فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 20 (بهار 1398)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 20 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عسکری سلیمانی امیری* صفحات 9-29
    یکی از عمده ترین مسائل فلسفی، اثبات وجود خداست. طبیعی دانان، متکلمان و فیلسوفان به اثبات خدا اهتمام داشته اند. اما فیلسوفان طراز اولی مانند فارابی، ابن سینا، محقق طوسی و ملاصدرا و اتباع او با تاملات دقیق برهان طبیعی دانان از طریق حرکت، یا متکلمان از طریق حدوث عالم و حتی برهان فیلسوفان از طریق امکان را هر چند معتبر می دانند، اما معتقدند که واقعا هلیه بسیطه وجود خدا را اثبات نمی کنند، مگر بالعرض؛ چرا که این دسته براهین، محدودیت روشی و محدودیت یقین موقت دارند و نیز در احوال ممکن و در وجود نعتی خدا نه وجود نفسی او متوقف می گردند و ضرورت ازلی و در نهایت هلیه بسیطه واجب را اثبات نمی کنند. اما برهان صدیقین این محدودیت های پنج گانه را ندارد. ابن سینا اولین تقریر صدیقین را ارائه کرده که به اعتقاد ملاصدرا حد نصاب صدیقین را ندارد. ملاصدرا برهان دیگری اقامه کرده و نشان داده است که از این برهان علم به وجود خدا از طریق خود خداست. اما علامه طباطبایی تقریر دیگری از برهان صدیقین را ارائه داده که در آن حتی واقعیت به غنی و فقیر تقسیم نمی شود و درعین حال وجود نفسی واجب به ضرورت ازلی اثبات می شود.
    کلیدواژگان: برهان خلقی، برهان حرکت، برهان حدوث، برهان امکان، برهان صدیقین، واجب الوجود، ابن سینا، ملاصدرا و علامه طباطبایی
  • محمد فولادی* صفحات 31-55
    در اسلامی سازی علوم، رویکردهای گوناگونی مطرح است. برخی رویکرد حداقلی، برخی میانی و برخی نیز حداکثری است. لازمه برخی از این رویکردها، پالایش و تهذیب علوم موجود و حفظ هویت آن علم است. لازمه برخی دیگر، تاسیس علم جدید است. رویکرد تاسیسی، رویکردی است که در علم دینی اصالت را به معارف و آموزه های نقلی و پشتوانه های متافیزیکی در تولید علم دینی می دهد و یا بر توجه توامان به روش های مختلف در کسب معرفت تاکید دارند. در تاسیس علم جدید، توجه جدی به مبانی و جهان بینی اسلامی و اصلاح آن بر اساس جهان بینی اسلامی ضروری است. افزون بر این، علم جدید باید از منابع معرفتی و روش متنوعی بهره مند باشد. نقد عالمانه علوم موجود و تحول در روش علمی از لوازم تولید علم جدید دینی است که از آن به رویکرد «تاسیسی» یاد می شود. استادان ارجمند، حضرات آیات جوادی و مصباح در تفسیر علم دینی، رویکرد تاسیسی و فرامبناگرایی را پذیرفته اند.
    کلیدواژگان: علم دینی، رویکرد تاسیسی، رویکرد فرامبنا، آیت الله جوادی، آیت الله مصباح
  • حسن محیطی اردکان*، حسین احمدی صفحات 57-77
    دیدگاه اخلاقی ارسطو همواره یکی از مهمترین و پرنفوذترین دیدگاه ها در فلسفه اخلاق به شمار می رود. به همین دلیل، فلاسفه اخلاق تفاسیر متعددی از دیدگاه وی را ارائه نموده اند که صحت و سقم این تفاسیر را تنها با مراجعه به کتب اخلاقی ارسطو می توان تشخیص داد. یکی از مهمترین مسائل در فلسفه اخلاق ارسطو، بحث ماهیت معیار ارزش اخلاقی است. از عبارات ارسطو، معیارهای گوناگونی برداشت شده و یا قابل برداشت است. تحلیل و بررسی جایگاه هر یک از این معیارها موضوع پژوهش حاضر را تشکیل می دهد. در نوشتار حاضر سعی شده تا با تحلیل سخنان ارسطو، معیار ارزش اخلاقی از منظر وی استخراج شده و مورد بررسی قرار گیرد. نتایج تحقیق به تفکیک میان معیار ثبوتی و اثباتی منتهی شده است. معیار ارسطو در مقام ثبوت تشبه به خدایان، تامل نظری و فعالیت عقلانی است و معیار وی در مقام اثبات قاعده حد وسط و توجه به فاعل اخلاقی است. مهمترین نقدها بر معیارهای مذکور نیز عبارتند از: ابهام معیار ثبوتی، ناکافی بودن معیار عقلانیت، ناسازگاری با مبانی اخلاق اسلامی، فاصله داشتن با فضایل دینی، موجه نبودن معیار حد وسط و نیز موجه نبودن معیار فاعل اخلاقی.
