فهرست مطالب

مطالعات علوم محیط زیست - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1398)

نشریه مطالعات علوم محیط زیست
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 30
|
  • زهرا میرکازهی*، محمدرضا رضایی صفحات 1208-1215
    این مطالعه، به منظور بررسی و مقایسه وضعیت آلودگی گرد و غبار راسب شونده و خاک سطحی (10- 5 سانتی متر) به فلزات سنگین کادمیوم، سرب و روی در جهت وزش باد غالب (شمال غرب - جنوب شرق) محل دفن زباله شهر خاش اجرا شد. ابتدا از طریق مشاهده به بررسی وضعیت کنونی محل دفن زباله پرداخته و سپس نمونه ها از 10 ایستگاه در منطقه مورد مطالعه در دی ماه 1392 تهیه گردید. پس از آماده-سازی نمونه ها غلظت فلزات سنگین مورد مطالعه با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. مقادیر شاخص زمین انباشتگی، CF و ریسک اکولوژیکی با استفاده از فرمول محاسبه گردیدند. میانگین غلظت کادمیوم، سرب و روی در گرد و غبار راسب شونده به ترتیب 28/3، 1/83، 65/1190 میلی گرم بر کیلوگرم و در خاک سطحی به ترتیب 65/3، 71/140 و 02/1304 میلی گرم بر کیلوگرم شد. شاخص Igeo در رده آلودگی متوسط تا شدید، فاکتور آلودگی درجه آلودگی خیلی قوی و ریسک اکولوژیکی در رده قابل توجه اندازه گیری شد. نتایج آنالیز داده ها و مدل کریجینگ نشان داد ایستگاه شاهد 1 تقریبا بدون آلودگی و سایر ایستگاه ها آلودگی قوی از نظر عناصر سنگین روی، سرب و کادمیوم داشته اند.
    کلیدواژگان: فاکتور آلودگی، خاک سطحی، ریسک اکولوژیکی، سرب، خاش
  • مینا رئیسی*، مرجان امیدی، محسن بهمنی صفحات 1216-1224
    امروزه ضرورت حفظ و توسعه فضاهای سبز به منظور افزایش کیفیت زندگی و پایداری شهرها بیش تر احساس می شود. با اندازه گیری و بررسی مشخصات کمی و کیفی می توان گونه های مقاوم تر را شناسایی و در برنامه ریزی های آینده از این گونه ها بیش تر استفاده کرد. در این مطالعه به بررسی خصوصیات کمی (قطر برابر سینه و ارتفاع درختان) و کیفی پوسیدگی پیشرفته پرداخته شده است. تنوع و غنای گونه ای هر یک از گونه های مورد بررسی در حاشیه ی خیابان های چهارباغ عباسی، چهارباغ پایین و عباس آباد با استفاده از نرم افزارهایPAST و Ecological-Methodology محاسبه شدند و با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان داد که در خیابان چهارباغ عباسی غنای مارگالف و منهنیک به ترتیب برابر با 604/0 و 182/0، خیابان چهارباغ پایین به ترتیب برابر با 211/0 و 643/0 و خیابان عباس آباد، به ترتیب برابر با 624/0 و 202/0 می باشد. همچنین تنوع سیمپسون و شانون- وینر نیز به ترتیب برای هر سه خیابان مورد مطالعه برابر است با 451/0 و 721/0، 487/0 و 899/0، 894/0 و 739/0 می باشند. به طور کلی نتایج به دست آمده نشان داد که تنوع گونه ای و غنای زیستی خیابان عباس آباد نسبت به دو خیابان دیگر نسبتا مناسب تر است.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، غنای زیستی، گونه های درختی
  • صدیقه عبداللهی*، علیرضا ایلدرمی، عبدالرسول سلمان ماهینی، سیما فاخران صفحات 1225-1235
    بررسی الگوهای مکانی خدمات اکوسیستمی نقش مهمی در ارزیابی آن ها دارد. از این رو در این مطالعه با هدف شناسایی و تعیین الگوهای مکانی خدمات اکوسیستمی، پس از کمی سازی خدمات اکوسیستمی تفرج، ارزش زیبایی شناسی و کاهش آلودگی صوتی در منطقه ی مطالعاتی از روش های نوین آمار فضایی هم چون همبستگی فضایی موران جهانی و شاخص انسلین موران و قابلیت سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شد. نتایج نشان داد که شاخص موران جهانی برای خدمات اکوسیستمی تفرج، ارزش زیبایی شناسی و کاهش آلودگی صوتی به ترتیب بالای82/0، 87/0 و 89/0 است. بدین ترتیب خدمات اکوسیستمی مورد بررسی دارای همبستگی مثبت و الگوی خوشه ای هستند. بررسی هم زمان نتایج کمی سازی خدمات اکوسیستمی و تحلیل همبستگی موران محلی در مورد توزیع همبستگی مکانی خدمات اکوسیستمی نشان می دهد که مناطقی که دارای بیشترین میزان مطلوبیت و ارزش از نظر عرضه خدمات اکوسیستمی هستند. دارای همبستگی مکانی مثبت معنی دار بوده و از الگوی خوشه ای بالا پیروی می کنند. در حالی که مناطق بدون مطلوبیت از نظر عرضه خدمات اکوسیستمی، همبستگی مکانی منفی داشته و دارای الگوی خوشه ای پایین هستند.
    کلیدواژگان: خدمات اکوسیستمی، الگوهای مکانی، شاخص موران، الگوی خوشه ای، همبستگی مکانی
  • محمد عزیزی*، حیدر اسماعیل پور، سعید مظلومیان صفحات 1236-1249
    هدف انجام پژوهش،بررسی رابطه میان رضایت مندی شهروندان از عملکرد شهرداری شیراز(مطالعه موردی منطقه1) و شاخص های پایداری محیط زیست شهری است.روش پژوهش توصیفی - پیمایشی بوده است.جمع آوری اطلاعات از طریق ابزار پرسشنامه با حجم نمونه 400 نفر در سطح منطقه1 شهر شیراز انجام شده است.برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است.نتایج بدست آمده از آزمون T تک متغیره نشان می دهد که رضایت مندی شهروندان از عملکرد شهرداری متوسط رو به پایین است.نتایج آزمون رگرسیون خطی نشان داد، بین وضعیت اقتصادی - اجتماعی (وضعیت تاهل- سطح تحصیلات - میزان درآمد) شهروندان و رضایت مندی شهروندان رابطه معنی داری وجود دارد.آزمون من ویتنی- یو نشان داد ،که بین جنسیت(مرد و زن) شهروندان و رضایت مندی شهروندان رابطه معنی داری وجود ندارد.نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد که بین سن شهروندان و رضایت مندی شهروندان رابطه معنی داری وجود دارد.در پایان ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه مستقیم و قوی بین رضایت مندی شهروندان و مشارکت آنها وجود دارد. همچنین ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه مستقیم ، قوی و مثبتی بین رضایت مندی شهروندان و حفط محیط زیست شهری (پایداری محیط زیست شهری) وجود دارد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، عملکرد شهرداری، محیط زیست، پایداری
  • زهرا نگارش*، زهرا قاسمی دستگردی صفحات 1250-1260
    در کلان شهر تهران پسماندهای خطرناک خانگی به دلیل نداشتن مدیریت صحیح و کارآمد بدون صورت گرفتن هیچ اقدامی بر روی آن از قبیل تفکیک در مبدا جمع آوری مجزا پردازش و بازیافت به همراه سایر زائدات دفنی در مجتمع پردازش و دفع آرادکوه دفن می گردند. در این تحقیق سعی بر آن است که با مطالعه ی راهبردها برنامه ها و امکانات و تجهیزات مورد استفاده در مدیریت پسماندهای خطرناک خانگی در کشورهای مختلف که پیش رو در این زمینه هستند و بررسی سیر کنونی جریان پسماندهای جامد شهری در تهران با توجه به سیستم حاکم بر مدیریت پسماندهای شهر تهران و جایگاه پسماندهای خطرناک خانگی در آن با توجه به این رویکردها که کاهش تولید و جداسازی پسماندها در مبدا کمک شایانی در بازیافت و در نهایت دفع بهداشتی آنها نموده و از آلودگی محیط زیست و از بین رفتن سرمایه های ملی جلوگیری می نماید پس از شناسایی نقاط ضعف و کاستی های موجود در کلیه مراحل اعم از خلا ء الزامات قانونی نبود امکانات و تجهیزات مخصوص بازیافت و پردازش و همچنین دستورالعمل های اجرایی در خصوص مدیریت پسماندهای خطرناک خانگی نسبت به تدوین راهبردها و راهکارهایی در خصوص مدیریت پسماندهای خطرناک خانگی شهر تهران اقدام گردد.
    کلیدواژگان: پسماند خطرناک، مدیریت پسماند، دفع بهداشتی، تفکیک پسماند از مبداء
  • خلیل دیده بان*، حسن یوسفی صفحات 1261-1270
    آلودگی نشت نفت یکی از تهدیدات قابل توجه برای بسیاری از کشورهای جهان است که می تواند منجر به زیان جدی شود. امروزه روش ها و الگوریتم های مختلفی برای شناسایی آلودگی های ناشی از نشت نفت با استفاده از تصاویر SAR ارائه شده است، رادار دیافراگم مصنوعی (SAR) ابزار بسیارمهم و ارزشمندی برای استخراج لکه ی نفت در محیط دریایی به دلیل قابلیت هایش است. در این مقاله از آنالیزهای بافت و شئ گرا برای استخراج لکه های نفتی از تصاویر SARاستفاده می شود. در مرحله اول، روش ماتریس Co-Occurrence برای استخراج ویژگی های بافت از تصویر SAR استفاده می شود. این روش 8 ویژگی بافتی حاوی کنتراست، ناهمگونی، انتروپی، ASM، میانگین، واریانس و همگن بودن را ایجاد می کند. در مرحله دوم، نتایج تجزیه و تحلیل بافتی با هم ادغام می شوند و با استفاده از روش شئ گرا در نرم افزار eCognition سگمنت سازی می شوند بطوریکه هر سگمنت اطلاعات متفاتی را از لکه های نفتی و سطح آب تمیز نشان می دهد که آنها را از همدیگر متمایز می کند. در مرحله نهایی، تصاویر طبقه بندی می شوند و لکه-های نفت با دقت بالا از تصاویر SAR جدا می شوند.
