فهرست مطالب

فصلنامه حقوق اسلامی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 61، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی منتظری، سید حسین صفایی*، منصور امینی، عباس قاسمی حامد صفحات 7-39
    سلب مالکیت به طور استثنایی و به شرط وجود منفعت عمومی و پرداخت غرامت، رواست.در این مکتوب نخست به بررسی انواع غرامت های قابل پرداخت به اشخاصی که از سلب مالکیت اثر پذیرفته اند پرداخته ایم. این غرامت برخلاف تصور رایج و رویه قضایی ایران تنها شامل قیمت ملک که مالک مستحق آن است، نمی گردد بلکه هرگونه خسارتی را که به هر دارنده حقی وارد می شود، در بر می گیرد. با این تفاوت که در حقوق ما زیان هایی که مستقیما به دارنده حق می رسد، جبران شدنی می باشند ولی در انگلیس، زیان های غیر مستقیم (زیان به املاکی که در طرح واقع نشده ولی از طرح اثر پذیرفته اند) نیز قابل جبران اند. سپس از قواعد حاکم بر ارزیابی غرامت سخن به میان آمده است. بر خلاف حقوق انگلیس، این قواعد در حقوق ما شمارش نشده اند، اگر چهازقوانین ایران نیز می توان قواعد مشابهی را دریافت نمود. به کارگیری این قواعد از سوی دادگاه ها بسیار مهم است و از حیث انوع غرامت های قابل درخواست، می تواند تحولی در رویه قضایی ما بیافریند و از حقوق خصوصی در برابر سیاست های عمومی دفاع کند.
    کلیدواژگان: سلب مالکیت، خرید اجباری، غرامت، مرجع تملک (دستگاه اجرایی)، بهای روز
  • ابراهیم عبدی پور فرد*، مرتضی وصالی ناصح صفحات 41-67

    بازی های گروهی رایانه ای به عنوان بخشی از صنعت سرگرمی، عمدتا از منظر اقتصادی و فرهنگی مورد بحث قرار می گیرند. اما ابعاد حقوقی آنها نیز قابل بحث و بررسی است. از مسایل حقوقی مهم این بازی ها، امکان خریدوفروش و مبادله برخی اشیاء مجازی توسط بازی کنندگان در حین بازی است که با چالش هایی همراه بوده است. مهم ترین این چالش ها، وضعیت حقوقی این معاملات بدلیل تردید برخی حقوقدانان در وجود شرایط اساسی عقد بویژه شرایط مورد معامله و حقوق قانونی بازیگر نسبت به اشیاء مجازی است. ازآنجا که همه چیز در فضای مجازی صورت می گیرد، مورد معامله نیز وجود مادی و عینی ندارد و آنچه مورد دادوستد قرار می گیرد فقط در همان بازی وصرفا برای بازی کنندگان آن مطلوبیت داشته و خارج از بازی کارکردی ندارد. تحقیق حاضر، معاملات درون بازی های گروهی برخط را از منظر شرایط اساسی صحت معامله و با رویکردی تطبیقی در حقوق اسلام، ایران و کامن لا مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: بازی مجازی، اشیاءمجازی، اموال مجازی، معاملات درون بازی، صحت و اعتبار
  • عباس کلانتری خلیل آباد*، سید احمد میرخلیلی، معین فرزانه وشاره صفحات 69-94

    گذشت یکسال به عنوان یک اصل در فقه اسلامی بر اساس نصوص روایی در بسیاری موارد جهت یقینی شدن امور پذیرفته شده است. برخی از فقها، بهبودی عضو، بعد از گذشت یکسال را بر اساس روایات، موهبت جدیدی به جانی یا مجنی علیه به حساب آورده اند که موجب ایجاد آثاری مانند عدم بازگشت دیه ی پرداختی به جانی یا عدم اجرای دوباره ی قصاص جانی می دانند. نظر مقابل، با رد این ادله، گذشت این مدت را در مورد ثبوت دیه یا عدم آن بی تاثیر می داند. این گروه، عضو رویش شده را همان عضو از دست رفته محسوب نموده اند که موجب ترتب آثاری چون عدم ثبوت دیه و یا برگشت پذیری دیه ی پرداختی خواهد بود. قانون مجازات اسلامی در مورد بهبودی، پس از گذشت زمان و تکلیف دیه در این مورد، ساکت است و هیچگونه اختیاری در رابطه با گذشت زمانی مانند یکسال، جهت مسلم شدن امر به حاکم اسلامی یا قاضی نمی دهد. در این مقاله ثابت می شود که گذشت یکسال به عنوان اماره ی احتساب عضو رویش شده به عنوان یک هدیه ی جدید خداوند به شخص، می باشد؛ به طوری که می توان در صورت پیدا شدن یقین از راه هایی مانند نظریه ی کارشناسی و یا عادی نبودن بهبودی عضو، به کمتر از این زمان نیز بسنده نمود.

