فهرست مطالب

پژوهشنامه بیمه - سال سی و چهارم شماره 1 (بهار 1398)

پژوهشنامه بیمه
سال سی و چهارم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نادر مظلومی، جعفر باباجانی، رضا جعفری* صفحات 1-22
    هدف اصلی این مقاله، تعیین سطحی از سرمایه است که بتواند انتظارات متعارض سهام داران و نهاد ناظر را پاسخ دهد. در این راستا، با استفاده از داده های آماری، ضرایب خسارت دوره زمانی 1370-1396 چهار شرکت بیمه «الف»، «ب»، «ج» و «د» و بر اساس دستورالعمل محاسبه سرمایه الزامی، سرمایه الزامی از منظر ناظر، با استفاده از روش ارزش در معرض ریسک (روش پارامتری واریانس-کوواریانس) و به صورت مدل سازی داخلی محاسبه شده است. سپس، بر اساس شیوه هزینه سرمایه و بر اساس روش کرانه ریسک و هزینه- فایده، سرمایه بهینه هم از دیدگاه بیمه مرکزی و هم از دیدگاه سهام داران، برای شرکتهای بیمه تعیین شد. نتایج حاکی است که سرمایه موجود بهینه برای چهار شرکت بیمه الف، ب، ج و د به ترتیب در حدود 130,069، 35,478، 20,897 و 13,177 میلیارد ریال و نسبت توانگری مالی حداقل و تعادلی به ترتیب در حدود 4/164%، 9/164%، 2/241% و 9/120% برآورد شد تا هم انتظارات سهام داران (بازده سرمایه) و خریداران سهام این شرکتها (هزینه تامین سرمایه الزامی) و هم انتظارات بیمه مرکزی ایران (سرمایه الزامی) به عنوان ناظر بیمه برآورده شود.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، توانگری مالی، کرانه ریسک، هزینه، فایده، سرمایه موجود بهینه
  • محمدرضا چاقمی*، غلامرضا کشاورز حداد، محمد وصال، ابراهیم کاردگر صفحات 23-42
    به موجب ماده 8 آیین نامه شماره 74 بیمه تکمیلی درمان، که شرکتهای بیمه از ابتدای سال 1390 ملزم به اجرای آن شدند، به شرکتهای بیمه گر این امکان داده می شود که از گروه هایی با اعضای کمتر از 50 نفر آزمایش و معاینه پزشکی به عمل آورند و با توجه به پرسشنامه سلامتی یا معاینات انجام شده، از بیمه کردن فرد یا افرادی از بنگاه و یا ارائه پوشش هزینه زایمان و بیماری هایی که سابقه قبلی دارند، خودداری کنند. هدف این تحقیق بررسی تاثیر این ماده بر میزان کژگزینی در بنگاه های کوچک، با استفاده از داده های ثبتی بیمه گذاران درمان گروهی یک شرکت بیمه ای طی سالهای 1390-1395 است. برای بررسی فرضیه تحقیق، که بیان می کند اجرای ماده 8 این آیین نامه باعث کاهش کژگزینی در بنگاه های کوچک می شود، از روش طراحی مطالعه ناپیوستگی رگرسیونی استفاده شده است. نتایج این تحقیق حکایت از این دارند که اجرای این آیین نامه تاثیری بر کاهش کژگزینی در بنگاه های کوچک ندارد. به علاوه، اجرای این آیین نامه باعث ایجاد انگیزه در گروه های بیمه شده برای افزایش تعداد کارکنان متقاضی بیمه شان تا سطح نقطه آستانه (50 نفر) می شود.