    کلیدواژگان: آنالیز بافتی، آنالیز شئ گرا، تصاویر SAR، لکه ی نفتی
  • فواد حیدری*، شهریار سعیدیان صفحات 1271-1281
    در این پژوهش برای جداسازی کادمیوم از محیط زیست از نانو ذرات مغناطیسی استفاده شد. جاذب بیولوژیکی کنگر با نانو ذرات مغناطیسی Fe3O4 ساخته و به روش هم رسوبی اصلاح شد. اثر پارامترهای pH، دوز جاذب، غلظت یون و زمان تماس حذف کادمیوم بر خواص مغناطیسی و جذب آن بررسی شد. جذب کادمیم با استفاده از جاذب بیولوژیکی کنگر و کنگر اصلاح شده با نانو ذرات مغناطیسی به صورت تابعی از غلطت اولیه یون فلزی(ppm50)،7 pH، دوز جاذب(mg125-25) و زمان (5تا240دقیقه)در سیستم ناپیوسته انجام گرفت. ویژگی های نانوذرات اصلاحی به کمک میکروسکوپ الکترونی، پراش اشعه X و طیف سنج مادون قرمز تعیین شد. درصد حذف بهینه کادمیم توسط جاذب کنگر و کنگر اصلاح شده به ترتیب 100 و 26/98 درصد در 7pH و دوز جاذب 25 میلی گرم و غلظت اولیه بهینه به ترتیب 40 و ppm60 و در زمان 200 و 100 دقیقه حاصل شد. با افزایش دوز جاذب از 25 تا mg125 درصد حذف کاهش و بیشترین مقدار حذف کادمیم در دوز جاذب mg25 با مقدار 48/94 بود. اندازه نانو ذرات مغناطیسی Fe3O4 روی جاذب به کمک FESEM 30/49 و 09/43 نانومتر بدست آمدند. اصلاح جاذب بیولوژیکی با نانوذرات مغناطیسی Fe3O4 می تواند به عنوان یک روش مناسب برای جداسازی کادمیم از محیط زیست بکار رود.
    کلیدواژگان: کادمیوم، کنگر، نانوذرات، نانوجاذب مغناطیسی
  • مینا رئیسی*، محسن بهمنی، علی جعفری صفحات 1282-1290
    چکیده درختان از ذخایر ارزشمند مناطق شهری هستند. با این وجود در اکثر مواقع در معرض عوامل مخرب زیستی مانند قارچ ها، حشرات، باکتری ها و... هستند که منجر به کاهش و یا از بین بردن مقاومت مکانیکی آنها می شود. هدف از این مطالعه بررسی میزان و الگوی تخریب چوب درخت نارون در برابر قارچ های مولد پوسیدگی و بررسی اثرات تخریبی آنها می باشد. باانجام مطالعات میدانی از درختان نارون واقع در پارک شهید رجایی (پارک هشت بهشت) اصفهان قارچ ها جمع آوری و خالص سازی شدند. نمونه های چوبی تهیه شده در معرض قارچ پوسیدگی سفید قرار گرفته و پس از 4 و 8 هفته تغییرات کاهش وزن و مقاومت به ضریه اندازگیری گردید. همچنین جهت بررسی الگوی تخریب قارچ، آنالیز میکروسکوپی صورت گرفت. تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت. نتایج نشان داد نمونه های برون چوب در برابر قارچ پوسیدگی سفید پس از گذشت 8 هفته در مقایسه با 4 هفته کاهش وزن بیش تری را نسبت به درون چوب دارند. همچنین بررسی های میکروسکوپی الگوی تخریب پوسیدگی سفید همزمان (همبود) را نشان داد.
    کلیدواژگان: جنگلداری شهری، قارچ پوسیدگی چوب، نارون
  • فاطمه قیسوندی*، جلیل صحرایی، آرش غریبی، مژگان بهرامی صفحات 1291-1298
    امروزه آلودگی هوا به یکی از دغدغه های جدی بشر تبدیل شده است زیرا به طور مستقیم با سلامت انسان مرتبط می باشد. پس از راه اندازی سیستم اندازه گیری پویشی ذرات معلق، به بررسی غلظت و مقایسه ی ذرات معلق اتمسفری در هنگام استفاده از چهار اسپری پرکاربرد پرداخته شده است. در نهایت افشانه خوش بو کننده با وارد کردن 8.015 ذره در هر مترمکعب و قطر ذرات ریز برای محیط کم رطوبت همچنین تعداد 6.417 ذره در هرمترمکعب در یک محیط با رطوبت زیاد، بیشترین تاثیر را در هنگام استفاده بر سلامت انسان دارد. افشانه های حالت دهنده ی مو، شیشه پاک کن و اسپری تنفسی نیز در هنگام استفاده به ترتیب 3.705، 1.541 و 4.135 ذره در هرمترمکعب در محیط کم رطوبت و تعداد 2.234، 1.101 و 3.949 ذره در مترمکعب در یک محیط موطوب، وارد فضا می کنند. برای این افشانه ها به ترتیب ذکر شده بیشترین تعداد ذرات معلق مربوط به ذرات با اندازه هایی بین 38 الی 120 نانومتر، 318 الی 416 نانومتر، 392 الی 650 نانومتر و 230 الی 350 نانومتر بوده است. همچنین مشخص شد که ذرات بزرگ تر از 200 نانومتر در جذب رطوبت موفق تر عمل می کنند.
    کلیدواژگان: ذرات معلق، رطوبت، افشانه، اندازه ذرات، سیستم اندازه گیری پویشی ذرات معلق
  • طاهره صالحی سرآسیاب، صدیقه بطالبلویی*، حکیمه امانی پور صفحات 1299-1306
    عنصرید ریزمغذی ضروری برای سلامتی انسان است، ازاین رو کمبود آن سبب صدمات بسیار به ویژه اختلالات تیروئیدی می شود. شرایط اقلیمی و زمین شناسی از علل بروز و شیوع این اختلالات است. مطالعات کتابخانه ای، نشان داد که تاکنون مطالعه ای با جایگاه زمین شناسی در منطقه انجام نشده است، لذا تاکید بر دلایل زمین شناختی با مطالعه بر روی خاک و آب بود. در پاسخ به گزارش ها موجود بر وجود اختلالات تیروئیدی در منطقه دهدشت، 16 نمونه آب زیرزمینی از چاه های کشاورزی، شرب و چشمه های موجود در منطقه جهت آنالیز آنیون ها، کاتیون ها و ید گرفته شد. نتایج نشان داد که مقدار ید در برخی نمونه های آب بالاست. برای بررسی تاثیر خاک منطقه بر مقدار ید، 20 نمونه خاک از سازندهای مختلف گرفته شد و مقدار ید، مواد آلی و pH آن ها اندازه گیری شد. ید می تواند در چندین گونه وجود داشته باشد، در محیط های مختلف تحرک ید به گونه ید وابسته است. نتایج نشان داد مقدار pH و کلسیم بالا ناشی از حضور سازند های آهکی باعث کاهش تحرک ید در منطقه می شوند، همچنین محیط قلیایی و احیایی شرایط را برای تحرک و غنی سازی ید در آب های زیرزمینی فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: ژئوشیمی، ید، آب های زیرزمینی، دهدشت، کهگیلویه و بویراحمد
  • سید محمد حسینی*، سید اسعد حسینی، علیرضا کربلایی درئی صفحات 1307-1316
    در این پژوهش با استفاده از شاخص های زیست اقلیمی اوانز، ماهانی، بیکر و سوزباد، وضعیت آسایش انسانی شهر سنندج مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور از پارامترهای میانگین ماهانه کمینه و بیشینه دما، میانگین ماهانه کمینه و بیشینه رطوبت نسبی و میانگین ماهانه سرعت باد ایستگاه همدید سنندج در دوره آماری 26 ساله(2010- 1985) استفاده گردید. نتایج حاصل از بررسی شاخص های مختلف نشان می دهد که با توجه به شاخص اوانز، آسایش انسانی از شرایط گرم و سرد در روز و از شرایط سرد در شب و با توجه به شاخص ماهانی از شرایط سرد تا گرم و راحت در شب و روز برخوردار می باشد. بررسی شرایط زیست اقلیمی با استفاده از شاخص بیکر نیز نشان داد که ماه های ژوئن تا سپتامبر(خرداد تا شهریور) در محدوده آسایش قرار می گیرد و با توجه به شاخص سوزباد، ماه های خرداد، شهریور و مهر از شرایط محیطی مطبوع و دلپذیر برخوردارند. به طور کلی بررسی شاخص های مختلف نشان داد که ماه-های مهر، شهریور، خرداد و اردیبهشت به ترتیب از بهترین شرایط آسایش انسانی برخوردارند. بنابراین فعالیت های توسعه ای متاثر از شرایط اقلیمی می تواند به ترتیب اولویت های ذکر شده در این ماه ها برنامه ریزی و اجرا گردند .
    کلیدواژگان: شاخص اوانز، شاخص ماهانی، شاخص بیکر، شاخص سوزباد، سنندج
  • حسن آزرم*، محمد بخشوده صفحات 1317-1327
    در مطالعه حاضر به بررسی و آزمون فرضیه پناهگاه آلودگی در ایران، با استفاده از دو شاخص جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی و درجه باز بودن اقتصاد در قالب دو مدل پرداخته شده است. در این مطالعه اثر متغیرهای سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تولید ناخالص داخلی، مصرف انرژی، درجه باز بودن اقتصاد و درصد شهرنشینی بر روی انتشار گاز دی اکسیدکربن به عنوان شاخصی از کیفیت محیط زیست، در قالب مدل خود توضیحی با وقفه های گسترده (ARDL) با استفاده از داده های سال های 1394-1350 بررسی شده است. وجه تمایز این تحقیق با سایر مطالعات انجام گرفته مربوط به مباحث زیست محیطی با استفاده از داده های سری زمانی در ایران، لحاظ شکست ساختاری متغیرها می باشد. نتایج نشان داد بین رشد اقتصادی، مصرف انرژی و درصد شهرنشینی و آلودگی محیط زیست رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین فرضیه زیست محیطی کوزنتس مورد تایید قرار گرفت. متغیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی علیرغم تاثیر مثبت بر انتشار گاز دی اکسیدکربن از نظر آماری معنی دار نمی باشد. لذا بر اساس این متغیر فرضیه پناهگاه آلودگی صادق نیست. اما اثر شاخص درجه باز بودن اقتصاد بر انتشار سرانه مثبت و معنی دار می باشد و فرضیه پناهگاه آلودگی در ایران صادق است. بنابراین پیشنهاد می شود در واردات کالاها به مسائل زیست محیطی توجه شود.
