فهرست مطالب

مدیریت فرهنگ سازمانی - پیاپی 52 (تابستان 1398)

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 52 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس شول*، مصطفی هادوی نژاد، علی سیاح پور صفحات 173-192
    هدف این پژوهش طراحی مدل سازمان خادم برآمده از دانش خبرگان دانشگاهی با استفاده از فن دیمتل فازی بود. برای این کار، پس از شناسایی 6 مولفه اصلی شکل‏ دهنده سازمان خادم از پیشینه پژوهش (انگیزه‏ه ای خدمت، نگرش خدمت گرا، کنش‏های خادمیت ‏محور، مطالبه گری محیطی، رهبری خادم، فضای خدمت) و گنجاندن آن ها در پرسشنامه‏ ای بسته مبتنی بر طیف لیکرت پنج‏ گزینه ‏ای، 10 خبره شناسایی و پرسشنامه میان آن ها توزیع شد تا نظر آن ها درباره میزان اهمیت این مولفه ‏ها در خادمیت سازمان احصا شود. پیش از تحلیل داده‏های گردآوری‏شده، از روایی محتوا و پایایی پرسشنامه اطمینان حاصل شد. در ادامه، پرسشنامه‏ ای متناسب با فن دیمتل برای کشف روابط علی میان مولفه‏ ها تدوین شد و در اختیار خبرگان مزبور قرار گرفت. نتایج تحلیل دیمتل فازی نشان داد اثرگذارترین و بنیادی‏ ترین مولفه سامان‏ بخش سازمان خادم انگیزه های خدمت است. علاوه بر این مولفه، کنش ‏های خادمیت‏ محور و مطالبه‏ گری محیطی نیز در مدل به منزله علت و بقیه معلول شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: دیمتل فازی، سازمان خادم، نظریه خادمیت، نظریه عاملیت
  • رضا کهن هوش نژاد، حسین خنیفر*، کامبیز طالبی، علی رضاییان صفحات 193-218
    در مطالعات کارآفرینی، برخلاف سرمایه‏ های مالی و انسانی و اجتماعی، به تبیین نقش سرمایه روان‏شناختی در ایجاد کسب وکارهای مخاطره ‏آمیز جدید پرداخته نشده است. در واقع، عدم ارتباط میان نظریه سرمایه روان‏شناختی و مطالعه کارآفرینی بی توجهی به مفهوم سرمایه روان‏شناختی کارآفرینانه را به دنبال داشته است. به علاوه، با توجه به اینکه قصد کارآفرینانه پیش‏ بینی‏ کننده مناسبی برای رفتار کارآفرینانه (ایجاد کسب وکار مخاطره‏ آمیز جدید) است، هنوز درک کافی در ارتباط میان قصد رفتار وجود ندارد. بنابراین، هدف این پژوهش تبیین نقش سرمایه روان‏شناختی کارآفرینانه در ایجاد کسب وکارهای مخاطره ‏آمیز جدید با میانجی‏ گری قصد کارآفرینانه است. داده‏های این پژوهش از نمونه ‏ای 204 نفری از بنیان‏گذاران و هم ‏بنیان‏ گذاران کسب وکارها در صنعت تجهیزات پزشکی، که به شیوه تصادفی طبقه‏ای انتخاب شدند، گردآوری و با روش مدل‏سازی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل آزمون شد. روابط میانجی مدل نیز با روش بوت استرپ بررسی شد. ابزار اصلی گردآوری داده‏های پژوهش پرسشنامه بود. برای بررسی روایی ابزار پژوهش روایی محتوا و روایی سازه و برای ارزیابی پایایی آن ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی به کار گرفته شد. یافته ‏های پژوهش نشان داد سرمایه روان‏شناختی کارآفرینانه بر ایجاد کسب وکارهای مخاطره ‏آمیز جدید تاثیر مستقیم و مثبت می ‏گذارد. همچنین، سرمایه روان‏شناختی کارآفرینانه از طریق متغیر میانجی قصد کارآفرینانه به طور غیرمستقیم بر ایجاد کسب وکارهای مخاطره‏ آمیز جدید تاثیر مثبت می‏ گذارد.
