فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت انتظامی - سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1398)

نشریه پژوهش های مدیریت انتظامی
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جمشید صالحی صدقیانی، حامد کرمی، عقیل قربانی پاجی* صفحات 195-216
    زمینه و هدف
    پدیده طردشدگی در محیط کار توجه بیشتر اندیشمندان علوم اجتماعی را به خود جلب کرده است زیرا تاثیر منفی این پدیده بر عملکرد فرد و سازمان به اثبات رسیده است؛ بنابراینهدف این پژوهش، بررسی تاثیر ادراک طردشدگی در محیط کار بر رفتارهای انحرافی با نقش میانجی بدبینی سازمانی و نقش تعدیل گر روان رنجوری است.
    روش شناسی
    پژوهش حاضر، ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش 180 نفر از افسران ستاد فرماندهی انتظامی استان یزد است که تعداد 123 نفر براساس رابطه کوکران تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شدند. داده های موردنیاز با استفاده از پرسشنامه های استاندارد طردشدگی در محیط کار فریس، براون، بری و لیان (2008)، بدبینی سازمانی ویلکرسون، ایونز و دیویس (2008)، رفتارهای انحرافی بنت و رابینسون (2000) و روان رنجوری جان و سریواستاوا (1999) جمع آوری شد. پایایی و روایی ابزار پژوهش با استفاده از آزمون های پایایی ترکیبی، آلفای کرونباخ، روایی همگرا و روایی واگرا اندازه گیری شدند، سپس برازش کلی مدل پژوهش سنجیده شد. از آزمون های سوبل و واف نیز برای اندازه گیری شدت اثر و آماره تی میانجی بدبینی سازمانی استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که ادراک طردشدگی در محیط کار بر رفتارهای انحرافی و بدبینی سازمانی موثر بوده؛ همچنین روان رنجوری نیز نقشی تعدیل گر در این رابطه ایفا می کند. از سوی دیگر آزمون سوبل و واف نشان داد که تقریبا بیش از 32 درصد از اثر کل طردشدگی در محیط کار بر رفتارهای انحرافی به صورت غیرمستقیم توسط متغیر میانجی بدبینی سازمانی تبیین می شود.
    نتایج
    با درنظرگرفتن این که رفتارهای انحرافی در محیط کار مشهود و به آسانی نیز قابل تشخیص نیستند، یافته های پژوهش حاضر می تواند برای مدیران منابع انسانی در ارتباط با استخدام افراد برای مشاغلی که در آن ها بروز رفتارهای انحرافی مشکل ساز است، کاربردپذیر باشند.
    کلیدواژگان: ادراک طردشدگی، رفتار انحرافی، بدبینی سازمانی، روان رنجوری، فرماندهی انتظامی استان یزد
  • رضا قاسم پور، فریبا شایگان*، حاجیه رجبی فرجاد صفحات 217-238
    زمینه و هدف
    فصل منطقی جامعه محوری اعتقاد متقابل پلیس و مردم و مشارکت همراه با همدلی و رعایت هنجارها و ارزش های اجتماعی است. طرح امنیت محله محور که از سال 1391 در تهران بزرگ آغاز شد در راستای جامعه محوری پلیس بود. هدف این پژوهش بررسی عوامل مدیریتی موثر بر اجرای موفقیت آمیز طرح امنیت محله محور بوده است.
    روش شناسی
    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظرروش توصیفی از نوع پیمایشی بوده است، جامعه آماری شامل کارکنان کلانتری های هشت گانه سرکلانتری پنجم فرماندهی انتظامی تهران بزرگ بود که به روش نمونه گیری طبقه ای، 196 نفر از کارکنان انتخاب شدند. ابزار گردآوردی داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوایی و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (94 درصد) مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی استیودنت، فریدمن و خی دو استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل آماری داده های جمع آوری شده نشان داد که «آموزش کارکنان» (18/30=تی)، «نظارت و کنترل» (72/25=تی)، «آموزش همگانی» (50/30=تی) و «مشارکت با نهادهای دولتی و محلی» (02/20=تی)، به طور مثبت و معناداری بر «اجرای طرح امنیت محله محور در بین شهروندان (سرکلانتری پنجم فرماندهی انتظامی تهران بزرگ)» تاثیرگذار هستند.
