فهرست مطالب

مدیریت ارتباطات در رسانه های ورزشی - پیاپی 24 (تابستان 1398)

مجله مدیریت ارتباطات در رسانه های ورزشی
پیاپی 24 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محبوبه جعفرزاده زرندی*، محمد ابراهیم رزاقی، اعظم میرزااکبری صفحات 15-28

    این پژوهش با هدف بررسی جایگاه آی تی در توسعه فرصت های کارآفرینی در ورزش اجرا گردید. روش اجرای این تحقیق پیمایشی بود. جامعه آماری این تحقیق شامل مدیران شرکت های تولید کننده محصولات ورزشی در ایران (460N=) که از بین آنها به صورت تصادفی، تعداد 169 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه هیسریچ و پیتر (2002) که روایی و پایایی آن در تحقیق خسروانی فرد (1391) مورد ارزیابی و تایید قرار گرفته بود، استفاده شد. ضریب پایایی پرسشنامه در تحقیق حاضر با روش آلفای کرونباخ (89/0α=) و روایی (صوری و محتوایی) آن بر اساس نظرات اساتید مجرب و متخصص تربیت بدنی و با استفاده از روش سیگمای شمارشی 85/0 محاسبه شد. برای تحلیل داده ها از تکنیک های آمار توصیفی و آمار استنباطی و از نرم افزار SPSS 20 در سطح معناداری 05/0 p

    کلیدواژگان: کسب و کار، تکنولوژی، اشتغال، تربیت بدنی، نوآوری
  • سیاوش خداپرست*، مرتضی رضایی صوفی، مریم کاظمی صفحات 29-40

    هدف از تحقیق حاضر بررسی ارتباط تبلیغات دهان به دهان با تمایل حضور افراد در باشگاه های ورزشی والیبال شهرستان رشت بود. روش این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نوع توصیفی - پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه افراد فعال در باشگاه های والیبال شهر رشت بودند. روش نمونه گیری تحقیق به صورت هدفمند و دردسترس انتخاب شد. از پرسشنامه ای محقق ساخته جهت جمع اوری داده-ها استفاده شد که شامل 36 سوال بود. روایی پرسش نامه به تایید 12 تن از اساتید حوزه مدیریت ورزشی رسید و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 940/0 تایید شد. همچنین از آمار استنباطی (کلموگراف اسمیرنف) استفاده شد. در نهایت برای مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیر ارتباطات بر تمایل حضور افراد به طور مستقیم اثر مثبت و معناداری (183/0درصد)، دارد؛ همچنین نتایج نشان داد که متغیر اعتماد بر تمایل حضور افراد به طور مستقیم اثر مثبت و معناداری دارد و حدود 20 درصد این متغیر را تبیین می کند. همچنین متغیر تخصص بر تمایل حضور افراد به طور مستقیم اثر مثبت و معناداری (323/0درصد)، دارد. در نهایت متغیر تعهد بر تمایل حضور افراد به طور مستقیم اثر مثبت و معناداری دارد و حدود 28 درصد از تغییرات آن را تبیین می کند. می توان گفت که ارتباط دهان به دهان در ارائه دماتی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار می باشد. زیرا خدمات اغلب ناملموس بوده و ارزیابی کیفیت خدمات قبل از مصرف آن مشکل خواهد بود. در نتیجه مصرف کنندگان به ارتباطات دهان به دهان برای کاهش ریسک های مرتبط با خرید توجه فراوانی خواهند داشت.

    کلیدواژگان: تبلیغات دهان به دهان، تمایل حضور، باشگاه های والیبال، ورزشکار
  • رقیه بدیعی گهر*، حسین پورسلطانی صفحات 41-48