    کلیدواژگان: فرضیه پناهگاه آلودگی، آزمون شکست ریشه واحد، انتشار دی اکسید کربن سرانه، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، شاخص باز بودن اقتصاد
  • امید نیاقی* صفحات 1328-1339
    با تدوین سند توسعه پایدار ملل متحد در سال 2000، کشورها متعهد به انجام دو اقدام اساسی در ارتباط با زنان شدند. مورد نخست، تعهد به انجام برنامه ریزی ها و تدوین سیاستهایی در راستای توانمندسازی زنان و تحقق مشارکت هرچه بیشتر آنان در سطوح بنیادی جامعه و مورد دوم، ایجاد و پیشبرد سازوکارهایی برای ظرفیت سازی و افزایش این ظرفیت در راستای برنامه ریزی ها و مدیریت موثرتر در جهت امور زیست محیطی. در این مقاله قرار است ارتباط میان زنان و توانمدسازی آنان و نقش آنان در توسعه پایدار زیست محیطی مورد بررسی قرار گیرد. به عبارتی دیگر، این مقاله در مقام بیان این مساله است که وجود اشکال تبعیض میان زنان و مردان، علی الخصوص در سطوح نقشهای اجتماعی و مدیریتی و محروم ماندن آنان از سطوح مختلف آموزش و اشتغال، به شکل بسزایی در معضلات زیست محیطی و دامن زدن به آنان نقش خواهد داشت. در پایان این نتیجه حاصل شد که توسعه پایدار در زمینه مسائل و امور زیست محیطی میسر نخواهد بود، مگر با افزایش ظرفیتها و آگاهی های زنان در ارتباط با امور زیست محیطی، تسهیل مشارکت و همکاری بیشتر آنان در ایفای نقشهای اجتماعی و افزایش توانمندی ها و ظرفیتهای مدیریتی آنان در سطوحی برابر با مردان.
    کلیدواژگان: محیط زیست، توسعه پایدار، زنان، توانمندسازی، سرمایه های اجتماعی
  • علی بافکار*، ندا بابلی صفحات 1340-1349
    نیترات یکی از آلاینده های مهم در منابع آبی به شمار می رود. محدودیت منابع آبی و افزایش آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی توسط یون های نیترات، یافتن راه حل های قابل قبول زیست محیطی را برای حذف این ماده از منابع آبی ضروری می سازد. برای کاربرد های عملی جاذب باید دارای ظرفیت بالا، ارزان قیمت و با کاربرد آسان استفاده شود. در این تحقیق تاثیر جاذب های پوسته تخم مرغ، پوسته برنج،کاه و کلش گندم و برگ درخت بلوط برحذف یون نیترات از محلول آبی بوسیله سیستم جذب پیوسته خاک بررسی گردید. در آزمایش های پیوسته با استفاده از آب شبیه سازی شده اثر تغییرات غلظت نیترات ورودی به ستون در افزایش کارایی ستون جذب مورد ارزیابی قرار گرفت و کاربرد مدل های پیوسته جذب خاک در توصیف منحنی های شکست بررسی شد. نتایج آزمایش های پیوسته نشان داد که مقدار کل نیترات جذب شده و ظرفیت جذب ستون با افزایش غلظت نیترات ورودی به ستون افزایش یافت و مدل توماس با داده های آزمایشگاهی همخوانی بیشتری داشت. بر مبنای نتایج حاصل از این تحقیق، جاذب های پوسته تخم مرغ، پوسته برنج، کاه و کلش گندم و برگ درخت بلوط قابلیت بالای حذف یون نیترات را دارا بوده است.
    کلیدواژگان: ستون جذب، غلظت نیترات، مدل توماس، منحنی شکست
  • مهرداد کیانی*، حسن لشکری، هوشنگ قائمی صفحات 1350-1362
    بارش های فصل زمستان در غرب ایران تامین کننده منابع آب زیرزمینی منطقه می باشد. از این نقطه نظر مطالعه بارش های فرین زمستانی اهمیت زیادی دارد. در ماه ژانویه با گسترش بادهای غربی تمام ایستگاه ها زیر نفوذ سامانه های بارشی قرار می گیرند، با توجه به معیار فراگیر شدن بارش در سطح منطقه، 10 مورد از دوره های بارشی چهار روزه ماه ژانویه با بیشینه بارش در سال های 1996 تا 2017 میلادی از طریق پردازش آماری تعیین شد و در نهایت از بین این موارد دوره بارشی چهار روزه 3 تا 6 ژانویه 1996 با بیشینه شدت بارش برای مطالعه انتخاب شد. نتایج نشان داد که هسته بیشینه بارش ها در بخش هایی از جنوب و دامنه های داخلی زاگرس مشاهده شده است. به استثنای محدوده اطراف مریوان بارش از جنوب به شمال منطقه روند کاهشی داشته است.تحلیل همدیدی الگوهای گردشی جو مشخص نموده است که غرب ایران زیر نفوذ منطقه همگرایی جریانات مرطوب غربی و جنوبی قرار گرفته است. نفوذ سامانه مدیترانه ای در بستر یک ناوه عمیق و همراهی آن توسط جریان نم ویژه از سمت دریاهای گرم عرض های پایین شرایط را برای رخداد بارش بیشینه در منطقه فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: بارش، ژانویه، ایران، زاگرس، همدید
  • منصور یگانه*، ناصر قنبری، محمدرضا بمانیان صفحات 1363-1372
    برآیند نگاه جهانی شدن (ناشی از دیدگاه مدرنیسم) در پی تعامل با رویکردهای محلی و منطقه ای (پست مدرنیسم منطقه گرا) منجر به ظهور رویکرد منطقه گرایی در سال های دهه 60 میلادی گردید. نیاز به ارائه رویکردی نوین از نظریه منطقه گرایی احساس می شود تا ضمن جامعیت در نگاه ، وجوه مشترک و متنوع شاخص های کالبدی - زیستی دو رویکرد مذبور را در برگیرد . روش تحقیق پژوهش فوق، ترکیبی از شیوه توصیفی- تحلیلی در مبانی نظری و استخراج شاخص های هر رویکرد می باشد. سپس با استفاده از نظرات معماران و اساتید معماری (روش خبرگان) نظرخواهی و ارزشگذاری بر پارامترها صورت می پذیرد و در نهایت ضمن باز تعریف رویکرد زیست منطقه گرایی انتقادی نشان داده می شود توجه به شاخص های زیستی - کالبدی در قالب رویکرد زیست منطقه گرایی انتقادی می تواند نیاز های معمارانه جامعه را از قبیل پاسخگویی به اقلیم و محیط زیست ، توسعه پایدار ، ارتقای حس مکان و خلق معماری با هویت و عدم تقلید و التقاط های سطحی نگرانه را برآورده سازد.
    کلیدواژگان: منطقه گرایی، منطقه گرایی انتقادی، زیست منطقه گرایی، شاخص های کالبدی - زیستی
  • ابوالفضل فرزی*، سید مهدی برقعی صفحات 1373-1380
    گیاه پالایی نمک از آبهای شور به عنوان یک روش طبیعی شوری زدایی در سالهای اخیر مورد توجه برخی محققین قرار گرفته است. بدین منظور از گیاهان شورزیست در وتلندهای مصنوعی استفاده می شود. با توجه به پیچیدگی پدیده های حاکم بر عملکرد وتلندهای مصنوعی، برای مدلسازی آنها را اغلب به صورت جعبه سیاه در نظر می گیرند. در این مقاله با این رویکرد، مدلسازی گیاه پالایی نمک در وتلند مصنوعی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه انجام شد. لایه های ورودی و خروجی شبکه شامل پنج متغیر هدایت الکتریکی و غلظت یونهای کلسیم، منیزیم، سدیم و کلراید آب ورودی و خروجی وتلند مورد مطالعه بود. این داده ها که شامل 24 سری بود با گزینش تصادفی به دو دسته داده های آموزش و آزمون تقسیم شد. شبکه های با 1 و 2 لایه پنهان و تعداد مختلف نرون با استفاده از داده های آموزش، آموزش داده شدند و دو شبکه بهینه انتخاب گردید. شبکه های انتخاب شده با استفاده از داده های آزمایش شبیه سازی شدند. نتایج حاکی از آن بود که این دو شبکه با تقریب خوبی قادر به پیش بینی نتایج گیاه پالایی نمک در وتلند مصنوعی بودند.
    کلیدواژگان: گیاه پالایی نمک، وتلند مصنوعی، شورزیست، شبکه عصبی، مدلسازی
  • فرهام امین شرعی*، هستی طاهری صفحات 1381-1388
    امروزه تولید انواع ضایعات جامد و بروز انواع ناسازگاری های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی مربوط به آنها، مدیریت خدمات و پسماندهای شهری را با مشکلات عدیده ای در زمینه جمع آوری، حمل و نقل، پردازش و دفع این گونه ضایعات مواجه ساخته است. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی چرخه حیات سامانه مدیریت کنونی در شهرستان نجف آباد از نقطه نظر محیط زیستی و تعیین اولویت در تصمیم گیری ها به منظور بهبود مدیریت پسماند صورت گرفته است. ابزارهای زیادی برای ارزیابی اثرات زیستمحیطی مدیریت پسماند وجود دارد، اما یکی از رایجترین روش های مورد استفاده، ارزیابی چرخه حیات ارزیابی اثرات چرخه حیات (LCA) است. در این پژوهش 4 سناریو تعریف و اطلاعات آن وارد نرم افزار IWM-1 شد. : به طور کلی ارزیابی چرخه حیات پسماند شهری نجف آباد برای رسیدن به سناریویی که بار زیست محیزی کمتری دارد انجام شد. سناریو چهارم ، به عنوان بهترین گزینه از لحاظ زیست محیطی انتخاب گردید به دلیل اینکه نسبت به سایر سناریوها بار زیست محیطی کمتری داشت.
