فهرست مطالب

روانشناسی سلامت - پیاپی 29 (بهار 1398)

فصلنامه روانشناسی سلامت
پیاپی 29 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیرا جلوداری، شیدا سوداگر*، مریم بهرامی هیدجی، بیوک تاجری صفحات 7-24
    مقدمه
    هدف از انجام مطالعه حاضر مقایسه جهت گیری زندگی، کیفیت زندگی و حمایت اجتماعی ادراک شده در افراد مبتلا به لوکمی میلوئیدی و لنفوئیدی حاد است.
    روش
    در این مطالعه 89 بیمار مبتلا به لوکمی حاد در طی مدت 13 ماه به روش نمونه گیری تمام شمار در بیمارستان دکتر شریعتی تهران در سال 1396 انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری داده ها به وسیله سه پرسشنامه جهت گیری زندگی، کیفیت زندگی (sf-36) و حمایت اجتماعی ادراک شده فلمینگ و همکاران انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های بدست آمده، ارزش F برای مولفه های جهت گیری زندگی در سطح 01/0 و برای مولفه های حمایت اجتماعی و کیفیت زندگی در سطح 05/0  معنادار است. به عبارت دقیق تر بیماران مبتلا به لوکمی میلویدی در مقایسه با بیماران مبتلا به کوکمی لنفوئیدی خوش بین تر، از حمایت خانوادگی، کارکرد جسمی، انرژی/ خستگی، کارکرد اجتماعی، درد، سلامت عمومی و بهزیستی هیجانی بالاتری برخوردارند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان دادند  که بین دو گروه مورد مطالعه در بعد خوش بینی جهت گیری زندگی و ابعاد کارکرد جسمی، انرژی/خستگی، کارکرد اجتماعی، درد، سلامت عمومی و بهزیستی هیجانی کیفیت زندگی و حمایت اجتماعی ادراک شده از طرف خانواده تفاوت معنادار وجود داشت و نوع بیماری می تواند در عوامل روانی-اجتماعی موثر باشد از این رو باید مورد تامل قرار گیرند
    کلیدواژگان: جهت گیری زندگی، کیفیت زندگی، حمایت اجتماعی ادراک شده، لوکمی میلوییدی و لنفویدی حاد
  • کیمیا صحراییان*، مهرانگیز پیوسته گر، زهره خسروی، مجتبی حبیبی صفحات 25-51
    مقدمه
    پژوهش حاضر به مقایسه اثربخشی توانبخشی شناختی و درمان ترکیبی توانبخشی شناختی و تنظیم هیجان بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به HIV دارای مشکلات عصب شناختی پرداخت.
    روش
    طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با دو گروه آزمایش بود. 46 بیمار مبتلا به اچ آی وی دارای مشکلات عصب شناختی به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (23 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش اول درمان توان بخشی شناختی آرام و گروه آزمایش دوم علاوه بر درمان توانبخشی شناختی آرام، درمان تنظیم هیجان بر پایه رفتاردرمانی دیالکتیک را نیز دریافت نمود. شرکت کنندگان، فرم کوتاه پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران HIV را در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری کامل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد
    یافته ها
    در مرحله پس آزمون گروه آزمایشی دوم، بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی داشت. در مرحله پیگیری نیز گروه آزمایش دوم نسبت به گروه آزمایش اول بهبودی بیشتری را نشان داد. با این حال، در مرحله پیگیری، هر دو گروه کاهش اندکی در مقایسه با مرحله پس آزمون داشتند
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که درمان ترکیبی توانبخشی شناختی و تنظیم هیجان در بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به HIV دارای مشکلات عصب شناختی از درمان توانبخشی شناختی به تنهایی، موثرتر است.
    کلیدواژگان: بیماران اچ آی وی دارای مشکلات عصب شناختی، توانبخشی شناختی، تنظیم هیجان، کیفیت زندگی
  • شیدا شریفی ساکی*، احمد علیپور، علیرضا آقا یوسفی، محمدرضا محمدی، باقر غباری بناب صفحات 52-67
    مقدمه
    پژوهش حاضر بررسی ارتباط میان شفقت به خود با افسردگی در زنان دارای سرطان پستان با میانجیگری اضطراب مرگ بود.
