فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 70 (بهار و تابستان 1398)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 70 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم آقایی بجستانی، فاطمه شکری، نرگس خاتون امینی کمرودی* صفحات 5-27
    نکاح معاطاتی یکی از مباحث چالشی و مهم در حیطه فقه خانواده است که در این نوشته مورد بررسی قرار می‏ گیرد. منظور از نکاح معاطاتی انعقاد رابطه زوجیت بدون صیغه ایجاب و قبول است. برخی فقها با پذیرش این نکته که الفاظ در تحقق ایجاب و قبول موضوعیتی ندارند، مدعی صحت نکاح معاطاتی شده اند؛ اما قول مشهور عدم صحت چنین عقدی است. به نظر می رسد با وجود آیات و روایات ، اجماع و سیره مسلمین، قول مشهور از قوت بیشتری برخوردار است. نگارندگان مقاله حاضر ضمن تاکید بر قول مشهور مبنی بر عدم صحت نکاح معاطاتی، به شیوه های اعلام اراده مانند کتابت و اشاره و نیز به مطالبه حقوق زوجه پرداخته اند.
    کلیدواژگان: عقد، نکاح، معاطات، نکاح معاطاتی
  • محمد مهدی حمیدی* صفحات 29-41
    اذن یکی از نهاد های مهم و پر کاربرد در نظام حقوقی اسلامی است و در ابواب مختلف فقهی مورد استفاده قرار می‏ گیرد. نکاح یکی از این ابواب مهم است که اذن در آن به صورت گسترده حضور دارد: اذن ولی قهری، اذن باکره رشیده ، اذن همسر و... در این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال هستیم: آیا اذن های متعدد موجود در نکاح دارای اثر واحدی هستند؟ اگر اثر واحدی ندارند، نوع اثر هر یک از اذن ها چیست؟ نتیجه تشخیص اختلاف اثر اذن در نکاح کدام است؟ هدف حاصل شده این مقاله اثبات این امر است که اثر هر یک از این اذن‏های موجود در نکاح تفاوت دارد. برخی از اذن ها موجد اباحه و برخی موجد نیابت است. با توجه به احکام متفاوت نیابت و اباحه، تشخیص نوع اثر اذن، مشخص کننده نوع رابطه بین آذن و ماذون خواهد بود. اگر اثر اذن نیابت باشد، بسته به مورد ممکن است نوع رابطه بین آن دو وکالت با احکام خاصه آن  باشد؛ در غیر این صورت تنها اباحه صرف برای  ماذون است. این تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی و از نوع کتابخانه ‏ای است که با استفاده از منابع فقهی نوشته شده است.
    کلیدواژگان: اذن در نکاح، نیابت، اباحه، ولی قهری، باکره رشیده، صغیر
  • محمد شعبانپور*، زهرا بشارتی، محمد مهدی ولدخانی صفحات 43-62
    خداوند در آیه 34 سوره نساء(الرجال قوامون علی النساء...) قوامیت مردان بر زنان را مطرح کرده است. تا کنون دیدگاه های گوناگونی از سوی مفسران جهت تبیین قوامیت در آیه مورد بحث ارایه شده است. از آنجا که خانواده اولین نهاد در حیات انسانی و نقطه شروعی است که در کل مراحل زندگی اثر می‏ گذارد، ضرورت دارد تفسیر قوامیت مردان در این آیه با عنایت به مصالح خانواده لحاظ گردد. از این رو، پژوهش حاضر با این سوال روبروست که«قوامیت مردان بر زنان در آیه 34 سوره نساء با نظرداشت مصلحت در فقه شیعه چگونه تبیین می‏ شود؟» بر این اساس، تشریع قوامیت را باید با نظرداشت سنجه‏ های مصلحت در فقه شیعه مانند موافقت مصلحت با فطرت و طبیعت انسان و نیز مصلحت عام تحکیم خانواده مورد توجه قرارداد و بر این پایه تفاوت‏ های جنسیتی را در تبیین حقوق و وظایف زوجین لحاظ کرد.
    کلیدواژگان: قوامیت، ریاست، مصلحت، خانواده، آیه 34 سوره نساء
  • محمدرضا کیخا*، فاطمه چراغی پور، زهرا عباسی صفحات 63-90
    سلطنت برنفس مسئله ای است که بسیاری از فقها وحقوق دانان آن را ثابت کرده و در بسیاری از مسایل به آن استناد کرده اند. زمانی که این حق درگستره نهاد خانواده بررسی می شود با چالش هایی مواجه می شود. چرا که با انعقاد نکاح وبرقراری علقه زوجیت، حقوق وتکالیف بسیاری برای هردو طرف ایجاد می شود. در موضوع مورد بحث گاهی حق سلطنت برنفس برای زن با تکالیف زناشویی او وحق تمکین مرد ازطرف دیگرتزاحم پیدا می کند. این پژوهش با روش توصیفی وتحلیلی نشان می دهد که انجام هرگونه اقدامی در راستای سلطنت بر بدن توسط زوجه ازجمله جراحی زیبایی، بارداری زوجه، اهدای عضو، شیردهی به فرزند دیگری درصورتی که باولایت وحق تمکین واستمتاع شوهر و معاشرت به معروف درتزاحم باشد بلاوجه است مگر آنکه سلامتی وجان زوجه یا شخص ثالثی درمیان باشد. البته ازطرفی هم اگر زوج بدون دلیل موجه ممانعت کند به جهت منع سواستفاده از حق، زوجه نیازمند اذن زوج نیست.