    کلیدواژگان: ارزیابی چرخه حیات، نرم افزار IWM-1، مدیریت پسماند شهری
  • پریسا سهرابی پیردوستی*، جلیل صحرایی صفحات 1389-1400
    انتشار گازهای خروجی ناشی از وسایل نقلیه اثرات زیان بار و طولانی مدت را بر سلامت انسان و محیط زیست دارد. آلودگی در طبقات مختلف پارکینگ از طریق راهرو ها و پله ها به قسمت های دیگر ساختمان منتقل می شود و برای ساکنان مشکلاتی ایجاد می کند. این مطالعه یک سیستم نظارت بر کیفیت هوا را نشان می دهد که میزان (PPb) ده گاز شامل گوگرد دی اکسید، نیتروژن دی اکسید، اکسید های نیتروژن، ازن، متان، هیدروژن، کربن مونو اکسید، آمونیاک، بنزن و الکل را اندازه گیری و محاسبه می کند. به علاوه انتشار ذرات معلق توسط یک دستگاه شمارنده ی ذرات در طبقات مختلف پارکینگ اندازه گیری شده است. از مقایسه ی داده ها مشخص شد که یک رابطه ی مستقیم بین خودروهای پارک شده در پارکینگ و غلظت آلاینده ها وجود دارد. چون وسایل نقلیه منبع آلاینده های مرسومی مانند کربن مونوکسید، اکسیدهای نیتروژن، هیدروکربن ها و مقدار قابل توجهی کربن دی اکسید هستند (CETESB 2013). همچنین در انتشار ذرات معلق قابل استنشاق (PM10 و PM2.5) مشارکت دارند. بنابراین غلظت آلاینده ها به نسبت تعداد وسایل نقلیه تغییر می کند.
    کلیدواژگان: ذرات معلق، پارکینگ طبقاتی، آلاینده های گازی، آلودگی هوا
  • نسترن ملازاده*، حسین کیانی کلامویی صفحات 1401-1417
    احداث پالایشگاه ، دارای ریسک های ایمنی،بهداشت و محیط زیستی فراوانی است.دراین تحقیق به ارزیابی و مدیریت ریسک های موجود در پالایشگاه گاز فازهای 22 و 24 پارس جنوبی به روش LOPA و PHA پرداخته شده است. بدین ترتیب پس از شناسایی فعالیت ها و خطرات و با توجه به شدت اثر،احتمال وقوع و پیامدهای احتمالی مواجه بر انسان، محیط زیست و تجهیزات، کار ارزیابی و طبقه بندی ریسک ها انجام شد. در ارزیابی ریسک‏ های ایمنی و بهداشت به روش PHA، کمترین ریسک مربوط به بالا رفتن از پلکان مخازن با مقدار عددی 4= RPN و بالاترین ریسک متعلق به تست فشار خط لوله با 21= RPN است. در ریسک محیط زیستی ،کمترین ریسک مربوط به زنگ زدایی با مقدار 32- و بالاترین ریسک متعلق به فعالیت اداری با مقدار 360- می باشد.در ارزیابی ریسک های ایمنی و بهداشت به روش LOPA بیشترین میزان ریسک‏های ایمنی و بهداشت مربوط به تصادف خودرو، سقوط از ارتفاع،با مقدار 8 = RR بوده و کمترین میزان ریسک را نیز برق گرفتگی با مقدار 5 RR= داراست. در محیط زیستی بیشترین ریسک مربوط به خاموش شدن مشعل با 7= RR بوده و پایین ترین ریسک متعلق به مصرف کاغذ، مصرف سوخت فسیلی با مقدار عددی 4= RR است.
    کلیدواژگان: بوشهر، ارزیابی ریسک، لایه های حفاظتی، آنالیز مقدماتی خطر
  • عاطفه رحیمی، یحیی همزه*، علی عبدالخانی، سحاب حجازی، زیبا فتحی صفحات 1418-1426
    تبدیل پسماندهای کشاورزی به محصولات ارزشمند یکی از روش های کاهش آلودگی ناشی از سوزاندن آنهاست. یکی از این محصولات نوین و ارزشمند آئروژل های لیگنوسلولزی هستند که به دلیل تخلخل و سطح ویژه زیاد می توانند به عنوان جاذب انواع آلودگی ها مانند رنگ ها استفاده شوند. در این تحقیق، آئروژل لیگنوسلولزی حاصل از کلش برنج برای جذب رنگ اسید اورانژ (AO7) از آب استفاده شد و اثر پارامترهای مختلف بر کارایی جذب بررسی شد. نتایج نشان داد که با کاهش pH و دما کارایی جذب کاهش می یابد. مدت زمان رسیدن به تعادل جذب در غلظت های مختلف حداکثر 120 دقیقه تعیین شد. ایزوترم جذب از معادله لانگمویر تبعت خوبی داشت و میزان حداکثر جذب 1/52 میلی گرم بر گرم آئروژل محاسبه شد که حدودا دو برابر ظرفیت جذب کلش برنج خام است. بررسی سینتیک جذب نشان داد که فرایند جذب از سینتیک شبه مرتبه دوم تبعیت می کند. با توجه به تبعیت ایزوترم جذب از معادله لانگمویر و سینتیک جذب از سینتیک شبه مرتبه دوم، مکانیسم غالب جذب شیمیایی است که تحت تاثیر گروه های عاملی موجود در رنگ و سطح جاذب است.
    کلیدواژگان: کلش برنج، آئروژل، جذب، رنگ، ایزوترم
  • مهدی کماسی، بهرنگ بیرانوند* صفحات 1427-1442
    با توجه به مواردی همچون تغییر اقلیم گسترده و در نتیجه افزایش خشکسالی، رشد جمعیت انسانی و به تبع آن افزایش تقاضای جهانی برای انرژی و آب، ساخت پروژه های بزرگ سدسازی افزایش یافته است. با این حال بدون تحقیقات جامع، یک پروژه بزرگ مانند سد اثرات برگشت ناپذیر و پیش‎بینی نشده زیادی بر محیط زیست خواهد گذاشت. بررسی سوابق اجرای پروژه های سدسازی نشان می‎دهد که بسیاری از آنها بدون توجه به ملاحظات زیست محیطی طراحی و مورد بهره‎برداری قرار گرفته اند؛ از این‎رو مسبب بروز آلودگی های مختلف و تخریب بخش‎های عمده‎ای از منابع طبیعی گردیده‎اند. در این پژوهش ارزیابی اثرات زیست محیطی سد ایوشان در دو فاز ساختمانی و بهره‎برداری بر محیط‎های بیولوژیکی، فیزیکی- شیمایی، اقتصادی- اجتماعی، فرهنگی و استراتژیکی شناسایی و با استفاده از ماتریس آیکلد و ارزیابی اثرات سریع بررسی شده است. نتایج نشان داد که بیشترین اثرات و پیامدهای منفی در فازهای ساختمانی و بهره‎برداری در ماتریس آیکلد و ماتریس ارزیابی اثرات سریع مربوط به محیط فیزیکی - شیمیایی می‎باشد.
    کلیدواژگان: سد ایوشان، ماتریس آیکلد، ماتریس ارزیابی اثرات سریع، فاز ساختمانی، فاز بهره‎برداری
  • مسعود مسعودی*، فاطمه کریمی صفحات 1443-1458
    آثار منفی زیستمحیطی رشد شهرها تا آن اندازه افزایش یافته که بزرگترین تهدید در مقابل زیست بومها شمرده میشود. این تحقیق در شهرستان سپیدان از توابع استان فارس با مساحت 3855 کیلومتر مربع انجام شد. هدف اصلی این تحقیق، اصلاح و توسعه مدل ارزیابی توان اکولوژیک توسعه شهری، روستایی و صنعتی در منطقه مطالعاتی می باشد. در بررسی ارزیابی توان اکولوژیک، روش های مورد بررسی شامل روش مخدوم بر اساس منطق بولین، روش های پیشنهادی حداکثر محدودیت (منطق بولین)، میانگین حسابی، میانگین هندسی (EMOLUP) و روش های وزنی با 3 طبقه صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که به طور کلی در روش های میانگین حسابی و حسابی وزنی غالب منطقه به سمت طبقات خوب و در روش های مبتنی بر منطق بولین (مخدوم و حداکثر محدودیت) غالب منطقه به سمت طبقات نامناسب سوق پیدا کرده ولی روش های مبتنی بر میانگین هندسی (EMOLUP) بین سایر روش ها قرار گرفته است. همچنین بر اساس ارزیابی صحت مدل های مورد بررسی، مدل ارزیابی توان اکولوژیک با روش میانگین هندسی EMOLUP بدلیل سادگی آن بهتر از سایر مدل ها، توان محیط را برآورد می کند. شایان ذکر است که روش میانگین حسابی و حسابی وزنی ، پایین ترین دقت بین روش های موجود قلمداد می شود.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، مدل پیشنهادی، مدل مخدوم، EMOLUP، ارزیابی چند معیاره
  • فاطمه هوشمندزاده*، محمدرضا یزدانی، فهیمه عربی صفحات 1459-1468
    نقشه کاربری اراضی، از ابزارهای پایه برای مدیران و برنامه ریزان در راستای توسعه پایدار مناطق مختلف است. روش های مختلفی برای تهیه نقشه کاربری اراضی ارائه شده است. تهیه نقشه کاربری اراضی با استفاده از تصاویر ماهواره ای با بهره گیری از تکنیک های مختلف از جدیدترین و مهم ترین این روش هاست. هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی کارایی روش های تصمیم گیری درختی و حداکثر احتمال با استفاده از داده های ماهواره لندست 8 مربوط به سال 2016 جهت تهیه نقشه کاربری اراضی دشت یزد - اردکان می باشد. پس از انجام تصحیحات لازم بر روی تصاویر ماهواره ای، طبقات مختلف کاربری اراضی تعریف و نمونه های آموزشی انتخاب شد. نتایج طبقه بندی با استفاده از چهار روش تصمیم گیری درختی جینی، انتروپی، نسبت بهره و حداکثر احتمال بترتیب ضریب کاپای 78/85، 95/88، 88/76 و 15/91 درصد را نشان دادند که روش حداکثر احتمال نسبت به روش های تصمیم گیری درختی در از دقت بالاتری برخوردار است. بنابراین این مطالعه کارایی و قابلیت روش حداکثر احتمال را در طبقه بندی بهتر تصاویر سنجش از دور اثبات می نماید. با مقایسه مساحت نقشه های حاصل از روش های طبقه بندی، مساحت های کاربری های اراضی ماسه ای و اراضی صخره ای تقریبا نزدیک به هم هستند. همچنین بیشترین اختلاف مساحت مربوط به تپه های ماسه ای و کمترین اختلاف نیز مربوط به کاربری اراضی صخره ای بود.
