فهرست مطالب

مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، خرداد1398)

نشریه مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، خرداد1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طیبه امیری، هادی بیگی حیدرلو* صفحات 1-11
    تخریب اراضی جنگلی توسط آتش دارای اثرات محیط زیستی و اجتماعی-اقتصادی فراوانی است و موجب اختلال در تعادل اکولوژیک این اکوسیستم ها می شود. کشف سریع آتش سوزی با استفاده از دکل های دیده بانی به منظور کاهش اثرات تخریبی در جنگل ها بسیار ضروری است. از این رو، هدف این پژوهش شناسایی مناطق مناسب و بهینه استقرار دکل های دیده بانی با استفاده از نقشه ارتفاع در بخشی از جنگل های شهرستان سردشت با مساحتی در حدود 27 هزار هکتار است. در این پژوهش، به منظور ارائه پراکنش یکنواختی از دکل های دیده بانی در کل منطقه، از روش نمونه برداری سیستماتیک مونه بندی نامنظم و دو شبکه مربعی با ابعاد 5/7 و 10 کیلومتری استفاده شد. همچنین برای دسترسی مناسب دیده بان به دکل، لایه بافر جاده های منطقه به اندازه های 250 و 500 متری تولید شد و پس از استخراج لایه یال ها و خط الراس های مرتفع در این بافرها با استفاده از نقشه ارتفاع منطقه و در هر شبکه مربعی که در کاربری های کشاورزی و مسکونی قرار نگرفته باشد انتخاب شدند. در نهایت نقاط انتخابی در هر شبکه مربعی به عنوان محل مناسب برای استقرار دکل دیده بانی انتخاب شد و آنالیز قابلیت دید (Visibility) (با استفاده از اکستنشن Visibility در نرم افزار ArcGIS 10.5) برای این نقاط نشان داد به ترتیب 10/54 و 14/58 درصد از سطح کل منطقه توسط نقاط انتخاب شده در شبکه 5/7 کیلومتری و 46/47 و 17/54 درصد از سطح کل منطقه توسط نقاط انتخاب شده در شبکه 10 کیلومتری در بافرهای 250 و 500 متری جاده تحت پوشش قرار گرفته است. با توجه به صحت مناسب نقشه های تولیدی، نتایج این پژوهش می تواند به برنامه ریزی و مدیریت سیستم کشف و شناسایی سریع آتش سوزی و نحوه استفاده از GIS برای بهینه سازی منابع و اثربخشی شناسایی سریع آتش در مناطق مختلف کشور کمک کند.
    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگل، ارتفاع، سامانه اطلاعات جغرافیایی، سردشت، قابلیت دید
  • آرش دشتبازی*، روح الله عمادی، حمیدرضا نانکلی صفحات 13-26
    منطقه فرورانشی مکران از دیدگاه زمین ساخت و لرزه خیزی مورد توجه محققان می باشد. زمین ساخت مکران به دو قسمت غربی در ایران و شرقی در پاکستان تقسیم می شود. بزرگترین زلزله نیم قرن اخیر در منطقه مکران با بزرگای 7.8 در سال 1392 در نزدیکی شهر گشت از توابع سراوان، رخ داد. وقوع این زلزله نشان دهنده قفل شدگی در مرز مکران غربی و مکران شرقی می باشد. اما همچنان احتمال وجود لرزه های خاموش در این منطقه وجود دارد. تعیین بردارهای جابجایی ایستگاه های دائمی GPS اهمیت ویژه ای در ساختار شناسی رفتاری مکران دارد. در این پژوهش، به منظور تعیین بردار های جابجایی هم لرزه زلزله مذکور، مشاهدات ایستگاه های دائمی GPS به نام های سراوان، گلمورتی، زابل و فهرج، در محدوده زمانی وقوع زلزله اخذ، پردازش و تحلیل گردید. با هدف تقریب بهتر و تقارن در مدل ریاضی برازش شده، یک بازه 11ماهه در نظر گرفته شد که این زلزله در میانه بازه قرار داشت. همچنین از نرم افزار گامیت برای پردازش داده ها استفاده گردید. با توجه به مقادیر باقیمانده ها و تحلیل های بصری در ایستگاه ها ، برازش چند جمله ای درجه 5 برای دو بازه زمانی قبل و بعد از زلزله پیشنهاد گردید. طبق نتایج بدست آمده، بیشترین تغییرات مدل شده در مولفه شمالی جنوبی مربوط به ایستگاه گلمورتی با 9.13- میلی متر، در مولفه شرقی غربی مربوط به ایستگاه سراوان با 19.58- میلی متر و در مولفه ارتفاعی مربوط به ایستگاه فهرج با 24.56 میلی متر می باشد. بیشترین جابجایی بردارهای برآیند جابجایی واقعی هم لرزه، 55.78 میلی متر برای ایستگاه سراوان و سپس به ترتیب ایستگاه گلمورتی 3.03 میلی متر و ایستگاه زابل 2.70 میلی متر و ایستگاه فهرج 1.19 میلی متر می باشند. تغییرات در مولفه های مسطحاتی و ارتفاعی، تابعی از مکانیسم گسل، عمق قفل شدگی و فواصل نقاط از گسل می باشند.
