فهرست مطالب

حیات - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 81، بهار 1398)

فصلنامه حیات
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 81، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهجت طالبی*، زهرا مودی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    بارداری در دوران نوجوانی با ساختار هویتی نوجوان در تضاد است که می تواند آثار منفی در بعد روانی مادر، مخصوصا ایجاد استرس داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مراقبت از نوزاد بر استرس درک شده مادران نوجوان انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی در مورد 116 زن باردار نوجوان مراجعه کننده به مراکز سلامت شهر زاهدان در سال 1395 انجام یافته است. نمونه ها به شیوه در دسترس انتخاب شده و به دو گروه 58 نفری اختصاص یافتند. پیش آزمون با استفاده از پرسشنامه های جمعیت شناختی و استرس درک شده قبل از برگزاری اولین جلسه آموزشی اجرا شد. گروه مداخله 3 جلسه آموزشی در خصوص مراقبت از نوزاد و روش های کاهش استرس دریافت کردند و در گروه کنترل آموزش های معمول دوران بارداری ارایه شد. در هفته 38 بارداری و 30 روز پس از زایمان، پس آزمون اجرا گردید. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21 با استفاده از آزمون من ویتنی، مونت کارلو و فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    قبل از مداخله نمره استرس گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بالاتر بود (007/0=p) اما میانگین نمرات استرس درک شده گروه مداخله در هفته 38 بارداری و 30 روز پس از زایمان نسبت به گروه کنترل کاهش بیش تری داشته و طبق آزمون من ویتنی این کاهش معنادار بوده است (001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر برنامه آموزشی مراقبت از نوزاد بر کاهش استرس مادران نوجوان، توصیه می شود این نوع مداخله آموزشی در برنامه مراقبتی مادران نوجوان باردار ادغام شود.
    کلیدواژگان: نوجوان، بارداری، استرس درک شده، آموزش
  • رحیمه خواجویی، بهناز باقریان، مه لقا دهقان، منصوره عزیززاده فروزی* صفحات 11-24
    زمینه و هدف
    مراقبت پرستاری جزء اساسی خدمات بهداشتی درمانی است. مراقبت های پرستاری فراموش شده مفهومی جدید است که اشاره به مراقبت هایی دارد که حذف و یا به تاخیر افتاده باشد. هدف این مطالعه تعیین مراقبت های پرستاری فراموش شده و عوامل مرتبط با آن از دیدگاه پرستاران دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1396 است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی 300 پرستار شرکت کردند. از پرسشنامه های مراقبت پرستاری فراموش شده و عوامل مرتبط جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و شاخص های مرکزی و پراکندگی صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره مراقبت های پرستاری فراموش شده 7/41±32/28 بود که از حد میانه پرسشنامه پایین تر است. بیش ترین میانگین مراقبت پرستاری فراموش شده به «شرکت در کنفرانس های بین رشته ای مراقبت از بیمار» اختصاص یافته و بیش ترین میانگین عوامل مرتبط با مراقبت فراموش شده به «حجم فعالیت های مربوط به پذیرش و ترخیص بیماران» اختصاص یافته است.
    نتیجه گیری
    میزان مراقبت پرستاری فراموش شده در مطالعه حاضر از حد میانه پایین تر بود که می توان با مدیریت مناسب سطح آن را پایین تر آورد. همچنین با کم کردن حجم کار مراقبان عوامل ایجاد کننده مراقبت پرستاری فراموش شده را کاهش داد.
