فهرست مطالب

باغ نظر - سال شانزدهم شماره 74 (امرداد 1398)

نشریه باغ نظر
سال شانزدهم شماره 74 (امرداد 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیده میرفندرسکی*، زهره طباطبایی صفحات 5-18
    بیان مسئله
    نگاره ها سوای بازنمایی افراد و حالت ها و رویدادها، نمادها و تمثیل های بسیار کهنی را نیز با خود حمل می کنند که برای فهم معنای آنها به شناخت تاریخ فرهنگی و فرهنگ نیاز است. آیکونوگرافی از آغاز قرن بیستم این وظیفه علمی را در حوزه تاریخ هنر برعهده گرفته است تا با استناد به منابع نوشتاری، موضوعات بازنمایی شده در آثار هنری را شناسایی و تحلیل کند. این تحقیق به تحلیل تصویر فرشته چهارسر در کتاب معراج نامه میرحیدر می پردازد؛ موجودی که علاوه بر دین اسلام در دین یهود نیز مشاهده می شود. در تحقیقاتی که محققان در این زمینه انجام داده اند، تصویر فرشته چهارسر (سر انسان، شیر، گاو و پرنده) از سویی بازنمودی از چهار صورت فلکی اصلی منطقه البروج در 4000 ق.م. و از سوی دیگر بازنمود عناصر چهارگانه وابسته به همان چهار صورت فلکی است که در نجوم کهن کاملا شناخته شده است.
    پرسش تحقیق
    چه ارتباطی میان رنگ تصاویر فرشته چهارسر و رنگ تصاویر چهار صورت فلکی اصلی منطقه البروج و عناصر چهارگانه وابسته به چهار صورت فلکی اصلی وجود دارد؟ هدف تحقیق:تحقیق پیش رو بر آن است تا تاثیر معتقدات نجومی در ارتباط با رنگ چهار صورت فلکی اصلی منطقه البروج و عناصر چهارگانه وابسته به آن را به عنوان عالم کبیر بر تصاویر ادیان مختلف به عنوان یکی از عرصه های تجلی باورها و اعتقادات مردمان در ادوار مختلف به عنوان عالم صغیر بررسی کند. روش تحقیق:این تحقیق با روش تاریخی-تطبیقی و با رویکرد آیکونوگرافی به تحلیل تصویر فرشته چهارسر در کتاب معراج نامه میرحیدر می پردازد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشانگر این مطلب است که رنگ تصاویر فرشته چهارسر با رنگ صور فلکی اصلی منطقه البروج و عناصر چهارگانه وابسته به آن منطبق است.
    کلیدواژگان: آیکونوگرافی، فرشته چهارسر، معراج نامه میرحیدر، نجوم
  • یاسر امیرسرداری*، منوچهر فروتن، منوچهر معظمی، مریم محمدی صفحات 17-30
    بیان مسئله
    نقش عوامل فرهنگی-اجتماعی در شکل گیری اثر معماری و چگونگی تاثیرگذاری بافت غیرمادی در انتقال معنای آثار معماری،درکنار عوامل متعدد منتهی به ایجاد سرپناه، مطرح است. یکی از پدیده های معماری که می تواند انعکاسی از گفتمان های اجتماعی در خوانش معنا باشد، «ساختمان های بلند مسکونی» است. در این میان، عرصه ارتباط معماری و سینما به عنوان محملی برای بررسی و متقاعدسازی مخاطب بارها مورد انتفاع هردو حوزه بوده است.
