فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1398)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمانه قدمپور*، شهرام محمدخانی، جعفر حسنی صفحات 1-12
    مقدمه
    مطالعات انجام شده بر روی افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی و پرخوری عصبی طیف وسیعی از متغیرها را که در این دو اختلال نقش دارند، شناسایی کرده اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تشخیصی مولفه های ترس از ارزیابی مثبت و منفی، کمال گرایی مثبت و منفی و توجه معطوف به خود میان افراد با اختلال بولیمیا، دچار اضطراب اجتماعی و عادی انجام شد.
    روش
    در قالب یک طرح علی مقایسه ای90 نفر(30 نفر مبتلا به پرخوری عصبی، 30 نفر مبتلا به اضطراب اجتماعی، 30 نفر بهنجار) در دامنه سنی 40-20 به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسشنامه های هراس اجتماعی، نگرش خوردن، ترس از ارزیابی مثبت و منفی، کمال گرایی مثبت و منفی و توجه معطوف به خود را تکمیل کردند. داده ها با روش تحلیل تشخیص مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین نمرات گروه بهنجار و پرخوری عصبی در مولفه ی کمال گرایی مثبت بالاتر از گروه اضطراب اجتماعی است و میانگین نمرات گروه اضطراب اجتماعی غیر از کمال گرایی مثبت در بقیه ی مولفه ها از گروه بهنجار و پرخوری عصبی بالاتر است. همچنین نتایج تحلیل تشخیص نشان داد این تفاوت در ترکیبی از متغیرهای پژوهش برحسب اهمیت شان به ترتیب ترس از ارزیابی منفی، کمال گرایی منفی، توجه درونی، ترس از ارزیابی مثبت و توجه بیرونی، سه گروه را از هم متمایز می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت مولفه های ترس از ارزیابی منفی، کمال گرایی منفی، توجه معطوف به خود و ترس از ارزیابی مثبت می تواند وقوع یا عدم وقوع اضطراب اجتماعی و پرخوری عصبی را متمایز کند؛ از این رو مداخلات درمانی باید به این عوامل بپردازند.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، پرخوری عصبی، ارزیابی، کمال گرایی، توجه معطوف به خود
  • فاضل فرنوش، محتبی خدادادی*، شهناز نوحی صفحات 13-25
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر فن آوری واقعیت مجازی و ذهن آگاهی- پذیرش بر خودکارآمدی اجتماعی و نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود .
    روش
    در این پژوهش که با روش نیمه آزمایشی دو گروهی با پیش آزمون و پس آزمون انجام شد، تعداد 30 نفر از مراجعین یکی از کلینیک های مشاوره تهران به صورت در دسترس و بر مبنای مصاحبه اولیه تشخیصی و نقطه برش مقیاس اضطراب اجتماعی، مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی تشخیص داده شدند، انتخاب و با روش انتساب تصادفی در دو گروه 15 نفره گمارش شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس خودکارآمدی برای موقعیت های اجتماعی گودییانو و هربرت و پرسشنامه اضطراب اجتماعی کانور و همکاران بود. نتایج با استفاده از روش تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین گروه درمان مبتنی بر واقعیت مجازی و گروه درمان ذهن آگاهی- پذیرش از نظر خودکارآمدی اجتماعی تفاوت معنادار وجود دارد و درمان ذهن آگاهی-پذیرش اثربخش تر است. دیگر نتایج نشان داد که دو گروه درمان واقعیت مجازی و ذهن آگاهی-پذیرش تفاوت معناداری در اختلال اضطراب اجتماعی ندارند.
