فهرست مطالب

نظریه های کاربردی اقتصاد - سال ششم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1398)

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال ششم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیه رزاقی، بهزاد سلمانی* صفحات 1-20
    سازمان همکاری اسلامی در سال 1971 تشکیل شده و شامل 57 کشور اسلامی می-باشد. از جمله مهمترین اهداف این سازمان تقویت و گسترش مناسبات سیاسی، اقتصادی، تجاری و ایجاد بازار مشترک بین کشورهای اسلامی می باشد. با توجه به این مورد شاید تشکیل منطقه پولی بین کشورهای اسلامی بتواند آن ها را در حصول به اهداف این سازمان یاری رساند. لذا هدف از این مطالعه بررسی امکان تشکیل منطقه بهینه پولی در بین کشورهای اسلامی می باشد. به عبارت دیگر این مطالعه با استفاده از تکنیک خوشه بندی فازی و خوشه بندی سنتی و بر اساس معیارهای منطقه بهینه پولی، درجه تشابه اقتصادی بین کشورهای اسلامی را بررسی کرده است. بر اساس نتایج حاصل، از بین کشورهای اسلامی کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی عرب از درجه تشابه بالایی برخوردار می باشند. همچنین زیرگروهی از گروه کشورهای عضو اکو نیز از درجه تشابه بالایی برخوردار می باشند. به این ترتیب اگر کشورهای اسلامی به ضرورت و اهمیت همگرایی پولی بین خود پی برده و جدیت کافی در ایجاد این همگرایی را داشته باشند آنگاه می توانند اتحادیه پولی کشورهای اسلامی را با ورود کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی عرب شروع کرده و سایر کشورهای اسلامی را تشویق به انجام اصلاحات اقتصادی لازم کرده و آن ها هم می توانند به ترتیب و در طی زمان وارد اتحادیه پولی شوند.
    کلیدواژگان: منطقه بهینه پولی، کشورهای اسلامی، الگوریتم خوشه بندی
  • محمدتقی گیلک حکیم آبادی*، شهریار زروکی، حسنا ازوجی صفحات 21-50
    توهم مالی از عوامل موثر بر وضعیت بودجه دولت است. توهم مالی به درک نادرست از پارامترهای مالی و برآورد بیش از حد و کم تر از حد مخارج و بدهی های مالیاتی اشاره دارد و موجب سو گیری در تصمیم گیری بودجه ای در تمام سطوح دولت می-شود. به نحوی که وجود توهم مالی در مودیان مالیاتی، ساختاری از انگیزه ها را در مقابل سیاستمداران و تصمیم-گیرندگان قرار می دهد که ضمن اتخاذ برنامه های مصارف عمومی به افزایش مخارج، بزرگتر شدن اندازه ی دولت و در نتیجه افزایش کسری بودجه منجر می شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر توهم مالی بر سیاست بودجه ای، در منتخبی از کشورهای در حال توسعه در دوره ی زمانی 2000 تا 2014 است. برای این منظور از تکنیک داده های تابلویی پویا و تخمین زن گشتاورهای تعمیم-یافته سیستمی (GMM-Sys) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد توهم مالی اثری مثبت بر کسری بودجه دارد. به نحوی که اثرپذیری کسری بودجه از توهم مالی در کشورهای صادرکننده نفت بیش از سایر کشورها؛ در کشورهای با کسری بودجه ی بالا بیش از کشورهای با کسری بودجه پایین ، در کشورهای با سطح توهم مالی بالا بیش از کشورهای با سطح توهم مالی پایین؛ و در کشورهای با درآمد بالا کمتر از سایر کشورهاست. تورم نیز با اثری مثبت بر کسری بودجه همراه بوده و نرخ ارز و درجه-ی باز بودن تجاری تاثیری منفی بر کسری بودجه ی این کشورها دارد.