    روش تحقیق تحلیل محتوای کمی که در آن داده ها از نمونه آماری 20 نشریه علمی - پژوهشی و یک نشریه علمی - ترویجی از جامعه آماری نشریات معتبر وزارت علوم با روش نمونه گیری روش های آماری توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS و اکسل با ابزار برگه های کدگذاری جمع آوری شد. روایی ابزار صوری و محتوایی به تایید رسید. نتایج نشان داد 36 درصد از نویسندگان رشته تحصیلی خود را مشخص ننموده اند، مدیریت در تربیت بدنی با 28% از کل مقالات در جایگاه دوم قرار دارد. مولفه ورزشی همگانی با 38% از کل مقالات بیشترین سهم را داشت. موضوعات پیرامون رشته ورزشی همگانی 13/42% از کل مقالات را به خود اختصاص داده اند. موضوعات پرداخته شده به رده سنی بزرگسال 86% از کل مقالات را به خود اختصاص داده است. بیشترین روش تحقیق استفاده شده روش های توصیفی با 69% از کل مقالات است و روش آماری استنباطی با 45% از کل مقالات بیشترین میزان استفاده را داشتند. مشارکت نویسندگان در گروه های سه نفره با 47/53% از کل مقالات را به خود اختصاص داد. نویسندگان کارشناسی ارشد و دانشجوی کارشناسی ارشد با 39% از کل مقالات بیشترین سهم را در تالیف مقالات داشتند. سهم اعضای هیئت تحریریه در نوشتن مقالات تنها 8% است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، نشریات علمی- پژوهشی، نشریات علمی - ترویجی
  • نازنین قاسمی*، معصومه حسینی صفحات 49-58

    این پژوهش به منظور بررسی مقایسه ی سواد رسانه ای از دیدگاه متخصصان تربیت بدنی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل 75 نفر از متخصصان تربیت بدنی شهرستان بیرجند است که در کل 75 نفر بودند و از هر گرایش 15 نفر جهت مقایسه سواد رسانه ای انتخاب شدند که به دلیل حجم کم جامعه سرشماری انجام گرفت که به عنوان نمونه آماری این پژوهش مدنظر قرارگرفت. جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه اطلاعات فردی، پرسشنامه محقق ساخته سواد رسانه ای استفاده گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی شفه و آزمونT مستقل استفاده شد. سطح معنی داری این پژوهش بزرگتر از مقدار خطا 0/05 است بنابراین توزیع فراوانی دارای توزیع نرمال می باشد.از آنجاییکه مقدار آماره f (.734) و سطح معناداری (.572) می باشد و سطح معناداری بالاتر از (p> 0.05) نتیجه می گیریم که فرض صفر تایید می شود بنابراین بین متخصصان ورزشی از نظر سواد رسانه ای تفاوتی وجود ندارد.نتیجه آزمون مذکور نشان داد که بین متخصصان تربیت بدنی در گرایش های متفاوت تفاوت معناداری وجود ندارد. لزوم بهره بردن از سواد رسانه با توجه به مقضیات زمان حال برای کلیه متخصصین ضروری بوده و نوعی مزیت رقابتی و برند شخصی برای فرد محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، متخصصان تربیت بدنی
  • ناهید اتقیا*، مریم مختاری دینانی، میترا ایران پور مبارکه صفحات 59-66

    هدف تحقیق حاضر تعیین نقش رسانه های جمعی در توسعه گردشگری ورزشی استان اصفهان انجام شد. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی مدیران و کارمندان شاغل در سازمان گردشگری و میراث فرهنگی و آژانس های مسافرتی (N=2000) استان اصفهان بوده که از بین آنها 350 نفر با استناد به فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق-ساخته ای با 45 گویه در قالب 3 مولفه بود. پس از تعیین روایی صوری و محتوایی، روایی سازه پرسشنامه از طریق تحلیل عامل اکتشافی مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین پایایی ابزار نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده شد و ضریب پایایی 812/0 محاسبه شد. نتایج آزمون تحلیل واریانس فریدمن حاکی از آن بود که بین نقش انواع رسانه ها در توسعه گردشگری ورزشی استان اصفهان تفاوت معنادار وجود دارد (05/0p)

    کلیدواژگان: اصفهان، رسانه های جمعی، گردشگری ورزشی
  • مهرداد محرم زاده *، سجاد پاشایی، میر داود حسینی صفحات 67-76

    در سال های اخیر نیاز به تغییر جهت از نگرش مبادله ای به ارتباطی در مدیریت ارتباط با مشتری بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام پژوهش، مدیریت ارتباط با مشتری بر رضایت مندی و وفاداری مشتریان مراجعه کننده به اماکن ورزشی استان آذربایجان شرقی می باشد. پژوهش حاضر، از نوع همبستگی و با توجه به هدف از نوع کاربردی می باشد و جمع آوری اطلاعات به شکل میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر افراد مراجعه کننده به اماکن و مراکز تفریحی – ورزشی استان آذربایجان شرقی در سال 97 بودند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد محمودی و همکاران (1395)؛ علوی شاد (1387) استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها را با نرم افزار SMART-PLS و با استفاده از آزمون t و ضرایب مسیر (b) نشان داد. یافته های پژوهش نشان داد؛ ارتباط مستقیم و معنا داری بین مولفه های مدیریت ارتباط با مشتری (درک و تفکیک مشتری، ارتباط متقابل با مشتری، جذب و حفظ مشتری، توسعه روابط) با رضایت مندی در سطح معنا دار 001/0 وجود دارد (61/0 b = 700/16t=)، همچنین تاثیر مثبت و میانجی گری رضایت مندی بر وفاداری مشتریان تایید شد (78/0 b =). ازاین رو تغییر فضای تجاری و تحول بازاریابی از طریق مدیریت ارتباط با مشتری به منظور افزایش رضایت مندی و وفاداری مشتریان اماکن ورزشی امری ضروری است، بنابراین ارایه خدمات با دقت و توجه به نیازها و علایق مشتری مهم ترین عوامل جذب و حفظ مشتری در اماکن می باشد.

