فهرست مطالب

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 24 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/30
  • تعداد عناوین: 5
|
  • احسان یاری*، رسول صفی زاده صفحات 5-30

    اصولا امنیت یک منطقه نقش موثری در امنیت ملی و داخلی کشورهای آن منطقه دارد و همچنین در گسترش امنیت بین المللی نقش موثری ایفا می کند. با ورود به قرن بیست ویکم و گسترش حوزه های امنیت و پیوند بیشتر آن با سایر ابعاد و زوایای زندگی بشر، امنیت منطقه ای بیشتر از گذشته توجه قدرت های بزرگ جهانی و منطقه ای را به خود جلب کرده است. یکی از مهمترین مناطق جهان که همواره در حوزه های امنیتی مورد توجه واقع شده، منطقه غرب آسیاست. گستردگی این منطقه و حضور بازیگران متعدد منطقه ای و فرامنطقه ای و تلاش آنها برای حداکثرسازی سهم خود از تحولات امنیتی منطقه، هزینه تامین امنیت در این منطقه را افزایش داده و غرب آسیا به عرصه ای برای رقابت قدرت ها در حوزه مسائل امنیتی بدل شده است. ایران به عنوان یکی از مهمترین کشورهای منطقه، در سال های اخیر نقش موثری را در تحولات امنیتی منطقه خاورمیانه ایفا می کند و در این میدان در تلاش برای تثبیت امنیت و از بین بردن عوامل امنیت زدا از منطقه است. از همین رو در پژوهش حاضر درصدد پاسخ گویی به این پرسش خواهیم بود که چه منافع ژئوپلیتیکی برای ایران در خاورمیانه وجود دارد که مشوق ایران در تامین امنیت منطقه و صرف هزینه امنیتی برای آن شده است؟ به بیانی دیگر ژئوپلیتیک خاورمیانه چه ارتباطی با مسائل امنیتی و توجه بیشتر ایران به امنیت منطقه ای دارد؟ لذا تلاش می شود با رویکردی تبیینی-تحلیلی و بهره گیری از نظریات ژئوپلیتیکی و نظریات امنیتی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی به پرسش پژوهش پاسخ داده شود.

    کلیدواژگان: امنیت، غرب آسیا، ایران، قدرتهای بزرگ، منافع ژئوپلیتیکی
  • ابراهیم حاجیانی، ناصر شیردل* صفحات 31-49

    انسجام اجتماعی و حفظ و تداوم ثبات، نظم و یکپارچگی ملی از مهم ترین دغدغه های رهبران سیاسی و مسولان امنیتی و متفکران اجتماعی است. با توجه به حساسیت های خاص استان خوزستان و بکارگیری تجربیات پژوهشگر در این زمینه، تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه هویت ملی با همگرایی اعراب خوزستان با حاکمیت صورت گرفته است. پژوهش با استفاده از روش همبستگی انجام پذیرفته است و از نوع کاربردی است. روش ها و ابزارگردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسش نامه، مشاهده و استفاده از جستجو های کتابخانه ای و اینترنتی بوده است. برای اثبات روایی واعتبار پرسشنامه (محقق ساخته) از نرم افزار SPSS-23، استفاده شده است و با روش اعتبارسنجی آلفای کرونباخ محاسبه شده است. از آزمون» آزمون کالموگراف – اسمیرنوف « برای تجزیه و تحلیل پاسخ های بدست آمده استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین هویت ملی با نظام سیاسی کشور رابطه معناداری برقرار است به عبارت دیگر هر چه شاخص ها و مولفه های هویت ملی در بین قوم عرب بیشتر باشد؛ همگرایی آنان با سایر اقوام و نظام سیاسی ارتقاء می یابد.