    کلیدواژگان: آیین نامه شماره 74 بیمه تکمیلی درمان، بیمه درمان گروهی، کژگزینی، روش طراحی مطالعه ناپیوستگی رگرسیونی
  • علیرضا علی نژاد*، سعید کاشانی فر صفحات 43-64
    در این تحقیق به منظور مدیریت و کنترل ریسک اعتباری مشتریان، از تلفیق دو مدل تحلیل ممیز و تحلیل پوششی داده‏ ها برای تشخیص وجود و یا عدم وجود یک هم پوشانی میان دو گروه به وسیله یک ابرصفحه جداکننده و با فرض وجود مشاهده هریک با  مشخصه مستقل با حضور داده ‏های فازی، مشاهدات به دو رده مشتریان خوش‏ حساب و مشتریان بدحساب دسته ‏بندی شدند. متغیرهای این تحقیق از روش 6C انتخاب و از تعداد 17 شاخص منتخب، با استفاده از روش دلفی، تعداد 8 شاخص تاثیرگذار وارد مدل تحقیق شده است. این شاخص ها برای 83 نفر از مشتریان حقیقی یک شرکت لیزینگ که طی سالهای 1393 و 1394 تسهیلات دریافت کرده‏ اند، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان می ‏دهند که هریک از مشاهدات به طور قطعی در رده مشتریان خوش ‏حساب و مشتریان بدحساب قرار گرفته و با ورود هر مشاهده جدید وضعیت اعتباری آن پیش ‏بینی می ‏شود.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها-تحلیل ممیز، داده های فازی، ریسک اعتباری، امتیازدهی اعتباری
  • هادی رزقی شیرسوار*، مهدیه ولی صفحات 65-84
    بهره گیری از روش های بهبود، ارزیابی، اولویت بندی و کنترل عملکرد، سازمان را در شناخت میزان حصول به اهداف یاری می رسانند. در این پژوهش، برای ارزیابی عملکرد شرکتهای بیمه با بررسی نوشتگان و پیشینه پژوهش، معیارهای موثر بر ارزیابی عملکرد شناسایی و سپس از طریق نظرات خبرگان، 18 معیار مهم غربال و با استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره خاکستری به اولویت بندی شاخصهای عملکردی یک شرکت بیمه ای پرداخته شده است. این تحقیق از لحاظ ماهیت و روش تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی است و شاخصها با روش تحلیل سلسله مراتبی فازی رتبه بندی شده اند. بر اساس نتایج، مقدار میانگین نظرات خبرگان به روش دلفی فازی برای 18 شاخص از 23 شاخص پیشنهادی بالای 7 محاسبه شده، بنابراین می توان گفت 18 شاخص مورد تایید است. همچنین نتایج نشان می دهد که ریسک سرمایه گذاری مهم ترین عامل در ارزیابی عملکرد است و باید در ارزیابی بیشترین وزن را دارا باشد. به طور نسبی، ریسک سرمایه گذاری، هزینه تبلیغات و بازاریابی، و استفاده از فناوری الکترونیک در خدمات صنعت بیمه به ترتیب تاثیرگذارترین عاملها در معیارهای مالی، مشتری، و فرایندهای داخلی و خدمات در ارزیابی عملکرد شرکت بیمه ای است. 
  • احسان سرخوش* صفحات 85-103
    صنعت کشتیرانی در عرصه جهانی از جمله مهم ترین و کارآمدترین حوزه ها تلقی می شود. با توجه به اینکه همواره حوادث مختلف این صنعت را مورد تهدید قرار می دهد لذا بیم خسارات ناشی از این حوادث منجر به اتخاذ شیوه هایی برای جبران این خسارات به ویژه از طریق صنعت بیمه شده است. علی رغم گسترش فعالیتهای صنعت بیمه دریایی هنوز دسته ای از ریسک ها و خطرات وجود دارند که شرکت های بیمه دریایی معمولی به علت پرهزینه بودن این ریسک ها پوششی برای آنها ارائه نمی دهند؛ اما از طرفی رایج بودن این خطرات باعث شده است مالکان کشتی ها خود اقدام به تشکیل کلوپ هایی طرفینی بدون اهداف انتفاعی کنند که بتوانند این خسارات را جبران کرده و تا حد امکان از دارایی های خود حفاظت کنند. امروزه به دلیل کارآمدی این کلوپها و وجود الزامات قانونی و بین المللی، شرکتهای کشتیرانی ناگزیر از تنظیم قرارداد و بهره مندی از خدمات و پوشش های ارائه شده توسط این کلوپ ها هستند. کشور ما نیز به دلیل وجود ناوگان گسترده، میزان تحرک و فعالیت بندرها و موقعیت جغرافیایی خاص از این قاعده مستثنا نبوده است. لذا با توجه به اهمیت این کلوپ ها، در این نوشتار به تحلیل ماهیت، ساختار و ویژگی های آنها می پردازیم که به نظر نگارنده ثبت کلوپ های حمایت و غرامت در قالب موسسه غیرانتفاعی و آنچه در عمل در مورد تنها کلوپ حمایت و غرامت ایرانی رخ داده از لحاظ حقوقی صحیح نیست و قالب صحیحی که کلوپ های حمایت و غرامت می توانند در آن شکل گرفته و اقدام به فعالیت کنند قالب شرکت سهامی است.