    کلیدواژگان: اماکن ورزشی، مدیریت ارتباط با مشتری، رضایت مندی، وفاداری
  • مهدی حقیقی، محمد حامی*، وحید شجاعی صفحات 77-86

    هدف پژوهش بررسی تاثیر عوامل فناوری و راهبردی بر چابک سازی در اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران می باشد روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران، معاونین و کارمندان اداره جوانان و ورزش استان مازندران به تعداد 250 نفر در سال 1396 تشکیل دادند. تعداد نمونه برابر با تعداد جامعه آماری در نظر گرفته شد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است، پایایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ محاسبه گردید. از طریق تحلیل روایی صوری، روایی پرسشنامه نیز توسط کارشناسان مورد تائید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی (معادلات ساختاری) استفاده شد. نتایج نشان می دهد: عوامل راهبردی بر اجرای چابک سازی موثر است اما برخلاف آن تاثیر عوامل فناوری بر چابک سازی در اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران رد شده است. بر اساس یافته های تحقیق، اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران ضروری است تا با تخصیص سریع منابع، بهبود کیفیت خدمات، تخصیص سریع بودجه و امکانات، ایجاد محیط مناسب برای کسب تجربه، تکریم مراجعین، ترسیم چشم انداز راهبردی، توسعه زیرساخت های فناوری، پذیرش فرهنگ تغییرپذیری و کلاس های آموزشی مرتبط با فناوری جدید موجبات چابک سازی را در خود فراهم نماید.

    کلیدواژگان: فناوری، راهبردی، چابک سازی، اداره کل ورزش و جوانان
  • عباس شعبانی*، بهرام صالح نیا صفحات 87-98

    هدف از انجام این پژوهش مطالعه ورزش آموزشی و همگانی دانشگاه ها به روش تحلیل سوات با رویکرد نشر یافته ها و ارائه کاربرد می باشد. روش پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی و از نظر هدف کاربردی می باشد. روش جمع آوری داده ها شامل مطالعات کتابخانه ای، روش دلفی و در نهایت پرسش نامه می باشد. برای تعیین روایی پرسش نامه با متخصصین مشورت و بعد از اعمال کلیه پیشنهادات اصلاحی، تغییرات ضروری صورت پذیرفت و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش را اساتید مدیریت ورزش و مدیران و کارشناسان تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی کشور تشکیل می دادند که با برآورد انجام شده در مجموع 550 نفر بودند، که نمونه از روش جدول مورگان تعداد 225 نفر بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های کلموگروف اسمیرنف، فریدمن و آزمون یو مان ویتنی استفاده گردید. نتایج این پژوهش نشان می داد نقاط ضعف ورزش آموزشی نسبت به نقاط قوت اندکی بالاتر و از طرفی فرصت ها وضعیت بهتری نسبت به تهدیدهای ورزش آموزشی دانشگاه داشته اند (استراتژی محافظه کارانه). در ارتباط با ورزش همگانی نقاط قوت و فرصت ها نسبت به نقاط ضعف و تهدیدهای وضعیت و رتبه بهتری داشته اند (استراتژی تهاجمی). همچنین مولفه های نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید های ورزش آموزشی و همگانی مشخص گردیدند. در نهایت پیشنهاد می گردد با توسعه بخش آموزشی ورزش در جامعه دانشگاهی، زمینه همگانی کردن ورزش دانشجویان فراهم گردد و این می تواند محور توسعه ورزش قهرمانی را در میان جوانان با استعداد دانشجو مهیا سازد.