    هدف
    این پژوهش، به دنبال بررسی چگونگی امکان بهره مندی از روش های تحلیل گفتمان و نشانه شناسی آثار معماری و جستجوی رویه ای برای دریافت معانی است که موید تاثیر بافت فرهنگی-اجتماعی جامعه مخاطب اثر معماری باشد. با این هدف پس از بررسی آرشیو سینمای ایران، تحلیل هایی با هدف تطبیق و شناسایی هم آمیختگی فضای گفتمانی آثار سینمایی با آثار معماری ارائه شده است. روش تحقیق:این پژوهش با استفاده از اسناد کتابخانه ای و سینمای ایران به روش تفسیری و واکاوی نشانه شناسی گفتمانی، با معرفی فیلم های سینمایی به عنوان یک منبع نشانه شناختی، به کندوکاو گفتمان های قالب مطرح در نمونه فیلم هایی پرداخته که به شکلی با موضوع ساختمان های بلند مسکونی، تولید شده اند. سپس از طریق مطالعه بینامتنی، بخشی از معنای معماری را به صورت باز و سیال دریافت کرده است. یافته های این پژوهش، به صورت توصیفی-تحلیلی ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    نشانه شناسی گفتمانی می تواند راهبردی منطقی برای خوانش معنای معماری باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ساختمان های بلند مسکونی از یک طرف، در چالش با انسجام اجتماعی، حریم خصوصی و ابعاد همسایگی و از طرف دیگر زمینه ساز مادی گرایی، فردگرایی و تظاهر هستند. این موارد بیشتر در طبقه متوسط جامعه انعکاس یافته و همگام با صیرورت نقش اجتماعی زنان و الگوی جدید خانواده است. خوانش این معانی و قرینه سازی، همزمان با ضرورت ایجاد ساختمان های بلند مسکونی، می تواند به تحول در طراحی این نمونه معماری منتهی شود.
    کلیدواژگان: معنای معماری، نشانه شناسی گفتمانی، ساختمان بلند مسکونی، سینمای ایران
  • سارا علی پور*، محمدرضا نصیر سلامی، محمد منصور فلامکی صفحات 31-42
    نگرش بشر به آداب و آیین های مذهبی و ارزش و اهمیتی که برای آنها قائل بوده است، به بهترین شکل در معماری و هنر نمود پیدا می کند. در ایران باستان یکی از بارزترین و شکوهمندترین مبانی آیینی که فضا را شکل داده، باورهای مهرپرستان بوده است. پرداختن به آثار معماری و منظر ستایشگاه های این آیین و مکان برگزاری مراسم این کیش از آن جهت اهمیت دارد که باورها و سمبل های میتراییسم با همه پیچیدگی معنایی در راز های آن، در هنر و معماری ادوار مختلف ایران و حتی پهنه گسترده ای از جهان نمود پیدا کرده است. تمایل وسواس گونه به مطالعه ستارگان و علم نجوم از اهم آموزش ها در حلقه یاران بود و بر همین اساس عموما بررسی های انجام شده درباره ستایشگاه های مهری دینان متمرکز بر معماری داخل مهرابه بوده و به محیط و منظر پیرامون آن پرداخته نشده است. هدف این پژوهش بررسی و شناخت منظر ستایشگاه های باستانی مهر براساس شواهد و بناهای موجودی است که تا به امروز متعلق به این آیین شناسایی شده اند. این تحقیق براساس روش پژوهش پیمایشی از نوع توصیفی _تبیینی است. ابتدا با مطالعه شواهد و باورهای آیینی و تحلیل کتب و مقالات موجود و در نهایت با بررسی منظر مهرکده ها این نتیجه حاصل شد که علی رغم تغییر ساختار بنیادی مهرکده از شکل های غاری تا میتراییوم های زیرزمینی، به شکل پویا در همه گونه های مهرکده ها محور اصلی طراحی، منظر شبانه است.