    کلیدواژگان: توهم مالی، کسری بودجه، بدهی عمومی، سیاست دولت، داده های تابلویی پویا
  • جواد حسین زاده، کامبیز هژبر کیانی*، تیمور رحمانی، محسن مهرآرا صفحات 51-76
    این مقاله به بررسی روش های موجود برای تخمین نرخ بیکاری همراه با تورم غیر شتابان (NAIRU) در سطح استان های کشور می پردازد. در این مقاله از تکنیک های آماری و روش های فیلتریگ سری های زمانی جهت تخمین NAIRU برای اقتصاد ایران در طی دوره 1396-1381 استفاده شده است. در روش فیلترینگ باند- پس مشاهدات بسیاری را در ابتدا و انتهای از دست می دهیم، به همین جهت برای ارائه نتیجه گیری کلی، تنها از نتایج بدست آمده از دو روش فیلترینگ هودریک- پرسکات و کالمن استفاده شده است.  بعد از برآورد مدل، تفاوت نرخ بیکاری واقعی و نرخ بیکاری NAIRU برای استان ها محاسبه شده و با استفاده از آزمون های مختلف استان های کشور به لحاظ پایداری و ثبات در مقابل سیکل های تجاری رتبه بندی شدند. نتایج به دست آمده حاکی از روند نامنظم شکاف نرخ بیکاری واقعی و نرخ بیکاری NAIRU ایران در طی دوره 1381-1396 برای کل کشور و استان ها می باشد. همچنین بر اساس نتایج این مقاله استان های چهار محال و بختیاری، آذربایجان غربی، خوزستان، اردبیل و کرمانشاه به ترتیب بیشترین نوسانات را دارند و استان های قزوین، مازندران، سمنان، یزد و بوشهر به ترتیب با ثبات ترین استان ها در مقابل نوسانات اقتصادی هستند.
    کلیدواژگان: نرخ بیکاری واقعی، نرخ بیکاری NAIRU، روش های فیلترینگ هودریک- پرسکات، کالمن و باند- پس
  • حسین محسنی*، مهدی صادقی شاهدانی صفحات 77-96
    نوسان نرخ ارز به عنوان یکی از مهمترین فاکتورهای اقتصادی همواره بر رفتار عرضه و تقاضای بازیگران فعال در بازارهای مالی اثرگذار بوده است. نظام مدیریت نرخ ارز شناور مدیریت شده در کشور و سهم قابل توجه صنایع وابسته به نرخ ارز از ارزش کل شاخص بازار سرمایه، اهمیت تبیین سرریزی میان دو بازار را نمایان می سازد. این مقاله به بررسی همبستگی پویای شرطی و سرریز نوسان نرخ ارز بر بازار سرمایه با استفاده از سه مدل گارچ چند متغیره در یک دوره دوازده ساله منتهی به سال 1395 می پردازد. هدف این پژوهش تبیین نحوه اثرگذاری شوک های بازار ارز و شدت سرریزی نوسانات آن بر بازار سرمایه است. این امر می تواند نقش مهمی برای تصمیمات سرمایه گذاران، تحلیل گران بنیادین و نهادهای حاکمیتی ایفا نماید. نتایج این پژوهش موید وجود پایداری کوتاه مدت منفی و پایداری بلندمدت مثبت شوک های نرخ ارز بر بازدهی بازار سرمایه است. همچنین سرریزی نوسان به صورت نامتقارن و مثبت از بازار ارز بر بازار سرمایه تایید می شود.