    نتایج
    براساس نتایج حاصل از این پژوهش، بالاترین رتبه «آموزش برخورد مناسب با شهروندان براساس اخلاق و موازین اسلامی» و پایین ترین رتبه مربوط به «آموزش شرح وظایف شغلی به کارکنان در زمینه امنیت محله محور» بود.
    کلیدواژگان: مدیریت، امنیت محله محور، آموزش، نظارت و کنترل، آموزش همگانی، مشارکت
  • مجید آقایی، حسین طاهری*، رضا اندام صفحات 239-260
    زمینه و هدف
    خشونت تماشاگران یک معضل جهانی است که در ایران نیز در حال رشد است و مدیریت انتظامی نقش بسزایی در کنترل آن دارد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تبیین نقش مدیریت انتظامی در کنترل خشونت تماشاگران فوتبال با رویکرد جرم شناختی است.
    روش شناسی
    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت علی- همبستگی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل تماشاگران حاضر در ورزشگاه آزادی در 8 مسابقه لیگ برتر فوتبال 97-96 بود که با توجه به تعداد بالای آن ها، بر اساس جدول مورگان 386 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بین تماشاگران انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته شامل 48 گویه که روایی صوری و محتوایی آن توسط 12 نفر از اساتید و صاحب نظران تائید و پایایی آن به وسیله آزمون آلفای کرونباخ بررسی و مقدار آن 87/0 به دست آمد، استفاده شد. برای بررسی روایی سازه پرسشنامه از مدل اندازه گیری در نرم افزار «پی. ال. اس» و برای سایر تحلیل ها نیز از آزمون های کولموگروف - اسمیرنوف، رگرسیون خطی ساده و چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد همه اقدامات مدیریت انتظامی که با رویکرد جرم شناختی انجام می شوند به طور معناداری کاهش خشونت تماشاگران فوتبال را تبیین کرده و در این میان اقدامات پیشگیرانه بیشترین تاثیر را بر کاهش خشونت تماشاگران دارند (05/0 > P).
    نتایج
    با توجه به یافته های به دست آمده در این مطالعه، می توان چنین استنباط کرد که؛ مدیریت انتظامی با تاکید بر اقدامات پیشگیرانه می تواند نقش تاثیرگذار خود را در کاهش خشونت تماشاگران ایفا کند.
    کلیدواژگان: مدیریت انتظامی، جرم شناسی، خشونت، تماشاگر، فوتبال
  • یونس جبارزاده*، علی شاه محمدزاده، رحیم سروری، سیدصمد حسینی صفحات 261-282
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش انکارناپذیر مدیران و فرماندهان آموزشی نیروی انتظامی در ارتقاء و توسعه نیروی انسانی این نیرو، توانمندسازی آنان با نگاهی علمی و نظام مند اهمیت مضاعف پیدا می کند. بدین منظور پژوهش حاضر با نگرش سیستمی و جامع به دنبال دستیابی به یک مدل فراگیر در زمینه توانمندسازی فرماندهان و مدیران آموزشی نیروی انتظامی است.
    روش شناسی
    پژوهش حاضر، اکتشافی و تفسیری و دارای رویکرد استقرایی است که تلفیقی از روش های کیفی و کمی در آن استفاده شد. جامعه آماری پژوهش را فرماندهان و مدیران آموزشی نیروی انتظامی تشکیل داده اند. نمونه گیری در هر دو بخش کیفی و کمی با استفاده از روش نمونه گیری قضاوتی و هدفمند صورت گرفت که در مرحله کیفی 14 نفر و در مرحله کمی برای آزمون دوجمله ای 40 نفر و برای مدلسازی ساختاری تفسیری 10 نفر انتخاب شدند. پس از شناسایی عوامل از ادبیات و نهایی سازی آنها از طریق مصاحبه با خبرگان، فهرست نهایی عوامل از طریق داده های پرسشنامه ای و آزمون دوجمله ای مشخص شد. در نهایت به منظور تحلیل تعاملات بین عوامل، از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری و تحلیل میک مک استفاده شد.
    یافته ها
    تعداد 15 عامل به عنوان عوامل اصلی موثر بر توانمندسازی فرماندهان و مدیران آموزشی نیروی انتظامی شناسایی شدند که پس از تحلیل مدل سازی ساختاری تفسیری، تعاملات عوامل در شش دسته به دست آمدند و در نهایت با تحلیل میک مک عوامل به چهار دسته خودمختار، وابسته، پیوندی و مستقل تقسیم شدند.