    کلیدواژگان: مهر، مهرکده، ساختار میتراییوم، منظر مهرکده، منظر شبانه
  • رضا افشین اخگر*، اسماعیل شیعه، محمود رضایی صفحات 43-54
    بیان مسئله
    این مقاله با مروری بر ادبیات مربوط به بوم ساخت و توسعه پایدار، روند تاریخی برنامه ریزی بوم ساختی، روش های ارزیابی بوم ساخت پایدار شهری، معیارها و شاخص های آن را به ویژه در ایران بررسی می کند؛ زیرا مبانی تئوریک این مباحث در ایران کمتر شناخته شده است. مطالعات یکپارچه ارزیابی محیط زیست، رویکردی کاملا جدید، پویا و نظام مند است که شهر و محیط زیست را در یک چرخه متقابل بوم شناختی می بیند و با مددجستن از مدل های ارزیابی سیستماتیک بوم ساختی و تعیین شاخص هایی کاربردی و بومی سازی شده مطابق با هر ناحیه به مطالعه و تحلیل آن می پردازد. در این مقاله سعی شده ضمن شناخت مشکلات محیط زیست شهری، نقش مدیریت شهری در حل مشکلات آن در عرصه های بوم شناسی شهری بررسی و اصول روش شناختی و نظری در این زمینه تبیین شود؛ همچنین روند ایجاد این ساختار مطالعاتی که نشان دهنده اهمیت ارتباط منطقی و متقابل بین رویکردهای بوم شناختی، بوم ساخت های شهری و فعالیت های بشری بوده تشریح شود.
    اهداف
    1. شناخت مشکلات محیط زیست شهری و خصایص هریک از آنها؛ 2. تعیین نقش مدیریت شهری در حل مشکلات محیط زیست در عرصه های بوم شناسی شهری؛ 3. بومی سازی چارچوب مفهومی یکپارچه در ارتباط با اعمال مدیریت شهری براساس شناخت شاخص های محیط زیست. روش تحقیق: روش تحقیق به کاررفته در این مقاله بر دو روش مبتنی است: تحلیل ارزیابی یکپارچه محیطی (IEA) به منظور آگاهی از مشکلات زیست محیطی و علل و نتایج آنها در واقع روند ایجاد شاخص های زیست محیطی را تحلیل می کند و چارچوب تحلیلی آن (DPSIR) است که در مقیاس فضایی زمانی به شناسایی مسائل کنونی دارای اولویت محیط زیست و تحلیل تغییرات آن می پردازد. نوع تحقیق، تحلیلی اکتشافی و ماهیت و روش آن کیفی است که سعی شده استنتاجات لازم از طریق تحلیل محتوا و بررسی کتابخانه ای اسناد و مدارک و سپس روش تطبیقی انجام پذیرد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مقاله نشان می دهد که نظارت نزدیک و ارزیابی اثرات فعالیت های انسانی بر محیط زیست و بوم ساخت وابسته به آن، مسئله ای اساسی است. از آنجا که روش ها و شاخص های مختلفی برای ارزیابی بوم ساخت پایدار شهری وجود دارد، در نتیجه تلاش برای توسعه یک بوم ساخت شهری در سطح میکرو که دقیق، جامع و در قالب یک چارچوب مفهومی باشد ضروری به نظر می رسد. این چارچوب باید توانایی تجمیع با ابزارهای ارزیابی مقیاس بزرگ تر را داشته باشد.
