فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 35 (بهار 1397)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 35 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه برمکی*، سجاد حسینی صفحات 1-26
    بقعه ی شیخ صفی الدین اردبیلی بعد از وفات او در سال 735 ق./ 1335 م.، از سوی فرزند و جانشینش شیخ صدرالدین موسی بنا شد و در دوره های بعدی، خصوصا دوران سلطنت شاه طهماسب اول و شاه عباس اول صفوی، گسترش یافت. ذکر « الله الله » بارزترین ذکر انعکاس یافته در بنای برج مقبره ی شیخ صفی الدین اردبیلی است، به طوری که اغلب از آن بنا با نام «گنبد الله الله » یاد می شود. این ذکر جزء معروف ترین اذکار متصوفه ی صفوی به شمار می آید که در سرتاسر دوران شیوخ و سلاطین صفوی و همچنین بعد از این دوران، مریدان اکثرا قزلباش ایشان آن را ترنم می کردند. ذکر « الله الله » هنوز نیز در جوامع علویان آناطولی، روم ایلی و بالکان به عنوان میراث داران تصوف صفویه و آخرین بازماندگان طریقت قزلباشیه کاربرد دارد. این پژوهش بر آن است تا با تکیه بر منابع تاریخی، اسناد و مدارک آرشیوی، مطالعات باستان شناسی و مشاهدات میدانی و به شیوه ی توصیفی تحلیلی، ضمن مطالعه ی انعکاس ذکر مذکور در معماری برج مقبره ی شیخ صفی الدین اردبیلی و برخی نمونه های معاصر و متشابه، به بررسی کاربرد آن نزد مریدان این خاندان در گذشته و حال بپردازد.
    کلیدواژگان: برج مقبره ی شیخ صفی الدین اردبیلی، اذکار صوفیه، قزلباشیه، الله الله
  • محمود ترابی اقدم*، محمد اخگری صفحات 27-50
    روندهای سیاسی فرهنگی طی شده در جمهوری آذربایجان کنونی با محوریت «غیریت سازی تاریخی با ایران» منجر به واگرایی آن از ایران شده است. یکی از ماموریت های رادیو برون مرزی آذری ایران، تبیین پیوندها و گسست های تاریخی برای افکار عمومی همسایه شمالی است. در این مقاله، سعی شده است میزان و چگونگی پرداخت به تاریخ مشترک دو کشور در این رادیوی باقدمت با کاربست نظریه های «برجسته سازی» و «چارچوب سازی» رسانه ای واکاوی شود. برای این منظور، برنامه های تاریخی سه ماه از این رسانه شنیداری به صورت تمام شماری، بر اساس تکنیک کدگذاری، تحلیل محتوای کمی شده است. 2 مقوله برجسته سازی و 7 متغیر چارچوب سازی برنامه ها را سنجیده است. یافته ها نشان می دهد برنامه ها به ویژه از دیدگاه چارچوب سازی از حد مطلوب فاصله دارند. تحلیل های آماری موید این موضوع است که برجسته سازی مباحث تاریخی از اولویت رسانه و اولویت سیاسی کافی برای سیاست گذاران این رسانه شنیداری برخوردار نیست. برای تنویر جامع تر افکار سطوح و لایه های مختلف مخاطبان پیشنهاد می شود که ضمن افزایش تعداد برنامه های تاریخی، بهره گیری از چارچوب های شناختی مانند روایت هم زمان وقایع دو سرزمین، غیرمستقیم گویی، چندصدایی و تعاملی کردن برنامه ها نیز تقویت شود. بازتعریف دانش تاریخی و افزایش خودآگاهی کنشگران مدنی آذری در ارتقای زمینه های همنوایی و همگرایی دو کشور موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: ایران، تاریخ مشترک، تاریخ نگاری وارونه، جمهوری آذربایجان، رادیو برون مرزی آذری
  • توران طولابی*، بهاره صفاییان صفحات 51-70
    بسط نگرش نوین به بهداشت و پزشکی در دوره ی قاجاری مستلزم توجه به مسائل مختلف از جمله زیست سالم زنان و کودکان بود. کنشگران سیاسی و متفکران مسئله ی بهداشت و پزشکی نوین را به ترتیب در قالب اقدامات اصلاحی و نقد گفتمان مسلط طبابت سنتی در زمره ی دغدغه های خود گنجاندند. این کنش ها در اواخر دوره ی قاجاری با رونق روزنامه نگاری زنان وجه جدی تری به خود گرفت و به نقد گفتمان مسلط بهداشت و پزشکی در دو سطح انجامید. در سطح نخست واکاوی علل بیماری های رایج و تغذیه زنان و کودکان در کانون توجه قرار گرفت، و در سطح دوم تاثیر ناآگاهی