    نتیجه گیری
    درمان مبتنی بر واقعیت مجازی و ذهن آگاهی-پذیرش بر خودکارآمدی اجتماعی و اختلال اضطراب اجتماعی اثربخش هستند و می توان از آنها برای درمان اختلال اضطراب اجتماعی استفاده کرد، اما برای افزایش خودکارآمدی اجتماعی درمان ذهن آگاهی- پذیرش مناسب تر است.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر فن آوری واقعیت مجازی، درمان ذهن آگاهی- پذیرش، خودکارآمدی اجتماعی، اختلال اضطراب اجتماعی
  • سید محمد میلاد طباطبایی پور، پرویز صباحی* صفحات 27-36
    مقدمه
    مصرف مواد و درگیری با اثرات  مخرب آن از چالش های بزرگ اکثر جوامع است. گستره این تخریب به حدی است که نه تنها بر خود فرد بلکه بر ارتباطات اجتماعی فرد از دوستان و خانواده تا محل تحصیل و شغل را تحت تاثیر قرار می دهد. ماری جوانا یکی از موادی است که در بین جوانان شایع بوده و نسبت به سیگار و الکل رشد بیشتری در مصرف میان جوانان داشته است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه عملکرد حافظه ی دیداری در افراد وابسته به ماری جوانا با افراد بهنجار انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش حاضر علی- مقایسه ای بود که به روش نمونه گیری در دسترس روی دو گروه افراد وابسته به ماری جوانا و بهنجار انجام شد. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه افراد وابسته به ماری جوانای شهر تهران بودند که در بازه ی زمانی اردیبهشت تا مرداد سال 1396 به مراکز ترک اعتیاد مراجعه می نمودند. نمونه آماری شامل 30نفر وابسته به ماری جوانا و گروه مقایسه شامل 30 نفر از افراد عادی بودند که از میان همراهان مراجعین به مراکز ترک اعتیاد انتخاب شدند و از لحاظ سن، جنس و تحصیلات با گروه افراد وابسته به ماری جوانا همتاسازی شدند. برای سنجش عملکرد حافظه دیداری آزمون تصویر پیچیده ری-استریث مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که افراد وابسته به ماری جوانا مشکلات بیشتری در حافظه ی دیداری داشتند و نمرات پایین تری در هر سه مرحله ی اجرای آزمون نسبت به گروه بهنجار کسب کردند.
    نتیجه گیری
    مصرف منظم ماری جوانا، نقایص و آسیب های شناختی فراوانی در عملکرد حافظه دیداری برای فرد به همراه دارد. می توان در برنامه های توان بخشی که برای بهبود شرایط معتادان و درمان آنها در نظر گرفته می شود به این نوع از نقایص توجه داشت و در صدد طراحی برنامه هایی مناسب برای کاهش آن بود.
    کلیدواژگان: ماری جوانا، وابستگی، حافظه دیداری، اعتیاد
  • سمیه مسرور*، حسن توزنده جانی صفحات 37-48
    مقدمه
    پرخوری عصبی به عنوان عمده ترین اختلال خوردن شناخته شده است. عوامل متعددی در ایجاد این اختلال نقش دارند که از بین این عوامل می توان به حساسیت اضطرابی و تصویر تن این افراد اشاره کرد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر حساسیت اضطرابی و تصویر تن در دانش آموزان دختر مبتلا به پرخوری عصبی انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی (طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل) بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دختران دبیرستانی مبتلا به پرخوری عصبی در شهر نیشابور تشکیل می دادند. نمونه آماری شامل 24 نفر از دانش آموزان دختر دبیرستانی مبتلا به پرخوری عصبی بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تصویر تن مارش و ردماین و مقیاس حساسیت اضطرابی تیلور و کاکس استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون برنامه رفتار درمانی دیالکتیکی به مدت 12 جلسه اجرا شد. در پایان دوره درمان، پس آزمون انجام شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رفتار درمانی دیالکتیکی بر کاهش حساسیت اضطرابی و هم چنین بر تغییر تصویر تن در دانش آموزان دختر مبتلا به پرخوری عصبی موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    رویکرد رفتار درمانی دیالکتیکی مداخله های مربوط به درمان شناختی- رفتاری را که مبتنی بر اصل تغییر می باشند با آموزه ها و فنون شرقی که مبتنی بر اصل پذیرش می باشند در هم آمیخته، برای بهبود نشانه های حساسیت اضطرابی و تصویر تن دختران مبتلا به پرخوری عصبی مفید می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، حساسیت اضطرابی، تصویر تن، پرخوری عصبی
  • زهرا اریسیان، هاجر ترکان *، فریبرز مکاریان صفحات 49-58
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط ساده و چندگانه نظم جویی هیجان، خودکارآمدی درد و ادراک بیماری با بهزیستی روانشناختی در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام گردید.