    کلیدواژگان: گذشت زمان، بازگشت دیه، بهبودی عضو، اختیارات حاکم اسلامی
  • محمد مهدی مقدادی*، محسن برهان مجرد صفحات 95-117

    تسهیل تجارت نیازمند منابع مالی است و تامین کنندگان منابع مالی همواره نگران بازگشت پول خود هستند. با در نظر گرفتن این مهم، شیوه های متنوعی برای تامین مالی قراردادها و پروژه های تجاری بین المللی تعریف شده است که از آن با عنوان ساز و کارهای تامین مالی بین المللی یاد می شود. بیع شرط نهادی پذیرفته شده در فقه اسلامی است که با توجه به خصوصیات سنتی و منحصر به فردش، می تواند پاسخ گوی نیازهای تجار و بنگاه-های اقتصادی بوده و به عنوان شیوه ای مستقل در تامین مالی تجاری بین المللی مورد شناسایی قرار گیرد. بیع شرط قالبی حقوقی است که با فراهم کردن بستری برای تزریق سرمایه، وثیقه کافی را در اختیار تامین کننده مالی قرار می دهد، به این شکل که تامین کننده مالی پس از در اختیار گذاردن منابع مورد نیاز برای خرید کالا، یک قرارداد بیع با خریدار کالا منعقد نموده و کالا را از او می خرد، با این شرط که اگر خریدار(متقاضی منابع مالی)، در مدت زمانی معین مبلغ مورد نظر را مسترد کرد، قرارداد بیع فسخ شده و کالا به ملکیت او در آید.

  • ابوالقاسم علیدوست، احمد احسانی فر* صفحات 119-147

    سلاح هسته ای را باید هراس انگیزترین و پرمخاطره ترین ابزار موجود در دست بشر بشمار آورد. از طرفی کارایی بالای این سلاح در پایان بخشیدن آنی جنگ، برخی کشورها را به تولید و حتی استفاده از آن واداشته، و از طرف دیگر پیامدهای اسفناکی که حاصل تولید و استفاده از این سلاح می باشد، بستر گسترده ای را برای مباحث حقوقی و اخلاقی گشوده است. همچنین می توان جایگاه این مباحث را در دانش فقه بر اساس ادله نقلی و عقلی بدست آورد و موضع روشنی از نظام حقوقی اسلام در این حوزه را عرضه نمود. مقاله پیش روی استفاده از سلاح هسته ای در حالت اضطرار جنگی که بقا و عدم شکست در جنگ نیازمند بکارگیری این سلاح است را مورد بررسی قرار می دهد. این نوشتار با رویکرد فقهی و با محورقراردادن ادله نقلی و عقلی درصدد دست یابی به حکم تکلیفی استفاده از این سلاح در وضعیت اضطرار جنگی می باشد. با بازخوانی مجدد قاعده اضطرار در فقه شیعه و منابع استنباط حکم، می توان ضابطه «ضرر اقل» را به عنوان یکی از ضوابط اجرایی این قاعده مطرح کرد. با درک مفاد این ضابطه و با درک پیامدهای خسارت بار ناشی از سلاح هسته ای می توان به حکم حرمت استفاده از این سلاح در شرایط اضطرار جنگی وصول یافت.

    کلیدواژگان: سلاح هسته ای، اضطرار، التحام، بیضه اسلام، حکومت اسلامی
  • علیرضا عالی پناه، الهام قدسی* صفحات 169-192

    در حالی که قرن معاصر ، قرن رشد طلایی اقتصاد و تحولات عمده در شیوه های تجارت است زندگی اجتماعی مستلزم آن است که اشخاص گرد هم آیند و سرمایه ، نیرو و اعتبار خویش را کنار یکدیگر گذاشته، به فعالیتهای تولیدی، تجاری و غیر اینها بپردازند.برای تنظیم این امر، قراردادهایی در نظر گرفته شده که بخش خاصی را تحت عنوان مشارکات(عقود مشارکتی) به خود اختصاص داده است تکنیک حقوقی مشارکت در نظام حقوقی ما از گذشته از مفاهیمی بوده است که به جهت جلوگیری از انحطاط جامعه اسلامی و احتیاج جامعه اسلامی در مواردی خاص تجویز شده است همانند عقد شرکت ، مضاربه ، مساقات و مزارعه ولی مشروعیت کلی مشارکتها هیچگاه استنباط نگردیده است در مقاله حاضر بابررسی اینکه آیا این عقود اصولا موافق قاعده یا مخالف قاعده هستند خواهیم دید اعتلای اقتصادی جامعه اسلامی و همسانی نظام اقتصادی در داخل و خارج و استفاده از سرمایه گذاری های خارجی مستلزم اخذ مجوز کلی برای این عقوداست البته تمهیداتی برای برون رفت از مشکلات شرعی این عقود هم لازم است