زنان به مسائل روز بهداشت و گرفتاری آنان به خرافات به پرسش کشیده شد. روی سخن در سطح دوم بیشتر متوجه قابله ها و دایه ها بود. در پژوهش حاضر تلاش شده است نقش و تحول جایگاه این دو دسته از زنان در گفتمان پزشکی این دوره از دریچه ی رویکرد متجددانه ی روزنامه نگاری بررسی شود. حاصل پژوهش حاکی از آن است که نقد ناآگاهی قابله ها و دایگان از بهداشت و پزشکی نو در کنار برخی اقدامات که درجهت نوسازی بهداشت و پزشکی صورت گرفت سبب شد به تدریج قابلگی سنتی مسیری را طی کند که منجر به ظهور مامایی مدرن شود. دایه ها نیز به مرور زمان نقش خود را در گفتمان متجدد پزشکی از دست دادند.
    کلیدواژگان: قابلگی، دایگی، مامایی، زنان، کودکان، پزشکی، تجدد، عالم نسوان، شکوفه، دانش
  • مریم دولتی*، کاظم ملازاده صفحات 71-92
    محوطه سرخ دم لری در 10 کیلومتری جنوب شرق شهر کوهدشت در استان لرستان واقع شده است. این محوطه در سال 1317 به سرپرستی اریک اشمیت کاوش شد. بر اساس یافته های باستان شناختی، محوطه دارای 3 لایه استقراری است. دوره اصلی استقراری شامل مجموعه معماری بزرگی بود که معبد نامیده شد. به هنگام کاوش بر سطح کف فضاهای معماری، زیر کف و داخل دیوارها حدود 1804 شیء ثبت شد. فراوانی اشیاء به دست آمده و تنوع آنها بستر مناسبی برای مطالعه این مجموعه ساختمانی و اشیاء مزبور در پژوهش پیش رو فراهم ساخت. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی تحلیلی و با تکیه بر اطلاعات کتابخانه ای و بررسی میدانی انجام پذیرفته است. مطالعات صورت گرفته نشان می دهد سرخ دم لری یکی از مراکز مهم مذهبی پادشاهی الیپی بوده که در فاصله قرن 10 تا 7 پیش از میلاد در منطقه لرستان کنونی مستقر بوده است. این پادشاهی توسط کاسی ها، که ساکنان بومی منطقه بوده اند، شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: لرستان، سرخ دم لری، معبد، الیپی، کاسی
  • الهه شمس کوشکی*، مسعود دادبخش صفحات 93-114
    امروزه شبکه های اجتماعی به مهد افکار عمومی و ارتباطات میان فردی جامعه ایرانی تبدیل شده و از همین رو مورد توجه پژوهشگران بسیاری قرار گرفته اند. این شبکه ها با تاثیرات اجتماعی متعدد و عمیق، تبدیل به خوراک اطلاعاتی نسل های مختلف جامعه شده و عموم مردم غالب داده های اطلاعاتی خود را صحیح یا نا صحیح از طریق شبکه های اجتماعی دریافت می کنند. پرسشی که در اینجا مطرح می شود آن است که با توجه به میزان اثرگذاری این شبکه ها در میان آحاد جامعه، نقش آنها بر حافظه تاریخی جامعه ایرانی تا چه حد بوده است؟ روش تحقیق در این پژوهش از نظر هدف، توسعه ای کاربردی و از نظر زمان گردآوری داده ها، پیمایشی مقطعی است. همچنین در این تحقیق جامعه آماری تمامی کاربران شبکه اجتماعی تلگرام در کل کشور و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 360 تعیین شده و نمونه ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در انتها نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که از نظر پاسخگویان شبکه های اجتماعی با تمامی شاخص هایی که حافظه تاریخی را سنجش کردند رابطه معناداری دارد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، حافظه تاریخی، جامعه ایرانی، تلگرام
  • محبوبه همتیان*، آزاده پوده صفحات 115-138
    داستان حسین کرد از آثار داستانی ادبیات عامیانه به  شمار می آید و به نوعی می توان آن را از جمله داستان های عیاران دانست. اصل این داستان و وقایع آن گزارشی از اوضاع اجتماعی ایران در بخشی از روزگار صفوی است که به رسوم و آیین های عیاران در آن تاریخ خاص اشاره دارد، آدابی که تا به حال به آن اشاره ای نشده است. آداب مبارزات و جنگ های آنها از جمله رسومی است که در این کتاب در قالب داستان بیان شده است. در این داستان، عیاران که با لفظ «یتیم» از آنها یاد می شود، در قالب شخصیت های داستان، افرادی معرفی شده اند که به صورت غیررسمی در مواقع ضرورت در جنگ های رسمی شرکت می کرده اند. شیوه های جنگی و مبارزاتی این طبقه و آداب و ابزارهای جنگی آنان ویژگی های خاصی دارد و با آداب جنگ های رسمی متفاوت است. در این پژوهش ضمن بررسی ویژگی های این جنگاوران خاص، به عنوان شخصیت های داستان، آداب و رسوم و ابزارهای مبارزاتی آنها نیز بررسی می شود.