    کلیدواژگان: : اخلاق ارسطویی، سعادت، فضیلت، تامل نظری، تشبه به خدایان، حد وسط، فاعل اخلاقی
  • عباس گرایی*، احمدحسین شریفی صفحات 79-100
    مسئله اصلی مقاله حاضر این است که بیان کند مکتب فلسفی ملاصدرا چه ظرفیت هایی در حوزه روش شناسی فلسفه سیاسی، به ویژه روش تبیین دارد؟ برای پاسخ به این پرسش، ضمن ترسیم اهداف و کارکردهای علوم سیاسی با استفاده از روش تحلیلی فلسفی، ظرفیت های روش شناختی نظام حکمت صدرایی در هر یک از کارکردهای علوم سیاسی بیان شده است. از جمله دستاوردهای تحقیق حاضر را می توان در موارد پیش رو تبیین نمود: 1. حکمت متعالیه با توجه به ارائه انواعی از تعاریف مفهومی، ظرفیت خوبی در حوزه روش تعریف مفاهیم انتزاعی فلسفه سیاسی دارد. 2. با پذیرش تفسیر عقلی به معنای ارائه معانی انتزاعی و عقلی برای کنش سیاسی انسان، محقق باید تفسیری از همان کنش ها به عنوان فعل الهی نیز ارائه دهد. 3. محقق فلسفه سیاسی می تواند در تبیین حقایق سیاسی، با رعایت اصل کثرت در وحدت و وحدت در کثرت علل، تبیینی ارائه دهد که علاوه بر جهت کثرت علل، جنبه وحدت علل نیز آشکار گردد. 4. پیش بینی به معنای آینده شناسی تجربی به سبب رویکرد عقلی فلسفه سیاسی اساسا جایگاهی در این دانش ندارد. 5. برای ارزش یابی کنش های سیاسی، محقق باید ارزش یابی خویش را با لحاظ غایت و ارزش های اصیل اسلامی به دنیای سیاست پیشنهاد دهد.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، فلسفه سیاسی، فلسفه سیاسی اسلامی، روش شناسی فلسفه سیاسی، حقایق سیاسی
  • رضا ملایی، حسین سوزنچی* صفحات 101-115
    نظریه اعتباریات علامه طباطبایی، مفاهیم اجتماعی را اعتباریاتی اجتماعی معرفی می کند که پس از تشکیل اجتماع، «به وجود می آیند، با اجتماع معنا می یابند، کنش اجتماعی را ممکن می سازند، عمدتا متغیر و در اندک مواردی ثابت بوده و همچنین ابزارهایی برای رفع نیازها و نیل به کمالات اجتماعی» هستند. این اعتباریات، اگرچه می توانند متاثر از واقعیات خارجی باشند، لکن بدون تطابقات عقلا و توافقات اجتماعی آنها تحقق نمی یابند. ازاین رو فاقد هستی در جهان خارج بوده و صرفا از هستی ای بین الاذهانی بهره مند می باشند. اتکاء اعتباریات اجتماعی به توافقات اجتماعی و انحصار هستی آنها در بین الاذهانیت، گزاره های علوم اجتماعی را از گزاره های یقینی به گزاره های مشهوره، مسلمه و مقبوله تنزل می دهد. از آن پس علوم اجتماعی و به طورکلی حکمت عملی با چرخشی روش شناختی مواجه ساخته و این حکمت را از حکمتی برهانی محروم می سازد و آن را به سوی حکمت جدلی سوق می دهد. درحالی که در سنت فیلسوفان مسلمان حکمت عملی و علوم اجتماعی شکل گرفته ذیل آن، همواره متکی به روش های برهانی بوده است. در نتیجه تاثیر نظریه اعتباریات علامه طباطبایی بر تنزل روش شناختی حکمت عملی و علوم اجتماعی شکل گرفته ذیل آن، مقتضی بازنگری و یا دست کم بازسازی نظریه اعتباریات در حوزه اعتباریات اجتماعی و بازگشت به سنت فلیسوفان مسلمان در این حوزه است.
