فهرست مطالب

مدیریت دانش سازمانی - پیاپی 4 (بهار 1398)

نشریه مدیریت دانش سازمانی
پیاپی 4 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد زارع پور*، شهرام علیاری، جعفر محمودی صفحات 11-43

    با توجه به اهمیت پیاده سازی حکمرانی دانش در سازمان های پروژه محور در سالهای اخیر، شناسایی عوامل موثر بر ایجاد حکمرانی دانش در سازمان های پروژه محور به منظور کمک به این سازمانها برای جلوگیری از خروج دانش کسب شده در طول طرحهای انجام شده با توجه به چالش های موجود در فضای کسب و کار امروزی، امری ضروری است. هدف این مقاله، ارائه چارچوب حکمرانی دانش در قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) به عنوان سازمانی پروژه محور است که بازوی اجرایی و کلیدی کشور در عرصه های مختلف اجرای طرحهای عمرانی و سازندگی قلمداد می شود. این تحقیق از نوع کاربردی و توسعه ای و روش آن کیفی از نوع تحلیل محتوای کیفی است. جامعه آماری این تحقیق در بخش کیفی شامل تمام مقالات در زمینه حکمرانی دانش از پایگاه های داده معتبر بین المللی و در بخش مصاحبه تمام مدیران و خبرگان فعال در قرارگاه و هلدینگ های تخصصی تابع است که در بخش مقالات از روش نمونه گیری نظری و در بخش میدانی از مصاحبه با خبرگان مبتنی بر روش نمونه گیری هدفمند انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که در نهایت شش  عنوان به همراه 36 زیرمقوله در سه عامل بر اساس محتوا و اشتراکات دسته بندی شد که عوامل الزام آور شامل اسناد بالادستی، بدنه تصمیم گیری، عوامل بسترساز شامل ساختار سازمانی، ارتباطات سازمانی و عوامل تسهیلگر شامل فرایندهای کلیدی و روش ها است که در نهایت به شکل گیری چارچوب حکمرانی دانش در قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) منجر شد.

    کلیدواژگان: دانش، قرارگاه خاتم الانبیا (ص)، الگوی حکمرانی دانش داخلی، دانش و سازمان های پروژه محور، قرارگاه خاتم الانبیا و مدیریت دانش محور
  • سیروس قنبری*، افشین افضلی، اسماعیل رحمانی صفحات 45-75

    پژوهش با هدف بررسی رابطه کانونی تسهیم دانش با یادگیری سازمانی در جامعه آماری معلمان مدارس ناحیه دو شهر همدان انجام شد که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر مبنای جدول مورگان نمونه ای به حجم 274 نفر انتخاب گردید. روش پژوهش کمی، توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی و ابزار پژوهش نیز پرسشنامه تسهیم دانش واندن هوف و وان وینن (2004)، یادگیری سازمانی نیفه (2001) است. برای تعیین روایی و پایایی ابزار گردآوری اطلاعات از شیوه های تحلیل عاملی تاییدی و آلفای کرانباخ استفاده شده، ضرایب پایایی پرسشنامه تسهیم دانش، 945/0 و برای یادگیری سازمانی، 927/0 به دست آمده؛ هم چنین با توجه به نتایج تحلیل عاملی تاییدی، ابزارهای پژوهش از برازش مناسب و قابل قبول (روایی سازه) برخوردار است. برای تحلیل داده ها از همبستگی کانونی و رگرسیون خطی چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS 25 استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که مقادیر بار کانونی ابعاد یادگیری سازمانی در دامنه (396/0-) تا (876/0-)  قرار دارد؛ ابعاد یادگیری سازمانی قادر به تببین 5/41 درصد واریانس متغیر یادگیری سازمانی است. مقادیر بار کانونی ابعاد تسهیم دانش در دامنه (339/0-) تا (899/0-) قرار داشت. ابعاد تسهیم دانش قادر به تببین 2/46 درصد واریانس متغیر تسهیم دانش است. ابعاد یادگیری سازمانی قادر به تببین 7/7 درصد واریانس متغیر تسهیم دانش، و ابعاد تسهیم دانش قادر به تببین 9/6  درصد واریانس متغیر یادگیری سازمانی است. هم چنین با توجه به مقادیر اثر معنادار می توان گفت تنها بعد اهدای دانش دارای اثر مثبت و معنادار (353/0) بر متغیر یادگیری سازمانی در سطح 01/0 است. بعد گردآوری دانش فاقد اثر رگرسیونی معنادار بر یادگیری سازمانی است.