    کلیدواژگان: مراقبت های پرستاری، مراقبت های پرستاری فراموش شده، عوامل مرتبط
  • منصور شکیبا، مهدیه روح بخش، فتیحه کرمان ساروی، علی نویدیان* صفحات 25-38
    زمینه و هدف
    یائسگی به عنوان یکی از مراحل بحرانی زندگی زنان، شناخته شده است. علایم و عوارض یائسگی می تواند بر سلامت و رفاه زنان تاثیرگذار باشد. از جمله اقدام های موثر در تعدیل این علایم، انجام رفتارهای ارتقا دهنده سلامت است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مشاوره زوجی بر شدت علایم یائسگی زنان یائسه انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی 80 نفر از زنان یائسه تحت پوشش مراکز بهداشتی زاهدان به همراه همسرانشان در سال 1396 براساس نمونه گیری به روش در دسترس انتخاب و در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی و پرسشنامه سنجش علایم یائسگی بود. مشاوره زوجی در گروه مداخله در قالب 4 جلسه به مدت 60 دقیقه اجرا شد. داده ها قبل و 12 هفته بعد از مداخله گردآوری و در نرم افزار SPSS نسخه 21 به کمک آزمون های آماری کای دو، تی زوجی، مستقل و تحلیل کوواریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    بین دو گروه از نظر متغیرهای جمعیت شناختی تفاوت معناداری مشاهده نشد ولی میانگین تغییرات نمره علایم یائسگی در زنان گروه مداخله 95/1±42/1- و در گروه کنترل 10/1±1/0- بود. آزمون آماری تی مستقل نشان داد تفاوت میانگین تغییرات نمره علایم یائسگی در دو گروه معنادار است (0001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به این که مشاوره زوجی بر کاهش شدت علایم یائسگی در زنان یائسه تاثیر مثبتی دارد، بنابراین ادغام این راهبرد مشاوره ای در برنامه های مراقبتی و حمایتی دوران یائسگی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: یائسگی، مشاوره زوجی، زنان
  • صدیقه صادقیان، علی محمدپور*، معصومه سالاری صفحات 39-55
    زمینه و هدف
    حجم باقی مانده معده و دیستانسیون شکم از عوارض مهم بیماران تحت تغذیه از راه سوند بینی- معده ای است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر گرمای موضعی بر حجم باقی مانده معده و دیستانسیون شکم در این بیماران انجام یافته است.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی کورسازی شده 64 بیمار تحت تغذیه با سوند بینی- معده ای با لحاظ معیارهای ورود به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تخصیص یافتند. در دو گروه پک موضعی برروی قسمت قدام شکم به مدت 23 دقیقه حدود 5/1 ساعت بعد از گاواژ در دو نوبت گذاشته شد. در گروه آزمون دمای هات پک 50 درجه سانتی گراد و در گروه کنترل برابر با دمای محیط بود. حجم باقی مانده معده و دیستانسیون شکم نیم ساعت قبل و یک و نیم ساعت بعد از گاواژ اندازه گیری و مقایسه شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل فرم ثبت اطلاعات جمعیت شناختی و فرم ثبت حجم باقی مانده و میزان دیستانسیون بود. داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل و نتایج در سطح 05/0p< معنادار لحاظ شد.
    یافته ها
    براساس نتایج 9/46% بیماران زن و 1/53% مرد بودند. متوسط سن در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 5/72±5/12 و 8/73±3/15 بوده و بین دو گروه از نظر مشخصات جمعیت شناختی و اطلاعات مربوط به بیماری اختلاف آماری معناداری وجود نداشت. حجم باقیمانده معده و دیستانسیون شکم قبل از مداخله در دو گروه مشابه بود ولی در گروه آزمون بعد مداخله به طور معناداری کاهش یافت (05/0>p)، گرچه در گروه کنترل تفاوتی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    گرما درمانی موضعی باعث کاهش حجم باقی مانده معده و دیستانسیون شکم در بیماران تحت تغذیه از راه سوند بینی- شده و کاربرد آن هم زمان با مطالعات تکمیلی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: گرما درمانی موضعی، حجم باقی مانده معده، دیستانسیون شکم، تغذیه روده ای
  • راضیه معصومی، محمود طاووسی، فاطمه زارعی* صفحات 56-69
    زمینه و هدف
    ارزیابی سطح سواد سلامت جنسی به ابزاری متناسب نیاز دارد. هدف این مطالعه طراحی و روان سنجی ابزار سنجش سواد سلامت جنسی در بزرگ سالان ایرانی است.