    کلیدواژگان: اعتباریات اجتماعی، برهان، جدل، تنزل
  • مصطفی عزیزی علویجه* صفحات 117-140
    هر مکتب فکری ای بر پایه ها و منابع معرفتی خاصی استوار است. سلفی گری به عنوان یک جریان فکری، دارای مبانی معرفت شناسی خاصی می باشد. حس گرایی و منحصر کردن معرفت در شناخت حسی و خیالی و نیز نقل گرایی برخاسته از حس گرایی از مهمترین شاخصه معرفت شناختی سلفیت است؛ چنان که ابن تیمیه بر آن پافشاری می کند. از سوی دیگر، مکتب حس گرایی تجربی به عنوان یک پارادایم چیره در جهان غرب و نیز به عنوان رقیب جدی عقل گرایی، معرفت حسی را تنها سرچشمه معتبر شناخت دانسته و بر آن تاکید می ورزد. هر دو گرایش حس گرایی سلفی و تجربی، بر نفی و طرد عقل و برهان عقلی از ساحت معرفت بشری اتفاق نظر دارند. در این پژوهش با رهیافتی تطبیقی، اندیشه ها و دیدگاه های این دو مکتب حس محور در سه ساحت «معرفت شناختی»، «هستی شناختی» و «انسان شناختی» مورد بررسی و نقد قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: حس گرایی، سلفیت، تجربه گرایی، معرفت شناسی، هستی شناسی، انسان شناسی
  • سیداحمد حسینی*، ابوالفضل کیاشمشکی صفحات 141-162
    به نظر حکما «موجود مادی» و به عقیده عرفا «هر موجود صاحب حیات» در حرکت است. خالق هستی که حی حقیقی است، به حرکت حبی، ظهوری، جلائی و استجلائی تجلی می یابد. او به واسطه حرکت حبی، عالم را عینیت می بخشد تا کمال وجود را آشکار نماید. در حرکت جلائی و استجلائی نیز نمایان شدن ذات حق برای ذات و تعینات تصور می شود که کمال تام خود را در مقام علمی در حقیقت محمدیه و سپس در مقام عینی و خارجی شهود نماید تا زمینه فطرت تام انسانی و مظهر ذات حق را فراهم سازد. همچنین به واسطه حرکت ظهوری، ذات حق می طلبد خود را از هویت غیبی و کنز مخفی آشکار نماید تا در همه موجودات با تجلی خاصی ظهور پیدا کند. او در صدد است هر روز با اعطای صورت های مختلف و جدید به مخلوقات، خودش را معرفی نماید که در همه جا و همه چیز جز تجلی او امکان تصور نداشته باشد و انسان حضور حق را در عالم هستی احساس کرده و به این باور برسد که علت بقای هستی تجلی اوست که هر روز به عالم غیبی و عینی حیات می بخشد
    کلیدواژگان: حرکت، عرفان، حرکت حبی، حرکت ظهوری، حرکت جلائی، حرکت استجلائی، تجلی حق
  • احمد سعیدی*، علی قنبریان، مسلم احمدی صفحات 163-184
    «ویلیام کلیفورد» نظریه ای را با نام «اخلاق باور» مطرح کرد و در ضمن آن مدعی شد که هر کس باوری را بدون قرینه و شاهد بپذیرد، مرتکب خطای اخلاقی شده است. او در این نظریه، دین داران را متهم به بی اخلاقی کرده و انتخاب آنها را بدون قرینه و شاهد و در نتیجه، غیرآگاهانه دانسته است. دیدگاه او با انتقادات مختلفی از سوی اندیشمندان مختلف، از جمله «ویلیام جیمز» مواجه شد. بی دلیل بودن، تعمیم نابه جا و افراطی، عدم توجه به ابعاد مختلف انسان و... از جمله مهمترین اشکالات وارده به این نظریه هستند. در این مقاله، دیدگاه کلیفورد را پس از تبیین و بررسی فلسفی، با آموزه های قرآنی مقایسه کرده ایم و توضیح داده ایم که اگر ایمان در یک مکتب یا از سوی یک شخص مبتنی بر فهم و استدلال باشد چنان که در مکتب اسلام و از سوی بسیاری از مسلمانان چنین است ادعای کلیفورد نادرست خواهد بود. به عبارت دیگر، حتی اگر بعضی عقاید برخی دین داران از مصادیق ادعای کلیفورد باشند و بی اخلاقی تلقی شوند، ایمان و عقاید بسیاری از مسلمانان مبتنی بر شواهد و ادله محکم و متقن هستند و اخلاقی به شمار می روند.
