فهرست مطالب

اخلاق و تاریخ پزشکی - سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1398)

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 48
|
  • محمد جعفری، آرش قدوسی*، نرگس صادقی، مژگان محمدپور صفحات 1-13
    ارتباط همدلانه با بیماران از امور مهم پرستاری است و این مطالعه با هدف مقایسه میزان همدلی پرستاران با بیماران وابسته به مواد در مراکز درمان سوءمصرف مواد و بخش داخلی بیمارستان انجام شد. مطالعه ی مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی است و بخش داخلی بیمارستان و مراکز درمان سوءمصرف مواد، محیط این پژوهش بودند. نمونه های پژوهش، شصت نفر بودند که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار مطالعه، پرسش نامه ای دو قسمتی شامل اطلاعات فردی و پرسش نامه ی استاندارد همدلی جفرسون بود که روایی و پایایی داشت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 (T-Test مستقل،One-Way ANOVA ، Krus kal-Wallis، (Chi-Square تجزیه و تحلیل شدند. امتیاز همدلی پرستاران (از صد نمره)، در بخش داخلی 6/32±67/84و در مراکز درمان سوءمصرف مواد 9/21±79/73بود (001/.=P). پرستاران مرد (9/88±76/80)، متاهلان (9/98±75/93)، پرستاران بالای چهل سال (11/12±79/1)، پرستاران دارای مدرک فوق لیسانس (3/78±75/5)، پرستاران دارای سابقه ی خدمت بالای ده سال (8/53±83/53) و اضافه کار کمتر از پنجاه ساعت (9/9±80/61)، بیشترین امتیاز همدلی را داشتند (05/.> P). همدلی پرستاران با بیماران معتاد، در مراکز درمان سوءمصرف مواد در مقایسه با بخش داخلی بیمارستان بیشتر و تفاوت میان آن ها معنادار بود. نتایج پژوهش نشان داد مراقبت از بیماران معتاد، در یک بخش اختصاصی باعث همدلی بیشتر می شود. در ارتباط همدلی با سطوح تحصیلی و سابقه ی شغلی پرستاران، ضروری است به آموزش مهارت های همدلی به دانشجویان پرستاری از ترم اول توجه شود و برای پرستاران شاغل در بیمارستان و دیگر مراکز درمانی توسط پرستاران با مدرک تحصیلی بالاتر و باتجربه، جلسات آموزش ضمن خدمت برگزار شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، بیمار، پرستار، همدلی
  • سینا ولیئی*، شیوا محمدی، شعیب دهقانی، فرزانه خان پور صفحات 14-28
    امروزه، پیوند عضو درمان نهایی بیماران در مراحل پایانی اختلال در عملکرد اندام هاست. با توجه به اهمیت اهدای عضو و نقش مهم معلمان در افزایش آگاهی و بهبود نگرش قشری گسترده از جامعه، پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی و چگونگی نگرش معلمان شهر سنندج به مساله ی اهدای عضو انجام شد. روش تحقیق در مطالعه ی حاضر، توصیفی تحلیلی (مقطعی) است. در همین راستا، 250 معلم شاغل در مدارس متوسطه ی اول و دوم شهرستان سنندج، به روش نمونه گیری خوشه ای، در سال تحصیلی 1397-1396، انتخاب و پرسش نامه ی میزان آگاهی و چگونگی نگرش به اهدای عضو را تکمیل کردند. داده ها با نرم افزار SPSS 20 با استفاده از آزمون آماری هم بستگی و تی مستقل و تحلیل واریانس آنوا تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد 152 نفر (60/8%) آگاهی متوسط و 92 نفر (36/8%) آگاهی بالا درباره ی اهدای عضو داشتند. نگرش 166 نفر (66/4%) از معلمان، متوسط و 81 نفر (32/4%) بالا بود. 90/8درصد از معلمان نیز، کارت اهدای عضو نداشتند؛ درحالی که 144 نفر (57/6%) تمایل داشتند این کارت را دریافت کنند. ازآنجاکه میزان آگاهی و نگرش مثبت اکثریت معلمان در حد متوسط بوده و بیشتر آن ها دارای کارت اهدای عضو نبودند و با توجه به اثرگذاری این قشر در افزایش فرهنگ اهدای عضو و آگاهی دانش آموزان، آموزش فرهنگیان و ایجاد زمینه های مناسب برای بالابردن آگاهی و نگرش مثبت آن ها درباره ی اهدای عضو، ضروری است.
    کلیدواژگان: آگاهی، اهدای عضو، معلم، نگرش
  • محمدحسین عسگردون*، سپهر عزیزی، آذین ابراهیمی، محمدحسین احمدیان صفحات 29-45
    تعاریفی متعدد از بیهودگی در پزشکی ارائه شده است. بیهودگی در پزشکی در مراقبت از بیمار، به حالتی گفته می شود که در آن هر نوع مداخله ای، اعم از اقداماتی که به قصد تشخیص، پیشگیری، درمان، توان بخشی یا سایر اهداف پزشکی به انجام می رسند، فایده ای برای آن بیمار نداشته باشد. این مطالعه ی مروری تحلیلی، با هدف افزایش درک پزشکان و دیگر ارائه دهندگان خدمات سلامت از مساله ی بیهودگی در طب مکمل و جایگزین، انجام شد. طی جست وجوی گسترده، بیش از هزار مقاله یافت شد که با بررسی عنوان و خلاصه ی آن ها، پژوهش های نامرتبط حذف و متن 219 مقاله، کامل خوانده شد. در نهایت نیز، 118 مقاله، برای مرور، انتخاب و مطالعه شدند. نتیجه گیری درباره ی پسندیده بودن اخلاقی ارائه ی درمانی بیهوده در طب مکمل، بنا بر رویکردهای گوناگون متفاوت است؛ بنا بر رویکرد وظیفه گرایی و اصل عدالت از رویکرد اصول گرایی، هیچ کس مجاز به کاربست درمان های بیهوده نیست؛ درحالی که در رویکرد موردی و اصل اتونومی بیمار، چنین نظری پذیرفته شده نیست . بر اساس رویکرد سودگرایی، تنها، درمان های مبتنی بر شواهد را می توان از لحاظ اخلاقی بررسی کرد و آن دسته از درمان های مکمل که بیهوده بودنشان نشان داده شده است، باید منع شوند و ارائه دهندگان خدمات مراقبت سلامت، نباید آن ها را به بیماران ارائه دهند؛ چراکه نوعی کلاهبرداری و فریب بیمار است. پیشنهاد می شود در زمینه ی روشن سازی مرز میان اثر پلاسبو و نوسبو و بیهودگی مطالعاتی بیشتر انجام گیرد.
    کلیدواژگان: بیهودگی در پزشکی، طب مکمل و جایگزین، فلسفهی اخلاق، مرور تحلیلی
  • فرزان عضدی*، سیده مریم موسوی نسب، نیلوفر دوانی، پریسا میرزایی، فائزه جهان پور صفحات 46-57
    حقوق بیمار از اساسی ترین حقوقی است که باید کادر درمانی به آن توجه کند. در این میان، بررسی و مقایسه ی دیدگاه دانشجویان پزشکی سال اول و آخر، برای آگاهی دانشجویان از نکات اخلاقی ارائه ی خدمات از اهمیتی ویژه برخوردار است؛ لذا این طرح با هدف مقایسه ی دیدگاه دانشجویان پزشکی سال اول و آخر درباره ی میزان رعایت منشور حقوق بیمار در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر انجام شد. این مطالعه، پژوهشی توصیفی تحلیلی و مقطعی است که 113 نفر از دانشجویان پزشکی سال اول و آخر دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، به روش نمونه گیری سرشماری، در آن شرکت داشتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ای برگرفته از منشور حقوق بیمار بود که روایی و پایایی آن در مطالعات پیشین تایید شده بود. آنالیز داده ها ازطریق آزمون های تی مستقل و هم بستگی پیرسون با نرم افزار SPSS v 19 انجام گرفت. میانگین نمره ی دیدگاه دانشجویان درباره ی میزان رعایت حقوق بیمار در بین دانشجویان سال اول 13/90±76.36و در میان دانشجویان سال آخر 8.08±71.63بود که از نظر آماری معنی دار است (p<0.05). در بین دانشجویان سال اول و آخر، اکثر دانشجویان، به ترتیب 52% و 84%، دیدگاهی نسبتا مطلوب درباره ی رعایت حقوق بیمار داشتند. بین فاکتورهای دموگرافیک با دیدگاه دانشجویان، ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد. نمره ی دیدگاه دانشجویان در رابطه با رعایت حقوق بیمار، در بین دانشجویان سال آخر کمتر از دانشجویان سال اول بود؛ لذا پیشنهاد می شود برای ارتقای دیدگاه دانشجویان در این باره، در طی سال های تحصیل، تلاش و برنامه ریزی شود.
    کلیدواژگان: حقوق بیمار، دانشجویان پزشکی، دیدگاه دانشجویان
  • علیرضا خیابانی* صفحات 58-72
    ماهی گورخری یک ارگانیسم مدل سرآمد است که با خصوصیات متنوعی که دارد، گسترش مرزهای علم را در رشته های متعدد سبب شده است. خصوصیات این ماهی کوچک آب شیرین به کمک زیست شناسان به نحوی نمود یافت که مقایسه ی ژنتیکی آن با پستانداران (همچون موش) حتی برای بسیاری از محققان باورنکردنی بود؛ به عنوان مثال، ظهور روش های جدید و کارآمد برای نسخه برداری و ویرایش ژنوم، کمک کرد تا در زمینه ی استفاده از آن در زمینه های مختلف علمی، ازجمله سم شناسی، کشف مواد دارویی، زیست شناسی پیوند، مدل سازی بیماری و حتی آبزی پروری رشدی فزاینده روی دهد. تداوم تکامل و تطبیق سیستم مدل ماهی گورخری، نیازمند بهبود روش ها و رویکردهایی برای پرورش و مدیریت این ماهی ها در مخازن کنترل شده است؛ به طوری که در نهایت، تحقیقات صورت گرفته بر روی این ماهی بیشتر تکرارشدنی، مقرون به صرفه و در چارچوب اخلاق پژوهشی باشد. انتقال دانش و فناوری از علوم آزمایشگاهی و پزشکی و آبزی پروری، بخشی ضروری از این توسعه است که باید با موازین اخلاق در علم منطبق باشد. در این مقاله به برخی اصول اخلاقی و فنی کار با ماهی گورخری به عنوان یک گونه مدل زیستی در مطالعات علوم پزشکی پرداخته می‏شود.
    کلیدواژگان: آبزی پروری زیست پزشکی، اخلاق در پژوهش، حیوانات آزمایشگاهی، ماهیان زینتی، ماهی گورخری
  • نبی امیدی*، فاطمه نصرالهی، محمدرضا امیدی صفحات 73-81
    هوش هیجانی و تفکر انتقادی، عاملی مهم و موثر بر عملکرد حرفه ای و سلامت روان حرفه مندان سلامت است؛ ازاین رو، در تحقیق حاضر، رابطه ی بین هوش هیجانی و تفکر انتقادی بررسی شده است. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش، همه ی پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به یکی از دانشگاه های علوم پزشکی کشور، در سال 1395 و روش نمونه گیری، تصادفی بود. با استفاده از فرمول کوکران ، حجم نمونه 174 نفر به دست آمد. ابزار اصلی برای کسب داده ها، پرسش نامه ی هوش هیجانی بار - اون و فرم مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا بود. استادان، روایی پرسش نامه را تایید کردند و میزان پایایی، با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسش نامه ی هوش هیجانی و تفکر انتقادی، به ترتیب 82/. و 0/79 به دست آمد. میانگین نمرات هوش هیجانی پرستاران شاغل در بیمارستان های مطالعه شده، 78.0± 46.3از پنج و میانگین نمرات تفکر انتقادی، 2/77 ± 22/66از 34 به دست آمد (P<0.001)؛ همچنین، ضریب پیرسون، هم بستگی معنادار همه ی مولفه های هوش هیجانی با تفکر انتقادی را تایید کرد. در بین مولفه های هوش هیجانی، مهارت های اجتماعی بیشترین رابطه ی مثبت و معنادار را با تفکر انتقادی داشت. بین هوش هیجانی و تفکر انتقادی پرستاران شاغل در بیمارستان های مطالعه شده، رابطه ی مثبت و معنادار دیده شد. به عنوان یکی از معیارها، می توان گفت گزینش دانشجویان و استخدام پرستاران بر مبنای سنجش هوش هیجانی و تفکر انتقادی، باعث بهبود عملکرد آنان خواهد شد.
    کلیدواژگان: پرستار، تفکر انتقادی، هوش هیجانی
  • زهرا محمودزاده، طاهره اشک تراب*، سیدمحمدکاظم صفحات 82-93
    یکی از معضلات اخلاقی شایع در حرفه ی پرستاری، تنیدگی اخلاقی است که باعث ناراحتی و مانع از عملکرد صحیح اخلاقی پرستاران، علی رغم داشتن دانش کافی و لازم، می شود. از یک سو، تنیدگی اخلاقی، موجب اختلال در ارتباط پرستار و بیمار و کیفیت ارائه ی مراقبت می گردد و از سوی دیگر، رفتارهای مراقبتی در بهبود کیفیت مراقبت و احساس امنیت در بیماران نقش دارد. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین همبستگی تنیدگی اخلاقی با رفتار مراقبتی پرستاران بخش های مراقبت ویژه ی بیمارستان های شهر بندرعباس در سال 1396تا1397 انجام گرفت. این پژوهش، مطالعه ای توصیفی از نوع همبستگی است که بر روی 173 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه ی (آی سی یو و ان آی سی یو) بیمارستان های شهر بندرعباس، به روش تمام شماری، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه ی اطلاعات جمعیت شناسی، مقیاس تنیدگی اخلاقی پرستاران بخش مراقبت ویژه و سیاهه ی رفتار مراقبتی پرستار بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ی 20 استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان تنیدگی اخلاقی در پرستاران بخش مراقبت ویژه، در محدوده ی متوسط قرار داشت (0/81±1/75 از 4 نمره)؛ همچنین، میانگین نمره ی رفتار مراقبتی پرستاران 0/48±5/28 از 6 نمره بود که در سطحی پذیرفتنی است. بین تنیدگی اخلاقی و رفتار مراقبتی، ارتباط منفی معنی دار وجود داشت (0/150 - =r و 0/049=p). با توجه به اهمیت تنیدگی اخلاقی در پرستاران، به دلیل پیامدهای آن در آنان و بیماران و همچنین، نقش رفتار مراقبتی در بهبود کیفیت مراقبت و رضایتمندی بیماران، آشنایی بیشتر و ارائه ی راهکارهایی برای مقابله و کاهش تنیدگی اخلاقی و بهبود رفتار مراقبتی پرستاران، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پرستاران، تنیدگی اخلاقی، رفتار مراقبتی
  • شهناز خواجه، فریدون الله یاری *، علی اکبر کجباف صفحات 94-109

    آبله بیماری خطرناکی بود که تا دوره ی پهلوی دوم، از عوامل مهم مرگ ومیر و معلولیت در ایران به شمار می رفت؛ ازاین رو، مبارزه با این بیماری ضرورت داشت. در آغاز برنامه ی عمرانی دوم (1334ش/ 1955م) و با تاسیس سرویس مبارزه با آبله، تلاش برای حذف آن سازمان یافته تر شد. این سازمان توانست بسیاری از مشکلات گوناگون جغرافیایی و انسانی را از پیش پا بردارد و هرساله، شماری فراوان از مردم را آبله کوبی و تا پایان دوره ی مدنظر، آبله را تا حدی زیاد مهار کند. در این مقاله، مبارزه با آبله را در سال های 1327تا1346ش/ 1948تا1967م بررسی کرده و به موانع، راهکارها و نتایج آن پرداخته ایم. با این هدف، تلاش کرده ایم از طریق تحلیل و توصیف داده ها، به پرسش های پژوهش پاسخ دهیم. منابع عمده ی مقاله، گزارش های دولتی، به ویژه گزارش های سازمان برنامه و وزارت بهداری و نیز، مجلات تاریخ پزشکی است.

    کلیدواژگان: آبله، ایران، پهلوی دوم، سازمان برنامه
  • اسماعیل سنگاری *، فاطمه رنجبر صفحات 110-126

    تمدن های باستانی، هر یک به فراخور وسعت و تاثیرات فرهنگی خویش بر گستره ی قلمروی حاکمیتشان، روش هایی را در زمینه ی بهداشت شخصی و جلوگیری از بروز بیماری های عمومی و عفونی به کار می گرفتند. بررسی شاخص های بهداشت شخصی در سرزمین های وسیع ساسانیان، رفتار بهداشتی مردمان این امپراتوری را به فراخور جغرافیای زیست بومشان نشان می دهد. با توجه به اینکه بهداشت شخصی در عصر ساسانی (224-651م.)، بیشتر تحت تاثیر تعالیم دیانت زردشتی و رویکرد مغان زردشتی به این مقوله بوده است، برای پژوهش در این زمینه، بررسی و تحلیل دیدگاه شواهد مکتوب برجای مانده از دیانت زردشتی در این موضوع، بیشترین اهمیت را داراست. بدین سان، با توجه به شواهد مکتوب متون فقهی حقوقی برجای مانده از عصر ساسانی و پساساسانی، شاخص های بهداشت شخصی در دوران ساسانیان، عبارت بوده اند از: شست وشو و تطهیر با آب و خاک و گمیز، استفاده از مکان هایی به نام آبدان و پادیاو برای شست وشو، استفاده از دستمال، استعمال بوی خوش، شانه کردن، چیدن ناخن که هر یک به نوبه ی خویش در جلوگیری از بیماری نقشی مهم ایفا می کردند؛ البته وجهه ی دینی سخت گیرانه ای که برای بسیاری از این امور وجود داشت، تاحدی بود که برخی از بزرگان زردشتی، برای تغییر این روش ها تلاش می کردند. این پژوهش بر آن است تا به شیوه ی توصیفی تحلیلی، با تکیه بر شواهد مکتوب برجای مانده، شاخص های بهداشت شخصی و اهداف و روش های به کارگیری آن را در طول بیش از چهار سده حضور ساسانیان، بررسی و واکاوی کند.

