فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال دهم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1398)

مجله سلامت و بهداشت
سال دهم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مینا آقایی، مسعود یونسیان* صفحات 138-155
    زمینه و هدف
    مواجهه اجتناب ناپذیر انسان با عوامل خطر محیطی، برآورد میزان واقعی مواجهه افراد با این عوامل را به یکی از مهمترین چالش‫های پیش روی محققین و تصمیم گیرندگان جامعه تبدیل کرده است. لذا با توجه به سهم عوامل خطر محیطی در بار بیماری ها، این مطالعه با هدف ارائه روش‫های نوین ارزیابی مواجهه بر اساس جدیدترین تحقیقات صورت گرفته در جهان انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مروری با توجه به اهداف مطالعه، متون مرتبط در زمینه رویکردهای نوین ارزیابی مواجهه در بانک‫های اطلاعاتی معتبر همچون Scopus، PubMed و Web of Science جستجو و گردآوری شد. پس از معرفی روش‫ها و رویکردهای نوین، مهمترین منابع خطا و محدودیت‫ها جهت کاهش عدم قطعیت در برآوردهای حاصل از میزان مواجهه در این نوع از  مطالعات نیز مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی مطالعات نشان داد ارزیابی جامع مواجهه با بهره گیری از روش‫های نوین در برآورد مواجهات فردی، روش‫های هدفمند و غیرهدفمند، فناوری های امیکس، ماتریس‫های جدید و مدل‫های محاسباتی می‫تواند به شناسایی عوامل موثر در ایجاد بیماری کمک کرده و آگاهی ارزیاب از مکانیسم‫ها، مسیرهای مواجهه و پاسخ‫های بیولوژیکی بدن را نیز افزایش دهد.
    نتیجه گیری
    استفاده از روش‫های نوین با به کار گیری ابزارهای معرفی شده در این مطالعه، فرصتی را برای محققین فراهم می‫آورد تا با شناخت و درک فرایندهای بیولوژیکی موثر در ایجاد و توسعه بیماری ها، تخمین بهتری از میزان واقعی مواجهه افراد با عوامل خطر محیطی داشته باشند.
    کلیدواژگان: عوامل خطر محیطی، رویکردهای نوین، ارزیابی مواجهه، ارزیابی ریسک
  • طاهره رمضانی، غلامرضا شریفی راد، ذبیح الله قارلی پور، شهاب پاپی، سیامک محبی * صفحات 156-168
    زمینه و هدف
    بیماران همودیالیزی دارای فعالیت فیزیکی منظم و خواب مناسب، در وضعیت سلامت جسمی و روحی بهتری قرار دارند. از آنجا که افزایش خودکارآمدی بیماران می‫تواند سبب افزایش رفتارهای مورد نظر گردد، لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر تئوری خودکارآمدی بر فعالیت فیزیکی و خواب بیماران همودیالیزی انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش، یک مطالعه مداخله ای بود که در شهر قم در سال 1395 انجام شد. جامعه پژوهش شامل 70 بیمار همودیالیزی (35 نفر در هر گروه) بود. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، خودکارآمدی (SUPPH) و پرسشنامه محقق ساخته روا و پایای فعالیت فیزیکی و خواب بود که در دو مرحله قبل و 3 ماه بعد از آموزش جمع آوری شد. برنامه آموزشی مبتنی بر تئوری خودکارآمدی برای گروه مداخله طی 2 جلسه نیم ساعته اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss-16 و آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی، کای اسکوئر و مان ‫ویتنی، در سطح معنی داری 05/0 انجام شد.
    یافته ها
    در گروه مداخله میانگین نمرات خودکارآمدی و فعالیت فیزیکی و خواب قبل و بعد از آموزش اختلاف معنی‫داری داشت (001/0p<). همچنین بین میانگین نمرات خودکارآمدی و فعالیت فیزیکی و خواب بعد از آموزش در دو گروه مداخله و شاهد اختلاف معنی داری وجود داشت (001/0p<). اما در مورد اضافه وزن بین دو جلسه دیالیز (445/0=p) و فشارخون سیستولیک (241/0=p) در گروه مداخله و شاهد بعد از آموزش اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش بیماران همودیالیزی با استفاده از تئوری خودکارآمدی در انجام رفتارهای صحیح فعالیت فیزیکی و خواب تاثیرگذار بود. لذا توصیه می شود که این تئوری در کنار روش های آموزشی سنتی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: همودیالیز، آموزش، تئوری خودکارآمدی، فعالیت فیزیکی، خواب
  • ابوالفضل اژدرپور *، ربیعه حسینی، منصوره دهقانی صفحات 169-178
    زمینه و هدف
    حضور فلزات سنگین در لجن فاضلاب شهری، استفاده از آن را به عنوان اصلاح کننده خاک محدود می‫کند. هدف از این مقاله امکان حذف فلزات سنگین Cu، Zn، Cd و Pb از لجن فاضلاب شهری با استفاده از باکتری اسیدوتیوباسیلوس فرواکسیدانت بود.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، نمونه لجن از تصفیه خانه فاضلاب شهر شیراز جمع آوری شد. شستشوی بیولوژیکی لجن در ظروف 250 میلی لیتر حاوی ml100 لجن تازه، 15میلی لیتر محیط کشت حاوی باکتری اسیدوتیوباسیلوس فرواکسیدانت و آهن با غلظت gr / l 4-1 در دمای 28 درجه سانتیگراد و دور rpm 180 انجام شد و مقدار حذف فلزات سنگین توسط دستگاه پلاروگراف پایش گردید.