    کلیدواژگان: اخلاق، باور، کلیفورد، ایمان، عقلانیت
  • حبیب الله دانش شهرکی، ابوالفضل نظری* صفحات 185-210
    اعتقاد به وجود هیولی به عنوان جوهری که هیچ فعلیتی جز قوه محض بودن ندارد، از زمان ارسطو تاکنون یکی از مسائل مهم فلسفی به شمار می رود. در میان فلاسفه اسلامی، مشائین آن را پذیرفته و بر براهین مثبته آن افزوده اند. اما برخی ادله اثبات آن را غیر تام دانسته و اساسا وجود چنین جوهر بی فعلیتی را محال دانسته اند. در میان فلاسفه، رواقیون، شیخ اشراق، فخر رازی، خواجه نصیر طوسی، حکیم الهی قمشه ای، شهید آیت الله مطهری، شهید آیت الله سید مصطفی خمینی، آیت الله مصباح یزدی و آیت الله فیاضی از جمله حکمایی هستند که منکر وجود هیولی شده اند. در این میان، یکی از حکمای قرن 12ق، به نام سید ماجد حسینی کاشانی رساله ای موجز در نفی و ابطال هیولی نگاشته و در آن، پس از بیان ادله گوناگون اثبات هیولی، به رد آن ادله پرداخته و یک بخش از رساله اش را نیز به اقامه برهان بر ابطال وجود هیولی اختصاص داده است.
    در این مقاله متن نسخه خطی رساله مذکور، تحقیق و تصحیح شده و همراه با پاره ای از توضیحات و حواشی، عینا درج شده است
    کلیدواژگان: هیولی، قوه محض، قوه و فعل، ماده اولی، نسخه خطی، سید ماجد
|
  • Askari Solaimani Amiri * Pages 9-29
    One of the most important issues of philosophy is to prove the existence of Allah. Naturalist philosophers, theologians and metaphysicians have since long been trying to prove the existence of Allah. The top-class philosophers such as Farabi,  Ibn Sina, al-Tusi, Mulla Sadra and his followers have considered each of the physico-theological arguments of motion, that of theologians from the temporal world and that of philosophers from contingency valid arguments; nonetheless, they hold that those arguments fail to prove the simple whetherness (whether He exists) unless through something else. Since they suffer from some limitations of method or that of provisional certainty they cannot pass through the position of contingent things or that of His existence as a description -rather than His self-subsisting existence- this type of arguments fail to prove His eternal necessity and at last His simple whetherness. However, the Proof of the Truthfuls comes free from those five limitations.    Ibn Sina has suggested the first account of the Truthfuls Proof which Mulla Sadra holds does not meet the required standard. Mulla Sadra has suggested a different account of such a proof by which we come to know the existence of Allah through Allah Himself. Allamah Tabatabaei has proposed another account of such a proof in which no classification into the rich and the poor is mentioned, and still it proves the self-subsisting existence of Allah through the modality of eternal necessity (which is far above essential necessity) .
    Keywords: argument from creation, argument from motion, argument from temporal world, argument of the Truthfuls, necessary being, Ibn Sina, Mulla Sadra, Allamah Tabatabei
  • Mohammad Fooladi * Pages 31-55
    There are different approaches in the course of the Islamization of sciences. Some scholars have adopted maximal, some minimal, and some moderate approaches. Some approaches demand the refinement of existing sciences and the confirmation of their identities. Other approaches demand the formation of new sciences. The formation approach in religious science considers revealed doctrines and metaphysical backings as primary in the process of religious knowledge production, or devote parallel attention to different methods in the acquisition of knowledge. In the course of forming new disciplines of knowledge, serious consideration of the Islamic worldview and modifying it accordingly is necessary.      Furthermore, the new knowledge is expected to enjoy a variety of methods and references. The erudite criticism of the existing sciences and their development through academic method, known as the formation approach, are demanded by the production of new religious knowledge. The esteemed professors Javadi Amoli and Misbah Yazdi have adopted the formation approach and meta-fundamentalism in the course of the interpretation of religious knowledge.