    کلیدواژگان: ارزیابی دقت، سنجش از دور، سنجنده OLI، کاربری اراضی، یزد- اردکان
  • فرامرز فدایی، پریا ایلدرآبادی* صفحات 1469-1479
    جداره خارجی ساختمان به عنوان یکی از پارامترهای موثر بر تبادل حرارتی و میزان مصرف انرژی، همواره مورد بحث و بررسی بوده است. در این پژوهش با هدف کاهش مصرف انرژی و فراهم آوردن شرایط آسایش حرارتی افراد، تاثیر ماده PCM بر رفتار حرارتی جدار خارجی ساختمان های آموزشی مورد بررسی قرار گرفته است. این بررسی ها در قالب میزان نیاز افراد به سرمایش، گرمایش و میزان برق مصرفی در ساختمان ارائه شده است. همچنین به منظور ارزیابی شرایط آسایش حرارتی افراد از دو شاخصه ی آسایش PMV و PPD استفاده شده است. آنالیزها و شبیه سازی ها توسط نرم افزار الگوریتمیک گرس هاپر، پلاگین های هانی بی و لیدی باگ انجام پذیرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که، با قرار گرفتن ماده PCM در بین جدار خارجی ساختمان در طول سال، میزان نیاز افراد به سرمایش 41.36 kWh/m2، گرمایش 44.77 kWh/m2 و میزان برق مصرفی ساختمان 41.36 kWh/m2 کاهش پیدا می کند، همچنین شرایط آسایش حرارتی افراد در محیط بهبود یافته و میزان رضایت مندی افراد از محیط افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: PCM، آسایش حرارتی، بهینه سازی مصرف انرژی، ساختمان های آموزشی
  • حسن کاکه مدی*، ابراهیم جلالی، حجت جباری، سعید موسوی صفحات 1480-1489
    چکیده پایشهای کمی وکیفی مبنای تصمیم گیری درمورد نحوه مدیریت آلاینده های تولیدی درصنایع سیمان کشور می باشد. براین اساس ، باید اندازه گیری میزان انتشارگازهای آلاینده هوا ازسوی این منابع بالقوه آلاینده ، جهت انطباق با الزامات قانونی تعیین شده سازمان حفاظت محیط زیست ، بصورت مستمر انجام گیرد ، تا در صورت عدم انطباقهای احتمالی ، اقدامات اصلاحی وکنترلی لازم انجام گیرد . در این پژوهش توصیفی - تحلیلی ، اندازه گیری میزان انتشارگازهای آلاینده SOX.CO.NOX.2CO خروجی دودکشهای کوره وگریت کولرکارخانه سیمان کاوان بوکان طی چهار دوره سه ماهه مطابق دستورالعمل های مرکز پایش سازمان حفاظت محیط زیست انجام گرفت . نتایج تجزیه و تحلیل نشان داد که میزان انتشارگازهای خروجی دودکشهای این کارخانه ، با الزامات قانون هوای پاک و ماده 15 نحوه جلوگیری از آلودگی هوا انطباق کامل داشته وسیستم های کنترل آلایندگی تعبیه شده ،از کارائی بسیار بالایی برخوردارهستند . کلمات کلیدی : "آلاینده های زیست محیطی ، "هوای پاک ، " کارخانه سیمان کاوان بوکان
    کلیدواژگان: آلاینده های زیست محیطی، هوای پاک، کارخانه سیمان کاوان بوکان
  • سیده پریسا خسروی*، علی اشرف سلطانی طولارود، اسماعیل گلی کلانپا، محمد بابااکبری صفحات 1490-1502
    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر باکتری های محرک رشد بر ویژگی های رشدی و مقدار عناصر غذایی گیاه کلزا در شرایط آلودگی خاک با آرسنیک انجام شد. سطوح مختلف آرسنیک (صفر، 7/5، 15/5، 22/5 و 30 میلی گرم بر کیلوگرم) به خاک تزریق شده و بعد از طی 2ماه، مایه زنی باکتری ها و کشت کلزا انجام گرفت. 3ماه پس از کشت گیاهان برداشت و برخی شاخص های رشدی و غلظت منیزیم، آرسنیک و فسفر اندازه گیری گردید. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین ارتفاع گیاه از سطح آرسنیک شاهد با باکتری های سودوموناس پوتیدا و کمترین آن از سطح mg/kg 30 آرسنیک با آزوسپریلوم به ترتیب به میزان 20/53 و 11/31 سانتی متر حاصل شد. بیشترین وزن خشک و وزن تر در سطح اول آرسنیک با باکتری های سودوموناس پوتیدا و کمترین آنها در غلظت بالای آرسنیک با باکتری های آزوسپریلوم حاصل گردید. در بالاترین غلظت آرسنیک خاک، کمترین مقدار تراکم برگ (8/33) با سودوموناس فلورسنس BR1 و بیشترین آن (39/33) با سودوموناس فلورسنس BR150 بدست آمد. با افزایش مقدار آرسنیک درخاک، از میزان منیزیم و فسفر کلزا کاسته شده و در 30 میلی گرم برکیلوگرم آرسنیک، به کمترین میزان خود به ترتیب (0/13 mg/kg ، درصد0/314) رسیدند.
    کلیدواژگان: تنش، فلز سنگین، شاخص های رشد، سودوموناس
  • حبیب الله دهقان، مهدی درویشی* صفحات 1503-1511
    هدف از پژوهش حاضر اولویت بندی ریسک ایمنی در تاسیسات هسته ای با استفاده از روش تحلیل شبکه ای می باشد. شاخص های مربوطه عبارتد از: برخورد ماشین آلات و تجهیزات در حین استخراج و گودبرداری، تغییرات دما در قلب تاسیسات، برخورد ماشین آلات و تجهیزات با تاسیسات زیر زمینی حین گودبرداری، تزریق مواد اسیدی و شیمیایی، پرتوگیری هنگام رادیوگرافی، تماس با مواد پرتوزا، تماس با پرتو ماوراء بنفش حین جوشکاری، نشست مواد هنگام فلاشینگ، ورود رنگ به محیط زیست هنگام رنگ آمیزی، پرتاب جرقه های جوشکاری. مشخص شد که روش های موجود تصمیم گیری چندمعیاره قادر به اولویت بندی دقیق خطرات نمی باشد. در حالی که روش ANP مورد استفاده در این پژوهش علاوه بر اینکه قادر است خطرات را با دقت بیشتری از هم تفکیک نماید بلکه می تواند اهمیت آنها را نسبت به همدیگر بر اساس درجه ریسک آنها بیان کند. مشخص شد که روش های موجود قادر به اولویت بندی دقیق خطرات نمی باشد. در حالی که روش پیشنهادی در این پژوهش علاوه بر اینکه قادر است خطرات را با دقت بیشتری از هم تفکیک نماید بلکه می تواند اهمیت آنها را نسبت به همدیگر بر اساس درجه ریسک آنها بیان کند.
    کلیدواژگان: ایمنی، تاسیسات هسته ای، تحلیل ریسک، آژانس بین المللی هسته ای
  • مهدی یزدیان، مهجبین ردایی*، حسین زکی زاده صفحات 1512-1522
    آب به عنوان مهمترین عنصر حیات است که در پیدایش تمدنهای بشری و ساخت شهرها، نقشی بنیادین ایفا می کند. امروزه تامین امنیت آبی به عنوان یک چالش ضروری شناخته شده است. بر اساس دیدگاه سیستمی، امنیت آبی مکانیزمی پیچیده و پویا است که در آن فرایندهای اجتماعی و اکولوژیک در تعامل با یکدیگر بوده و همراه با شناخت چرخه های بازخورد، پاسخ‎های فعالانه ای برای تامین نیازهای انسانی مطرح می نماید. هدف مطالعه حاضر تبیین امنیت آبی با توجه به دیدگاه سیستمی و یکپارچه، استنتاج سطوح تحلیلی امنیت آبی و ارائه مدل مفهومی قابلیت سازه های تاریخی شهرهای کویری در تامین امنیت آبی است. این مطالعه یک بررسی استتنتاجی- تطبیقی است. ابزار جمع آوری اطلاعات مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد و مدارک است. نتایج حاصل از مدل تطبیقی تهیه شده حاکی از آن است که، کارکردهای سازه های آبی تاریخی شهرهای کویری (اقتصادی- اجتماعی - فرهنگی -اکولوژیکی) با سطوح تحلیلی امنیت آبی (امنیت اجتماعی آب، امنیت اقتصادی آب، امنیت محیط زیستی آب، امنیت شهری آب، تاب آوری در مقابل بحران ها) هم راستا می باشد. به عبارتی این سازه های آبی برای قرن ها تامین کننده امنیت آبی در تمامی سطوح آن برای ساکنین شهرهای کویری بودند و بازآفرینی مفاهیم و ارزش های نهفته در آن ضرورتی انکارناپذیر است.
    کلیدواژگان: امنیت آبی، دیدگاه سیستمی، سازه های آبی تاریخی، شهرهای کویری
  • آرزو توکلی* صفحات 1523-1531
    مصرف وسیع آنتی بیوتیک سبب افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی در میکروارگانیسم ها شده است. هدف از این مطالعه تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری های جدا شده از خاک های اصفهان است. در مجموع به ترتیب 19 و 16 نمونه خاک از مناطق کشاورزی و صنعتی جمع آوری شده است. مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری ها نسبت به پنج آنتی بیوتیک اریترومایسین، وانکومایسین، کوتری موکسازول، جنتامایسین و پنی سیلین جی تعیین شد. شناسایی آنها بر اساس خصوصیات ظاهری و ویژگی های بیوشیمیایی تعیین می گردد. حساسیت آنتی بیوتیکی باکتری های جدا شده بر اساس حداقل غلظت بازدارنده از رشد با روش ماکروبرات تعیین گردید. سپس حداقل غلظت کشنده آنتی بیوتیکی و مقاومت چندگانه نسبت به آنتی بیوتیک ها برای موارد جدا شده مشخص گردید. در مجموع 152 باکتری از جنس های مختلف مانند استافیلوکوکوس، کورینه باکتریوم و باسیلوس شناسایی شد. شیوع مقاومت نسبت به جنتامایسین واریترومایسین بترتیب در خاک های کشاورزی و صنعتی بیشتر ازسایر موارد است. غلظت حداقل غلظت بازدارنده و نابود کننده برای پنی سیلین جی به شکل چشمگیری بیشتر از سایر آنتیبیوتیک ها بود. بر اساس نتایج 84% از باکتری های جدا شده به چند آنتی بیوتیک مقاوم بودند که نیمی از آنها به چهار و پنج آنتی بیوتیک مقاومت داشتند. برخی عوامل مانند آب زاینده رود و کاربرد کود حیوانی بر مقاومت باکتری ها در خاک و آب تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، مقاومت، خاک، اصفهان، حداقل غلظت بازدارنده
|
  • Zahra Mirkazehi *, Mohammadreza Rezaee Pages 1208-1215
    The aim of this study was to investigate the contamination of deposited dust binding and soil surface (5-10 cm) to heavy metals cadmium, lead and zinc in the prevailing wind direction (North West - South East) Khash city's landfill. First, by observing the status of the current landfill deals and Dust samples of 10 stations in the study area was prepared in January 2013. After preparation of the samples, the concentrations of heavy metals using atomic absorption were measured. Igeo, CF and ecological risk calculated using the formula were determined. The average concentration of cadmium, lead and zinc, respectively, 3.28, 83.1, 1190.65 mg/kg and in soil surface 3.65, 140.71 and 1304.02 mg/kg respectively was achieved. The Igeo index was classified as moderate to severe pollution, pollution factor of very high degree of pollution and ecological risk was significant. The results of data analysis and estimate that 1 almost no pollution control stations and other stations strong have pollution of heavy metals zinc, lead and cadmium.