    کلیدواژگان: هویت ملی، همگرایی، نظام سیاسی
  • حسن صالحی*، سینا ممتاز، قاسم رنجبر صفحات 51-76

    شهرها با توجه به تراکم جمعیتیشان به عنوان اصلی ترین هدف دشمن جهت نا امن ساختن کشور شناخته می شوند، به همین جهت برنامه ریزی کلان در حوزه دفاع غیرعامل و ساخت پناهگاه های عمومی به منظور حفظ جان شهروندان به عنوان مهمترین سرمایه های یک کشور از اساسی ترین عوامل در کاهش آسیب پذیری در مقابل بحران های انسانی و حتی طبیعی می باشد. در ایران همچنان توجه لازم و کافی به پناهگاه ها به عنوان اصلی ترین عامل حفظ جان مردم در مقابل تهدیدات و خطرات، صورت نگرفته است و به شدت نیاز به برنامه ریزی جامع و تدوین آیین نامه های کامل در این راستا احساس می شود. کشور سوییس دارنده بهترین سیستم دفاع شهروندی و بیشترین تعداد پناهگاه های ضد هسته ای در جهان، در زمینه دفاع ملی و محافظت شهروندی یکی از بهترین الگوها در جهان می باشد. درک چگونگی موفقیت این کشور در حوزه دفاع غیرعامل و ساخت پناهگاه های ضد اتمی با استاندارد بالا، از اهداف این مقاله می باشد. با مطالعات موردی (case study) و با دسترسی به اسناد و مدارک دسته اول دولت فدرال همچون قوانین مرتبط با محافظت شهروندی و پناهگاه ها، آیین نامه های ساخت پناهگاه های ضد اتمی، مراجعه به نشریات و روزنامه های سوییس و همچنین حضور نگارنده در محل برای بررسی های دقیق تر، سعی در توضیح و تشریح این امر شده است تا بدین وسیله به درک بهتر از سیستم و سیاست های پناهگاه سازی در این کشور دست یافته و در شکل دهی تفکری جامع در راستای برنامه های دفاع ملی و ساخت پناهگاه های عمومی در کشور، مورد استفاده دست اندرکاران و برنامه ریزان حوزه پدافند غیرعامل واقع شود.

    کلیدواژگان: امنیت شهروندی، سوییس، پناهگاه
  • حسین عباسیان*، مهدی جلالوند صفحات 77-97

    با تحولات معنایی ایجاد شده در مفهوم امنیت، می توان پدیده مهاجرت را به عنوان یک مسئله امنیتی مورد مطالعه قرار داد. از این رو نوشتار حاضر با نگاهی آسیب شناسانه در مهاجرت اتباع بیگانه به کشور جمهوری اسلامی ایران، در پی کشف تاثیر و تاثرات این پدیده بر امنیت ملی است تا در چارچوب سیاست های نظام، تصمیم های مناسبی برای امنیت افزایی اخذ گردد. بررسی های انجام شده نشان داد مهم ترین آثار زیانبار اجتماعی مهاجرت بر امنیت ملی ایران در به چالش کشیدن هویت و یکپارچگی هویت اجتماعی جامعه ایران، ایجاد آسیب های اجتماعی و فرهنگی در جامعه و دخالت در سازمان یابی فضای شهری است. ایجاد و تشدید فقر درون شهری، بحران اشتغال و مشاغل کاذب، ساخت و سازهای غیرمجاز و ایجاد محدودیت در رفاه اقتصادی شهروندان از آثار زیانبار مهاجرت در بعد اقتصادی قلمداد شد. از طرفی مهاجرت اتباع بیگانه، فرهنگ سیاسی و جامعه سازی سیاسی را تحت تاثیر قرار داده و با ایجاد مخاطره در امنیت عمومی و تشدید قومیت گرایی و سوء استفاده از آزادی های سیاسی ممکن است امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را در بعد سیاسی – امنیتی با چالش های جدی مواجه سازد.

    کلیدواژگان: مهاجرت، امنیت، اتباع بیگانه، امنیت ملی، جمهوری اسالمی ایران
  • سیداحمد رفیعایی* صفحات 99-125