    روش
    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر اصفهان در بهار 1397 بود. متعاقبا 160 زن مبتلا به سرطان پستان تحت درمان به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های نظم جویی هیجان گراس و جان، پرسشنامه خودکارآمدی درد نیکولاس (PSEQ)، پرسشنامه ادراک بیماری بردبنت و همکاران (IPQ) و مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف (RPWS) بود. به منظور تحلیل داده ها از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی به روش گام به گام  به کمک نرم افزار SPSS-24 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین راهبرد ارزیابی مجدد (20/0)، درک پیامد (16/0)، کنترل شخصی (17/0)، کنترل درمان (16/0) و نمره کل ادراک بیماری (17/0) با بهزیستی روانشناختی زنان مبتلا به سرطان همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از بین متغیر های پژوهش، متغیرهای 1-راهبرد ارزیابی مجدد و 2- درک پیامد بیماری به طور مثبت و معناداری می تواند تغییرات مربوط به بهزیستی روانشناختی زنان مبتلا به سرطان پستان را پیش بینی نماید . این دو متغیر بر روی هم قادر به تبیین 8 درصد از واریانس بهزیستی روانشناختی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که تغییرات در راهبرد ارزیابی مجدد و درک پیامد بیماری با تغییرات در بهزیستی روانشناختی زنان مبتلا به سرطان پستان همراه است. از این رو می توان با شناخت و درک عمیق تر از ویژگی های روان شناختی و باورهای مربوط به بیماری در زنان مبتلا به سرطان پستان، گام هایی را برای افزایش بهزیستی روانشناختی آنان با شرایط جدید برداشت.
    کلیدواژگان: نظم جویی هیجان، خودکارآمدی درد، ادراک بیماری، بهزیستی روانشناختی، سرطان پستان
  • امیر پناه علی*، شروین زنجانی صفحات 59-72
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی یک پروتکل معنادرمانی گروهی بر تاب آوری زنان دارای نشانه های ناگویی هیجانی انجام شد.
    روش
    روش انجام پژوهش نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل زنان آلکسیتایمی مراجعه کننده به مراکز درمانی سطح شهر تبریز در فاصله زمانی 4 ماهه بود. از بین این افراد با بهره گیری از مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو(TAS-20) 24نفر به عنوان نمونه غربال شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل(12 نفره) جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش معنا درمانی قرار گرفتند در حالیکه گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. آزمودنی های هر دو گروه مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون(CD‐RISC) را در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. اطلاعات استخراج شد و  تحلیل کواریانس چند متغیره (مانکوا) مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که معنادرمانی گروهی پس از 10 جلسه، اثر معنی داری بر میانگین نمرات تاب آوری گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون داشته است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش حاضر، معنادرمانی گروهی می تواند یک مداخله اثرگذار مفید برای افزایش تاب آوری زنان آلکسی تایمی باشد و لذا به بالینگران در کار با این بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، ناگویی هیجانی، معنادرمانی گروهی، زنان
  • محمداحسان تقی زاده*، آنیتا باغدا ساریانس، الهه بهاری صفحات 73-81
    مقدمه
    لکنت زبان اختلالی است که تمام ابعاد زندگی فردی و اجتماعی فرد را درگیر می کند و تاثیرات منفی زیادی روی بهداشت روانی و رضایت از زندگی و خود در  افراد دارد. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شبیه سازی ذهنی بر رضایت از زندگی و رضایت از خود افراد دارای لکنت زبان 20 تا 45 ساله شهر تهران بود.