    Keywords: Ecological Risk , Lead, Surface Soil, Pollution Factor, Khash city
  • Mina Raiesi *, Marjan Omidi, Mohsen Bahmani Pages 1216-1224
    Nowadays, maintaining and developing of Green spaces in order to improve life quality and sustainability of the cities is very important. By measuring and reviewing the qualitative and quantitative characteristics of trees can be identified more resistance species and used in the future plans. In this study, quantitative characteristics (tree diameter and height) and decay have been examined. The diversity and richness of tree species were calculated on the margins of Chaharbagh Abbasi, Chaharbagh Paein and Abbas Abad streets, using PAST software and Ecological-Methodology, and compared with each other. The results showed that in Charbagh Abbasi Street, Margalof and Munnikh species richeness were 0.604 and 0.182 respectively, Chaharbagh Paein Avenue, respectively, was 0.21 and 0.643 respectively, and Abbas Abad Street, respectively, was 0.624 And 0.202. Also, the Simpson and Shannon-Weiner variations for each of the three streets were equal to 0.445, 0.721, 0.4487, 0.0899, 0.894 and 0.739 respectively. In general, the results indicated that Abbas Abad's biodiversity and bioavailability are relatively more than the two other streets.
    Keywords: “biodiversity richness”, “species diversity”, “tree species”
  • Sedighe Abdollahi *, Alireza Ildoromi, Abdolrassoul Salmanmahini, Sima Fakheran Pages 1225-1235
    Considering the spatial patterns of ecosystem services plays an important role in evaluating them. Therefore, in this study, inorder to identify and determin the spatial patterns of ecosystem services, new methods of spatial statistics such as spatial correlation of Global Moran and Anselin Moran Index and GIS were used, after quantifying recreation, aesthetic value and noise reduction ecosystem services in the study area. The results showed that the Global Moran index is up to 0.82, 0.87 and 0.89 respectively, for recreation, aesthetic value and noise reduction ecosystem services. Thus, the examined ecosystem services have a positive correlation and cluster pattern. Considering ecosystem services quantifying results with Local Moran correlation analysis related to distribution of spatial correlation of ecosystem services shown regions with maximum suitability and value of ecosystem services supply have meaningful positive spatial correlation and follow high cluster pattern, while regions with no suitability of ecosystem services supply have negative spatial correlation and low cluster pattern.
    Keywords: Ecosystem services, Spatial patterns, Moran Index, Cluster Pattern, spatial correlation
  • Mohammad Azizi *, Haydar Esmaeilpour, Saeid Mazloumian Pages 1236-1249
    This Study Aims to on the Relationship Between Citizen’s Satisfaction Of the Municipal’s Performance and the Urban Environment’s Sustainability Indexes in District 1 Shiraz. Metodology Of This Study is Descriptive – Survey and the Data are Collected through a questionnaire with a Sample Size of 400 People in District 1 shiraz. The SPSS Software waz Used for Analyse Data .The T-Test Results Show That the Degree of Citizen’s Satisfaction of the Municipal’s Performance is Average to Low. The linear Regression Test Results Showed ,There was a marked Difference Between the Socio- Economic(Matrimony- Income – Education) Status of the Citizen and the amount of their Satisfaction with Municipal’s Performance. The The Kruskal-Wallis Test Results Showed ,There was a significant difference Between Age and Citizen’s Satisfaction, While The Man- Witni Test Showed That There was No significant difference Between Sex and Citizen’s Satisfaction. Finally Pearson Correlation indicates Test that Showed ,There was a Storng and direct relationship between Satisfaction and the Citizen’s Participation .Important Point that Pearson Correlation indicates Test Showed ,There was a Storng and Positive relationship between Satisfaction and Protects the Environmental.
    Keywords: Satisfaction, Municipalitie’s Performance, Environment, Sustainability
  • Zahra Negaresh *, Zahra Ghasemi Dastgerdi Pages 1250-1260
    In the metropolis of Tehran,hazardous household waste is buried due to lack of proper management without taking any action on it, such as separation at the source of separate collection of recycling and recycling along with other burial waste in the processing and disposal complex Aradkou. In this research,it is tried to study the strategies, facilities and equipment used in the management of hazardous household wastes in different countries that are facing in this regard and study the current trend of solid urban waste streams in Tehran according to the governing system.On waste management in Tehran city and the location of hazardous household wastes in this regard,considering that the reduction of production and separation of waste at source would be of great help in recycling and eventually sanitizing them and preventing pollution of the environment and the loss of national capital After identifying the weaknesses and shortcomings in the c The procedures, including the vacuum, of the legal requirements,the lack of facilities and equipment for recycling and processing,as well as the executive directives on the management of hazardous household wastes, should be addressed in the formulation of strategies and strategies for the management of hazardous household wastes in Tehran
    Keywords: hazardous waste, Waste Management, sanitation, waste separation from the source
  • Khalil Didehban *, Hassan Yousefi Pages 1261-1270
    Oil spill contamination is one of the significant threats for many countries in the world and also it can cause a serious detriment. Nowadays, the various methods and algorithms have been proposed for oil spills contamination detection using SAR imagery, because synthetic aperture radar (SAR) is very important and valuable means to extract oil spills in the marine environment because of its capabilities. In this article, the texture analysis and object- based are used to extract oil spills from SAR images. In the first step of this study, the co-occurrence matrix method is employed to extract textural features of marine SAR image. This method generates eight textural features that contain contrast, dissimilarity, entropy, angular second moment, mean, variance and homogeneity. Within the second step, the results of the textural analysis are integrated and are segmented using object based technique in eCognition software so that every segment shows different information about oil spills and clean water that make it possible to discriminate them of each other. In the final step, the images are categorized and oil spills are separated with high accuracy from SAR images.
    Keywords: “Textural analysis”, “Object-based”, “SAR images”, “Oil spill”
  • Foad Haidary *, Shahriar Saeidian Pages 1271-1281
    In this study, magnetic nanoparticles were used to isolate cadmium from the environment. Biodegradable adsorbent was modified with Co-Depositional Fe3O4 magnetic nanoparticles; and the effect of different parameters and magnetic properties and absorption was investigated. Biological absorption of cadmium was carried out using a biological absorbent of Gundelia and modified Gundelia with magnetic nanoparticles, as a function of initial concentration of the metal ion(50 ppm), pH=7, absorbent dose(25-125 mg) and time(5-240 min) in a discontinuous system. Percentage of optimal removal of cadmium on activated gundelia and modified activated gundelia was obtained 100% and 98.26% at pH=7. Initial concentration for biological absorbent of gundelia and for modified gundelia earned 40 and 60 ppm at 200 and 100 minutes, respectively. With increase in absorbent dose, it decreased from 25 to 125 mg and the highest amount of cadmium ion removal in absorbance dose was 25 mg with a value of 94.48. The size of the Fe3O4 magnetic nanoparticles on the adsorbent was obtained by FESEM 49.30 and 43.09 nm. Correction of biological adsorbent with magnetic Fe3O4 nanoparticles can be used as a suitable method for the separation of cadmium from the environment.
    Keywords: Cadmium, Gundelia, Nanoparticle, absorbent
  • Mina Raiesi *, Mohsen Bahmani, Ali Jafari Pages 1282-1290
    Abstract Urban trees are valuable storage in the metropolitan areas. Trees are often subjected to abiotic factors agents such as fungi, bacteria, insects, etc, which lead to destroy mechanicals strength and decline mechanical properties vulnerability diseases. The objective of this study was to determine the potential degradation of Ulmus tree by wood decay fungi. Results indicated that the degradation of samples increased with increase the incubation time. Visual observations Ulmus trees of Hasht Behesht Isfahan Park was featureswas record, also wood decay fungi was collected. And after 4 and 8 weeks, Mass Loss (ML) and impact bending were measured. Also, optical microscopy analysis was performed to investigate the fungal degradation pattern. Statistical analysis was performed using SPSS software. Mass Loss (ML) , increased after 8 weeks incubation as compared to 4 weeks. Mass loss , in heartwood was less than sapwood. Also, microscopic analysis elustrated deteriration with properties of simultaneous white-rot.
    Keywords: “Urben Forestry”, “Wood decay fungi.”, “Ulmus tree”
  • Fatemeh Gheisvandi *, Jalil Sahraei, Arash Gharibi, Mojgan Bahrami Pages 1291-1298
    Today, air pollution has become a major concern for human health. The aim of this study was to determine the effect of different humidity on the number size distribution of particles. Particle size was measured using a scanning mobility particle sizer. Using four different spray particles in the laboratory environment, concentration of suspended particles are measured and compared. The sprays include body spray, head hair spray, glass cleaner and respiratory spray. Body spray with 8,015 particle per cubic meter, can be the most effectiveness on human health.for head hair, glass cleaner and respiratory sprays, number concentration respectively 3,705, 1,541, and 4,135 particle per cubic meter in the low humidity environment and 2,234, 1,101 and 3,949 in high humidity environment were measured. For body spray, head hair spray, glass cleaner and respiratory spray, the most number concentration og suspended particles are in the size between 38 to 120 nm, 318 to 416 nm, 392 to 650 nm and 230 to 350 nm respectively. It was also found that larger particles would be more successful in absorbing humidity, and this absorption was apparent for particles larger than 200 nm.
    Keywords: “Particles”, “humidity”, “spray”, “particles size”, “Scanning Mobility Particle Sizer”
  • Tahereh Salehi Sarasyab, Sedigheh Battaleb, Looie *, Hakimeh Amanipoor Pages 1299-1306
    Iodine is an essential micronutrient for human health, hence iodine deficiency causes various damages such as thyroid disorders. Climate and geological settings are the causes of the incidence and prevalence of the mentioned disorder. A bibliographic survey showed that no studies have been undertaken so far in this area with regard to geological setting, so in this research we focused on geological reason(s) with investigation on soil and water. In response to reports on the high incidence of iodine disorders in Dehdasht area, 16 ground water samples were taken from agricultural wells, drinking water and springs in the area to analyze anions, cations and iodine. The results showed that iodine levels were high in some water samples. To study the effect of soil on iodine, 20 soil samples were taken from various formations and pH, iodine as well as organic matter were measured. iodine can exist in several species. In different environments, the mobility of iodine depends on the type of iodine.The results showed that due to the presence of calcareous formations, high pH and calcium can lead to low mobility of iodine Also the alkaline and reduction conditions, can cause high mobility and enrichment of iodine in groundwater.