    نتایج
    براساس یافته های پژوهش، تمرکز بر عواملی که تاثیرگذاری بالایی بر سایر عوامل دارند می تواند تاثیر مضاعفی بر ارتقای توانمندی فرماندهان و مدیران آموزشی نیروی انتظامی داشته باشد. در این بین در دسترس قرار دادن منابع کافی و استفاده از نظام پاداش دهی مبتنی بر عملکرد و سازوکارهای انگیزشی، تاثیر بالایی بر ارتقای توانمندی دارد که در تصمیم گیری های مدیریتی و بکارگیری سیاست های سازمانی باید مدنظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، مدل توانمندسازی، فرماندهان و مدیران آموزشی، عوامل توانمندساز نیروی انسانی، توسعه نیروی انسانی
  • سیدسعید کشفی*، ایرج احمدی دیزج صفحات 283-304
    زمینه و هدف
    با توجه به تنوع و پیچیدگی ترافیک، وقوع تصادفات شدید رانندگی با خسارت های سنگین جانی و مالی در کشور و افزایش فوت شهروندان در تصادفات، ریشه یابی و تحقیق پیرامون علل وقوع تصادفات برای پیشگیری ضروری به نظر می رسد. بدین منظور در این پژوهش تلاش شده عوامل مدیریت انتظامی که در پیشگیری از تصادفات بیشترین تاثیر را دارند، شناسایی شوند.
    روش شناسی
    این پژوهش از نظر نحوه گردآوری داده ها، اسنادی، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری شامل مدیران، اساتید، متخصصان و کاربران ترافیکی به تعداد 3759 نفر است که با استفاده از رابطه کوکران تعداد 196 نفر از آنها به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای تحلیل داده، از آزمون های معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تائیدی استفاده شد.
    یافته ها
    عوامل و متغیرهایی نظیر آموزش و ارتقای فرهنگ ترافیک، مهندسی ترافیک، اجرای قوانین و مقررات، شرایط محیطی و نبود مدیریت واحد در حوزه ترافیک، به عنوان عوامل موثر در پیشگیری از تصادفات شناسایی شدند. در بررسی فرضیه های تدوین شده مرتبط با عوامل یادشده، بین پنج عامل به دست آمده و متغیرهای مورد نظر رابطه معناداری وجود دارد.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان می دهد آموزش و ارتقای فرهنگ ترافیک توسط مدیران پلیس‏ بیشترین تاثیر در پیشگیری از تصادفات رانندگی دارد. مهندسی ترافیک، اجرای مقررات و قوانین، شرایط محیطی و نبود مدیریت واحد در امر ترافیک به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: عوامل مدیریت انتظامی، تصادفات رانندگی، پیشگیری از تصادف، آموزش و ارتقای فرهنگ ترافیکی، مهندسی ترافیک
  • حبیب نصیری، اکبر رضا زاده*، ناصر بیات صفحات 305-322
    زمینه و هدف
    مشاغل کاذب که بیشتر متاثر از معضل بیکاری است، می تواند پیامدهای منفی از لحاظ امنیتی-انتظامی به دنبال داشته و باعث ایجاد مشکلات بسیاری برای افراد جامعه و افزایش جرم و آسیب های اجتماعی شود. این پژوهش با هدف اصلی شناسایی پیامدهای امنیتی و انتظامی مشاغل کاذب در شهر رشت انجام شد.
    روش شناسی
    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیتی از نوع پژوهش های کیفی و اکتشافی است. مشارکت کنندگان پژوهش را مدیران و فرماندهان ارشد پلیس، استادان دانشگاه های رشت (در حوزه جامعه شناسی، اقتصاد و مدیریت) و کارشناسان خبره نهاد مدیریت شهری (شهرداری) تشکیل می دهند. نمونه گیری به صورت هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری از طریق انجام مصاحبه های عمیق با 10 نفر از خبرگان ادامه یافت. روش تحلیل مضمون برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل مضمون بیانگر نه پیامد امنیتی-انتظامی مشاغل کاذب در شهر رشت بود که عبارت اند از: ایجاد پاتوق برای افراد با اندیشه مجرمانه، خرید، فروش و توزیع مواد مخدر و مشروبات الکلی، سرقت و دزدی، ناهنجاری های اجتماعی و فرهنگی، تجاوز به عنف، نزاع، آدم ربایی، قتل و کلاهبرداری.