    روش
    در پژوهشی با طرح نیمه آزمایشی با شیوه پیش آزمون، پس آزمون به همراه پیگیری تعداد 30 نفر از افراد مبتلا به لکنت زبان مراجعه  کننده به کلینک های توانبخشی در دامنه سنی20 تا 45 ساله به صورت دردسترس انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. پرسشنامه های  رضایت از زندگی و رضایت از خود و پروتکل درمانی شبیه سازی ذهنی تقی زاده بکار گرفته شد. داده های حاصل از پرسشنامه ها با آزمون آماری تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که درمان به شیوه شبیه سازی ذهن توانسته در گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل، افزایش معناداری در میزان رضایت از خود و رضایت از زندگی  داشته باشد.
    نتیجه گیری
    از درمان شبیه سازی ذهنی می توان برای افزایش رضایت از زندگی و رضایت از خود در اشخاص مبتلا به لکنت زبان بخاطر تاکید آن بر تمارین و فنون روانشناختی مفید  و تمرین دهی ذهن و گفتار استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی ذهنی، رضایت از خود، رضایت از زندگی، لکنت زبان
  • حسین کارشکی، سمیه مهدوی کیا*، غلامرضا خادمی، حسن گلمکانی صفحات 83-92
    مقدمه
    اعتبارسنجی و رواسازی یک مقیاس کارا برای سنجش رفتار جنسی نرمال در کودکان می تواند به ایجاد یک برنامه جامع برای آموزش والدین و روان شناسان کودک کمک کند. پژوهش حاضر باهدف بررسی پایایی وروایی مقیاس رفتار جنسی نرمال در کودکان انجام شد.
    روش
    جامعه آماری مورد نظر از تمامی کودکانی که بین مهر 94 تا بهمن 94 به بیمارستان فوق تخصصی دکتر شیخ مشهد مراجعه کرده بودند. روش نمونه گیری بصورت طبقه ای-سهمیه ای بود و نمونه مورد نظر با توجه به جنس، سن و منطقه از میان کودکان مراجعه کننده به آن مرکز جمع آوری شدند. حجم نمونه با توجه به مطالعات انجام شده در این زمینه و فرمول کوکران برای متغیر پیوسته ، بیش از 200 نمونه برای آزمون سازی ارزیابی شد که برای اطمینان بیشتر تعداد 230 کودک برای شرکت در این پژوهش انتخاب شدند.
    یافته ها
    این پرسشنامه ابزاری مناسب جهت اندازه گیری میزان سلامت جنسی کودکان در جمعیت ایرانی می باشد. همچنین، این مطالعه توان آماری کافی برای تحلیل عاملی را داشت، چرا که حجم نمونه کافی را جهت بررسی رفتار جنسی کودکان انتخاب کرد. آزمون های روایی مقیاس رفتار جنسی نرمال در کودکان نیز نشان دهنده روایی مناسب این پرسشنامه بود. تحلیل عاملی پرسشنامه رفتار نرمال جنسی درکودکان از مدل چهار عاملی شامل مشغله ذهنی با مسائل جنسی، تمایل جنسی، رفتارهای مرتبط با تشفی امیال بدنی و تمایل به خودنمایی در کودکان پیروی می کرد. آلفای کرونباخ برای مقیاس رفتارهای نرمال جنسی در کودکان برابر با 77/0 بود و آلفای کرونباخ هر یک از مولفه ها بین 75/0تا 78/0 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که پرسشنامه رفتار جنسی نرمال در کودکان دارای همسانی درونی بالا است و ابزاری مناسب برای استفاده در تحقیقات جهت بررسی سلامت جنسی کودکان خواهد بود.