    کلیدواژگان: سرریز نوسان، همبستگی شرطی پویا، نرخ ارز، بازار سرمایه
  • زانا مظفری، محمدعلی متفکرآزاد* صفحات 99-128
    هدف مقاله حاضر بررسی و تبیین اثرات سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی بر آلودگی هوا در استان های ایران طی دوره زمانی 1394-1379 می باشد. در این راستا با استفاده از منطق فازی سرمایه اجتماعی در هریک از استان های کشور برآورد گردید. سپس با توجه به پویا بودن مدل تحقیق، اثرات سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی در کنار متغیرهای کنترلی بر انتشار آلودگی هوا با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی تاثیر منفی و معنی داری بر انتشار آلودگی هوا در استان های ایران دارند. لذا دولت می تواند با برنامه ریزی در زمینه؛ افزایش تخصصص و بهبود کیفیت نیروی انسانی، همچنین ارتقا آگاهی، جلب اعتماد و افزایش مشارکت مردم، کاهش فساد، وارتقاء شاخص های اقتصادی، انتشار آلودگی هوا را کاهش دهد. سایر نتایج تحقیق نشان داد که رشد اقتصادی، صنعتی شدن، شدت انرژی، شهرنشینی، آلودگی دوره قبل تاثیر مثبت و معنی داری بر آلودگی هوای استان های ایران دارند. اما متغیر مجذور درآمد سرانه تاثیر معنی داری بر آلودگی هوا ندارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، آلودگی هوا، استان های ایران، منطق فازی، GMM
  • تاناز صلاحش، سید علیرضا کازرونی* صفحات 129-148
    کانال ترازنامه پس از بحران مالی بزرگ 2008 و در پی ناتوانی کانال های پیش تر مطرح شده در ادبیات مکانیزم انتقال پولی در پاسخگویی به رخدادهای اقتصادی مطرح گردید. این کانال را می توان همچون کانال وام دهی بانک ها در طبقه بندی کانال های اعتباری و مبتنی بر فرض نقص و ناکارآمد بودن بازارها به دلیل وجود اطلاعات نامتقارن قرار داد. این کانال به جهت پررنگ نمودن نقش موثر شرکت ها در انتقال اثرات سیاست پولی به متغیرهای واقعی اقتصاد اهمیت می یابد. صورت های مالی پنجاه شرکت غیرمالی در ایران در دوره زمانی 1386-1393 و با استفاده از روش GMM مطالعه شده است. نتایج به طور خلاصه بیانگر اثر منفی و معنادار ارزش خالص شرکت ها و متغیر تقاطعی نسبت پوشش بهره شرکت ها با سیاست پولی بر تسهیلات دریافتی است؛ بنابراین اثرات سیاست پولی از طریق نسبت پوشش بهره تشدید گشته است. یافته ها در ارتباط با متغیرهای کلان و برون سازمانی نیز حاکی از اثر مثبت تولید ناخالص داخلی و شاخص قیمت ها بر تسهیلات دریافتی بوده است.
    کلیدواژگان: کانال ترازنامه، تسهیلات، سلامت مالی، شرکت ها، GMM
  • ایرج سلیمانزاده، حمیدرضا فعالجو*، حسن حیدری صفحات 149-182
    هدف این مطالعه بررسی تاثیر تکانه درآمدهای نفتی ایران بر متغیرهای کلان اقتصادی در قالب مدل (DSGE)، طی دوره زمانی 1393-1373، در چارچوب اقتصاد باز مبتنی بر الگوی ادوار تجاری حقیقی، متناسب با شرایط اقتصاد ایران شامل خانوار، بنگاه، دولت و مقام پولی، بخش نفت با تاکید بر صندوق توسعه ملی می باشد. نتایج حاصل از شبیه سازی متغیرهای مدل بیانگر آن است که در اثر بروز تکانه مثبت درآمدهای نفتی، تولید، مصرف، سرمایه گذاری، مخارج دولت تحت هر دو سناریو با افزایش مواجه می شود؛ اما میزان افزایش در سناریو توزیع مستقیم مشمول مالیات بیشتر از سناریو پایه است. همچنین، هرچقدر سهم درآمدهای نفتی اختصاص یافته دولت (75و50 درصد) به خانوارها از بودجه جاری، بیشتر باشد، افزایش در منابع صندوق توسعه ملی نیز بیشتر خواهد بود. به تبع آن، سهم تسهیلات اعطایی صندوق به بخش خصوصی (F) افزایش می یابد که بر اساس نحوه مدل سازی صورت گرفته در این مطالعه، سرمایه گذاری افزوده شده بخش خصوصی (I_t^pa) نیز با افزایش شده، درنتیجه تولید غیرنفتی کشور نیز افزایش می یابد. ازاین رو بر اساس نتایج به دست آمده سیاست توزیع مستقیم مشمول مالیات به عنوان سیاست مکمل صندوق توسعه ملی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تکانه، سیاست مالی، بخش نفت، سرمایه گذاری، مدلDSGE