    کلیدواژگان: دانش، تسهیم دانش، یادگیری سازمانی، ابعاد یادگیری، همبستگی کانونی
  • حمید اکبری*، بدرالدین اورعی یزدانی، نورمحمد یعقوبی صفحات 77-102

    در آستانه هزاره سوم، مدیریت دانش، به عنوان یک نیاز استراتژیک برای موسسات، سازمانها و نهادهای خدماتی مطرح است و تضمین کننده برتری های بلند مدت برای سازمان ها و جوامع و نشان دهنده میزان بهره گیری آنها از سرمایه های انسانی، فکری و اطلاعاتی است. یکی از عوامل اصلی پیاده سازی مدیریت دانش فرهنگ سازمانی است. پژوهش با هدف تحلیل ساختاری رابطه فرهنگ سازمانی با فرایند پیاده سازی مدیریت دانش با رویکرد پژوهش آمیخته انجام شده است. در بخش کیفی پژوهش با بهره گیری از شیوه دلفی و دیدگاه صاحبنظران به روش تحلیل محتوای جهتدار و تلخیصی و مصاحبه های نیمه ساختار یافته، دوازده مولفه فرهنگ سازمانی مبتنی بر دانش در جامعه آماری استخراج شد که این مولفه ها شامل میل به دانش، دانشکارمحوری، آموزش و یادگیری، ارتباطات متقابل دانشی، همدلی، جمعگرایی دانشی، التزام به برنامه دانشی، ارزیابی و پاداش دانشی، مشروعیت دانشی، زمانبندی دانشی، انعطاف دانشی و صیانت دانش است. در بخش کمی از روش توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی با استفاده از نرم افزار لیزرل و روش مدل یابی معادلات ساختاری، ارتباط هر یک از این مولفه ها با فرایند پیاده سازی مدیریت دانش تحلیل شد. در مرحله کیفی نمونه آماری 33 نفر خبره مرتبط با موضوع انتخاب شدند و در مرحله کمی، نمونه آماری شامل 141 نفر از کارکنان شهرداری زاهدان هستند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. پس از تجزیه و تحلیل، مشخص شد در ارتباط فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش، مولفه های التزام به برنامه دانشی و قدرت و مشروعیت دانشی بیشترین تاثیر را بر فرایند پیاده سازی مدیریت دانش در شهرداری زاهدان دارد و در پایان نیز راهکارهای اجرایی در این زمینه ارائه شد.

    کلیدواژگان: : فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، مشروعیت دانشی، پژوهش آمیخته، شهرداری زاهدان
  • محمد سلگی*، یاسر قاسمی نژاد صفحات 103-127

    اشتراک دانش در بین کارکنان، مولفه ای کلیدی در راستای کسب مزیت رقابتی برای سازمانها در محیط پویای امروز است. در همین راستا شناخت محدودیتهای تاثیرگذار بر اشتراک دانش در سازمان نیز امری مهم می باشد. این محدودیتهای شامل عواملی است که مانع از تسهیم و به اشتراک گذاری موثر دانش می گردد. هدف این مقاله شناسایی و دسته بندی محدودیتهای ایجاد و اشتراک دانش و نیز بررسی تاثیر این محدودیتها بر اشتراک دانش در سازمان است. تحقیق شامل دو مرحله است: در مرحله اول با استفاده از روش تحلیل محتوا در ادبیات مدیریت دانش، محدودیتهای ایجاد و اشتراک دانش شناسایی شد. در مرحله دوم با استفاده از پرسشنامه، داده های تحقیق جمع آوری، و با بهره گیری از روش تحلیل واریانس و آزمون کروسکال والیس به بررسی تاثیر این محدودیتها بر ایجاد و اشتراک دانش پرداخته شد. به دلیل محدودیت و امکان دسترسی با استفاده از روش تمام شماری، جامعه آماری این پژوهش شامل تمام مدیران و کارکنان بانک کشاورزی شهرستان نهاوند به تعداد 40 نفر است. یافته های تحقیق نشان داد که هشت محدودیت برای ایجاد و اشتراک دانش وجود دارد: سامانه های موروثی، روابط دشوار، فاصله، هزینه دانش، راهبرد به کارگیری دانش، فناوری در دسترس، عدم اثبات و اعتماد. هم چنین یافته ها نشان می دهد تاثیر محدودیتهای راهبرد به کارگیری دانش، فاصله، عدم اثبات و اعتماد در طول فرایندهای مختلف زنجیره عرضه متفاوت است.