    کشورهای غربی در گذشته با مداخله آشکار نظامی اهداف خود را در سایر کشورها عملی می ساختند، اکنون این عمل را با سیاست های تضعیف اقتصاد کشور مورد هدف، دنبال می کنند. ایالات متحده سال هاست با همراهی برخی کشورها از طریق تحریم های اقتصادی به دنبال پیگیری اهداف خود در ایران بوده و در سال های اخیر نیز به بهانه برنامه اتمی ایران در پی تنگ تر کردن فشار اقتصادی به دور ایران است. در چند سال اخیر و با شدت یافتن تحریم های یک جانبه و غیرانسانی غرب علیه ج. ا. ا، با هدف متوقف کردن برنامه های صلح آمیز هسته ای ایران، واژه جدید «اقتصاد مقاومتی» به ادبیات اقتصادی کشور اضافه و به فراخور حال و روز اقتصاد کشورمان مورد بحث قرار گرفته است. هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی نقش مولفه های اقتصاد مقاومتی در توسعه پایدار ج.ا.ا است و با این فرضیه که مولفه های اقتصادی از طریق تقویت فرهنگ کار، مردمی کردن اقتصاد، استفاده حداکثری از ظرفیت ها و تقویت روح خودباوری و خوداتکایی در توسعه پایدار نقش آفرینی می کنند، محقق به دنبال پاسخ به این سوال است که «نقش مولفه های اقتصاد مقاومتی در توسعه پایدار ج.ا.ا چیست؟» روش تحقیق توصیفی - تحلیلی بوده است و جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان و مدیران معاونت اقتصادی وزارت کشور و سازمان برنامه ریزی ریاست جمهوری و به تعداد 76 نفر می باشد. که به صورت تمار شمار انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، مطالعات میدانی و پرسشنامه محقق ساخته است. در تحلیل داده های حاصل از ابزار پژوهش طی برنامه spss، استفاده شده است. روایی ابزار پژوهش از دید متخصصان با استفاده از روش دلفی مورد تایید قرارگرفته و پایایی ابزار نیز با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرونباخ 2/92% تعیین گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که، «فرهنگ کار و تولید از طریق افزایش تولید و ساخت مایحتاج مملکت، مردمی کردن اقتصاد از طریق افزایش حذف انحصار تولید و مشارکت عامه مردم در تولید، حمایت ازتولید ملی از طریق تقویت تولید کنندگان داخلی و ارتقاء کیفی محصولات داخلی، اصلاح الگوی مصرف از طریق مصرف بهینه محصولات موجب تقویت، استفاده حداکثری از ظرفیت ها از طریق افزایش بهره وری و تولید، روح خودباوری و خود اتکائی از طریق تلاش برای تولید مایحتاج ملی و کاهش وابستگی به منابع خارجی موجب توسعه پایدار ج.ا.ا می گردد».

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، توسعه پایدار، فرهنگ کار
|
  • Ehsan Yari*, Rasoul Safizadeh Pages 5-30

    Basically, security in a region plays an effective role in the national and international security of the region and also plays an important role in expanding international security. With the advent of the twenty-first century and the expansion of the security spheres and its further integration with other dimensions of human life, regional security has attracted the attention of the major global and regional powers, and has led to ever-increasing competition in the field of security change and arrangements. And consequently changed the regional order and security. One of the most important areas of the world that has always been considered in the security spheres is the West Asian region. Extending the region and the presence of numerous regional and transregional actors and their efforts to maximize their contribution to regional security developments has increased security costs in the region and has become an area for security rivalries in the security field. Iran, as one of the most important countries in the region, has played an active role in the Middle East security developments in recent years and is trying to stabilize security and eliminate security threats from the region. Therefore, in the present study, we are going to answer the following question: what are the geopolitical interests for Iran in the Middle East that has encouraged Iran to secure the region and spend on it? In other words, what is the geopolitics of the Middle East related to security issues and Iran’s greater attention to regional security? Therefore, this study is an attempt to address this research question by using an analytic approach and utilizing geopolitical and security theories and using library and internet resources.

    Keywords: Security, West Asia, Iran, Great Powers, Geopolitical Benefits
  • Ebrahim Hajiani, Naser shirdel*, Hasan Arjemandi Pages 31-49

    Social cohesion and the preservation and continuity of stability, national order and integrity are among the most important concerns of political leaders and security officials and social thinkers. Given the specific sensitivities of Khuzestan province and the use of researcher experiences in this field, the present study aims to investigate the relationship between national identity and Khuzestan’s Arab convergence with the political system.The applied study was carried out using correlation method. Methods and tools for data collection in this study were, a questionnaire, observation and use of library and online searches. The reliability of the researcher made questionnaire was determine using Cronbach’s alpha formula in SPSS-23. The “Colomogrov-Smirnov” test was used to analyze the obtained responses.Findings of the study indicated that there is a significnt relationship between national identity and the political system of the country. In other words, the more the indicators and components of national identity among the Arab people, the better the convergence with other ethnic groups and the political system.

