فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی معاصر - پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لعیا جنیدی*، محمدصادق تیموری، محمد صقری، رضا عباسیان صفحات 1-31

    امروزه یکی از عوامل بسیار مهم برای جذب سرمایه گذاری های خارجی، حمایت از مالکیت سرمایه گذار خارجی در کشور سرمایه پذیر (میزبان) است. عدم احترام به مالکیت سرمایه گذار خارجی و نگرانی از نقض آن در قالب های مختلف سلب مالکیت، ملی کردن، مصادره و ضبط اموال، همواره بزرگ ترین دغدغه پیش روی حقوق بازرگانی بین المللی بوده است. مقاله حاضر با تبیین جایگاه مالکیت خصوصی، در صدد پاسخ به این سوال است که آیا صیانت از حق مالکیت سرمایه گذاران خارجی در نظام حقوق اسلامی و ایران به عنوان یک قاعده و اصل، مورد شناسایی قرار گرفته است یا خیر. چگونگی صیانت از حق مذکور، ضمن بررسی وجوه اشتراک و افتراق در حقوق ایران و بین الملل به منظور پی بردن به نقاط ضعف یا قوت آن، از اهداف این نوشتار است. یافته های این تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای و به روش توصیفی - تحلیلی نشان می دهد که حق مالکیت خصوصی سرمایه گذاران خارجی، وفق حقوق اسلامی و ایران می تواند مورد احترام کامل قرار گیرد. در این میان، حقوق ایران در ارتباط با راهبردهای صیانت از حق موصوف هم از آموزه های اسلامی بهره برده و هم خود را به موازین حقوق بین الملل نزدیک نموده است؛ به طوری که نقض حق مالکیت خصوصی سرمایه گذاران خارجی، برای دولت سرمایه پذیر مسئولیت آفرین خواهد بود.

    کلیدواژگان: صیانت از مالکیت، سرمایه گذاران خارجی، مالکیت خصوصی
  • غلامرضا حاجی نوری* صفحات 33-55

    تبصره ماده 517 قانون مجازات اسلامی، گفتاری در مسئولیت مدنی مهندسان ذی ربط ساختمان است. اشخاص متعددی که به هم ساخته اند تا سازه ای متناسب با کاربری و کارکرد مورد نظر کارفرما، فراهم سازند. آنان در این فرآیند حساس، مسئول مدنی عملکرد خویش هستند و غفلت آنان، در وظیفه محوله می تواند حوادث غیرقابل جبران به همراه داشته باشد. تبصره صدرالاشاره مقرر می دارد که در صورت انتساب زیان به مهندسان ذیربط، آنان، مسئولیت مدنی جبران خسارات را بر عهده دارند اما اینکه دادرس چگونه و با چه معیاری، چنین انتسابی را تشخیص دهد تا رای صادره مستدل باشد و به چه استدلالی حکم ماده 333 قانون مدنی را نادیده گیرد، سئوالی است که به دنبال پاسخ آن هستیم تا از این طریق دلائل ترجیح مسئولیت مدنی مهندسان ذیربط ساختمان بر مسئولیت مدنی مالک (موضوع ماده 333 قانون مدنی) در این تبصره روشن شود. نوشته پیش رو با تکیه بر برخی آراء و مقررات و گاه با استمداد از دکترین حقوقی، معیارهای سه گانه سلطه مهندسان بر اداره کارگاه، تعهدات به نتیجه مهندسان، به ویژه مهندس مجری و نهایتا معیار ماموریت های قانونی آنان را به عنوان معیارهای مهم در تشخیص رابطه بین حادثه و عملکرد مهندسان ذیربط و دلیل ترجیح مسئولیت آنان بر مالک ساختمان مورد بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: مهندس ساختمان، انتساب، سلطه بر کارگاه، تعهد به نتیجه، وظائف مهندسان
  • مرتضی رحیمی*، سمیه سلیمانی صفحات 57-77

