فهرست مطالب

نشریه سراج منیر
سال هشتم شماره 30 (تابستان 1397)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/06/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سرمقاله
  • تاریخ؛ الگوی رهایی مسلمانان از وضعیت موجود / به مناسبت سیزده رجب؛ روز میلاد با سعادت حضرت علی (ع)
    صفحات 7-8
  • گفت و گو
  • مقالات
  • وحید خورشیدی صفحات 17-36

    متهم کردن شیعه به بیزار بودن از صحابه، سابقه ای طولانی دارد؛ اما کسی که بیش از همه به این اتهام دامن زده، ابن تیمیه است. وی با عبارت های مختلف شیعه را متهم کرده که به بیشتر صحابه بی مهری و بی احترامی می کنند و صرفا عده انگشت شماری از اصحاب پیامبر$، نزد آنان از احترام برخوردار هستند. این در حالی است که اصحاب برگزیده، که تعداد آنان نیز زیاد است، نزد شیعه تجلیل شده و مورد تکریم قرار گرفته اند و بزرگان شیعه نیز احترام خاصی برای صحابه قایل اند؛ تا جایی که برای آنان مقام شفاعت را نیز اثبات می کنند. در کتاب های رجالی شیعه نیز عده فراوانی از آنها توثیق شده اند.

    کلیدواژگان: صحابه، ابن تیمیه، شیعه، بیزاری از صحابه
  • علی اکبر لطفی صفحات 37-56

    از جمله مفاهیم رایج در فقه اجتماعی، دو مفهوم «دار الاسلام» و «دار الکفر» است. بسیاری از فقهای اسلامی، جوامع بشری را در یک تقسیم بندی ثنایی به «دار الاسلام» و «دار الکفر» تقسیم نموده و به تبع آن، ذیل این دو مفهوم، احکام متعددی درباره اماکن و افراد ساکن در آنها بیان کرده اند. ابن تیمیه، که از او به عنوان مدون اندیشه سلفی یاد می شود، تقسیم جدیدی ارایه کرد که علاوه بر این دو عنوان، «الدار المرکبه» نیز در آن وجود دارد. به دنبال او، ابومحمد مقدسی نیز، به عنوان یکی از رهبران فکری سلفیه تکفیری، ضمن اثرپذیری از اندیشه ابن تیمیه، این تقسیم بندی را قبول کرده است و در فتاوای خود، بر طبق این تقسیم بندی حکم می کند. ابن تیمیه و ابومحمد مقدسی در باب دار الاسلام و دار الکفر قایل اند: معیار در دار الاسلام و دار الکفر، «غلبه و کثرت افراد» است و دار الکفر همان «دار الحرب» می باشد و بین این دو هیچ فرقی نیست. این در حالی است که با مراجعه به منابع روایی و همچنین سخنان اندیشمندان اسلامی مذاهب متعدد روشن می شود که تقسیم ثلاثی ممالک به «دار الاسلام، دار الحرب و الدار المرکبه» نادرست بوده و در ضمن، ملاک های دیگری غیر از غلبه و کثرت، از قبیل برپایی شعایر نیز ملاک دار الاسلام و دار الکفر بودن است. علاوه بر این، اطلاق دار الحرب به تمام ممالکی که کفار در آنها زندگی می کنند، خطاست.

    کلیدواژگان: ابن تیمیه، ابومحمد مقدسی، دار الاسلام، دار الکفر، دار الحرب، الدار المرکبه
  • مصطفی مهاجر صفحات 57-84

    کتاب التوحید محمد بن عبدالوهاب دربردارنده روایات زیادی است که بنا بر نظر پیروان وی، روایات این کتاب صحیح است؛ حال آنکه در این پژوهش، با روش توصیفی-تحلیلی برخی روایات این کتاب بررسی شده و خلاف دیدگاه آنان اثبات گردیده است. در این کتاب روایات مدرج، ضعیف السند و احادیثی که دلالتا در تضاد با آموزه های دینی است، وجود دارد. در نقدهای بیان شده در این مقاله، علاوه بر سخنان علما و بزرگان اهل سنت، از اعتراف شارحان و محققان کتاب التوحید نیز، که از پیروان فکری نویسنده آن بوده اند، استفاده شده است.

