فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 36 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن رنگریز *، حمیدرضا آراسته، حسین عباسیان، تارا طهران چی صفحات 15-40

    متناسب با محیط های پویایی که سازمان ها با آن روبه رو هستند، باید همواره برای بقاء خود و بالتبع بقاء کارکنان خویش تلاش نمایند. شرط لازم برای تحقق این مهم در ارتباط با میزان انعطاف پذیری و انطباق با شرایط محقق شده می باشد. هدف اصلی این تحقیق طراحی و تبیین الگوی شایستگی در راستای ابقای کارکنان در شرکت های خصوصی سازی شده در فضای رقابتی است. پژوهش حاضر از نظر هدف توسعه ای - کاربردی بوده و از لحاظ ماهیت از دسته پژوهش‎های کیفی است. جامعه آماری در بخش کیفی، خبره های بازاریابی و منابع انسانی است. خبرگان با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی شناسایی شدند که با توجه به کفایت داده‎ها، در مجموع با 20 خبره مصاحبه شد. روش تجزیه و تحلیل، تئوری داده‎بنیاد مبتنی بر رویکرد نظام مند بود. داده ها از طریق مصاحبه عمیق گردآوری شدند. نتایج بخش کیفی (داده بنیاد) موید آن بود که در شرایط علی: تعیین جو حمایتی و توجه به سازمان یادگیرنده، در پدیده اصلی: ویژگی های فردی، در شرایط مداخله گر: عوامل درون و برون سازمانی، در بستر حاکم: فرهنگ سازمانی و قوانین و مقررات و در رابطه با راهبرد اصلی: اقدامات مدیریت منابع انسانی و رهبران شایسته محور و مهارت های منابع انسانی شناسایی شدند.پیامد اصلی این مدل نیز ابقای منابع انسانی است.

    کلیدواژگان: نیروی انسانی، اقدامات مدیریت منابع انسانی، شایستگی نیروی انسانی، ابقای نیروی انسانی
  • حبیباله طاهرپور کلانتری، علی جهانگیری، سمیه زارعی * صفحات 41-62
    هدف پژوهش حاضر سنجش میزان استقرار نظام شایسته سالاری در سازمان های دولتی شهر تهران و شناسایی عوامل موثر بر آن است. از نظر فلسفی، این پژوهش از نوع پژوهش هایی با فلسفه اثبات گرایانه است. استراتژی های پژوهش در قالب پژوهش های همبستگی و پیمایشی قابل بیان است. از نظر اهداف شناختی پژوهش حاضر پژوهشی کاربردی است و نهایتا اینکه این پژوهش از نظر افق زمانی تک مقطعی است. برای سنجش عوامل موثر بر شایسته سالاری از ابزار پرسشنامه ای که با توجه به مبانی نظری پژوهش طرح شده بود،استفاده شد که پایایی آن با روش آلفای کرونباخ با مقدار 0.75 مورد تایید قرار گرفته است. با توجه به جامعه پژوهش که سازمان های دولتی شهر تهران است، تجزیه تحلیل داده های پژوهش با نرم افزار spss و با استفاده از روش های آمار توصیفی(میانگین، فراوانی و...) و آمار استنباطی انجام شد. جهت پاسخ به سوالات پژوهش از روش تحلیل عاملی اکتشافی، رگرسیون چند متغیره و آزمون t تک نمونه ای استفاده شده است.پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات و یافته های حاصل از پژوهش شش عامل: پاسخگویی،منابع مالی، سیاسی کاری،امنیت شغلی، فرهنگ و خانواده به عنوان عوامل موثر استقرار نظام شایسته سالاری شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: شایسته سالاری، پاسخ گویی در برابر اجرای قوانین، منابع مالی، سیاسی کاری، فرهنگ شایسته سالاری، تامین خانواده
  • روح الله تولایی *، پیام حقیقی بروجنی، محمدمیلاد احمدی صفحات 63-88