    کلیدواژگان: ورزش آموزشی، ورزش همگانی، دانشگاه آزاد، روش سوات
|
  • Mohammad Ebrahim Razaghi, Azam Mirzaakbari Pages 15-28

    This research was conducted with the aim of investigating the status of IT in developing entrepreneurial opportunities in sport. The method of conducting this survey was survey. The statistical population of this research includes managers of sporting goods companies in Iran (N=460), among them, randomly and according to Morgan table, 169 companies were selected as the statistical sample. The data were collected by Heirsch and Peter (2002), whose validity and reliability were evaluated and confirmed by Khosravani Fard (2012). The reliability coefficient of the questionnaire in the present study was calculated using Cronbach's alpha (α = 0.89) and its validity (content and content) based on the views of experienced faculty members and physical education specialist and using the sigma numbering index of 0.85. Descriptive statistics and inferential statistics were used to analyze the data and SPSS 20 software was used at a significant level (p

    Keywords: Business, Technology, Occupation, Physical education, Innovation
  • Siavash Khodaparast *, MORTEZA REZAEI SOUFI, Maryam Kazemy Pages 29-40

    The purpose of present research was consideration of effct of organization agility mediator in relationship between between knowledge management with innovation and competitional advantage in sport The purpose of this study was to investigate the relationship between mouth-to-mouth advertising and the willingness of people in volleyball clubs in Rasht.The statistical population of the survey is all people who were somehow sporting in volleyball clubs in Rasht. Sampling method was selected randomly. Uose to a researcher-made questionnaire consisted of 36 questions. the reliability of the questionnaire was confirmed using the Cronbach's alpha coefficient of 0.940. Inferential statistics (Kolmogorov Smirnov). Finally, PLS software version 3 was used for modeling structural equations. the results showed that communication variable had a positive and significant positive effect on the person's willingness to attend (183.0%); the results also showed that the trust variable had a positive and significant effect on the willingness of people directly, and about 20 The percentage of this variable is explained. Also, the specialty variable has a positive and significant positive effect on the person's willingness to attend (323.0%). the commitment variable has a positive and significant effect on the willingness of the people directly, explaining about 28% of its changes. It seems that word of mouth communication is an important task in the service sector. Because services are often intangible and it will be difficult to assess the quality of services before it is consumed. As a result, consumers will pay much attention to oral-to-mouth communication to reduce their risk-taking risks.

    Keywords: Oral-to-Mouth Advertising, Desire for presence, Volleyball clubs, Athlete
  • Roghayeh Badiegohar *, Hossein Poursoltani Pages 41-48

    We have used Quantitative Content Analysis as the research methodology. Descriptive statistics methods using SPSS software and Excel were used for analysis. Findings indicated that 36% of the authors didn't write their field of study. Management and Planning in Physical Education has been ranked in second place with 28% out of total papers. Public sport component had the highest share among the components with 38% out of total papers. The share of topics and issues about the sport field was 42.13%. Also, the share of papers for the age group (adults) was 86% out of total papers. The most widely used research methodologies were descriptive and inferential statistics methods with 69% and 45%, respectively. The share of co-operative inquiry as three-member groups was 53.47%, which shows the authors' tendency to participate in team works. The highest share for writing articles, 39% out of whole papers, was allocated to the postgraduate students and academic authors with master's degrees. The share of the members of board of directors in writing papers was just 8% out of whole papers. The share of interdisciplinary cooperation was just 5% out of whole papers. The authors affiliated with any organization had the highest share, 15.57%, in writing papers. The highest percent for the time period was allocated to the 4-5-month time period with 18% out of whole papers, and the average deadline for accepting papers is 5.05 months.

    Keywords: Content Analysis, Scientific Journal, Scientific-Research Journal, Scientific-Developmental Journal, Physical Education (Sport Essays)
  • Nazanin Ghasemi Pages 49-58

    This study was conducted to evaluate and compare media literacy from the perspective of physical education specialists.. In order to collect the required information from the demographic questionnaire, a questionnaire was used to media literacy. For statistical analysis one-way ANOVA and Scheffe's test and T test was used. Significance of this study is larger than the error value 0/05 is therefore the distribution is normally distributed. Since the statistic f (.734) and level of significance (0.572) and significantly higher levels (p> 0.05), resulting Let the null hypothesis be confirmed, so there is no difference between professional sports in terms of media literacy. Results of the test showed that there are significant differences between experts Trbytbdny in different orientations. The necessity of using media literacy according to the current requirements of the present is essential for all experts and is a kind of competitive advantage and a personal brand to the individual.