    کلیدواژگان: کتاب التوحید، محمد بن عبدالوهاب، روایات، ضعیف، مدرج، نقد وهابیت
  • مجتبی محیطی صفحات 85-105

    سلفیه در حوزه فقه، از دیگر مذاهب فقهی اربعه مستقل است. آنان با مذمت از تقلید مذاهب اربعه، به انفتاح باب اجتهاد قایل هستند. این نوشتار با بررسی فقه سلفیه از زاویه تاریخی-عقیدتی، درصدد است تا آسیب های فقه سلفیه را در سیر تاریخی و اجتماعی آن مورد توجه قرار دهد. موسس فقه سلفیه ابن تیمیه است که با نظریه پردازی و تربیت شاگردان متعدد توانست نظریه انفتاح باب اجتهاد را الگویی برای فقه سلفیه قرار دهد. او با مذمت از تقلید، و همچنین تکفیر پیروان مذاهب اربعه، معتقد بود باید بر اساس کتاب و سنت اجتهاد کرد. در قرن دوازدهم، سه شخصیت تاثیرگذار، یعنی ابن امیر صنعانی، شاه ولی الله دهلوی و محمد بن عبدالوهاب با افکار او آشنا شدند و موجبات رشد فقه سلفیه را در اجتماع فراهم آوردند و در قرن سیزدهم و چهاردهم نیز این روند ادامه داشت. امروزه، وهابیت، اخوان المسلمین و سلفیه جهادی پیرو فقه سلفیه هستند. سیر تطور فقه سلفیه در میان جریان های سلفی، نشان می دهد که این روش فقهی، خشونت طلب است و از آغاز تاکنون روشی را برگزیده است که مسلمانان زیادی تکفیر شده اند. همچنین این فقه با گزینش رخصت گرایی یا تلفیق در مذهب، باعث شده است تا مسلمانان پیرو فقه سلفیه، بر اساس امیال باطنی و هوای نفس، به دنبال آسان ترین مسیله بروند، و گاهی نیز اقوال مجتهدانی را برگزینند که به تکفیر مسلمانان می پردازند.

    کلیدواژگان: فقه سلفیه، تاریخ تطور فقه سلفیه، ابن تیمیه، انفتاح باب اجتهاد، فقه اخوان المسلمین، فقه سلفیه جهادی
  • محمدجعفر میلان نورانی، مصطفی ورتابی کاشانیان صفحات 107-125

    سلفیان و وهابیان «استغاثه» را به عنوان های مختلفی مانند شرک، بدعت و غلو، حرام می دانند و عامل به آن را محکوم می کنند و در این راستا، به دلایلی روی آورده اند که با قرآن و روایات اهل سنت متعارض است. لذا این نوشتار با تکیه بر آیات قرآن و روایات صحیح و معتبر اهل سنت اثبات می کند که ادعای سلفیان در تحریم تمام مصادیق استغاثه به غیر الله، یا منحصر کردن جواز آن در برخی مصادیق مثل استغاثه از افراد زنده و در کارهای مقدور، قابل قبول نیست و آنان نتوانسته اند در این خصوص، به دلیل محکمی دست یابند و همچنین نه «نقل» دیدگاه آنها را تایید می کند و نه «عقل». در ضمن، از آنجا که در طول تاریخ، دیدگاه های سلفیان در زمینه های مختلف دستخوش تغییراتی شده است، این نوشتار با روش توصیفی-تحلیلی صرفا به جمع آوری و نقد سلفیان معاصر در موضوع استغاثه می پردازد.

    کلیدواژگان: استغاثه به غیر الله، شرک، سلفیان معاصر
  • جان لوییس ایسپاسیتو ترجمه: محمدعلی واعظی صفحات 127-154
  • گزارش ها
  • مجید حیدری آذر صفحات 155-161
  • گزارش
  • گزارشی از کتاب «عنوان المجد فی تاریخ نجد» / سلسله گزارش هایی از آثار اهل سنت در نقد افکار وه ابیت
    مجتبی محیطی صفحات 163-177