    Keywords: Geochemistry, Iodine, Groundwater, Dehdasht, Kohgiloyeh, Boyerahmad
  • Sayyed Mohammad Hosseini *, Sayyed Asad Hosseini, Alireza Karbalaee Doree Pages 1307-1316
    Evaluating of human comfort can be evaluated as effective tool in regional planning process due to the in this study using Bioclimatic index of Evanz, Mahani, Becker, wind Chill; the Sanandaj city was assessed for human comfort. Thus, were used the monthly average of minimum and maximum temperature, minimum and maximum relative humidity and wind speed of Sanandaj synoptic station in the 26 year period (1985-2010). Result of the review of the various shows that the Evanz index, human comfort conditions in the comfort of the hot and cold days and nights of cold conditions and the Mahani index cold conditions so warm and comfortable day and night. Investigation bioclimatic conditions through of Becker indicated that the months of June to September are in the comfort zone and the chill wind index for the month of June, September and October are the environment and pleasant climate. A general review of the indexes showed that the months of August, September, May and June are the best conditions for human comfort. Thus, the climate could be affected by development activities listed in order of priority in the months to plan and implement. Keywords
    Keywords: “Evanz Index”, “Mahani Index”, “Becker Index”, “Wind Chill Index”, “Sanandaj”
  • Hassan Azarm *, Mohammad Bakhshoodeh Pages 1317-1327
    In this study, to investigate and test Pollution Haven Hypothesis (PHH) in Iran, using the two indexes flow of foreign direct investment and economic openness has been studied in two models. In this study, the effects of foreign direct investment, GDP, energy consumption, openness of economy and urbanization percent variables on carbon dioxide emissions (CO2) as an indicator of environmental quality, in the form model of an Autoregressive Distributed Lag Cointegration (ARDL) using data from the years 1971-2015 have been investigated. The distinction of this research with other studies on environmental issues using time series data in Iran, the structural break of variables is considered. The results showed that there is a positive and significant relationship between economic growth, energy consumption and urbanization percent and environmental pollution. Also, the environmental Kuznets hypothesis has also been confirmed. Foreign direct investment variable, despite having a positive impact on CO2 emissions is not statistically significant. Therefore, based on this variable, Pollution Haven Hypothesis is not true. But the effect of the index of openness of the economy on the on carbon dioxide emissions per capita is positive and significant and the PHH does exist in Iran.
    Keywords: Pollution Haven Hypothesis”, “Breakpoint unit root tests”, “Carbon dioxide emissions per capita”, “Foreign Direct Investment”, “Economic Openness”
  • Omid Niaghi * Pages 1328-1339
    By formulating the UN sustainable development document in 2000, countries committed to do two basic actions related to women. The first, to do the planning and formulation of policies to empower women and realize their greater participation in society fundamental surfaces and second, to create and promote mechanisms for capacity building and increasing the capacity for planning and effective management for environmental affairs. In this article, it is supposed to be examined the relationship between women and their empowerment and its role in environmentally Sustainable development. In other words, this article argues that the existence of forms of discrimination between men and women, especially social and managerial roles levels and depriving them from Different levels of education and employment have a significant role in environmental problems and will provoke them. Finally, this result was achieved that sustainable development in environmental issues and affairs would not be possible; Unless, by increasing women's capacities and awareness about environmental issues, facilitating their participation and collaboration in social roles and increasing their managerial capabilities and capacities at equal levels with men.
    Keywords: “environment”, “sustainable development”, “Women”, “Empowerment”, “Social Capital”
  • Ali Bafkar *, Neda Baboli Pages 1340-1349
    Nitrate is one of the major pollutants in water resources. The limitation of water resources and the increase of surface and groundwater pollution by nitrate ions necessitates finding acceptable environmental solutions to remove this material from water sources. For practical applications, the absorbent should be of high capacity, low cost and easy to use. In this research, the effect of egg shell, rice husk, straw and wheat straw and oak leaves on nitrate ion removal from aqueous solution was investigated by continuous adsorption system. In continuous experiments using simulated water, the effect of changes in the concentration of nitrate entering the column was evaluated to increase the efficiency of the adsorption column and the application of continuous adsorption models was described in describing the failure curves. The results of continuous experiments showed that the total amount of nitrate absorbed and the column adsorption capacity increased with increasing concentration of nitrate entering the column and the Thomas model was more consistent with experimental data. Based on the results of this study, egg shell, rice husk, wheat straw, and oak leaves have high removal potential of nitrate ions.
    Keywords: “Adsorption column”, “nitrate concentration”, “Thomas model”, “fracture curve”
  • Mehrdad Kiani *, Hasan Lashkari, Houshang Ghaemi Pages 1350-1362
    Winter precipitation in western Iran is the source of groundwater resources in the region. From this point of view, the study of Extreme winter precipitations in western Iran is very importance. in January, with the spread of western winds, all stations are under the influence of rainfall systems , thus In in this study, extreme precipitation of January have been analyzed in western . According to pervasiveness precipitation criterion in the region level, 10 items of the four-day precipitation periods of January with precipitation maximum from 1996 to 2017 by statistic processing. Finally, from these cases, the four-day period of 3 to 6 January 1996 with most intensity was selected for in this study. The results indicated that the maximum of precipitation has observed in the south, and inland aspects of the zagros. precipitation has been decreasing from south to north of the region. The influence of the Mediterranean system on the bed of a deep trough and its accompaniment with the special humidity stream from the side of warm seas of low Geographic latitudes has provided conditions for the maximum precipitation event in the region.
    Keywords: Precipitation, January, Iran, Zagros, Synoptic
  • Mansour Yeganeh *, Naser Ghanbari, Mohamadreza Bemanian Pages 1363-1372
    The emergence of a regionalization approach in the 1960s led to the emergence of globalization (due to the modernist view) following local and regional approaches (regionalized postmodernism). Today and over the years, following the fluidity of regionalism theory, various approaches have emerged, among which the two approaches of critical regionalism and bio-regionalism are the main approaches in developing countries. The research method of this research is a combination of descriptive-analytic method in theoretical foundations and the extraction of indicators of each approach. Then, using the views of architects and architecture professors (methodology of experts), an opinion poll and evaluation of parameters are made. Finally, the critical definition of critical regional bias is redefined. Attention to bio-physical indicators in the form of a critical biologicism approach Can meet the architectural needs of the community, such as climate and environmental responses, sustainable development, sense of place and creation of architecture with identity and non-imitation and superficial eclecticism.
    Keywords: regionalism, Critical Regionalism, Bio-Regionalism, Physical-Biological Indicators
  • Abolfazl Farzi *, Seyed Mehdi Borghei Pages 1373-1380
    Salt phytoremediation from saline waters has been considered by some researchers in recent years as a natural method of desalination. For this purpose, halophytic plants are used in constructed wetlands. Due to the complexity of the phenomena governing the performance and constructed wetlands, they are often considered as black boxes for modeling. In this paper, the modeling of salt phytoremediation in constructed wetlands was performed using a multi-layer perceptron artificial neural network. The input and output layers of the networks, included five variables of Electrical Conductivity and concentration of calcium, magnesium, sodium and chloride of the influent and effluent of the studied Constructed Wetland. The data of 24 series, was randomly divided into two categories of training and test data. The networks with 1, 2 hidden layers and different number of neurons were trained and two optimal networks were selected. Selected networks were simulated using experimental data. The results indicated that the two networks were able to predict the results of the salt phytoremediation in constructed wetlands with good approximation.
    Keywords: “Salt Phytoremediation”, “Constructed Wetlands”, “Halophyte”, “Artificial Neural Network”, “Modelling”
  • Farham Aminshrei *, Hasti Tahery Pages 1381-1388
    Today, the production of solid wastage and emerge of various types of social incompatibility, economic and environmental problems associated with them, cawe many serious problem to management of services and urban wastes in collecting, transportin, and disposing of waste materials. The purpose of do this study is to assess the life cycle of the current management systems in najaf abad city, from the point of on environmental view, and determine to prority decisions in order to improve waste management. there are many tools, to evaluate of environmental effects n different waste management. but the most usual method is assessing of the life cycle assessment (LCA) in this research In this research four scenarios were defined and its data entered in the IWM-1 software. In general, life cycle assessment Najaf Abad municipal waste to achieve a scenario that was lower environmental load. the fourth scenario was selected as the best environmental option Because less environmental load than other scenarios.
    Keywords: life cycle assessment, IWM-1 software, urban waste management
  • Parisa Sohrabi Pirdosti *, Jalil Sahraei Pages 1389-1400
    Exhaust emissions resulting from the motor vehicles have harmful and long lasting effects on both the human health and environment. Pollution in different floors of parking through the corridors and stairs will be transferred to other parts of the building and will create problems for the residents. The present study proposes a air quality monitoring system which measures and calculates the ppb value of ten gases including SO2, NO2, NOx, O3, CH4, H2, CO, NH3, Benzene, and Alcohol. Furthermore the particulate matter was measured through a particle counter instrument in parking different floors. The data collected has been compared. There is a direct relationship between the number of parked cars in the parking and the concentration of pollutants. Since Vehicle is the source of regulated pollutants majority of CO, NOx and HC and contributes to the formation of inhalable particulate matter emissions (PM10 and PM2.5) as well as being most source of carbon dioxide (CO2) (CETESB 2013). Therefore Concentration of pollutants varies with the number of vehicles.
    Keywords: particulte matter, multi-storey car parks, gaseous pollutants, air pollutants
  • Atefe Rahimi, Yahya Hamzeh *, Ali Abdulkhani, Sahab Hedjazi, Ziba Fathi Pages 1418-1426
    Conversion of agricultural wastes to valuable products is one of the sustainable method to prevent air pollution thet arises from biomass open burning. One of these new and valuable products are lignocellulosic aerogels, which due to their superior characteristics, such porous structure and large surface area can be used for removal of various pollutants such as dye. In this study, lignocellulosic aerogel obtained from rice straw were used to remove the Acid Orange 7 (AO7) from water and the effect of absorption process parameters on adsorption were investigated. The results demonstrated that the efficiency of adsorption greatly influenced by solution pH and temperature. For various concentrations of dye, the equilibrium was reached at 120 minutes. Isotherm data were well adapted to the Langmuir model and maximum adsorption capacity estimated from linear Langmuir was 52.1 mg/g that was approximately twice of the rice straw adsorption capacity. The kinetics results well interpreted by pseudo second order mode, indicating chemisorption as the rate-limiting step which correspond to the interactions between the active sites of aerogel surface and the functional groups of dyes.