    کلیدواژگان: داستان حسین کرد، عیاران، شیوه ها، ترفندها، ابزارهای رزمی
|
  • Fatemeh Barmaki*, Sajjad Hosseini Pages 1-26
    After the death of Sheikh Safi al-Din Ardabili in 735 AH. / 1335 AD., his mausoleum was developed by his son and his successor, Sheikh Sadr al-Din Musa, and later expanded, especially during the reign of Safavid Shah Tahmasb I and Shah Abbas I. The hymn of "Allah Allah" is the most remarkable hymns in the tower of the mausoleum of Sheikh Safi al-Din Ardabili, so that it is often referred to as the "Dome of Allah". This hymn is one of the most famous Safavid hymns which have cantillated by their devotees, mostly Qizilbashs, throughout the period of Sheikhs and Sultans and also after that era. The hymn of “Allah Allah” still used in Alavid societies of Anatolia, Rumili and Balkan which are the heir of Safavid Sufism and the last survivors of Qizilbash creed. The aim of this research is to study the reflection of aforementioned hymn in the Sheikh Safi al-Din Ardabili’s tomb tower architecture and some contemporary and similar sample while discussing its usage amongst devotees of this dynasty in the past and present.
    Keywords: The Tower of Sheikh Safi al-Din Ardebili’s Mausoleum, Sufism Hymns, Qizilbashieh, Allah Allah
  • Mahmmud Torabi Aqdam*, Mohammad Akhgari Pages 27-50
    The current politico-cultural trends in the Republic of Azerbaijan, focused on "historical strangeness with Iran", have led to its divergence from Iran. One of the missions of Iranian Radio Azeri World Service is to explain the historical connections and raptures to the public opinion of its northern neighbor. Applying agenda setting and framing theories, the aim of this article is to evaluate the amount and circumstances of addressing common history of two countries in this old radio. Therefore, using content analysis, the three month historical programs of this audio media examined through whole counting method based on coding technique. Programs have been evaluated by 2 agenda setting category and 7 framing variable. Findings show that especially from the framing point of view programs are far from optimal limit. Statistical analysis confirms that agenda setting of historical issues is not a priority of media and does not have enough political priority for the policymakers of this audio media. For a more comprehensive enlightenment of various levels and layers of audiences’ thought it is suggested that while increasing the number of historical programs, the use of cognitive framework, such as the simultaneous narrative of two-state events, indirect speech, multivoiced and interactive programs, should also be encouraged. Re-defining historical knowledge and increasing self-awareness of Azeri civil activists will be effective in promoting the conformity and convergence of the two countries.
