فهرست مطالب

نشریه مطالعات قرآنی نامه جامعه
پیاپی 128 (زمستان 1397)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرزانه حکیم زاده صفحه 7
    خدیجه بنت خویلدبن اسدبن عبدالعزی، نخستین همسر رسول خدا (ص) بود و آن حضرت تا پایان عمر خدیجه (ع)، همسر دیگری اختیار نکرد. هدف اصلی تحقیق حاضر، تبیین علل حقیقی ازدواج رسول خدا (ص) و خدیجه کبری (ع) است. فقدان تحلیلی قابل قبول درباره علت انتخاب خدیجه از سوی پیامبر در منابع تاریخی و حدیثی و طرح این شبهه از سوی مستشرقان، که رسول خدا به دلیل ثروت سرشار خدیجه، او را برای همسری خود برگزید، ضرورت تحقیق حاضر را برای پاسخ به این شبهه روشن می سازد. آشنایی با خصوصیات اخلاقی محمد امین و برتری اخلاقی محمد بر سایر افراد جامعه و آگاهی از برخی اخبار اهل کتاب در رابطه با پیامبری که از نسل عبدالمطلب مبعوث خواهد شد، خدیجه را متوجه شخصیت ویژه رسول خدا (ص) ساخت. از سوی دیگر، درایت خدیجه و تمایل آن بانوی بزرگ به یک زندگی معنوی، زمینه اشتیاق خدیجه به رسول خدا را فراهم آورد و همین ویژگی ها در شخصیت خدیجه، محبت متقابل محمد به خدیجه را به دنبال داشت.
    کلیدواژگان: رسول خدا، خدیجه، تجارت، میسره، ازدواج خدیجه
  • سیداحمد موسوی باردئی، طاهره حسن زاده خیاط صفحه 23
    مکتب اخلاق ارسطویی، یکی از مکاتب اخلاقی است که علامه طباطبایی از آن در ذیل آیات 155 و 156 سوره بقره یا د می کند. نظر به استفاده برخی پژوهشگران از این روش اخلاقی، نوشتار حاضر درصدد است با روش توصیفی و تحلیلی، دیدگاه قرآن را در تایید یا رد این مکتب اخلاقی ب هدست آورد. آنچه از سیر این مطالعه ب هدست آمده است، این است که اولا این مکتب در کلام علامه، معنای عامی دارد و خاص اخلاق ارسطو نیست. ثانیا مبنای این نظریه، عقل اجتماعی و اهداف دنیایی است. ثالثا این مکتب به عنوان درج ه ضعیف از اخلاق قرآنی، قابل طرح است؛ ولی در روش، با مسلک اعلای قرآنی یعنی انجام فضیلت به خاطر حب الهی تفاوت بسیار دارد؛ تا جایی که گاه جای فضیلت و رذیلت در این دو مسلک عوض می شود؛ زیرا احکام عقل و حب الهی با هم متفاوت است.
    کلیدواژگان: اخلاق ارسطویی، اخلاق قرآنی، مبانی اخلاق ارسطویی، معیار فضیلت، معیار سعادت
  • افسانه ضیایی ثابت صفحه 47
    قرآن کریم راه سعادت انسان ها را پذیرش ولایت الهی و اولیاءالله معرفی می کند. از موانع اصلی این راه، شیطان و جنود اویند که تلاش می کنند انسان را از ولایت خداوند خارج ساخته و تحت امر و ولایت خود قرار دهند. هدف از این پژوهش، تحلیل معنایی و واکاوی مفهوم ولایت شیطان است که در قرآن کریم بدان اشاره شده و انسان ها از آن برحذر داشته شده اند. از آنجاکه فراوانی دام های شیطان در دنیای امروز، زمینه ولایت پذیری از شیطان را آسان تر ساخته است، این پژوهش با تمرکز بر آیات قرآن کریم و روایات و نیز بهره گیری از منابع تفسیری می کوشد با بیان تحلیلی از معنای ولایت شیطان، ویژگی ها و راه های شیطان در خروج انسان از ولایت الهی را معرفی کند. تقابل با ولایت خداوند، متصف شدن به صفات شیطانی و فراهم ساختن زمینه ولایت پذیری از سوی انسان، مهم ترین ویژگی ولایت شیطان