    روش
    این پژوهش در دسته پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان ها و مرکز پزشکی مهدیه، بیمارستان امام خمینی، بیمارستان فیروزگر و بیمارستان پارس تهران در سال 1396 بود که با استفاده از فرمول کوکران 397 نفر از آنان به صورت در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی بک (2001)، پرسشنامه سبک دلبستگی به خدا روات و کرک پاتریک (2002) و پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (1979) پاسخ دادند و داده های آن با روش معادلات ساختاری و به وسیله نرم افزار آماری smart PLS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد تمام مسیرهای واردشده در مدل حاضر در سطح معنی داری (p>0/01) تائید می گردد. این نتایج بیانگر آن است که هم مسیرهای مستقیم و هم مسیرهای غیرمستقیم با افسردگی تاثیر معنی داری دارد ولی مسیرهایی که به مسیر اضطراب مرگ بر افسردگی نسبت به مسیرهای دیگر اعتبار بیشتری دارد.
    نتیجه گیری
    در شکل گیری افسردگی زنان مبتلا به سرطان پستان عوامل معنوی و روانی ازجمله سبک های دلبستگی به خدا و اضطراب مرگ نقش دارد. این امر دلالت بر کارآمدی متغیرهای معنویت با متغیرهای روان شناختی ازجمله اضطراب و افسردگی دارد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، شفقت به خود، اضطراب مرگ، افسردگی
  • حسین زارع*، رکسانا ساسان نژاد صفحات 68-81
    پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه باورهای فرانگرانی و نشانه های یائسگی با حس انسجام درونی در زنان یائسه 50 تا 55 ساله انجام گرفت. برای انجام این پژوهش 160 زن یائسه 50 تا 55 ساله، به روش نمونه گیری دردسترس از بین زنانی که به متخصصین زنان و زایمان سطح شهر تهران مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. روش این پژوهش توصیفی- همبستگی بود و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های باورهای فرانگرانی ولز (ANTI)، نشانه های یائسگی (MRS) و مقیاس حس انسجام درونی آنتونوسکی استفاده شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره انجام گرفت. همانطور که همبستگی منفی معناداری بین باورهای فرانگرانی با حس انسجام (05/0>P و 290/0-=r) و بین نشانگان یائسگی با حس انسجام (01/0>P و 349/0-=r) وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره حاکی از آن بود که باورهای فرانگرانی و نشانگان یائسگی، حس انسجام درونی را به طور معناداری در جهت منفی پیش بینی می کنند (05/0˂P). یا توجه به نتایج حاصله می توان گفت که زنانی که در سنین یائسگی قرار دارند، به دلیل شرایط سنی شان، با مشکلات جسمی و روانی عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند بنابراین این افراد نیازمند توجه از طرف اعضای خانواده و نظام های سلامت می باشند
    کلیدواژگان: باورهای فرانگرانی، نشانه های یائسگی، حس انسجام درونی، زنان یائسه
  • محمد مهدی پسندیده*، فرانک سالک مهدی صفحات 82-100
    مقدمه
    بیماری های گوارشی یکی از مهم ترین و شایع ترین بیماری های مزمن غیرواگیر است که بار اقتصادی و فشارروانی زیادی را بر جامعه و سیستم بهداشتی و درمانی تحمیل می کند، در این راستا هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه استرس ادراک شده، راهبردهای تنظیم هیجان و انعطاف پذیری شناختی در بیماران دستگاه گوارش و افراد بهنجار بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع علی - مقایسه ای بود و جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران گوارشی مراجعه کننده به مطب های درمانی گوارش شهرستان بندر انزلی دربازه زمانی فروردین و اردیبهشت 1397 و همراهان آنها بود که از میان آنها 184 نفر(92 نفراز بیماران و92 نفر از همراهان آنها) به شیوه در دسترس به عنوان حجم نمونه انتخاب شده و به پرسشنامه های اطلاعات شخصی، استرس ادراک شده ی کوهن و همکاران (1983)، تنطیم هیجان گروس وجان (2003) و انعطاف پذیری شناختی دنیس ووندروال (2010) پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین دوگروه در مولفه های استرس ادراک شده، انعطاف پذیری شناختی و ادراک کنترل پذیری (زیر مقیاس انعطاف پذیری شناختی) تفاوت معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج دست آمده از این مطالعه، توجه به ابعاد روانشناختی مرتبط با بیماری های دستگاه گوارش و به طور ویژه استرس وانعطاف پذیری شناختی از اهمیت بسزایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، انعطاف پذیری شناختی، بیماران دستگاه گوارش، راهبردهای تنظیم هیجان
  • طاهره ثمین*، حسین اخلاقی کوهپایی صفحات 101-118
    مقدمه