    کلیدواژگان: امپراتوری ساسانی، دیانت زردشتی، شاخص های بهداشتی، مغان
  • جنت مشایخی، زینب درخشان، علیرضا پارساپور * صفحات 127-139

    شان اخلاقی انسان یا به عبارت دیگر، کرامت انسانی او، از دیرباز در کانون بحث و گفت وگوی متفکران مختلف قرار داشته است. تقریبا، همه ی نظریه هایی که به این موضوع پرداخته اند، در اصل کرامت داشتن انسان و برتری جایگاه او نسبت به همه ی موجودات هستی هم نوا هستند؛ ولی در چرایی و ملاک های این کرامت و برتری تفاوت هایی وجود دارد. تصمیم گیری در خصوص سرنوشت جنین، اعم از حفظ یا سقط او، در گرو تعیین تکلیف صاحب نظران درباره ی مبنا و ملاک کرامت و جایگاه انسانی و شان اخلاقی جنین است. دو گروه نظریه به مبحث کرامت جنین پرداخته اند: نظریات سکولار و نظریات مبتنی بر ادیان و مکاتب. نظریات سکولار واجد جاذبه هایی است که شهود انسانی تاحدی آن را می پذیرد؛ اما هیچ یک خالی از نقد نیست و نقدهای وارد بر هر تئوری، همه در جای خود، تامل برانگیزند؛ ازاین رو، این مقاله ضمن مرور برخی از نظرات سکولار و ادیان و مکاتب در زمینه ی جایگاه جنین و پرداختن به نقد برخی از آن ها، نظریه ی غالب کرامت انسانی جنین را بر مبنای تفکر شیعی ارائه می دهد. پیداکردن ریشه ی کرامت انسان با تکیه بر اندیشه ی بشری و بدون بهره گیری از منبع ماورای بشری و وحی، با چالش های جدی روبه روست. جنین انسانی، به علت استعداد تبدیل شدن به انسان، از همان ابتدای وجود، دارای جایگاهی ارزشمند است که با افزایش سن جنینی، بر ارزش آن افزوده می شود؛ تاآنکه با ولوج روح از سوی خداوند، کرامت انسانی می یابد. بر مبنای برداشت از معارف دینی، این ارزشمندی به دلیل صفات انسانی نیست؛ بلکه به خاطر اعطای آن در مقطع ولوج روح از سوی خداوند است؛ گرچه حتی سلول تخم نیز، به دلیل بالقوگی تبدیل شدن به انسان، نه تنها نباید از میان برده شود، بلکه باید مراقبت و حفاظت گردد.

    کلیدواژگان: جایگاه اخلاقی جنین، سقط جنین، کرامت انسانی جنین، کرامت انسانی، ولوج روح
  • جواد علیپور سیلاب*، ناصر صدقی، حسین نامدار، علیرضا غفاری، محمدرضا دشتی صفحات 140-149

    نظام طب ایران در عصر قاجار تداوم نظام مبتنی بر طرز تفکر اخلاطی بود. بر این اساس، بروز اغلب بیماری ها با دیدگاهی کل نگر به برهم خوردن تعادل اخلاط چهارگانه ی «خون، سودا، صفرا، بلغم» نسبت داده می شد. شیوه های پیشگیری و درمانی نیز در همین فضای شناختی و معرفتی انجام می شد. نمونه ی بیماری «آبله» بیانگر چنین دیدگاهی در عصر قاجار است. مطابق با یافته های پژوهش حاضر، در ادبیات طبی عصر قاجار، دانه های چرکی در پوست بدن با حالت سخت به صورت تک یا به هم پیوسته با رنگ های مختلف، جدری یا آبله نامیده شده است. به لحاظ شناختی، طبیبان عصر قاجار به تاسی از طبیبان سابق، بیماری آبله را بر حسب خلط در زمره ی بیماری های گرم و تر (دموی) دسته بندی کرده و جوشش خون در بدن را علت به وجودآمدن بیماری برشمرده اند. مواجهه با بیماری آبله به دو صورت روش های پیشگیرانه و درمانی عملی می شد؛ برای پیشگیری از ابتلا به بیماری، سفارش های لازم در قالب سته ضروریه و به ویژه مراعات انواع پرهیز ارائه می شده است. در کنار مراعات انواع پرهیز، برای درمان نیز، نمونه های مختلفی از انواع دارو با منشاهای مختلف جهت رفع نشانه ها و عوارض بیماری در سطح اعضای بدن، به کار برده می شد. پژوهش حاضر مطالعه ای مروری است و در آن تلاش شده تا با روش توصیفی تحلیلی، ماهیت، چیستی و شیوه های پیشگیری و درمانی بیماری آبله در نظام طبی ایران عصر قاجار بررسی شود. اطلاعات و داده های لازم به شیوه ی کتابخانه ای گردآوری شده است.</span></span></strong></span></div>

    کلیدواژگان: بیماری آبله، پیشگیری، درمان، عصر قاجار، نظام طب
  • فریبا سهیلی، آزاده طاهری*، سیمین حسینیان، رقیه نوری پورلیاولی صفحات 150-160

    در پژوهش حاضر، مقایسه ای میان فرهنگی بین دانشجویان ایران و انگلستان، برای شناسایی تاثیرات احتمالی فرهنگ بر همدلی پزشک با بیمار و بررسی رابطه ی میان همدلی و ترتیب تولد در خانواده، صورت گرفت. پژوهش پیش رو از نوع هم بستگی و مقایسه ای است. جامعه ی آماری پژوهش، شامل همه ی دانشجویان پزشکی مشغول به تحصیل دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی لندن و شفیلد بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 182 دانشجو، شامل 88 دانشجو از ایران و 94 دانشجو از انگلیس، به پرسش نامه ی مقیاس همدلی با بیمار، در دانشجویان ارائه دهنده ی خدمات سلامتی جفرسون و پرسش نامه ی مشخصات جمعیت شناختی محقق ساخته پاسخ دادند. برای دستیابی به یافته های پژوهش، شاخص های توصیفی و استنباطی (T استودنت، تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی شفه) به کار گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که همدلی پزشک با بیمار در دانشجویان ایرانی به طوری معنادار بالاتر از دانشجویان انگلیسی است (P<0.01)؛ همچنین، میان ترتیب تولد و همدلی پزشک با بیمار، ارتباطی معنادار وجود دارد  .(P<0.05)نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که در متغیر همدلی، مراقبت همدلانه و خود را به جای بیمار نهادن دانشجویان ایرانی، بیشتر از دانشجویان انگلیسی است؛ اما در مولفه ی اتخاذ دیدگاه، میان دانشجویان دو کشور، تفاوتی دیده نشد. براساس نتایج این پژوهش، می توان به اهمیت تفاوت های فرهنگی و عوامل خانوادگی، همچون ترتیب تولد بر عوامل شخصیتی، مانند توانایی پزشک در همدلی با بیماران، پی برد.

    کلیدواژگان: ترتیب تولد، رابطه ی پزشک با بیمار، مطالعه ی میان فرهنگی، همدلی
  • سلیمان حیدری*، سمیه بیاتی صفحات 161-170

    عصر قاجار در تاریخ پزشکی ایران بعد از اسلام، بسیار اهمیت دارد؛ زیرا در آن عصر به تدریج پزشکان از طب سینایی فاصله گرفتند و تلاش کردند از طب نوین غربی استفاده کنند. یکی از نکات حائز اهمیت درباره ی پزشکی عصر قاجار، تاثیرپذیری آن از باورها و اعتقادات عامیانه است. پژوهش حاضر بر اساس روش توصیفی تحلیلی و گردآوری اطلاعات به شیوه ی کتابخانه ای درصدد پاسخ به این سوال است که تاثیرپذیری طبابت از باورها و اعتقادات عامیانه، در پزشکی و درمان عصر قاجار چه پیامدهایی داشته است؟ دستاوردهای پژوهش حاکی از آن است که مهم ترین پیامد اثرگذاری این باورها، پذیرفته نشدن طبابت و درمان به شکل نوین توسط بسیاری از مردم بوده است؛ چنان که ترجیح می داده اند به جای استفاده از داروها و سبک های درمانی نوین، طبق باورهای عامیانه درمان شوند.

    کلیدواژگان: اعتقادات عامیانه، باورها، پزشکی، طبابت، قاجاریه
  • جلیل اعتماد*، بهرام جوکار، حسین دباغ صفحات 171-182

    چیستی هیجان های اخلاقی، کارکرد این هیجان ها، چگونگی تغییر و تجربه ی آن ها و نسبت آن با قضاوت اخلاقی و کنش های اخلاقی، از جمله مهم ترین مسایل روبه روی پژوهش های روان شناسی اخلاق و تربیت اخلاقی است. کاوش مفهومی و نظری در ترکیب زبانی «نظم بخشی هیجان اخلاقی» و تعیین امکان و حدود و ثغور مفهومی و معنای آن، از طریق تمرکز بر دلالت ها، نظریه ها و پژوهش های پیرامون هیجان های اخلاقی و هیجان و نظم بخشی هیجانی، مساله ی پژوهش حاضر است. در راستای مفهوم سازی نظم بخشی هیجان اخلاقی و روشن سازی مصادیق آن، از روش تحلیل اسنادی و ارزیابی تاملی دلالت های تحقیقات پیشین استفاده شد. این گام ها شامل انتخاب موضوع، تعیین اهداف و سوالات، بررسی های اکتشافی و پیشینه ی پژوهش، انتخاب رویکرد نظری، جمع آوری منابع و تکنیک های بررسی آن و همچنین، پردازش، نگارش و گزارش پژوهش، می شد. نتایج نشان داد بر مبنای تحلیل های انجام شده و دلالت های نظری و پژوهشی موجود، مفهوم نظم بخشی هیجان اخلاقی، دارای معنا و مدلول روشن است و می تواند تحقیقات در زمینه ی روان شناسی اخلاق را منسجم تر کند و از طریق یکپارچه سازی فهم فرایند نظم بخشی هیجانی خاص حیطه ی اخلاق، افقی تازه پیش روی پژوهش ها و عمل قرار دهد.

    کلیدواژگان: مفهوم سازی، نظم بخشی اخلاقی، نظم بخشی هیجانی ضمنی، هیجان اخلاقی
  • مهری سیدجوادی*، راحله محمدی، آرزو میرزایی، مریم میرزایی صفحات 183-195

    اخلاق پرستاری یکی از زیربنایی ترین موضوعات حرفه ی پرستاری است که پرستاران را موظف به رعایت اصولی می نماید تا در کنار آن مددجو با اطمینان و اعتماد بیشتری مراقبت های پرستاری را دریافت کند. این مطالعه به منظور تعیین سطح تکامل اخلاقی پرستاران و عوامل موثر بر آن صورت گرفت. این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی، در سال 1396 بر روی 310 پرستار شاغل در بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ی تکامل اخلاقی کلبرگ استفاده شد. این پرسش نامه شامل شش سناریو با موضوع نوزاد با آنومالی های شدید، اجبار دارویی، تقاضای بالغان نسبت به مرگ، آشناسازی پرستار جدید، اشتباه دارویی و افراد بیمار در مراحل آخر بیماری است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  SPSSنسخه ی 18 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی، تجزیه و تحلیل شدند. در این مطالعه، 51 پرستار (45/16%) در سطح پیش عرفی، 101 پرستار (58/32%) در سطح عرفی، 132 پرستار (58/42%) در سطح پس عرفی و 26 پرستار (38/8%) در سطح ملاحظات بالینی قرار داشتند. همچنین میانگین نمره ی تفکر اخلاقی شرکت کنندگان در مطالعه 6/5±58/42 و میانگین نمره ی ملاحظات بالینی 3/4±53/21 به دست آمد. مطالعه ی حاضر نشان داد اکثریت پرستاران از نظر سطوح تکامل اخلاقی کلبرگ در سطح عرفی و پس عرفی قرار دارند؛ با این حال، این مقدار کمتر از پنجاه درصد کل پرستاران است که نشان می دهد سطح تکامل اخلاقی پرستاران در سطح متوسط است و به بررسی بیشتر علل و عوامل مرتبط با آن و تلاش برای ارتقای آن نیاز دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق پرستاری، پرستاران، تکامل اخلاقی، کلبرگ
  • علی محمدی* صفحات 196-209

    پژوهش های علمی همچنان که ثمره های اجتماعی و فردی بسیاری برای آدمی به ارمغان آورده، موجد مسائل و مشکلات اخلاقی فراوانی نیز بوده است. چشم انداز ایجاد کودکان از طریق انتقال هسته ی سلول سوماتیک (SCNT) یا شبیه سازی انسان، موجب نگرانی های اخلاقی گسترده ای در سراسر دنیا شده است. بر این اساس، گزارش ها و آیین نامه هایی مختلف، در سطوح ملی و بین المللی، منتشر شده که به موازین اخلاقی آزمودنی های انسانی پرداخته اند. در این میان، گزارش بلمونت اهمیتی خاص دارد. در این گزارش، سه اصل بنیادی «احترام به افراد»، «احسان یا خیررسانی» و «عدالت» در زمینه ی تحقیقات انسانی، در کانون توجه قرار گرفته است. در زمینه ی این فناوری نوین زیستی، یعنی شبیه سازی انسان، با توجه به بهره گیری از آزمودنی های انسانی در آن و با توجه به اصول و موازین اخلاق پژوهش آزمودنی های انسانی، مباحث ایمنی و سلامت، مساله ی رضایت و همچنین، استثمار و سوء استفاده از زنان، مطرح می شود. با توجه به اینکه حدود نود درصد از تلاش های شبیه سازی در حیوانات، با مشکلاتی عدیده مانند سقط جنین، مرگ زودهنگام، ایجاد بیماری ها و نواقص فیزیکی خاص و... مواجه شده است، به کارگیری آن در انسان ها عاقلانه نیست و موجب بروز مشکلاتی خاص و پیش بینی ناپذیر در افراد شبیه سازی شده می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، شبیه سازی انسان، کلونینگ
  • صدیقه ابراهیمی، آزاده محمدرضایی، امید آسمانی* صفحات 210-219

    خطاهای پزشکی درباره ی کودکان، می تواند متفاوت با بزرگ سالان باشد. هدف از این مطالعه، بررسی نوع و فراوانی خطاهای پزشکی در گروه کودکان و عوامل موثر بر آن، از دیدگاه دستیاران اطفال، است. این پژوهش توصیفی ، تحلیلی و مقطعی، در سال 1395، با پرسش نامه ای محقق ساخته انجام شد. پس از تعیین روایی و پایایی پرسش نامه، نسخه ی نهایی آن با هفده سوال در شش بخش مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با کمک نرم افزار </span></span>22</span></span> SPSS</span></span> تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد بیشترین میانگین وزنی، مربوط به فراوانی خطای «تشخیص یا تاخیر در تشخیص بیماری» (6/8)، «انتخاب دوز مناسب دارو» (3/8) و «انتخاب نوع داروی مناسب» (2/8) بوده است. دستیاران فوق تخصصی (6/12) و اتندینگ اطفال (1/12)، با بیشترین میانگین وزنی، بالاترین نقش را در پیشگیری و تشخیص خطا داشته اند. بیشترین میانگین وزنی خطا (11) مربوط به پزشکان عمومی شهری و کمترین آن (1/6)، مربوط به اتندینگ گروه اطفال بوده است. اکثر دستیاران، بیشترین میزان احتمال وقوع خطا را از 2تا8 بامداد و بیشترین خطاها را مربوط به سال اول دستیاری اعلام کرده اند. بیشترین میزان اشتباهات صورت گرفته، در گروه کودکان (6/70درصد) و بعد از آن، گروه نوزادان (4/29 درصد) بیان شده است. بازسازی و تقویت نقش آموزشی و نظارتی دستیاران فوق تخصصی و اساتید کودکان، با هدف تشخیص و پیشگیری از خطاها، در بیمارستان های آموزشی لازم به نظر می رسد. برگزاری دوره های آموزشی هدفمند و کنترل بهینه ی عوامل موثر در بروز خطا، ازجمله بار کاری، خستگی، کم تجربگی و...، از وظایف مدیران و مسئولان آموزشی و اجرایی خواهد بود.

    کلیدواژگان: بیمارستان آموزشی، خطای پزشکی، دستیاران اطفال، کودکان
  • سعید خاکدال*، عارفه کیانی، حسین قمری صفحات 220-230

    پرستاران به دلیل فشار روانی بالای کاری همواره در معرض فرسودگی شغلی قرار دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین نیاز به نمایشگری و محتوای شغلی با فرسودگی شغلی در پرستاران انجام گرفت. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش را همه ی پرستاران شهر اردبیل تشکیل دادند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 247 پرستار به عنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسش نامه ی فرسودگی شغلی (ضریب آلفای کرونباخ 76/0)، پرسش نامه ی محتوای شغلی (ضریب آلفای کرونباخ 83/0) و مقیاس نیاز به نمایشگری (ضریب آلفای کرونباخ 81/0) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش هم زمان استفاده شد. یافته ها نشان داد بین محتوای شغلی و مولفه های آن با فرسودگی شغلی (01/0>p) رابطه ی منفی و معنادار و بین نیاز به نمایشگری و مولفه های آن با فرسودگی شغلی (01/0>p) رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج نشان داد نیاز به نمایشگری و محتوای شغلی دو عامل اثرگذار بر فرسودگی شغلی هستند که توجه بیشتر به این شاخص ها می تواند باعث کاهش فرسودگی شغلی در پرستاران شهرستان اردبیل شود.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، محتوای حرفه ای، نیاز به نمایشگری
  • جلیل اعتماد*، بهرام جوکار، حسین دباغ صفحات 231-248

    اینکه ما خود را «کمتر شر» یا «قدیس تر» بدانیم، دو مقوله ی متفاوت در ارزیابی عمل اخلاقی است که انگیزش و میزان کامیابی در هر یک متفاوت است. تحقیق حاضر بر آن است تا پس از مرور مکانیزم های توجیهی در چهار موقعیت واقعی که متضمن عمل نوع دوستانه است، بسندگی مدل های فعلی سنخ شناسی توجیه معطوف به عدم درگیری اخلاقی را از لحاظ شمول بیازماید. این تحلیل، با هدف وضوح بخشیدن به رفتارهای پیچیده ی کنشگر اخلاقی و تسهیل کردن داوری اخلاقی در یک فضای تحلیلی تر و همچنین محک خوردن مدل های رایج در زمینه ی طبقه بندی اقسام توجیه در دو موقعیت «کمتر شر بودن» و «قدیس تر» بودن انجام شده است. شرکت کنندگان پژوهش 71 دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه شیراز بودند که به شیوه ی در دسترس انتخاب شدند. به منظور ارزیابی نحوه ی واکنش شرکت کنندگان به موقعیت هایی که مستلزم عمل نوع دوستانه است، چهار موقعیت واقعی عمل نوع دوستانه طراحی شد. پاسخ ها و توجیه های ارائه شده در صورت همکاری نکردن با طرح نوع دوستانه، مورد تحلیل محتوای جهت دار قرار گرفت. در مواجهه با طرح های نوع دوستانه، سنخ بعضی از توجیهاتی که افراد به عنوان دلیل امتناع می آوردند مطابق با مکانیزم های اشاره شده در پیشینه بود؛ علاوه برآن دو دسته توجیه نیز وجود داشت که با مقولات موجود در پیشینه قابل فهم نبود. این دو دسته مطابق با مضامین محوری شان، توجیه خود-اولویت مدار و توجیه دیگر-اولویت مدار نام گذاری شد. نتایج متضمن تاییدی بر تفکیک مورد نظر کلین و اپلی در انگیزش معطوف به کمتر شر بودن و انگیزش معطوف به قدیس تر بودن بود.