    حق یا حکم بودن اختیار رجوع زوج به زوجه در عده ی طلاق رجعی که در ماده ی 1148 ق.م و منابع فقهی به آن تصریح شده،مورد اختلاف است. برخی آن را «حق» و قابل اسقاط و مصالحه دانسته و گروهی دیگر آن را حکم برشمرده و از همین روی اسقاط آن را ممکن ندانسته اند. اختلاف یاد شده از آن روی است که علاوه بر دشوار بودن تشخیص مصادیق حکم و حق در مواردی، هر دو توسط شارع بیان شده اند. با وجود نقدهای وارده بر برخی از معیارهای تشخیص حق و حکم، از جمله قابلیت نقل، انتقال، اسقاط و عدم آنها، بررسی ادله حق و حکم، بهترین راه برای تمیز حق و حکم است، از همین رو حکم بودن اختیار رجوع زوج با معیارهای مزبور، به ویژه ادله آن، از جمله آیات و روایات قابل اثبات است. برخی از قائلان هر دو دیدگاه، اسقاط آن را با شرط و صلح ممکن دانسته با این حال به جواز رجوع زوج باور دارند. در این صورت اختلاف مذکور ثمره نزاعی نخواهد داشت. در پاره ای موارد، از جمله اختیار رجوع زوج در ماده ی 1148ق، به گونه ی مجاز از حکم به حق تعبیر شده، همچنین برخی از فقهاء، از جمله امام خمینی-ره- گرچه بارها به حکم بودن اختیار رجوع زوج تصریح نموده اند، اما گاهی از اختیار مزبور به حق تعبیر کرده اند.

    کلیدواژگان: حق، حکم، رجوع، طلاق رجعی
  • سید محمد صدری*، محمدرضا نبی زاده اربابی، محمدیار ارشدی، حیدر امیرپور صفحات 81-99

    ارث یکی از اسباب تملک ازنظر شریعت اسلامی وبالتبع قانون مدنی ایران شمرده شده است. میراث زوجه از ترکه زوج درفقه امامیه، واجد ویژگی خاصی است. این ویژگی محصول تبعیت پیروان مذهب امامیه از روایات منتسب به امامان معصوم (ع) خود می باشد. براین اساس، زوجه به میزان حصه خود ازتمامی اموال وترکه زوج، سهم نبرده ومتمتع نمی گردد. اهم تعلیل محرومیت زوجه از ارث عقار واموال غیر منقول این چنین بیان شده که ممکن است زوجه پس از تحصیل سهم الارث خود از اراضی، ازدواج مجدد نموده و موجب ورود و مداخله بیگانه ای (زوج جدید) در بین وراث شود وسبب تضرر وراث مزبور گردد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که پاره ای از احکام مستند به روایات امامان معصوم برخواسته از موقعیت های خاص زمانی ومکانی بوده است که اینک مقتضیات زمانی موجبات جدیدی باعث شده که براساس آن زوجه خواهدتوانست ازتمامی ماترک زوج ارث ببرد.

    کلیدواژگان: میراث زوجه، تحولات اجتماعی، زمان و مکان
  • ابراهیم عبدی پور فرد*، عبدالرضا پرهیزگار صفحات 101-122

    در حقوق قرارداها نظریه اعتماد در جهت عکس نظریه اراده قرار می گیرد و بر اساس آن، در بسیاری موارد مبنای تعهد و مسئولیت شخص، نه اراده او، بلکه اعتماد معقول طرف مقابل به رابطه حقوقی ایجادشده است. مساله اصلی این مقاله تاثیر نظریه اعتماد بر قواعد نمایندگی بویژه راه حل های نظام های حقوقی در موارد نمایندگی افشاء نشده، تظاهر به نمایندگی و نمایندگی یا اختیار ظاهری است. نظریه اعتماد بر لزوم برآورده شدن انتظارات مشروع اشخاص تاکید می کند تا از بروز رفتارهای فرصت طلبانه جلوگیری شود و ثبات، امنیت و کارآمدی در روابط حقوقی ناشی از نمایندگی امکان پذیر گردد.نتایج این پژوهش نشان می دهد که برخی نظام های حقوقی برپایه قاعده یا نظریه اعتماد راه حل هایی ارائه کرده اند تا اشخاص نتوانند بدون تحمل مسئولیت، به ظاهر به نام خود و در واقع به نیابت از دیگری قرارداد بسته و به همین بهانه از ایفای تعهداتی که به گردن گرفته اند، شانه خالی کنند. یا در جهت عکس، با تظاهر به داشتن سمتی که واقعیت ندارد، خود را نماینده دیگری جلوه داده و بی آنکه پروای پای بندی داشته باشند، دیگران را به بستن قراردادی بی اعتبار تشویق نمایند. همچنین، در مواردی که شخص زمینه ای فراهم می آورد تا دیگران به ثالثی به عنوان نماینده او اعتماد کرده و بر همین اساس به انعقاد قرارداد با نماینده ظاهری ترغیب شوند، ملتزم به آثار و نتایج عمل حقوقی او باشد. در حقوق ایران، قواعد نمایندگی در خصوص وکیلی که به نام خود معامله می کند، به نظریه اعتماد نزدیک می شود و در مواردی همانند شرکت های سهامی برمبنای اختیار ظاهری، مدیران شرکت را به اعمال حقوقی ملتزم می داند.