    کلیدواژگان: ایستگاه دائمی GPS، فرورانش، زلزله سراوان، میدان جابجایی، مکران، هم لرزه
  • وحید احمدی* صفحات 27-37
    آتش سوزی جنگل باعث نابودی جنگل ها به عنوان بخش مهمی از محیط زیست بشر، آلودگی هوا و از بین رفتن ثروت ها و امکانات بسیاری می شود و جان انسان های ساکن در مجاورت جنگل را با مخاطرات جدی مواجه می سازد. از مصادیق بحران های طبیعی است و مقابله با آن مدیریت بحران به شمار می رود. شناسایی عوامل موثر در وقوع آتش سوزی و پهنه بندی ریسک آن یکی از ابزارهای اساسی جهت دستیابی به راهکارهای کنترل و مقابله با آتش سوزی است. کاربردهای GIS و سنجش از دور در این حوزه متفاوت و متنوع است و از این میان کاربرد در تعیین میزان ریسک آتش سوزی نقاط مختلف، شبیه سازی آتش سوزی و مدیریت منابع و امکانات در زمان آتش سوزی جنگل، از جمله موثرترین آن ها به شمار می روند. در اجرای این تحقیق لایه های اطلاعاتی مورد نیاز از قبیل شیب، جهت شیب و پوشش گیاهی موجود به عنوان عوامل تاثیرگذار بر روند رشد و گسترش آتش سوزی تهیه و در مدل طراحی شده قرار گرفته اند. در نتایج به دست آمده از تحقیق مشاهده می گردد که با توجه به روند کاهشی پوشش گیاهی در طول سالیان مورد بررسی و همچنین کاهش تراکم آن در سطح منطقه، ریسک آتش سوزی در در طول این مدت نیز متناظر با آن، روند کاهشی از خود نشان داده است. در این تحقیق نقشه ریسک آتش سوزی منطقه حفاظت شده بیوره واقع در استان ایلام تهیه شده است. بنابراین تلفیق نقشه نواحی دارای ریسک بالای آتش سوزی و واحدها می تواند راهنمای مفیدی برای مدیریت آتش سوزی جنگل در سطح منطقه ایفای نقش نماید.