    کلیدواژگان: اشتراک دانش، زنجیره عرضه، فرایند مدیریت دانش، محدودیتهای اشتراک دانش
  • مهرداد صادقی* صفحات 129-166

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه ابعاد ساختار سازمانی با اجرای مدیریت دانش بر مبنای الگوی بوکوویتز و ویلیامز انجام شده است.جامعه آماری پژوهش، کارکنان و مدیران 15 سازمان شهرستان شهرکرد به تعداد 4560 نفر هستند که از این تعداد با استفاده از فرمول کوکران 322 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه براساس روش نمونه گیری طبقه ای با تخصیص متناسب بین آنها توزیع و داده ها جمع آوری شد.ابزار مورد استفاده پرسشنامه استاندارد ساختار سازمانی رابینز (1986) و مدیریت دانش بوکوویتز و ویلیامز (1999) بود. روایی محتوایی پرسشنامه را تعدادی از متخصصان خبره و صاحبنظران و روایی صوری آن را تعدادی از پاسخگویان تایید کردند. به علاوه روایی سازه پرسشنامه نیز محاسبه و مورد تایید واقع شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ و برای پرسشنامه ساختار سازمانی 9/0 و برای پرسشنامه مدیریت دانش 97/0 برآورد، و شاخصهای آن بیش از 7/0 برآورد شد برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده و در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی صورت پذیرفت. در بخش آمار توصیفی از ویژگی های آماری شامل فراوانی، درصد وزنی، میانگین و انحراف استاندارد و در بخش آمار استنباطی ازمدل سازی معادلات ساختاری برای آزمون فرضیه ها و الگوی مفهومی پژوهش استفاده شد. یافته ها نشان داد بین ابعاد ساختار سازمانی با به دست آوردن دانش، به کار بردن دانش، یادگیری دانش، تسهیم و مبادله دانش، ارزیابی دانش، ایجاد و تثبیت دانش و استفاده بهینه از دانش رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ابعاد ساختار سازمانی، اجرای مدیریت دانش، الگوی بووکویتز و ویلیامز
  • حمید رحیمی*، مجتبی محمد علیزاده کرانی صفحات 167-193

    ویژگی های محیط تحصیلی دانشگاهی در عصر حاضر به طور بنیادی متفاوت از گذشته است. دانشگاه ها با واقعیت های جدیدی مانند تحولات تکنولوژیکی، رقابت، رشد توقعات جامعه و دانشجویان، محدودیت های مالی و رشد فزاینده تغییر روبه رو هستند. این واقعیت های محیطی برای آموزش عالی بوجود آمده که تشابهی با محیط های قبلی ندارد و به انواع مختلفی از تخصص ها در محیط و اقتصاد جدید نیاز دارد. دانشگاه ها دیگر نمی توانند با ساختارها و راهبردهای قدیمی، دانشجویان را برای محیط جدید آماده کنند و باید به سمت استفاده از متغیرهای مدرن سازمانی حرکت کنند. هدف این پژوهش بررسی انطباق پذیری دانشگاه المصطفی قم با مولفه های سازمان یادگیرنده، چابک وکوآنتومی بود. نوع پژوهش، توصیفی پیمایشی و جامعه آماری شامل تمام کارکنان ستاد مرکزی دانشگاه المصطفی به تعداد حدود 300 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی طبقه ای 168 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه سازمان یادگیرنده، سازمان چابک و سازمان کوآنتومی استفاده شد. برای سنجش روایی پرسشنامه از روایی محتوایی و سازه استفاده، و پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای سازمان یادگیرنده 94/0، سازمان چابک 88/0 و سازمان کوانتومی 78/0 برآورد گردید. تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و استنباطی (ضریب همبستگی، آزمون تی و مدل معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزار SPSSو Lisrel  انجام گردید. نتایج نشان داد که میانگین همه ابعاد سازمان یادگیرنده بجز مولفه مهارت فردی از حد متوسط بیشتر،  میانگین همه مولفه های سازمان کوانتومی از حد متوسط، کمتر و سازمان چابکاز حد متوسط بیشتر بود. هم چنین بین سازمان یادگیرنده و سازمان چابک 66/0 همبستگی مثبت و معنادار، بین سازمان یادگیرنده و کوانتومی 22/0 همبستگی مثبت و معنادار و بین سازمان چابک و کوانتومی 11/0 همبستگی مثبت و غیر معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری، دانشگاه و سازمان یادگیرنده، دانشگاه و سازمان چابک، دانشگاه و سازمان کوآنتومی، کارکنان، دانشگاه المصطفی قم
|
  • Javad Zarepour *, Shahram Aliyari, Jaafar Mahmoudi Pages 11-43