    کلیدواژگان: انگیزش اخلاقی، عدم درگیری اخلاقی، فاعلیت اخلاقی، واکنش توجیهی
  • صدیقه ابراهیمی*، رضا محمدی، سیدضیاء الدین تابعی صفحات 249-265

    جشن روپوش سفید، به صورت پدیده ای در آموزش پزشکی، نمادی برای تاکیدکردن بر دانشجویان پزشکی برای اخلاق گرایی در حرفه ی پزشکی است. این جشن، به عنوان یکی از اولین آماده سازی های لازم برای ورود دانشجویان پزشکی به مقطع بالینی، دانسته شده است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر جشن روپوش سفید بر اخلاق حرفه ای و آشنایی دانشجویان با شرح وظایف حرفه ای ایشان برای حضور در بخش های بالینی است. پژوهش حاضر، مطالعه ای کیفی در زمینه ی نظر دانشجویان درباره ی جشن روپوش است و طبق نمونه گیری مبتنی بر هدف، انجام شده است. جامعه ی آماری، شامل دانشجویان پزشکی سال چهارم دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در سال 1394، بود. جمع آوری اطلاعات، به روش مصاحبه ی نیمه ساختاریافته، همراه با سوالات تشریحی انجام شد و تا رسیدن به مرحله ی اشباع، ادامه پیدا کرد. داده ها نیز، با روش تحلیل محتوا، با توجه به دستورالعمل ها، تجزیه و تحلیل شد. بیشتر شرکت کنندگان در این مطالعه، برگزاری مراسم قبل از ورود به بیمارستان را رویدادی مهم برای ایجاد آمادگی دانشجویان برای ورود به مقطع بالینی دانستند. مهم ترین آثار مثبت جشن بر دانشجویان، افزایش تعهد و مسئولیت پذیری، بهبود آمادگی برای برخورد با بیمار، افزایش انگیزه و اعتماد به نفس در آن ها و آشنایی با برخی اصول ابتدایی اخلاق حرفه ای است. جشن روپوش سفید، می تواند موجب افزایش آشنایی دانشجویان با وظایف حرفه ای و انگیزه ی ایشان شود؛ ولی تحقیقات و مطالعاتی بیشتر برای شناخت دقیق تر نقاط قوت و ضعف و کاستی ها نیاز است.

    کلیدواژگان: جشن روپوش سفید، دانشجوی پزشکی، مراسم آیینی
  • شیلان قادری، مهران صادقی، فایق یوسفی، محمد صالح واحدی، نادر کرمی، آرام کریمیان* صفحات 266-275

    یکی از روش های اصلی افزایش ایمنی بیمار، استفاده از سیستم گزارش دهی و فراهم کردن امکانات برای آنالیز خطاها و پیشگیری از بروز آن هاست. این مطالعه با هدف تعیین نگرش مدیران پرستاری بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان نسبت به نظام داوطلبانه ی گزارش دهی خطاهای پزشکی در سال 1394 انجام شد. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی مقطعی است. نمونه ی پژوهش، همه ی مدیران پرستاری بیمارستان های استان کردستان بود که با روش تمام سرشماری وارد مطالعه شدند. داده ها از طریق پرسش نامه ی روا و پایاشده ی نگرش نسبت به نظام داوطلبانه ی گزارش دهی خطای پزشکی، جمع آوری شد. داده ها با نرم افزار spss نسخه ی 20 با استفاده از آزمون آماری کای دو، آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد 9/87 درصد (80 نفر) از مدیران با گزارش خطا در محل فعالیت خود مواجه شده بودند. 1/68 درصد (62 نفر) از مدیران نسبت به نظام داوطلبانه ی خطاهای پزشکی نگرش مثبت، 5/16 درصد (15 نفر) نگرش منفی و 38/15 درصد (14نفر) ممتنع بودند. با توجه به نتایج پژوهش مبنی بر اینکه 1/68 درصد از مدیران نسبت به گزارش داوطلبانه ی خطای پزشکی نگرش مثبت دارند، می توان با انجام دادن اقدامات لازم، بستر مناسب را برای راه اندازی نظام داوطلبانه ی خطاهای پزشکی در مراکز درمانی فراهم کرد.

    کلیدواژگان: خطای پزشکی، مدیران پرستاری، نظام داوطلبانه ی گزارش دهی
  • اطهر معین*، علی دواتی، زهرا جهانگرد صفحات 276-286

    ارتباط پزشک با بیمار، اساس فعالیت خوب پزشکی و باعث رضایتمندی بیمار و به تبع آن، افزایش پیروی او از درمان های تجویزشده است و به ارتقای سلامتی می انجامد. درباره ی رضایتمندی بیماران از ارتباط پزشک با آن ها، در ایران مطالعاتی محدود صورت گرفته است. امید می رود این مطالعه که هدف آن بررسی میزان رضایتمندی بیماران از ارتباط پزشک با بیمار است، اطلاعاتی مفید را برای تصمیم گیران قلمرو خدمات سلامت فراهم آورد. در این پژوهش کاربردی میدانی، با طرح 22 سوال، میزان رضایتمندی مراجعان به درمانگاه های سرپایی بیمارستان های منتخب شهر تهران سنجیده شد. این کار، پس از شرح روش و هدف مطالعه برای مراجعان و با رضایت شخصی آن ها انجام گرفت. در مجموع، از 1200 بیمار بررسی شده، میزان رضایتمندی بیماران از ارتباط پزشک با بیمار، به ترتیب اولویت، متوسط (4/63 درصد)، زیاد (1/15 درصد)، کم (4/14 درصد)، بسیار زیاد (7/4 درصد) و بسیار کم (5/2 درصد) بود. میانگین رضایتمندی بیماران 99/13±35/76، حداکثر رضایتمندی آنان 110 و حداقل آن 30 بود. ارتباط آماری معنی داری بین رضایتمندی بیماران، با ویژگی های دموگرافیک آن ها و ویژگی های دموگرافیک پزشکان وجود داشت. ویژگی های دموگرافیک بیماران شامل جنس، گروه سنی، تاهل و شغل بود و ویژگی های دموگرافیک پزشکان عبارت بود از: سن و جنس و به موقع آمدن پزشک و رفتار خوب منشی. براساس یافته های این مطالعه، میزان رضایتمندی بیماران از ارتباط پزشک با بیمار، در مجموع، «متوسط» است که خیلی مطلوب نیست. با توجه به نقش مهم مهارت های ارتباطی در رضایتمندی بیماران، لازم است آموزش و ارزیابی این مهارت ها، به طور جدی، در برنامه ی آموزشی دانشجویان گروه پزشکی و آموزش مدون و مداوم پزشکان و کادر پزشکی گنجانده شود.

    کلیدواژگان: ارتباط، بیمار، پزشک، رضایتمندی
  • احسان مصطفوی*، مرضیه طاهری صفحات 287-296

    وقف سابقه ای دیرینه در تاریخ بشریت دارد و می تواند آثار اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی فراوانی در جامعه داشته باشد. یکی از زمینه های اثرگذار وقف، حوزه ی سلامت است. این مطالعه، پژوهشی توصیفی است که پس از بررسی سنت وقف و خیرات در طول تاریخ و تجربیات وقف در سایر کشورها، ازجمله در انستیتو پاستور پاریس، به بررسی نقش وقف در پیشبرد و اعتلای انستیتو پاستور ایران و معرفی واقفین این موسسه ی عام المنفعه پرداخته شده است. دفتر مرکزی انستیتو پاستور ایران در تهران و شعب آن در شمیران، خیابان خالد اسلامبولی، آمل (شمال) و اکنلو همدان (غرب) توسط خیران وقف شده است تا بتوانند خدمات خود را در حوزه های تشخیص، تولید واکسن و تحقیقات با هدف کنترل و پیشگیری از بیماری های واگیردار انجام دهند. با اینکه اکثر نمونه های وقف سلامت کشور در حوزه ی درمان بوده است، انستیتو پاستور ایران یک نمونه ی موفق وقف در حوزه ی بهداشت و خدمات تخصصی سلامت محسوب می شود. یکی از راهکارهای گسترش وقف، تبیین تاثیرات این موقوفات در جامعه است. بررسی نقش و تاثیر انستیتو پاستور ایران در ارتقای سلامت و بهداشت جامعه، می تواند تبیین کننده ای مناسب برای تاثیر موقوفات در حوزه ی بهداشت باشد. به نظر می رسد با تشریح و تبیین الگوی وقف انستیتو پاستور ایران و آثار ماندگار آن برای خیران کشور، تا حدودی می توان وقف های صورت گرفته در آینده را به حوزه هایی نظیر بهداشت و خدمات تشخیصی نیز تسری داد.

    کلیدواژگان: ایران، بهداشت عمومی، خیرات، واکسن، وقف
  • امیراحمد شجاعی*، میرسعید یکانی نژاد، سیما امینی صفحات 297-313

    اعتماد مهم ترین عنصر برقراری روابط بین فردی است و به خصوص در ارتباط پزشک و بیمار نقشی کلیدی و محوری پیدا می کند . برای شناخت و اندازه گیری اعتماد، لازم است عوامل موثر بر آن را که در جوامع گوناگون متفاوت هستند بشناسیم و معیار واحدی برای سنجش آن ها فراهم آوریم؛ یعنی به ابزاری نیازمندیم که بتواند این عوامل مختلف را در بستر فرهنگ و شرایط جامعه بسنجد؛ بنابراین، هدف از این مطالعه، تعیین عواملی است که بر اعتماد عمومی مردم به پزشکان موثرند و می توانند گویه های لازم را برای ساخت ابزاری مناسب جهت اندازه گیری اعتماد عمومی مردم نسبت به پزشکان در ایران فراهم کنند. در گام اول طی مطالعه ای کتابخانه ای عوامل شناخته شده ای که بر اعتماد بیماران به پزشکان تاثیر می گذارند بررسی شدند؛ سپس با استفاده از اطلاعات کسب شده در طی مصاحبه ها و جلسات بحث متعدد، نوزده عامل موثر بر اعتماد عمومی مردم به پزشکان تهیه شد و بیست متخصص اخلاق، این عوامل را از نظر شفافیت و مرتبط بودن و اهمیت ارزیابی کردند ,شاخص های نسبت روایی محتوا (CVR) و ایندکس روایی محتوا (CVI) استفاده شد. میزان عددی CVR برای هر نوزده مولفه بیش از 42/0 بود؛ لذا روایی محتوای ابزار در سطح P<0.05 معنادار بود. مقدار عددی CVI، 944/0 به دست آمد که نشان می دهد روایی محتوای مقیاس تایید شده است. عوامل اثرگذار بر «اعتماد عمومی مردم به پزشکان» در ایران، شامل نوزده عامل استخراج شده طی این تحقیق است و می توانند به عنوان گویه های ابزار سنجش اعتماد عمومی مردم به پزشکان در ایران به کار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، اعتماد، رابطه ی پزشک و بیمار، عوامل موثر بر اعتماد
  • حمیدرضا نمازی، سیده نفیسه مومنی* صفحات 314-324

    در سال های اخیر، در ادبیات اخلاق پزشکی و در خصوص رابطه ی پزشک و بیمار، به طوری گسترده، به حقوق بیمار پرداخته شده است؛ اما حقوق طرف دیگر این رابطه، کمتر در کانون توجه قرار گرفته و بیشتر، تکالیف او مطرح بوده است. از حقوق پزشک، دو تلقی می توان در نظر گرفت؛ حقوقی که در تقابل با حقوق بیماران قرار می گیرد و حق تعالی و بهبود نفس. در این نوشتار که به صورت مقاله ای نظری ارائه شده، سعی بر این بوده است تا دلایل این کم توجهی و عوارض ناشی از آن، بیان شود. عقیده ی سنتی بر وجود قدرت نامتوازن در رابطه ی پزشک و بیمار، تاکیدنکردن اصول اخلاق پزشکی به خود پزشک، نبود ساختارهای حمایتی، رواج مشتری مداری در پزشکی و رویکرد حرفه مندی افراطی را می توان از دلایل بی توجهی به حقوق پزشکان در ادبیات اخلاق پزشکی دانست. ادامه ی این امر، عوارضی گوناگون در پی دارد؛ عوارضی مانند برهم خوردن توازن در کار و زندگی پزشک، شکل گیری خشونت نمادین در جامعه ی آن ها، فرسودگی شغلی و نادیده انگاشتن اصل سپاس و قدردانی و درنهایت، رعایت نشدن حقوق بیماران. نتیجه اینکه در کنار لحاظ کردن اولویت حقوق بیماران، توجه به حقوق پزشک، به نحوی مقوم رعایت حقوق بیمار است که از اهداف اولیه ی اخلاق پزشکی به شمار می رود و بدین سبب  باید مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، حقوق بیمار، حقوق پزشک
  • شهریار درگاهی، بهروز براتی مقدم، سلیمان احمدبوکانی*، نادر اعیادی صفحات 325-337

    عوامل خانوادگی در کیفیت زندگی کاری افراد نقشی مهم دارند؛ همچنین، ارتباط عاطفی صحیح اعضای کادر درمانی با بیماران، در افزایش رضایت و روحیه ی آنان، بسیار اهمیت دارد. با توجه به این موضوع، هدف این تحقیق، بررسی ارتباط صمیمیت ادراک شده از خانواده ی اصلی و تعارض کار- خانواده با همدلی و اعتیاد به کار، در اعضای کادر درمانی است. پژوهش حاضر، توصیفی از نوع هم بستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش، همه ی اعضای کادر درمانی مراکز پزشکی شهر بجنورد، در سال 1397-98 بودند که از بین آن ها، 250 نفر، به شیوه ی نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ی سلامت خانواده ی اصلی، پرسش نامه ی تعارض کار- خانواده، مقیاس همدلی لامونیکا و پرسش نامه ی اعتیاد به کار، استفاده شد. برای تحلیل داده های این پژوهش، ضریب هم بستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون بهره برده شد. به منظور تجزیه و تحلیل دادها نیز، نسخه ی 25 نرم افزار SPSS به کار گرفته شد. نتایج ضریب هم بستگی پیرسون، نشان داد که صمیمیت خانواده ی اصلی، با همدلی و اعتیاد به کار در اعضای کادر درمانی، به ترتیب، هم بستگی مثبت و منفی معنی داری دارد؛ همچنین، نتایج نشان داد که بین تعارض کار- خانواده با همدلی، هم بستگی منفی معنی داری وجود دارد؛ اما بین تعارض کار- خانواده با اعتیاد به کار، هم بستگی معنی داری دیده نشد. نتایج حاصل از تحقیق حاضر، بیانگر نقش نظام خانواده و تعارضات درون آن، بر همدلی با بیماران و اعتیاد به کار، در کادر درمانی است که لزوم توجه هرچه بیشتر به ارتقای کیفیت زندگی خانوادگی کادر درمانی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به کار، بیمارستان، صمیمیت خانواده ی اصلی، کادر درمانی، همدلی
  • فیروزه دادرس، عصمت نوحی* صفحات 338-348

    رعایت اخلاق حرفه ای مبتنی بر هوش معنوی، زمینه ساز رفاه و رضایتمندی بیماران است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط اخلاق حرفه ای و هوش معنوی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1397 انجام شده است. در این مطالعه ی توصیفی هم بستگی، 150 نفر از دانشجویان مشغول به تحصیل در سال آخر پزشکی، به صورت سرشماری، وارد مطالعه شدند. ابزار استفاده شده، پرسش نامه های هوش معنوی و اخلاق حرفه ای بود. داده ها با SPSSنسخه ی 22 و با استفاده از آزمون تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب هم بستگی پیرسون، تجزیه و تحلیل شد. میانگین و انحراف معیار نمره ی اخلاق حرفه ای 2/6± 72/57 و هوش معنوی دانشجویان 3/12±97/73 بود. کمترین نمره ی اخلاق حرفه ای، در حیطه ی مسئولیت پذیری و بیشترین آن، همدردی با دیگران بود؛ همچنین، رابطه ی مثبت معنی داری بین نمره ی اخلاق حرفه ای با هوش معنوی دانشجویان وجود داشت (001/0=P). این بدان معناست که با آموزش و تقویت هوش معنوی دانشجویان در طول تحصیل، می توان انتظار داشت اخلاق حرفه ای آن ها در طی کار بالینی و ارتباط حرفه ای با بیمار افزایش یابد. به این منظور، تاکید استادان بر جنبه های آموزش های کاربردی اخلاقی، خصوصا، طی آموزش بالینی و همچنین، تکریم الگوهای معنوی، به عنوان شالوده ی آموزش اخلاق، در طی تحصیل دانشجویان، امری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آموزش، اخلاق حرفه ای، دانشجویان پزشکی، هوش معنوی
  • هاجر یعقوبی، محسن صفایی*، علی شجاعیان، سمیرا صنمی صفحات 349-360

    ژن درمانی شامل ورود ژن های اختصاصی و عملکردی به درون سلول ها با هدف پیشگیری و درمان است. این فرایند ممکن است به صورت خارج بدنی (آزمایشگاهی) یا به صورت مستقیم از طریق داخل بدنی انجام شود. یکی از روش های نوین ژن درمانی و ویرایش ژنوم که در چند سال اخیر معرفی شده و در حوزه ی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری تحولات بزرگی ایجاد کرده، سیستم ویرایش ژنی CRISPR-Cas است. این سیستم سریع تر و ارزان تر و دقیق تر از شیوه های رایج ویرایش ژن مانند روش های TALENو ZFNs است. در ارتباط با سیستم ویرایش ژنی، همانند هر فرایند نوظهور دیگری، چالش های اخلاقی و نگرانی هایی مطرح شده است؛ برای مثال، می توان از به کارگیری احتمالی این تکنیک برای اهداف هنجارشکن مانند بیوتروریسم، جهش های زیان بار وارده به موجود زنده، به هم خوردن تعادل اکولوژیک نام برد. در مقاله ی مروری حاضر، از پایگاه داده های Science Direct، Pub-Med، SID، Scopus و Web of Science استفاده و پس از انتخاب و مطالعه ی کامل مقالات مورد نیاز، اطلاعات لازم استخراج و خلاصه شد. با توجه به ملاحظات اخلاقی و حقوقی موجود در خصوص فرایندهای ژن درمانی، انتظار می رود شرایط مناسبی برای بهره گیری هرچه بهتر از ژن درمانی فراهم آمده و از نگرانی ها، لغزش های ممکن و سوءاستفاده های احتمالی کاسته شود. مقاله ی حاضر مباحث اخلاقی پیرامون ویرایش ژنوم و ژن درمانی را با تاکید بر سیستم CRISPR-Cas شرح می دهد.

