فهرست مطالب

سیاستنامه مفید - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1396)

سیاستنامه مفید
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1396)

  • 140 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1398/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدعلی حسینی زاده صفحات 3-28

    فقه دانش برتر تمدن اسلامی است و فقه سیاسی که حاصل تاملات فقی هانه است، از شاخه های آن به شمار می رود. این مقاله کوشیده است تا بین گزاره ها و نظریه های فقه سیاسی شیعه با زمانه و قدرت پیوند برقرار کرده و نسبت آن ها را دریابد. در این راستا روحانیت شیعه به مثابه یک نهاد در مواجهه تاریخی با زمانه و ساختار قدرت در نظر گرفته می شود که اندیشه ها متناسب با این ظرف زمانی و سیاسی ارائه شده و رابطه عالمان با سیاست در پرتو آن شکل گرفته است. دامنه زمانی مورد بررسی این مقاله از آغاز عصر غیبت کبری تا انقلاب اسلامی را در بر می گیرد تا تنوع و نسبت نظریه ها و قدرت بیشتر به چشم آید. حاصل این نگرش پیوند فقه و تاریخ است که می تواند وجوهی جدید از دانش فقه سیاسی را آشکار سازد.

    کلیدواژگان: فقه سیاسی، اندیشه سیاسی علمای شیعه، اقتدار نهادی روحانیت، مشروعیت سیاسی
  • سیدعلی میرموسوی صفحات 29-52

    فضای فکری ایران در دوران معاصر در سایه تقابل مدرنیسم و اسلام گرایی، گفتمان ها و اندیشه هایی متفاوت و چه بسا ناسازگار درباره سیاست و حکومت را فرصت ظهور بخشید. بهشتی از اندیشمندانی بود که در چنین فضایی، گرایش میانه را در جریان نواندیشی دینی نمایندگی می کرد. در پرتو اجتهادی پویا و دریافتی عقلانی از دین، او کوشید، الگویی از نظام سیاسی اسلامی، ارائه کند که با وجود مرزبندی با مارکسیسم و لیبرالیسم بتواند ارزش هایی همچون مردم سالاری و آزادی را تضمین کند. مقاله حاضر می کوشد، با توجه به زمینه های فکری و عملی، فهمی انتقادی از اندیشه او درباره سیاست و حکومت ارائه کند.

    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، ایران معاصر، بهشتی، اسلام سیاسی، نواندیشی دینی
  • احمدرضا یزدانی مقدم صفحات 53-70

    هدف این مقاله، پژوهش در دیدگاه علامه طباطبایی درباره فرمانروایی سیاسی است. بدین منظور، این مقاله از روش های تحلیلی و تفسیری برای تحلیل دیدگاه علامه طباطبایی استفاده می کند. مدعای مقاله این است که از نظر علامه طباطبایی فرمانروایی سیاسی از آن اجتماع است و فرمانروایی سیاسی مشروعیت خود را از اجتماع می گیرد و الزام سیاسی راجع به الزام اجتماعی و قرارداد اجتماعی و اعتبار اجتماع است. از این مقاله به دست می آید که دیدگاه علامه طباطبایی درباره فرمانروایی سیاسی و قرارداد اجتماعی و مشروعیت و الزام سیاسی با نظریه‏های موجود در این باره تفاوت داشته و از استقلال نظری و تحلیل فلسفی ویژه ای برخوردار است و چشم اندازهای جدیدی را، در پاسخ به پرسش های فلسفه سیاسی، پیش روی جوامع انسانی و اسلامی قرار می دهد. دیدگاه علامه طباطبایی درباره  فرمانروایی سیاسی در مناسبات میان فرد و اجتماع و حکومت و سامان سیاسی پی آمدهای قابل توجهی دارد و برای نظر و عمل سیاسی در جوامع انسانی و اسلامی مفید است.