    Given the importance of knowledge governance in project-oriented organizations in recent years, the identification factors influencing the creation of this kind of organizations seems vitally important to help them prevent the outflow of the obtained knowledge in today’s business challenge. This research is intended to propose a knowledge governance framework for Khatam Al-Anbia construction site, a project-oriented organization which is considered a key executive institution for the country in the implementation of various fields of projects construction. This is an applied developmental research following qualitative method through qualitative content analysis. The statistical population of this qualitative research includes all papers on knowledge management from internationally valid databases, as well as interviews with all managers and experts active in specialized sites and holdings. Theoretical sampling method was employed in the review of papers, and interviews were conducted with experts on the basis of purposeful sampling. The results revealed that there are six main categories containing 36 subcategories, which were ultimately categorized into three main factors according to content and shared features. They included high level documents, decision making body, grounding factors containing organizational structure and organizational relationship, and facilitators containing key factors and methods. Ultimately, they led to the formation of the knowledge governance framework of Khatam Al-Anbia construction site.

    Keywords: knowledge, Khatam Al-Anbia site, local knowledge governance model, project-oriented organizations, knowledge-based management
  • Siroos Ghanbari *, Afshin Afzali, Esmail Rahmani Pages 45-75

    This study is intended to investigate the canonical relation between knowledge sharing and organizational learning among the teachers of district II of Hamadan. From the population, a number of 274 people were selected as the sample through a simple random sampling method. The research is quantitative, descriptive and correlational whose tools are composed of Knowledge Sharing Questionnaire of Vanden Hoff and Vanuenen (2004), and Nifeh’s organizational learning (2001). Confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha were employed to test the validity and reliability of the data collection tools. The reliability coefficients of knowledge sharing and organizational learning questionnaires were 0.990 and 0.927 respectively. Given the results of confirmatory factor analysis, the research tools turned out to be appropriate and acceptable. Canonical correlation and multivariate linear regression were used for data analysis by SPSS25 software. The results indicated that the canonical load values ​​of organizational learning dimensions ranged from -0.396 to -0.876. Organizational learning dimensions were able to explain 41.5% of the variance of organizational learning variables. The canonical load values ​​of knowledge sharing dimensions ranged from -0.339 to -0.899. Dimensions of knowledge sharing were able to explain 46.2% of the variance of knowledge sharing variable. Organizational learning dimensions were able to explain 7.7% of variance of knowledge sharing variable, and knowledge sharing dimensions were able to explain 6.9% of variance of organizational learning variable. Furthermore, given the significant effect values, it can be proposed that only the dimension of knowledge contribution has positive and significant effect (0.353) on organizational learning variable at 0.01 level. The dimension of Knowledge restoring turned out to have no significant regression effect on organizational learning.

    Keywords: knowledge, knowledge sharing, organizational learning, dimensions, canonical correlation
  • Hamid Akbari *, Badrodin Orai Yazdani, Nour Mohammad Yaaghoubi Pages 77-102

    At the beginning of the third millennium, knowledge management has been developed as a strategic requirement for service institutions, organizations, and foundations. It guarantees long-term excellence for organizations and communities, and reflects the extent to which they have benefited from human and intellectual capital, and information. Organizational culture is one of the key factors in implementing knowledge management. This research is aimed at investigating the relation between organizational culture and the process of knowledge management through a combined research approach. Using Delphi method and referring to the viewpoints of experts by content analysis and conducting semi-structured interviews in the qualitative stage of the research, the researchers identified twelve components of knowledge-based organizational culture in the statistical population. These components included desire to achieve knowledge, knowledge-work orientation, teaching and learning, knowledge related interactions, sympathy, knowledge popularization, commitment to knowledge programs, knowledge evaluation and reward, knowledge legitimacy, knowledge scheduling, knowledge flexibility, and knowledge preservation. In the quantitative part of the research, descriptive and correlation methods using LISREL software and structural equation modeling were used. The relation of each of these components with the process of knowledge management was analyzed. In the qualitative phase, 33 experts in the field were selected, and in the quantitative phase, the sample consisted of 141 of the employees of Zahedan municipality selected by random sampling. Having analyzed the data, the researchers found out that the components of knowledge program and knowledge legitimacy are most effective in the process of knowledge management in Zahedan municipality in relation to organizational culture and knowledge management. Finally, some practical solutions were proposed for dealing with the issues.