    کلیدواژگان: سرمایه روان‏شناختی کارآفرینانه، قصد کارآفرینانه، کسب وکار مخاطره‏آمیز جدید
  • خسرو رشید*، فضل الله حسنوند، صفدر نبی زاده صفحات 219-233
    هدف پژوهش حاضر ساخت و اعتباریابی مقیاسی برای اندازه گیری میزان وظیفه شناسی سازمانی کارکنان و کارمندان سازمان ها و مراکز گوناگون بر اساس ویژگی های فرهنگی ایران بود. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث روش در زمینه طرح های غیرتجربی و از نوع ساخت آزمون است. نمونه پژوهش 1176 نفر از کارمندان بانک مسکن در سراسر کشور ایران بودند. برای تحلیل داده های پژوهش، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون های کرویت بارتلت، کفایت نمونه برداری (KMO)، آلفای کرونباخ، تحلیل عاملی اکتشافی با چرخش واریماکس با نرم افزار SPSS به کار برده شد. یافته ها نشان داد آزمون وظیفه شناسی ساخته شده سه عامل مسئولیت پذیری، انتظارات سطح بالا، و ارزیابی شخصی را می سنجد. پایایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ 81/0 بود. در کنار آن، داده ها نشان داد آزمون وظیفه شناسی همبستگی بالایی با خدمت رسانی دارد. با توجه به میزان پایایی و روایی به دست آمده از پرسشنامه اندازه گیری وظیفه شناسی ابزاری مناسب به شمار می رود.
    کلیدواژگان: پایایی، خدمت رسانی، روایی، وظیفه شناسی سازمانی
  • جواد تاجمیر ریاحی، علی صفری*، نصرالله شاملی صفحات 235-254
    این پژوهش با هدف طراحی الگوی رهبری سازمانی با تاکید بر نهج ‏البلاغه انجام شد. روش تحقیق از نوع ترکیبی و روش‏های تحلیل مضمون‏ و دیمتل بود. ابتدا متن نهج ‏البلاغه، اعم از نامه ها و خطبه ها و حکمت‏ها، از منظر مفاهیم مرتبط با رهبری، بررسی و تحلیل و 525 مضمون اولیه استخراج شد. سپس با استفاده از تلخیص و مقوله بندی به روش کد‏گذاری با تاکید بر مفاهیم مشترک 79 مضمون پایه تحت عنوان شاخص شناسایی شد. در ادامه، با افزایش محدوده دسته بندی، 10 مضمون سازمان دهنده تحت عنوان مولفه و نهایتا با تکرار آن 3 مضمون فراگیر به عنوان ابعاد رهبری سازمانی، شامل ابعاد اعتقادی و اخلاقی و رفتاری، شناسایی‏ و تبیین شد. سپس، جهت رتبه بندی و یافتن ارتباط علی و معلولی ابعاد استخراج شده، از طریق پرسشنامه و مصاحبه با 20 نفر از متخصصان مدیریت اسلامی، از روش کمی دیمتل استفاده شد که طبق یافته های پژوهش بعد اعتقادی را می‏توان متغیر علی در نظر گرفت. چون بیشترین تاثیرگذاری را بر ابعاد اخلاقی و رفتاری دارد.
    کلیدواژگان: بعد اخلاقی، بعد اعتقادی، بعد رفتاری، رهبری سازمانی، نهج البلاغه
  • اردشیر شیری*، الهام فرجی صفحات 255-278
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل اثرگذار بر پدیده پله ‏برقی شیشه‏ای و با روش تحقیق کیفی مبتنی بر نظریه داده ‏بنیاد انجام شد. جامعه آماری همه خبرگان و کارشناسان آموزش وپرورش استان ایلام بودند. نمونه گیری به روش هدفمند با استفاده از فن گلوله برفی انجام شد که نتیجه آن 16 مصاحبه با خبرگان و کارشناسان در حوزه انتصاب در آموزش وپرورش ایلام بود. حاصل این مصاحبه ها مجموعه ای از مضامین اولیه بود که طی فرایند رفت وبرگشتی کدگذاری شد. یافته های پژوهش بر وجود پله برقی شیشه ای در این بافت دلالت داشتند. مولفه های شناسایی شده اثرگذار بر پله ‏برقی شیشه ‏ای شامل عوامل سازمانی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، ویژگی ‏های زنان، ویژگی‏های کار اداری، مردخویی، ساختار سنتی مدیریت، حمایت شبکه مردانه، فرهنگ، آموزه‏ های دینی، باورهای قالبی، مشکلات کار با خانم ‏ها، و حاکمیت فرهنگ مردسالار بودند. این پدیده باعث ناکارآمدی زنان می شود و پیامدهای فردی، اجتماعی، و سازمانی به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: پله‏ برقی شیشه‏ ای، تبعیض جنسیتی، شایسته‏سالاری در انتصابات، نظریه داده بنیاد