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) یکی از بیماری های مزمن است که اختلالات جسمی و روانی در میان این بیماران بسیار شایع است.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی امید به زندگی بر مبنای کیفیت زندگی، استرس ادراک شده و خستگی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش، تمامی اعضای انجمن بیماران مولتیپل اسکلروزیس (MS) در نیمه اول سال 1396 بود که از میان جامعه آماری فوق با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 120 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها عبارت بود از پرسشنامه های امید به زندگی میلر (MHS)، کیفیت زندگی (SF-36)، استرس ادراک شده (PSS) و سنجش چند بعدی خستگی (MFI). داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کیفیت زندگی با امید به زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) رابطه مثبت معنی داری دارد ولی استرس ادراک شده و خستگی با امید به زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) رابطه منفی معنی داری داشتند. همچنین نتایج نشان داد که کیفیت زندگی، استرس ادراک شده و خستگی در مجموع 39% از کل واریانس امید به زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) را تبیین می کنند که در این میان استرس ادراک شده (34/0- Beta=) بیشترین نقش را در پیش بینی امید به زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) داشت و بعد از آن به ترتیب خستگی (22/0- Beta=) و کیفیت زندگی (20/0 Beta=) قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه با تاثیر کیفیت زندگی، استرس ادراک شده و خستگی در امید به زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) پیشنهاد می شود ضمن درمان دارویی برای بهبود وضعیت سلامت روانشناختی و افزایش امید این بیماران، دوره های آموزشی مبتنی بر کیفیت زندگی و مبتنی بر کاهش استرس برای آن ها تشکیل شود.
    کلیدواژگان: امید به زندگی، کیفیت زندگی، استرس ادراک شده، خستگی، مولتیپل اسکلروزیس (MS)
  • رضوان خیراندیش*، ایوب هاشمی، رسول عابدان زاده، روح الله رنجبر صفحات 119-133
    مقدمه
    امروزه بحث سلامت در حوزه های جسمانی و روانشناختی افراد غیر فعال از موضوعات مهم جهانی است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر یک دوره تمرینات پیلاتس بر برخی عوامل روانی و رابطه آن با شاخص توده بدنی زنان چاق غیرفعال شهر اهواز بود.
    روش
    این پژوهش مطالعه ای نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود. 30 نفر از زنان چاق و غیر فعال از مناطق مختلف شهر اهواز به عنوان آزمودنی در تحقیق انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه 40-60 دقیقه در تمرینات منتخب پیلاتس شرکت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی و پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس (DASS21) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری T مستقل، Paired T-test و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین میانگین امتیازات استرس، اضطراب و افسردگی نمونه های پژوهش قبل و بعد از مداخله در گروه تجربی تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین بین شاخص توده بدنی و میزان افسردگی، استرس و اضطراب آنان رابطه مثبت و معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد که احتمالا تمرینات پیلاتس موجب بهبود و پیشگیری مشکلات روانشناختی زنان چاق غیر فعال می گردد.
    کلیدواژگان: تمرین پیلاتس، زنان چاق، عوامل ذهنی، عوامل روانی، غیر فعال
  • مهشید شعبانی*، جواد خلعتبری صفحات 134-152
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر دشواری های تنظیم هیجان و بهزیستی روان شناختی در سندرم پیش از قاعدگی بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه پژوهش کلیه زنان مراجعه کننده به مرکز سلامت دولت آباد در نیمه دوم سال 1396 بود. نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفت. سپس گروه آزمایش در 8 جلسه تحت آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند. جهت گردآوری اطلاعات از فرم کوتاه مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (RSPWB-SF) و پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان (DERS) استفاده شد و داده های حاصل از اجرای پژوهش از طریق تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش دشواری های تنظیم هیجان و مولفه های آن تاثیر معناداری داشت. همچنین آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر افزایش بهزیستی روان شناختی و مولفه های آن تاثیر معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مفید، جهت افزایش بهزیستی روان شناختی و کاهش دشواری تنظیم هیجان زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی بکار رود.