    آتش سوزی جنگل باعث نابودی جنگل ها به عنوان بخش مهمی از محیط زیست بشر، آلودگی هوا و از بین رفتن ثروت ها و امکانات بسیاری می شود و جان انسان های ساکن در مجاورت جنگل را با مخاطرات جدی مواجه می سازد. از مصادیق بحران های طبیعی است و مقابله با آن مدیریت بحران به شمار می رود. شناسایی عوامل موثر در وقوع آتش سوزی و پهنه بندی ریسک آن یکی از ابزارهای اساسی جهت دستیابی به راهکارهای کنترل و مقابله با آتش سوزی است. کاربردهای GIS و سنجش از دور در این حوزه متفاوت و متنوع است و از این میان کاربرد در تعیین میزان ریسک آتش سوزی نقاط مختلف، شبیه سازی آتش سوزی و مدیریت منابع و امکانات در زمان آتش سوزی جنگل، از جمله ی موثرترین آن ها به شمار می روند. در اجرای این تحقیق لایه های اطلاعاتی مورد نیاز از قبیل شیب، جهت شیب و پوشش گیاهی موجود به عنوان عوامل تاثیرگذار بر روند رشد و گسترش آتش سوزی تهیه و در مدل طراحی شده قرار گرفته اند. در نتایج به دست آمده از تحقیق مشاهده می گردد که با توجه به روند کاهشی پوشش گیاهی در طول سالیان مورد بررسی و همچنین کاهش تراکم آن در سطح منطقه، ریسک آتش سوزی در در طول این مدت نیز متناظر با آن روند کاهشی از خود نشان داده است. در این تحقیق نقشه ی ریسک آتش سوزی منطقه حفاظت شده بیوره واقع در استان ایلام تهیه شده است. بنابراین تلفیق نقشه ی نواحی دارای ریسک بالای آتش سوزی و واحدها می تواند راهنمای مفیدی برای مدیریت آتش سوزی جنگلدر سطح منطقه ایفای نقش نماید.
    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگل، تحلیل سلسله مراتبی، سنجش از دور و سامانه اطلاعات مکانی، نقشه ریسک آتش سوزی، مدیریت بحران
  • وحید احمدی*، پریسا بهارلو صفحات 39-50
    زباله های الکترونیکی از وسایل پرمصرف در دنیای مدرن امروز محسوب می شوند که شامل کامپیوترها، مانیتورها، موبایل، تلویزیون و... فرسوده می باشند و به سرعت در حال افزایش هستند. بسیاری از قطعات مورد استفاده در تجهیزات الکترونیکی دارای عناصر آلوده کننده محیط زیست همچون کادمیوم، سرب و روی هستند. استان قم نیز از این مسئله مستثنا نبوده و به دلیل تولید بالای این نوع زباله ها و محدودیت در تعیین محل جمع آوری و دفن این زباله ها، از مشکلات مهم این استان می باشد. در این تحقیق پس از شناسایی پارامترهای موثر در تعیین مکان بهینه دفن زباله های الکترونیکی، 14 پارامتر انتخاب گردید و سپس با توجه به نقش آن ها به دو دسته معیارهای دارای محدودیت که با استفاده از منطق فازی و بولین آماده گردید و معیارهای بدون محدودیت که با استفاده از روش وزن دهی [1]AHP آماده گردید سپس برای روی هم اندازی از متد Fuzzy Overlay و تابع AND استفاده شد. نتایج نشان می دهد که حدود 7 درصد از کل استان دارای شرایط مناسب تعیین شده برای مکان یابی می باشد و حدود 67 درصد در محدوده خطر برای دفن و جمع آوری زباله های الکترونیکی می باشد. این نتایج نشان می دهد که در مسئله دفن زباله های حساس باید حساسیت بیشتری نشان داد.

    [1] سیستم تحلیل سلسله مراتبی
    کلیدواژگان: مکان یابی، استان قم، دفن زباله های الکترونیکی، Fuzzy، AHP
  • حسین بهادری زاده، محمدرضا ملک* صفحات 51-62
    امروزه سیستم های مدیریت زمین برای هر کشوری به منظور مدیریت هرچه بهتر املاک و اراضی لازم و ضروری هستند. بنابراین دقیق و به روز نگه داری داده ها در این سیستم ها لازم و ضروری خواهدبود. تولید و جمع آوری داده با استفاده از روش های رایجی همچون فتوگرامتری و سنجش از دور، معمولا هزینه بر و تاحدی زمانبر است. بنابراین یافتن روش های نوین جمع آوری داده جهت به روز نگه داری سیستم های مدیریت زمین لازم به نظر می رسد. یکی از روش های جدید تولید داده که با رشد سریع همراه بوده، روش های مبتنی بر محتوای مکانی کاربرساخته[1] می باشد. هزینه ی کم، سرعت بالای جمع آوری و بسیاری مزیت های دیگر، محققان را به سمت استفاده از این روش ها و داده ها در زمینه های مختلف، از جمله در زمینه ی سیستم های مدیریت زمین و کاداستر سوق داده است. بنابراین در سیستم های مدیریت زمین و کاداستر به طرق مختلف از این نوع داده ها استفاده شده است. از آنجاییکه تاکنون بررسی جامعی در مورد انواع تحقیقات مرتبط با استفاده از این نوع داده ها در مدیریت زمین و کاداستر صورت نگرفته، در این تحقیق بررسی جامعی در مورد به کارگیری روش های تولید این اطلاعات درزمینه ی سیستم های مدیریت زمین و کاداستر انجام شده تا بتوان دسته بندی مناسبی از این نوع تحقیقات ارائه و نیازهای تحقیقاتی در این زمینه را بیان کرد. مطالعات مربوط به استفاده از محتوای مکانی کاربرساخته در مدیریت زمین و کاداستر، در این تحقیق، در چهار دسته ی اعتبار سنجی، تهیه و تکمیل نقشه های کاداستر، تهیه ی نقشه های کاربری[2] و پوشش[3] زمین و سایر تحقیقات دسته بندی شده اند. با توجه به نتایج تحقیق حاضر، مطالعات انجام شده در هر چهار دسته هنوز کافی نبوده و به مطالعات و تحقیقات بیشتری نیاز دارند اما اولویت پژوهش در برخی زمینه ها همانند نقشه های کاداستری از دیگر موارد بیشتر است که در تحقیق به آن ها اشاره خواهدشد.