    Keywords: organizational culture, knowledge management, knowledge legitimacy, mixed method research, Zahedan municipality
  • Mohammad Solgi *, Yaser Ghasemi Pages 103-127

    In today's dynamic environment, knowledge sharing among employees has become a key component of gaining competitive advantage for organizations. Given this, the identification of the effective constraints on knowledge sharing has also become very important. These constraints are composed of factors that prevent proper knowledge sharing. This research is intended to identify and classify the limitations of knowledge creation and sharing, and to investigate the impact of these limitations on knowledge sharing in organizations. The research consists of two stages: in the first stage, the limitations of knowledge creation and sharing are identified through the content analysis of the knowledge management literature. In the second part, applying a questionnaire, the data are collected. Using the analysis of variance and Kruskal-Wallis test, the researchers investigated the effects of these constraints on knowledge creation and sharing. Due to the limitations of total population sampling, the statistical population of this study included all 40 managers and employees of Keshavarzi Bank of Nahavand. The findings revealed that that there are eight constraints on knowledge creation and sharing, including inherited systems, difficult relationship, distance, costs of knowledge, knowledge application strategy, available technology, and uncertainty and distrust. The findings also indicated that the impact of strategy constraints on knowledge application, distance, uncertainty and distrust vary along the different supply chain processes.


    Keywords: knowledge sharing, supply chain, knowledge management process, knowledge sharing constraints
  • Mehrdad Sadeghi Pages 129-166

    This study is aimed at investigating the relation between the dimensions of organizational structure and knowledge management based on Bukowitz and Williams’s model. The statistical population consists of 4560 employees and managers of 15 organizations in Shahrekurd, 322 of whom were selected as the sample by Cochran formula. The questionnaires were distributed proportionally, on the basis of stratified sampling method, among them and data were collected. Research tools included Robbins’ Organizational Structure Questionnaire (1986) and Bukowitz & Williams Knowledge Management Questionnaire (1999). The content validity of the questionnaire was confirmed by a number of experts and its face validity was confirmed by a number of respondents. Furthermore, the construct validity of the questionnaire was tested and confirmed. Reliability of the questionnaire was estimated according to Cronbach's alpha. It was 0.9 for organizational structure questionnaire, and 0.97 for knowledge management questionnaire. Its indicators were estimated more than 0.7. The PLS smart software was employed for data analysis, which was conducted at two descriptive and inferential statistical levels. In the descriptive statistics section, statistical features including frequency, percentage, mean and standard deviation were applied. In the inferential statistical stage, structural equation modeling was used for testing the hypotheses and designing the conceptual model of the research. The results revealed that there was a significant relation between the dimensions of organizational structure and knowledge acquisition, knowledge application, knowledge learning, knowledge sharing and exchange, knowledge evaluation, knowledge creation and consolidation and optimal use of knowledge.

    Keywords: dimensions of organizational structure, knowledge management, Bukowitz, Williams Model
  • Hamid Rahimi *, Mojtaba Mohammadalizadeh Pages 167-193

    The characteristics of today's academic environment are basically different from those of the past. These days, universities are confronted with new phenomena such as technological developments, competitions, increasing expectations of the society and the students, financial constraints, and the growing steep of changes. These situational events, not similar to previous features, have emerged in higher education and require different types of expertise in the new environment and economy. Universities can no longer make students ready for new environmental situations with timeworn structures and strategies. They have to move towards employing modern organizational components. This research is intended to investigate the compatibility of Al-Mustafa University of Qom with the components of learning, agile and quantum organizations. This is a descriptive-survey research whose statistical population consists of all the 300 employees of the central office of the university among whom 168 people were selected by Cochran's formula through stratified random sampling. Three questionnaires of learning organizations, agile organizations and quantum organizations were employed for data collection. Content and construct validity were used to test the validity of the questionnaires. The reliability coefficients of the questionnaires were estimated by the Cronbach's alpha coefficient as 0.94 for learning organizations, 0.88 for agile organization, and 0.78 for quantum organization. Data analysis was performed at two levels of descriptive statistics (frequency, percentage and mean), and inferential statistics (correlation coefficient, t-test and structural equation modeling) by SPSS and LISREL software. The results revealed that the mean of all dimensions of learning organization, except from the components of individual skills, were above average. The mean of all quantum organization components was below the average, and it was above the average for agile organization. Furthermore, there was a positive and significant correlation between learning organization and agile organization (0.66), a positive, and a significant correlation between learning organization and quantum organization (0.22), and a positive and non-significant correlation between agile organization and quantum organization (0.11).

    Keywords: adaptation of Al-Mustafa University of Qom, learning universities, organizations, agile universities, quantum universities, employees, Al-Mustafa University of Qom