  • محمدحسین رحمتی*، سید رضارضوی سعیدی، میثم شهبازی، حسن زارعی متین صفحات 279-298
    تغییرات سریع محیطی و پیشرفت سریع فناوری در کنار گسترده تر شدن فضای ارتباطی و حجم زیاد اطلاعات موجب شده سازمان ها پیچیده تر از گذشته و نحوه مدیریت آن ها بسیار دشوارتر شود. هدف این مقاله در مرحله اول شناسایی مهم ترین گونه پیچیدگی های سازمانی و در مرحله دوم مشخص کردن رتبه بندی سازمان ها بر پایه میزان پیچیدگی از بین سه نوع سازمان خدماتی و کشاورزی و صنعتی بود. تحقیق حاضر از منظر روش تحقیق کمی و جهت تحلیل داده ها به روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) است. جامعه آماری 16 نفر از خبرگان دانشگاهی بودند که در حوزه صنعت، خدمات، یا کشاورزی فعالیت داشتند. یافته ها نشان داد مهم ترین پیچیدگی ها به ترتیب اهمیت عبارت اند از: پیچیدگی محیط (491/0)، پیچیدگی ساختاری (201/0)، پیچیدگی فناوری (169/0)، و پیچیدگی اطلاعاتی (140/0). همچنین نتایج نشان داد پیچیده ترین سازمان ها به ترتیب عبارت اند از: سازمان های صنعتی (421/0)، سازمان های خدماتی (348/0)، سازمان های کشاورزی (231/0).
    کلیدواژگان: پیچیدگی اطلاعاتی، پیچیدگی ساختاری، پیچیدگی سازمانی، پیچیدگی فناوری، پیچیدگی محیط
  • محسن منطقی، علی آقا پیروز، صمصام الدین قوامی، محمد علی زاده* صفحات 299-316
    پژوهش حاضر، با هدف دست‏یابی به چارچوب مفهومی برای فهم فقهی رفتار سازمانی، درصدد بود، با نگاه تکلیف ‏مدار، عوامل موثر بر شکل‏ گیری نگرش و رفتار افراد در سازمان را شناسایی کند. در این پژوهش با بررسی و شناسایی مبانی نظری فقهی، مرتبط با فعالیت‏ های سازمانی، نصوص و داده ‏های دینی گردآوری و با روش تحلیل مضمون مضامین و مولفه ‏های فقهی رفتار سازمانی استخراج شد و به ‏تایید 30 نفر از استادان فقه رسید. بر این اساس الگوهای بینشی و گرایشی و کنشی موجود در منابع فقهی، شرایط فقهی تصدی شغل سازمانی، و شرایط و ویژگی‏های سازمان به منزله پنج مولفه رفتار سازمانی از یافته‏ های این پژوهش اند که چگونگی رفتار سازمانی و حکم شرعی آن را تعیین می ‏کنند. نتیجه پژوهش این است که رکن اصلی در فهم رفتار سازمانی و استنباط احکام آن تشخیص دقیق موضوع و سطوح مصالح فردی، سازمانی، نظام اسلامی و انسانی، و در نهایت تقدیم مصلحت اهم بر مهم است.
    کلیدواژگان: بینش سازمانی، رفتار سازمانی، فقه رفتار سازمانی، فهم فقهی، گرایش سازمانی
  • ایرج نیک پی*، مریم زندکریمی صفحات 317-336
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رهبری موثق بر قلدری سازمانی با نقش میانجی‏ فرهنگ سازمانی میان کارکنان دانشگاه لرستان انجام شد. این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است و جامعه آماری پژوهش همه کارکنان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1396 به تعداد 575 نفر بودند. نمونه آماری 234 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش طبقه‏ای نسبی با حجم متناسب انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رهبری موثق والمبوا و همکارانش (2008)، قلدری سازمانی اینارسن و همکارانش (2009)، و فرهنگ سازمانی کامرون و کوئین (2006) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش مدل‏یابی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی  smartpls 2استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که رهبری موثق به صورت مستقیم (655/0- =β) بر قلدری سازمانی، به صورت مستقیم (599/0=β) بر فرهنگ سازمانی، و به صورت مستقیم (280/0- =β) بر قلدری سازمانی تاثیرگذار است. همچنین، تاثیر رهبری موثق بر قلدری سازمانی به صورت مستقیم (655/0- =β) و غیرمستقیم (167/0- =β) توسط متغیر میانجی و فرهنگ سازمانی (82/0- =β) تبیین شد.