    یافته ها
    شرایط بهینه برای حذف فلزات سنگین در این روش، زمان ماند 5 روز و غلظت آهن  gr/l2 به دست آمد. تحت این شرایط، 80 درصد کادمیوم، 78 درصد سرب، 87 درصد روی و 9/69 درصد مس از لجن حذف شد. همچنین میزان آبگیری لجن به 99 درصد افزایش یافت. غلظت باقی مانده روی، کادمیوم، سرب و مس در لجن بعد از شستشوی بیولوژیکی به ترتیب 783، 1، 18 و 607 میلی گرم بر کیلوگرم بود که در محدوده استانداردهای لازم EPA برای کشاورزی می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد روش شستشوی بیولوژیکی توسط باکتری تیوباسیلوس می تواند به عنوان روشی مناسب برای حذف فلزات سنگین و افزایش کارایی آبگیری لجن کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: شستشوی بیولوژیکی، تیوباسیلوس فرواکسیدانت، لجن فاضلاب، فلزات سنگین
  • مهدی مهام *، محمود نصرالله زاده، منوچهر فرجامی نژاد صفحات 179-193
    زمینه و هدف
    رنگ‫های سمی و ترکیبات نیتروآرن به عنوان عمده ترین آلاینده ها در فاضلاب‫های صنایع مختلف به شمار می‫روند. این ترکیبات آلی سنتزی بسیار سمی و یکی از مقاوم ترین آلاینده ها در محیط زیست می‫باشند. توسعه یک روش ساده و موثر برای تخریب آلاینده های زیست تخریب ناپذیر به محصولات غیرخطرناک یکی از چالش‫های جدی در مطالعات زیست محیطی می‫باشد.
    روش کار
    در تحقیق ارائه شده، نانوکامپوزیت نقره- اکسید روی با استفاده از عصاره برگ گیاه Euphorbia peplus L. از طریق روش احیای ساده و سبز سنتز شد. فعالیت کاتالیتیکی نانوکامپوزیت بیوسنتز شده نقره- اکسید روی در احیای 4- نیتروفنول و رنگ‫های آلی متیل اورانژ، سرخ کنگو و متیلن بلو مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    عصاره برگ گیاه Euphorbia peplus L. به عنوان عامل احیاکننده و پایدارکننده در سنتز سبز نانوکامپوزیت استفاده شد. قطر نانوذرات نقره- اکسید روی بیوسنتزشده کمتر از 24 نانومتر بود. نانوکاتالیست بیوسنتزشده فعالیت کاتالیتیکی بسیار موثر در احیای 4- نیتروفنول، متیل اورانژ، سرخ کنگو و متیلن بلو به ترتیب در مدت زمان 330 ،300 ، 39 و 2 ثانیه در شرایط محیطی نشان داد. مقایسه فعالیت کاتالیتیکی با سایر کاتالیست‫ها نشان داد که نانوکاتالیست بیوسنتزشده در تحقیق حاضر دارای کارایی بهتری در احیای ترکیبات مورد نظر می‫باشد.