    1 User Generate Spatial Content

    2 Land use

    3 Land cover
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت زمین، کاداستر، محتوای مکانی کاربرساخته، اطلاعات مکانی مردم گستر
  • رضا شاه حسینی*، تیمور سیدی، رضوان حبیب اللهی صفحات 63-78
    داده های فراطیفی به دلیل قدرت تفکیک طیفی بالا از اهمیت بالایی برخوردار هستند. اما برخی از سنجنده های فراطیفی در دسترس به دلیل وجود محدودیت های سخت افزاری ازجمله فناوری سیستم تصویربرداری فراطیفی از کمبود قدرت تفکیک مکانی رنج می برد. به این منظور استفاده از تکنیک های تلفیق داده در سطح پیکسل از سوی محققین این حوزه پیشنهاد گردیده است. تنوع الگوریتم های تلفیق تصاویر و متفاوت بودن قابلیت ها و محدودیت های هرکدام از آن ها در مناطق شهری و غیرشهری و عدم وجود یک روش تلفیق داده بهینه این داده ها در مناطق شهری و غیرشهری، همواره کاربران را با یک چالش بزرگ روبرو کرده است. در پژوهش حاضر به ارائه و آنالیز مقایسه ای دقت و کارایی تکنیک های نوین تلفیق داده در مناطق کشاورزی و شهری با استفاده از تصاویر فراطیفی با انواع کلاس های پیچیده و متنوع به صورت بصری و کمی پرداخته شده است. تصاویر فراطیفی استفاده شده در این پژوهش مربوط به سنجنده هایپریون بوده و به منظور بهبود توان تفکیک مکانی از تصویر پانکروماتیک مربوط به سنجنده Advance Land Imager (ALI) استفاده شده است. منطقه موردمطالعه در دو بخش کلی شامل: منطقه شهری و منطقه کشاورزی که واقع در تهران می باشد، تقسیم شده است. نتایج حاصل از ارزیابی ها نشان می دهد که روش مبتنی بر تجزیه ماتریس Coupled Non-negative Matrix(CNMF) Factorization عملکرد بهتری در مقایسه با سایر روش ها دارد، به طوری که توانسته قدرت تفکیک عوارض را در سطح پیکسل با حفظ جزئیات مکانی و طیفی بهبود ببخشد، اما نیاز به زمان پردازش بالایی دارد. همچنین روش Non-linear Intensity Hue-Saturation (NHIS)  دارای کمترین زمان پردازش بوده (زیر یک ثانیه) اما در حفظ جزئیات عوارض به خوبی عمل نکرده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی الگوریتم های تلفیق تصاویر، سنجنده هایپریون، سنجنده ALI
|
  • T. Amiri, H. Beygi Heidarlou* Pages 1-11
    Degradation of forests by fire has several environmental and socio-economic impacts and causes a disruption in the balance of ecosystems. Thus, rapid identification of fire using fires detection towers is necessary to reduce destructive effects in forests. Therefore, the purpose of this study is the identification of best and optimal locations to install fire detection towers using Digital Elevation Model (DEM) in ArcGIS 10.5 in the part of Sardasht forests with an area of 27,000 ha. In order to provide a uniform distribution of fire detection towers throughout the area, we used unaligned-stratified-systematic-sampling and two square grids with square-length cells of 7.5 and 10 km. Also, for proper access of watchman to the tower, buffers around the road network of the study area at 250 and 500 m distance were produced, and the highest ridges of each square cells and buffer layers which is not placed in croplands and residential areas were selected. Eventually, selected points in each square cells were chosen as a suitable location for installing detection tower, and visibility analysis (using visibility extension in ESRI software) for this points showed that 54.10 and 58.14 percent of study area in 7.5 km square grids and 47.46 and 54.17 percent of study area covered by selected points in 10 km square grids in 250 and 500 m of road buffers. With regards to the proper accuracy of produced maps, results of this research can help to fire detection system planning and management and how to use Geographical Information System to improve resources optimization and early detection effectiveness in different regions of the country.