    کلیدواژگان: نظریه اراده، نظریه اعتماد، نمایندگی، اختیار ظاهری، تظاهر به نمایندگی
  • مختار نعم* صفحات 123-156

    بین حقوقدانان غرب این باور شهرت دارد که اصل آزادی قرارادی همان تبلور اصل بنیادین و فلسفی استقلال (حاکمیت) اراده در عالم حقوق است. این باور مشهور در معرض انتقادهای قابل توجهی قرارگرفته است. برخی از این انتقادها اصطیاد اصل آزادی قراردادی از اصل فلسفی استقلال اراده را انکار می کنند. بعضی از انتقادها نیز فقدان جایگاه آزادی قراردادی در بین اصول عدالت را مطرح می کنند. ولی برخی دیگر از منتقدین علی رغم اذعان به ضرورت آزادی قراردادی، اندرون آن را هدف می گیرند که آوردهای مفید ندارد و ناچار باید مفادی درخور بر آن تزریق شود تا بتواند در خدمت خیر و رفاه و عدالت اجتماعی باشد. در این مقاله می خواهیم این انتقادها را مرور کنیم. این انتقادها اگر جدی گرفته شوند، می توانند ما را به این نتیجه سوق دهند که مداخله مصلحت آمیز قانون در آزادی قراردادی الزاما به معنی انکار اصل طبیعی و اساسی استقلال اراده نیست.

    کلیدواژگان: آزادی قراردادی، استقلال اراده، اصول عدالت، خیرمطلق، کارامدی پارتو
  • سید محمدجواد ساداتی، رحیم نوبهار* صفحات 157-183

    بر پایه ی تصور متعارف، دگرگونی های بنیادین در ساختار سیاسی جوامع و به ویژه انقلاب ها، زمینه را برای گرایش به واکنش های کیفری سخت گیرانه فراهم می آورد. بهره گیری از این شدت عمل کیفری اغلب به مثابه ی عاملی برای حراست از دستاوردهای انقلاب پنداشته می شود. گرایش به مجازات های شدید در ایران پس از انقلاب اسلامی نیز اغلب، از زاویه ی نگاه پیش گفته تحلیل شده است. بر این اساس، الگوی قدرتی که انقلاب اسلامی موجب پدیداری آن شد، زمینه ساز تولد شکل خاصی از واکنش های کیفری گردید. با این حال، عملکردهای قدرت نیز در ساختاری از نیروهای اجتماعی شکل می گیرد که مهمترین آنها چارچوب های هنجاری وجدان جمعی است. این فشار هنجاری وجدان جمعی است که گاه عملکردهای قدرت را در زمینه های گوناگون در مسیری خاص هدایت می کند. نظام واکنش های کیفری نیز از این قاعده مستثنی نیست. بدین ترتیب، گاه قدرت زیر تاثیر فشار هنجاری وجدان جمعی، عملکردهای کیفری خود را جهت دهی می کند. گرایش قدرت سنت گرای مذهبی به واکنش های کیفری شدید و سخت گیرانه در دهه ی نخستین انقلاب اسلامی در ایران را نمی توان به صورت مطلق انعکاسی از عناصر گفتمانی قدرت دانست. در این باره باید به نقش دیگر عوامل از جمله فشار هنجاری وجدان جمعی نیز توجه داشت.