    یکی از مهم ترین کتاب های تاریخی وهابیت، کتاب عنوان المجد فی تاریخ نجد نوشته عثمان بن عبدالله بن بشر معروف به ابن بشر است. این کتاب در دو جلد نسبتا قطور در حدود 1000 صفحه نوشته شده است. ابن بشر از شخصیت های معاصر محمد بن عبدالوهاب بود؛ به همین جهت، این کتاب نزد وهابیت و تاریخ پژوهان اهمیت ویژه ای دارد. در این کتاب، ابن بشر به صورت مفصل به حوادث سال های 1153 تا 1267ق پرداخته است؛ یعنی دقیقا حوادث تاریخی دوران اول وهابیت. این کتاب به حدی اهمیت دارد که عربستان بارها و بارها آن را به چاپ رسانده است. ابن عبداللطیف آل شیخ، مفتی اسبق عربستان، بر این کتاب تقریظ زده و از ابن بشر با عنوان ادیب بزرگ و مشهور نام برده است. الیکسی فاسیلییف، محقق روس تبار، می گوید: «دو تاریخ نگار نزد وهابیت مورد قبول هستند: اول ابن غنام و دوم ابن بشر».
    این کتاب با تحقیق و تعلیق عبدالرحمن بن عبداللطیف بن عبدالله بن آل شیخ و در انتشارات «مطبوعات داره الملک عبدالعزیز» به چاپ رسیده و وارد بازار نشر شده است. چنان که از نام کتاب پیداست، این کتاب به بیان حوادث نجد، که چگونگی پیدایش و ترویج اندیشه وهابیت را تبیین می کند، می پردازد.

  • صفحات 179-182
|
  • Wahid Khurshidi * Pages 17-36

    The blame put on Shia of having an unfavorable view towards the companions (better known as Sahaba) of the Holy Prophet (S) has a long history. Ibn Taymiyya is one of those people who has more than anyone else accused Shia of disavowing the Sahaba. With different words and under different pretexts, he has accused Shia of being very unfavorable and disrespectful towards the companions of the Prophet, peace be upon him and his family, and that only an insignificant number of them are respected by them, whereas in fact, the truth of the matter is that the close and outstanding companions of the Prophet (S) who were too many are commemorated and respected by Shia Muslims. Prominent Shia scholars give them special respect and consider them as having the status of interceding with Allah for His servants. In biographical works authored by Shia scholars, many a number of them have been described as trustworthy and reliable.

    Keywords: companions, sahaba (companions of the Prophet), Ibn Taymiyya, Shia, disavowing companions
  • Ali Akbar Lutfi * Pages 37-56

    One of the current concepts in social jurisprudence is the concepts of Darul Islam (abode of Islam) and Darul Kufr (abode of unbelief). Many Muslim scholars have classified human societies based on this binary division of the territory of Islam and territory of unbelief or infidelity, and by extension, they have made mention of numerous rules and concepts regarding the places and people residing there. Ibn Taymiyya, the originator and founder of Salafi mind has offered a new classification. In addition to Darul Islam and Darul Kufr, he has also introduced Dar Murakkaba. Following him, however, Abu Muhammad Maqdisi who is also one of the intellectual leaders of Salafim (best known as the spiritual mentor of Jordanian jihadist Abu Musab al-Zarqawi, the initial leader of al-Qaeda in Iraq) has been highly influenced by Ibn Taymiyya. He has accepted Ibn Taymiyya's classification of lands and territories, and he issues verdicts based on the same classification. As well, regarding Darul Islam and Darul Kufr, Ibn Taymiyya and Abu Muhammad Maqdisi are of the view that the criterion for an abode to be called that of Islam or disbelief is the number and majority of people. Darul Kufr is the same as Dar al-Harb without any differences between them. If we look at the textual sources as well as the words of Muslim scholars, it becomes clear that the division of lands into three territories such as Darul islam, Darul Harb and Dar Murakkaba is incorrect for the countries. As well, not only majority but also other criteria such as the practice of religious rites can be a criterion for considering a land as the abode of Islam or the above of unbelief not to mention the fact that the use of the term Darul Harb (House of War) for all non-Muslim countries is wrong.

    Keywords: Abuh Muhammad Maqdisi, Darul Islam, Darul Kufr, Darul Harb, Dar al-Murakkaba
  • Mustafa Muhajir * Pages 57-84

    Muhammad bin Abdul Wahhab's Kitab al-Tawhid contains a lot of narrations which, according to his followers, are authentic. In this study which has been conducted with an analytical and descriptive method, some of the traditions and repots of this books which are mudarraj and proved to be poor in terms of their chains of transmission and some others which are against explicit and established religious doctrines are examined. In the critical assessment of these traditions discussed in this article, not only the words of prominent Sunni scholars but also the confession of the annotators and researchers of Kitab al-Tawhid who were the intellectual followers of the shaykh (Muhammad bin Abdul Wahhab) have been used.