    کلیدواژگان: غرر، مال معدوم، اصل صحت
  • سید احمد حبیب نژاد*، محمدجواد حسینی صفحات 170-192

    گذار از ساختار شکلی موجود در تعاملات میان قوا و امکان برقراری رژیم پارلمانی از مباحثی است که هر از گاهی مطرح می شود. اشکالات و چالش های موجود در روابط میان کارگزاران_ چه ناشی از برخی از کاستی های قانون اساسی و چه ناشی از برخی برداشت های  عملی ناشایست از آن_ برخی اذهان را به سمت گذار از رژیم کنونی سیاسی_ که نیمه ریاستی و نیمه پارلمانی است_ به رژیم پارلمانی رهنمون نموده است. اما مساله مهم این است که با تغییر رژیم سیاسی کنونی و تبدیل آن به رژیم پارلمانی که غالبا در آن یک رییس کشور_ شخصیت اول غیرمسیول- و یک رییس دولت_ دارای مسئولیت سیاسی_ حضور دارند؛ نحوه تعاملات مقام رهبری و پارلمان و نیز دولت_ به مفهوم قوه مجریه_  با یکدیگر چگونه خواهد بود و چه مناسباتی در این میان مبتنی بر نظریه ولایت فقیه در روابط مزبور حاکم است؟ در این تدقیق فروض متعددی به ذهن می آید که هرکدام نوعی از مسایل مختلف تلاقی این دو مهم در یک نظام سیاسی را به رخ می کشند و باید در پی پیدایی پاسخی برای آنان بود. حرکت به سوی رژیم پارلمانی در کشور نیازمند تغییرات بنیادین در هر دو حوزه ساختارها و هنجارهای کنونی مخصوصا در قانون اساسی می باشد. تشکیل پارلمانی قوی و نماد اراده واقعی مردم، ایجاد مجلس دوم،فعالیت نظام مند احزاب واقعی ، ایجاد امکان استیضاح نخست وزیر منتخب ولی فقیه، مسئولیت بیشتر مجلس خبرگان در وظایف و اختیارات نظارتی خود و امکان انحلال پارلمان در موارد خاص توسط رییس کشور از ویژگی هایی است که  می تواند از مهمترین عناصر این تحول احتمالی محسوب گردد.

    کلیدواژگان: رژیم پارلمانی، نخست وزیر، مجلس خبرگان، انحلال پارلمان، ولایت فقیه
|
  • Mehdi Montazeri, Hossein Safaei *, Mansoor Amini, Abas Qasemi Hamed Pages 7-39
    expropriation (compulsory purchase) can be operated if there is public benefit and compensation is paid. In this essay, first we inquired about kinds of compensation must be paid to whom affected of compulsory purchase in Iranian and English law. in spite of common imagination in Iran compensation is not only the price of land which owner deserved, but includes all direct damages of all beneficiary e.g damages of whom their land or rights was acquired not whom their land only affected of plan without any entry, in Iran and all damages (not only direct damages) of all beneficiary in England. Then we infer rules which govern assessing and recognizing of compensation from Iranian statute. In contrast to English law, in our judicial precedent and doctrine this rules have been neglected and use of them will create a great change in our law and in defensing of private rights against public policies.
    Keywords: expropriation, compulsory purchase, acquisition, compensation, acquisition authority, market value
  • Ebrahim Abdipour Fard, Morteza Vesali Naseh Pages 41-67

    The virtual games, as a part of entertainment industry, are basically considered with Cultural and economic approaches, but its legal aspects must be considered. One of important legal issues of these games, is the possibility of buying and selling virtual goods and items within the context of games which has faced challenges. The most important of these challenges is the legal status of these transactions due to the fact that some lawyers are skeptical of the essential requirements of the contract, in particular the terms of the subject maters of contract and the actor's legal rights over the virtual objectsSince everything occurs in a virtual environment, so the objects of transactions are intangible and in fact don't exist. Moreover, what purchased and sold are just beneficial and valuable for game players through the game, so that they have no function and benefit out of the game. This paper tries to have a legal analysis on transaction of virtual items from the point of essential requirements of contract in common law and Iranian legal system .