    نتایج
    بیشتر مشاغل کاذب به تخصص خاصی نیاز ندارند و ورود به این مشاغل سهل و آسان است. با توجه به طیف گسترده مشاغل کاذب و پیامدهای متفاوت آن ها به لحاظ امنیتی و انتظامی لازم است متناسب با آنها، برنامه ریزی و اقدامات مدیریتی متناسب بکار گرفته شود. با توجه به چند وجهی بودن اغلب مشاغل کاذب‏، تعدیل پیامدهای منفی امنیتی انتظامی نیازمند جلب مشارکت سازمان ها و نهادهای مختلف و همچنین بهره گیری از دانش، تجربه و تخصص ذینفعان مختلف است.
    کلیدواژگان: مشاغل کاذب، پیامدهای امنیتی، پیامدهای انتظامی، شهر رشت، جرائم و آسیب های اجتماعی
  • فواد مکوندی*، احسان نامور صفحات 323-342
    زمینه و هدف
    در جهان رقابتی امروز که بهره وری در همه زمینه ها افزایش یافته است، تنها سازمان هایی می توانند باقی بمانند که به بهترین وجه از منابع خود استفاده کرده، بهترین عملکرد و بیشترین بهره وری را داشته باشند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر اخلاق حرفه ای بر بهره وری سازمانی با نقش واسطه ای تعارض شغلی است.
    روش شناسی
    پژوهش حاضر با توجه به هدف آن جزء پژوهش های علی و کاربردی است. جامعه آماری پژوهش حاضر 2249 نفر از کارکنان فرماندهی انتظامی استان خوزستان است. روش نمونه گیری این پژوهش به روش تصادفی طبقه ای و با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه برابر با 328 نفر است. در این پژوهش برای تعیین روایی و اعتبار پرسشنامه ها از روایی محتوایی و ضریب آلفای کرونباخ و همچنین، از مدل معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد. ضریب پایایی برای پرسشنامه تعارض شغلی 86/0، پرسشنامه اخلاق حرفه ای 88/0 و برای پرسشنامه بهره وری سازمانی 87/0محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عامل تاییدی استفاده شد و نیکویی برازش متغیرهای تحقیق مورد تایید قرار گرفت.
    یافته ها
    آزمون تی نشان داد که مقادیر به دست آمده برای تمام مسیرها بالاتر از 96/1 است بنابراین رابطه معناداری بین متغیرهای پژوهش برقرار بوده و ضرائب مسیر نیز نشان دهنده وجود رابطه مثبت بین متغیرهای پژوهش است. متغیرهای اخلاق حرفه ای و تعارض شغلی به صورت مستقیم بر بهره وری سازمانی تاثیر معنی داری داشته اند. همچنین اخلاق حرفه ای بر بهره وری سازمانی به صورت غیرمستقیم و با نقش واسطه گری تعارض شغلی تاثیر معنی داری داشته است.
    نتایج
    رعایت اخلاق حرفه ای موجب بهبود بهره وری کارکنان فرماندهی انتظامی استان خوزستان می شود. همچنین، هرچقدر تعارضات شغلی در سازمان کاهش یابد و تعارضات کمتری بین کارکنان سازمان وجود داشته باشد، توانمندی های کارکنان و بهره وری و عملکرد سازمانی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، بهره وری سازمانی، تعارض شغلی، نیروی انتظامی، استان خوزستان
  • محمد دوستار، یوسف محمدکریمی* صفحات 343-364
    زمینه و هدف
    سلامت اداری از موضوعات کلیدی مدیریت ارزش آفرینی عمومی به معنی تاثیر سرمایه انسانی بر خلق ارزش عمومی در نظام های اداری اسلامی است. هدف این پژوهش، تدوین الگوی ارزیابی سازمان های انتظامی بر پایه ابعاد نظام سلامت اداری مبتنی بر خلق ارزش عمومی است.
    روش شناسی
    این پژوهش، به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ روش توصیفی-پیمایشی و به لحاظ رویکرد کمی است. جامعه آماری شامل مراجعه کنندگان به ادارات انتظامی استان گیلان هستند که 100 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته است. داده های گردآوری شده با بهره گیری از آزمون تحلیل سلسله مراتبی فازی و تحلیلی رابطه ای خاکستری تحلیل شدند.