    Keywords: Kitab al-Tawhid, Muhammad b. Abdul Wahhab, narrations, poor, mudarraj, criticisms of Wahhabism
  • Mojtaba Mohiti * Pages 85-105

    In jurisprudence, Salafism is independent from other four jurisprudential schools of jurisprudence. They condemn those who follow the four schools of law and believe in the door of Ijtihad being open.  This article studying the Salafi jurisprudence from an ideological - historical perspective seeks to focus on the demerits of Salafi jurisprudence in sociological and historical courses. The founder of Salafi jurisprudence is Ibn Taymiyya who initiated the theory of the openness of the door of Ijtihad and that eventually led to the emergence of Salafi jurisprudence.  Condemning Taqlid and excommunicating the followers of the four denominations, he believed that Ijtihad had to be conducted based on the Book of Allah and Sunnah of the Prophet, peace be upon him and his family. In the twelfth century, three influential figures named Ibn Al-Amir San'ani, Shah Waliullah Dehlavi and Muhammad Ibn  Abdul Wahhab became familiar with his thoughts and beliefs leading to promotion and growth of Salafi jurisprudence in the society.  This trend continued in the 13 and 14th centuries inspiring Muslim Brotherhood and Jihadi Salafism to follow Salafi jurisprudence today.  The course of development of Salafi jurisprudence among Salafi movements shows that this jurisprudential method seeks violence and it has, from the beginning as of today, adopted a method whereby lots of Muslims have been excommunicated and labeled as non-Muslims. As well, this jurisprudence has opted for permissiveness as part of the religion and has led some Muslims to follow the Salafi jurisprudence based on the inner desires, and to choose the easiest rules as they wish. At times, they have chosen the words of some jurists which deal with excommunication or Takfir of other Muslims.

    Keywords: Salafi jurisprudence, history of development of Salafi jurisprudence, Ibn Taymiyya, openness of the gate of ijtihad. Muslim Brotherhood, Jihadi Salafi jurisprudence
  • Muhammad Ja'far Milan Nurani *, mostafa vartabi kashanian Pages 107-125

    Salafists and Wahhabis condemn and forbid istighatha (beseeching for help) describing it as shirk (polytheistic), innovation and ghulu (exaggeration). In this regard, they have made use of reasons and arguments which are in contradiction with Qur'an and narrations of Ahl-e Sunnah. Relying on Quranic verses and authentic Sunni traditions and reports, this article proves that the Salafists' claims about prohibition of beseeching help from anyone other than Allah, the Glorified, and limiting the permissibility of istighatha to certain specific manifestations of it such beseeching help from living people in possible undertakings is not acceptable. Thus, these people who are opposed to istighatha have not been able to find a solid and concrete proof, and it can be said that neither textual sources nor the human reason confirm and validate their belief. Moreover, given the fact that over the history, Salafists' views in various areas have been subject to changes, this study using an analytical descriptive method brings together and criticizes Salafists' opinion about istighatha.

    Keywords: istighatha (beseeching help from anyone other than Allah), shirk (polytheism), Salafists, contemporary scholars
  • John Louis Esposito * Pages 127-154

    The global threat of al-Qaeda and the Islamic State of Iraq and the Levant after the events of September 11th has increased the conflict between Shiites and Sunnis. Many news headlines have been devoted to violence in the Middle East and Pakistan causing challenges among the states in regional and international levels.  Both extremist Muslims and some Western experts and analysts speak of a conflict among civilizations or cultural war between Muslims and Westerners. This discourse and the violence that originates in it again give rise to the question as to what the relationship between Islam and violence and terrorism. Is Islam a special and violent religion? To prove their claim, critics of Islam make use of some verses as well as some discourses such as Jihad and other events in the history of Islam referring to them as signs and proofs confirming the fact that the main reason behind the extremist conducts of Muslims and the emergence of Islamic terrorism are some verses of the Quran. A question that naturally comes up is: What do the Qur'an and Shari'ah say about violence, Jihad and war? What are the main slogans chanted by terrorists in the name of Islam? This article examines these questions as well as the spread of global jihadist movements, especially al-Qaeda and the Islamic State of Iraq and the Levant, the roots and origins of their advent, their ideologies and plans.

    Keywords: Violence, Islam, Jihad, al-Qaeda, Islamic State of Iraq, the Levant (ISIL), religious violence, Islamic state, ethnic conflicts between Shia, Sunni, suicide bombing