  • خلیل عطار، شهرام فتاحی*، کیومرث سهیلی صفحات 183-214
    هدف اصلی مقاله حاضر بررسی اثر تکانه بهره وری کل عوامل تولید در بخش های کشاورزی، صنعت و خدمات بر متغیرهای کلان و بخشی اقتصاد ایران است. بر این اساس با تکیه بر داده های آماری دوره زمانی 94-1381 و با تصریح یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، جهت نیل به هدف تحقیق اقدام شده است. الگوی تصریح شده با بهره گیری از روش کالیبراسیون و استفاده از نرم افزار dynare حل و شبیه سازی شده است.نتایج حاصل از شبیه سازی مدل حاکی از آن است که تکانه بهره وری کل عوامل تولید(عامل تکنولوژی در تابع تولید) در هر سه بخش اقتصادی یاد شده، منطبق بر تئوری موضوع، در اولین دوره اعمال تکانه ها دارای اثرات فزاینده بر تولید کل، تولید بخشی، مصرف خصوصی و سرمایه گذاری بوده و پس از چند دوره اقتصاد به تعادل مجدد می رسد.همچنین این تکانه ها در هر سه بخش دارای اثرات اولیه کاهنده بر متغیرهایی نظیر اشتغال، دستمزد، مصرف خصوصی کالاهای وارداتی، تورم، نرخ ارز واقعی، تغییرات نرخ ارز و صادرات بوده اند که در دوره های بعدی روند افزایش یافته و اقتصاد به تعادل مجدد می رسد.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، بهره وری کل عوامل تولید، شبیه سازی
  • یحیی حاتمی، زین العابدین صادقی*، سید عبدالمجید جلایی، امیر عبداللهی صفحات 215-240
    برنامه ریزی برای گسترش تولید GEP))، مساله تعیین استراتژی بهینه برای برنامه ریزی ساخت نیروگاه های جدید با رعایت محدودیت های فنی و اقتصادی است. در طی چند سال اخیر مسایل زیست-محیطی نیز به دغدغه های اصلی برنامه ریزان نیروگاه ها اضافه شده است. هدف این مطالعه بررسی مدل برنامه ریزی گسترش ظرفیت تولید برق چند هدفه برای مطالعه تغییرات در تصمیم های تولید و آلودگی دی اکسید کربن تحت عدم حتمیت در تقاضا و عرضه برق می باشد. عدم حتمیت های تقاضا و ضریب ظرفیت تولیدی برق (عدم حتمیت عرضه ی برق) به صورت یک مجموعه فازی بیان شد. مدل فازی چند هدفه برای سیستم برنامه ریزی گسترش ظرفیت تولید برق استان کرمان برای یک دوره ی 12 ساله به کار گرفته شد. نتایج مطالعه نشان داد که برای پاسخ به تقاضا و تامین همزمان اهداف اقتصادی (حداقل سازی هزینه های تولید) و زیست محیطی (حداقل سازی هزینه های آلودگی دی اکسید کربن) تحت شرایط عدم حتمیت تقاضا و ضریب ظرفیت تولید، بایستی ظرفیت فناوری های برق بادی، برق‎آبی و سوخت زغال سنگ به ترتیب باید بیشترین گسترش را یابد. این در حالی است که اگر تنها هدف اقتصادی در نظر گرفته شود، برنامه ریزی به صورت افزایش ظرفیت تولید برق از انرژی زغال سنگ خواهد بود. همچنین برای تامین هدف زیست محیطی، به ترتیب بیشترین گسترش در ظرفیت فناوری های تجدیدپذیر برق بادی، برق‎آبی و فتوولتائیک در برنامه ریزی قرار دارد. تفاوت در نتایج، اهمیت تحلیل یکپارچه و جامع برنامه ریزی گسترش ظرفیت تولید برق را نمایان می سازد. بنابراین، تصمیم سازان می توانند در چارچوب نگاه همه جانبه اقتصادی و زیست محیطی و لحاظ عدم حتمیت های طرف تقاضا و عرضه به برنامه ریزی پایدار گسترش ظرفیت تولید برق بپردازند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی گسترش ظرفیت تولید، عدم حتمیت، آلودگی دی اکسید کربن، مدل برنامه ریزی فازی چند هدفه
  • سارا عظیمی، عبدالساده نیسی*، تیمور محمدی صفحات 241-264
    نوسانات شدید قیمت نفت در سال های اخیر، پژوهشگران و سیاست گذاران را نسبت به نقش هر یک از شوک های ساختاری در تغییرپذیری قیمت نفت خام کنجکاو نموده است. در این پژوهش نوسانات قیمت نفت خام شاخص WTI و قیمت سبد نفتی اوپک (ORB) با توجه به شوک های ساختاری در قالب مدل خود رگرسیون برداری ساختاری (SVAR) در دوره زمانی 2006 تا 2018 با استفاده از داده های ماهانه بررسی می گردد. بر اساس نتایج تجزیه تاریخی، نوسانات قیمت نفت در سال 2008 عمدتا مرتبط با ترکیبی از شوک های ساختاری هست که در این میان شوک های تقاضای نفت نقش قابل توجهی در افت شدید قیمت از نیمه دوم سال 2008 به بعد داشته اند. بر اساس نتایج تجزیه وتحلیل تاریخی، افت قیمت نفت خام در نیمه دوم سال 2014 عمدتا در ارتباط با شوک های عرضه و شوک های تقاضای موجودی انبار نفت خام بوده است. در این برهه، قرارگیری بازار آتی ها در وضعیت پس بهین (کونتانگو)، انباشت ذخایر تجاری نفت خام را به موجب وقوع شوک های تقاضای موجودی انبار سرعت بخشیده و فشار بر کاهش قیمت اسپات را تشدید نموده است.