  • علیرضا پوراسماعیلی*، عباس برزویی صفحات 105-122
    ممنوع بودن ربا در اقتصاد اسلامی سبب شده تا اقتصاددانان مسلمان برای دوری گزیدن از ربا، نهادهای مالی ویژه ای طراحی و معرفی کنند تا جایگزین نهادهای مالی رایج شود. از جمله این تلاشها طی چهار دهه گذشته در حوزه بیمه بوده است و تلاش شده تا بر اساس مقررات اسلامی مدلی جایگزین بیمه طراحی شود؛ زیرا یکی از مهم ترین ایرادهای اقتصاددانان مسلمان به نهاد بیمه، ربوی بودن آن است. از این رو، صاحب نظران مسلمان برای رفع ایرادات پیش گفته، نهاد جایگزینی معرفی کردند که ریشه در احکام شرعی دارد و بر پایه اصل تعاون استوار است. به باور این صاحب نظران،  نهاد «تکافل» به عنوان بیمه اسلامی می تواند جایگزین بیمه رایج شود. تکافل به هدف همکاری متقابل، تعاون و تقسیم عادلانه سود و زیان میان همه اطراف قرارداد طراحی شده است و تاکنون چندین مدل قراردادی برای این نهاد مالی اسلامی ارائه شده است. دو مدل تکافل مبتنی بر مضاربه و وکالت از جمله مدلهای رایج این نهاد مالی هستند که اصلاحات و تعدیلهایی نیز در آن صورت گرفته است، ولی مدل تکافل مبتنی بر قرارداد ودیعه از جمله مدلهای جدید معرفی شده است که در مقایسه با دو مدل پیشین چندان فراگیر نیست. این نوشتار تلاش دارد تا به بررسی تکافل مبتنی بر قرارداد ودیعه و تطبیق آن با قواعد فقه شیعه بپردازد.
|
  • nader mazlomi, jafar babajani, Reza Jafari* Pages 1-22
    The main purpose of this paper is to determine the amount of capital that can meet the conflicting expectations of both shareholders and the supervisor. In this regard, by using loss ratio data of four insurance companies (A, B, C and D) in period 1370-1396, supervisory capital requirement has calculated in the form of internal modeling, based on capital requirement calculation directive and Value at Risk method (parametric variance-covariance method). Then, based on cost of capital method and risk margin and cost-benefit approaches, optimal capital for insurance companies determined from point of view of both Central Insurance of Islamic Republic of Iran and the shareholders of insurance companies point of view. The findings indicate that the optimal available capital of insurance companies are approximately equal to 130,069, 35,478, 20,897 and 13,177 bilion IRR, respectively. Therefore, minimal and balancing solvency margin ratios were also estimated approximately 164.4%, 164.9%, 241.2% and 120.9% respectively, to meet expectations of both shareholders (capital return) and buyers of shares of these companies (cost of required capital) and Central Insurance of Islamic Republicof Iran (required capital), as the supervisor.
    Keywords: Value at Risk (VaR), Solvency, Risk Margin, Cost-Benefit, Optimal Available Capital
  • mohamadreza chaghomi *, GholamReza Keshavarz Haddad, Mohammad Vesal, Ebrahim Kradgar Pages 23-42
    According to the article (8) of the group supplementary health insurance regulation No. 74, which insurance companies are required to comply with it from the beginning of 2011, insurance companies are allowed to take medical check-up and examination from the small groups with less than 50 members, and with respect to the result of inspections, reject some of the firm’s employees, or not to provide coverage for maternity cost and illnesses that have a previous history. The purpose of this study is to investigate the effect of this regulation on adverse selection in small firms by using group health insurance administrative data during the period of 2011-2016. In order to investigate about the hypothesis of the research, which states that the implementation of the article (8) of this regulation reduces the amount of adverse selection in small firms, we use regression discontinuity design (RDD) method. Results of this study indicate that the implementation of this law has no effect on the reduction of adverse selection in small firms. Furthermore, our findings show that this law motivates insured groups to increase the number of applicants for insurance up to the level of the threshold (50 employees).