    کلیدواژگان: اخلاق، ژن درمانی، ویرایش ژنی، CRISPR-Cas
  • صدیقه ابراهیمی، زهرا همتی* صفحات 361-370

    خطای پزشکی یکی از مباحث بسیار مهم اخلاقی و حقوقی است که گاه در انجام دادن مهارت های حرفه ای کارکنان تیم مراقبت درمانی و سلامت رخ می دهد. با توجه به ضرورت افشای خطای پزشکی و نبود حمایت های فردی و سازمانی کافی در این زمینه، در این مطالعه به بررسی راهکارهای تسهیل افشای خطا و همچنین افزایش انواع تمهیدات حمایتی از دیدگاه دستیاران پرداخته شده است. این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی با جامعه ی آماری شامل همه ی دستیاران رشته های تخصصی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 248 نفر به دست آمد. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه ی محقق ساخته (با روایی و پایایی مطلوب) جمع آوری و با نرم افزار آماری SPSS و آمار توصیفی و آمار استنباطی تحلیل شد. در این مطالعه افزایش امکانات حمایتی در جهت افشای خطای پزشکی (میانگین 4.38) مهم ترین و افزایش قانونمندی و شفاف سازی فعالیت ها در محیط درمانی (میانگین 4.32) دومین عامل موثر بر ارتقای افشای خطای پزشکی ذکر شد. همچنین، بیمه ی مسئولیت پزشکی (میانگین 4.80) بیشترین اهمیت را در میان تمهیدات حمایتی داشت. ترس از عواقب حقوقی و قضایی مهم ترین عامل موثر بر کتمان خطا و داشتن وکیل مجرب و فرهنگ سازی در رسانه های عمومی به عنوان راه برون رفت از آن اعلام شد. در مطالعه ی حاضر اگرچه اغلب دستیاران با افشای خطای پزشکی موافق بودند، ایجاد یک سیستم حمایتی را ضروری دانستند. با توجه به عملکرد تیمی در درمان بیماران، حمایت ها باید از تمامی اعضای گروه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تمهیدات حمایتی، خطا، خطای پزشکی
  • احمدرضا همتی مقدم*، هادی صمدی، فاطمه نعیمی صفحات 371-381

    چگونه می توان تعیین کرد که مرگ رخ داده است؟ برای پاسخ به این پرسش باید به دو نکته توجه کرد. نخست آنکه برای تعیین وقوع مرگ باید معیاری ارائه داد که بر اساس آن رخ دادن مرگ را تشخیص داد؛ ثانیا باید آزمون های کلینیکی مشخصی را تعیین کنیم تا بر اساس آن بفهمیم معیار مد نظر برآورده شده است یا خیر. در این مقاله ابتدا معیارهای متفاوتی که در تعاریف مختلف مرگ ارائه شده اند، معرفی و سپس استدلال هایی علیه هر کدام از آن ها اقامه شده است. معیارهای قلبی- ریوی و مغزی نیز معرفی و نقد شده اند. ایراد اساسی موجود در این تعاریف آن است که مرگ را به سان یک رویداد می نگرند. در انتها استدلالی ارائه خواهد شد مبنی بر آنکه مرگ زیستی، برخلاف فهم عرفی، فرایند است و نه رویداد. بر اساس چنین فهمی از مرگ تعریفی ارائه می دهیم که بر مشکلات معیارهای دیگر فائق آید و پرتوی جدیدب به موضوعات مربوط به مرگ مانند اتانازی و مرگ مغزی بتاباند.

    کلیدواژگان: تشخیص، تعریف، رویداد، فرایند، مرگ
  • غلامحسین مقدم حیدری صفحات 382-391

    تصور رایج آن است که «مراقبت از سلامت»، مفهومی قدیمی است که بشر، همواره، با آن درگیر بوده و بیمارستان، به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای مرتبط با این موضوع، در طول تمدن بشری، به کار درمان انسان ها می پرداخته است؛ اما مطالعات تاریخی نشان می دهند که در دوره ی پیشامدرن، بیمارستان محلی برای درمان بیماران نبوده؛ بلکه کارکردی همچون نوانخانه برای فقرا و بیماران داشته است. در این مقاله می کوشیم تا دلایل این موضوع را از دو وجه بررسی کنیم؛ ابتدا، به بررسی وضعیت اجتماعی و اقتصادی می پردازیم که سبب چنین کارکردی برای بیمارستان در قرون وسطای میانه شد؛ سپس نشان می دهیم که از وجه پزشکی نیز، شیوه ی درمان بیماران در آن زمان، مبتنی بر پزشکی اخلاطی و رده بندی بود که نه تنها بیمارستان را محلی برای درمان نمی دانست، بلکه حتی آن را مانع درمان بیماری تلقی می کرد؛ ازاین رو، بیمارستان، به عنوان نوانخانه ای برای سالمندان، ازکارافتادگان و معلولان جنگی بود.

    کلیدواژگان: بیمارستان، پزشکی اخلاطی، پزشکی رده بندی، شهری سازی، قرون وسطی
  • افروز کرزبر، کبری رشیدی، رضوان مرادی، شیرین پیرزاد، مهدی بیرجندی صفحات 392-404

    توانمندی نگرش مثبت و عملکرد مناسب پرستاران در رویارویی با واقعه ی مرگ، به میزانی زیاد، از اعتقادات مذهبی آن‎ها اثر می‎پذیرد. یک متغیر مهم مذهبی، نوع جهت‎گیری مذهبی درونی (عملی کردن باورهای دینی در همه ی رفتارها و اعمال) و بیرونی (استفاده ی ابزاری از به جاآوردن باورهای دینی، برای کسب منافع مادی) آن‎هاست. هدف این مطالعه، بررسی رابطه‎ی جهت‎گیری مذهبی و نگرش به مرگ دانشجویان پرستاری بود. نوع پژوهش، مقطعی هم بستگی بود. 202 نفر دانشجوی پرستاری دانشکده‎های پرستاری دانشگاه علوم پزشکی لرستان، در سال تحصیلی 1396-1397، با روش نمونه‎گیری طبقه‎ای تصادفی، انتخاب شدند. ابزارهای مطالعه، شامل پرسش نامه‎های جهت‎گیری مذهبی آلپورت و مقیاس استاندارد نگرش به مرگ (DAP-R) بودند. بعد از کسب رضایت نامه ی کتبی، مشارکت‎کنندگان، پرسش نامه ها را تکمیل کردند. داده‎ها، با نرم افزار SPSS 18 و آزمون‎های آماری تی‎ مستقل و ضریب هم بستگی پیرسون، تجزیه و تحلیل شدند. مشخصات دموگرافیک مشارکت‎کنندگان عبارت بود از: 51.5 درصد زن، میانگین سنی 21.7 سال، 89.6 درصد مجرد، 95.5 درصد دانشجوی مقطع کارشناسی، 53 درصد مقیم خوابگاه، 94.6 درصد شیعه و 50.5 درصد دارای تجربه ی دیدن مرگ. میانگین نمره ی جهت‎گیری مذهبی درونی، بیشتر از بیرونی و در دو جنس، یکسان بود. تفاوت میانگین نمره ی جهت‎گیری درونی با پذیرش فعالانه ی مرگ، هم بستگی مثبت (0.001P<) و با اجتناب از مرگ، هم بستگی معکوس منفی معناداری داشت (0.17-/0.01p=). جهت‎گیری بیرونی، با ترس از مرگ و پذیرش با گریز، هم بستگی مثبت معناداری نشان داد (0.001P<). تفاوت میانگین نمره ی هر دو جهت‎گیری مذهبی، برحسب جنسیت، وضعیت تاهل و مذهب، معنادار نبود (0.001P>). بین ترس از مرگ و اجتناب از آن و پذیرش با گریز، برحسب جنسیت و از نظر پذیرش یا گریز با داشتن تجربه ی دیدن مرگ، ارتباطی معنا‎دار دیده شد (0.01p=). بین نگرش به مرگ و تجربه ی مرگ خانواده، ارتباطی معنادار وجود نداشت (0.001p>). یافته‎ها نشان دادند که نوع جهت‎گیری مذهبی دانشجویان پرستاری و ارتباط آن با نگرش به مرگ و پذیرش یا گریز از آن، عاملی موثر بر سلامت افراد و کیفیت ارائه ی مراقبت از بیماران محتضر، است.

    کلیدواژگان: جهت‎گیری مذهبی، دانشجویان پرستاری، نگرش به مرگ
  • امید آسمانی، مریم شبانی آباده، صدیقه ابراهیمی صفحات 405-421

    اخذ رضایت آگاهانه، از حقوق بیماران است. هدف از آن، کاهش مسئولیت پزشک نیست؛ بلکه کمک به بیمار برای گرفتن بهترین تصمیم، افزایش رضایتمندی او و کاهش مداخلات حقوقی است. این مطالعه، نظر بیماران را درباره ی کیفیت رضایت آگاهانه و چالش های آن در محیط های آموزشی درمانی بررسی می کند. پانزده مصاحبه ی انجام شده، با روش تحلیل محتوای ساده، تجزیه و تحلیل شدند. نمونه گیری هدفمند و با درنظرگرفتن تنوع در نوع و شدت بیماری، جنسیت، سن و رضایت به درمان یا نارضایتی از آن صورت گرفت. یافته ها، با استفاده از نرم افزارMAXQDA 2007 ، در قالب کدها و طبقات اولیه، طبقات اصلی و طبقه ی مرکزی، دسته بندی و ارائه شدند. مقوله های اصلی استخراج شده، عبارت بودند از: «مفهوم، اهمیت و جایگاه رضایت به درمان»، «آثار اخذ رضایت»، «نقش آفرینی های بیمار و درمانگر در فرایند رضایت آگاهانه»، «چالش های اخذ رضایت» و «عوامل تسهیل کننده در فرایند رضایت آگاهانه». این مقوله ها، همگی، در راستای تدوین متغیر مرکزی، یعنی «درمانگر، بیمار و عوامل فرایندی، سه رکن رضایت آگاهانه» بودند. کافی نبودن توضیحات ارائه شده به بیماران، امضای رضایت نامه بدون خوانده شدن، کم رنگ بودن اعتماد به پزشک، درنظرنگرفتن وضعیت روحی بیمار و اخذ رضایت توسط غیردرمانگر، از مهم ترین چالش های بیان شده اند. اصلاح و استانداردسازی فرهنگ اخذ رضایت از بیمار، مستلزم شناخت وضعیت موجود و به دنبال آن، به کارگیری مولفه های آموزش، قانون گذاری، نظارت، تشویق و تنبیه است. جلب همکاری کادر درمان نیز، به درک ضرورت و اهمیت موضوع و آشنایی با آثار و تبعات آن نیاز دارد.

    کلیدواژگان: بیمارستان آموزشی، تحلیل محتوای ساده، رضایت آگاهانه، مطالعه ی کیفی
  • محدثه معینی فر صفحات 422-437

    به طور عمده، در پیوند با موضوع سقط جنین، چهار نوع سیاست گذاری در کشورهای جهان وجود دارد که بر پنج رویکرد اساسی اجتماعی، فمینیسم، لیبرال، وابسته به شمارش نفوس و مذهبی مبتنی است. هر یک از این رویکردها راهکاری را برای حل تزاحم میان حقوق مادر و حق حیات جنین ارائه می دهند؛ بر اساس مبانی سه دیدگاه نخست، سقط جنین جایز و بر اساس دیدگاه چهارم، بسته به شرایط سقط عمدی جنین، مجاز یا غیرمجاز و بر اساس دیدگاه مذهبی (اسلام و مسیحیت)، سقط عمدی جنین غیرمجاز است. در پژوهش پیش رو کوشیده شده است با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به این پرسش اساسی پاسخ داده شود که چرا در برخی رویکردهای فوق حق مادر مقدم است، درحالی که در برخی دیگر حق حیات جنین مقدم است؟ به نظر می رسد راهکار نظام حقوقی اسلام منطقی تر است؛ زیرا در قوانین کشورهای غربی، در تزاحم حقوق کودکان و والدینشان، همیشه حقوق والدین مقدم شده است. این در حالی است که در نظام حقوقی اسلام علاوه بر دستورات اخلاقی، اصولی پیش بینی شده که مانع از تزاحم حقوق این دو گروه و مقدم شدن بی جهت یکی بر دیگری شده است.

    کلیدواژگان: جنین، حق، حق حیات، کنترل بر بدن، والدین
  • سیدمحسن سادات اخوی، حمیدرضا صالحی صفحات 438-449

    اعتماد طرفین یک رابطه ی اجتماعی به یکدیگر، شاه کلید تنظیم آن رابطه از منظر اخلاق و حقوق است. اعتماد بیمار به پزشک در یک باز ه ی زمانی طولانی و فرایند چندجانبه به دست می آید. در اولین نصوص قانونی، از پزشک، جلب احترام و اعتماد جامعه نسبت به خود و همکارانش مطالبه و در مرحله ی بعد، تعهدات حقوقی پزشک ذیل آن تبیین شده است. اگرچه در اصلاحات بعدی، این تعهدات با تغییراتی باقی ماند، هیچ گاه ذیل ارزشی به نام «احترام و اعتماد» تکرار نشد. در واقع، به جای تکلیف پزشک به رعایت مناسک و تهدید به اعمال ضمانت اجراهای نقض آن، مقنن ابتدا اهمیت این مفاهیم را بیان کرده، سپس با ذکر جزئیاتی تمثیلی، ضمانت اجرای نقض آن را بیان کرده بود که از آن به مجازات انتظامی تعبیر می شد. قوانین مربوطه نه تنها به تعهدات فنی پزشک در درمان تصریح دارند و پزشک را به رعایت شئون حرفه ای فرا می خوانند، بلکه رعایت نکردن این تعهدات را تخلف حرفه ای محسوب کرده و حسب مورد موجب مسئولیت کیفری، مدنی یا انتظامی می دانند. به نظر می رسد «احترام» و «اعتماد» جامعه به پزشکان، سرمایه ی گران قدر اجتماعی آن ها از یک سو و تضمین کننده ی اثربخشی درمان، به واسطه ی مشارکت آگاهانه ی بیمار از سوی دیگر است. این مهم، در گرو اهتمام پزشک به رعایت حریم بیمار از یک سو و انجام تعهدات فنی و حرفه ای خود از سوی دیگر است. این نوشتار، به این ارتباط ناگسستنی و لزوم تحلیل تعهدات حقوقی، ذیل ارزش های برتر اخلاقی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: اعتماد، تعهدات حرفه ای، تعهدات فنی، حرمت پزشک، حریم بیمار
  • نرجس حشمتی فر، لیلا ربیعی نسب، احمد مظفری، محسن ولایتی صفحات 450-462

    ناباروری، یکی از مشکلات اساسی برخی زوج ها در طول تاریخ بوده است؛ اما پیشرفت های علمی دهه های اخیر و ارائه ی روش های نوین، تا حدی زیاد، این مشکل را حل کرده است. یکی از این روش ها، اهدای جنین به زوج های نابارور است که در آن، اسپرم و تخمک زوج های قانونی و شرعی، در محیط آزمایشگاه، تلقیح شده و جنین حاصل، به زوج های قانونی و شرعی دیگر اهدا می شود. نظرات موافق و مخالف فقهای معاصر درخصوص مسائل شرعی اهدای جنین، مردم و پزشکان را با تردید مواجه ساخت؛ تاجایی که قوه ی مقننه، قانون نحوه ی اهدای جنین به زوج های نابارور را در سال 1382 به تصویب رساند. این قانون در زمان خود بسیار راهگشا بود؛ اما با توجه به نگارش مختصر آن، نواقصی هم دارد؛ برای مثال، وضعیت محرمیت کودک تولدیافته از اهدای جنین، مشخص نشده است. در این مقاله، با استفاده از کتب طراز اول فقه و حقوق شیعه و مقالات این حوزه و همچنین، با استناد به مواد قانونی و تطبیق آن با آرای فقها، به بررسی فقهی محرمیت در اهدای جنین پرداخته شده است. با جمع بندی نظرات موافقان و مخالفان حوزه ی اخلاق پزشکی و آرای فقها و قوانین کشور، محرمیت مادر صاحب رحم به طفل ثابت شد؛ همچنین، معلوم شد در چنین نمونه هایی، همه ی احکام رضاع اجرا می شود و پدر (شوهر زن صاحب رحم) نیز، با رعایت شروطی، محرم خواهد شد.

    کلیدواژگان: اهدای تخمک، اهدای جنین، رحم اجاره ای، فقه، محرمیت
  • زینب کریمی*، مصطفی ندیم، فاطمه بینشی فر صفحات 463-485

    در دوره ی قاجار، کشور های اروپایی در جهت اهداف سیاسی و منافع خود، همراه با هییت های نظامی، مذهبی و سیاسی شان، پزشکان بسیاری را به ایران روانه کردند. در این میان، حضور فرانسه بیشتر و پررنگ تر از بقیه ی کشورها بود. این پژوهش بر آن است تا به معرفی پزشکان فرانسوی، بیان عملکرد آن ها در ایران عهد قاجار، معرفی فعالیت ها و میزان اثرگذاری آن ها در طب این دوره و بررسی عناصر پیش برنده ی حضور این طبیبان در ایران عصر قاجار بپردازد. پژوهش، با استفاده از منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته است. در زمینه ی یافته های این تحقیق، می توان گفت که تاثیر پزشکی فرانسه در تحولات طب نوین ایران بسیار چشمگیر بوده است، تاجایی که طب جدید را پزشکان فرانسوی در ایران پایه گذاری کردند. ازجمله اقدامات مهم و برجسته ی پزشکان فرانسوی در ایران عهد قاجار، می توان به تاسیس بیمارستان ها، درمانگاه ها و تشکیل شورای صحی اشاره کرد. علاوه براین، طبیبان فرانسوی در زمینه ی آموزش های پزشکی، نظیر چشم پزشکی، جراحی، میکروب شناسی و...، واکسیناسیون و قرنطینه ها برای جلوگیری از بیماری های واگیر دار، نگارش کتاب های طبی و...، اقداماتی مهم انجام دادند. پزشکان فرانسوی برخلاف دیگر کشو رهای اروپایی که فقط موجب بهبود وضعیت بهداشتی شدند، در تاریخ پزشکی ایران دوره ی قاجار تحول به وجود آوردند. در نهایت، باید گفت جامعه ی عهد قاجار، به خوبی، پذیرای طب و طبیبان فرانسوی بود؛ زیرا هم دربار قاجار و هم جامعه، به خدمات درمانی نیاز مبرم داشتند و هم دولت فرانسه، برای دستیابی به مقاصد سیاسی و اقتصادی خود، به حضور همه جانبه و پزشکی در ایران نیازمند بود.