    Keywords: media literacy, media professionals, Trbytbdny
  • Maryam Mokhtari Dinani, Mitra Iranpur Mobarake Pages 59-66

    Abstract The present study was carried out with the aim of determining the role of the mass media in developing sport tourism in the province of Isfahan, Iran. The participants in the study includes all the managers and employees in Cultural Heritage and Tourism Organization and travel agencies (N=2000) among whom 350 were selected using Cochran's formula and random sampling method. The questionnaire consisted of 45 items in form of three factors. After establishing the face and content validity of the questionnaire, the construct validity of that was also investigated through exploratory factor analysis (EFA). In order to determine the reliability of the data collection tool, the Cronbach Alpha was sued and a reliability coefficient of 0.812 was obtained. The results obtained from the Friedman’s analysis of the variance suggested a significant difference among the roles of the different types of media in improving sport tourism in Isfahan
    (05/0p)

    Keywords: Isfahan, The mass media, Sport tourism
  • Mehrdad Moharramzadeh *, Sajjad Pashaie, Mir Davod Hoseyni Pages 67-76

    In recent years, the need to change the direction of the exchange approach to communication in customer relationship management has been widely considered. The purpose of this study was to, the Effect of Customer Relationship Management on Satisfaction and Loyalty of Customers Referring to East Azarbaijan province to sport Places. The present research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-survey method. The statistical population of the present study included people referring to places and recreation centers of East Azarbaijan province in the year 2018-2019. The data were collected using standard questionnaires of Mahmoudi et al. (2017), Alawi Shad (2008). The results of the hypothesis test can be illustrated by SMART-PLS software using t-test and path coefficients (b). The findings of the research showed a direct and significant relationship between the components of customer relationship management (customer perception and separation, customer relationship, client acquisition and customer relationship development, relationship development) with satisfaction with a coefficient of 0.61 and a statistic of 16.700 At the significant level, there is a significant correlation between customer satisfaction and customer satisfaction (B = 0.78). Therefore, changing the commercial space and marketing transformation through customer relationship management in order to increase the satisfaction and loyalty of the customers of sports facilities is necessary, so providing services with care and attention to the needs and interests of the customer is the most important factor in attracting and retaining customers in the places.

    Keywords: Sport Places, Customer Relationship Management, Satisfaction, Loyalty
  • Mahdi Haghighi, Mohammad Hami *, Vahid Shojaei Pages 77-86

    This study conducted to consider the impact of technology and its related strategies on the execution of organizational agility creating process in Mazandaran Province Headquarters of Sport and the Youth.the data was analyzed based on the descriptive and correlational method regarding the structural equation. The samples were 250 individuals of managers, assistants, experts and employees in the youth and sport department of Mazandaran Province in 1396. Regarding the small number of samples, they were allnominated as the number of statistical population. A self-conducted questionnaire was used to collect information. Reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha.The results indicated the efficacy of strategies in contrast confirmedthe inefficiency of technological factors According to the research findings, General Office of Sport and Youth in Mazandaran Province the same as other governmental organizations is required to be supported financially to expand its needed facilities, gaining more experience, respecting customers and designing a qualified strategic plan for creating agility within it’s organization.

    Keywords: Technology, Strategic, Creating agility, Headquarter of Sport, the Youth
  • Abbas Shabani *, Bahram Salehnia Pages 87-98

    The purpose of this research is to Study of Educational Sports and Universities of Universities by SWOT Analysis Method with Publishing Approach and Application Approach. The research method is descriptive-analytical and is applicable to the target. Data collection method includes library studies, Delphi method and finally a questionnaire. To determine the validity of the questionnaire, experts consulted and after applying all corrective suggestions, necessary changes were made and its reliability was calculated and validated through Cronbach's alpha coefficient. The statistical population of this study consisted of professors of sport management and managers and physical education experts of Islamic Azad University, with a total estimated 550 individuals, of which 225 were Morgan table method. Descriptive statistics and Kolmogorov Smirnov, Friedman tests and U-Winnie test were used to analyze the data. The results of this study showed that the educational weaknesses were slightly higher than the strengths and, on the other hand, the opportunities had a better situation than university education threats (conservative strategy). In terms of public sport, the strengths and opportunities have been better off than the weaknesses and threats (aggressive strategy). Also, the components of strengths, weaknesses, opportunities and threats of educational and general sport were identified. Finally, it is suggested that the development of the sport education sector in the academic community should provide a platform for the generalization of the students' sport, which could provide the basis for the development of the championship sport among the talented young students.

    Keywords: Educational sport, public sport, Azad University, method (SWOT)