    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، فرمانروایی سیاسی، مشروعیت سیاسی، الزام سیاسی، الزام اجتماعی، قرارداد اجتماعی، اعتبار اجتماع
  • سید صادق حقیقت، محمد خورشیدی صفحات 71-92

    ظهور انقلاب اسلامی ایران، با ماهیتی جدید یک حکومت 2500 ساله را برهم زد و تاثیری شگفت بر نهضت های رهایی بخش در جهان به ویژه در کشورهای اسلامی داشت. ازاین رو توجه نظریه پردازان علوم سیاسی و اجتماعی را نیز به خود جلب نمود. در این نوشتار سعی شده است تا تاثیر بر نظریه های رایج و تولد نظریه های جدید درباره انقلاب اسلامی مورد تامل قرار گیرد؛ بنابراین پرسش این پژوهش آن است که انقلاب اسلامی ایران چه تاثیری بر نظریه های انقلاب داشته و باعث ایجاد چه نظریه هایی شده است؟ نویسندگان این پژوهش بر آن اند که انقلاب اسلامی که از درون مکتب شیعه با نگاهی جدید به منصه ظهور رسید و با بنیان های درونی خود نظریه های انقلاب را از تحلیل خویش ناتوان ساخت و در اثر نواندیشی دوباره برای فهم این انقلاب جدید در دنیای مدرن، نظریات پسا انقلاب اسلامی همچون نظریات انقلاب ها در کشور های جهان درحال توسعه، نظریه پست مدرن، نظریه عرفانی و نظریه رهبری مذهبی رخ نموده اند. هدف این مقاله، مقایسه نظریه رهبری مذهبی با برخی نظریه های مشابه و تاثیر واقعه بزرگ انقلاب اسلامی در نظریه پردازی در این باب است. به نظر می رسد، این نظریه در مقایسه با نظریه های دیگر، قدرت تبیین بیشتری داشته باشد. روشی که برای این پژوهش در نظر گرفته شده، روش اسنادی-تحلیلی است.

    کلیدواژگان: انقلاب، نظریه های سیاسی، نظریه عرفانی، نظریه رهبری مذهبی، فرهنگ، ایدئولوژی
  • علی ملکی صفحات 93-116

    انتخابات از مفاهیم مدرنی است که از زمان انقلاب مشروطه، فراروی عالمان مسلمان قرار گرفته است. درباره جایگاه و اعتبار آن در اندیشه دینی اجماع نظری مشترک، شکل نگرفته و ابهامات زیادی در ترجمان مختصات انتخابات وجود دارد. این مسئله همواره به عنوان یک معضل فکری و اندیشه ای مطرح بوده و اندیشه های مختلفی درباره آن پس از انقلاب اسلامی به وجود آمده است. فقدان مباحث نظری و توافق مبنایی در تبیین دقیق جایگاه آن، باعث بروز چالش های عملی گسترده ای شده است. این پژوهش درصدد است تا با روش توصیفی تحلیلی به سوالات ذیل پاسخ دهد:1- آیا در اندیشه عالمان شیعی، انتخابات، در اداره زندگی سیاسی، حجیت و اعتبار دارد یا آنکه انتخابات صرفا تکلیف دینی مسلمانان بوده و نوعی قدرت نمایی آنان در قبال دشمنان خارجی است؟ 2- چه راه حل هایی برای خروج از این مشکل نظری می توان پیشنهاد کرد؟ از دیدگاه نواندیشی دینی امکان انتخابات وجود دارد، ولی در نگاه اندیشه دینی سنتی انتخابات، به تنهایی، در سامان زندگی سیاسی، حجیت و اعتبار ندارد.