    امروزه فرآیند استفاده از منابع دانشی که بتواند در دنیای رقابتی بقای سازمان ها را تضمین نماید، مسئله ای بسیار مهم است؛ لذا چگونگی اکتساب و بازنمایی دانش خبرگان برای استفاده مجدد از آن ها همواره مورد توجه محققان بوده است. از آنجا که بیشتر الگوهای ارائه شده در زمینه اکتساب دانش، در حوزه سیستم های خبره بوده است، در این مقاله با ایجاد یک نوآوری، از روش نگاشت شناختی برای طراحی الگوی بومی اکتساب دانش خبرگان و به منظور مدل سازی نقشه از نرم افزار iThoughts استفاده شده است. این روش درصدد است تا نظرات و مداخلات محقق را در تفسیر سازه های ایجاد شده در پژوهش های کیفی که در آن نظر مشارکت کنندگان اهمیت دارد، به حداقل برساند. جهت گردآوری اطلاعات از روش جلسات خبرگی و تشکیل گروه کانونی با حضور 8 نفر از خبرگان حوزه اکتساب دانش(پژوهشی و عملیاتی) استفاده شد. در این روش با بحث پیرامون ادبیات نظری و تجربیات کاربردی، مفاهیم مرکزی و خرد و زیر مجموعه های آن استخراج گردید. مطابق یافته های تحقیق، الگوی بومی اکتساب دانش شامل شش بخش اساسی: 1) شناسایی دانش مورد نیاز، 2) آماده سازی خبره، 3) آماده سازی تیم مهندسی دانش، 4) دسته بندی نوع دانش، 5) گزینش تکنیک و ابزار و 6) اقدامات مربوط به ادامه فرآیند مدیریت دانش می باشد.
    کلیدواژگان: دانش خبرگان، اکتساب دانش، مدیریت دانش، نگاشت شناختی، نقشه مفهومی
  • مهدی سبک رو، اکبر اعتباریان، ابوالفضل شرافت، داود عندلیب، مونا اسماعیل زاده * صفحات 89-118
    در دهه گذشته بحث دارایی های دانش از سازمان های خصوصی به سمت سازمان های دولتی مانند دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی گسترش یافته است. در حقیقت دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی باید در برنامه ریزی صحیح به سمت ارزیابی دانش حرکت کرده و دانش موجود را شناسایی و اندازه گیری کنند تا دانش در دانشگاه ها، کاراتر، خلاق تر و با بهره برداری بیشتر مورد استفاده قرار گیرد، بنابراین شناسایی عامل های اندازه گیری دانش اعضای هیئت علمی دانشگاه ها و تعیین نوع رابطه متغیرهای پنهان، هدف تحقیق حاضر قرار گرفت که  جزء تحقیقات بنیادی است. روش جمع آوری اطلاعات منابع کتابخانه ای و پرسشنامه بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک های تحلیل عاملی اکتشافی، و دیمتل استفاده شده است. جامعه آماری، اعضای هیئت علمی رشته مدیریت آموزشی و مدیریت منابع انسانی دانشگاه های دولتی کشور به تعداد 137 نفر بود. یافته های تحقیق نشان داد 59 شاخص موثر اندازه گیری دانش اعضای هیئت علمی در 5 عامل یا متغیر پنهان "توانایی مدیریتی"، "توانایی علمی (بنیادی)"، "توانایی علمی (کاربردی)"، "مهارت در تعامل و ارتباطات"، "مهارت تخصص" گروه بندی شده و طبق تکنیک دیمتل، نوع رابطه متغیرهای پنهان و مدل مفهومی تنظیم گشت.
    کلیدواژگان: اندازه گیری دانش، اعضای هیئت علمی، تحلیل عاملی اکتشافی، تکنیک دیمتل
  • پیام حنفی زاده، محمدرضا نیلی احمدآبادی، حمیده علاءالدین، کامران فیضی * صفحات 119-150
    هدف این پژوهش، ارائه الگویی برای یادگیری الکترونیکی در کشور ایران است. این پژوهش، از نوع آمیخته بوده و در دو مرحله انجام شده است. مرحله اول؛ کاربردی توسعه ای با جامعه آماری خبرگان مطرح دانشگاهی حوزه یادگیری الکترونیکی، روش نمونه گیری هدفمند-ملاک محور و روش های گردآوری داده ، مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه. مرحله دوم؛ همبستگی (معادلات ساختاری) با نمونه آماری376 نفری از اعضای هیات علمی، مدیران و کارشناسان فنی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی با ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته.