    کلیدواژگان: خدمات درمانی، طب، فرانسه، قاجار
  • محمدجعفر صادق پور*، روح الدین کردعلیوند، اعظم مهدوی پور صفحات 486-496

    فقیهان امامیه، «دامیه» را جراحتی دانسته اند که به مقدار اندک، گوشت را پاره می کند؛ درحالی که «متلاحمه» را به پارگی عمیق گوشت توصیف کرده اند. بر این پایه، علی رغم یکسانی بستر تحقق دو جراحت فوق، فزونی عمق متلاحمه نسبت به دامیه، وجه تمایز آن ها محسوب می شود. این تمایز، در بند «ب» و «پ» ماده ی 709 قانون مجازات اسلامی نیز، به رسمیت شناخته شده است. وانگهی، آنچه موجب تصریح فقیهان بر دخالت عنصر «پارگی گوشت» در تعریف دامیه شده، تلقی تاریخ مند آنان از آناتومی موضع تحقق آن بوده است؛ زیرا ایشان لازمه ی خون ریزی را که مفاد اصلی اصطلاح دامیه است، پارگی گوشت می دانستند و از این زاویه، به موضوعیت داشتن آن در تعریف پیش گفته پایبند شده اند. این چگونگی درحالی رخ داده که امروزه به مدد علم آناتومی ثابت شده برای تحقق خون ریزی، ضرورتی به پارگی گوشت یا بافت عضلانی نیست و این امر می تواند صرفا، با شکافته شدن لایه های درم و هیپودرم پوست نیز تحقق یابد. چنین داده ای فرضیه ی تاریخ مندی تعاریف فقهی این دو جراحت را تقویت می کند. در این نوشتار، با توصیف و تحلیل داده های حاصل از مطالعه ی کتابخانه ای، این فرضیه به اثبات می رسد و در نهایت، تعاریف ارایه شده ی فقها از دامیه و متلاحمه، از پیرایه های تاریخ مند موجود در آن ها، پیراسته می شود.

    کلیدواژگان: پوست، تاریخ مندی، دامیه، گوشت، متلاحمه
  • محمدتقی اسلامی*، حسن بوسلیکی صفحات 497-511

    مفهوم طب اسلامی که با مفهوم طب سنتی و حتی طب مسلمانان تفاوت دارد، سال های اخیر در ایران، به ویژه در شهرهای مذهبی مطرح شده و رو به رواج است. در نوشتار حاضر به رویکرد افراطی مدعیان طب اسلامی (که خود را رقیب طب مدرن و طب سنتی می داند) پرداخته ایم. مبنای نظری نقد اخلاقی این رویکرد، اصل گرایی (بوچامپ و چیلدرس) بوده است، یعنی تلاش کرده ایم وضعیت بالینی و اقدامات درمانی بهداشتی داعیه داران افراطی طب اسلامی را بر مبنای چهار اصل «عدالت، استقلال، نیکوکاری و پرهیز از صدمه» به چالش بکشیم. در نوشتار حاضر نشان داده ایم که جریان مدعی طب اسلامی، نمی تواند در شرایط کنونی اصل عدالت توزیعی را تامین کند. همچنین با قضاوت غیرمنصفانه و هراس افکنی درباره ی طب مدرن، خودمختاری بیماران را نقض می کند و نیز با تقید نداشتن به سنجش علمی داروها و روش های درمانی و همچنین فقدان نظام اعطای گواهی نامه ی معتبر، بسیار مستعد آسیب به مراجعان است. در همین زمینه، به صورت ویژه انتساب این جریان به اسلام را به چالش کشیده ایم. این مساله زمینه ساز آسیب جدی به باورهای دینی مراجعان این جریان است.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق پزشکی، اخلاق کاربردی، اصل گرایی اخلاقی، طب اسلامی
  • محمد بختیاری*، مهشیدسادات اصلاحی، متین سادات اصلاحی صفحات 512-526

    آبله یکی از بیماری های واگیردار و خطرناکی است که در طول تاریخ، انسان های زیادی را به کام مرگ کشانده است. تلاش برای پیشگیری از این بیماری و درمان آن همواره یکی از دغدغه های اطبا و برخی از حکومتگران بوده است. در دوره ی قاجار تلاش هایی برای آبله کوبی به سبک نوین انجام شد؛ اما به خاطر ناسازگاری با فرهنگ و باورهای عمومی جامعه و مبانی طب سنتی به نتیجه ای مطلوب نرسید. در دوره ی پهلوی اول نیز علی رغم تصویب قوانینی برای آبله کوبی رایگان، عمومی و اجباری، به خاطر وجود برخی مشکلات، نتیجه ی دلخواه حاصل نشد. پژوهش حاضر درصدد است با تکیه بر اسناد و منابع موجود و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، موانع و مشکلات آبله کوبی در ایران عصر پهلوی اول و اقدامات دولت برای تلقیح واکسن آبله را با تمرکز بر شهر اصفهان و توابع آن بررسی کند و به این سوال پاسخ دهد که چه عواملی باعث شد دولت علی رغم تلاش فراوان نتواند در مقابله با بیماری آبله کاملا موفق عمل کند؟ نتایج این پژوهش نشان می دهد اگرچه در اثر اقدامات دولت مبنی بر تصویب قوانین آبله کوبی عمومی رایگان و اجباری، استخدام پزشکان آبله کوب و تهدید و جریمه ی متخلفان، از تعداد مبتلایان به بیماری آبله در اصفهان کاسته شد، وجود مشکلاتی همچون ناآگاهی مردم و خودداری آن ها از آبله کوبی، همکاری نکردن عده ای از کدخدایان با ماموران آبله کوب، تخلف و سهل انگاری برخی از آبله کوبان و فقدان بودجه و امکانات بهداشتی کافی موجب شد بیماری آبله همچنان رواج داشته باشد و باعث مرگ ومیر کودکان شود.

    کلیدواژگان: آبله کوبی، اصفهان، بیماری آبله، پهلوی اول
  • لیلا رفیعی وردنجانی*، کبری نوریان، آزیتا ظاهری صفحات 527-535

    ایمنی بیمار یکی از اصول اساسی مراقبت سلامت است و سنجش و ارتقای آن از اهداف اصلی طرح تحول نظام سلامت در ایران به شمار می آید؛ لذا، مطالعه ی حاضر، با هدف تعیین وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار در کارکنان پرستاری سه بیمارستان «الف» و «ب» شهرکرد و بیمارستان «ج» بروجن، برنامه ریزی شد. در این مطالعه ی توصیفی تحلیلی که در بازه ی زمانی شهریور تا بهمن ماه1397 انجام شد، 359 پرستار واجد شرایط، بر اساس روش نمونه گیری چندمرحله ای و پرسش نامه ی فرهنگ ایمنی بیمار، بررسی شدند. اطلاعات جمع آوری شده به کمک آمار توصیفی و استنباطی نرم افزار آماریSPSS 20 تجزیه و تحلیل گردیدند. در این مطالعه، میانگین سنی کلی شرکت کنندگان 79/7±33/23 سال بود. نمره ی کلی فرهنگ ایمنی بیمار، از نظر پرستاران مطالعه شده، 15/16±23/123 بود که کمترین نمره، به بعد بازبودن مجاری ارتباطی (86/1±40/8) و همچنین، بازخورد و اطلاع دادن به دیگران در برابر خطاها (23/2±72/8) اختصاص یافت. افزون براین، تفاوت آماری معنی داری بین ابعاد مختلف فرهنگ ایمنی بیمار و نمره ی کلی آن، در سه بیمارستان، مشاهده نشد (05/0p>). رهبری، عنصری کلیدی و حیاتی در اولویت بخشیدن به موضوع ایمنی بیمار محسوب می شود. نحوه ی پاسخ دادن به اشتباهات، تعیین کننده ی فرهنگ ایمنی در بیمارستان است. به منظور ارتقا و ایجاد فرهنگ ایمنی مطلوب در بیمارستان، باید ترس از سرزنش شدن در قبال اشتباهات را حذف و فضایی صمیمی و مناسب برای یادگیری مستمر را در بیمارستان ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: بیمار، پرستار، فرهنگ ایمنی بیمار
  • حامد فدایی، فتاح جعفری زاده، سعید غلامزاده، عبدالرسول ملک پور، محمد زارع نژاد* صفحات 536-549

    مسئولیت کیفری پزشکان و دستیاران، از مباحث پیچیده ی حقوق پزشکی است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی مسئولیت دستیاران و دانشجویان پزشکی در انجام اقدامات تشخیصی و درمانی، با مطالعه ی موردی پرونده های پزشکی قانونی استان فارس از سال 1390تا1395 بوده است. در این مطالعه، 63 پرونده ی افراد شاکی بررسی شد که شامل 33 مرد (52.4 درصد) و 30 زن (47.6 درصد) بودند. غالب افراد شاکی، بی سواد و زیر دیپلم بودند و کمترین فراوانی، مربوط به سطح تحصیلات دکترا بود. درباره ی وضعیت جسمانی شاکی (بیمار)، بیشترین فراوانی مربوط به فوت افراد بود (با فراوانی 73 درصد)؛ بیشترین شکایات، از گروه درمانی (با فراوانی 95.2 درصد) و پس از آن، پزشک (با فراوانی 8/4 درصد) انجام شده بود. از نظر رشته ی تحصیلی، رشته ی زنان و زایمان، نسبت به سایر رشته ها، فراوانی بیشتری داشت (44.4 درصد). در کل، در 26 پرونده (41.3 درصد)، نهایتا، متشاکی تبریه و 37 پرونده (7/58 درصد) نیز، به محکومیت افراد ختم شده بود. از نظر نوع قصور، فراوان ترین نوع قصور، مربوط به بی احتیاطی (91.9 درصد) بود. در این مطالعه، بیشترین فراوانی سطح تحصیلات متشاکی، مربوط به رزیدنت ارشد (با فراوانی 11.1 درصد) بود. بر اساس نتایج مطالعه ی حاضر، در خطاهای پزشکی به وجودآمده توسط دانشجویان دوره ی کارورزی (انترن) و دکترای تخصصی (دستیاری)، مشخص کردن دقیق مسئولیت های کیفری دانشجویان دوره های عمومی و دستیاران تخصصی، در قبال قصور و خطاهای رخ داده و تبیین آن ها در آیین نامه های آموزشی هر دوره، اهمیتی خاص دارد. در کنار آن، برگزاری دوره های آموزشی پزشکی قانونی و مسئولیت حقوقی و کیفری دانشجویان در قبال امور درمانی، در ارتقای کیفیت درمان، بسیار اثرگذار است.

    کلیدواژگان: پزشکی قانونی، دانشجویان و دستیاران پزشکی، قصور پزشکی، مسئولیت کیفری
  • سعید نظری توکلی*، محمدرضا حاجی اسماعیلی، امیدوار رضایی میرقائد، سعیده ناطقی نیا صفحات 550-570

    بررسی میزان سازگاری فرایند پذیرش بیمار با موازین اخلاقی حرفه ای، نقشی بسزا در کاهش رخنه های رفتاری کادر درمانی و افزایش رضایتمندی بیماران دارد؛ ازاین رو، بر آن هستیم تا با واکاوی فرایند پذیرش بیمار در بخش آی سی یو و شناسایی رخنه های عملکردی کارکنان آن، زمینه ی تعالی هرچه بیشتر خدمت رسانی در آن را فراهم کنیم. پژوهش حاضر، مطالعه ای کیفی است که با مصاحبه ی عمیق با 28 نفر از کارکنان بخش آی سی یو جراحی مغز و اعصاب بیمارستان لقمان، در بازه ی زمانی زمستان 1396 انجام شده است. اطلاعات مورد نظر، جمع آوری و داده ها با کدگذاری باز، گزینشی و محوری تحلیل شده اند. پژوهش حاضر نشان می دهد که شش مقوله ی «به کارگیری افراد فاقد صلاحیت حرفه ای کافی»، «اثرگذاری سلیقه های شخصی در روابط حرفه ای»، «انتظارهای غیرمنطقی»، «نداشتن مهارت های ارتباطی»، «بی توجهی به امکان پذیرش بیمار جدید» و «فعالیت در دیگر مراکز درمانی»، وضعیت عملکردی کارکنان بخش آی سی یو جراحی مغز و اعصاب را توضیح می دهند. از مجموع آنچه گذشت، چنین به دست می آید که «نبود حساسیت اخلاقی نسبت به حرفه و اهمیت آن» در کارکنان بخش آی سی یو، به عنوان پدیده ی مرکزی ناشی از نادیده انگاری اهمیت تدوین فرایندهای شفاف برای فعالیت های مختلف در بخش آی سی یو و نداشتن تربیت حرفه ای کارکنان است. این امر سبب می شود تا برخی از کارکنان بخش آی سی یو بکوشند از اجرای موازین تعریف شده، چشم پوشی و به شکل غیررسمی و سلیقه ای، رفتارشان را تنظیم کنند که مهم ترین پیامد آن، کاهش کیفیت خدمات درمانی و مراقبتی در آن بخش است. گفتنی است این ارزیابی را نمی توان به همه ی کارکنان این بخش تعمیم داد.

    کلیدواژگان: بخش آی سی یو، بیمار، تحلیل اخلاقی، فرایند پذیرش بیمار
  • ثریا فرجی، سید محسن سیدی، مجید خلیلی، مهران سیف فرشد* صفحات 571-583

    در سراسر تاریخ پزشکی، نگارش رساله و کتاب های اخلاقی، در کنار علم آموزی، به عنوان یکی از مباحث مهم مطرح بوده و در قرون طلایی علوم در اسلام نیز، رواج داشته است. دانشمندان این دوره، از بیان نکات اخلاقی که رعایت آن در پزشکی ضروری می نمود، غافل نبودند. مقاله ی حاضر درباره ی رفتار و اخلاق پزشکان از دیدگاه دانشمند برجسته ی دوره ی اسلامی ، اسحاق بن علی رهاوی و مولف نخستین اثر مستقل در این زمینه، ادب الطبیب است. هدف از این مطالعه، تحلیل و بررسی رفتار و اخلاق پزشکان در این کتاب ارزشمند است. در این مطالعه، به دلیل حجم گسترده و جامعیت کتاب یادشده که شاید بتوان آن را دایره المعارف اخلاق پزشکی نامید، تنها چند جستار، مانند مختصری از زندگی و تبار رهاوی، ضرورت و مفهوم ادب، رفتار و تعهد پزشکان به خود، بیماران و جامعه و همچنین، رفتار پرستاران، عیادت کنندگان و نکاتی درباره ی چگونگی آزمون و آموزش پزشکی و داروسازی بررسی شده است. رهاوی، نخستین شرط طبابت را ایمان و اعتقاد راستین به خداوند دانسته و پزشکان را نگهبانان جسم و تن معرفی می کند. حفظ تعهد به آموزش پزشکی، نقش پرستاران و داروسازان در روند درمان، مهارت های ارتباطی پزشک و توصیه به آموختن سایر علوم، همچون فلسفه و از همه مهم تر، رابطه ی محکم بین جسم و روح، از نقاط قوت ادب الطبیب است که رهاوی با بیان این نکات، خواستار بهبود کیفیت خدمات پزشکی در جامعه بوده است.

    کلیدواژگان: اخلاق و رفتار پزشکان، تعهد حرفه ای، رهاوی، کتاب ادب الطبیب
  • مینا حسینی*، حانیه اکبری صفحات 584-596

    شبکه های اجتماعی در جوامع انسانی امروز نقشی پررنگ ایفا می ‎کنند. اینستاگرام به عنوان یکی از اثرگذارترین شبکه ها در کنار کارکردهای دیگر، به محلی برای بازاریابی و تبلیغات بنگاه های اقتصادی تبدیل شده است. تبلیغات در اینستاگرام با سایر اشکال تبلیغات متفاوت است. بازارمحوربودن این شبکه، باعث می‎شود چالش‎های اخلاقی و حقوقی بسیاری پیرامون روابط صاحب حرفه و مصرف‎کنندگان به وجود آید. کالاها (مانند داروها و شبه داروها) و خدمات سلامت محور (مانند پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی) با سلامت مصرف‎کنندگان در ارتباط هستند و هرگونه سهل انگاری صاحب حرفه در این خصوص می تواند به سلامت جسم و روان بیمار آسیب‎های جدی وارد کند.این مقاله با مروری بر منابع کتابخانه‎ای و اینترنتی و بررسی تحول رابطه‎ی صاحب حرفه و مصرف کننده، به مطالعه‎ی اخلاق بازاریابی اینستاگرامی و مساله‎ی سلامت پرداخته و حمایت حقوقی از سلامت مصرف کنندگان کالاها و خدمات سلامت محور را در اینستاگرام با روشی تحلیلی توصیفی مطالعه کرده است. نتایج حاصل از این مقاله نشان می‎دهد نقض حقوق مصرف‎کنندگان در اینستاگرام می تواند چهار نوع مسئولیت (کیفری، حقوقی، انتظامی و اخلاقی) را برای ناقضان به دنبال داشته باشد و در این خصوص، حمایت قانونگذار و نهادهای مسیول به منظور افزایش کیفیت این حمایت ضروری است.

    کلیدواژگان: اخلاق، اینستاگرام، بازاریابی، حقوق، سلامت
  • احسان علی اکبری بابوکانی*، امین امیرحسینی صفحات 597-605

    یکی از مسایلی که امروزه در نظام اخلاقی و فقه امامیه از مسایل مستحدثه به شمار می رود، باروری پس از مرگ است که اگر بتوان آن را با استناد به اطلاق و عموم ادله ی مشروعیت تلقیح مصنوعی مشروع دانست، آثار بسیاری را به دنبال دارد. این موضوع ازجمله موضوعات اختلافی بین فقها و علمای اخلاق محسوب می شود. بدین منظور، با بررسی ادله‎ی موجود و با رویکردی اخلاقی به موضوع مزبور، می توان باروری پس از مرگ را مشروع دانست؛ ازاین رو، در مقاله ی حاضر با مبنای مشروعیت این باروری، به بررسی آثار آن می‎پردازیم. هرچند زوایای این روش از منظر علم پزشکی واکاوی شده و با ابهام و ایراد اساسی مواجه نیست، از نقطه نظر اخلاقی و فقهی با پیچیدگی ها و ابهاماتی روبه روست که نیازمند پاسخ گویی مناسب با توجه به مقتضیات فعلی جوامع بشری است؛ لذا موضع مزبور، از حیث کاربردی نیز مقوله ای شایان توجه است. طبعا ازآنجایی که علم فقه عهده دار برقراری نظم عمومی و سامان دادن به مناسبات خصوصی افراد است، پردازش علمی موضوع مذکور ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش، به تبیین رویکرد اخلاق حسنه و فقه امامیه به آثار باروری پس از مرگ نظیر مالکیت بر گامت بر اساس عنصر رضایت (صریح یا ضمنی)، حضانت (مبتنی بر اصول هم بستگی خانوادگی و رعایت مصالح طفل) و وصیت (اعلام رضایت و وصیت تملیکی گامت منجمدشده از سوی صاحب گامت) می‎پردازیم.