    روش بررسی
    این مطالعه در سال 97-1396 در شهر تهران طی دو مرحله طراحی گویه و بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه سنجش سواد سلامت جنسی بزرگ سالان ایرانی انجام یافته است. در مرحله اول مروری بر ادبیات موضوع و جمع آوری نظرات پنل متخصصان انجام یافت. در مرحله دوم، ویژگی های روان سنجی پرسشنامه شامل روایی صوری، محتوا، سازه (تحلیل عاملی اکتشافی) و ملاک از نوع همگرایی (با استفاده از پرسشنامه سواد سلامت عمومی) و پایایی به دو روش همسانی درونی با شاخص آلفای کرونباخ و همسانی درون طبقه ای با محاسبه ICC ارزیابی شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد.
    یافته ها
    نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوای ابزار (CVI و CVR) به ترتیب 84/0 و 81/0 به دست آمد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی حاکی از استقرار چهار عامل مهارت دسترسی، خواندن و درک کردن، ارزیابی و تحلیل، و کاربرد اطلاعات با پوشش 1/68% از واریانس بود. ارزیابی روایی همگرا نشان دهنده ضرایب همبستگی بین ابعاد پرسشنامه طراحی شده و پرسشنامه سواد سلامت عمومی در محدوده 31/0 تا 7/0 بود. همسانی درونی ابزار با شاخص آلفای کرونباخ برای عوامل شناسایی شده در محدوده 84/0 تا 94/0 بود. همسانی درون طبقه ای ابزار براساس شاخص ICC محاسبه شده در محدوده 90/0 تا 97/0 بود.
    نتیجه گیری
    روان سنجی پرسشنامه 40 گویه ای (Sexual Health Literacy for Adults SHELA:) بیانگر روایی و پایایی مطلوب این ابزار است. این پرسشنامه جهت بررسی سطح سواد سلامت جنسی بزرگ سالان ایرانی در مطالعات آتی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سلامت جنسی، سواد، پرسشنامه، روایی، پایایی
  • فهیمه ثابتی، احمد بهرامی، سمیه نصرالله پور*، حمید حقانی صفحات 70-80
    زمینه و هدف
    هدف از درمان و مدیریت آسم، کنترل آن است. یکی از درمان های مکمل جهت کنترل آسم، یوگا است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر تمرینات تنفسی یوگا بر کنترل آسم کودکان 11-5 ساله دارای آسم انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی 84 کودک 11-5 ساله دارای آسم مراجعه کننده به کلینیک آسم و آلرژی بیمارستان علی اصغر (ع) در سال 1397 به روش نمونه گیری مستمر و تخصیص غیرتصادفی در دو گروه آزمون و کنترل (42 نفر در هر گروه) وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه کنترل آسم کودکیC-ACT بود که قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. مداخله شامل اجرای تمرینات تنفسی یوگا بود که پژوهشگر در کلینیک به کودک و والدین آموزش داد و به مدت 2 ماه توسط کودک با نظارت والدین در منزل اجرا شد. داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده آزمون های کای دو، فیشر، تی مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی گروه آزمون (96/1)42/8 و گروه کنترل (8/1)11/8 بود. در گروه مداخله 2/76% پسر، 8/23% دختر و در گروه کنترل 8/73% پسر و 2/26% دختر بودند. میانگین نمره کنترل آسم قبل از مداخله در گروه مداخله (42/4)81/17 و در گروه کنترل (24/4)38/18 بود که بین دو گروه اختلاف معنادار آماری وجود نداشت (54/0=p). بعد از مداخله میانگین نمره کنترل آسم در گروه آزمون 6/1±6/21 و در گروه کنترل 4/2±83/19 گزارش شد و اختلاف معناداری آماری بین دو گروه مشاهده شد (001/0p<).