    نتایج حاصل از پژوهش تاثیر ابعاد تدوین، محتوا، پشتیبانی، راهبرد آموزشی، رابط کاربری، بازاریابی اینترنتی، فناوری، کانال ارتباطی، عوامل فردی بر رضایت کاربران و کارایی یادگیری الکترونیکی موسسات آموزش عالی ایران را تایید کرده است. همچنین متغیر کانال ارتباطی، بر محتوا و رضایت کاربران تاثیری مثبت و معنادار داشته و تاثیر مثبت و معنادار رضایت کاربران بر کارایی یادگیری الکترونیکی نیز تایید شده است.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، معادلات ساختاری، موسسات آموزش عالی
  • وجه الله قربانی زاده، حسن علی اکبری، حسن زارع، داود حسین پور * صفحات 151-174
    بومی نبودن الگوهای خط مشی گذاری کارآفرینی لزوم شناسایی و استخراج مولفه های ارزشی بومی و طراحی چارچوب خط مشی گذاری کارآفرینی با هدف تسری مضامین ارزشی به اسناد بالا دستی در این زمینه را ضروری می نماید . در این پژوهش تلاش شده مولفه های ارزشی محوری چارچوب خط مشی گذاری کارآفرینی از متن احادیث و روایات مندرج در مجموعه های روایی میزان الحکمه و الحیات استخراج شود برای این کار با استفاده از روش تحلیل مضمون و نرم افزارMAXQDA متن احادیث و روایات کد گذاری و تحلیل گردد . نتایج حاصله نشان می دهد مولفه های ارزشی محوری چارچوب خط مشی گذاری کارآفرنی در کتب میزان الحکمه و الحیات مشتمل بر بیست مضمون فرعی آخرت محوری ، وجوب ارزش آفرینی مستمر برای خود و دیگران در حال نیاز و بی نیازی ، کسب از راه حلال و مصرف در راه حلال ، ممنوعیت انحصار ، نقش حکومت در ایجاد ارزش ، توجه به نیاز و کفاف در تولید و مصرف ، ممنوعیت کنز، عدالت ، تعلق مالکیت زمین به خدا ، رسول و مردم و... میباشد . در نهایت با استفاده از مضامین استخراج شده شبکه مضامین مولفه های ارزشی چارچوب خط مشی گذاری کارآفرینی ارائه شده است این مولفه ها می تواند توسط بازیگران عرصه خط مشی (مجلس شورای اسلامی ، مجمع تشخیص مصلحت و ..) در تدوین و اجرای خط مشی های کارآفرینی مورد استفاده قرار گیرد .
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، کارآفرینی، تحلیل مضمون، ارزش های محوری
  • مریم آرمات، طلیعه خادمیان، فاطمه قرهباغی، امیرحسین مختاری * صفحات 175-195
    پژوهش حاضر به منظور بررسی سطح وجدان کاری و عوامل سازمانی موثر بر آن در میان کارکنان حوزه ستادی وزارت نیرو انجام شد. جامعه آماری در این پژوهش 591 نفر از کارکنان حوزه ستادی وزارت نیرو بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و فرمول نمونه گیری کوکران، تعداد نمونه ای برابر با 234 نفر انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه بود. جهت سنجش روایی سازه از تحلیل عاملی استفاده شد. تمامی بارهای عاملی مربوط به سازه های تحقیق همگی در سطح پنج درصد معنادار بود. جهت سنجش پایایی، ضرایب پایایی مرکب، همه از 0.7 بزرگ تر بوده و شاخص ها به خوبی توسط متغیرهای پنهان شان توضیح داده شده اند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر رویکرد واریانس و نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج نشان داد رابطه بین «وجدان کاری» با رضایت شغلی، سبک مدیریت، پایگاه شغلی، عدالت سازمانی و مشارکت سازمانی معنادار و مثبت و با یگانگی از کار به صورت معکوس معنادار است. وجدان کاری قوی ترین رابطه را با «بیگانگی از کار» دارد؛ یعنی هر چه بیگانگی از کار بیشتر شود، منجر به کاهش وجدان کاری می شود. از میان شاخص های مربوط به ویژگی های پاسخگو تنها شاخص مربوط به سطح تحصیلات به صورت منفی معنادار شد یعنی هرچه تحصیلات بیشتر می شود، وجدان کاری کم تر است. سایر متغیرهای زمینه ای تحقیق؛ مدت سابقه کار، تجربه، سمت و تخصص و جنسیت رابطه معناداری با وجدان کاری ندارند.