    کلیدواژگان: نوسانات قیمت نفت خام، شوک های ساختاری، شوک های بنیادین
|
  • Somayeh Razzaghi, Behzad Salmani * Pages 1-20
    Assessing the feasibility of optimum currency area in OIC countries: using fuzzy and hard clustering algorithmAbstractThe Organization of Islamic Cooperation (OIC) was established in 1971 and includes 57 Islamic countries. The most important goal of this organization is strengthening and expanding political, economic, and commercial ties and creating a common market among its member countries. Considering the successful experience of Euro area, it might be possible that a common currency area could help the OIC countries to achieve the integration. Therefore, the purpose of this study is to investigate the possibility of forming a common currency area among the OIC countries. Based on the convergence criteria presented in the optimum currency area literature, the study uses two different clustering algorithms, i.e. fuzzy and hard clustering methods to cluster the OIC countries. The results show that there are adequate similarities in the economic structures of the Arab Economic Union (AEU) countries. Therefore it seems plausible to create a common currency area among the AEU countries. In addition, a subgroup of the Economic Cooperation Organization (ECO) countries also can join this common monetary union.
    Keywords: Optimum Currency Area, clustering Algorithm, OIC Countries
  • Mohammadtaghi Gilak Hakimabadi *, Shahryar Zaroki, Hosna Ezoji Pages 21-50
    Fiscal illusion is one of the effective factors on government’s budget status. Fiscal illusion refers to misinterpretation of financial parameters and overestimation and underestimation of expenditure and tax liabilities that leads to bias in budgetary decision at all levels of the government. Therefore, fiscal illusion in taxpayers confronts the politicians and the decision makers with a structure of motivations that prompts the adoption of public spending (expenditure) plans and increases the size of the government and its expenditure.The aim of this research is to investigate the effect of fiscal illusion on budgetary policy in selected developing countries between 2000 and 2014. For this purpose, we used dynamic panel data and a System Generalized Method of Moments GMM estimator. The results showed that fiscal illusion had a positive effect on budget deficit. So that the effect of fiscal illusion on budget deficit in the oil exporting countries it is higher than other countries; in the countries with high budget deficit is higher than in the countries with low budget deficit; in the countries with high fiscal illusion is higher than in the countries with low fiscal illusion, and in the high income countries is higher than other countries. Inflation has a positive effect and exchange rate as well as the degree of trade openness has negative effect on budget deficit.