    Keywords: Forest Fire, Elevation, Geographical Information System, Visibility, Sardasht
  • A. Dashtbazi*, R. Emadi, H. R. Nankali Pages 13-26
    The Makran subduction zone from the point of view of Tectonics, and seismicity is really interesting  for researchers. The Makran zone is divided into two parts of western Iran and east in Pakistan. The largest earthquake of the last half century, with magnitude 7.8 in 2013, occurred near the city of Saravan. The occurrence of this earthquake indicates the locks on the western Makran border with the eastern Makran. But there is still the possibility of silent earthquake in that area. Determination of the displacement Iranian Permanent GPS Network for Geodynamics is of particular importance in Makran's behavioral structure. In this study, in order to determine the displacement of this earthquake coherent earthquake, observations of the Iranian Permanent GPS of the geodynamic network of the country called Saravan, Golmorti, Zabol and Fahraj were collected, processed and analyzed in the time interval of the earthquake. With a view to better approximation and symmetry in a fitted math model, an 14-month interval was considered that the earthquake was in the middle of the range. Also, the GAMMIT &GLOBK software was used to process GPS data. According to the results, the actual viable displacement vectors are 55.78 mm in diameter and the model is up to 50.15 mm in length for the Saravan station with the largest displacement, respectively, Golmorti  3.03 mm and Zabol 2.70 mm and Fahraj 1.19 mm. They showed displacement. Given the residual values ​​at Saravan station and visual analyzes, first degree polynomials were fitted for two periods before and after the earthquake. The changes in the Flat component and altitude components are a function of the fault mechanism, the depth of the lock, and the intervals of the points from the fault. The maximum change in the altitude component of the Fahraj Station is 24.12 millimeters, which is likely to be related to other geological phenomena. In the case of other stations, Golmorti with a height of 5.5 mm, Saravan 2.75 mm lower elevation and Zabol with 1.8 mm lower altitude has been associated.
    Keywords: GPS Permanent Stations, Subduction, Saravan Earthquake, Displacement Field, Co Seismic, Makran
  • V. Ahmadi* Pages 27-37
    Forest fire brings forest destruction as an important part of human environments, air pollution, and the loss of wealth and facilities, and endangers the lives of human beings in the vicinity of the forest. It is one of the examples of natural crises and is considered to be a crisis management. Identifying the effective factors in the occurrence of fire and hazard zoning is one of the basic tools for achieving fire control and fire control solutions. GIS applications and remote sensing are diverse in this topic, including application in determining the fire risk of different locations, fire simulation and resource management during fire burning, including the most effective ones Are considered. In carrying out this research, the required information layers such as slope, gradient and vegetation cover are provided as factors influencing the growth and spread of firefighting in the designed model. In the results of the research, it can be seen that due to the decreasing vegetation cover over the years and also the reduction of its density in the area, the fire risk during this period also corresponds to that trend. This is if the histogram graphs indicate a decrease in the risk of fire from 2000 to 2016 at the regional level. In this research, a fire risk map of the protected area of ​​Biureh in Ilam province has been prepared. Therefore, combining the map of areas with high fire risk and units can be a useful guide for forest fire management in the area.