    کلیدواژگان: بوم ساخت، مدیریت پایدار، ارزیابی بوم ساخت شهری، روش ارزیابی شاخص ها
  • مهدی محمدی، محمدحسین شوکت پور*، علیرضا اصلانی، منوچهر منطقی، وحید چوپانکاره صفحات 55-68
    امروزه به موازات تحولات اجتماعی و فرهنگی که منجر به خلق نیازهای جدید می شوند و به مدد پیشرفت های جدید تکنولوژیکی، محصولات و روش های نوینی در عرضه محصولات در بازارها ارائه شده‏اند. یکی از این روش های نوظهور، ساختارهای مدولار است. ساختارهای مدولار دارای قابلیت و تمهیداتی هستند که به واسطه آنها، مشتری پس از دریافت محصول دامنه انتخاب و تنوع وسیع تری نسبت به قبل دارد. این ساختار به کاربران این امکان را می دهد تا طرح موردپسند خود را در هر لحظه ایجاد کند. درواقع مصرف کننده می تواند با توجه به سلیقه، ذائقه و نیازهای خود و با اعمال تغییر در ویژگی های فرمی و عملکردی، محصول مطلوب خود را به دست آورد. قسمت عمده این محصولات و گاه کل آنها از پیش طراحی و تولید شده اند، ولی با اتخاذ تدابیری امکان ایجاد طرح های گوناگون و متنوع نیز در آنها فراهم شده است. چنین تدابیر آینده اندیشانه ای پیش از تولید و در هنگام طراحی اتخاذ می شوند؛ یعنی در حیطه عمل طراحان آینده گرا قرار دارند. این روش های نوین در طراحی سیستم های ساختمانی، قابلیت انعطاف پذیری را ممکن می سازند و با ایجاد امکان بهبود، قابلیت استفاده را برای مدت زمان بیشتری فراهم می کنند. برای فراهم کردن انعطاف پذیری در فضای معماری، وجود سیستم برنامه ریزی شده هوشمندانه آینده نگر مانند ساختارهای مدولار در کنار پیش ساختگی لازم است. این راهبرد منجر به ایجاد خلاقیت و نوآوری توسط کاربر در طرح های مورد نیاز زندگی روزمره یا محصولات می شود. این مقاله تلاش دارد با تشریح راهبرد طراحی مدولار راهکاری عملیاتی را برای طراحی محیط های انسانی آینده ارائه دهد.
    کلیدواژگان: مدولار، پیش ساخته، معماری، طراحی آینده، راهبرد طراحی
  • پویان نقوی*، حامد مظاهریان صفحات 69-80
    بیان مسئله
    مسئله زمینه از ابتدای تاریخ معماری چه به صورت ناخودآگاه چه آگاهانه، طراحی معماری را تحت تاثیر قرار داده است. با ظهور معماری مدرن، نظریاتی در مورد شیوه رویارویی با زمینه در طراحی مطرح و با نقد آن دیدگاه ها در دوره پست مدرن و ورود اصطلاح زمینه گرایی به ادبیات معماری، به موضوع بحث برانگیزی در میان اندیشمندان این حوزه تبدیل شد.
    هدف
    هدف این پژوهش دسته بندی، تجزیه و تحلیل رویکردهای مواجهه با زمینه جهت به کارگیری در طراحی بوده است. روش تحقیق:در این پژوهش توصیفی- تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای، ابتدا مروری بر رویکردهای اشاره شده از زبان نظریه پردازان، به منظور رسیدن به دسته بندی جامع صورت گرفته، سپس نظریات مختلف در خصوص نقد این رویکردها بررسی شده و در پایان، این دیدگاه ها جمع بندی و نکات اساسی آنها استخراج و ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    نتیجه به دست آمده از تحلیل، بررسی و دسته بندی رویکردهای مواجهه با زمینه، حاکی از آن است که نظریات مورد بررسی، ضمن تاکید بر اصولی شامل دوری از افراط و تفریط، توجه توام به زمینه تاریخی و معاصر، حفظ انسجام و تداوم، مدافع رویکرد زمینه گرایی نیز هستند.
    کلیدواژگان: طراحی معماری، بستر طراحی، زمینه، زمینه گرایی
|
  • Hamideh Mirfenderesky *, Zohre Tabatabaiie Pages 5-18
    Statement of problem
    Except for representing individuals, the icons carry very old phenomena, events, symbols, and analogies, and understanding their meaning requires the cultural history and culture. Since the beginning of the twentieth century, iconography (It is one of the most significant methods of art research, especially in the field of art history, used for studying pictures in the art history) has undertaken the scientific task in the field of art history, to identify and analyze the subject of representation in the artwork by referring to written sources. The present research analyzes the picture of Tetra-Cephalous Angel in Mir Heidar's Me'raj-Nameh, which is observed in Islamic and Jewish religions. According to the research conducted by researchers in this area, the picture of Tetra-Cephalous Angel (human head, lion, cow, and bird) is a representation of four main Zodiac Celestials in 4000 B.C. along with the representation of the four depending well known elements in ancient astronomy.