    نتیجه گیری
    اجرای تمرینات تنفسی یوگا باعث کنترل بهتر آسم کودکان شده است. با توجه به نتایج، ورزش های تنفسی یوگا به عنوان تکنیک های علمی، ساده و نشاط آور در کودکان دارای آسم پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ورزش های تنفسی یوگا، کنترل آسم، آسم، کودکان
  • راضیه کرابی، مریم فرجامفر*، فروغ سادات مرتضوی، علی محمد نظری، شهربانو گلی صفحات 81-94
    زمینه و هدف
    حاملگی و مادر شدن از وقایع لذت بخش و تکاملی زندگی زنان محسوب می شود که در عین حال اغلب با استرس و نگرانی های متعددی همراه است. یکی از مناسب ترین مداخلات برای کاهش نگرانی و افزایش قدرت تصمیم گیری زنان باردار مشاوره است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مشاوره راه حل محور به شیوه گروهی، بر نگرانی زنان باردار انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی تصادفی در مورد 108 زن بادرار، با سن بارداری 6 تا 19 هفته و نمره نگرانی ≥ 55 از اردیبهشت تا شهریور سال 1397 در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار اجرا شد. گروه مداخله مشاوره راه حل محور و گروه کنترل مراقبت های معمول دوران بارداری را دریافت کردند. نگرانی های زنان باردار قبل، بعد، و دو ماه بعد از مداخله با نسخه فارسی پرسشنامه نگرانی Cambridge بررسی شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 با استفاده از آزمون های تی مستقل، کای دو، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، تجزیه و تحلیل شد. در تمام آزمون ها 05/0p< معنادار تلقی گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره نگرانی قبل از شروع مطالعه در گروه مداخله (59/5)9/58 و در گروه کنترل (37/4)8/58 بوده و تفاوت آماری معناداری مشاهده نشده است. این مقادیر بعد از مداخله در گروه مداخله و کنترل به ترتیب (3/13)6/34 و (78/8)7/57 و دو ماه بعد از مطالعه (1/10)1/31 و (9/10)6/54 بوده است. تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که نگرانی زنان باردار در مورد زایمان و سلامت جنین، سلامت مادر و روابط خانوادگی، پس از مداخله و دو ماه پس از آن، در گروه مداخله در مقایسه با کنترل کاهش معناداری داشته (01/0p<) اما در زمینه مسایل اقتصادی و اجتماعی مشاوره کمک چندانی نکرده است (563/0p=).
    نتیجه گیری
    مشاوره راه حل محور شیوه موثر برای کاهش نگرانی های زنان باردار در زمینه سلامت جنین و مادر و روابط خانوادگی و زایمان است و می تواند در کنار مراقبت های بارداری مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: : مشاوره، زنان باردار، آموزش های بارداری، روان درمانی، گروه، کارآزمایی تصادفی با گروه کنترل
  • لیلا علیخواه، محسن کوشان، موسی الرضا تدین فر، رحیم اکرمی، نرجس حشمتی فر*، صدیقه رستاقی صفحات 95-105
    زمینه و هدف
    بسیاری از بیماران قلبی عروقی در بدو ورود به بخش مراقبت ویژه قلبی درجات مختلف اضطراب را تجربه می کنند که اثرات نامطلوبی بر روند بهبودی این بیماران دارد. سندرم اضطراب در این بیماران خطر مرگ را تا سه برابر افزایش می دهد. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر مداخله پرستاری مراقبت حمایتی بر اضطراب بیماران مبتلا به سندرم حاد کرونر در بدو ورود به بخش مراقبت های ویژه قلبی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 74 بیمار مبتلا به سندرم حاد کرونری بستری در بخش مراقبت ویژه قلبی مرکز آموزشی درمانی واسعی سبزوار در سال 1395 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با روش تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه کنترل مراقبت های معمول بخش و گروه مداخله علاوه بر آن، مداخلات مبتنی بر برنامه حمایت پرستاری در سه بعد اطلاعاتی، عاطفی، فیزیکی دریافت کردند. پرسشنامه اضطراب بک قبل و بعد مداخله در هر دو گروه تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی و تی مستقل در نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد.
    یافته ها
    قبل از مداخله اختلاف معناداری بین نمره اضطراب بیماران در گروه مداخله و کنترل مشاهده نشد (162/0=p). اما بعد از اجرای مداخله نمره اضطراب گروه مداخله نسبت به گروه کنترل کم تر بود (023/0=p).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، مداخله پرستاری مراقبت حمایتی باعث کاهش اضطراب بیماران گروه مداخله نسبت به گروه کنترل شده است. لذا پیشنهاد می شود که برای کاهش سطح اضطراب این بیماران، مداخله یاد شده، استفاده شود.