    یافته ها
    پس از بررسی روایی اولیه، 6 عامل موجود در قالب پرسشنامه ای مبتنی بر طیف لیکرت به منظور سنجش روایی سازه و پایایی بررسی شد و درنهایت، روایی (79/0) و پایایی سازه (821/0) تایید شد. سپس اهمیت فازی هر بعد با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی اندازه گیری شد. در نهایت، با استفاده از روش تحلیل رابطه خاکستری ادارات بر پایه ابعاد سلامت اداری مبتنی بر خلق ارزش عمومی، رتبه بندی شدند.
    نتایج
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که، آن دسته از ادارات انتظامی مورد مطالعه که کارکنان آنها از نظر سطح دانش و تحصیلات دانشگاهی و دوره های آموزشی و تربیتی ضمن خدمت گذرانده شده از سطح میانگین بالاتری برخوردار بودند، از نظر سلامت اداری در رتبه بهتری قرار گرفتندو همچنین،آن دسته از شاخص هایی که در ارتباط مستقیم با مراجعه کنندگان و برای آنها ملموس تر بودند، از نظر اهمیت در رتبه های بالاتری قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: سلامت اداری، سازمان انتظامی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، تحلیل رابطه ای خاکستری، ارزش عمومی
|
  • Jamshid Salehi, Sadaghiani, Hamed Karami, Aghil Ghorbani Paji * Pages 195-216
    Background and Aim
    The phenomenon of rejection in working environment has attracted the attention of the social sciences thinkers because the negative effect of this phenomenon on the performance of the individual and organization has been proven; therefore, the purpose of this study was to examine the effect of perception of deprivation in the workplace on deviant behaviors with the role of mediator of organizational pessimism and the role of neuroticism moderator.
    Methodology
    The present study utilized an applied and descriptive-survey method. The statistical population of this study was 180 officers of the police headquarters of Yazd province. 123 people were selected based on Cochran's relation and were selected by simple random sampling. Required data were collected using standard deviant questionnaires in the workplace Frys, Brown, Barry and Lian (2008), Wilkerson's pessimistic, Evans and Davis (2008), Deviant behaviors of Bennett and Robinson (2000), and John and Seirostava (1999). Reliability and validity of the research instrument were measured using composite reliability, Cronbach's alpha, convergent validity and divergent validity, and then the general fit of the research model was measured. Sobel and Waf tests were used to measure the severity of the work and the t-test of organizational pessimistic mediation.
    Findings
    Data analysis showed that perceptions of rejection in the workplace were effective on deviant behaviors and organizational pessimism, and neuroticism also played a moderating role in this regard. On the other hand, the Sobel-Waff test showed that more than 32% of the total work rejection effect on deviant behaviors was indirectly explained by the mediator of organizational pessimism.
    Conclusion
    Considering that deviant behaviors in the workplace are not obvious and obviously not recognizable, the findings of this research can be applied to HR managers in relation to hiring people for occupations in which deviant behavior is problematic.
    Keywords: Perceptions of deprivation, Deviant behavior, Organizational pessimism, Neuroticism, Police Command, Yazd province
  • Reza Ghasempour, Fariba Shayegan *, Hajieh Rajabi Farjad Pages 217-238
    Background and Objective
    Logical logic of community-based society is the mutual trust between the police and the people and participation with empathy and observance of norms and social values. The neighborhood-based security program, which began in Tehran in 1391, was in line with the community of police. The purpose of this study was to investigate effective management factors on the successful implementation of neighborhood-centered security schemes.
    Methodology
    This research was applied and descriptive one which utilized a survey methodology. The statistical population consisted of employees of Fifth division of Tehran Police Department, who were selected by stratified sampling method. 196 employees were selected. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire. Validity of the questionnaire was confirmed through content validity and its reliability was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient (94%). T-student, Friedman and K-square tests were used to analyze the data.
    Findings
    Statistical analysis of collected data showed that "staff training" (T = 30/18), "supervision and control" (T = 25/72), "general education" (T = 30/50), and “participation with state and local institutions "( t= 20.02), positively and significantly affect the implementation of the neighborhood-based security plan among citizens.
    Conclusion
    According to the results of this research, the highest rank was "training appropriate encounter with citizens on the basis of ethics and Islamic standards" and the lowest rank was "training job description job to employees in the area of ​​neighborhood security".
    Keywords: management, Neighborhood Security, Education, Supervision, control, public education, Participation
  • Majid Aghaei, Hossein Taheri *, Reza Andam Pages 239-260
    Background and Aim
    Violence of spectators is a global problem that is growing in Iran, and law enforcement has a significant role in controlling it. Therefore, the purpose of this study is to explain the role of law enforcement in controlling the violence of football spectators with a criminological approach.