    کلیدواژگان: حقوق زوج، تزاحم، سلطنت بر بدن
  • ناهید صفری* صفحات 91-116
    امروزه دعاوی خانوادگی بخش عمده ای از پرونده های مطروحه در دادگستری را به خود اختصاص داده است. اهمیت نهاد خانواده و تاثیر عمیق آن در اجتماع و مقتضیات حاکم بر دعاوی خانوادگی، ضرورت وجود اصول خاص این دعاوی را روشن می سازد. بدیهی است که پذیرش اصول مختص دعاوی خانوادگی مستلزم پذیرش آیین دادرسی خاص این دعاوی نیز خواهد بود. زیرا مقررات پیچیده آیین دادرسی مدنی نمی تواند تامین کننده ضروریات دعاوی خانوادگی از جمله سرعت و سهولت و دقت باشد. قانون جدید حمایت خانواده که با هدف رفع مشکلات موجود و برطرف کردن خلاهای قانونی حاکم برحقوق خانواده تصویب گردیده، تا حدودی در مقررات آیین دادرسی این دعاوی تغییراتی ایجاد کرده و در برخی موارد جنبه های نوآورانه نیز دارد. با این وجود توجه به برخی موضوعات ماهوی تا حدی این قانون را از هدف اصلی خود دور کرده است. در این مقاله ضمن تبیین اصول حاکم بر دعاوی خانوادگی، با بررسی این قانون و تا حدودی قوانین سایر نظام های حقوقی از جمله انگلیس و فرانسه، آیین دادرسی دعاوی خانوادگی از منظر این اصول مورد مطالعه قرار گرفته است. این مطالعه می تواند روشنگر میزان موفقیت قانون جدید حمایت خانواده در این زمینه باشد.
    کلیدواژگان: دادگاه خانواده، قانون حمایت خانواده، دعاوی خانوادگی، آیین دادرسی دعاوی خانواده
  • عاطفه عباسی کلیمانی، عطیه رنگچی طهرانی* صفحات 117-133
    خانواده از نهاد‏های مهم اجتماعی است که پایه و اساس جامعه را تشکیل می . قانون‏گذاربرای مقابله باهرعمل مجرمانهای ملزم به پیشبینی واکنش اجتماعی مناسب است؛ لذا رویکرد انسانی به اعمال کیفر و کاهش توسل به مجازات، یا همان اتخاذ سیاست کیفرزدایی می تواند یکی از راه‏ های تحقق این مهم باشد. پژوهش حاضر به جلوه‏های کیفرزدایی در جرایم خانوادگی پرداخته و ثابت کرده است که به تعویق و تعلیق انداختن صدور حکم، استفاده از جایگزین‏های حبس، نظام آزادی مشروط و نیمه ‏آزادی، نهاد‏هایی هستند که می توانند  مبانی و اهداف اتخاذ سیاست کیفرزدایی را محقق گردانند. زمینه اصلی بحث ما قلمرو جرایم تعزیری است و کیفرهای حدود و قصاص و دیات از بحث کیفرزدایی خارجند. با توجه به کارآیی کیفرزدایی، اجرای این سیاست می تواند  آثار منفی مجازات‏ها را کاهش دهد و شرایط لازم را برای حفظ روابط خانوادگی فراهم آورد.
    کلیدواژگان: کیفرزدایی، سیاست جنایی، جایگزین‏های حبس، جرایم خانوادگی، مجازات
  • حسنعلی موذن زادگان*، نبی الله غلامی صفحات 135-161

    ضعف ها و کاستی های قوانین سابق در خصوص قرارهای تامین کیفری مربوط به اطفال و نوجوانان، موجب شد مقنن در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، به طور خاص و با جزییات بیشتری، شرایط و نحوه صدور این قرارها را مورد توجه قرار دهد. پرسش اصلی تحقیق حاضر این است که تغییرات و نوآوری های قانون مزبور، تا چه اندازه مصالح اطفال و نوجوانان را در نظر گرفته و تا چه میزان، چالش ها و موانع موجود در قوانین سابق را مرتفع کرده است. در پاسخ به این پرسش، مقاله حاضر با بهره گیری از روش تحلیلی توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، به این نتیجه رسیده است که به رغم وجود برخی نوآوری های مفید از سوی مقنن، پیش بینی امکان صدور قرار  کفالت و وثیقه برای نوجوانان و نه والدین آن ها، مبهم بودن مفهوم سپردن و شرایط آن، تعارض درخواست وثیقه از نوجوان زیر 18 سال با ماده واحد راجع به رشد متعاملین و... از مهم ترین نقاط ضعف و چالش های موجود در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در زمینه قرارهای تامین کیفری اطفال و نوجوانان است.