    Keywords: Supplementary Health Insurance Regulation No. 74, Group Health Insurance, Adverse Selection, Regression Discontinuity Designs Method
  • alireza alinezhad*, Saeeid Kashanifar Pages 43-64
    In this research, in order to manage and control customers credit risk, a combination of two models, including discriminant analysis and data envelopment analysis, is used to detect the existence or absence of an overlap between the two groups. Using a separator hyperplane and assuming n viewing each one with k independent characteristic with the presence of fuzzy data, observations are categorized into two valid customer groups and invalid customers. Variables of this research are selected using the 6C method and using the Delphi method, among 17 selected indicators, 8 effective indicators are confirmed and entered into the research model. These indicators were used for 83 natural customers of a leasing company that benefited from the company during 2014 until 2016. The results show that each observation is definitely in the valid or invalid customer group and with the arrival of the new observation, its credit status is forecasted
    Keywords: Data Envelopment Analysis-Discriminant Analysis, Fuzzy Data, Credit Risk, Credit Scoring
  • HADI REZGHISHIRSAVAR*, mahdiyeh vali Pages 65-84
    Utilizing the methods of improvement, evaluation, prioritization and performance control, helps the organization to understand the level of achievement of goals. In this study, we have evaluated the performance of insurance companies by reviewing the literature and research history, identifying effective performance measures and then according to the expert opinions, 18 important criteria are selected. Then, using the grey scale decision making method, we prioritized the performance indicators of a company. This research is a descriptive-survey research in terms of the nature and method of the research and the indicators are ranked by fuzzy hierarchy analysis method. According to the results, the average of experts' opinions in the fuzzy Delphi method is 7 for 18 out of 23 proposed indicators which mean that 18 indicators are approved. In addition, the results show that investment risk is the most important factor in performance appraisal and must have the highest weight in the assessment. Investment risk, advertising and marketing expenses and using information technology are the most influential factor within financial, consumer affairs and internal processes and services criteria respectively, for insurance companies’ performance assessment.
    Keywords: Prioritization, Functional Indicators, Grayscale Decision Making
  • ehsan sarkhosh * Pages 85-103
    Maritime industry is considered as one of the most important areas in global arena. Considering the fact that accidents are always threatening this industry, the risk of damages resulting from these incidents has led to the adoption of methods to compensate for these losses, in particular through the insurance industry. Despite the expansion of marine insurance industry, there are still a number of risks that ordinary insurance companies cannot afford to cover them, but the commonality of these risks has caused ship owners to establish some special clubs to be able to compensate for these losses and to protect their assets as much as possible. Nowadays, due to the efficiency of these clubs and legal requirements, shipping companies are forced to benefit from the services provided by these clubs. Islamic Republic of Iran has not been excluded from this rule due to the existence of a large fleet, and the wide activity of ports. Therefore, considering the importance of these clubs, this paper analyzes the nature, and characteristics of P&I Clubs. According to the writer, based on the existing laws, the registered P&I Clubs in the form of a nonprofit organization and what has happened about the only Iranian P & I Club (Kish P&I) is not correct and the right form can be a joint stock company.
    Keywords: Protection, Indemnity Clubs, Maritime Insurance, Mutual Associations, P&I Insurance Structure
  • alireza pouresmaeili *, Abbas Borzoei Pages 105-122
    The prohibition of Riba (interest/usury) in Islamic economics has led Muslim economists to design and introduce special financial institutions in order to avoid riba and to replace common and traditional financial institutions. During past four decades, among such endeavors to address the above objections, Muslim scholars have introduced an alternative insurance rooted in Feqh and based on the principle of co-operation. According to these scholars, traditional insurance can be replaced by Takaaful as an Islamic insurance. Takaaful has been designed to promote mutual cooperation  and fair distribution of profits/losses among all the contracting parties. So far, several contract models have been proposed based on Islamic financial regulations, such as Takaaful based on Wakaalah and Mudaarabah contract with some modifications. However, the new model, Takaaful based on Wadi’ah, is not as prevalent and common as above mentioned contracts. In this paper, an attempt is made to study Takaful based on the Wadi’ah Contract and to compare its regulations and compatibility with Shi'a jurisprudence rules.
    Keywords: Insurance, Takaaful (Takaful), Riba, Wakaalah, Mudaarabah, Wadi’ah contract