    کلیدواژگان: برنامه مراقبت حمایتی، اضطراب، سندرم حاد کرونری
|
  • Behjat Tallebi*, Zahra Moudi Pages 1-10
    Background & Aim
    Pregnancy during adolescence is in conflict with the identity structures of adolescents, that can have a negative effect on maternal mental health, and especially cause stress. This study aimed to evaluate the effect of neonatal care education on perceived stress in adolescent mothers.
    Methods & Materials
    This quasi-experimental study was conducted on 116 adolescent pregnant women referred to Zahedan health centers in 2016. Samples were selected by the convenience sampling method and assigned into two groups of 58 people each. The pre-test was performed before the first session using demographic and perceived stress questionnaires. The intervention group received three educational sessions on neonatal care and stress reduction methods. Routine prenatal education was provided to the control group. A post-test was performed at 38 week of pregnancy and 30 days after delivery. The data were analyzed using the Mann-Whitney, Monte Carlo and Fisher tests through the SPSS software version 21.
    Results
    Before the intervention, the stress score for the intervention group was higher than that for the control group (P=0.007), but the mean score of perceived stress for the intervention group significantly decreased at the 38th week of pregnancy and 30 days after delivery, compared to the control group. According to the Mann-Whitney test, the decrease was significant (P˂0.001).
    Conclusion
    Considering the effect of the neonatal care education on reducing stress in adolescent mothers, it is recommended that this type of educational intervention be integrated into care program for adolescent pregnant mothers.
    Keywords: adolescent, pregnancy, perceived stress, education
  • Rahimmeh Khajooee, Behnaz Bagherian, Mahlagha Dehghan, Mansooreh Azizzadeh Forouzi* Pages 11-24
    Background & Aim
    Nursing care is an essential part of health care services. Missed nursing care is a new concept referring to any aspect of care, that is omitted or delayed. The present study aimed to assess missed nursing care and its related factors from the viewpoints of nurses working in the hospitals affiliated to Kerman University of Medical Sciences in 2017.
    Methods & Materials
    In this descriptive, cross-sectional study, 300 nurses participated. Two questionnaires on missed nursing care, and its related factors were used for data collection. Data were analyzed through the SPSS software version 20 using descriptive indices.
    Results
    The mean score of missed nursing care was 32.28±7.41, which was lower than the median (range) of the questionnaire. The highest mean score of missed nursing care and its related factor, respectively were “attending the interprofessional patient care conferences” and “the volume of activities related to patients’ admission and discharge”.
    Conclusion
    The level of missed nursing care was lower than the median in the present study, which can be lowered by proper management. In addition, by decreasing nurses’ workload, missed nursing care related factors can be reduced.
    Keywords: nursing care, missed nursing care, related factors
  • Mansour Shakiba, Mahdieh Rouhbakhsh, Fatihe Kermansaravi, Ali Navidian* Pages 25-38
    Background & Aim
    Menopause has been recognized as a critical stage in women’s life. Menopausal symptoms and problems can affect women’s health and well-being. Health promoting behaviors may be useful in alleviating these symptoms. The purpose of this study was to determine the effect of couple counseling on severity of menopausal symptoms in women.
    Methods & Materials
    In a quasi-experimental study, 80 women with their husbands were selected by the convenience sampling method from health care centers in Zahedan in 2017, and were assigned to either experimental or control group. The data gathering tool included a demographic questionnaire and Menopuse Rating Scale questionnaire. Couple counseling for the intervention group was conducted in four 60-minute sessions. Data were collected before and 12 weeks after the intervention, and analyzed by independent and paired t-test, analysis of covariance and χ2 using the SPSS software version 21.
    Results
    There was no significant difference between the two groups in terms of demographic variables, but the mean of score changes for menopausal symptoms in the intervention group was -1.42±1.95 and in the control group was -0.10±1.10. The independent t-test showed a significant difference in the mean of score changes for menopausal symptoms in the two groups (P<0.0001).
    Conclusion
    Given that couple counseling has a positive effect on severity of menopausal symptoms in women, it is suggested that this counseling strategy be integrated into healthcare programs for menopausal women.
    Keywords: menopause, couple counseling, women
  • Sadighe Sadeghian, Ali Mohammadpour*, Masoumeh Salari Pages 39-55
    Background & Aim
    Increase in gastric residual volume and abdominal distention are important complications in patients with nasogastric tube feeding. This study aimed to determine the effect of local heat therapy on gastric residual volume and abdominal distention in patients with nasogastric tube feeding.