    نتیجه گیری
    یک روش ساده، اقتصادی، سبز، غیرسمی و موثر برای حذف آلاینده های مقاوم در برابر تخریب زیست‫محیطی با استفاده از نانوکامپوزیت نقره- اکسید روی بیوسنتزشده، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: حذف، 4- نیتروفنول، رنگ?های آلی، بیوسنتز، نانوکامپوزیت نقره- اکسید روی
  • غلامعباس شیرالی، داوود افشاری، علویه زینب موسویان اصل * صفحات 194-204
    زمینه و هدف
    امروزه برای تحلیل حوادث مختلف، صدها روش معرفی شده است، از این رو یکی از گام‫های موثر و اصولی در تجزیه و تحلیل حوادث انتخاب شایسته و هدفمند روش آنالیز حادثه است. روش های سنتی تحلیل حوادث در صنایع پیچیده، دید جامع نگر ندارند و هر جزء از سیستم را به طور جداگانه بررسی می کنند. لذا استفاده از روش های سیستماتیک نوین برای رفع این مشکلات مفید می‫باشد. مطالعه حاضر با هدف تحلیل سیتماتیک یکی از حوادث شغلی منجر به مرگ در یک صنعت خودروسازی انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه پژوهش موردی  فعلی از نوع کیفی به منظور تحلیل حوادث منجر به مرگ یک صنعت خودروسازی با استفاده از تکنیک سیستم مبتنی بر تئوری سیستم‫هاAnalysis Based System Theories)) در سال 1397 انجام گرفت. برای اجرای این مطالعه ابتدا مستندات حوادث ناشی از کار بایگانی شده از سال 1387 تا 31 فروردین 1397 بررسی گردید. سپس شرحی از هر یک از حوادث مشخص و محدودیت‫ها، سطوح سلسله مراتبی کنترل و اقدامات ناکافی کنترلی تعیین گردیدند و در نهایت ایمنی سیستم در رابطه با هر حادثه ارزیابی شد.
    یافته ها
    در تحلیل حادثه فاکتورهای مختلفی در سطوح مختلف سلسله مراتب در بروز حادثه دخیل بوده و اجزاء مختلف سیستم های فنی- اجتماعی بر همدیگر تاثیر متقابل داشته اند و درمیان آنها اقدامات ناکافی واحد ایمنی بالاتر بوده است.
    نتیجه گیری
    تکنیک STAMP با ترسیم ساختار کنترلی به عنوان یک روش سیستماتیک برای تجزیه و تحلیل این حادثه فاکتورهای متعددی را در بروز حادثه دخیل دانسته و برخلاف روش‫های سنتی عامل حادثه را یک جزء از سیستم قلمداد نمی‫کند، لذا می تواند به عنوان ابزار سودمندی در تحلیل حوادث به خصوص در سیستم‫های پیچیده و حساس به کار رود.
    کلیدواژگان: حوادث شغلی، صنعت خودرو سازی، تحلیل سیستماتیک، تحلیل مبتنی بر تئوری سیستم ها
  • الناز فهیمی حمیدآباد، مرتضی عالیقدری*، کورش رحمانی صفحات 205-215
    زمینه و هدف
    پسماندهای پزشکی به دلیل پتانسیل آنها در ایجاد اثرات زیست محیطی با اهمیت می‫باشند، لذا این مطالعه با هدف بررسی مدیریت پسماند های پزشکی در بیمارستان‫های شهر اردبیل در سال 1395 انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، جامعه مورد مطالعه بیمارستان‫های شهراردبیل (7 بیمارستان) بود. اطلاعات اولیه از طریق مطالعات کتابخانه ای، مشاهده و چک لیست و کمیت پسماند ها از طریق توزین انواع پسماند به مدت سه روز متوالی در یک فصل به دست آمد. همچنین برای بررسی سایر مراحل مدیریت پسماند در بیمارستان‫ها از رهنمودهای ارائه شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق مقایسه وضعیت با ضوابط و رهنمود ها و آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار Excel صورت گرفت.
    یافته ها
    سرانه تولید پسماند در بیمارستان های مورد مطالعه 74/2 الی 70/5 کیلوگرم به ازای هر تخت در روز به دست آمد. به طور متوسط 30/47 درصد پسماند عادی، 78/50 درصد عفونی، 91/0 درصد تیز و برنده و 01/1 درصد شیمیایی- دارویی بود. میزان مطابقت مراحل اجرایی مدیریت پسماند با قوانین، ضعیف تا متوسط برآورد شد. در 5 بیمارستان سیستم بی خطرسازی فعال وجود داشت که 40 درصد آنها دارای عملکرد مناسب بودند.
    نتیجه گیری
    مدیریت پسماندهای پزشکی در بیمارستان‫های مورد مطالعه وضعیت مطلوبی نداشت و نیازمند برنامه ریزی جهت آموزش مستمر و پایش عملکرد می‫باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت، پسماند پزشکی، بیمارستان، اردبیل
  • احسان ایرجی، علیرضا خداوندی* صفحات 216-227
    زمینه و هدف
    یکی از راهکارهای حفاظت منابع آبی تصفیه فاضلاب‫ ها است. از طرفی فاضلاب‫ ها مهمترین منابع ورود آنتی‫بیوتیک‫ها به محیط‫های آبی هستند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی عملکرد تصفیه خانه فاضلاب شهری یاسوج در حذف باکتری های بیماریزای اشریشیا کلی، پسودوموناس آئروژینوزا و لیستریا مونوسیتوژنز و سنجش الگوی مقاومت آنتی‫بیوتیکی آنها بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، نمونه ها از ورودی تصفیه خانه، خروجی لاگون هوادهی، خروجی لاگون ته نشینی و خروجی پساب تصفیه خانه فاضلاب برای جداسازی، شناسایی و شمارش باکتری ها جمع آوری شدند. الگوی مقاومت آنتی‫بیوتیکی باکتری ها به 6 آنتی بیوتیک به روش دیسک دیفیوژن مطابق دستورالعمل استاندرادCLSI تعیین گردید.