    کلیدواژگان: اخلاق، باروری پس از مرگ، حضانت، رضایت، مالکیت بر گامت
  • اعظم راستی، رضا بهنام فر، جواد توکلی بزاز* صفحات 606-614

    Direct-to-consumer genetic testing تست های تجاری ژنتیک هستند که به طور مستقیم در اختیار متقاضیان قرار گرفته و اطلاعات ژنتیک افراد را بدون دخالت سیستم های بهداشتی و بیمه ای در اختیار آنان قرار می دهد. اینگونه تستها می توانند در رابطه با مدیریت و نظارت بر سلامت افراد کمک کننده باشند، اما مسایل اخلاقی و قانونی اینگونه آزمایش ها کاملا نوپا و نیازمند توجه و مطالعه ی ویژه است. مقاله ی حاضر به بررسی چالش های این گونه آزمایش ها از طریق تحلیل اطلاعاتی که به روش کتابخانه ای گردآوری شده، پرداخته است. به نظر می رسد با گسترش دامنه چنین آزمایش هایی نیاز به آموزش پیرامون این گونه تست ها،  ایجاد یک زیرساخت مناسب برای ارایه ی آنها و شکل گرفتن سیستم های قانونگذار و نظارتی و طراحی چارچوبی که شرکت های ارایه دهنده ی DTC-GT در قالب آن فعالیت کنند،از همیشه مهم تر به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: چالش های اخلاقی، ژنتیک، ژنوم شخصی
|
  • Mohammad Jafari, Arash Ghodousi*, Narges Sadeghi, Mozhgan Mohammadpour Pages 1-13
    Communication with patients is an important issue in nursing meaning that to realize the truth from their viewpoints. This study was performed to compare levels of nurses’ empathy with patients at drug abuse treatment centers (DATCs) and the internal ward of hospital. The present research was a cross-sectional and descriptive-analytic study conducted at two environments of the internal ward and DATCs. A total of 60 subjects comprised research participants and were listed in the study through census method. A two-part scale was used including personal information and Jefferson scale of empathy with verified validity and reliability. Data were analyzed using SPSS16 software. The scores of nurses' empathy with patients recorded in the internal ward and at DATCs were 67.84±6.32 and 79.73±9.21 (out of 100), respectively (P=0.001). Male nurses (76.80±9.88), married nurses (75.93±9.98), ages of >40 years (79.1±11.12), masters’ degrees (75.5±3.78), job experiences of >10 years (83.53±8.53) and overtime hours of <50 h (80.61±9.9) attained the highest empathy scores with significant differences (P<0.05). The scores of nurses’ empathy with drug-dependent patients at DATCs were higher than those of internal wards indicating that the care of addicted patients in a specialized ward leads to increased empathy. Considering the relationship between empathic communication, educational levels and occupational experience of nurses, it is essential to consider training empathy skills to nursing students from the first semester and to provide in-service training to nurses working at hospitals and centers by nurses of higher educational qualifications and experiences.
    Keywords: Addiction, Patient, Nurse, Empathy
  • Sina Valiee*, Shiva Mohammadi, Shaeib Dehghani, Farzaneh Khanpour Pages 14-28
    Nowadays, transplantation is the final treatment for the patients with end-stage organ dysfunction. Considering the importance of the organ donation and the important role of teachers in raising the knowledge and attitude of a large group of people, the present study aimed to determine the level of knowledge and the attitudes of the teachers in Sanandaj regarding organ donation. This study was a descriptive-analytic (cross-sectional). A total of 250 teachers working in the first and second level of high school in Sanandaj city were selected by cluster sampling method in the academic year 2017-2018 and completed the questionnaire on knowledge and attitude towards organ donation. Data were analyzed by SPSS software version 20, independent t-test and ANOVA. The findings of this study showed that 152 (60.8%) had moderate knowledge and 92 (36.8%) had high knowledge about organ donation. 166 teachers (66.4%) had moderate attitude and 81 teachers (32.4%) had high attitude toward it. 90.8% of teachers lacked donation cards, while 144 (57.6%) were inclined to receive a donation card. According to the results, the knowledge and attitude of the majority of teachers were moderate and most of them did not have a donation card. Considering the importance of this effective group in raising the culture and knowledge of students and their families in the community toward organ donation, education and preparing appropriate background for receiving, raising knowledge, and attitudes toward organ donation for the teachers are required.
    Keywords: Knowledge, Organ donation, Teacher, Attitude
  • Mohammad Hossein Asgardoon*, Sepehr Azizi, Azin Ebrahimi, Mohammad Hossein Ahmadian Pages 29-45
    Several definitions for medical futility has been proposed in the literature. Medical futility is defined as the condition in which an intervention, either for diagnosis, prevention, treatment, rehabilitation or other medical goals, has no benefit for the individual patient. This critical review aimed to increase the understanding of physicians and other healthcare providers on the issue of futility in complementary and alternative medicine (CAM). Our comprehensive search resulted in more than 1000 studies; unrelated studies were excluded by title and abstract screening, then 219 full-texts were read and finally, 118 studies were included. The conclusion concerning whether or not it is morally acceptable to provide a futile treatment in CAM, becomes a controversial issue based on different approaches. Using futile treatments is not acceptable according to the duty-based approach, and the principle of justice. In contrast, the case-based approach  and the principle of autonomy of the patient, hold that such treatments could be morally acceptable. Based on utilitarianism, only evidence-based treatments can be morally discussed, and those CAM therapies that have been shown to be futile, should be prohibited; thus health care providers must not offer them to patients since it would be a kind of deceit. We suggest that more comprehensive studies should be performed to clarify the boundary between placebo, nocebo, and futility.
    Keywords: Medical futility, Complementary, alternative medicine, Moral philosophy, Analytical review
  • Farzan Azodi*, Maryam Mousavinasab, Nilofar Davani, Parisa Mirzaei, Faezeh Jahanpour Pages 46-57
    Patient rights is one of the essential rights that should be considered by the medical staff, checking and comparing the attitudes of first and last year medical students to inform the ethical points of service delivery is important. The aim of this study was to compare and evaluate of first and last year medical students' attitude about respecting patients' rights in hospitals of Bushehr University of Medical Sciences. The present study was a descriptive, cross-sectional study carried out by using a questionnaire derived from Patient Right Charter approved by the Ministry of Health. The study population included all the first and last year of medical students of Bushehr University of Medical Sciences. The sample size was 113 and the sampling method was census. By using independent t-test and Pearson correlation, data analysis was performed by SPSS19 software. The attitude of first year students' was 76.36 ± 13.90 and among seniors was 71.63 ± 8.08, which was statistically significant (p<0.05). %52 of first and %84 of last year medical students had respectively and relatively favorable attitude regarding patients' rights. There was not statistically significant relationship between students' attitude and demographic factors. First year students had a better attitude among patient rights than the last year students. Therefore, planning to improve the students' attitude of observing patients' rights during the years of study is recommended.
    Keywords: Patient rights, Medical students, Students' attitude
  • Alireza Khiabani* Pages 58-72
    The Zebrafish is a preeminent model organism that, with its most prominent features, has expanded the boundaries of science in many disciplines. Characteristics of this small freshwater fish, with the help of biologists, showed that it has a highly comparable genetic with mammals such as mice and rats. For example, the emergence of new and efficient methods for duplicating and editing the genome has helped to increase the growth of its use in various fields of science, including toxicology, drug discovery, transplant biology, disease modeling, and even aquaculture. Continued maturation and adoption of the Zebrafish model system require the improvement of methods and approaches for the cultivation and management of these fishes in controlled reservoirs, so that, ultimately, research on this fish is more reusable, cost-effective and in a framework for ethics in research. Knowledge and technology transfer from laboratory science, medicine, and aquaculture is a necessary part of this development, which should be in line with ethical standards in science. In this paper, we would consider the ethical and technical principles of working with Zebrafish as a species model in studies of medical sciences.
    Keywords: Biomedical aquaculture, Ethics in research, Laboratory animals, Ornamental fish, Zebrafish
  • Nabi Omidi*, Fatemeh Nasrollahi, Mohammad Reza Omidi Pages 73-81
    Emotional intelligence and critical thinking are important factors affecting professional performance and mental health of health care professionals. In this research, the relationship between emotional intelligence and critical thinking is investigated. This is a descriptive-correlational study. The statistical population of this study was all nurses working in hospitals affiliated to one of medical universities located in Iran in 2016. The sampling method was random. Using Cochran formula, 174 subjects were obtained. The main tool for data collection was the Bar-On Inventory and California Critical Thinking Skills Questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by the professors and reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient for emotional intelligence and critical thinking questionnaire 0.82 and 0.79 questionnaire. The mean scores of emotional intelligence in nurses working in studied hospitals were 3.46±0.78 of 5 and the average score of critical critical thinking nurses was 22.66 out of 34. Also, Pearson coefficient confirmed the significant correlation of all components of emotional intelligence with critical thinking. Among the components of emotional intelligence, social skills have the most positive and meaningful relationship with critical thinking. There is a positive and significant relationship between emotional intelligence and critical thinking of nurses working in studied Hospitals. Therefore, selecting students and employing nurses based on the measurement of emotional intelligence and critical thinking will improve the performance of nurses.
    Keywords: Nurse, Critical thinking, Emotional intelligence
  • Zahra Mahmoodzadeh, Tahereh Ashktorab*, Seid Mohammad Kazem Pages 82-93
    One of the most common ethical issues in nursing profession is moral distress which causes discomfort and impedes nurses proper moral performance, despite having sufficient knowledge. Moral distress disturbs the relationship between nurse and patient which leads to the decreased quality of care. Caring behaviors greatly contribute to improving the quality of care and patient safety. The present study aimed to determine the correlation between moral distress and caring behaviors of nurses in intensive care units of Bandar Abbas hospitals in 2018. This was a descriptive correlational study that was performed on 173 nurses working in ICU and NICU departments of Bandar Abbas hospitals. The data collection tools were demographic information questionnaire, the moral distress scale of nurses of intensive care units, and nursing Caring Behaviors Inventory. Data were analyzed using IBM SPSS 20. Moral distress in nurses in the intensive care unit was in the middle range (1.75 ± 0.81 of 4 score). Also, the mean score of nurses' caring behavior was 5.28 ± 0.48 of 6 score which was considered as an acceptable level. There was a significant negative correlation between moral distress and caring behavior (r = -0.150, P = 0.049). Regarding the importance of moral distress, as well as the role of caring behaviors in improving the quality of care of nurses and satisfaction of patients, it seems necessary that nurses get more familiarized with this concept and attempts to provide solutions for coping and reducing moral distress and improving nurses' caring behaviors.
    Keywords: Nurses Moral distress, Caring behavior
  • Shahnaz Xajeh, Fereidoun Allahyari *, Ali Akbar Kajbaf Pages 94-109

    Smallpox was a dangerous disease that was considered one of the leading causes of mortality and disability in Iran up to Pahlavi II period. Therefore, combatting this disease was necessary. At the beginning of the second development plan (1955) and by founding Combatting Smallpox Service, the efforts for eradicating smallpox became more organized. This organization could overcome a lot of the different geographical and human obstacles and vaccinate a lot of the people every year. So, it could almost controlled smallpox up to the end of this period. In this paper, we investigated combatting smallpox from 1948 to 1967 and addressed its obstacles, approaches and achievements. Accordingly, we answered research questions through content analysis and deductive reasoning. The major sources used were reports released by the state, particularly the reports of Planning Organization and Ministry of Health, as well as old medical magazines.

    Keywords: Smallpox, Iran, Pahlavi II, Planning organization
  • Esmaeil Sangari *, Fatemeh Ranjbar Pages 110-126

    Ancient civilizations, proportionately to the extent and impact of their culture, used some methods in the field of personal sanitation to prevent infections and general diseases. Studying the indictors of personal sanitation, methods and the aims, in broad lands of Sasanians, would lead us to sanitary treatments of people in this empire. Considering the issue that personal sanitation in Sasanian period (651-224 A.D) was more influenced by the teachings of Zoroastrianism, the study of the Zoroastrian perspective is of the greatest importance in this regard. Personal sanitation in that period included washing with water, soil and gomiz, using special places for washing called Pādyāw, using napkins, using perfume and combing hair. There were also strict, detailed rules that made personal sanitation difficult and intolerable. Thus, some meges made efforts to change these rules. This paper aims to study indicators of personal sanitation and their applications for more than 400 years during Sasanian period with descriptive analytical method, on the base of literary evidence.

    Keywords: Sasanian Empire, Zoroastrianism, Indicators of sanitation, Mages
  • Jannat Mashayekhi, Zeinab Derakhshan, Alireza Parsapoor Pages 127-139

    The human moral or, in other words, his human dignity has long been the subject of discussions among various thinkers. Almost all theories that have addressed this issue are in principle the dignity of man and the supremacy of his position in relation to all beings, but what makes a different perspective on this topic is the criterion of this dignity and excellence. Making essential decisions for the fetus, including preserving the fetus or abortion, is one of the main applications of the principle of human dignity and is directly is influenced by its human and ethical status. Two groups of theories have focused on the issue of the dignity of the fetus: secular theories and theories based on religions and schools. The secular ideas, have some attractions that human intuition accepts them to some extent, but none is free of criticism, and the critique of each theory is all remarkableness and worthwhile. Hence, this article, while it is reviewing some of the secular views and the views of religions and schools on the status of the embryo and addressing some criticisms of them, provides the dominant human-being theory of fetus based on Shi'a thought and introduces the valuable position of man from fetal times. Finding the root of human dignity by relying on human thought and without resorting to revelation inspiration is faced to serious challenges. Human embryos, due to the ability to become human, have been at the beginning of being a valuable place that increases the value of fetal age when it increases its age so that it is not worthy of human dignity with God's soul. But because its granting by the Lord on the basis of the religious teaching perception, the egg cell should not only be eliminated, but also should be taken care of and protected due to its potential to become human

    Keywords: Moral status of fetus, Abortion, Fetal dignity, Hhuman dignity, Spirit of soul
  • Javad Alipoor Silab*, Nasser Sedghi, Hossein Namdar, Alireza Ghaffari, Mohamadreza Dashti Pages 140-149

    The system of Iranian medicine in the Qajar era was the continuation of the system based on the humors view. Accordingly, the incidence of most diseases was attributed to whole view of the quadruple imbalance of blood, soda, bile, phlegm. Preventive and therapeutic approaches were also carried out in the same cognitive atmosphere. The example of Smallpox disease, indicates such a view in the Qajar era. According to the findings of this research, in Qajar medical literature, the bumps of pus in the skin of is described to be hard, single or non-separated with different colors and was called as Jodri or Smallpox. In terms of cognitive aspects, physicians of Qajar era following former physicians classified Smallpox disease in terms of humor among the hot and wet diseases and described boiling of blood in the body as the cause of this disease. Exposure to this disease was through the two pathways preventive and therapeutic measures. In order to prevent the disease, the necessary orders was recommended by the physicians by “sette zarurieh” and especially avoidance of several behaviuors. In terms of therapy, along with several types of diets, different kinds of medicines was used to relieve the symptoms and complications of the disease at different body parts. This study is a review, it has been attempted to examine the nature and purpose of the descriptive and analytical method and the therapeutic approach to treating Smallpox disease in medical system of Iranian Qajar era. Required information and data have been created in a desk research.</div>

    Keywords: Smallpox disease, Prevention, Treatment, Qajar era, Medical system
  • Fariba Soheili, Azadeh Taheri, Simin Hosseinian, Roghieh Nooripour Pages 150-160

    In this research, an intercultural comparison between medical students from Iran and England was made to investigate the potential impact of culture on empathy and the relationships between empathy and child birth order in the family. The population consisted of medical students of medical universities from three cities: Tehran (Iran), London and Sheffield (England). The sample consisted of 182 students from two countries (88 Iranian, 94 English) which was selected by convenience sampling method. Data was collected by scale of empathy- student version and researcher made demographic questionnaire. Data was analyzed by using student’s t- test, MANOVA and Scheffe post hoc test. Results showed that the physician empathy of Iranian medical students is significantly higher than English students (P <0.01). Also the results showed that birth order of students has a meaningful correlation with their empathy (F=2.96,P<0.05). The results of multivariate analysis of variance showed that in the empathy variable, empathic care and self-care is more than English students rather than the patient of Iranian students, but they do not differ in the component of adopting the view. The result of this study reveals the importance of cultural differences and family factors such as birth order on personality factors for instance the physician ability to empathize with patients.

    Keywords: Birth order, Physician-Patient relationship, Empathy, Cross-Cultural study
  • Soleyman Heidari*, Somaye Bayati Pages 161-170

    Qajar era is very important in Iranian medical history after Islam. Because physicians gradually got away from Sinai medicine and tried to use western modern medicine. One of the major points about medicine of Qajar era was influence of slang beliefs. The present study based on descriptive-analytic method and library compilation is trying to answer this question: what are the outcomes of slang beliefs’ influence on medicine and treatment approaches in Qajar era? The research's achievements show that the important outcome of these slang beliefs was non-acceptance of modern therapeutic approaches by many people, as they preferred to be treated based on slang beliefs instead of taking medicines and using modern therapeutic approaches.

    Keywords: Slang, Beliefs, Medicine, Qajar era
  • Jalil Etemaad*, Bahram Jowkar, Hosein Dabbagh Pages 171-182

    What are the moral emotions, their functions, how they change and their experiences, and their association to moral actions and moral judgment are among the most important issues for moral psychology researches and moral education. The present research addresses the conceptual and theoretical exploration into the language composition so-called "the regulation of moral emotion", and the explication of the scope and the conceptual meaning by focusing on implications, theories and researches on moral emotions on the one hand, and emotional regulation on the other hand. Documentary research method and reflective evaluation was used towards conceptualization and illumination of moral emotion regulation. These steps included selecting a topic, setting goals and questions, explorative investigations and literature review, choosing a theoretical approach, collecting resources and techniques for reviewing resources, processing, writing, and reporting the research. Results indicated that based on analyzes and existing theoretical and research implications, that this concept has the meaning and necessary logic and It can integrate the research in the field of moral psychology through integrating the moral specific domain of emotion regulation process and draws new horizons for future researches and practices.

    Keywords: Conceptualization, Moral regulation, Implicit emotion regulation, Moral emotion
  • Mehri Seyedjavadi*, Raheleh Mohammadi, Arezo Mirzayee, Maryam Mirzayee Pages 183-195

    Nursing ethics is one of the most basic aspects of nursing profession, which nurses are required to follow the principles receiving nursing care with confidence by patients. This study was conducted to determine the level of moral development of nurses and its contributing factors. This descriptive, analytic study was performed in 2017, study samples were 310 nurses working in educational hospitals of Ardabil University of Medical Sciences. Samples were selected by convenience method. The data was collected using a Kohlberg’s nursing dilemma test. The questionnaire included six scenarios: newborn with anomalies, forcing medication, adult's request to die, new nurse's orientation, medication error, and uninformed terminally ill adult. The data was analyzed by IBM SPSS 18 using descriptive and analytic tests. In this study, 51 nurses (16.45%) were in the pre-conventional level, 101 nurses (32.58%) in the conventional level, 132 nurses (42.58%) at the post-normal level and 26 nurses (8.38%) at the level of clinical considerations. Moral thinking mean score was 42.58 ± 5.6 and the mean score of the clinical considerations was 21.53 ± 4.3. The present study showed that the majority of nurses are in the post conventional and conventional level; but this is less than 50% of all nurses, which shows that the level of moral development of nurses is in the moderate level. It requires further investigation of the causes and related factors and more efforts for improving it.