    کلیدواژگان: گفتمان های قدرت، واکنش های کیفری سخت گیرانه، فشار هنجاری، گفتمان جنگ علیه دشمن، جامعه ی تک ساختی
|
  • Laaya Joneydi *, MohammadSadegh Teimoori, Mohammad Saghari, Reza Abbasian Pages 1-31

    Today, one of the most important factors for attracting foreign investments is protecting the ownership of the foreign investor in the host country. The lack of respect for the foreign investor's ownership and the fear of violating it in various forms of expropriation, nationalization, confiscation and seizure of property has been the biggest concern for international commercial law. The present article, by explaining the status of private property, seeks to answer the question of whether the protection of the right to own foreign investors in the Islamic and Iranian legal system has been identified as a rule and principle. It is also desirable to know how to protect this right, while investigating the issues of sharing and differentiating in Iranian and international law in order to find out its weaknesses or strengths. The findings of this research, through library and analytical descriptive studies, show that the private property rights of foreign investors, in accordance with Islamic and Iranian law, can be fully respected. Meanwhile, Iran's law in relation to the strategies of protecting the rights have benefited both from Islamic teachings and has brought it closer to international law, So that the violation of the private property right of foreign investors will have a responsibility for the government.

    Keywords: Protect of Ownership, Foreign Investors, Private ownership
  • GholamReza Hajinoori * Pages 33-55

    Article 517 of Islamic Penal Code provides details of civil liabilities and responsibilities of the construction Engineers, who collaborate in devising processes to satisfy employer’s requirement. The construction engineers need to be liable for their actions since their negligence could lead to irrecoverable damages. In this sensitive process, engineers are responsible for their actions and their negligence in their responsibilities can lead to painful and irreparable damages. The above article stipulates that, in case of charge of damages to responsible engineers, they shall be culpable for civil liability. But, on how and on what measures does the court decides such a charge in order to make a reasoned verdict without ignoring the 333 civil law is the question we are in search of an answer. This is the question of our paper and so its answer can justify preferring of Engineer liability to owner liability. In this paper, we relying on some jurisprudents and regulations and sometimes with referring to scientists comments that present criteria for elimination of some ambiguities in these areas .These criterions are: Domination of Engineers to building workshop, Engineers’ obligation to result and Legal obligation of Engineers as to important criterias in determining of causation link between building accidents and engineers behaviors.

    Keywords: Construction Engineer, Attribution, Domination on Workshop, Obligation to Result, Engineers' Duties
  • Morteza Rahimi *, Somayyeh Soleimani Pages 57-77

    The right and/or the verdict of option for the husband toward his spouse in revocable divorce is identified in article 1148 of the Civil law and legal sources and is the source of dispute. Some jurisdictions know it as “right” which can be scrapped and reconciled and others define it as verdict that cannot be scrapped. This dispute is originated due the fact that distinction between the right and verdict is difficult while both have been expressed by the legislator. Despite the criticism leveled against some of the diagnostic criteria of the right and verdict such as transmissivity and scrapping and their deficiencies, but investigating the causes of right and verdict is still the best way of diagnosis. Accordingly, the verdict of option in revocable divorce for the husband with abovementioned standards, specially the causes, can be proved via verses and hadiths. The ability of scrapping of the option in revocable divorce for the husband and also the permit of reversion of the husband to the wife despite of scrapping in his option can be extended whether it is a right or verdict. Therefore, proponents of both views contemplate it as a possible decision to scrap it with peace and with the permit of revocation. Consequently, this conflict has no result. Also, although some jurisconsults such as Imam Khomeini has asserted that the option for the husband toward his spouse in revocable divorce is a verdict, in some other cases they have regarded it as a right.