    یافته ها
    از هر چهار محل تعیین شده باکتری ها جداسازی، شناسایی و شمارش شدند. میزان کارایی عملکرد تصفیه خانه در حذف کلی باکتری های اشریشیا کلی، پسودوموناس آئروژینوزا و لیستریا مونوسیتوژنز در خروجی پساب تصفیه خانه طیف 99/54-33/17 درصد بود. باکتری های بیماریزای مورد مطالعه بیشترین مقاومت به آنتی بیوتیک‫های سفکسیم و تری‫متوپریم- سولفامتوکسازول و کمترین مقاومت را نسبت به آنتی بیوتیک ایمی پنم از خود نشان دادند. مقاومت چند تایی (دوتایی و سه تایی) در جدایه های باکتری ها مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک در پساب خروجی تصفیه خانه فاضلاب در محیط تخلیه می‫شوند. لازم است تحقیقات بیشتری برای بهبود فناوری های تصفیه فاضلاب انجام شود، در نتیجه پساب خروجی تصفیه خانه فاضلاب با کیفیت بهتر تولید می‫شود.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، باکتری‫ های مقاوم، اشریشیا کلی، لیستریا مونوسیتوژنز، پسودوموناس آئروژینوزا، تصفیه‫ خانه فاضلاب
  • زهرا کایدان، احد نظرپور، نوید قنواتی * صفحات 228-239
    زمینه و هدف
    فلزات سنگین موجود در پارک های شهری یکی از مهمترین شاخص های منعکس کننده وضعیت آلودگی در محیط زیست شهری هستند، زیرا کودکان در حال بازی در پارک، آلودگی را به راحتی دریافت می‫کنند. این تحقیق با هدف ارزیابی آلودگی زیست محیطی برخی از فلزات سنگین در پارک های شهر اهواز انجام گرفت.
    روش کار
    جهت نیل به این هدف تعداد 26 ایستگاه نمونه برداری خاک از 20 پارک شهر اهواز انتخاب و به روش طیف‫سنجی جفت شده پلاسمای القایی (ICP-OES) اندازه گیری شدند. سطح آلودگی فلزات سنگین بر اساس فاکتور غنی‫شدگی، شاخص زمین انباشتگی، شاخص آلودگی و شاخص جامع آلودگی نمرو برآورد شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت فلزات سنگین کروم، روی، نیکل، سرب، مس و وانادیوم به ترتیب 26/167، 92/131، 75/78، 83/51، 71/28 و 49/12 میلی گرم بر کیلوگرم بدست آمد. میانگین غلظت تمام فلزات سنگین به جز مس و وانادیوم چندین برابر بیشتر از مقدار زمینه است. بر اساس میانگین فاکتور غنی شدگی (EF) و شاخص آلودگی (PI) در منطقه مورد مطالعه، فلزات سنگین نیکل، روی و سرب دارای آلودگی بالایی می‫باشند. همچنین بالاترین میانگین شاخص زمین‫انباشتگی (Igeo) مربوط به فلزات نیکل، روی و سرب است. براساس ارزیابی شاخص جامع آلودگی نمرو (NIPI) 100 درصد نمونه ها دارای درجه آلودگی بالا بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده نشان داد منبع آلودگی فلزات مورد مطالعه فعالیت های انسان زاد از قبیل تردد خودروها و سوختن سوخت های فسیلی است. پارک های شهر اهواز از نظر فلزات سنگین آلوده می باشند، لذا این نتایج برای برنامه ریزی، ارزیابی خطر و تصمیم گیری مدیران شهری بسیار مناسب است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، فاکتور غنی شدگی، شاخص زمین انباشتگی، شاخص آلودگی، خاک پارک
  • پروانه اصفهانی* صفحات 240-250
    زمینه و هدف
    فرسودگی شغلی در پرستاران مانع ارتقای شغلی و نیل به اهداف مرتبط با شغل آن ها می گردد که در نتیجه منجر به کاهش کیفیت عملکرد بیمارستان ها می شود. این پژوهش با هدف شناسایی شیوع فرسودگی شغلی پرستاران در بیمارستان های ایران انجام شد.