    Keywords: Nursing ethics, Nurses, Ethical development, Kohlberg
  • Ali Mohammadi* Pages 196-209

    Scientific research as well as a lot of social and individual effects for human beings has caused many moral problems. The prospect of children building through somatic cell nuclear transfer (SCNT) or human cloning has caused widespread moral concerns around the world. Accordingly, various reports and regulations have been published at the national and international levels that address the ethical principles for research involving human subjects. In this regard, the Belmont report is of particular importance, in which three fundamental principles of human research have been taken into consideration. These three principles are: the principle of "Respect for Persons", the principle of "Beneficence" and the principle of "justice". In the field of this new biotechnology, namely, human cloning with respect to the use of human subjects in it and according to the ethical principles for research involving human subjects, there are three types of discussion problems of Safety; a particular problem in the field of business Satisfaction and the problem of the exploitation of women. Considering that about 90% of cloning efforts in animals have been encountered with many problems such as abortion, early death, the development of certain diseases and physical defects, etc., it is not wise to use it in humans and it causes certain and unpredictable problems in cloned people.

    Keywords: Bioethics, Human cloning, Cloning
  • Sedigheh Ebrahimi, Azadeh Mohammad Rezaee, Omid Asemani* Pages 210-219

    Medical errors in pediatrics if different from adults. This study aimed to investigate type and frequency of medical errors and the related contributing factors from pediatric residents' point of view. This descriptive and cross sectional study was done in 2016. After determining validity (face and content) and reliability the final questionnaire with 17 questions categorized in six parts was used for data collection. Data were analyzed descriptively using SPSS v.22. ''Errors of diagnosis or delay in diagnosis' (8.6)', ''choosing appropriate dose (8.3) and medication (8.2)'' had the highest average weights. Fellows of pediatrics (12.6) and pediatrics’ professors (12.1) with the highest average weights had the most dominant role in diagnosis and prevention of errors. The most and the least average weights of the errors was reported for urban general physicians and pediatrics’ professors, respectively. Errors could occur at 2-8 AM more likely. Junior residents were the ones with the most chance of doing errors. Medical errors were mostly reported to occur in the group of children (70.6%) than neonates (29.4%). Reconstruction and strengthening educational and supervision role of pediatric fellowships and attending with the aim of in time diagnosis and then prevention of medical errors could be considered as a must in teaching hospitals. Holding purposeful educational courses and control of contributing factors like workload, exhaustion, inexperience, etc. are among duties of educational and executive managers.

    Keywords: Teaching hospital Medical error, Pediatric residents, Pediatrics
  • Saeed Khakdal*, Arefe Kiani, Hossien Ghamari Pages 220-230

    Nurses are always exposed to job burnout due to high workload. This research was performed to investigate relationship between need for drama and work context with job burnout in nurses. The study was a descriptive survey. The whole nurses Ardabil city, comprised the statistical population of this research. From this population, 247 nurses were selected by convenience sampling method. For data collection  the following questionnaires were used: job burnout questionnaire (Cronbach's alpha coefficient0.76), work context questionnaire (Cronbach's alpha coefficient 0.83) and need for drama scale (Cronbach's alpha coefficient 0.81). For data analysis, descriptive statistics and statistics from Pearson correlation coefficient and multiple regression were used. Results showed that between work context and job burnout (p<0.01) there is a significant negative relationship and between need for drama and job burnout (p<0.01) there is a significant positive relationship. The results showed that the relationship between need for drama and work context are two factors that affect the job burnout, which more attention to these indicators can reduce burnout in nurses.

    Keywords: Job burnout, Work context, Need for drama
  • Jalil Etemaad*, Bahram Jowkar, Hosein Dabbagh Pages 231-248

    To consider ourselves as "lesser evil" and to consider ourselves "holier" are two different categories in evaluating moral action, that its motivation and success rate vary in each other. After reviewing the justification mechanisms in four real situations involving altruistic act, the present study seeks to examine the validity of the current models of the temporality of justification for moral disengagement in terms of inclusion. In addition to verify the common models for categorizing justifications in two situations as "less evil" and as "holier", this examination aims to clarify the moral behaviors of the moral actor and facilitate ethical judgment in a more analytical space. The participants of the study were 71 undergraduate and postgraduate students at Shiraz University selected in convenience method. In order to evaluate how respondents respond to situations which require altruistic action, four realistic situations of altruistic action were designed. The responses and justifications presented by those who didn’t cooperate with the altruistic plan were subjected to direct content analysis. In the face of the altruistic plans of those who refuse, their justifications were in accordance with some of the mechanisms mentioned in the background. However, there were two categories of justification that were not understandable with the categories in the literature. These two categories are named according to their core themes, self-oriented justification, and other-oriented justification. The results implied confirmation of Klein and Epleis’s distinction of motivation toward lesser evil and holier.

    Keywords: Moral motivation, Moral disengagement, Moral agency, Justification reaction
  • Sedigheh Ebrahimi*, Reza Mohammadi, Seyed Ziaedin Tabei Pages 249-265

    The white coat ceremonies are a recent phenomenon in medical education at the first steps of their education, that use as a symbol to impress upon medical students the importance of professionalism in medicine. This ceremony is known as one of the primary preparations for entrance of medical students to clinical courses. This study aims to investigate the effect of white coat ceremonies on professional ethics and student familiarity with their professional tasks in clinical departments. The present study is a qualitative study on the students' viewpoints regarding white coat ceremony and based on goal-based sampling. The statistical population included 4th-year medical students of Shiraz University of Medical Sciences in 1394. Data collection was done by a mixed method which one part of it was the half structural interview and another part by answering the open questions. Data collection continued to the saturation phase, furthermore; the data were analyzed by content analysis method according to the instructions. Most of the participants in this study considered holding a ceremony before entering the hospital as an important event for the readiness of students to go through a clinical course. The most important positive effects of white coat ceremony were increased students' commitment and accountability, improved interactions with patients, increased motivation and self-confidence, and familiarity with some of the basic principles of professional ethics. A white coat celebration can enhance the students' familiarity with their professional duties and motivations. More studies are needed to better understand the strengths, weaknesses, and shortcomings of this ritual.

    Keywords: White coat ceremony, Medical student, Ritual ceremonies
  • Shilan Ghaderi, Mehran Sadeghi, Fayegh Yousefi, Mohammad Saleh Vahedi, Nader Karami, Aram Karimian* Pages 266-275

    One of the main methods of improving patient safety is use of reporting systems and providing facilities for analyzing and preventing mistakes. The aim of this study was to determine the attitude of nursing managers of hospitals affiliated to Kurdistan University of Medical Sciences towards the voluntary reporting system of medical errors in 2015. In this descriptive-analytic study, all managers of selected hospitals in Kurdistan province were enrolled in this study. The data was collected through a valid questionnaire for attitude towards the voluntary reporting system of medical errors. Data were analyzed by SPSS software version 20, independent t-test, chi - square and ANOVA. According to the results of the study, 87.9% (80 participants) of the managers encountered reporting of errors in their workplace. 68.1% (62 participants) of the managers had a positive attitude toward the voluntary system of medical errors and 16.15 % (15 participants) had a negative attitude and 15.38% (14 participants) were indifferent. According to the results of the research, more than 68.1 % of managers have a positive attitude towards the voluntary reporting of medical errors and with the necessary measures a suitable platform for launching the voluntary reporting system of medical errors in the treatment centers can be provided.

    Keywords: Medical error, Nursing managers, Voluntary reporting system
  • Athar Moin*, Ali Davaty, Zahra Jahangard Pages 276-286

    Physician- patient communication is essential for good medical practice and leads to patient satisfaction and subsequent following of prescribed therapeutics and health promotion. There is limited study on this subject in Iran. The purpose of this study was to evaluate patients' satisfaction of the physician-patient communication and factors influencing it to provide useful information for decision-makers within the health services. This research was an applied field cross-sectional study among hospitals in Tehran. Satisfaction was assessed by 22 questions after obtaining consent from the patients. The level of patient's satisfaction with physician's communication among 1200 patients in order of priority was: medium 63.4%, high 15.1%, low 14.4%, very high 4.7%, and very low 2.5%. Mean patients’ satisfaction was 76.35±13.99, maximum and minimum satisfaction was 110 and 30, respectively. There was a significant relationship between patient satisfaction and patients’ gender, age, marital status, occupation, physicians’ age, sex and timely presence of the physician in the clinic and good deal of communication between patient and physician’s receptionist. Overall patient satisfaction with the patient -physician communication is medium that is not desirable. Factors such as gender, age, material status, and occupation of patients and age and sex of physician, timely presence of the physician in the clinic and a good deal of communication between patient and physician receptionist had a positive correlation with patient's satisfaction. According to important role of communications’ skills in patients’ satisfaction, it is necessary to put more emphasis on training and assessment of communication skills of physicians and health care personnel.

    Keywords: Communication, Patient, Physician, Satisfaction
  • Ehsan Mostafavi*, Marziye Taheri Pages 287-296

    Waqf (donation) has a long history in human history and can have a high impact on economics, society, and culture. One of the most influential fields of the waqf is on human health. This study is a descriptive study. In this article, after reviewing the tradition of waqf and charity throughout history, and the experiences of charity in other countries, including the Pasteur Institute of Paris, the role of waqf in establishment and promotion of Pasteur Institute of Iran is reviewed and the benefactors of this institute are introduced. The headquarters of the Pasteur Institute of Iran in Tehran and its branches in Shemiran, Khalid Islambouli, Amol (north) and Hamadan (west) are donated by the charities for diagnosis, production of vaccines, and research in the field of contagious diseases’ control and prevention.  In Iran, most cases of waqf on health have been dedicated in the field of treatment, but Pasteur Institute of Iran is a successful example in the field of public health and specialized health services. One of the ways to expand waqf is to explain the effects of these endowments in society. Investigating the role and influence of Pasteur Institute of Iran in promoting public health can be a good explanation of the impact of these endowments in the field of health. It is suggested that Pasteur institute of Iran and its persistent effects be explained to the beneficent, so that some of the future endowments be extended to areas such as public health and diagnostic services.

    Keywords: Iran, Public health, Charity, Vaccine, Waqf
  • Amir Ahmad Shojaee*, Mirsaeed Yekaninejad, Sima Amini Pages 297-313

    The most important factor in interpersonal relationships is trust. Trust in the physician-patient relationship is key and essential. Understanding the factors that affect trust is a prerequisite for trust. These factors vary in different societies. So we need to identify these factors and provide a single criterion for measuring them. Therefore, because we need a tool to measure these different factors in the context of culture and society, the purpose of this study is to determine the factors that influence public confidence in physicians to provide the necessary evidence for making appropriate instruments in Iran. The first step was to investigate the factors affecting patients' confidence in physicians during a library study. Then, during interviews and numerous discussion sessions, nineteen factors influencing public confidence in physicians were provided. Then, to determine the content validity, twenty experts evaluated the transparency, relevance and importance of the factors. Content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI) were measured. CVR value for each of nineteen factors was 0.42, therefore content validity of the tool was significant with P.value 0.05. CVI value was 0.944 and content validity of the tool was confirmed. Factors affecting public confidence in physicians in Iran include 19 factors extracted during this study and can be used as factors for assessment of public confidence in physicians. Factors affecting public confidence in physicians in Iran include 19 factors extracted during this study.

    Keywords: Medical ethics, Trust, Physician-Patient relationship, Factors affecting trust
  • Hamid Reza Namazi, Nafiseh Momeni* Pages 314-324

    Over the past years in the literature of medical ethics about the doctor-patient relationship, patient's rights have been greatly considered, but the other side of this relationship is not concerned, and the physician’s obligations have been highlighted. The two meanings are understood from the concept of   physicians’ rights; their rights in conflict with the patient rights’ and the right to self improvement. We want to review the causes of this neglect and its complications. The reasons for not paying attention to the physician’s rights include: traditional beliefs about the power imbalance in doctor-patient relationship, lack of emphasis in the four principles of medical ethics, lack of supportive structures, customer-orientation in medicine, and hyper medical professionalism. Continuing this neglect creates complications that include: physicians’ work-life imbalance, symbolic violence in their society, burnout of physicians, forgetting the principle of gratitude and ultimately, the lack of respect for patients' rights. Consequently, the discourse of medical ethics fails to achieve its primary goals.

    Keywords: Medical ethics, Patient rights, Physician rights
  • Shahriar Dargahi, Behrouz Barati Moghadam, Soliman Ahmadboukani*, Nader Ayadi Pages 325-337

    According to the important role of family factors in people quality of work and the importance of correct emotional relationship of medical staff in patients' satisfaction and spirits, the aim of the present study was to investigate the relationship between perceived intimacy from the main family and work-family conflict with empathy and addiction to work in the medical staff. This study was a description of correlation type. The statistical population of this study included all the medical staff of medical centers in Bojnourd city in the 2018-19 year. Among them 250 person were selected by available sampling method. For data collection we used main family health Questionnaire, work-family conflict questionnaire, Lamonica empathy scale, and work addiction questionnaire. To analyze the data of this study, Pearson correlation coefficient and regression analysis were used. In order to analyze the data, SPSS software (version 25) was used. The results of Pearson correlation showed that perceived intimacy from the main family had a positive and significant correlation with empathy and negative correlation with addiction to work. Also, the results indicated that there is a significant correlation between work-family conflicts with empathy, but there was not a significant correlation between work-family conflicts and addiction to work. The results of the present study indicate the role of family system and its internal conflicts on empathy with patients and work addiction in hospital staff, which emphasizes the need to pay more attention to the improvement of quality of family life of health care staff.

    Keywords: Addiction to work, Hospital, Intimacy of the main family, Medical center's staff, Sympathy
  • Firooze Dadras, Esmat Nouhi* Pages 338-348

    Adherence to professional ethics based on spiritual intelligence is conducive to patient welfare and satisfaction. The purpose of this study was to determine the relationship between professional ethics and spiritual intelligence of Kerman University of Medical Sciences' students. In this descriptive co relational study, 150 undergraduate medical students were enrolled in the census. The tools used were spiritual intelligence and professional ethics questionnaires. Data were analyzed by SPSS version 22 using independent t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation coefficient. The mean and standard deviation of professional ethics score was 57.72±6.2 and the spiritual intelligence of students was 73.97±12 12.3. The lowest score of professional ethics was in the area of ​​responsibility and the most in sympathy with others. There was also a significant positive relationship between professional ethics scores and students' spiritual intelligence (P = 0.001). This means that by educating and enhancing students 'spiritual intelligence during their studies, one can expect to increase students' professional ethics during clinical work and professional communication with the patient. To this end, teachers' emphasis on aspects of ethical applied education, especially during clinical education, as well as honoring spiritual patterns as the foundation of ethical education during college education seems necessary.

    Keywords: Education, Professional ethics, Medical students, Spiritual intelligence
  • Hajar Yaghoobi, Mohsen Safaei*, Ali Shojaeian, Samira Sanami Pages 349-360

    Gene therapy entails the introduction of specific, functional genes into cells for therapeutic or preventive purposes. This process may be used in vitro or directly in vivo. One of the novel methods of gene therapy and genome editing that has been introduced in recent years and have made great changes in the field of genetic engineering and biotechnology is CRISPR-Cas gene-editing system. This system is faster, cheaper, more accurate and efficient than another genome editing one, such as TALEN and ZFNs. As with any other emerging process, the ethical concerns and challenges associated with the genome editing methods including the potential application of this technique for nefarious purposes, such as, bioterrorism, harmful mutations to the living being, and disrupting ecological balance. This review was prepared using the databases of Science Direct, Pub-Med, SID, Scopus,  Web of Science, and then, the selected papers were fully reviewed and information was extracted and summarized. According to the ethical and legal considerations surrounding the processes in gene therapy, it is expected that appropriate conditions will be provided to make the best use of gene therapy and to reduce concerns and possible abuses. The purpose of this review was to investigate ethical issues of the genome editing and gene therapy with an emphasis on the CRISPR-Cas system.

    Keywords: Ethics, Gene therapy, Gene Editing, CRISPR-Cas
  • Sedigheh Ebrahimi, Zahra Hemmati* Pages 361-370

    Medical error is one of the most important ethical and legal issues that sometimes occur when a variety of health care practices are provided by healthcare professionals. Due to the necessity of medical error disclosure and lack of adequate personal and organizational support in this field, this study investigates strategies for facilitating error disclosure as well as increasing the variety of supportive measures from the perspective of residents. This was a descriptive cross-sectional study with statistical population including all residents of Shiraz University of Medical Sciences. The sample size was obtained using Morgan table as 248 participants. Data were collected using a researcher-made questionnaire (with descriptive and valid reliability) and analyzed by SPSS software using descriptive and inferential statistics. In this study, increasing support facilities for medical error disclosure (mean 4.38) was the most important factor, and increasing the lawfulness and transparency of activities in the medical setting (mean 4.32) was the second factor affecting the promotion of medical error disclosure. Also, medical liability insurance (mean 4.80) was the most important supportive measure. The fear of legal and judicial consequences was reported as the most effective factors on the error concealment and having experienced lawyers and cultivation effects of mass media declared as the way out. In the present study, although most residents agreed with medical error disclosure, but due to the wide range of risk management problems that affect error disclosure, they found it necessary to establish a support system. Given the teamwork in health-care delivery, support should be given to all members of the treatment team.

    Keywords: Supportive measures, Error, Medical error
  • Ahmadreza Hemmati Moghadam*, Hadi Samadi, Fateme Naeimi Pages 371-381

    How can we determine that death has occurred? To answer this question, two points should be noted. First, in order to determine the incidence of death, there should be a standard for determining the occurrence of death; secondly, we need to determine certain clinical tests to determine whether the criterion has been met. In this article, we first introduce different criteria that are presented in different definitions of death, and then offered arguments against each of them. Cardiopulmonary and brain criteria are also introduced and criticized. The basic objection in these definitions is that they see death as an event. At the end, it will be argued that biological death, contrary to conventional wisdom, is a process, not an event. Based on this understanding of death, we provide a definition that addresses the problems of other criteria and shed new light to some issues related to death such as euthanasia and brain death.

    Keywords: Diagnosis, Definition, Event, Process, Death
  • Gholamhossein Moghaddam Heidari Pages 382-391

    It is a widely held belief that "health care" is an old concept. As one of the most important institutions dealing with this issue, the hospital has been treating human beings throughout human civilization. But historical studies show that, in the pre-modern era, the hospital was not for the treatment of patients. Its function was as a nursing home for the poor and patients. In this article, we attempt to examine the reasons for this in two ways. We first examine the socioeconomic conditions that led to this function for hospitals in the middle ages. We then show that the treatment of patients at that time was based on humorism and classification medicine, which was not only considered the hospital as a place of treatment but also considered it as a barrier to treatment. Therefore, the hospital served as a hospice for the elderly and disabled, and veterans.