    Keywords: virtual games, virtual goods, items, In-game Transactions, Validity
  • Abbas Kalantari *, Sayyed Ahmad Mirkhalili, Moein Farzaneh Veshareh Pages 69-94

    Improvement of organ after of passing of one year categories according to valid documents, as a new gift that make the effects such as: exclusion of return of payed dia. Oppositely, passing of this time(1 year) has no effect on the dia confirmation. All of jurists think that the grown or return of organ before one year makes the Hokoma. In fact, this time express that the new gift behalf of God is given and make sure to acceptance even in shorter times. Valid document reasons believed in this subject specified to some abilities such as vision, hearing and some organs such as teeth. But this be able to generalized to other organs. In some other valid documents, passes one year is accepted as a rule. Islamic punishment rule has no idea into the return back or improvement of organ after of time and judgment has no authority to the time passing for the certainty or the mistake of experts about missed organ or ability. According to valid documents, this subject can be lack of Islamic punishment rule related to governor authorities.

    Keywords: Time passing, returning of dia, organ improvement, islamic governor authorities
  • Mohamad Mahdi Meqdadi *, Mohsen Borhan Mojarad Pages 95-117

    conditional sale as a mechanism in international commercial financing

    Keywords: conditional sale as a mechanism in international commercial financing
  • Abolghasem Alidoust, Ahmad Ehsanifar * Pages 119-147

    Nuclear weapons must be considered as the most dangerous and frightening tools in the mankind’s hand. On one side, its high performance in stopping war immediately has forced some countries to make and even use it; on the other hand, deplorable consequences caused by its producing and its using have opened a broad field for ethical and legal issues. It can also be accessible to find the situation of these issues in jurisprudence knowledge based on traditional and rational evidence and suggest a clear position of Islam legal system in this domain. The following article will study the use of nuclear weapons in war emergency situations which survival and not failing in war requires to use this weapon. This article tries to access assertive sentence of using this weapon in war emergency situations based on jurisprudential approach and by focusing on traditional and rational evidence. The criterion “minimum loss” can be suggested as one of the Implementing Criteria by rewriting the emergency rule in Shiite jurisprudence and its inference sources. By understanding this rule’s contents and damaging consequences from nuclear weapons, we can obtain the reverence sanctions of using this weapon in war emergency conditions.

    Keywords: Nuclear Weapons, Emergency, cicatrization, the testicles of Islam, Islamic State
  • alireza alipanah, Elham Ghodsi Pages 169-192

    The contemporary century is the century of golden growth in the economy,business practices. Sometimes individuals are not identical in terms of capital,workforce,the social life requires that people come together,put their capital,their strength,credit together,into productive,commercial activities. In order to regulate this,it is considered an agreement that has a specific section called Participation (Collaborative Contracts).Although the legal technique of participation in our legal system from the past has been a concept that has been prescribed in order to prevent the degradation of the Islamic Society,the need for the Islamic Society in certain cases,such as the contract of the company,bailment,share-crop system,and farmletting,but the general legitimacy of the partnerships is never inferred. In the present article,we look at cooperative contracts to find out whether,in principle,the cooperative agreements are sympathizers or opponents of the rule. Then,by explaining the views of the jurists,examining the reasons for each of the groups agreeing or opposing,violating the arguments of the opponents of the partnership agreement,we will provide arrangements for the solution of the religious problems

    Keywords: damage, money is gone, principle of authenticity
  • Sayyed Ahmad Habibnejad *, Mohammad Javad Hosseini Pages 170-192

    The possibility of establishing a parliamentary regime is one of the issues that has been raised recently. The bugs and shortcomings of the challenges in the relationship between brokers-whether due to some constitutional defects or some interpretations of practical perceptions unnecessarily-have left the minds to transition from the current political regime, a semi-presidential and semi-parliamentary regime to the parliamentary regime has led.But the important thing is that by changing the current political regime and turning it into a parliamentary regime that often with a head of state, a first person to be irresponsible, and a head of government with a political responsibility, How will the interactions between the leadership and the parliament, as well as the government, in the meaning of the executive branch, will be with each other? How will the responsibilities and the scope of the powers of the Wali Faqih be? What are the relations between them in the relations between the Provincial Law and the jurisprudence? What is the relationship between the leadership and the parliament and how much will the powers of each one be?In this study, there are numerous assumptions that each of the different issues of the cross between these two important occur in a political system and should be followed by a response to them.The move to the parliamentary regime needs fundamental changes in both areas of existing structures and norms, especially in the constitution.

    Keywords: Parliamentary regime, Prime minister, Assembly of Experts, Dissolution of the parliament, Gurdianship of the jurisconsult