    Methods & Materials
    In this double-blind clinical trial, 64 patients with nasogastric tube feeding, were selected using the convenience sampling method according to the inclusion criteria and randomly assigned to either the experiment group or control group. For two groups, a hot pack was placed on the anterior abdominal region in two 23-minute sessions, about 1.5 hours after gavage. The temperature of the hot pack was 50°C for the experiment group and it was equal to the ambient temperature for the control group. The levels of patients’ abdominal distention and gastric residual volume were measured and compared half an hour before and 1.5 hours after gavage. Data collection tools were consisted of a demographic questionnaire and a data sheet for recording digestive function. Data were analyzed using the SPSS software version 16 through descriptive and inferential statistical tests. The p-value less than 0.05 was considered significant.
    Results
    According to the results, 46.9% of the patients were female and 53.1% were male. The age mean for the experiment and control groups were 12.5±72.5 and 15.3±7.8, respectively. There was no significant difference between the two groups in terms of demographic characteristics and disease-related information. Abdominal distention and gastric residual volume were similar in the two groups before the intervention, but significantly decreased in the experiment group after the intervention (P<0.05). However, there was no significant difference in the control group.
    Conclusion
    Local heat therapy reduces gastric residual volume and abdominal distention in patients with nasogastric tube feeding, and its application is suggested in further research.
    Keywords: local heat therapy, gastric residual volume, abdominal distention, enteral nutrition
  • Raziyeh Maasoumi, Mahmoud Tavousi, Fatemeh Zarei* Pages 56-69
    Background & Aim
    Assessment of sexual health literacy requires an appropriate tool. The purpose of this study was to develop and validate a questionnaire to evaluate the level of sexual health literacy among Iranian adults.
    Methods & Materials
    This study was designed in two phases in Tehran during 2017-2018. In the first step, the questionnaire was developed by item generation through expert panel and literature review. In the second step, the assessment of psychometric properties of the questionnaire including face, content, and structure validity (exploratory factor analysis) and convergence criterion (using general health literacy questionnaire) were done. Reliability of the questionnaire was assessed by internal consistency (Cronbach’s alpha) and intraclass correlation coefficient (ICC). Data were analyzed using the SPSS software version 21.
    Results
    The content validity indices (CVI and CVR) for all items were 0.84 and 0.81, respectively. Exploratory factor analysis identified four factors including skills of access, reading and understanding, evaluation and analysis, and application of information that explained %68.1 of the variance. Convergent validity of the questionnaire showed a correlation between the questionnaire’s dimensions and general health literacy questionnaire in the range of 0.31 to 0.70. The SHELA showed a high internal consistency reliability with Cronbach’s alpha, ranging from 0.84 to 0.94 and intraclass correlation coefficient (ICC), ranging from 0.90 to 0.97.
    Conclusion
    The psychometric assessment of the 40-item questionnaire (SHELA) indicates desirable validity and reliability. This questionnaire is suggested for assessing the level of sexual health literacy of adults in future studies.
    Keywords: sexual health, literacy, questionnaire, validity, reliability
  • Fahimeh Sabeti, Ahmad Bahrami, Somayeh Nasrollahpor*, Hamid Haghani Pages 70-80
    Background & Aim
    The goal of asthma treatment and management is its control. Yoga is one of the complementary treatments which is used to control asthma. This study aimed to determine the effect of yoga breathing exercises on asthma control in 5-11 year-old children with asthma.
    Methods & Materials
    In this quasi-experimental study, 84 children with asthma, aged 5-11 years, referred to Asthma and Allergy Clinic of Aliasghar hospital, were included in the study in 2018. The participants were selected through continuous sampling and non-randomly allocated to an experiment- or a control group (42 in each group). The Childhood Asthma Control Test (C_ACT) was used to collect the data, before and after the intervention. The intervention included yoga breathing exercises. The researcher trained the children and their parents at the clinic and these exercises were performed by the children for two months, with parental supervision at home. Data were analyzed by the SPSS software version 21 using independent t-test, paired t-test, chi-square and Fishers exact test.