    کلیدواژگان: رهبری موثق، فرهنگ سازمانی، قلدری سازمانی
|
  • Abbas Shoul *, Mostafa Hadavinejad, Ali Sayahpoor Pages 173-192
    The purpose of this study was to design a model of servant organization based on the knowledge of academic experts using fuzzy DEMATEL technique. To do this, after identifying the six main components of the servant organization from the literature of research (motivation for service, service-oriented approach, service oriented actions, environmental demanding, serving leadership and service environment), and their inclusion in a five-point Likert scale closed questionnaire,we identified 10 experts and distributed questionnaires among them. Their views on the importance of these components in the servant organization are to be taken into account. Before analyzing the collected data, we made sure of content validity and reliability of the questionnaire. Subsequently, a questionnaire adapted to DEMATEL technique was developed to discover the causal relationships among the components. The results of the fuzzy DEMATEL analysis showed that the most effective and fundamental component of the servant organization is the motivation for service. In addition to this component, service oriented actions and environmental demands were also identified in the model as the cause and the rest of the effect.
    Keywords: Stewardship Theory, Agency theory, Servant Organization, Fuzzy DEMATEL
  • Reza Kohanhooshnejad, Hossein Khanifar *, Kambeiz Talebi, Ali Rezaian Pages 193-218
    In the literature on entrepreneurship, unlike financial, human, and social capital, no attention has been paid to the role of psychological capital in new venture creation. In fact, the lack of a link between the theory of psychological capital and the study of entrepreneurship has led to the lack of attention to the concept of entrepreneurial psychological capital. Moreover, given that entrepreneurial intention is a good predictor of entrepreneurial behavior (NVC), there is still insufficient understanding of the relationship between intent-behavior. Therefore, the purpose of this study is to explain the role of entrepreneurial psychological capital on new venture creation by mediating role of entrepreneurial intent. The data of this research were collected from a sample of 204 founders and cofounders of businesses in the medical equipment industry. Our sampling method was stratified random. Then we used structural equation modeling with the LISREL software to test our data. The main tool used in this research for data collection is a questionnaire. The content validity and validity of the construct were used to investigate the validity of the instrument and to evaluate its reliability; Cronbach's alpha coefficient and combined reliability were applied. Research findings showed that entrepreneurial psychological capital has a direct and positive impact on new venture creation. In addition, entrepreneurial psychological capital through the mediator variable of entrepreneurial intention indirectly affects the new venture creation.
    Keywords: Entrepreneurial Psychological Capital, Entrepreneurial Intention, New Venture Creation
  • Khosro Rashid *, Fazlollah Hasanvand, Safdar Nabizadeh Pages 219-233
    In this study, the authors report on constructing an organizational dutifulness test and its relation to service-orientation. The authors describe the development of the dutifulness scale and present data on reliability, content, and structural validity of dutifulness test scores in samples of Iranian workers. After confirming the content validity, the final 20-item questionnaire was given to 1176 responders. Service-orientation test was also given to them. The factor analysis findings show that the test measures three factors naming: responsibility, high expectations, and self-evaluation. Besides, the test has a high meaningful correlation with a service-orientation test as an estimate of criterion validity. The dutifulness test reliability was 0.81 by using Cronbach's alpha coefficients. Moreover, the test mean and standard deviation were 87.17 and 14.03. Generally, the results show that dutifulness test is a valid and reliable test for measuring the range of the focus that people have on their duties and responsibilities, especially in working situations.
    Keywords: Organizational Dutifulness, Service-Orientation, validity, Reliability
  • Javad Tajmir Riyahi, Ali Safari *, Nasrollah Shameli Pages 235-254
    The aim of this research is to design an organizational leadership model with an emphasis on Nahj al-Balagha. The research uses a mixed method and, at first, the text of Nahj al-Balagha covering letters, sayings, and sermons relating to leadership concept is reviewed and analyzed.  After that, 525 primary themes were extracted, then summarized and categorized using a coding method with a primary emphasis on common concepts. 79 common themes as an indicator and in addition, by increasing the range of categories, 10 organizer themes as components and, finally, by repeating it three great themes as organizational leadership dimensions of faith, morality, and behavior were identified. Then, to rank and find a causal relationship between identified components, we used the DEMATEL quantitative method. In this stage, we interviewed 20 experts in Islamic management and used a questionnaire. According to research findings, faithfulness can be a causal variable because it has the greatest influence on the moral and behavioral dimensions.