    کلیدواژگان: وجدان کاری، بیگانگی از کار، سبک های مدیریت، عدالت سازمانی، مشارکت سازمانی، ارتقای شغلی، رضایت شغلی، مدل ساختاری حداقل مربعات جزئی
|
  • Hassan Rangriz, Hamidreza Arasteh, Hossein Abbasian, Tara Tehranchi * Pages 15-40
    Purpose

    The main purpose of this research is to design and explain a model of competency in order to retain employees in privatized companies in a competitive environment.

    Design/Methodology/Approach

    The present research is a developmental and applied based on objective and is qualitative in terms of its nature. The society is marketing experts and human resources in the qualitative sector. Experts were identified by purposeful sampling and snowball techniques, which, according to the adequacy of the data, 20 experts have been interviewed. Data was analysed based on Grounded Theory.

    Research Findings

    The results show that the supportive atmosphere and attention to the learning organization are identified as casul conditions. The main phenomenon is individual characteristics.
    internal and external factors as Intervener conditions, organizational culture and laws and regulations as context and the practices of human resource management and competent leaders and the skill of human resources as main strategies have been identified.

    Limitaions & Consequences

    it should be noted that the questions of interviews and questionnaires are survey method; therefore, controlling all the variables by the researcher is not totally possible.
    Practical Consequences: representing the solutions for companies with the purpose of improving the competencies of employees for maintaining them in privatization.

    Keywords: Human Resources, Human Resources Management Measures, Human Resource Competence, Human Resource Retention
  • Habibollah Taherpour Kalantari, Ali Jahangiri, Somayeh Zareei * Pages 41-62
    Purpose
    The purpose of this study is to measure the meritocracy in Public organizations in Tehran and identify the influential factors.
    Design/Methodology/Approach
    To measure the influential factors on meritocracy, questionnaire was used based on theoretical foundations of the research. The reliability of this questionnaire was measured based on Cronbach's alpha with the value of 0.75 (for meritocracy variable) and 0.93 (for effective factors) . According to the society which is the Public organizations of Tehran, research data was analyzed based on descriptive statistics (mean, frequency, etc.) and inferential statistics. To answer the research questions, exploratory factor analysis, multivariate regression and singleton logic t test.
    Research Findings
    After analyzing data, six factors were identified as the factors affecting on the meritocracy: law enforcement, financial resources, job security, political process; meritocracy culture; family provision.
    Practical Consequences: representing the solutions for improving meritrocracy in public organizations.
    Limitaions & Consequences
    based on questionnaire, it is always possible to provide incorrect answers.
    Innovation or Value of the Article: This research has been done at the level of government organizations of Tehran for the first time, and try to identify more comprehensive factors.
    Keywords: meritocracy, accountability to law enforcement, financial resources, political process, meritocracy culture, family provision
  • Ruhollah Tavallaei, Payam Haghighi Borujeni, Mohammad Milad Ahmadi * Pages 63-88
    Purpose
    The main purpose of the present research is to design a process model for the acquisition of experts' knowledge in organizations.