    روش کار
    برای انجام این پژوهش از روش مرور نظام مند و متاآنالیز استفاده شد. برای این منظور کلیه مقالات منتشرشده در زمینه شیوع فرسودگی شغلی در پرستاران در بازه زمانی 1379 تا پایان سال 1396در 7 پایگاه های اطلاعاتی PubMed (Medline)، Web of Science،ScienceDirect ، Scopus، Magiran، IranMedex و SID و فهرست منابع مقالات یافت‫شده جستجو و جمع آوری شد. در نهایت، تعداد 32 مقاله شرایط ورود به این مطالعه را داشتند که با استفاده از نرم افزار Comprehensive Meta-Analysis تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه بر اساس مدل اثرات تصادفی شیوع فرسودگی شغلی پرستاران در بیمارستان های ایران 25 درصد (32-19%: حدود اطمینان 95%) به دست آمد. بیشترین شیوع فرسودگی شغلی در پرستاران در تهران در سال 1388، 75 درصد (65-82%: حدود اطمینان95%) و کمترین شیوع فرسودگی شغلی در پرستاران در همدان در سال 1395 با 2/0 درصد (1/0-4/0%: حدود اطمینان95%) به دست آمد. بین متغیرهای میانگین سنی پرستاران، سال انتشار مطالعه، حجم نمونه و شیوع فرسودگی شغلی رابطه معنی داری وجود داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    شیوع فرسودگی شغلی تقریبا روی یک سوم پرستاران بیمارستان های ایران تاثیر می گذارد. بنابراین، سیاستگذاران و مدیران نظام سلامت باید اقدامات جدی به منظور کاهش شیوع فرسودگی شغلی پرستاران در بیمارستان ها بعمل آورند.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، پرستار، بیمارستان
  • احساناللهحبیبی، نیلوفر ضیایی قهنویه، حبیباللهدهقان، زهرا شریفیان * صفحات 251-260
    زمینه و هدف
    یکی از عوامل تاثیرگذار بر عملکرد کاربران پایانه های تصویری، بار کار فکری است. از آن جایی که کیفیت پایین خواب موجب خطا وکاهش دقت در کار می‫شود، لذا هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین بار کار فکری و کیفیت خواب در کاربران پایانه های تصویری بود.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی روی 191 نفر از کاربران پایانه های تصویری انجام شد. از پرسشنامه شاخص بار ناسا که یک ابزار 6 بعدی است و نیازهای ذهنی، فیزیکی، زمانی، عملکرد، تلاش و ناکامی را در محیط کاری می‫سنجد، استفاده شد. جهت بررسی کیفیت خواب از پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ استفاده گردید. داده ها با نرم افزار آماری SPSS-20 و آمار توصیفی و آزمون‫های آماری تی مستقل، ANOVAیکطرفه، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره شاخص کیفیت خواب 67/2±29/6 ومیانگین بارکلی کار 69/17±61/66 بود. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین بار کار فکری وکیفیت خواب رابطه معناداری وجودنداشت (06/0,R=- 34/0p=). آزمون T مستقل نشان داد که میزان کیفیت خواب در دو جنس تفاوت معنادار داشت (001/0p=) وکیفیت خواب زنان نامطلوب تر بود. 2/39 درصد افراد کیفیت خواب خوب، 4/52 درصد کیفیت نسبتا پایین و 4/8 درصد کیفیت خواب پایین داشتند. همچنین شاخص NASA نشان داد که کمترین نمره مقیاس‫های شش‫گانه بار کار فکری در کاربران مربوط به نیاز فیزیکی 43/22±27/16 و بیشترین نمره مربوط به نیاز ذهنی 31/21±57/78 بود.
    نتیجه گیری
    بین بار کارفکری وکیفیت خواب رابطه معناداری وجود نداشت. از آنجایی که بار کار فکری درک شده در کاربران پایانه های تصویری مورد مطالعه بالا بود؛ بنابراین بکارگیری برنامه های موثر برای کاهش بار کار فکری در این گروه ضروری به نظر می‫رسد.
    کلیدواژگان: بار ذهنی، کیفیت خواب، کاربران پایانه های تصویری، شاخص بار ذهنی ناسا، پیتزبورگ
|
  • M Aghaei, M Yunesian* Pages 138-155
    Background & objectives
    Because of human exposure to various environmental risk factors during the lifetime, the actual exposure estimation has been considered as one of the most important challenges for researchers and decision makers. Considering the contribution of environmental risk factors in the burden of diseases, this study aimed to provide new approaches in exposure assessment filed based on the latest studies carried out in the world.
    Methods
    In this review article, according to the objectives of the study, literature related to new approaches in exposure assessment was identified through electronic searching in Scopus, PubMed and web of Science databases. After introducing new approaches, the most important sources of errors and limitations were also examined to reduce uncertainties of exposure estimation in these studies.