    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، دشواری های تنظیم هیجان، بهزیستی روان شناختی، سندرم پیش از قاعدگی
  • عزت الله قدم پور*، لیلا حیدریانی، فرناز رادمهر صفحات 153-167
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری شناختی و رضایت مندی از زندگی زنان مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر به شیوه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود که بر روی 30 زن مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند، انجام شد. مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد طی 8 جلسه 90 دقیقه ای، هفته ای دو جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد، در حالی که گروه گواه در این مدت هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات، پس آزمون و سه ماه بعد از مداخله، پیگیری بر روی دو گروه آزمایش و گواه انجام شد. تحلیل داده های خام با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی از جمله آنالیز کوواریانس صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش انعطاف پذیری شناختی و رضایت مندی از زندگی(001/0>P) مبتلایان تاثیر معنی داری داشته است. این نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ گردید.
    نتیجه گیری
    باتوجه به تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش انعطاف پذیری شناختی و رضایت مندی از زندگی مبتلایان و تداوم اثر آن، به کارگیری این روش در همه سطوح پیشگیری و درمان مبتلایان به بیماری های جسمی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، انعطاف پذیری شناختی، رضایت مندی از زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • محسن نیازی، سیدسعید حسینی زاده آرانی*، فاطمه یعقوبی، ایوب سخایی، سیده مهدیه امیری دشتی صفحات 168-193
    مقدمه
    امروزه مشکلات روحی و روانی در جوامع مختلف افزایش چشمگیری یافته و انتظار می رود تا سال 2020 اختلالات روانی به  یکی از بزرگ ترین مشکل سلامتی در جهان تبدیل شود. در این زمینه، یکی از عوامل مهم در پیشگیری از مسائل و مشکلات روانی، دین و دین داری است. لذا هدف از پژوهش حاضر، فراتحلیلی برمطالعات وپژوهش های دین داری وسلامت روان درایران می باشد.
    روش
    روش این پژوهش کمی و رویکرد اصلی آن، فراتحلیل می باشد. جامعه آماری این پژوهش، مطالعات به انجام رسیده در قالب انواع مقالات علمی حوزه علوم اجتماعی و در سال های 1380 و نیمه اول دهه نود است که از بین آن ها، 16 مورد با توجه به ملاک های غربالگری گزینش شده اند.
    یافته ها
    بررسی های آماری این پژوهش ها نشان داد که اندازه اثر مطالعات ناهمگن بوده و سوگیری در انتشار مطالعات مورد بررسی با ضریب اطمینان 99 درصد وجود نداشته است. در بعد تحلیلی، ضریب اندازه اثر و نقش تعدیل کنندگی متغیر جنسیت با به کارگیری نسخه دوم نرم افزارCMA مورد ارزیابی قرار گرفتند، نتایج حاصله نشان دادند که اندازه اثر یا ضریب تاثیر دین داری بر سلامت روان معادل 11/. می باشد که برحسب نظام تفسیری کوهن، در حد اندکی ارزیابی می شود. همچنین این ضریب برای مردان (14/.) بالاتر از زنان (07/.) ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    میزان دین داری افراد جامعه در حد کمی می تواند سطح سلامت روان آن ها را تبیین کند.
    کلیدواژگان: پژوهش های دینداری، جنسیت، سلامت روان، فراتحلیل
|
  • Samira Jelodari, Sheida Sodagar *, Maryam Bahrami Hidaji, Boyok Tajeri Pages 7-24
    Objective
    The aim of study is comparison life orientation, life quality and perceived social support in patients with acute lymphocytic and acute myeloid leukemia.
    Method
      this research is retrospective (ex post facto). In this study, data gathered 89 patients selected during 13 months visits to Shariati Hospital in 2017 via census procedure by three questionnaire of life orientation, quality of life (SF-36) and Fleming & et al perceived social support.