    کلیدواژگان: انتخابات، اندیشه دینی، امکان، امتناع، جمهوری اسلامی
  • علی شیرخانی، اکبر یزدانی احمدآبادی صفحات 117-134

    نظرات متفاوتی در زمینه رابطه دین با سیاست وجود دارد. اگر این نظرات مختلف بر روی یک طیف در نظر گرفته شود، در یک قطب آن نظریه جدایی دین از سیاست و در قطب مخالف آن نظریه دیانت عین سیاست و سیاست عین دیانت قرار می گیرد. در زمینه رابطه دین با سیاست، مسئله درخور اهمیتی است که همواره اندیشمندان مسلمان را در طول دو قرن اخیر به خود مشغول کرده است. مقاله حاضر تلاش دارد که رابطه دین و سیاست را به روش تطبیقی در اندیشه سید محمود طالقانی و محمد مجتهد شبستری مورد بررسی قرار دهد؛ لذا عهده دار پاسخ به این پرسش اصلی است که وجوه اشتراک و افتراق اندیشه سیاسی آیت الله طالقانی و محمد مجتهد شبستری چیست؟ فرضیه ای که در پاسخ به این پرسش اصلی مورد سنجش و آزمون قرار می گیرد، آن است که هردو اندیشمند در مراجعه به منابع اجتهادی و روش واحد استنباط و تاکید بر آزادی مشروع انسان ها، اشتراک نظر دارند ولی افتراقشان در این است که طالقانی به دین و سیاست مبتنی بر الگوی حداکثری می رسد، با ادغام و ارتباط دین و سیاست به با توجه به آیات شورا در قرآن کریم، به نظام شورایی در تمام سطوح می رسد، اما مجتهد شبستری به دین و سیاست مبتنی بر الگوی حداقلی می رسد و با جدایی و تفکیک دین از سیاست، عرفی بودن سیاست و حکومت برای او اولویت پیدا می کند.

    کلیدواژگان: دین، سیاست، استنباط، سکولاریسم، شورا و نظام شورایی
|
  • Seyyed Mohammad Ali Hosseinizadeh Pages 3-28

    Religious jurisprudence is superior knowledge of Islamic civilization and political jurisprudence resulted from jurisprudential reflections is considered as one of its branches. In the paper, effort has been made for link to be created between propositions and theories of Shiite political jurisprudence and time and power so that their relationship would be found. In this respect, Shiite clergymen are considered as an institution in historical confrontation with time and power structure, in the light of which the relationship between scholars and politics has been shaped, and thoughts have been presented proportionate to this time and political form. Time domain under study in the paper includes beginning of Ghaybat al-Kubra or Major Occultation till Islamic Revolution so that varieties and relationship of theories and power would become more apparent. This attitude is resulted in connection of religious jurisprudence and history that could reveal new aspects of political jurisprudence as knowledge.

    Keywords: Political Jurisprudence, Shiite Scholars' Political Thought, institutional authority of the Clergy, Political Legitimacy
  • Seyyed Ali Mir Mousavi Pages 29-52

    Contemporary intellectual environment of Iran has provided the opportunity for different and even contradictory thoughts and discourses about politics and government to take place in the shadow of modernism and Islamism contrast. Beheshti was one of intellectuals representing centrism in religious intellectualism under such condition. In the light of a dynamic practice of religious jurisprudence and a rational understanding of religion, he tried to provide a pattern of Islamic political system so that such values as democracy and freedom would be guaranteed, despite boundaries existing between it and Marxism and liberalism. In the paper, effort has been made to provide a critical understanding regarding his thoughts about politics and government, with consideration of intellectual and scientific backgrounds.

    Keywords: Political Thought, Contemporary Iran, Shahid Beheshti, Political Islam, Reformist Islam
  • Ahmad Reza Yazdani Moghaddam Pages 53-70

    The research has been performed to the aim of providing perspective of Allamah Tabatabai about political governance. To do so, analytical and interpretative methods have been used in the paper as for the perspective of Alammah Tabatabai to be analyzed. The paper claims that from Allamah Tabatabai’s point of view, political governance is owned by society and takes its legitimacy from it; and, political liability is all about social liability, social contract and society’s credit. What is resulted from the paper indicates that Allammah Tabatabai’s perspective about political governance, social contract, and political liability and legitimacy is different from those theories existing, in this respect. His perspective is of theoretical independence and special philosophical analysis; and, it provides new perspectives in response to political philosophy’s questions a head of Islamic and human societies. Allamah Tabatabai’s point of view about political governance in terms of relations between individuals and society, and government and political order is of considerable outcomes; and, it is useful in terms of political theory and practice in human and Islamic societies.