    Keywords: Faith Dimension, Morality Dimension, Behavior Dimension, Organizational Leadership, Nahj al-Balagha
  • Ardeshir Shiri *, Elham Faraji Pages 255-278
    The present study aims at identifying factors affecting glass escalator. In order to do this research, a qualitative method based on grounded theory was adopted. The research population included all experts in the Education office of Ilam. Snowball sampling was used to find the required sample and it continued until the theoretical saturation was achieved. 16 interviews were carried out with experts who were all familiar with the appointment procedure in this context. As a result of the interviews, primary themes were coded. The results confirmed the existence of glass escalator in this context. The causal factors include organizational, social, economic, political factors, women’s characteristics, office work characteristic, masculinity, the traditional structure of management, men’s network support, culture, religious teachings, stereotypical beliefs, difficulties in work with women, the rule of patriarchal culture.  This phenomenon leads to women’s inefficiency which in turn results in individual, social, and organizational consequences.
    Keywords: Glass Escalator, Gender Segregation, Meritocracy, Grounded theory
  • Mohammad Hossein Rahmati *, Seyed Reza Razavi Saeedi, Meisam Shahbazi, Hassan Zareie Matin Pages 279-298
    Rapid environmental changes and rapid technological advancements, along with wider communication and large volumes of information, have made organizations more complex than ever, and their management has become much more difficult. The purpose of this paper was to identify the most important types of organizational complexity in the first stage and, secondly, to determine the ranking of organizations based on the complexity of the three types of service, agriculture, and industry organiztions. The present study in terms of research methodology is quantitative and to analyze data the hierarchical analysis process (AHP) method has been used. The statistical population consists of 16 academic experts that also work at industry, service, or agriculture field. The results showed that the most important complexities in order of importance include: Environmental complexity (491/0), Structural Complexity (201/0), Technological Complexity (169/0) and information complexity (140/0). Also, the results showed that the most complex organizations are as follows: industrial organizations (421/0), service organizations (348/0) and agricultural organizations (231/0).
    Keywords: Organizational Complexity, Environmental Complexity, Structural Complexity, Technological Complexity, information Complexity
  • Mohsen Manteghi, Ali‏ Agha Pirooz, Seyyed Samsam, Aldin Ghavami, Mohammad Alizadeh * Pages 299-316
    This study aims to achieve a conceptual framework for jurisprudential of organizational behavior. It attempts to determine the factors influencing the attitude and behavior of individuals in the organization with the approach of religious duty. This research, by collecting jurisprudential views, related to organizational activities, and analyzing their foundations, has achieved texts and religious data and uses the method of thematic analysis and extracts jurisprudential content and components of organizational behavior and has been approved by thirty professors of jurisprudence. Accordingly, the patterns of insight, tendency, and action in jurisprudential sources, jurisprudential conditions of the enterprise, and organizational conditions and characteristics are five components of organizational behavior and the findings of this research, which determine people`s way of behaving in the organization and their religious rules. The conclusion is that the main pillar in deducing the rules of organizational behavior is accurately identifying the subject and levels of benefits of the personal, organizational, governmental and human system, and finally prioritizing more important benefits.
    Keywords: Jurisprudential Understanding, Organizational Behavior, Jurisprudence of Organizational Behavior, Organizational Insight, Organizational Orientation
  • Iraj Nikpay *, Maryam Zand Karimi Pages 317-336
    This study aimed to investigate the impact of authentic leadership on organizational bullying with the mediating role of organizational culture. This research is a descriptive correlational study. The statistical population included all the staff that worked in 1396 at Lorestan University which consisted of 575 people. The sample of 234 people was chosen using proportional-stratified sampling method. For data collection questionnaires of authentic leadership by Walumbwa, Avolio, Gardner, Wernsing & Peterson (2008) with alpha (0.91), organizational culture Cameron & Quinn (2006) with alpha (0.92), and organizational bullying Einarsen, Hoel & Notelaers (2009 with alpha (0.95) were used. To analyze the data, we used leas squares structural modeling employing Smartpls 2 software. The results show that authentic leadership has a direct impact (β= -0.655) on organizational bullying. Authentic leadership has a direct impact (β= 0.599) on organizational culture. Organizational culture has a direct impact (β= -0.280) on organizational bullying. Besides, the impact of authentic leadership on organizational bullying directly (β= -0.655), indirectly (β= -0.167) and by mediating role of organizational culture (β=- 0.837) were explained. It can be said that authentic leadership with the mediating role of organizational culture decreases organizational bullying among employee.
    Keywords: Organizational Bullying, Authentic Leadership, Organizational Culture