benyamin Yarmand *, Alireza Kolahi Pages 23-33
    Titanium oxide coatings were prepared on commercially pure titanium substrates using plasma electrolytic oxidation process under current density of 0.15 A/cm2 in electrolyte containing 5-15 g/L potassium phosphate for period of 120-600 s. The effects of oxidation time and electrolyte concentration on surface morphology, thickness, roughness, relative porosity, pores size distribution, microstructure and corrosion behavior were evaluated. Investigation of voltage-time variations showed that increasing the electrolyte concentration up to 15 g/l caused an acceleration of microdischarge events and reduced the breakdown voltage from 593 V to 516 V. Morphological observations revealed that the pores were located at long distances and protuberances around the pores were more prominent. By increasing the oxidation time to 600 s, the thickness and roughness of the coatings increased, and due to the presence of 11% porosity of the coating surface, the total number of pores with diameters greater than 1 μm to 18% of the total surface pores reached. Investigation of the corrosion behavior revealed that the thickness of 8.2 ± 0.3 μm and low porosity, increased the corrosion resistance of the sample coated in the concentration of 15 g/L of potassium phosphate up to 1670 kΩ.cm2.
    Keywords: Plasma electrolytic oxidation, Titanium, Potassium phosphate
  • Mahmoud Ebrahimi *, Shokouh Attarilar, Mohammad Hossein Shaeri, Mohammad Taghi Saleh Pages 35-43
    Copper-tin alloys with three tin contents of 0.18, 0.3, and 0.5wt.% was produced by continuous casting process at the temperature of 1150 and 1180 ℃ and speed of 3 and 5 m/min; then, microstructure, electrical, and mechanical properties of produced alloys were determined and compared with the pure copper. It was found that all casting samples have similar columnar grains, elongated radially from walls to the center. Also, the effect of Sn content on the columniation of grains is more sizeable than both other casting parameters. The results of scanning electron microscopy indicated that the produced alloys have a single-phase structure and Sn distribution is almost homogeneous in the copper. Additionally, electrical conductivity is slightly reduced by the increment of the alloying element whereas casting temperature and speed do not have a considerable effect.
    Keywords: Continuous Casting, Cu-Sn alloys, Mechanical properties, Electrical conductivity, Optical microscopy
  • Mohammad Mahdi Kalantarian * Pages 45-53
    Cathode material of Li-ion batteries is responsible for performances and behaviours of these high energy storage devices. In this study, olivine, LiFePO4 (LFP), with Pnma space group (orthorhombic) is evaluated by density functional theory (DFT) using Wien2k program. Calculations were performed by different methods, i. e. LSDA, PBE-GGA, LSDA+U, GGA+U, modified Becke-Johnson (mBJ) and PBE-Fock-a (a Hybrid Functionals method, named HF). Assessments showed structural stability after extraction of one Li per formula. The relaxed structure using LSDA (GGA) calculations was underestimated (overestimated) regarding experimental structure data.  According to the calculations, the most shrinkage after Li extraction is occurred in ab plane, which could cause uniform domino-cascade Li extraction in c direction. This phenomenon would lead to constant voltage in charging/discharging. Considering experimental reaction voltage value is 3.2 V, the closest theoretical calculated voltage values belonged to GGA+U, GGA and mBJ methods. According to calculated density of states (DOS) diagrams, lithiated structure (LiFePO4) is N-type semiconductor and delithiated structure (FePO4) is P-type semiconductor. Inversely-biased-diode phenomenon turns this material as low rate capable in comparison by the oxide cathode materials. However, based on the DOS configurations, its rate capability is better than many of polyanion cathodes. Extraction of Li (turning Fe ionic state from II to III) leads to conductivity enhancement. The empty 3d-Fe orbitals are responsible for this phenomenon.
    Keywords: Battery, Lithium-ion, LiFePO4, Density functional theory, DFT
  • Yazdan Shajari, Zahra Sadat Seyedraoufi *, Danial Momen Baghdad Abad, Hosein Shamakhi, Mehdi Hosseini Najaf Abadi Pages 55-64
    In the present study, in order to increase the wear resistance and surface hardness of Ni-Br-Al alloy, coating process of electroless plating was used to make nickel-boron coating. Microstructural investigations by field emission scanning electron microscope (FESEM) and X-ray diffraction (XRD) showed that the nickel-boron coating was uniformly formed with completely amorphous structure, thickness of about 7 µm, and the cauliflower morphology on the substrate. The resulting coating with a hardness of 788 (Hv50) increased the hardness of the substrate by about 40%. To increase the hardness, the coated samples were heat treated at three temperatures of 310, 410, and 510°C for 70 minutes. After the heat treatment, the hardness of the samples increased to 1365 (Hv). By increasing the temperature of the heat treatment from 410°C, the hardness of the samples decreased. XRD results showed that at 310°C temperature, the coating structure was maintained amorphous and at temperatures of 410 and 510 °C, a completely crystalline structure was created. Also, XRD analysis showed the formation of Ni2B and Ni3B precipitates in samples after the heat treatment. According to results of the wear test on the disk, the highest wear resistance was related to the sample coated and heat treated at 410 °C temperature.
    Keywords: Ni-Br-Al Alloy, Electroless Ni-B, Heat treatment, Hardness, Wear
  • Shirin Mahmoudi, Mohammad Javad Eshraghi *, Benyamin Yarmand, Nima Naderi Pages 65-71
    In this study, the effect of phosphorous concentration has been investigated on performance of porous silicon solar cells. For this purpose, silicon substrates were etched into aqueous etching solution containing hydrofluoric acid / hydrogen peroxide with molar ratios 0.82, 0.87 and 0.89 via metal-assisted chemical etching. Surface characteristics were studied by optical microscopy, field-emission electron microscopy and antireflection analysis. In the following, solar cells were fabricated by phosphorous diffusion into optimized porous silicon substrate which phosphorous concentrations had values of 3%, 9%, and 15%. The result presented that in 0.82 molar ratio, the etched silicon had uniform porosities whose sizes were nearly to Ag nano-particles. The reflectance of this substrate was decreased to 11% and was the best substrate for absorbing incident light. Survey of fabricated solar cell performance showed 98% increasing of short circuit current in the solar cell which was made by P2O5 3%. This concentration due to is near the solubility of phosphorous in silicon, caused the increasing efficiency to 10.6%.
    Keywords: porous Silicon, Phosphorous, Metal-assisted chemical etching, Solid State Solar Cells
  • Amin Nakhaei Madih, Ali Khorsand Zak *, Rahele Pilevar Shahry, Ramin Mastan Pages 73-79
    Pure and cobalt doped zinc oxide nanopigments were synthesized by chemical sol-gel method. The structural properties of the prepared nanopigments were investigated be x-ray diffraction (XRD) and transition electron microscopy (TEM) and the optical properties by UV-vis spectroscopy. Both TEM micrographs and size strain plot (SSP) analysis of the XRD results showed that the crystalline size of the samples increased by the dopant increases. It was also indicated that the optical band gap of the prepared nanopigments were increased by the cobalt content increases that is related to the crystalline size increases in presence of cobalt. The colorimetric investigations showed that the color of the prepared white zinc oxide nanopigments were changed to green by adding cobalt to the matrix. As expected, the intensity of the green color was increased as the Co content increases.
    Keywords: Zinc oxide, pigment, Nanoparticles, Nanopigments