    Keywords: religious knowledge, the formation approach, the meta-fundamentalist approach, Ayatullah Javadi, Ayatullah Misbah
  • Hasan Mohiti Ardakan *, Hossein Ahmadi Pages 57-77
    Aristotle's view on ethics has always been one of the most influential one in the philosophy of ethics. For that reason, philosophers of ethics have proposed different accounts of his view whose correct or incorrect interpretations might only be decided by the reference to Aristotle's works of ethics. Different criteria are or might be inferred from Aristotle's phrases. The examination of those criteria is the subject matter of this research.
    In what follows, the authors has deduced and studied Aristotle's preferred criteria for the ethical value through the analysis of his words. The findings lead us to two separate positions of the issue: 1- of something being there, and 2- of demonstrating the same thing. Aristotle's criterion in the position of its being there is the assimilation to gods, theoretical contemplation and rational activity. His criterion in the position of demonstration is the golden mean between two extremes and the consideration of moral agent, as well.
    The most serious criticisms of the above criteria are: an ambiguity in the criterion of the position of its being there, inadequate criterion of rational, that those criteria do not match with the Islamic principles of ethics, that they might go far from religious virtues, that the golden mean criterion might not be valid, and that moral agent as a criterion might not be valid, either.
    Keywords: Aristotelian ethics, Happiness, virtue, theoretical contemplation, assimilation to gods, golden mean between two extremes, moral agent
  • Abbas Geraei *, Ahmad Hosein Sharifi Pages 79-100
    In this essay, the authors have gone to show what capacities there are in Mulla Sadra's school of philosophy for the methodology of political philosophy, particularly the explanation method. In order to answer this question, the authors have first illustrated the aims and functions of political sciences through a philosophical-analytical method, and then studied the methodological capacities of Sadraian system of metaphysics in each of the functions of political sciences.     Some achievements of this research are as the following: 1- viewing a variety of its conceptual definitions, Mulla Sadra's transcendental philosophy has a good deal of capacity in the methodology of definition of abstract concepts of political philosophy. 2- Having embraced the rational interpretation i.e. suggesting abstract and intellectual meanings for political activities, one should come to propose an interpretation of the same activities as divine action, too. 3- Considering the principle of unity within multiplicity and vice versa in the plurality of causes, a researcher of political philosophy may not only explain the plural aspect of causes, but also their unity one. 4- Due to the rational approach in political philosophy, there is no room for prediction i.e. emperical futurology in that field of knowledge. 5- In the position of political activity assessment, a Muslim researcher is expected to consider the Islamic aims and genuine values in order to propose his assessment in the world of politics .
    Keywords: Transcendental philosophy, political philosophy, the political philosophy of Islam, the methodology of political philosophy, political truths
  • Reza Mollaei, Hosein Souzanchi * Pages 101-115
    Allamah Tabatabaei's theory of mentally-posited concepts characterizes social concepts as socially-posited ideas coming into being only after the formation of a society; they may acquire their meanings merely in a society making social activities possible; they are mainly changeable though fixed in a few cases; and they might be used as tools in order to help us meet our needs and achieve our social perfection.     Such socially-posited concepts are influenced by objective realities, though they may not come into being unless through the agreements of the peopel and social contracts. They, accordingly, do not exist independently in the outside world, or rather they exist intersubjectively. The dependence of socially-posited concepts on social contract and their mere intersubjective existence lower the grade of social propositions from certainty to that of well-known admitted or axiomatic premises. This will change the methodology of social sciences and practical philosophy in general and deprive this branch of knowledge from apodictic demonstration into dialecticism. In the tradition of Muslim philosophers, however, practical philosophy and the social sciences developed thereunder have always been supported by apodictic demonstration methods.      As a result, Allamah Tabatabaei's theory of mentally-posited concepts and its impact on the decline of methodology of practical philosophy and the social sciences developed thereunder demands a serious revision. At least, we are demanded to reconstruct the above theory in the field of socially-posited concepts and to refer to the tradition of Muslim philosophers in this field.