    Results
    The results of the study showed that comprehensive exposure assessment using new approaches in personalized exposure assessment, targeted and non-targeted analytical methods, -omics technologies, novel exposure matrices and computational models presented in this study can help researchers to identify the effective factors in development and increase assessor’s knowledge of mechanisms, exposure pathways and biological responses.
    Conclusion
    The use of new exposure assessment approaches provides new opportunity for researchers to better understand the biological processes in the development of diseases and estimate the actual human exposure to environmental risk factors.
    Keywords: Environmental Risk Factors, New Approaches, Exposure Assessment, Risk Assessment
  • T Ramezani, Gh Sharifirad, Z Gharlipour, Sh Papi, S Mohebi* Pages 156-168
    Background & objectives
    Hemodialysis patients with a regular physical activity and proper sleep show better physical and mental health. As increasing self-efficacy of patients can increase these behaviors, this study was aimed to evaluate the effect of the self-efficacy theory on physical activity and sleep in hemodialysis patients.
    Methods
    This research was an interventional study performed in Qom city in 2016. Research population was consisted of 70 hemodialysis patients (35 patients in each group). The data collection instruments were demographic questionnaire, self-efficacy (SUPPH) and researcher-made validable and reliable questionnaire of physical activity and sleep, collected in two stages including before and 3 months after education. Educational program, based on the self-efficacy theory, was performed for interventional group during two half-hour sessions. Data were analyzed by SPSS version 16 with tests including independent T-test, paired T-test, Chi-square and Mann-Whitney at significance level of 0.05.
    Results
    In the interventional group, there was a significant differences between the mean scores of self-efficacy, physical activity and sleep, before and after education (p<0.001). Also, mean scores of self-efficacy, physical activity and sleep after education had significant differences between interventional and control groups (p<0.001). However, intradialytic weight gain (p=0.445) and systolic blood pressure (p=0.241) after education showed no significant differences between interventional and control groups.
    Conclusion
    The results of this research showed that hemodialysis patients’ education based on the self-efficacy theory was positively effective on physical activity and sleep behaviors. Therefore, it is recommended to use this theory with traditional training methods.
    Keywords: Hemodialysis, Education, Self-Efficacy Theory, Physical Activity, Sleep
  • A Azhdarpoor*, R Hoseini, M Dehghani Pages 169-178
    Background & objectives
    The presence of heavy metals in urban sewage sludge limits its use as a soil modifier. The purpose of this study was to remove heavy metals (Cu, Zn, Cd and Pb) from urban sewage sludge using Acidophilic Thiobacillus ferrooxidans bacteria.
    Methods
    In this experimental study, the sludge samples were collected from Shiraz wastewater treatment plant. Bioleaching tests were carried out in 250 ml flasks containing 100 ml fresh sludge, 15 ml Acidophilic Thiobacillus ferrooxidans bacteria and 1-4 g/L Fe+2 at temperature of 28 °C and speed of 180 rpm for 9 consecutive days. Heavy metal removal was monitored by polarograph.
    Results
    The optimum condition for separation of heavy metals in this method was obtained at retention time of 5 days and iron concentration of 2gr/l. Under this condition, 80% of cadmium, 78% of lead, 87% of zinc and 69.9% of copper were removed from sludge. Also, sludge dewatering was increased up to 99%. The residual concentrations of zinc, cadmium, lead and copper in sludge after bioleaching were 783, 1, 18 and 607 mg/kg, respectively, which were within the EPA's standards for agriculture.
    Conclusion
    The results showed that the bioleaching method by Thiobacillus bacterium could be used as a suitable method for removal of heavy metals and increasing sludge dewatering efficiency.
    Keywords: Bioleaching, Thiobacillus ferrooxidans, Sewage Sludge, Heavy Metals
  • M Maham*, M Nasrollahzadeh, M Farjaminezhad Pages 179-193
    Background & objectives
    Nitroanene compounds and toxic dyes are considered major pollutants in sewage of various industries. These synthetic organic compounds are highly toxic and one of the most resistant pollutants in the environment. Developing a simple and effective method to destroy non-biodegradable pollutants into non-hazardous products is one of the major challenges in environmental studies.
    Methods
    In this study, Ag/ZnO nanocatalyst was synthesized using Euphorbia peplus L. extract through a green and simple reduction method. The catalytic activity of the biosynthesized Ag/ZnO nanocomposite was evaluated by reducing 4-nitrophenol (4-NP) and organic dyes such as Methyl orange, Congo red and Methylene blue.