    Keywords: Iran, Common History, Reverse Historiography, Azerbaijan, Azeri Radio World Service
  • Turan Toolabi*, Bahareh Safaeian Pages 51-70
    Development of a new attitude towards hygiene and medicine during the Qajar period required attention to various issues, including the hygiene of women and children. Political activists and thinkers considered the modern hygiene and medicine through corrective actions and critique of the dominant discourse of traditional medicine. In the late Qajar period and with the boom of journalism, these actions became more serious and led to the critique of the dominant discourse on hygiene and medicine at two levels. At the first level, attention was paid to the causes of common diseases and nutrition among women and children, and at the second level, the impact of women's unawareness on daily hygienic issues and their attention to superstitions was questioned. The audiences of second level were midwives and nursemaids. In this research, the role of these two categories of women in the medical discourse of this period has been examined. Finding of this research indicate that critiques on midwives and nursemaids’ unawareness of new hygiene and medicine along with some actions were made to modernize hygiene and medicine caused the gradual passing of traditional midwifery which led to the emergence of modern midwifery. In the meanwhile nursemaids have lost their role in modern discourse of medicine.
    Keywords: Midwifery, Nursemaiding, Women, Children, Medicine, Modernity, Ālam-e Nesvān, Shokoofeh, Dānesh
  • Maryam Dolati*, Kazem Mollazadeh Pages 71-92
    Sorkh Dom Lori's site is located 10 km south-east of Koohdasht city in Lorestan province. The site was explored under the supervision of Erich Schmidt in 1938. According to archaeological findings, the site has 3 layers of settlement. The main course of the establishment included a large architectural complex called the temple. During the excavation about 1804 objects were recorded in the floor of architectural spaces, under the floor and inside the walls. The plentiful of obtained objects and their variety provided appropriate basis for studying this building complex and aforementioned objects in this research. The present study is conducted on descriptive-analytical approach and based on library information and field research. Studies show that Sorkh Dom Lori is one of the most important religious centers of the Ellipi Kingdom, which has been located in the current Lorestan region between the 10th and 7th centuries BC. This kingdom has been formed by the Kassites, who were native inhabitants of the region.
    Keywords: Lorestan, Sorkh Dom Lori, Temple, Ellipi, Kassite
  • Elaheh Shams Kooshki*, Masoud Dadbakhsh Pages 93-114
    Nowadays, social networks have become the cradle of public opinion and interpersonal communication in the Iranian community and have therefore attracted many scholars. These networks, with numerous and deep social impacts, have become the information feeds of various generations of the society, and the public generally receives most of their data -correctly or incorrectly- through social networks. Regarding the amount of the effectiveness of these networks amongst individuals of the society, the question that arises here is that how was their role in historical memory of the Iranian society? The research method in this study is developmental-practical and regarding the time of gathering information is survey-cross sectional. The statistical population of this research included all the users of Telegram social network in the country and using Cochran formula the sample size were determined 360 and the samples have chosen by convenience sampling. Finally, the results of this study indicate that from the respondents’ point of view social networks have meaningful relationship with all indicators that measure historical memory.
    Keywords: Social Networks, Historical Memory, Iranian Society, Telegram
  • Mahboobeh Hammatiyan*, Azadeh Poudeh Pages 115-138
    The story of Hossein Kurd is considered to be a fiction book of folk literature and can be considered as one of the stories of Ayyārs. The origin of this story and its events is a report of the social situation of Iran in part of the Safavid era, which refers to the traditions of the Ayyārs on that particular date that have not been mentioned so far. The traditions of their battles and wars are one of the customs that are described in this book in the form of a story. In this story, the Ayyārs who are mentioned as “The Orphan” have been introduced in the characters of the story, as those who have been informally involved in formal wars when needed. The fighting and battle practices of this class and their traditions and war tools have specific characteristics which is different from the official wars. Studying the characteristics of these particular warriors as characters of the story, their rituals and battle tools will be examined in this research.
    Keywords: Hossein Kurd Story, Ayyārs, Practices, Tricks, Martial Tools