    کلیدواژگان: مقیاس رفتار جنسی در کودکان، روایی، پایایی، رفتار جنسی
  • نجمه روشن نژاد، فاطمه بیان فر*، سیاوش طالع پسند صفحات 93-106
    مقدمه
    هدف این پژوهش پیش بینی سازگاری زوج های جوان از طریق ویژگی های شخصیتی،  تمایزیافتگی خود و سرسختی روانشناختی در شهر اهواز  بود.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل کلیه زوج های جوان 20 تا 40 ساله شهر اهواز در سال 1397 بودند که به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کرده بودند و بر طبق آمار شبکه بهداشت شهر اهواز 9374 نفر بودند. نمونه مورد مطالعه 368 نفر (184 زوج) بود که به روش نمونه گیری خوشه ایدومرحله ای انتخاب شدند و  پرسشنامه های شخصیتی نئو مک کرا و کاستا، سازگاری زناشویی گراهام بی اسیانیر، تمایزیافتگی خود دریک و سرسختی کوباسا را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از  آزمون همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل رگرسیون  چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    از ویژگی های شخصیتی نئو: برون گرایی 75/0، وظیفه شناسی 49/0، توافق جویی48/0 ، گشودگی33/0 و روان رنجورخویی 54/0- ؛ از ابعاد تمایزیافتگی خود: جایگاه من 056/0،  واکنش پذیری عاطفی 4/0، و گریز عاطفی19/0- ؛ و از ابعاد سرسختی: کنترل41/0، چالش طلبی42/0 و تعهد 41/0 با سازگاری زناشویی ارتباط داشتند. بررسی رگرسیون بطور معنادار برای برون گرایی، روان رنجورخویی و گشودگی ضرایب بتای 63/0، 112/0- و 07/0 ؛ برای جایگاه من، واکنش پذیری عاطفی، هم آمیختگی و گریز عاطفی ضرایب بتای 59/0 ، 27/0 ، 26/0 و 13/0- ؛ و برای کنترل، چالش طلبی و تعهد نیز ضرایب بتای 26/0 ، 22/0 و  18/0 را نشان داد.
    نتیجه گیری
    می توان گفت زوج هایی که برون گرایی، وظیفه شناسی، توافق جویی و گشودگی بالاتر و روان رنجورخویی پایین تری دارند و از تمایزیافتگی خود و سرسختی روان شناختی بالاتری برخوردارند در زندگی زناشویی خود سازگارتر هستند.
    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، ویژگی های شخصیتی، تمایزیافتگی خود، سرسختی
|
  • S Ghadampour*, Sh Mohammadkhani, J. Hasani _ Pages 1-12
    Introduction
    Research examining social anxiety and bulimia nervosa disorder has shown the role of various variables about them. The goal of current study was to assess the discriminative role of the fear of positive and negative evaluation, positive and negative perfectionism and self-focused attention between bulimia nervosa disorder, social anxiety disorder and normal individuals.
    Method
    Using an expose-facto design, 90 subjects (30 bulimia nervosa, 30 social anxiety and 30 normal individuals) were selected by available sampling method and completed the Social Phobia Inventory (SPIN),  Eating Attitude Test (EAT-26), Fear of Positive  Evaluation Scale (FPES), Fear of Negative Evaluation   Scales(FNES-B), Positive and Negative Perfectionism(PNP) and Self-focused Attention Questionnaire(FAQ). Data were analyzed using a Diagnostic Analysis.
    Results
     The results showed higher mean scores of the positive perfectionism in normal group and bulimia nervosa compared with the mean scores in social anxiety group. The mean scores in the Social Anxiety group in all of the variables except Positive Perfectionism was higher than the normal group and bulimia nervosa as well. Results of the diagnostic analysis showed a compound of significant variables respectively for fear of negative evaluation, negative perfectionism, internal attention, fear of positive evaluation and external attention which make a discrimination among three groups.