    Result
    as the results showed, the value of F for orientation of life was 0.01 and for quality of life and social support 0.05 were meaningful. On the other words, patients with myeloid leukemia are more optimistic in comparison with lymphocytic leukemia patients. myeloid leukemia patients are better in family support, body function, energy, tiredness, social function, pain, general health and emotional wellbeing.
    Conclusion
    Overall, the results showed that there was a significant difference between the two groups in terms of optimism regarding life orientation and dimensions of physical function, energy/ fatigue, social function, pain, general health and emotional well-being of quality of life and perceived social support of the family. And the type of disease can be effective in psychosocial factors, therefore, should be considered.
    Keywords: orientation of life, Quality of Life, perceived social support, acute myeloid leukemia, acute lymphocytic leukemia
  • Kimia Sahraian *, Mehrangiz Peyvastegar, Zohreh Khosravi, Mojtaba Habibi Pages 25-51
    Objective
    The aim of this study is to compare cognitive rehabilitation and mixed treatment of cognitive rehabilitation with emotion regulation on quality of life in patients with HIV-associated Neurocognitive Disorder (HAND).
    Method
    This study was a quasi-experimental research conducted in form of pretest-posttest and follow-up, with two experimental groups. 46 HIV patients that had HIV-associated Neurocognitive Disorder, were selected and were included randomly in two experimental group (n=23). One experimental group administered a cognitive rehabilitation and another experimental group received both cognitive rehabilitation and emotion regulation. Participants completed the WHOQOL-HIV-BREF questionnaire in the pretest, posttest and follow-up assessment. The data were analyzed using ANOVA with repeated measure.
    Result
    The results illustrate that the two groups differed at post-assessment. In particular, the experimental group 2 showed a remarkable improvement in WHOQOL-HIV-BREF. At the follow-up assessment, the experimental group 2 also showed more improvement than experimental group 1. However, there was a slight decrease in follow-up assessment in comparison to the post-assessment in both groups.
    Conclusion
    The results showed that combination therapy of cognitive rehabilitation and emotion regulation is more effective than cognitive rehabilitation alone, in improving the quality of life of HIV patients with neurocognitive disorders (HAND).
    Keywords: HIV patients with neurocognitive disorders (HAND), Cognitive rehabilitation (CR), Emotion regulation (ER), Quality of Life
  • SHEIDA SHARIFI SAKI *, Ahmad Alipor, Alireza Aghayuosefi, Mphammad Reza Mohamadi, Bagher Ghobari Bonab Pages 52-67
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the relationship between self-compassion with depression in women with breast cancer with mediator death anxiety.
    Method
    This research was a descriptive-correlational study. The statistical population included all women with breast cancer referring to hospitals and medical center of Mahdieh, Imam Khomeini Hospital, Firoozgar Hospital and Pars Hospital in 1396. The sample size was 397 people who were selected and responded to Beck Depression Inventory (2001), God Attachment Questionnaire to Rowat and Kirkpatrick (2002) and Templer's Death Anxiety Questionnaire (1979). The data of this study analyzed by structural equation method and using smart PLS software.
    Result
    The results showed that the full inflows in the present model are confirmed at a significant level (p> 0/01). These results suggest that both direct paths and indirect paths have a significant effect on depression, but the paths that are more valid to the path of anxiety of death -> depression than other paths.
    Conclusion
    In the formation of depression in women with breast cancer, mental and spiritual factors such as self-compassion and death anxiety are involved.Their findings implied the strong relation among spirituality values and psychological constructs.
    Keywords: breast cancer, self-compassion, death anxiety, depression
  • Hossein Zare *, Roxana Sasannejad Pages 68-81
    The purpose of the present research was to study the relationship between meta-worry and symptoms of menopause with the sense of coherence among postmenopausal women in the range of 50-55 years old. So, 160 postmenopausal women in the range of 50-55 years old have been selected by available sampling from women who referred to Obstetricians and Gynecologists of Tehran. It was a descriptive-correlation research as well as Wells meta-worry beliefs (ANTI), and symptoms of menopause questionnaire (MRS) and Antonovsky psychological sense of coherence scale were used to obtain data. Data analysis was carried out by Pearson correlation test and multivariate regression. There is negative significant correlation between meta-worry beliefs and sense of coherence (P
    Keywords: meta-worry beliefs, menopause symptoms, sense of psychological coherence, postmenopausal women
  • Mohammad Mehdi Pasandideh *, Faraunak Saulekmahdee Pages 82-100
    Objective
    Gastrointestinal  diseases is  among the  most important and common  chronic non communicable  diseases that imposes a lotof  Economic  and psychological    burden on the society and health  system.  Regarding  this  the aim of present study was  to  compare  perceived  stress , emotion   regulation  strategies and  Cognitive Flexibility in  Gastrointestinal  patients and Normal  individuals.