    Methodology
    This research is applied in terms of purpose and in terms of nature is a causal-correlation survey. The statistical population consisted of the audience in the Azadi Stadium in 8 matches of the Football League of 2017-2018, which according to their high number, 386 people were selected by stratified random sampling from the audience based on Morgan's table. A researcher-made questionnaire consisting of 48 items was used for data collection. The content validity and content validity was confirmed by 12 professors and experts and its reliability was verified by Cronbach's alpha test and its value was 87.
    Results
    To evaluate the construct validity of the questionnaire, the measurement model in the software P. L S and for other analyzes Kolmogorov-Smirnov tests, simple and multiple linear regressions were used.
    Findings
    The findings of this study showed that all criminal procedures carried out by a criminological approach significantly reduce the violence of football fans, and preventive measures have the most effect on reducing the violence of spectators (P> 0.05).
    Conclusion
    According to the findings of this study, it can be concluded that, with the emphasis on preventative measures, law enforcement can play a role in reducing the violence of spectators.
    Keywords: Law Enforcement, criminology, Violence, Audience, football
  • Younes Jabarzadeh *, Ali Shahmohammadzadeh, Rahim Sarvari, Seyyed Samad Hosseini Pages 261-282
    Background and Objectives
    Considering the undeniable role of police officers and police commanders in promoting and developing the manpower of this force, their empowerment with a systematic and scientific viewpoint becomes more and more important. For this purpose, the present study aims at achieving a comprehensive model with a comprehensive and systematic approach in the field of empowerment of police and police commanders and managers.
    Methodology
    The present study is exploratory and interpretive and has a deductive approach. A combination of qualitative and quantitative methods has been used. The statistical population of the study consisted of police commanders and educational managers. Sampling was done in both qualitative and quantitative sections using a judicious and purposeful sampling method. At qualitative stage 14, in the quantitative stage, 40 people were tested and 10 people were selected for interpretive structural modeling. After identifying the factors from the literature and finalizing them through interviewing the experts, the final list of factors was determined by questionnaire and binomial test. In the end, interactive structure modeling and Mick analysis were used to analyze the interactions between factors.
    Findings
    15 factors were identified as the main factors affecting the empowerment of police and police commanders. After analyzing structural modeling, factor interactions were achieved in six categories. Finally, by analyzing the factors, the factors were divided into four groups: autonomous, dependent, Linked and Independent.
    Conclusion
    Based on research findings, focusing on factors that have a high impact on other factors can have a double impact on the empowerment of police and police training executives. In the meantime, the availability of adequate resources and the use of a reward system based on performance and motivational mechanisms have a great impact on empowerment that should be considered in management decisions and application of organizational policies.
    Keywords: Empowerment, Empowerment Model, Commanders, Educational Managers, Human Resources Empowerment Factors, Human Resources Development
  • Seyed Saied Keshfi *, Iraj Ahmadi Dizaj Pages 283-304
    Background and Aim
    Due to the diversity and complexity of traffic, the occurrence of severe traffic accidents with heavy physical and financial losses in the country and the increase in the deaths of citizens in accidents, rooting and research about the causes of accidents is necessary for prevention. For this purpose, in this research, attempts have been made to identify the factors of policing that have the greatest impact in preventing accidents.
    Methodology
    This research is a descriptive-analytic study carried out in a survey method. The statistical population consisted of 3759 managers, teachers, experts and traffic users who were randomly selected using Cochran's relationship. For data analysis, structural equation and confirmatory factor analysis were used.
    Findings
    Factors and variables such as training and promoting traffic culture, traffic engineering, enforcement of laws and regulations, environmental conditions and lack of unit management in the traffic area were identified as effective factors in preventing accidents. In examining the hypotheses related to the mentioned factors, there is a significant relationship between the five factors and the variables in question.
    Conclusion
    The results of the research show that the training and promotion of traffic culture by policemen has the greatest impact on the prevention of traffic accidents. Traffic engineering, enforcement of rules and regulations, environmental conditions, and lack of unit management in traffic were ranked as follows.
    Keywords: law enforcement agents, Driving Accidents, accident prevention, training, promotion of traffic culture, Traffic engineering
  • Habib Nasiri, Akbar Rezazadeh *, Naser Bayat Pages 305-322
    Background and Aim
    False occupations, which are most affected by the unemployment problem, can have negative security-policing consequences, causing many problems for the community and increasing crime and social damage. This research was conducted with the main purpose of identifying the security and safety implications of false occupations in Rasht city.