    Design/Methodology/Approach
    In this paper, a cognitive mapping technique is used to design the native process model of knowledge acquisition of the experts and the iThoughts software is used to model the map. For gathering information, the experts' meetings and the Focus Group (attended by eight experts from the field of knowledge acquisition ) were used.
    Research Findings
    According to the research findings, the native process model of knowledge acquisition consists of six essential sections: 1) Identify required knowledge, 2) Preparing an expert, 3) Preparing the Knowledge Engineering Team, 4) Knowledge category classification, 5) Choice of technique and tool and 6) Actions related to the continuation of knowledge management process.
    Limitations & Consequences
    Due to the limitations of interviewing all the experts in the field, and the study of various organizations' requirements in the field of knowledge management, it has been tried to interviewing experts with a wide variety of academic and executive backgrounds; and therefore purposive sampling has been used. Future research may use complementary approaches to develop and evaluate findings.
    Practical Consequences
    The purpose of this study is to apply the model in the real situations of organizational knowledge acquisition so that this native model can be proposed in the context of the experts' knowledge acquisition Also, in this research, we describe and interpret the factors and relationships existing between different indicators in the field of knowledge acquisition, which is based on the real environment.
    Innovation or Value of the Article
    This study, with a process look at the subject of knowledge acquisition, in addition to reviewing techniques and methods, also considers other dimensions and components related to the topic, which is important in the field of knowledge management research.
    Keywords: Knowledge of Experts, Knowledge Acquisition, Knowledge Management, Cognitive Mapping, Conceptual Map
  • Mona Esmailzadeh, Mehdi Sabokro *, Akbar Etebarian Khorasgani Pages 89-118
    Purpose
    The purpose of this study is to identify the factors of measurement of knowledge of faculty members of universities and determining the type of relationship between hidden variables.
    Design/Methodology/Approach
    The data is collected based on library resources and questionnaire, and also analyzed based on Exploratory Factor Analysis and Dematel. The society was137 faculty members of public organizations of Iran in the human resource and education management.
    Research Findings
    based on the results of research, 59 effective indicators of faculty members' knowledge measurement were grouped in 5 factors or hidden variable which was named: "management ability", "scientific ability (fundamental)", "scientific ability (practical)", "interaction and communities skills", specialized skills". The relationship between variables and conceptual model were obtained by Dematel technique.
    Limitaions & Consequences
    The present research model is not suitable for faculty members of medical and arts majors, because of differences in knowledge measurement indicatores,.
    Practical Consequences
    Providing a model which can messure the knowledge of faculty members, and also can be the basis for comparing knowledge and ranking.
    Originality/Value of Paper
    Despite being a variety of knowledge measuring models, none of them has the ability to use in universities for their nonprofit purposes, and also existing models are not publicly available due to the lack of coverage of all aspects of knowledge, therefore, a model which can measure the knowledge of faculty members will have a significant study value and a good achievement.
    Keywords: Knowledge Measurement, Faculty Members, Exploratory Factors Analysis, Dematel Technique
  • Kamran Feizi, Payam Hanafizadeh, Mohammad Reza Nili Ahmadabadi, Hamideh Alaeddin * Pages 119-150
    Purpose
    The current paper aims at providing a model for electronic learning in Iran.
    Design/Methodology/Approach
    This is a mixed type paper done in two stages. The first step includes an applied development with the statistical community of the experts in the field of e-learning, and the purposeful-criterion sampling method was used with library studies and interviews data collection methods. The second step includes correlational structural equations with the sample of 376 faculty members, managers and technical experts and graduate students. data was collected using an researcher-made questionnaire.
    Research Findings
    The results of the research confirmed the impact of design dimensions, content, support, training strategy, user interface, Internet marketing, technology, communication channels, individual factors on user satisfaction and the e-learning efficiency of Iranian higher education institutions. Also, the communication channel variable has a positive and significant effect on users' content and satisfaction, and the positive and significant effect of user satisfaction on e-learning performance has also been confirmed.