    Method
    The present study was a comparative study and  Statistical  population in this study includes all Gastrointestinal  patients in the  gastroenterology private clinics  of Bandar Anzali  during  the period of April  & May in 2018 and their fellows that  among Them  ,184  people , 92 patients  &  92  fellows ,were selected in the available sample method and  completed the questionnaire of personal information perceived  stress  of cohen  and et al (1983), the emotion   regulation  strategies of  Gross & john (2003) and Dennis & Vander Wal ( 2010) Cognitive Flexibility responde.
    Results
    The results of multivariate analysis   of variance   showed  that  there was a significant  difference  between the 2  groups in perceived stress components, Cognitive Flexibility & perceived  controllability (subscales of Cognitive Flexibility).
    Conclusion
    Based on the   results of  this  study  , consideration  of related psychological  dimensions.   Gastrointestinal   diseases  especially stress and   Cognitive Flexibility , are of great  importance.
    Keywords: Perceived Stress, Cognitive Flexibility, patients with G.I.S. diseases, emotion regulation strategies
  • Tahereh Samin *, Hossain Akhlaghi Kohpaei Pages 101-118
    Objective
    Multiple Sclerosis (MS) is one of the chronic diseases in which physical and psychological disorders are very common among these patients.
    Aim
    The aim of this study was prediction of life expectancy based on quality of life, perceived stress and fatigue in multiple sclerosis (MS) patients.
    Method
    The method of study was correlation. The statistical population of this study was all members of the Association of Multiple Sclerosis (MS) Patients in the first half of the 1396 year that among the statistical population, 120 people were selected by simple random sampling method. The data gathering tool was questionnaires of Miller Hope Scale (MHS), Quality of Life (SF-36), Quality of Life (SF-36), Product-service systems (PSS) and Multidimensional Fatigue Inventory (MFI). Data were analyzed using statistical tests of correlation coefficient and multiple regression analysis with stepwise method.
    Results
    The results showed that quality of life had a significant positive correlation with the life expectancy of multiple sclerosis (MS) patients, but perceived stress and fatigue had a significant negative relationship with life expectancy in multiple sclerosis (MS) patients. Also the results showed that quality of life, perceived stress and fatigue was explained 39% of the total variance of multiple sclerosis (MS) patients that in the meanwhile, Perceived stress (Beta= - 0.34) had the greatest role in predicting the life expectancy of multiple sclerosis (MS) patients and after that, respectively, were fatigue (Beta= - 0.22) and quality of life (Beta= 0.20).
    Conclusion
    Considering the effect of quality of life, perceived stress and fatigue are suggested in the hope of life in patients with multiple sclerosis (MS), while treating drugs to improve the psychological health and increase their hope, quality education courses based on quality of life and Based on reducing stress for them.
    Keywords: Life Expectancy, Quality of Life, Perceived Stress, Fatigue, Multiple Sclerosis (MS)
  • Rezvan Khairandsh *, Ayoub Hashemi, Rasoul Abedanzadeh, Rouhollah Ranjbar Pages 119-133
    Objective
    Nowadays, the issue of health status in physical and psychological fields in Passive people is getting global attention. The aim of this study was to investigate the effect of Pilates training on some psychological factors and their relation with body mass index of passive obese women in Ahvaz city.
    Method
    This research was a semi-experimental study with pretest-posttest design. For this Purpose, 30 passive obese women from different parts of Ahwaz were selected and randomly divided into experimental and control groups. The experimental group participated in Pilates exercises for eight weeks, three sessions per week and 60-40 minutes each session. The data gathering tools consisted of demographic characteristics  and Depression, Anxiety and Stress (DASS21) questionnaires. Data were analyzed using Independent T -test ,Paired t-test  and Pearson correlation coefficient.