    Methodology
    This research is applied in terms of its purpose and is qualitative in nature. Researchers comprise top managers and senior police officers, professors from Rasht University (in the field of sociology, economics and management) and experts in the field of urban management (municipal). Sampling was done purposefully and continued to reach the theoretical saturation through conducting in-depth interviews with 10 experts. The method of data analysis was used to analyze the data.
    Findings
    The results of the analysis of the theme revealed that the false occupations of the city of Rasht were not the security-law enforcement of the fake occupations, namely: creating a hangout for people with criminal thought, buying, selling and distributing drugs and alcoholic beverages, robbery and robbery, Social and cultural anomalies, rape, strife, adolescence, murder and fraud.
    Conclusion
    Most false occupations do not require specific expertise and entry into these businesses is easy and easy. Due to the wide range of false occupations and their different implications, security and law enforcement needs to be tailored to fit them, planning and appropriate managerial actions. Regarding the multifaceted nature of most false occupations, the adjustment of negative security implications requires the involvement of various organizations and institutions as well as the utilization of the knowledge, experience and expertise of various stakeholders.
    Keywords: false occupations, security implications, Law Enforcement, Rasht city, crimes, social damages
  • Foad Makvandi *, Ehsan Namvar Pages 323-342
    Background and Objectives
    In today's competitive world, with productivity increasing in all areas, only organizations can stay the best of their resources, have the best performance and the most productivity. The purpose of this study was to investigate the effect of professional ethics on organizational productivity with the role of conflict mediation.
    Methodology
    The present research is a causal applied research. The statistical population of this study is 2249 employees of Khuzestan Provincial Police Command. The sampling method is a stratified random sampling method using Cochran's formula, the sample size is 328 people. In this study, content validity and Cronbach's alpha coefficient were used to determine the validity and reliability of the questionnaires, as well as structural equation modeling for data analysis. The reliability coefficient for the job conflict questionnaire was 0.86, the professional ethics questionnaire was 0.88 and for organizational productivity questionnaire 0.87. Confirmatory factor analysis was used to analyze the data and the appropriateness of fitting the research variables was confirmed.
    Findings
    T-test showed that the values ​​obtained for all the paths were higher than 1.96. Therefore, there was a significant relationship between the research variables and the path coefficients indicated a positive relationship between the research variables. The variables of professional ethics and job conflict have a direct effect on organizational productivity. Also, professional ethics has a significant effect on organizational productivity indirectly and with the mediating role of job conflict.
    Conclusion
    Compliance with professional ethics will improve the efficiency of Khuzestan police command staff. Also, as business conflicts in the organization are reduced and there are less conflicts between employees of the organization, staffing abilities and productivity and organizational performance increase.
    Keywords: Professional Ethics, organizational productivity, Job Conflict, Police, Khuzestan province
  • Mohammad Doustar, Yousef Mohammad Karimi * Pages 343-364
    Background and Objectives
    Administrative health is one of the key issues of general value education, which means the impact of human capital on the creation of public value in Islamic administrative systems. The purpose of this study is to develop a model for assessing law enforcement agencies based on the dimensions of the administrative health system based on the creation of public value.
    Methodology
    This research is applied one which utilized a descriptive-quantitative approach. The statistical population consisted of those who referred to Guilan Provincial Offices in which 100 people were selected through available sampling. The instrument used is a researcher made questionnaire. Collected data were analyzed using Fuzzy Analytical Hierarchy Analysis and Gray Relationship Analysis.
    Findings
    After reviewing the initial validity, six factors in the form of a Likert scale based on a Likert scale questionnaire were used to assess the construct validity and reliability. Finally, validity (0.79) and structural reliability (0.821) were confirmed. Then, the fuzzy significance of each dimension was measured using fuzzy hierarchical analysis method. Finally, using Gray Relationship Analysis, agencies based on administrative health dimensions based on generic value creation were ranked.
    Conclusion
    The results of the research showed that those law enforcement agencies whose employees had a higher average level of knowledge, university education and in-service training courses, had a better ranking in terms of administrative health And also those indicators that were in direct contact with and consistent with the respondents were ranked higher in importance.
    Keywords: Administrative health, police organization, Fuzzy Hierarchy Analysis, Gray Interaction Analysis, General Value