    Keywords: Right, verdict, reversion, peace, scrapping
  • Mohammad Sadri *, MohammadReza Nabizadeh Arbabi, Mohammadyar Arshadi, Heydar Amir Pour Pages 81-99

    The wife of the couple in the Imamiya has a special attribute. This feature is the product of following the followers of the Imam's religion from the narrations attributed to their infallible imams. Accordingly, the wife does not contribute to the amount of her property of all the property and the couple. The significance of the deprivation of the wife from the inheritance of the real estate and immovable property has been stated that the wife may, after studying, resign her land share, and reciprocate the entry and intercourse (new couples) among the heirs, and the prejudice to the inheritance. The findings of this research suggest that some of the documented narratives of the infallible Imams have been based on specific times and circumstances that nowadays the demands of the time have led to a new cause, according to which the wife could inherit all of the couple's domicile. The current and existing requirements for social, cultural, political, educational, research, and economic empowerment of women in the Islamic society of Iran include a change in the standards of their related sentences, and will change the sentences by changing the criteria. Among the changes in the rules of the judgments about women, it is understood that the quality of the heritage of the wife is a matter of quality. On this basis, the quality of the wife's inheritance, like the legacy, is to be eliminated and the current deprivation of the wife should be eliminated. So that the wife inherits all the property and the couple. Such an attitude would agree with the appearances of the Holy Qur'an.

  • Ebrahim Abdipour*, AbdalReza Parhizgar Pages 101-122

    The rules of Iranian civil law in relation with agency are in a manner that have lessened the efficiency of this legal mechanism and have extremely loosen the validity and stability of the contracts based upon agencies. Putting too much recognizance on Will Theory and being satisfied by its inevitable results lead to these lacks. It is not always easy to legitimize the situation in which people, without being responsible, can apparently under their own names and actually on the behalf of someone else make a contract and based on such an excuse flinch their commitments orpretend to have a position they do not have and introduce themselves recklessly the agents of other people and encourage others to make unreliable contracts. Moreover, according to the results of the contact, it is not easily legitimizing to exonerate someone who prepared the bases through which other people trust a third person as an agent and based on this fact, they are encouraged to make a contract with a Apparent agent. This is also a subsequent of too much recognizance on Will Theory. On the contrary, Reliance Theory, concentrating on the necessity of satisfying the legal expectations of people, prevents the opportunistic behaviors and provide a logical and reasonable base in a way that while avoiding the lacks of Free Will Theory, make stability, efficiency and security avaiable in agency relations.

    Keywords: Will Theory, Reliance Theory, Undisclosed Agency, Apparent Authority, Nominal Agency
  • Mokhtar Naem Pages 123-156

    It has got the common belief of western lawyers that the principle of the freedom of contract is the very realization of fundamental and philosophical principle : "Autonomy of Will" in legal world. This famous belief has however posed itself on considerable critics, some of which has denied the derivation of the freedom of contract from the principle: "Autonomy of Will". Some others doubted the importance of the freedom of contract for the principles of justice. Some others have notwithstanding admitting the very necessity of the freedom of contract, hesitated its inside for not being utile and must inevitably inject a suitable content for it in order to serve as a good, welfare and social justice. This article is to review these critics whose taking seriously, will lead us not necessarily to construe law's policy-based intervention in the freedom of contract as the denial of natural and constitutional principle: "Autonomy of Will".

    Keywords: Freedom of Contract, Autonomy of Will, Principles of Justice, Absolute Good, Pareto Efficiency
  • Seyyed MohammadJavad Sadati, Rahim Nobahar Pages 157-183

    According to the common opinion, fundamental developments in political structures and particularly revolutions result in a violent criminal policy. The use of this harsh policy is often a means of protecting the achievements and values of revolutions. The Inclination to harsh punishments in Islamic Republic of Iran after the Islamic revolution is often analyzed from this point of view. However, the functions of power often actualize and emerge in a structure of social powers, the most important element of which is the normative frameworks of communal conscience. It was the normative pressure of common conscience that shaped and guided the functions of power in different fields including the systems of criminal sanctions. The tendency of traditional religious power to harsh punishments in the first decade of the Islamic revolution was not simply a reflection of the discursive elements of power. Rather, the normative pressure of the common conscience also played a vital role in adopting a harsh criminal system. It was a change and development in this social discourse, which later provided a background for a less punitive system and resulted in a gradual turn to a less harsh penal policy.

    Keywords: Iran, Islamic revolution, harsh punishments, public conscience, criminal policy