    Keywords: Allamah Tabatabai, Political Governance, Political Legitimacy, Political Obligation, Social Obligation, Social Contract, Validation of the Community
  • Seyyed Sadegh Haghighat, Mohammad Khorshidi Pages 71-92

    Occurrence of Islamic Revolution of Iran with a new nature caused overthrown of a 2500 years old government; and, it had significant effect on liberation movements of all around the world, especially in Islamic countries. Therefore, political and social sciences theorists have paid attention to it. In the paper, effort has been made to reflect on its effect on current theories and birth of new theories about Islamic Revolution. So, the research question is that “What effects have been imposed on Theories of Revolution by Islamic Revolution of Iran and what theories have been formulated based on it?” The authors have tried to analyze Islamic Revolution that has been emerged from inside of Shiite School of Thought with a new perspective; a revolution that made Theories of Revolution incapable of analyzing themselves, through its internal foundations; and, because of a repeated intellectualism to understand this new revolution in the modern world, post Islamic Revolution theories such as Theories of Revolution in developing countries of the world, post-modernism theory, theories of mysticism, and theory of religious leadership have been emerged. The paper has been prepared to the aim of comparing theory of religious leadership and some of the other similar theories, as well as effect of Islamic Revolution of Iran as a big event on building theory in this respect. It seems that the theory is of higher explanation power, compared to other theories. The research has been performed as an analytical-documentary research.

    Keywords: Revolution, Political Theories, mythical theory, Religious Leadership Theory, Culture, Ideology
  • Ali Maleki Pages 93-116

    Election from among modern concepts has been a head of Moslem scholars, since Constitutional Revolution. No joint theoretical consensus has been shaped about its status and validity in religious thought; and, there are many ambiguities in interpreting peculiarities of election. This has been always considered as an intellectual problem and many thoughts have been formed about it, after Islamic Revolution of Iran. Lack of theoretical discussions and fundamental agreement in precise explanation of its status has resulted in occurrence of expanded scientific challenges. In the research, effort has been made to answer the following questions through analytical-descriptive method 1) Is election of authority and validity in governing political life, based on Shiite scholars’ thoughts; or merely it is a religious obligation for Moslems and some kind of their saber rattling against foreign enemies? 2) What solutions could be proposed to solve this theoretical problem? From religious intellectualism perspective, election is possible; however, traditional religious thought does not consider election alone as valid and authoritative in political life order.

    Keywords: Election, Religious Thought, Islamic Republic, possibility, impossibility
  • Ali Shirkhani, Akbar Yazdani Ahmadabadi Pages 117-134

    There are various views about the relationship between religion and politics. If these various views would be considered to be on one single spectrum, on one side there would be the theory of “separation of religion and politics; and, on the opposite side, the theory would be “religion is the same as politics; and, politics is the same as religion”. The relationship between religion and politics has been considered as an important point by Moslem intellectuals within the past two centuries. In the paper, effort has been made to comparatively study the relationship between religion and politics, from perspectives of Seyyed Mahmoud Taleghani and Mohammad Mojtahed Shabestari. So, the paper is responsible to answer this main question that: “What are the common and different points between thoughts of Ayatollah Taleghani and Mohammad Mojtahed Shabestari? The hypothesis tested and measured in response to this main question is that “Both of the intellectuals have common views in terms of referring to Ejtihad (practice of religious jurisprudence) resources and single inference method, as well as putting emphasis on legitimate freedom of humans. However, their difference is that, through combination of religion and politics and their relationship based on Shura (consultation) verse in Quran, Taleghani reaches to consultation system in all levels, as well as religion and politics based on maximum pattern. However, reaching to religion and politics based on minimum pattern, Mojtahed Shabestari separates religion from politics; and, he gives priority to common law-based politics and government.

    Keywords: Religion, Politics (Policy), Inference, Secularism, Consultation System