    Purpose
    The main question of the research is what the connection between the color of the Tetra-Cephalous Angel and the color of the four main Zodiac Celestials and the four dependent elements is.The present research seeks to investigate the effect of astronomical beliefs on the color of the four main Zodiac Celestials and its four depending elements as the macrocosm on the pictures of various religions as one of the areas where the people’ beliefs are manifested in different eras as the microcosm.
    Methodology
    This research presents an investigation with the historical-comparative method and an iconographic approach to analyze the picture of Tetra-Cephalous Angel in Mir Heidar's Me'raj-Nameh.
    Conclusion
    The results indicated that the colors of the Tetra-Cephalous Angel picture adapt to the colors of the main Zodiac Celestials and its depending four elements.
    Keywords: Iconography, Tetra-Cephalous Angel, Mir Heidar's Me'raj-Nameh, Astronomy
  • Yasser Amirsardari *, Manochehr Foroutan, Manochehr Moazzami, Maryam Mohammadi Pages 17-30
    Statement of the problem
    In addition to the many factors leading to the creation of shelter, the role of sociocultural factors in the creation of the effects of immaterial tissue on the transfer of the meaning of architectural works is modeled. One of the architectural phenomena that can be a reflection of social discourse in its reading is "high-rise residential buildings." Meanwhile, the relationship between architecture and cinema, which has been used for many times in both areas, is the venue for review and convincing the audience.
    Purpose
    The purpose of this study is to investigate how the discourse and semiotic analysis methods can be applied to architectural works and a systematic search for the meanings that have been shown to influence the impact of the cultural and social context on the emotional audience. With this aim, after analyzing the archive of Iranian cinema, analyzes have been presented with the aim of matching and identifying the interconnectedness of the discursive space of cinematic works with architectural works. Research
    method
    This study, using the library and cinema documents of Iran, in a discursive semantic manner, introduces movies as a semiotic source. It also analyzes the format of discourses in samples of films which deals in a way with the theme of high buildings. Then, through intertextualization, it has received some of the meaning of architecture in an open and fluid form. The findings of this research have been presented through descriptive-analytic method.
    Conclusion
    Discourse semantics can be a logical reason for reading the meaning of architecture. Considering the social cohesion of high-rise residential buildings, one can say that they make privacy and neighborhood borders. Such buildings are the basis of materialism, individualism and ostentation, which are more reflected in the middle class of society. It is also in line with the growth of the social role of women and the new model of the family. Reading these meanings and this mirroring, together with the need for high-rise residential buildings, can lead to a transformation in the design of this architectural example.
    Keywords: Architectural Meaning, Discourse Symbolism, Residential High Building, Iranian Cinema
  • Sara Alipour *, Mohammadreza Nasirsalami, Mohammadmansour Falamaki Pages 31-42
    Architecture and art is the best form of emergence of human attitude towards religious rituals and importance such rituals hold. In ancient Persia one of the most significant ritualistic foundations to form the space has been Mithraic beliefs. The importance of architectural design in Mithraic temples is presented in various periods of art and architecture in Iran and other parts of the globe based on the complexity of Mithraic mysteries. The art affected by Mithraism has been transformed in the passage of time into distinct meaning. Although, astrology and studying the heavenly bodies has been a very major issue among the followers, but in general studies on the Mithraic temples always taken place with a focus on interior architectural design of the Mithraeum, and unfortunately the external environment of the temple and natural elements are missing in previous studies. Purpose of presents study is to survey and evaluate the Mithraic temple appearance based on the available documents and buildings identified up to the present day. According to the explanatory-descriptive survey research methods and studying the ritualistic evidences and available papers and articles, and eventually, evaluating the Mithraic temple appearance we got to the conclusion that despite the fundamental structural changes in Mithraic temples from cave temples into underground Mithraeums in various parts of the world and in long periods of time, the general axis of design in Mithraic temples is the nocturnal landscape.