    Conclusion
     It could be concluded that the fear of negative evaluation, negative perfectionism, self-focused attention and fear of positive evaluation could distinct occurrence of social anxiety and bulimia nervosa disorders; thus the ttreatment interventions should address these factors.
    Keywords: Social Anxiety, Bulimia Nervosa, Evaluation, Perfectionism, Self-Focused Attention
  • F Farnoush, Mojtaba Khodadadi *, Sh Nouhi Pages 13-25
    Introduction
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of the virtual reality exposure therapy and the mindfulness-acceptance therapy on social self-efficacy and social anxiety symptoms among social anxiety patients.
    Method
    The research method was semi-experimental with pretest-posttest design and statistical population included reffered social anxiety patients to a counseling center in Tehran.The sample consisted of 30 social anxiety patients of a counseling center in Tehran during the summer and Fall 2018 with social anxiety disorder diagnosis based on clinical interview and social phobia inventory (SPIN) cut point which selected through available sampling and then randomly divided to two experimental groups (n=15). Instruments included Gaudiano and Herbert self-efficacy for social situations scale (SESS) and Connor et al. social phobia inventory (SPIN) and data were analyzed by SPSS software.
    Results
    Results showed that the effectiveness of virtual reality exposure therapy and mindfulness-acceptance therapy on social self-efficacy were significantly different and Mindfulness-acceptance therapy was more effective. In social anxiety symptoms two therapies were not different.
    Conclusion
    Virtual reality exposure therapy and mindfulness-acceptance therapy could be useful for social self-efficacy and social anxiety disorder symptoms, but mindfulness-acceptance therapy is more efficient for social self-efficacy.
    Keywords: Vrtual Reality Exposure Therapy, Mindfulness-acceptance Therapy, Social Self-Efficacy, Social Anxiety Disorder Symptoms
  • S.M.M Tabatabaei, Poor, P Sabahi* Pages 27-36
    Introduction
    Drug use and involvement with its harmful effects are major challenges for most societies.The extent of this destruction is so much that it affects not only the individual but also the social relationships of friends, family, education and work. Marijuana is a prevalent drug among young people and its consumption has grown more in youth rather than cigarettes and alcohol. The aim of this study was to compare the visual memory of marijuana dependents to normal individuals.
    Method
    The present study was a causal-comparative study which was performed on two groups of marijuana and normal individuals by available sampling method. The statistical population of this study was all individuals with marijuana consumption in Tehran who referred to addiction treatment centers from May to August 2017. The sample consisted of 30 marijuana users and the group of 30 normal individuals who were selected from adolescent addicts who were matched in terms of age, sex and education with the marijuana group. To test the visual memory function, the Ray-Ostrrieth Complex Figure Test was used.
    Results
    The results showed that marijuana-dependent people had more problems in visual memory and scored lower scores in all three stages of testing compared to the normal group.
    Conclusion
    Regular use of marijuana has many defects and cognitive impairments in the performance of visual memory. These types of defects can be considered in rehabilitation programs intended to improve the conditions of addicts and treat them, and seek to design appropriate programs to reduce them.
    Keywords: Marijuana, Dependency, Visual Memory, Addiction
  • S Masrour*, H. Toozandehjani _ Pages 37-48
    Introduction
    Bulimia is a well- known and major eating disorder. While different factors can lead to this disorder the anxiety sensitivity and body image are two of them. The present study aimed to examine the effectiveness of a Dialectical Behavioral Therapy on anxiety sensitivity and body image in female participants with bulimia nervosa.
    Method
    We used a semi-experimental (pre-test, post-test with nonequivalent Control group) research design. The statistical population of the study consisted of 24 high school females with Bulimia nervosa who were chosen through purposive sampling in Neishabor. To collect the information Fisher Body Image Scale (FBIS) and Anxiety Sensitivity Index (ASI-R) were administered. After pre-test the Dialectical Behavioral Therapy protocol was performed in 12 sessions. For data analysis the Multivariate Analysis of Covariance was applied.