    Keywords: : socially-posited concepts, apodictic demonstration, dialectic, Decline
  • Mostafa Azizi * Pages 117-140
    Each school of thought rests on its particular bases and references. As a school of thought, Salafism has its own epistemological principles. From one side, sensationalism (the school that confines knowledge to the sensuous or imagined knowledge) and traditionalism developed therefrom are the most conspicuous epistemological characteristics of Salafism, as they are persisted by Ibn taimiyyah.
    From another side, empirical sensationalism as a prevailing paradigm and a tough rival to rationalism in the West insists on the sensuous knowledge as the only valid source of knowledge. The two schools of Salafism and empiricism agree upon the rejection of reason and rational demonstration. In what presented here, the author has examined the views of the two above sensationalist schools at three levels of epistemology, ontology, and humanities .
    Keywords: sensationalism, Salafism, Empiricism, Epistemology, ontology, humanities
  • Sayed Ahmad Hoseini *, Abulfazl Kiashemshaki Pages 141-162
    Every material thing, philosophers hold, and every living thing, mystics say, are in constant motion. The Creator, the true Living One, manifests Himself through the motion of love, of epiphany, of clarifiaction, and of illumination.     Through the motion of love, He makes the world real in order to develop the perfection of being. Through the motion of clarification and illumination, His holy Essence appears for Himself and thus determinations can be thought to develop their perfection in Muhammadan Reality as the station of knowledge and then to observe them in the station of outside reality thus paves the way for the human full innate nature and the manifestation of Divine Essence. Likewise, through the motion of epiphany, the holy Essence demands to bring Himself from the hidden Ipseity and Hidden Treasure into appearance thus He manifests Himself in all beings through a particular epiphany. Every day, He comes to introduce Himself through different and fresh forms He gives to the creatures in a way that nothing nowhere might be conceived unless His epiphany.     In this way, man may feel the presence of the Truth Almighty in the world of being and comes to believe that, as the cause of persistence of being, His epiphany gives life to the hidden and actual worlds day by day.
    Keywords: motion, mysticism, motion of love, motion of epiphany, motion of clarification, motion of illumination, epiphany
  • Ahmad Saeidi *, Ali Ghanbarian, Moslem Ahmadi Pages 163-184
    In his theory of "the Ethics of Belief", William K. Clifford has gone to hold that anyone who believes something without enough supporting evidence has committed a moral fault. In this theory, Clifford has leveled the accusation of immorality against the religious people for their choice is not supported by enough evidence thus unknowingly. His theory came under various criticisms by many thinkers such as William James. The main objections leveled at this theory are: that it is not well-founded, that it is unduly and excessively generalized, that it has failed to consider all dimensions of human character, and the like.     In what follows, the authors have first explained and studied Clifford's theory, and then compared it to the teachings of the Qur'an. They have clarified that if the faith in a school or in a person is based on reasoning and understanding -as it is so in Islam and with many Muslims-, then Clifford theory will not be correct. Granted, as it were, Clifford's claim applied on some beliefs of some religious people considered thus immoral, the faith and doctrines of many Muslims rest on enough and strong evidence and reasoning, so they are morally right
    Keywords: Ethics, Belief, Clifford, faith, rationality
  • Habiballah Daneshshahraki, Abolfazl Nazari * Pages 185-210
    The belief in Hyle as a substance of no actuality but pure potentia has been one of the controversial issues of philosophy since Aristotle. From among Muslim philosophers, the Peripatetics have embraced it and added to the arguments for it. Some philosophers, however, considered those arguments invalid, because essentially the very concept of a substance of no actuality at all is absurd. Stoics, Suhrawardi the Master of Illumination, Fakhr al-Din al-Razi, Khwaja Nasir al-Din al-Tusi, Hakim Ilahi Qomsheii, Shahid Mutahhari, Shahid Sayyid Mustafa Khomeini, Ayatullah Misbah Yazdi, and Ayatullah Fayyazi are among those who have denied the existence of Hyle.
    In his Risaltun Fi Nafye al-Hayula (A Treatise on the Rejection of Hyle), Sayyid Majid Hosseini Kashani, a philosopher of 12th century A. H., has proposed the arguments for Hyle and then went on to reject them all. He has also specified a part of his treatise to constitute a proof to totally deny the existence of Hyle.
    In this essay, the authors have corrected and researched the text of the mentioned manuscript providing it with comments in the margin .
    Keywords: : Hyle, pure potentiality, potentia, actus, prime matter, Manuscript, Sayyid Majid