    Keywords: fiscal illusion, budget deficit, public debt, government policy, dynamic panel data
  • Javad Hosseinzade, Kambiz Hajhbarkiani *, Taimour Rahmani, Mohsen Mehrara Pages 51-76
    This paper survey the estimating methods of Non Accelerating Inflation Rate of Unemployment in provinces of Iran. In this paper, statistical techniques and time series filtering methods (Hodrick-Prescott, Calman and Band-Po) have been used to estimate NAIRU during the period 2003-17. In the Band-Pass filtering method, we lose many observations at the beginning and the end of time series, so in this paper, we only used the results of the two methods of Hodrick-Prescott and Kalman filter. After estimating the model, the differences between the real unemployment rate and the NAIRU are calculated and provinces ranked based on these differences by using statistical tests.The results indicate an irregular trend in the gap between the real unemployment rate and the NAIRU in the entire country and provinces.The results indicate an irregular trend in the gap between the real unemployment rate and the NAIRU in the entire country and provinces
    Keywords: unemployment, data filtering, Hodrick-Prescott, Calman, Band-Po
  • Hosein Mohseni *, Mahdi Sadeghi Shahdani Pages 77-96
    The exchange rate volatility as an important factor will affect the behaviour of supply and demand of financial markets participants. The importance of the spillover explanation between the two markets comes from managed floating exchange rate system in Iran and the large portion of the foreign currency-dependent industries in the capital market. This paper examines the dynamic conditional correlation and volatility spillover of the exchange rate on the capital market using three multivariate GARCH models in a 12-year period ending in 1395S.H.The purpose of this study is to explain the effect of shocks and the spillover of the currency market on the Iranian capital market. This could play an important role in investors' decisions, fundamental analysts and also sovereign institutions. The results confirm the existence of negative short-term and positive long-term sustainability of exchange rate shocks on capital market returns. Also, the asymmetric and positive volatility spillover to the Iranian capital market was confirmed.
    Keywords: volatility spillover, Dynamic conditional correlation, exchange rate, capital market
  • Zana Mozaffari, Mohammad Ali Motafakker Azad * Pages 99-128
    Environmental issues are related to social capital. Increasing human capital can reduce environmental pollution. The main of this paper is to investigate the effects of social capital and human capital on air pollution in Iranian provinces during the period of 2000-2015. In this regard, using fuzzy logic of social capital was estimated in each province of the country and resulted showed large difference between provinces. Then, considering the dynamism of the research model, the effects of social capital and human capital along with the control variables on air pollution emission were studied using GMM method. The results showed that social capital and human capital have a significant negative effect on air pollution in Iranian provinces. Therefore, the government can reduce the spread of air pollution by planning in the field; increasing expertise, improving the quality of manpower, raising awareness, reducing corruption, increasing people's participation, and reducing the gap between people and government. Other results of the study showed that economic growth, industrialization, energy intensity, urbanization, and past pollution contributed significantly to air pollution in Iran's provinces. However, squared per capita income variable have no significant effect on air pollution, so the Kuznets environmental hypothesis is not confirmed in Iran's provinces. Therefore, in order to establish this EKC, special attention should be paid to the role of variables of social capital and human capital.
    Keywords: Social Capital, Human Capital, Air pollution, Iranian Provinces, Fuzzy logic, GMM
  • Tanaz Salahesh, Alireza Kazerooni * Pages 129-148
    The balance-sheet channel was introduced after the big financial crises of 2008 and following the inability of the previous channels of monetary transmission mechanism to respond to the economic events. This channel similar to the bank lending channel can be categorized as one of the credit channels and based on the assumption of the inefficient and imperfect markets according to the asymmetric information. This channel sheds light on the important role of the firms in the transmission of monetary policy to the real economic variables. The financial statements of fifty nonfinacial firms from 2007 upto 2014 are studied by using the GMM method. In brief, the results indicate the negative and significant effect of the net worth of the firms and the interaction variable of monetary policy and the interest coverage ratio of the firms on the received loans. Therefore the effect of the monetary policy is boosted through the interest coverage ratio. Other findings relative to the the macro and external organization factors, indicate the positive impact of the gross domestic product and price index on the received loans.