    Keywords: Mithraism, Mithraic temple, Mithraeum Structure, Nocturnal Landscape
  • Reza Afshin Akhgar *, Esmaeil Shieh, Mahmud Rezaei Pages 43-54
    Statement of the problem
    This paper examines the literature on sustainable development, the historical development of natural disaster, the methods of assessing sustainable urban development and its criteria and indicators, especially in Iran, because the theoretical foundations of these discussions in Iran are less well-known. Integrated Environmental Assessment Studies is an entirely new, dynamic, and systematic approach that observe the city and the environment in an ecological mutual cycle, Analyze ecosystem model assessment systems and determine the indicators that are studied and used in each region. It will be paid.In this article, along with understanding of urban environmental issues, the role of urban management in solving environmental problems in urban ecology areas has been studied.
    Aims
    1.Understanding urban environmental problems and the characteristics of them; 2. Determining the role of urban management in solving environmental problems in urban ecolog; 3. Localization of the integrated conceptual framework in relation to the application of urban management. based on the recognition of environmental characteristics. Research
    method
    The research method used in this paper based on the type of research is an analytical-exploratory method, based on the nature and method of research of the qualitative method, which has been tried to analyze the content and review of the document library and then the comparison of results are essential.
    Conclusion
    The findings of this paper show that close monitoring and evaluation of the effects of human activities on environment and its related infrastructure is a major issue. Since there are different methods and indicators for assessing urban sustainability, as discussed in the paper, there is necessity for the development of a micro-urban urbanization which is precise and comprehensive in the form of a conceptual framework. This framework should be able to Integrate with a larger scale assessment tool.
    Keywords: Construction, sustainable management, Urban ecosystem assessment, Indicators assessment methodology
  • Mehdi Mohammadi, Mohammad Hossein Shokatpour *, Alireza Aslani, Manouchehr Manteghi, Vahid Choupankare Pages 55-68
    Today, along with the social and cultural changes which have led to the emergence of new needs, and regarding the new technological advancements, new products and methods have products in markets; one of these emerging phenomena is modular structure. The ability to choose and to diversify the range of desired products in the future is more after being supplied to the customer which allows the user in some cases to create the desired design at any moment in the future. In fact, consumers can get their desired products according to their tastes and requirements by applying functional properties. Most of the products, and some of them, are generally pre-designed and produced; however, it is possible to create various designs using some know-how and tricks. Such futuristic measures are taken at the design step and before production, i.e. they are within the framework of the action of futuristic designers. These new methods of designing building systems make it possible to provide certain flexibility. They provide usability for a longer time by making possible improvements. The benefits of this article are discussed. To provide flexibility in the space of architecture, it is essential that a smart planning system of futurism exists beside the pre-fabrication; modularity is one of them. This strategy will lead to increase the creativity and user-friendliness in the designs needed for daily life or products. This paper tries to explain the modular design strategy to provide an operational solution for the design of future human environments.
    Keywords: Modularity, Pre-fabricated, Architecture, Future Design, Design Strategy
  • Pooyan Naghavi *, Hamed Mazaherian Pages 69-80
    Problem Statement
    From the beginning of the history of architecture, unconsciously or consciously, the issue of context has affected the architectural design. With the emergence of modern architecture, some theories were discussed about how to encounter the context in design and by criticizing those theories in the postmodern era and the advent of the Contextualism term in the architecture literature became a controversial topic among the thinkers of this field.
    Aims
    This study has aimed at categorizing and analyzing the approaches to encountering the context in order to use it in design.
    Methodology
    In this descriptive-analytical study regard, using library references, an overview of the theoriststheorists’ approaches has been first mentioned in order to achieve a comprehensive classification . Then different theories about the critique of these approaches have been then investigated; and finally, these theories have been concluded and their fundamental points have been extracted and presented.
    Conclusion
    The results indicate that while emphasizing principles including these principles can be summarized in three items of avoiding excess and negligence, simultaneous attention to the historical context and contemporary context, as well as the maintenance of integrity and continuity, the investigated theories support the contextualism.
    Keywords: Architectural Design, Design Bed, context, Contextualism