    Keywords: Hospital, Humorism medicine, Classification medicine, Urbanization, Middle ages
  • Afrooz Korzebor, Kobra Rashidi, Rezvan Moradi, Shirin Pirzad, Mahdi Birjandi Pages 392-404

    Capacity, positive attitude, and proper nurses' function in dealing with death are greatly influenced by their religious beliefs. An important religious variable, the type of internal religious orientation (Implementing religious beliefs in all behaviors and practices) and the external (Using Religious Beliefs to Achieve Material Objectives). The purpose of this study was to investigate the relationship between religious orientation and nursing students' attitude towards death. The study had a cross-sectional correlational design, where 202 students from all nursing students were selected by random sampling in the academic year of 2017-2018. Data were collected via Allport Religious Orientation Questionnaire and the Standard Scale of Attitude toward Death (DAP-R) which were completed by participants after confirmation of validity and reliability and obtaining written consent from participants. Data were analyzed by SPSS version 18 software and independent t-test and Pearson correlation coefficient. Participants included 51.5% females, the average age was 21.7 years, 89.6% single, 95.5% undergraduates, 53% resident of the dormitory, 94.6% Shiite, and 50.5% had experience of seeing death. The average score of internal religious orientation was higher than that of the outside; and it was the same in both sexes. The difference between the mean score of internal orientation and the active acceptance of death was a positive correlation (P <0.001) and with avoidance of death, it had a significant negative inverse correlation (p= 0.01/0.17); Exterior orientation with fear of death and acceptance by escape had a significant positive correlation (P <0.001); the difference in mean score of both religious orientations was not significant in terms of gender, marital status, and religion (P>0.001). The difference between fear of death and avoidance of death and acceptance by escape based on gender, and in terms of admission or escape, having experience of seeing death, had a meaningful relationship (p=0.01). While there was no significant relationship between attitude toward death and family death experience (P>0.001). Findings show the type of religious orientation of nursing students and its relationship with people’s attitudes toward admission or escape from death; as the effective factor affecting the health of individuals and the quality of providing care for dying patients.

    Keywords: Religious orientation, Nursing students, Attitude towards death
  • Omid Asemani, Maryam Shabani Abadeh, Sedigheh Ebrahimi Pages 405-421

    Obtaining informed consent is for protection of patients' rights. The aim of informed consent is not decreasing physicians' responsibility.Informed consent assists the patient in making a decision concerning their care, improve their satisfaction, and decrease legal litigations. This study examined patients' attitude toward the quality of informed consent and its challenges in educational -clinical settings. Current qualitative research was simple content analysis. Semi-structured interviews were conducted with 15 hospitalized patients who were selected by purposeful sampling method considering type and severity of the disease, gender, age, and satisfaction or dissatisfaction from the management. The data was analyzed using MAXQDA 2007 software. Primary codes and categories were extracted then the findings were presented based on the main. Five themes were extracted from the data: "meaning, importance and status of consent in medicine", "consequences of obtaining consent", "the role of patient and therapist in the process of informed consent", "challenges of making informed consents" and "facilitators in the process of informed consent"; all could define and compile the main theme “doctor, patient, and procedural elements, three pillars of informed consent”. Inadequate explanation to the patient, signing the form prior to read it, lack of trust to the practitioner, disregarding patients' psychologic needs and stress and obtaining the consent by someone other than the physician was among the main reported challenges of informed consent. Correction and standardization of obtaining informed consent's culture requires knowledge about current situation followed by training, enforcement, supervision, encouragement, and punishment.  Collaboration of health care team needs comprehension of necessity and importance of this issue and its consequences.

    Keywords: Educational hospital, Simple content analysis, Informed consent, Qualitative study
  • Mohaddeseh Moeinifar Pages 422-437

    In general, there are four types of policies in the world in relation to the issue of abortion, based on five basic approaches such as social, feminist, liberal, population-based, and religious-based. Each of these approaches provides a solution to the conflict between mother's rights and the right to life of the fetus, so based on the first three perspectives, abortion is permissible and based on the fourth view, it can be permissible or not and finally according to the religious view (Islam and Christianity) the abortion is forbidden. In the present paper, we tried to answer the main question by using the descriptive-analytical method, why in some of these approaches the right of the mother is preeminent, but in others, the right to life of the fetus proceeds? It seems that the way of Islamic legal system seems to be more logical, because in Western countries the rights of parents are always prioritized in the conflict between the rights of children and their parents. However, in the legal system of Islam, in addition to the moral orders, there are some principles that are anticipated to prevent the conflict of the rights of these two groups and the unequivocal predominance of one on another.

    Keywords: Fetus, Right, Right to life, Control over the body, Parents
  • Seyed Mohsen Sadat Akhavi, Hamid Reza Salehi Pages 438-449

    The mutual trust in a social relationship is essential to adjusting that relationship under ethics and law. The functionality of legal and ethical rules can be trusted to create a good, orderly and just relationship when the parties can trust each other under the protection of such rules. The first legal documents in Iran required the practitioner to obtain the respect and trust of the society in himself and his colleagues, and then made clear his obligation under it. In subsequent reforms, such obligation stood as they were, but the values of “trust” and “respect” were not mentioned. It seems that “trust” and “respect” of physicians in a society is the good will of these professionals which supports the efficiency of the treatment on one hand, and the conscious cooperation of the patient on the other. This matter is dependent on the physician’s effort in respecting the patient’s boundary and staying true to the physicians own technical and professional obligations. This article emphasizes the necessity this inseparable relationship, and the analysis of legal obligation in the light of such higher ethical values.

    Keywords: Trust, Professional obligations, Technical obligations, Physician’s respect, Patient’s boundary
  • Narjes Heshmati far, Leila Rabie Nasab, Ahmad Mozafari Join, Mohsen Velayati Pages 450-462

    Infertility has been the main problem of infertile couples in history. However, infertility is solved with modern methods’ in recent decades. Embryo donation is one of the methods to infertile couples. In this method, sperm and oocyte of legal and religious couples are inoculated in the lab and the fetus is given to other legal and religious couples. However, people and doctors have doubts to agree or disagree with the views of contemporary jurisprudents. Then, the legislature passed the law of donating embryos to infertile couples in 2003. Although at the time, this law was very useful. However, there are shortcomings because of the brief writing of the law. The child's confidentiality to the fetus has not been determined. In this paper, the rights of Shia jurisprudence books and their adaptation to the opinions of the jurisprudents articles regarding the confidentiality of the embryo donation are discussed. Concluding different opinions from medical ethics and jurisprudential comments and laws, confidentiality of the mother’s womb to the child was proved. All provisions of the foster mother also runs. The confidentiality of the father will also be accepted according to several conditions.

    Keywords: Oocyte donation, Embryo donation, Rental uterus, Jurisprudence, Confidentiality
  • Zeinab Karimi*, Mostafa Nadim, Fatemeh Binshifar Pages 463-485

    In the Qajar era, European countries deployed many doctors accompanied by their military, religious, and political groups to Iran consistent with their political goals and interests. Meanwhile, the role of France was more and more significant than the rest of European countries. This essay aims to introduce French physicians, to express the performance of French physicians in Iran during the Qajar period, to introduce the activities and extent of the influence of French physicians on the medicine of the Qajar period, and to examine the elements that advance the presence of French physicians in Iran during the Qajar era. This research was conducted using library resources and descriptive-analytical method. The findings indicate that the influence of French medicine on the developments of modern medicine in Iran was very significant, to the extent that the modern medicine was based on French physicians in Iran. Overall, the French effects on medicine in Iran can be found in two forms: establishment of the hospital and clinics and the formation of a health council. In addition, French physicians took important steps in the field of medical education such as ophthalmology, surgery, microbiology, vaccination, writing medical books, and quarantine to prevent communicable diseases. Therefore, French physicians, unlike other European countries, which only improved their health status, also evolved in the history of Iranian medicine. Finally it must be said the Qajar community was well-received by French medicine and physicians; Because both the Qajar court and the community were in need of medical care and the French government needed a comprehensive medical presence in Iran to achieve its political and economic goals.

    Keywords: Health care, Medicine, France, Qajar
  • Mohammad Ja'far Sadeqpour*, Rouheddin Kordalivand, Azam Mahdavi Pour Pages 486-496

    Imamate jurisprudents, consider Damie as a little rupture in the flesh while Motalaheme is a deep one. Hence, the place of the two injuries is the same but the depth of the rupture in Motalaheme makes the difference. This difference has been identified in Clause “b” and “p” of article 709 of the Islamic Punishment law. Furthermore, their historical understanding of the anatomy of this injury led to the concept of rapture in the flesh because they believe in order for the bleeding which is constituent of Damie, rupture in the flesh is necessary. However, contemporary anatomy explains that rupture in the flesh is not necessary for bleeding. Bleeding can occur through derma and hypoderm of the skin. This analysis adds on the hypothesis of the historicity of their definitions of the two injuries. With a descriptive-analytic approach and library study, we prove this hypothesis and make modification of their definitions on Damie and Motalaheme.

    Keywords: Skin, Historicity, Damie, Flesh, Motalaheme
  • Mohammad Taqi Eslami*, Hassan Boosaliki Pages 497-511

    The concept of Islamic medicine, which differs from traditional medicine and even Muslims’ medicine, has become more and more popular in recent years in Iran, especially in religious cities. In the present article, we have addressed the extremist approach of the claimants of Islamic medicine (which considers itself a competitor of modern medicine and traditional medicine).Our theoretical basis for the ethical criticism of this approach has been the principlism of "Beauchamp and Childers". Thereby, we have attempted to challenge the clinical position and medical performances of extremists in the Islamic medicine on the basis of four principles of "justice, autonomy, beneficence, and non-maleficence". Then, we have concluded that the claim of the Islamic medicine cannot, in the present circumstances, satisfy the principle of distributive justice. It also violates patients' autonomy by making unfair judgments and fears about modern medicine. It is very prone to harm clients by refusing scientific evaluation of medicines and therapies and lacking a valid certification system.  Accordingly, we  particularly challenged the attribution of this process to Islam.  This attribution may cause serious damage to the religious beliefs of the clients.

    Keywords: Ethics, Medical ethics, Applied ethics, Ethical principlism, Islamic medicine
  • Mohammad Bakhtiari*, Mahshid Sadat Eslahi, Matin Sadat Eslahi Pages 512-526

    Smallpox is one of the most dangerous and contagious diseases that have killed many people throughout history. Attempts to prevent and treat the disease have always been a concern of physicians and some government officials. In the Qajar era, attempts were made for a modern-style inoculation, but it failed because of its incompatibility with the culture and beliefs of the community and the fundamentals of traditional medicine. In the first Pahlavi period, despite the adoption of laws on free, public and compulsory inoculation, there were no desired results due to some problems. The present study seeks to study the obstacles and problems of inoculation in Iran during the first Pahlavi era and the government's actions with a focus on Isfahan city and its functions using descriptive-analytical method. It also seeks to answer the question of what caused failure of the government to cope with smallpox despite considerable efforts? The results of this study show that although the government's measures to enact free and compulsory public inoculation laws, employing inoculation doctors and threatening and penalizing offenders reduced the number of smallpox patients in Isfahan, however, there were problems such as the unawareness of the people and their refusal to inoculate, the lack of cooperation of several villages’ headman with the inoculation officers, the violation and negligence of some inoculation, and the lack of sufficient funds and health facilities. These problems made smallpox disease still prevalent and caused children’s mortality.

    Keywords: Inoculation, Isfahan, Smallpox disease, Pahlavi I
  • Leila Rafiee Vardanjani*, Kobra Norian, Azita Zaheri Pages 527-535

    Patient safety is one of the basic principles of health care and its evaluation and promotion are one of the main goals of the health system development plan in Iran. Therefore, the present study was designed to determine the status of patient safety culture in nursing staff of three hospitals, A and B, Shahrekord and C Borojen hospitals. This was a descriptive-analytical study performed from September to February 2018 and 359 eligible nurses were evaluated based on a multi-stage sampling method based on Patient Safety Culture Questionnaire. The collected data were analyzed by descriptive and inferential statistics using SPSS 20 software. The mean age of participants was 23.33 ± 7.79 years. The overall score of patient safety culture was 123.23 ± 16.15 for nurses, with the lowest score being 8.40 ± 1.86 for communication channels as well as feedback and informing others about errors 8.72±2.23 reported. Also, there was no statistically significant difference between different dimensions of patient safety culture and overall score in three hospitals (p> 0.05). Leadership is a key element in prioritizing patient safety. How to respond to mistakes determines the hospital safety culture. To promote a good hospital safety culture, the fear of being blamed for mistakes must be eliminated and the atmosphere of open communication and continuous learning must be implemented in the hospital.

    Keywords: Patient, Nurse, Patient safety culture
  • Hamed Fadaee, Fatah Jafarizadeh, Saeed Gholamzadeh, Abdolrasoul Malekpour, Mohammad Zarenezhad* Pages 536-549

    The criminal responsibility of physicians and assistants is a complex area of ​​medical law. The purpose of this study was to investigate the responsibility of medical residents and medical students in performing diagnostic and therapeutic measures with case study of forensic medical files in Fars province from 2012 to 2017. In this study, 63 plaintiffs' cases were assessed, including 33 males (52.4%) and 30 females (47.6%). Most of the complainants were illiterate and under-graduate, and the least frequent was at doctoral level. Regarding the physical condition of the plaintiff (patient), the highest frequency was related to death ( 73%). Most of the complaints were from treatment group (95.2%) and physicians (4.8%). In terms of field of study, the field of obstetrics and gynecology (44.4%) included more complaints than other fields. In total, 26 (41.3%) cases were finally acquitted and 37 (58.7%) were convicted. The most common type of failure was neglect (91.9%). In this study, the highest frequency of associate education was related to senior resident (11.1%). Based on the results of the present study, medical errors were made by trainees (interns) and residents, specifying the criminal responsibilities of medical students and residents for errors and omissions and explaining their findings. Educational materials in each course are of particular importance. Additionally holding forensic courses and defining the legal and criminal responsibility for medical students are important for the improvement of treatment quality

    Keywords: Medical malpractice, Criminal responsibility, Medical students, residents, Forensic medicine
  • Saeid Nazari Tavakkoli*, Mohammadreza Hajiesmaeili, Omidvar Rezaei Mirghaed, Saeedeh Nateghinia Pages 550-570

    A study on the adaptability of the patient's admission process with ethical standards has a significant role in reducing the misconduct of the medical staff and increasing the satisfaction of patients. Hence, by the study of the patient's admission process in the Neurosurgery ICU and the identification of its personnel faults; we are going to provide a platform for excellent service to patients. This study is a qualitative study. It had done with the In-depth interviewing with 28 staff of the Neurosurgery ICU of Loghman Hospital during the winter of 1396 (December2017- March 2018). The data is collected and analyzed with triple coding: open, selective, and axial. "The lack of ethical sensitivity to nursing profession and its importance" is a general tag for seven categories of functional status of ICU staff: the use of staff with insufficient professional competence, the impact of staff tastes in professional relationships, irrational expectations, lack of communication skills, the inability to admission new patients and work in other health centers. Accordingly, "the lack of moral sensitivity to the profession and its importance" in the ICU staff is a central phenomenon that results from neglect of the importance of developing transparent processes for various activities in the ICU, as well as the lack of professional training. This will make the ICU staff ignore the implementation of the defined standards, and subsequently  the decline in the quality of health care services in ICU.

    Keywords: ICU, Patient, Ethical analysis, Patient's admission process
  • Sorayya Faraji, Seyed Mohsen Seyedi, Majid Khalili, Mehran Seif Farshad* Pages 571-583

    Writing treatises and books on ethics and morality is one of the most important topics in medicine history. Teaching and learning medical knowledge and skills was a common one in the golden age of science in Islam, too. The scholars of that period considered the ethical points of view as an important fact in their medical profession. The present article reports the behavior and ethics of physicians based on the review on the first book in this field, "Adab al-Tabib". This book, which can be called the Encyclopedia of Medical Ethics, represents standpoints of the prominent Islamic scholar, Ishaq bin Ali Al-Ruhawi. In this paper, it was intended to summarize the main points of professional behavior and ethics among physicians. Due to the wide-ranging and comprehensive nature of the book, only a few pertinent topics were reviewed. Those topics include the necessity and concept of politeness; the behavior and commitment of physicians towards themselves, patients and society as well as the behavior of nurses, attendees and tips on how to train and examine medical and pharmacy students. Al-Ruhawi in this book, declares that the first necessity of medicine is the true faith and belief in God and the doctors are the guardians of the body and soul. Commitment to medical education, nurses and pharmacists’ role in the management process, physicians’ communication skills suggesting of learning other sciences such as philosophy and more important point, strong relationship of body and soul, are the strengths of Adab-al-Tabib that Ruhawi intended to improve quality of medical services by reviewing them.

    Keywords: Physicians’ behavior, Medical Professionalism, Ruhawi, Adab al-Tabib book
  • Mina Hosseini*, Hanieh Akbari Pages 584-596

    Nowadays, social networks play a remarkable role in human societies. Instagram, as one of the most influential platforms, along with other functions, has become a place for the marketing and advertising of economic undertakings. Advertisements on Instagram are different from other forms of advertising. The market-driven nature of this network will create many legal challenges in the relationship between professions and consumers. Goods (such as medicines and herbal medicines) and health services (such as medicine, dentistry, and pharmacy) are related to the health of consumers. It is evident that any negligence on the part of the profession can cause serious harm to consumer’s physical and mental health. This article assesses the evolution of the relationship between the professional and the consumers. It discusses the ethics of Instagram marketing and health problem, along with reviewing the legal protection of consumer’s health in the -related goods and services using an analytical-descriptive method. The results of this paper show that violating consumer rights on Instagram can lead to four types of liability (criminal, legal, disciplinary, and ethical) for the offenders. In this way, the support of the legislator and the responsible authorities is essential for increasing the quality of this protection.

    Keywords: Ethics, Instagram, Marketing, Law, Health
  • Ehsan Aliakbari Babookani*, Amin Amirhoseiny Pages 597-605

    One of the issues that today is considered in the moral system and jurisprudence of Imamiyah is the issue of fertility, it has considered the issue of postnatal fertility, which, if it can be considered legitimate, will have many effects. This is considered the subject of dispute between jurists and ethics scholars. In this regard, by examining the existing evidence and considering the ethical approach to the subject, this subject can be considered legitimate and, therefore, this study will examine its effects. However, the aspects of this method have not ambiguity in terms of medical sciences, but from a moral and jurisprudential point of view, there are complexities and ambiguities that require adequate accountability according to the current requirements of human societies. Therefore, this subject is considered to be a useful category as well. Naturally, since science is responsible for maintaining public order and organizing private relationships, scientific processing seems to be necessary. In this research, the concept of good legal and legal jurisprudence approach to postdeath reproductive effects such as ownership of gametes based on the element of consent (explicit or implicit), custody (based on family solidarity and child abuse) and will (declaration of consent and the will of the gamet frozen by the gamet player) will be dealt with.

    Keywords: Ethics, Post-mortem fertility, Custody, Satisfaction, Ownership of gametes
  • Azam Rasti, Reza Behnamfar, Javad Tavakoli Bazaz* Pages 606-614

    Direct-to-consumer genetic testing are marketed directly to customers and provides people access to their genetic information without necessarily involving a healthcare provider or health insurance company. Such tests can be helpful in managing and monitoring people's health, but the ethical and legal issues related to these services are completely new and require a comprehensive consideration. The present paper studies the challenges of such tests by analyzing information collected through the library method. Expanding the scope of such tests, it seems more important than ever the need to educate on such tests, build an appropriate infrastructure, the regulatory systems and designing a framework for DTC-GT companies.

    Keywords: Ethical challenges, Genetics, Personal genome