    Keywords: “Rice straw”, “aerogel”, “dye”, “Adsorption”, “Isotherm”
  • Mehdi Komasi, Behrang Beiranvand * Pages 1427-1442
    Large-scale dam construction projects have increased due to widespread climate change and increased drought, human population growth and, consequently, increased global demand for energy and water. Without comprehensive research, a large project such as a dam will have many irreversible and unpredictable effects on the environment. A survey on the history of dam construction projects shows that many of them have been designed and exploited regardless of environmental assessment. Therefore, the main cause of various contamination and destruction of many parts of natural resources have been. In this research, the environmental impact assessment of the Isochan dam was identified in two phases of construction and operation on biological, physical-chemical, economic-social, cultural and strategic environments and compared with the use of the ICOLD matrix and rapid impact assessment matrix(RIAM). The results showed that the most negative and negative effects in construction phases and operation in the iCloud matrix and the evaluation of the rapid impact assessment matrix of the physical-chemical environment.
    Keywords: Eyvashan earth Dam, Icold, Rapid impact assessment matrix, Construction phase, exploitation phase
  • Masoud Masoudi *, Fatemeh Karimi Pages 1443-1458
    Negative environmental effects of urban growth have increased to such extent that is the largest threat in front of the ecosystem. This study was done in Sepidan county of Fars province with 3855 square kilometers. The main objective of this study is to evaluate and reform the ecological model of development of urban, rural and industrial in study area. Methods included Makhdoum method based on Boolean logic; the maximum limits proposed method (Boolean logic), arithmetic mean, geometric mean (EMOLUP), and weighting methods in 3 classes. The results showed in arithmetic mean & weighted sum mean method, most area was tending to good classes and in Boolean (Makhdoum & max limit) method most area was tending to weak classes, but the geometric mean method (EMOLUP) is among other methods. Also, based on assessment of the validity, geometric mean evaluation model (EMOLUP) is better than other models in estimation of environmental capability because of its simplicity. It should be noted that arithmetic mean method (OR), is the lowest accuracy of existing methods.
    Keywords: Land Use Planning, proposal model, Makhdoum model, EMOLUP, Multi-Criteria evaluation
  • Fatemeh Hooshmandzadeh *, Mohammadreza Yazdani, Fahimeh Arabi Pages 1459-1468
    Land use mapping is the basic tools for administrators and land planners. Different methods have been proposed for land-use mapping. The latest and most important methods is using remotey sensed data for Land-use mapping. The aim of the present study was performance evaluation of classification decision tree and maximum probability methods using Landsat 8 image of 2013 for land-use mapping of Yazad- ardacan plant. Different land use classes were difined using training samples comperison of classification. results of four different methods of, Gini decision tree, entropy, Cta and maximum probability respectively thus, Show that Kappa coefficient of 85.78, 88.95, 76.78 and 91.15 the maximum probability than decision tree methods has a higher accuracy. Map area defined by the different methods of classification, are similar in sandy lands and rocky lands. The greatest differences were observed in area of medium sand dunes and minimum differences were related to the rocky lands. Therefore, the present study proves the efficiency and feasibility of thed maximum probability method in the better classification of remote sensing images.
    Keywords: Land use, Remote sensing, Landsat OLI, accuracy Assessment, Yazd- Ardacan
  • Faramarz Fadaee, Paria Ildarabadi * Pages 1469-1479
    The wall in the building has always been discussed as one of the parameters affecting thermal exchange and energy consumption. The purpose of this research is to reduce energy consumption in buildings and to provide people with thermal comfort. Accordingly, the effect of PCM on the thermal behavior of the wall has been studied in educational buildings. These studies are presented in terms of cooling, heating and electric energy in the building. Also, PMV and PPD were used to assess the thermal comfort conditions. Rino modeling software has been used, and the Grass Hopper algorithm software. analyzes and simulations by Grasshopper, Honeybee and Ladybug plugins. The results of the research show that, with PCM, between the walls of the building during the year, the number of people requiring cooling is 41.36 kWh/m2, heating is 44.77 kWh/m2, and the building power consumption is 41.36 kWh/m2. Also, Improved thermal comfort and improved personal satisfaction.
    Keywords: “PCM”, “Thermal comfort”, “energy efficiency optimization”, “educational buildings”
  • Hassan Kakemadi *, Ebrahim Jalali, Hojjat Jabbari, Saeid Mosavi Pages 1480-1489
    Quantitative and qualitative monitoring is the basis for deciding how to manage the production of contaminants in the cement industry of the country. Accordingly, the measurement of the amount of air pollutant emissions from these potentially polluting sources should be carried out continuously in order to comply with the legal requirements of the department of Environment . so that corrective and regulatory measures can be taken in case of non-compliance. In this descriptive-analytical study, the measurement of SOX.CO.NOX.2CO pollutant emissions was carried out. The furnace output and furnace cooler of Kavan Boukan Cement Factory during the four quarterly periods were carried out in accordance with the instructions of the department of Environment Monitoring Center. The results of the analysis showed that the amount of exhaust gas emissions from this plant, in accordance with the requirements of the Clean Air Act and Article 15 of the Air Pollution Prevention Program, are fully compatible with the embedded pollution control systems, are of great efficiency.
    Keywords: Environmental Pollutants, Clean Air, Kavan Boukan Cement Factory
  • Seyedeh Parisa Khosravi *, Ali Ashraf Soltani Tularud, Esmaeil Goli Kalanpa, Mohammad Babaakbari Pages 1490-1502
    The purpose of the present research was to study the impact of plant growth promoting bacteriaon characteristics of growth and the amount of nutrients in rapeseedin soil contaminated by arsenic. different levels of arsenic (0, 22.5, 15.5, 7.5 and 30 mg/kg) injected into the soil, after two months, inoculation of plant growth promoting bacteria and cultured canolara. Three months later, harvesting of rapeseed and some growth indices, magnesium, arsenic and phosphorus evaluated. The results of means comparison indicated that the maximum plant height from arsenic by Pseudomonas Putida and the minimum plant height from 30mg/kg arsenic by Azospirillum were 20.53 cm and 11.31 cm, respectively. The highest fresh and dry weightin obtained than lowest level of arsenic by Pseudomonas Putidaand. lowest fresh and dry weight in high arsenic concentration attained by Azospirillum.At the highest concentration of arsenic in the soil, the lowest leaf density by Pseudomonas fluorescence BR1 obtained to be 8.33 and the highest leaf density (39.33) by inoculated treatment of Pseudomonas fluorescence BR150 attained. With increase of arsenic in the soil, the magnesium and phosphorus in rapeseed were decreased, and with 30 mg/kg arsenic, they were reduced to the lowest level which were 0.13 mg/kg and %0.314, respectively
    Keywords: “Stress”, “Heavy metal”, “Growth Indicators”, “Pseudomonas”
  • Habibalah Dehghan, Mahdi Darvishi * Pages 1503-1511
    The purpose of the present study is to prioritize safety risk in nuclear installations using network analysis method. Evaluation of safety risk indices in nuclear installations was done using network analysis method. Related indicators are: machinery and equipment collision during extraction and excavation, temperature changes at the heart of the facility, collision of machinery and equipment with underground facility during excavation, acid and chemical injection, radiographic exposure, and exposure to radionuclides. , UV contact during welding, material deposition during flushing, environmental dyeing during painting, throwing welding sparks. The findings of the study showed that existing multi-criteria decision-making methods cannot accurately prioritize the risks. While the ANP method used in this study is not only capable of separating hazards more accurately, it can also express their importance to each other based on their degree of risk. It was found that the existing methods cannot accurately prioritize the hazards. In other words, management has no idea of the limited resources available to eliminate or control the same risks. While the proposed method in this study is not only capable of separating the hazards more accurately but also can express their importance to each other based on their degree of risk.
    Keywords: Risk of Safety, Nuclear Facilities, Risk Analysis, International Nuclear Agency
  • Mehdi Yazdian, Mahjabin Radaei *, Hossein Zakizadeh Pages 1512-1522
    Water is the most important element of life that plays a fundamental role in the emergence of human civilizations and the construction of cities. Today, security of water is recognized as an essential challenge. According to a systemic approach, water security is a complex and dynamic mechanism in which social and ecological processes interact with each other and, along with the recognition of feedback cycles, present reactive responses to human needs. The purpose of the present study is to explain the water security based on the systemic and integrated viewpoint, infer the analytical levels of water security, and present the conceptual model of the capability of the historic structures of desert cities in providing water security. This is an inferential-comparative study. Data collection tools are library studies and review of documents. The results of the developed comparative model indicate that the functions of the historic hydraulic structures of desert cities (economic-social-cultural-ecological) are in line with the analytical levels of water security (social security of water, economic security of water, environmental safety of water, urban security of water, and resilience to crises).
    Keywords: “Water Security”, “Systemic Approach”, “Historic Hydraulic Structures”, “Desert Cities”
  • Arezoo Tavakoli * Pages 1523-1531
    The spread of antibiotic residues increases the burden of antibiotic resistance microorganisms. The purpose of this study was to determine the antibiotic resistance pattern in isolated bacteria from Isfahan soils. The soil samples collected from agricultural lands (19 samples) and non-agricultural (industrial) (16 samples). The resistant bacterial population was determined using five antibiotics including erythromycin, vancomycin, and co-trimoxazole (0.5 mg/L), gentamicin (1 mg/L) and, penicillin G (2mg/L) and identified by standard cultural, morphological and biochemical characteristics. Antibiotic susceptibility of the isolates determined by minimum inhibitory concentration (MIC) by macro broth dilution. Subsequently, minimum bactericidal concentration (MBC) and multiple antibiotic resistance (MAR) profiles were determined. A total of 152 bacteria from different genera such as Staphylococcus, Corynebacterium and Bacillus sp were determined. The incidence of gentamicin and erythromycin-resistant bacteria were highest in agricultural and industrial soils, respectively. The MIC and MBC concentration of penicillin G were significantly higher than other antibiotics. Results revealed that 84% of isolates were MAR which half of them were tetra and penta-resistance to antibiotics. Many factors such as the Zayanderud River and using of livestock is affected by bacterial resistance in soil and water.
    Keywords: Antibiotic, Resistance, Soil, Isfahan, MIC