    Results
    The Euphorbia peplus L. extract was used as a reducing and stabilizing agent in green synthesis of nanocomposite. The diameter of the Ag/ZnO nanoparticles was less than 24 nm. Biosynthesized Ag/ZnO nanocatalyst demonstrated effective catalytic activity in reducing 4-nitrophenol, Methyl orange, Congo red and Methylene blue during 330, 300, 39 and 2 s in environmental conditions, respectively. Comparison of the catalytic activity in the reduction of target analytes between Ag/ZnO nanocomposite and other catalysts reported in the literature showed better performance of biosynthesized nanocatalyst.
    Conclusion
    In this study, a simple, green, economical, non-toxic and efficient method was presented to remove biodegradation-resistant pollutants using biosynthesized Ag/ZnO nanocomposite.
    Keywords: Removal, 4-Nitrophenol, Organic Dyes, Biosynthesis, Ag, ZnO Nanocomposite
  • G.A Shirali, D Afshari, Z Mosavianasl* Pages 194-204
    Background & objectives
    Hundreds of methods have been introduced to analyze various events. Hence one of the effective and principle steps in accident analysis is proper and targeted selection of accident analysis method. Traditional methods of accident analysis in complex industries are not comprehensive and examine each components of the system separately. So, the use of new systematic methods to overcome these problems may be beneficial. The aim of present study was systematic analyzing of one deadly occupational accident in a car industry.
    Methods
    This qualitative case study of analysis of an accident leading to the death in a car industry was performed using systems-theoretic accident model and process (STAMP) in 2018. For this study, the documentation of work accidents archived from 2008 to 2012 was reviewed. Then, a description of each specific accident and constraint, hierarchical levels of control and inadequate control measures were determined, and ultimately the safety of the system was assessed in relation to each incident.
    Results
    In analysis of the accident in assembly line, several factors were involved and interactions between various components of the socio-technical systems were effective in the incident, among which the insufficient measures of safety unit had the higher contribution. 
    Conclusion
    The STAMP technique, by determining a control structure, as a systematic approach for analyzing this incident, has included several factors in the incident and, unlike the traditional methods, has not consider the incident as a component of the system. Therefore, it can be used as a useful tool for accident analysis, especially in complex and sensitive systems.
    Keywords: Occupational Accidents, Car Industry, Systematic Analysis, System Theory-Based Analysis
  • E Fahimi Hamid Abad, M Alighadri*, K Rahmani Pages 205-215
    Background & objectives
    Medical wastes are of great significance due to their potential environmental impacts. This study aimed to examine the medical waste management in hospitals of Ardabil city in 2016.
    Methods
    In this cross-sectional study, hospitals of Ardabil city (7 hospitals) were studied. Initial data were obtained from library information, observation and checklist. Also, the quantity of produced wastes in hospitals was determined through their weighting in three consecutive days in one season. In order to evaluate other items of waste management pattern in hospitals, guidelines provided by ministry of health and medical education were used. Data analysis was performed by comparing the existing situation with rules and guidelines in Microsoft excel.
    Results
    The rate of produced waste in studied hospitals was obtained 2.74 to 5.70 kg/b.d. In average, general, biomedical, sharp and chemical- pharmaceutical wastes were accounted for 47.30%, 50.78%, 0.91% and 1.01% of total produced wastes, respectively. Implementation phases of waste management were matched poor to medium with laws. There was biomedical treatment system in 5 hospitals, of which 40% had proper function.
    Conclusion
    Medical waste management in studied hospitals showed no suitable status and needed a planning for continuous training and performance monitoring.
    Keywords: Management, Medical Waste, Hospital, Ardabil
  • E Ireji, A Khodavandi* Pages 216-227
    Background & objectives
    Wastewater treatment plants represent one of the most important approachs for water conservation. On the other hand, wastewaters can act as a source of antibiotics in aquatic environments. The aim of this study was to evaluate the performance of the Yasooj municipal wastewater treatment plant for removal of Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Listeria monocytogenes and also the antibiotic resistance pattern of these bacteria.
    Methods
    In this cross sectional study, samples of inlet, outlet aerated lagoon, outlet settlement lagoon and outlet effluent were collected from the wastewater treatment plant in order to count, isolate, and identify E. coli, P. aeruginosa and L. monocytogenes. Antibiotic resistance pattern was investigated using disk diffusion method for 6 different antibiotics according to CLSI reference method.
    Results
    E. coli, P. aeruginosa and L. monocytogenes were isolated and identified in all levels of purification of wastewater treatment plants. The effectiveness of sewage treatment processes to remove E. coli, P. aeruginosa and L. monocytogenes was 54.17-99.33 in the outlet effluent. The bacterial isolates showed high rate of resistance against cefixime and trimethoprim-sulfamethoxazole and low resistance to imipenem. Multidrug resistance pattern (double and triple) was observed in bacterial isolates.