    Limitaions & Consequences
    Being up to date and to move along with the international community and especially the advanced countries ,is not always a matter of solving issues .national issues must be identified and appropriately deployed on this platform .Although e-learning is not merely a series of tools, it is a system of strategies, policies, learning practices, training, assessment and feedback.
    Practical Consequences: The
    content provided and received by users is tailored to their individual characteristics and can provide or receive this content through the optimal channel.
    Innovation or Value of the Article
    In terms of factors and dimensions, less attention has been paid to the current paper and it is unique and can contribute to the development of electronic learning knowledge. This model should fit the country's requirements and the needs and missions of Iranian higher education institutes.
    Keywords: E-Learning, Structural Equation Modeling, Higher Education Institutions.1
  • Davood Hosseinpour *_Vajholah Ghorbanizadeh_Hasan Aliakbari & Hasan Zare Pages 151-174
    Purpose
    This article aimed to identify themes in available sources of Islamic value system in order to design a framework on the basis of ontological and anthropologicalfundamentals of Islam to develop an entrepreneurship policy-making framework in Iran.
    Design/Methodology/Approach
    Thematic analysis method and MAXQDA software were used to identify the axial value components of the entrepreneurship policy-making framework in the books of Mizan al-Hikmah and Al-Hayat.
    Research Findings
    The value components of entrepreneurship policy-making framework in the books of Mizan al-Hikmah and Al-Hayat comprised of twenty themes, some of which were as follows: belief in afterlife, necessity of creating value for oneself and others whether in need or not, earning and spending money in religiously legitimate (halal) ways, prohibition of monopoly, role of government in value-creation, attention to needs and their satisfaction in production and consumption, prohibition of acquisitiveness, justice, land ownership belongs to God, prophet and people. The said themes formed the network of themes for value components of entrepreneurship policy-making framework.
    Limitations and Consequences
    It is possible that the themes are misinterpreted in the thematic analysis in a qualitative research and this research was no exception. Misinterpretation of themes of a value system reduces the credibility of analyses done during the research. Therefore, the researchers attempted to avoid misinterpretation to the most possible extent.
    Practical Consequences
    This research will increase the understanding and theoreticalwisdom of policy-makers about the appeal and effectiveness of the Islamic texts.
    Innovation or Value of the Article
    This article helps the policy-making actors (National Consultative Assembly, Expediency Discernment Counsel, etc.) to design an Islamic-Iranian model for progressand formulate and implement the entrepreneurship policies and conduct policy research on the basis of Islamic texts.
    Keywords: Policy-Making, Entrepreneurship, Thematic Analysis, Axial Values
  • Maryam Armat, Talieh Khademian, Amirhossein Mokhtari *, Fatemeh Gharehbaghi Pages 175-195
    Purpose
    The purpose of this study is to assess the level of conscience at work and organizational and individual factors affecting on it among the staff of Ministry of Energy.
    Design/Methodology/Approach
    To examine the hypotheses, 234 samples have been taken using random sampling method. The data collection tool in this study was a questionnaire. In order to investigate and analyze the data in the organizational factors section, Variance-Based Structural Equation Modeling was used and in the individual factors section, one-sample and independent-sample t-test, and one way ANOVA test were used.
    ResearchFindings
    The results showed that there is a significant positive relationship between conscience at work and job satisfaction, management style, job position, organizational justice and organizational participation. The relationship between conscience at work and work alienation is inversely significant. work alienation has the strongest correlation.
    Limitaions & Consequences
    The cross-sectional nature of the data reduces the confidence in the results. Future research should examine the differences in different groups and levels over time, and multilevel analysis should be used to better estimate the conscience at work, the influential factors on it .
    Practical Consequences
    Representing solutions for improving the conscience at work.
    Innovation or Value of the Article
    the contribution of this research is identifying the relationship between individual factors, job satisfaction, management style, job position, organizational justice, organizational participation and work alienation and conscience at work.
    Keywords: conscience at work, Job Satisfaction, Management Style, Job position, Organizational Justice, Organizational participation, Work Alienation, Least Square Structural model