    Keywords: national identity, convergence, political system
  • Hasan Salehi*, Sina Momtaz Pages 51-76

    Cities are characterized by their population density as the main enemy’s goal for insecurity in the country. Therefore, large-scale planning in the field of passive defense and the construction of public shelters in order to preserve the lives of citizens as the most important assets of a country, is one of the most fundamental factors in reducing vulnerability to human and natural crises. In Iran, adequate attention has not been paid to shelters as the main factor in protecting people from threats and dangers, and it is highly felt that there is a need for comprehensive planning and adopting full regulations in this regard. Switzerland has the best citizenship protection system and the largest number of anti-nuclear shelters in the world, and it is one of the best models in the field of national defense and citizenship protection. The purpose of this article is to understand how this country succeeds in the field of passive defense and the construction of high-standard anti-nuclear shelters. Using the case studies and access to federal government first-class documents such as citizenship and shelter protection laws, anti-atomic shelter regulations, referrals to Switzerland publications and newspapers, as well as the presence of the researcher in the field for a better investigation, attempt was made to explain the topic more precisely, in order to better understand the system and policies of shelter construction in this country, and, to form a comprehensive thinking in line with the national defense plans and the construction of public shelters in the country, used by passive defense agents and planners.

    Keywords: Citizenship Security, Switzerland, shelter
  • Hoseyn Abbasian*, Mahdi Jalalvand Pages 77-97

    With the developmental implications of the concept of security, the phenomenon of migration can be studied as a security issue. Therefore, the present study, with a damage recognition look at the migration of foreign people to the Islamic Republic of Iran, seeks to explore the effects of this phenomenon on national security in order to obtain appropriate security decisions in the framework of the Iranian political system. The results of this study showed that the most important harmful social impact of migration on Iran’s national security in challenge the identity and integrity of the social identity of Iran’s society, creating social and cultural damages in society and interfering in the organization of urban space. The emergence and intensification of intra-urban poverty, the crisis of employment and false occupations, unauthorized construction and the limitation of the economic well-being of citizens are among the harmful effects of immigration in the economic dimension. On the other hand, immigration of foreign nationals affects political culture and political socialization, and, by posing a threat to public security and intensifying ethnicity and exploiting political freedoms, may face the national security of the Islamic Republic of Iran in the political and security dimension, with serious challenges.

    Keywords: Immigration, Security, Foreigners, National Security, Islamic Republic of Iran
  • Seyyed Ahmad Rafieayi* Pages 99-125

    Western countries in the past, with their obvious military intervention, pursued their goals in other countries. Now they pursue this practice with the policies of weakening the economy of the target country. The United States has been pursuing its own goals in Iran through economic sanctions for many years, and in recent years Iran has sought to exercise economic pressure on the pretext of Iran’s nuclear program. In the past few years, with the intensification of the West’s unilateral and hostile sanctions against the Islamic Republic of Iran, with the aim of stopping Iran’s peaceful nuclear program, the new word “resistance economy” has added to the country’s economic literature and has been discussed in the light of the day and time of our country’s economy. The purpose of this study was to identify the role of resistance economy components in the sustainable development of the Islamic Republic of Iran. It was hypothesized that the economic components play their roles through the strengthening of the working culture, the popularization of the economy, the maximum use of capacities and the strengthening of the self-esteem spirit and self-reliance on sustainable development. Moreover, the researcher seeks to answer this question, that “What is the role of the components of resistance economy in the sustainable development of the Islamic Republic of Iran?” The research method was descriptive-analytic and The statistical population of the study consisted of 76 people, including experts and directors of the Ministry of the Interior and the Presidential planning Organization, that all of them were selected as the sample of the study. Data gathering tool, were field studies and a researcher-made questionnaire. The gathered Data was analyzed using SPSS software. The validity of the research tool was confirmed by experts using the Delphi method and reliability of the tool was determined by using Cronbach’s alpha coefficient test as 0.92.2.The results of the study indicated that “the working and production culture through increasing the production and producing the country’s needs, the popularization of the economy by increasing the elimination of the monopoly of production and the participation of the general public in production, supporting national production through the strengthening of domestic producers and the promotion of quality of inner products, improving consumption patterns through optimal consumption of products, maximizing capacity through increased productivity and production, self-esteem and self-reliance through efforts to produce national supplies and reduce dependence on foreign sources, lead to sustainable development of the Islamic Republic of Iran “.

    Keywords: Resistance Economy, Sustainable Development, Working Culture