    Keywords: balance-sheet channel, loans, financial health, firms, GMM
  • Iraj Soleymanzadeh, Hamid Reza Faaljou *, Hasan Heidari Pages 149-182
    The purpose of this study was to investigate the effect of Iran's oil revenues on macroeconomic variables in the form of DSGE model during the period of 1995-2015 in the context of open economy based on the real business cycle pattern, in line with the conditions of the Iranian economy including households, enterprises, government and The monetary authority is the oil sector with an emphasis on the National Development Fund.The results of simulation of the model variables indicate that, due to the positive impetus of oil revenues, production, consumption, investment, government spending under both scenarios increases, but the increase in the direct tax distribution scenario is higher than the base scenario. Also, the greater the share of government-owned oil revenues (50 and 75percent) in households from the current budget, the increase will also be higher in the resources of the National Development Fund. Consequently, the contribution of the Facility to the Private Sector (F) increases. According to the modeling of this study, the increased private sector investment (I_t^pa) also increases, as a result of non-oil production in the country. Therefore, based on the results obtained, the direct tax-deductible distribution policy is recommended as a supplement to the National Development Fund.
    Keywords: shock, fiscal policy, the oil sector, investment, DSGE model
  • Khalil Attar, Shahram Fatahi *, Kiomars Sohaili Pages 183-214
    The main purpose of the present paper was to investigate the effect of Total Factor Productivity shocks in agricultural, industrial and service sectors on macro and sectoral variables of Iran’s economy. Accordingly, we carried out this research based on statistical data of the period 2002-2015 and the specification of a dynamic scholastic general equilibrium model.The specified pattern was solved and simulated using the calibration method and the Dynare software. The results from model simulation indicate that TFP shocks (the technology factor in the production function) in all of the three aforementioned sectors, consistent with the theory of the subject, had increasing effect on total production, sectoral production, private consumption and investment in the first period of application of shocks, and the economy reached equilibrium again after several economic periods. These shocks also had initial reducing effects on variables such as employment, wage, private consumption of imported goods, inflation, real exchange rate, changes in currencies and exports in the three sectors which increased in following periods and the economy reached equilibrium again.
    Keywords: Dynamic Stochastic General Equilibrium Model, Total factor productivity, Simulation
  • Yahya Hatami, Zeinolabedin Sadeghi *, Seyyed Abdolmajid Jalayi, Amir Abdollahi Pages 215-240
    Generation expansion planning (GEP) includes determining the optimal strategy to plan the construction of new generation plants while satisfying technical and economic constraints. The purpose of this study is to examine a multi-Objective power generation capacity expansion planning model for studying changes in production decisions and carbon dioxide contamination under uncertainty of power demand and supply. Uncertainty of demand and power generation capacity factor (supply uncertainty) were expressed as a fuzzy set, and a fuzzy multi-objective nonlinear model was used for a case study of Kerman power generation capacity expansion planning system for a 12-year period. The result of the study showed that in order to meet demand and to ensure the economic (minimizing production costs) and environmental (minimizing the costs of carbon dioxide pollution) objectives in the same time under the uncertainty of demand and generation capacity factor, the capacity of wind and water technology along with coal fuel should be respectively expanded by almost. However, as far as only economic goals are concerned, the plan will include the increase of coal fuel electricity production capacity. Furthermore, to meet environmental goal, capacity expansion of renewable wind, water and photovoltaic power technologies are respectively expected in the plan. The difference in results reveals the importance of integrated and comprehensive planning for the power generation capacity expansion planning.
    Keywords: Planning of Generation power capacity, uncertainty, Carbon dioxide pollution, Multi-objective fuzzy programming model
  • Sara Azimi, Abdolsadeh Neisy *, Teymour Mohammadi Pages 241-264
    The drastic oil price fluctuations in recent years have made researchers and policymakers curious about the role of each structural shock in the variability of crude oil prices. In this study, fluctuations of WTI & ORB prices are analyzed in the form of a structural vector auto regression model (SVAR) over the period from 2006 to 2018. Based on historical decomposition of WIT price, fluctuations of crude oil price in 2008 are mainly due to a combination of structural shocks, in which oil demand shocks play a significant role in the sharp fall of oil prices since the second half of 2008 Onwards. While the reason for the fall in WIT crude oil price in the second half of 2014 was largely due to supply shocks and oil inventory demand shocks . During this period, contango has accelerated the accumulation of crude oil commercial stocks and has intensified the oil price fall.
    Keywords: Oil price fluctuations, structural shocks, fundamental shocks, financial shocks