    Results
    results showed that in the experimental group there is a significant difference between the mean scores of stress, anxiety and depression before and after the intervention . Also, there was a significant positive correlation between body mass index and depression, stress and anxiety.
    Conclusion
    in general, The results of this study showed that Pilates training may improve and prevent psychological problems in passive obese Woman.
    Keywords: mental factors, obese women, passive, Pilates training, psychological factors
  • Mahshid Shabani *, Javad Khalatbari Pages 134-152
    Objective
    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based stress reduction training on emotion regulation difficulties and psychological well-being in premenstrual syndrome.
    Method
    The research method is semi-experimental with pre-test-posttest design with control group. The research population consisted of all women referring to Health Center of Dolatabad in the second half of 1396. A sample of 30 subjects was selected through purposeful sampling and randomly divided into two groups (15 subjects) and control (15 subjects). Then, the experimental group was trained by mindfulness-based stress reduction program in 8 sessions. To collect data, a short form reef psychological well-being scale (RSPWB-SF) and an emotional adjustment difficulty questionnaire (DERS) were used. The data were analyzed using covariance analysis and analyzed using SPSS software.
    Results
    : The results showed that mindfulness-based stress reduction had a significant effect on decreasing the emotion regulation difficulties and its components. Also, there was a significant effect on mindfulness-based stress reduction on psychological well-being and its components.
    Conclusion
    The results of this study showed that mindfulness-based stress reduction can be used as a useful intervention method for increasing psychological well-being and decreasing emotion regulation difficulties in women with premenstrual syndrome.
    Keywords: Mindfulness-based stress reduction, Emotion regulation difficulties, Psychological well-being, Premenstrual syndrome
  • Ezatollah Ghadampour *, Leila Heidaryani, Farnaz Radmehr Pages 153-167
    Objective
    The aim on present study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment group therapy on cognitive flexibility and life satisfaction women with multiple sclerosis.
    Method
    The present study design was method experimental included with pretest-posttest and follow-up with control group which was performed on 30 women with multiple sclerosis, who were randomly assigned into two groups of experimental and control group. Intervention acceptance and commitment therapy during 8 sessions, 90-minute, two sessions a week for the experimental group, while control group received no the intervention. After finishing session, posttest and three months after intervention follow-up was administrated to experimental and control group. Analysis of raw data using descriptive and inferential and tests, including analysis of covariance was performed.
    Results
    The results revealed that the acceptance and commitment therapy had a significant positive effect on increase cognitive flexibility and life satisfaction (P<0/001). Findings were also preserved in the follow-up phase.
    Conclusion
    According to the effect of acceptance and commitment therapy on increase cognitive flexibility and life satisfaction in suffering and its effects, application of this method at all levels of prevention and treatment of physical illness seems necessary.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Cognitive Flexibility, Life Satisfaction, Multiple Sclerosis
  • Mohsen Niazi, Seyyed Saeid Hosseini Zadeh Arani *, Fatemeh Yaghoubi, Ayyoub Sakhaei, Seyyedeh Mahdiyeh Amiri Dashti Pages 168-193
    Objective
    Today, psychological problems are rising dramatically in all societies, and it is expected that mental disorders will turn into the world's worst health problem by 2020. In this regard, one of the important factors in the prevention of psychological problems is  religion and religiosity. Therefore, the purpose of this study is to provide a meta-analysis of studies and research on religiosity and mental health in Iran.
    Method
    The method of this research is quantitative and its main approach is meta-analysis. The statistical population of this study was the studies carried out in the form of various scientific articles in the field of social sciences in the years 2001 and the first half of the nineties of which 16 cases were selected according to screening criteria.
    Results
    Statistical studies of these studies showed that the size of the effect of studies was heterogeneous and there was no bias in the publication of the studies under study with a confidence level of 99 percent. In the analytical dimension, the coefficient of effect size and the role of gender variable adjustment were evaluated using the second version of CMA software. The results showed that the size of effect or coefficient of religiosity effect on mental health was equal to 11/0Which according to Cohen's interpretative system, is slightly evaluated. This coefficient was also evaluated for men (14/0) above women (07/0).
    Conclusion
    The level of religiosity of the community at a lower level can explain their mental health level.
    Keywords: Religiosity Studies, Gender, Mental Health, Meta-analysis