    Keywords: Forest Fire, Hierarchical Analysis Proses, Remote Sensing, Geographic Information System, Fire Hazard Risk Mapping, Crisis Management
  • V. Ahmadi*, P. Baharlo Pages 39-50
    Electronic waste is one of the most widely used devices in today's modern world, which includes computers, monitors, mobile phones, TVs, and so on. They are growing rapidly. Most of the components used in electronic equipments contain pollutants such as cadmium, lead and zinc. Qom province is not excluded from this issue, and due to the high production of this type of waste and the limitation of the location of collection and burial of these waste, is one of the important problems of the province. In this research, after identifying the effective parameters in determining the optimal location of electronic waste landfill, 14 parameters were selected and then according to their role in two categories of constraints that were prepared using fuzzy logic and boolean and unconstrained criteria Using the AHP weighing method, then the Fuzzy Overlay method and the AND function were used to overlay. The results show that about 7% of the total province has the appropriate conditions for locating and about 67% is in the risk area for the burial and collection of electronic waste. These results indicate that sensitivity to landfill should be more sensitive.
    Keywords: Site Selection, Qom Province, Electronic Waste Landfill, Fuzzy, AHP
  • H. Bahadorizadeh, M. R. Malek* Pages 51-62
    Nowadays, one of the most important factor for better land management are the land administration systems. Therefore, it is necessary accurate and up-to-date data on these systems. Common data collection methods, such as photogrammetry and remote sensing, are usually cost-effective and somewhat time-consuming. So, it is necessary to find new methods for data collection in order to keep land administration systems up to date. One of the new methods for production and collection data whit rapid growth is user generate spatial content. Low cost, high collection rates and many other advantages have been persuaded researchers use this type of data in many fields, such as land administration and cadastral systems. This research has a overview for the application of user generate spatial content in the land administration and cadastral systems. This overview is in order to provide a proper categorization of these research and identify the fields require further research. We categorized studies of the use of user generate spatial content in land  administration into four categories. These four categories are validation, cadastral maps, land use and land cover maps and other research. According to the results, studies in all four categories are still not sufficient  and require more studies but the priority of some fields for research is more than others. These fields will be referred in the research.
    Keywords: Land Administration System, Cadaster, User Generate Spatial Content, Volunteered Geographic Information
  • R. Shahhoseini*, S. T. Seyyedi, R. Habibollahi Pages 63-78
    Nowadays remote sensing plays a key role in the field of earth science studies due to some of the advantages, including data collection at a very low cost and time on a very large scale. Meanwhile, using hyperspectral data is of great importance due to the high spectral resolution. Because of some limitations, such as hyperspectral imaging technology, it suffers from a reduction in the spatial resolution. For this purpose, the use of pixel-level data fusion techniques has been suggested by researchers in this field. The variety of image fusion algorithms and the different capabilities of each of them has always faced a huge challenge for users. To address this challenge, the present study intends to examine a variety of new techniques for data fusion at pixel level so that users can choose optimum methods according to their needs. This study examines the 13 new techniques of data fusion on visually and quantitatively on hyperspectral images with a variety of complex and diverse classes. The hyperspectral images used in this study are hyperion sensors with spatial resolution of 30 meters. Also, to improve the spatial resolution capability, a pan-chromatic image of the Advance Land Imager (ALI) sensor was used with spatioal resolution of 10 meters. The study area is divided into two general areas: urban area and agricultural area located in city of Tehran, Iran. The results of the data fusion methods, in addition to the qualitative assessment, were quantitatively analyzed using the spectral and spatial evaluation indices as well as the processing time of each of the algorithms. The results of the evaluations show that the Coupled Non-negative Matrix Factorization (CNMF) method has a better performance than other methods as it has been able to improve the spatial resolution of pixel level objects by maintaining the spectral and spatial detail, but it requires high processing time. Also, the Non-linear Intensity Hue-Saturation (NHIS) method has the least processing time (under one second), but the spectral and spatial details of objects can not be properly maintained.
    Keywords: Evaluation of Image Fusion Algorithms, Hyperspectral Images, Hyperion Sensors, ALI Sensors