    Results
    The results revealed that DBT could make a difference in the anxiety sensitivity and body image measures in female students with bulimia nervosa at a post-test stage between two groups.
    Conclusion
    The dialectical behavioral therapy can be helpful to improve the anxiety sensitivity and body image in females with bulimia nervosa and is recommended for them  to clinicians.
    Keywords: Dialectical Behavioral Therapy, Anxiety Sensitivity, Body Image, Bulimia Nervosa, Women
  • Z Erisian, H Torkan *, F. Mokarian Pages 49-58
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the multiple relationships between emotional regulation strategies, pain self-efficacy and disease perception with psychological well-being in women with breast cancer in Isfahan city.
    Method
    A descriptive  correlational research design were administered and statistical population included all breast cancer women referred to Isfahan health centers in the Spring 2018. Consequently, 160 breast cancer women were selected by available sampling method and based on inclusion/exclusion criteria. Data collection tools consisted of Gross and John's Emotion Regulation Questionnaires, Nicholas Pain Self-Efficacy Inventory (PSEQ), Bradbent et.al Illness Perception Questionnaire (IPQ) and Reif's Psychological Well-being Questionnaire(RPWS).
    Results
    The results showed that there is a positive and significant correlation between re-evaluation strategy(0/20), understanding the outcomes(0/16), personal control(0/17), treatment control(0/16) and total score of Perception of Disease(0/17) with psychological well-being in women with cancer.The results of a regression analysis showed that among all variables 1- perceived illness outcome and 2- re-appraisal strategy could significantly predict changes in the psychological well-being of breast cancer women. Two variables could explain 8% of the variance of psychological well-being.
    Conclusion
    According to the results, changes in the re-evaluation strategy and understanding the outcomes of the disease are associated with changes in the psychological well-being of women with breast cancer. Therefore, by recognizing and understanding deeper psychological characteristics and beliefs about the disease in women with breast cancer, they can take steps to increase their psychological well-being with new conditions.
    Keywords: Emotional Regulation, Pain Self-efficacy, Illness Perception, psychological Well-being, breast Cancer
  • A Panahali*, Sh Zanjani _ Pages 59-72
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of a Group Logotherapy protocol on resilience in women with Alexithymia symptoms.
    Method
    A semi-experimental design by pretest-posttest with control group were applied. The statistical population included referred Alexithymia women to Tabriz treatment centers during a 4 month interval. Among these a total number of 24 subjects using Toronto Alexithymia Scale- 20  were screened and divided to experimental and control groups (n=12) in a randomly basis. The experimental group received Group Logotherapy for 10 session of 90 minutes, while no intervention made on control group. Subjects of both group were completed Conner & Davidson Resilience Scale (CD‐RISC) in pretest and posttest occasions. The data were extracted and a Multivariable Analysis of Covariance (MANCOVA) administered.
    Results
    The results showed that logotherapy after 10 sessions significantly impact the resilience mean scores in the experimental group rather than control group at posttest stage.
    Conclusion
    According to the findings of the present research, the Group Logotherapy could be a useful intervention to increase resilience of the Alexithymia women and is then recommended to the clinicians in work with these patients..
    Keywords: Resilience, Alexithymia, Group Logotherapy, Women
  • *M.E Taghizadeh*, A Baghda, Sarians, E Bahari _ Pages 73-81
    Introduction
    Stuttering can affect all personal and social aspects of life and negatively influence the mental and emotional health, as well as, life and self satisfaction in people. This research aimed to examine the effectiveness of mental simulation therapy on life satisfaction and self-satisfaction in stutterers aged between 20-45 in Tehran.