است. بررسی آیات نشان می دهد واژه «ولایت » با واژه «تبعیت » ارتباط معنایی وثیقی دارد و ثابت می کند با تبعیت از شیطان است که او بر انسان ولایت پیدا می کند. قرآن کریم به روش های متعدد شیطان در خارج ساختن انسان ها از ولایت خداوند اشاره کرده است. مهم ترین راه مقابله با ولایت شیطان، آشنایی با دا مهای شیطان، توکل بر خداوند و پناه بردن به ولایت اهل بیت (ع) است که در سه مولفه شناختی، عاطفی و رفتاری محقق می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل معنایی، ولایت الهی، ولایت شیطان، ویژگی ولایت شیطان، راهکار
  • سیدمحمود طیب حسینی، صدیقه فیجانی صفحه 73
    از آغاز پیدایش بشر، باور به موجودات ماورایی از جمله فرشتگان و نقش آنان در زندگی انسان، به شکل های گوناگون وجود داشته و این باور، همواره در معرض انحراف و خطا بوده است. یکی از رسالت های قرآن، تصحیح باورهایی است که در زندگی بشر نقش آفرین بوده است. با این حال، فهم قرآن در میان باورمندان به قرآن نیز دستخوش خرافه، کج فهمی و انحراف بوده است. در دوره معاصر و با تحول علوم و پیشرفت تکنولوژی در غرب، برخی مفسران مسلمان، تحت تاثیر آن به تفسیر جدیدی از فرشتگان روی آوردند که گاه احساس می شود وجود روحانی فرشتگان در معرض انکار قرار می گیرد. یکی از این مفسران و در راس آنان، رشید رضا است. در نوشتار حاضر، با هدف بررسی درستی دیدگاه های رشید رضا، دو مساله ماهیت و رویت ملائکه در دو تفسیر المنار و المیزان به صورت تطبیقی بررسی شده است. رشیدرضا، فرشتگان را به قوا و انرژی هایی که در طبیعت انسان و موجودات وجود دارد، تفسیر می کند که قابل رویت نیستند؛ ولی علامه طباطبایی با تمسک به ظواهر آیات قرآن، ملائکه را موجوداتی غیر مادی می شناساند که از اوصاف و لوازم زندگی مادی منزه هستند.
    کلیدواژگان: ملائکه، رشیدرضا، تفسیر المنار، تفسیر المیزان، علامه طباطبایی
  • محترم قوی، مریم وفاجو صفحه 91
    نگرانی، اضطراب و استرس، بیماری روانی و رایج عصر ماست که از آن به طاعون قرن جدید یاد می شود. امروزه بشر با پیشرفت های علمی و تکنولوژی، به رفاه و راحتی نسبی در زندگی دست یافته؛ اما باز هم، آرامش، گمشده اوست. عوامل نگرانی را می توان از سه جنب ه کلی بینشی، گرایشی و رفتاری بررسی کرد. این مقاله با روش تبیینی توصیفی و با استناد به آیات قرآن، روایات و تحقیقات روانشناسان، درصدد شناسایی عوامل بینشی نگرانی و بیان راهکارهای مقابله با آن است. نگاه توحیدی به هستی و ایمان به معاد، انسان را از پوچی رها کرده و زندگی را هدفمند می سازد. نظر به نقش سازنده مصائب و بلاها در زندگی، می توان از آنها در راستای رشد و تکامل روح استفاده کرد. اعراض از یاد خدا سبب غفلت انسان و سرگرم شدن او به دنیا می شود. در نتیجه، با هر فراز و فرودی مضطرب و پریشان می گردد. اعتقاد به قضا و قدر در ایجاد امید، نشاط، فعالیت و اعتماد به نتیجه گرفتن از سعی و تلاش، تاثیر بسزایی دارد. ایمان به غیب و باور امدادهای غیبی، مانع یاس و ناامیدی انسان است و آینده ای روشن را نوید می دهد. همچنین قرآن به روش سلبی و اثباتی، با خرافات، که ریشه در جهل بشر دارد، مبارزه کرده است.