    Conclusions
    This study showed that antibiotic-resistant bacteria in the outlet effluent are discharged into the environment. Further research needs to be undertaken to improve sewage treatment technologies, thereby producing a better quality treated sewage effluent.
    Keywords: Antibiotic, Bacterial resistance, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Wastewater Treatment Plant
  • Z Kaydan, A Nazarpour, N Ghanavati * Pages 228-239
    Background & objectives
    Heavy metals in urban parks are one of the most important indicators of urban pollution, as children playing in the park can readily be affected. This research was conducted to evaluate the environmental pollution of some heavy metals in Ahvaz parks.
    Methods
    To this end, 26 sampling stations were selected from 20 parks in Ahvaz city and the soil samples were analyzed by inductively coupled spectroscopy (ICP-OES) method. The pollution levels of heavy metals were calculated based on enrichment factor, Index of Geo accumulation, pollution index and Nemerow integrated pollution index.
    Results
    The average concentrations of heavy metals of Cr, Zn, Ni, Pb, Cu and V were 167.26, 131.92, 78.75, 51.83, 28.71 and 12.49 mg/kg, respectively. The average concentrations of all heavy metals except Cu and V were several times higher than the base content. Based on the average EF and PI in the study area, heavy metals of Ni, Zn and Pb had high contaminations. Moreover, the highest mean of Igeo was related to Ni, Zn and Pb. According to NIPI results, 100% of samples had high degree of contamination.
    Conclusion
    The results showed that the contamination source of evaluated metals was anthropogenic activities, including vehicle traffic and burning fossil fuels. Parks in Ahvaz were polluted by heavy metals, so these results may be useful for planning, risk assessment and decision making by city administrators.
    Keywords: Heavy Metals, Enrichment Factor, Index of Geo-accumulation, Pollution Index, Park Soil
  • P* Isfahani* Pages 240-250
    Background & objectives
    Job Burnout in nurses is a barrier to job promotion and achievement to job related goals which results in reduced hospital performance. This study aimed to identify prevalence of job burnout among nurses in Iran.
    Methods
    This study was conducted using a systematic review. All published articles on prevalence of burnout among nurses in Iran from 2000 to 2017 were searched and collected using PubMed, Web of Science, Science Direct, Scopus, Magiran, IranMedex, SID and Bibliography section of the retrieved papers and related journals. Finally, 32 studies which were suitable for inclusion in the study, were reviewed using Comprehensive Meta-Analysis software.
    Results
    The overall prevalence of job burnout in Iran's hospitals was 25 % (95% Cl 19%-32%) during 2000-2017. The highest job burnout was recorded in Tehran in 2009, 75% (95% Cl: 65%-82%) and the lowest in Hamedan in 2016, 0/2% (95% Cl: 0.1%-0.4%). Significant statistical correlations were observed between job burnout, year of study, nurses' age and sample size (p<0.05).
    Conclusion
    Occupational burnout affects about one-third of nursing staff in Iran. Thus, managers and policymakers should take serious measures to reduce the prevalence of job burnout among nurses.
    Keywords: Job Burnout, Nurse, Hospital
  • E Habibi, N Ziayi Ghahnavieh, H Dehghan, Z Sharifian* Pages 251-260
    Background & objectives
    One of the factors affecting the performance of video display terminal users is their mental work load. Since low sleep quality causes fault and decreased accuracy in work, this study aimed to evaluate the relationship between mental work load and sleep quality in video display terminals users.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on 191 video display terminal users. National Aeronautics and Space Administration Task Load Index questionnaire (NASA TLX) which is a six-dimensional tool and measures mental, physical, temporal, performance, Frustration and Effort demands, was used in the study. For evaluation of sleep quality, Pittsburgh Sleep Quality questionnaire was used. Data were analyzed by descriptive statistics, independent T-test, one way ANOVA, Pearson correlation coefficient and regression analysis in SPSS version 20 software.
    Results
    Mean score of sleep quality and mean of overall mental work load were 6.29±2.67 and 66.61±17.69, respectively. Pearson correlation coefficient showed no significant relationship between mental work load and sleep quality (p=0.34, r=-0.06). Independent T-test showed that there was a significant difference in sleep quality between males and females (p=0.001). 39.2% of participants demonstrated good sleep quality, 4/52% relatively low quality and 4/8% low sleep quality. NASA-TLX showed that the lowest and highest scores of six scales were related to physical demand (16.27±22.43) and mental demand (78.57±21.31), respectively.
    Conclusion
    In this study, there was no significant relationship between mental work load and sleep quality. Since mental work load was high in video display terminal users, use of effective programs to reduce the mental work load seems to be essential for these users.
    Keywords: Mental Work Load, Sleep Quality, Visual Display Terminal, National Aeronautics, Space Administration-Task Load Index, Pittsburgh