    Results
    The mean of age was 8.42(1.96) for the experiment group and 8.11(1.8) for the control group. In the experiment group, 76.2% were male, and 23.8% were female. In the control group, 73.8% were male and 26.2% were female. Before the intervention, the mean of asthma control score was 17.81±4.42 for the experiment group and 18.38±4.24 for the control group but this difference was not statistically significant (P=0.54). After the intervention, the mean of asthma control score for the experiment group and control group was 21.69±1.6 and 19.83±2.4, respectively. This difference was statistically significant (P˂0.001).
    Conclusion
    Yoga breathing exercises improved asthma in children. According to the results, yoga breathing exercises are suggested as scientific, simple and refreshing techniques in children with asthma.
    Keywords: yoga breathing exercises, asthma, control, children
  • Razieh Karrabi, Maryam Farjamfar*, Foroughossadat Mortazavi, Ali Mohammad Nazari, Shahrbanoo Goli Pages 81-94
    Background & Aim
    Pregnancy is one of the enjoyable and evolutionary aspects of women’s life, which is often associated with many stresses and concerns. Counseling is one of the most appropriate interventions to reduce concerns and increase the decision-making power of pregnant women. This study aimed to determine the effect of solution-focused group counseling on pregnant women’s worries.
    Methods & Materials
    A randomized clinical trial was conducted on 108 pregnant women with gestational age of 6 to 19 weeks and a score of worry ≥55, from May to September 2017 in health centers of Sabzevar University of Medical. The intervention group received a solution-focused counseling and the control group received routine prenatal care. Concerns of pregnant women were evaluated before, after, and two months after the intervention using the Farsi version of Cambridge Worry Scale. The data were analyzed using t-test, chi-square, and repeated measure analysis of variance through the SPSS software version 22. A P value less than 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    The mean score of worry before the study was 58.9±5.9 for the intervention group and 58.8±4.37 for the control group, and no significant difference was observed. After the intervention, these values for the intervention group and the control group were 34.6±13.3 and 57.7±8.78, respectively. Two months after the study, these values were 31.1±10.1 and 54.6±10.9, respectively. The analysis of variance with repeated measurements showed that pregnant women’s concerns about childbirth, fetal health, maternal health, and family relationships were significantly reduced after the intervention and two months later (P<0.001). Women’s worries about socioeconomic issues were not significantly reduced after the intervention and two months later in comparison with the control group (P=0.563).
    Conclusion
    The solution-focused counseling is an effective way to reduce pregnant women’s concerns about maternal and fetal health, family relationships and childbirth. It can be used in conjunction with pregnancy care.
    Keywords: counseling, pregnant women, prenatal education, psychotherapy, group, randomized controlled trial
  • Leila Alikhah, Mohsen Koushan, Moosaalreza Tadayonfar, Rahim Akrami, Narjes Heshmatifar*, Sedighe Rastaghi Pages 95-105
    Background & Aim
    Many patients with cardiovascular disease suffer from some degree of anxiety after admission to the Cardiac Care Unit (CCU). Anxiety adversely affects patients’ recovery. High levels of anxiety increases mortality risk up to three times. This study aimed to determine the effect of pre-operative supportive care plan on anxiety of patients with acute coronary syndrome after admission to CCU.
    Methods & Materials
    In this clinical trial, 74 patients with acute coronary syndrome, admitted to the Cardiac Care Unit of Vasei hospital of Sabzevar in 2016. Participants were selected via convenience sampling and randomly divided into two groups of intervention and control. The control group only received routine nursing care. For the intervention group, besides routine care, the supportive nursing care was delivered on the intellectual, emotional and physical domains. The Beck Anxiety Inventory questionnaire was completed by both groups before and after the intervention. The data were analyzed by the Mann-Whitney U test and independent t-test using the SPSS software version 16.
    Results
    Before the intervention, no significant difference was observed in the anxiety score between the intervention and control groups (P=0.162). After the intervention, the anxiety score in the intervention group was lower than in the control group (P=0.023).
    Conclusion
    According to the results of this study, supportive care plan reduced anxiety in the intervention group compared to the control group. Therefore, supportive care plan is recommended for reducing anxiety in these patients.
    Keywords: supportive care plan, anxiety, acute coronary syndrome