    کلیدواژگان: نگرانی، عوامل بینشی، شرک، ایمان، معاد، قضا و قدر، بلاها، خرافات
  • محدثه حق پرست صفحه 117
    بنا به یادکرد قرآن کریم، حضرت آدم و حواء، پدر و مادر تمام انسان ها هستند که با هبوطشان به زمین، زندگی انسان بر روی کره خاکی رقم خورد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی زندگانی ام البشر، حضرت حواء در تفاسیر شیعه و سنی و نیز منابع روایی این دو فرقه به روش توصیفی است. پژوهش حاضر علاوه بر پرداختن به بحث های زمان و مکان و کیفیت خلقت، گناه و هبوط ایشان و... تلاش می کند در موارد اختلافی آیات مرتبط به حضرت حواء، قول صحیح را بیان کرده و شبهات را پاسخ دهد. این مطالعه نشان می دهد خداوند از گل، آدم و با بخشی از آن، حواء را آفریده است و اینکه در قرآن می فرماید:> خلق منها زوجها< منظور این است که حواء را از جنس آدم خلق کرده است. حواء نقشی در وسوسه آدم نداشته و شیطان، هر دوی آنها را وسوسه کرده است؛ بر این اساس، روایاتی که حواء را باعث گناه آدم عنوان می کنند، اسرائیلیاتی هستند که به منابع اس المی نفوذ کرده اند و نمی توان به آنها اعتماد کرد.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، ام البشر، حواء، آدم، تفاسیر فریقین
|
  • Farzaneh Hakimzadeh Page 7
    Khadijeh bint Khuwaylid ibn Asad ibn `Abdul-`Uzza was the Prophet’s (PBUH) first wife, and he did not take another wife until the end of Hazrat Khadijeh’s (SA) life. The main purpose of the present research is to explain the true causes of the marriage of the Prophet (PBUH) and Khadijeh (SA). The lack of an acceptable analysis of the reason for choosing Khadijeh (SA) on the part of the Prophet (PBUH) in the historical and Hadith sources and the doubt raised by orientalists claiming that the Prophet (PBUH) chose Khadijeh (SA) for marriage due to her enormous wealth, clarifies the necessity of the present research to remove this doubt. Familiarity with the moral characteristics of Mohammad Amin (PBUH) and his moral superiority to other people of the society and awareness of some of the narratives by People of the Book about a Prophet who would be raised from among the generation of Abdulmuttaleb, informed Khadijeh (SA) of the particular character of the Prophet (PBUH). Moreover, this great lady’s (SA) wisdom and tendency towards a spiritual life, resulted in her enthusiasm for the Prophet (PBUH) and these same qualities in Khadijeh’s (SA) personality, led to Mohammad’s (PBUH) mutual affection for her.
    Keywords: the Prophet of God (PBUH), Khadijeh (SA), trade, Maysara, Khadijeh’smarriage
  • Seyyed Ahmad Mousavi Barde’ei, Tahereh Hassanzadeh Khayyat Page 23
    The Aristotelian Ethics School is one of the schools of ethics that Allameh Tabatabaei refers to following Sūrah al-Baqarah, verses 155 and 156. Given the use of this ethical method by some researchers, the present article aims to obtain the Qur’anic view on approving or rejecting this ethical school by implementing the descriptive analytical method. The findings of this study reveal that, first, this school has a general meaning in the words of Allameh, and is not specific to Aristotle’s ethics. Second, the basis of this theory is social wisdom and this-worldly objectives. Third, this school can be considered as a poor grade of the Qur’anic ethics, but in terms of the method, it differs significantly from the Qur’anic supreme manner, namely, doing virtue for the sake of the divine love, to the extent that sometimes virtue and vice in these two manners exchange places, since the rules of reason and divine love are different.
  • Afsaneh Ziaei Sabet Page 47
    The Holy Qur’an introduces the acceptance of the Sainthood of God and his Saints3 as the way of human’s prosperity. Among the main obstacles in this way are Satan and his soldiers who try to drive human out of the Sainthood of God and take him under their own authority and Sainthood. The purpose of this research is the semantic analysis of the concept of Satan’s Sainthood which is mentioned in the Holy Qur’an and people have been warned against it. Since the abundance of Satan’s traps in today’s world has made it easier to accept Satan’s Sainthood, this research, focusing on the Qur’anic verses and narratives, as well as using interpretive sources, attempts to introduce Satan’s features and ways to drive human out of the divine Sainthood, by expressing an analysis of the meaning of Satan’s Sainthood. Being in contrast with God’s Sainthood, being given evil attributes, and paving the way for accepting Sainthood on the part of man, are the most significant features of Satan’s Sainthood. A review of the verses indicates that the term “Sainthood” has a close semantic relationship with the term “adherence” and proves that it is adhering to Satan which leads to his Sainthood over man. The Holy Qur’an has pointed out various ways in which Satan drives human beings out of the God’s Sainthood. The most important ways to deal with Satan’s Sainthood are to get acquainted with Satan’s traps, to trust God, and to seek refuge in the Sainthood of the family of the Prophet (PBUH), which is realized in three components, i.e., cognitive, emotional and behavioral components.