    Method
    In a semi-experimental research with pretest-posttest designs along with follow-up tests about 30 stutterers in the age range of 20 to 45 refered to Tehran rehabilitation clinics were selected using available sampling method and were randomly divided into experimental and control groups. The Life-satisfaction and Self-satisfaction Questionnaires, as well as, Taghizadeh’s Mental Simulation Package were applied. The final data were analyzed by an ANCOVA statistical analysis.
    Results
    The results were shown that mental simulation therapy could significantly increase the levels of self-satisfaction and life-satisfaction in the stutterers in the experimental group compared to the control group.
    Conclusion
    Mental simulation therapy can be used to increase self-satisfaction and life- satisfaction in stutterers due to its emphasis on useful psychological practice and techniques and enabling the mind and speech .
    Keywords: Life Satisfaction, Self-Satisfaction, Mental Simulation Therapy, Stuttering
  • H Kareshki, S Mahdavikia*, Gh.R Khademi, H. Golmakani _ Pages 83-92
    Introduction
    The validation of an effective scale in the field of normal sexual behavior in children can create a comprehensive program for educating parents and psychologists to prevent potential problems in this regard. This study aimed to determine the reliability and validity of normal sexual behavior scale in Iranian children.
    Method
    This was a descriptive cross-sectional study in which the validity and reliability of children sexual behavior index (CSBI) were assessed on 230 Iranian children who had referred to Sheikh's Hospital in Mashhad between October to March 2015. Questionnaire was translated into Persian, and under the control of experts, 15 items that were consistant with Iraninan culture and determinant, selected as appropriate items in assessing normal sexual behavior in children. The method of data collection was fieldwork and using the questionnaire completing by the child's parents.
    Results
    According to the data, the items of speaking about sexual issues and the extent of questioning about sexual issues and the child's tendency to touch the adults and the child's tendency to kiss the adults had the highest correlation that was above 50%. This study supported the quadratic model, which evaluated the contents of the questionnaire and each factor was named based on the content. The first factor was named as mental busy with sexual issues, the second factor as sexual desire, the third factor as Self-disciplined, and the fourth factor as tendency to spontaneity. Cronbach's alpha for children normal sexual behavior index was 0.77 and Cronbach's alpha for each of the components was calculated between 0.75 and 0.78.
    Conclusion
    The present study indicated that children normal sexual behavior index has high internal consistency and can be applied as a suitable tool by researches for evaluation of children's sexual health.
    Keywords: Children Sexual Behavior Index, Validity, Reliability, Sexual behavior
  • N Roshannejhad, F Bayanfar*, S Talepasand Pages 93-106
    Introduction
    The aim of this study was to predict marital adjustment among young couples in Ahvaz based on personality traits, differentiation of self and psychological hardiness.
    Method
    Design of this study was descriptive-correlational. Statistical population included all young couples in the age range of 20 to 40 years old in Ahvaz city in 2019. Participants were 368 male and female that were selected by a multistage cluster sampling method among all young couples. Tools were Neo Five Factor Inventory, Differentiation of self-Inventory, Kobasa Hardiness Questionnaire and Graham–Bisspicrrier Marital Adjustment Questionnaire. Data were analyzed using Pearson’s Correlation and Multiple Regression Analysis.      
    Results
    From Neo personality traits: E (0/75), C (0/49), A(0/48), O(0/33) and N(-0/54); from differentiation of self dimensions: I position (0/56), emotional reactivity (0/40), emotional fusion (-0/19) and from  hardiness:  commitment (0/41), challenge (0/42) and control (0/42) were related with marital adjustment. Regression analysis showed significantly Beta coefficients  for E(0/63), N(-0/11), O(0/07), for I position (0/59), emotional reactivity0/27, emotional fusion (0/26), emotional cutoff (-0/13), and for control (0/26), challenge(0/22) and commitment (0/18).
    Conclusion
    It could be concluded that couples who are higher in E, C, A, O and lower in N, and are more differentiated of self and psychological hardiness are more compatible in their marital life.
    Keywords: Maritl Adjastment, Personality Trait, Differentiation of Self, Hardiness