    Keywords: semantic analysis, divine Sainthood, Satan’s Sainthood, features of Satan’sSainthood, solution
  • Seyyed Mahmoud Tayyeb Hosseini, Seddiqeh Fijani Page 73
    Since ancient times, belief in supernatural creatures, including angels, and their role in human life, has existed in various forms, and this belief has always been prone to deviation and error. Among the missions of the Qur’an is to correct the beliefs that have played a role in human’s life. However, the understanding of the Qur’an among the believers in the Qur’an, too, has been subject to superstition, misunderstanding and deviation. In the contemporary era, some Muslim interpreters, under the influence of scientific and technological advancements in the West, turned to a new interpretation of angels, which sometimes seems to expose the spiritual existence of angels to denial. The most important of these interpreters is Rashid Reza. In order to verify Rashid Reza’s views, the present article studies the two issues of the nature and vision of angels comparatively in the two interpretations of Al-Manar and Al-Mizan. Rashid Reza interprets angels as the invisible power and energy existing in the nature of humans and creatures; however, Allameh Tabatabaei, adhering to the appearances of the Qur’anic verses introduces angels as immaterial creatures, which are free from the attributes and requisites of the material life.
    Keywords: angels, Rashid Reza, Al-Manar interpretation, Al-Mizan interpretation, Allameh Tabatabaei
  • Mohtaram Qavi, Maryam Vafajou Page 91
    Worry, anxiety or stress is the most common mental illness of our age, which is referred to as the plague of the new century. Nowadays, human has achieved relative prosperity in life with scientific and technological advancements, and yet, his tranquility is missing. Causes of worry can be examined from three general aspects of insight, tendency and behavior. This article, using the descriptive explanatory method and referring to the Qur’anic verses, narratives and researches by psychologists, seeks to identify the insight factors of worry and express solutions for coping with it. A monotheistic view of the world and faith in resurrection releases human from nothingness and makes his life purposeful. Given the constructive role of catastrophes and disasters in life, one can use them for the growth and evolution of the soul. Turning away from remembrance of God leads to human’s ignorance and occupation with this world. As a result, he gets anxious and distressed with all ups and downs. Belief in destiny and predestination has a noticeable effect on creating hope, exhilaration, activity, and trust in getting rewarded for efforts. Belief in the unseen and the God’s invisible hand is an obstacle to human’s despair and heralds a bright future. The Qur’an has also fought in positive and negative ways, with superstition, which is rooted in human’s ignorance.
    Keywords: worry, insight factors, polytheism, faith, resurrection, destiny andpredestination, disasters, superstitions
  • Mohaddeseh Haghparast Page 117
    According to the Holy Qur’an, Hazrat Adam and Eve are the parents of all mankind upon whose descent onto Earth, it was decided for human to live on Earth. The purpose of conducting this research is to investigate the life of the mother of mankind, Eve, in the Shia and Sunni interpretations, as well as in the narrative sources of these two sects in a descriptive way. The present research, in addition to addressing the discussions of time, place, and the quality of their creation, sin, descent, etc. seeks to express the correct quotes and resolve the doubts in case of disagreement over the verses related to Eve. This study shows that God created Adam out of clay and with part of it created Eve, and that by saying: “created, of like nature, His mate”3 in the Qur’an, God means he created Eve from the same material as Adam. Eve had nothing to do with the temptation of Adam, and Satan tempted both of them; consequently, the narratives that regard Eve as the cause of Adam’s sin are Isra’iliyat who have infiltrated Islamic sources and cannot be trusted.
    Keywords: comparative study, mother of mankind, Eve, Adam, Fariqain’sinterpretations