    کلیدواژگان: سپردن به عنوان اقدام تامینی، قرار کفالت، قرار وثیقه، قرار نگهداری موقت
|
  • Maryam Aghei Bajestani, Fatemah Shekari, NARGESKHATOON AMINIKAMROODI * Pages 5-27
  • Muhammadmahdi Hamidi * Pages 29-41
    Permission is one of the most referenced code in Islamic legal system and is also usedin jurisprudence. Marriage is one of those  subjects in which the permission is extensively present as for the permission of father as a legal guardian and permission for the mature virgin or the permission of the spouse. In this article we are Going to answer this questionHave multiple permissions got the same effect? If there is equality among permissions so what would be the effect of each case? And what would be the benefit of diagnosing the different effects of permission in terms of marriage? Having multiple effects of Izn (permission), this research also proves that there are two kinds of permission called subrogating and permissible on which the effect of permission is to be distinctive upon the authorized person who permits and the person who is being permitted ( Azen and Ma’zoon). If the effect of permission is subrogated, depending on the case, the type of relationship would be to substitute for another; otherwise the person who is being authorized would be permitted to marry. This research is conducted by the means of library resources, mainly jurisprudential, through the descriptive-analytical method.
    Keywords: permission in marriage, subrogation, permissible, legal guardian, mature virgin, minors
  • Mohammad Shabanpoor *, Zahra Besharati, Mohammad Mahdi Valadkhani Pages 43-62
    Since the Almighty God mentions the dominance of Men over Women in the Holy Quran ( Nisa’, 34) the concept of “domination” has been on the focus of many commentators and interpreters. From the perspective of the family, the very initial institution in human life, the issue of Men’s domination would be well considered within the context of family. The present study, having a Shiite jurisprudence perspective, seeks to find a reasonable explanation to this. The concept of domination can well be explained based on "Human Interests" in Shiite ideology. According to this ideology there is compatibility between Men’s domination and Human Fitrah (essence), by and large, family consolidation and maintenance. The issue of Gender differences, consequently, should be considered upon the explanation of one’s right and duty.
    Keywords: Men’s domination over Women, Guardianship, Interest, Family, Sourat-al-Nisa’, 34
  • Mohammadreza Kaykha *, Fatema Cheraghipour, Zahra Abbasi Pages 63-90
    Self-authority over body studied and approved by lawyers and jurists, turns out to be an issue when it comes in family domain. The reason is that signing a marriage contract is enough to make mutual responsibility for the couple even in case of the above issue. In other words, the issue may be collided with one party’s duty over the other side, for instance with the wife's duty of obedience over her husband.. By the use of descriptive-analytical method, this survey shows that as long as wife’s authority over her body would not collide with husband’s matrimonial right of being sexually satisfied by her wife and also with his overall authority (wilayah) over wedlock, it would be permissible for the wife to undergo any attempt in accordance with her body. The instances of such attempts would be like beauty surgery, pregnancy, organ donation and, last but not least, breastfeed another infant rather than her own child. The edict is effected unless the health and life of the wife or someone else is in danger. On the other hand, if the husband prevents On the other hand, if the husband without justified reason prevents the wife to take any measure, the wife is allowed to do so for the husband’s violation of the wife’s right.
    Keywords: matrimonial rights, interference, Self authority over body
  • Nahid Safari * Pages 91-116
    Family lawsuits cover most of the cases brought before the judiciary. The importance of the family and its profound impact on the community and the requirements of family litigations, clarifies the necessity of the special principle governing to the family litigation. It is clear that the acceptance of special principles require the acceptance of special procedure in family litigation. Because the complex rules of the civil procedure cannot provide the speed and ease and accuracy which is the necessity of the family litigation. The new family protection Act was approved to resolve the existing problems and resolve the lack of the law of the family and to some extent it change the rules of civil procedure and in some cases, have innovations. Nonetheless, including substantive issues cause distance of this Act from its main purpose. In this article with explaining the principle of family litigation and by reviewing this Act and some other legal systems such as France and England, we study the procedure governing the family cases from the perspective of these principles. This study will clarify the success of the new family protection Act.
    Keywords: family court, Family Protection Act, Family action, Family procedure
  • Atefeh Abbasi Koleymani, Atieh Rangchitehrani * Pages 117-133
    As for the importance of the family maintenance, the legislator needs to predict appropriate social response to deal with any illegal act. In this regard, the act of decriminalization to reduce the adoption of punishment and retribution would be the best solution. This research proves that there are some way outs to fulfill the objectives of decriminalization regarding family crime. Some solutions such as asking for an appeal or taking alternative punishment to replace imprisonment and last but not least the issue of conditional or so to say the semi-release would be introduced accordingly. It is worth mentioning that in this study the discretionary punishment is in the focus, not the retribution such as Qisas and Hudud. It is worth mentioning that in this study the discretionary punishments is in most concern rather than retribution punishments such as retaliation (Qisas and Hudud) . According to the efficiency of decriminalizing ‚ the implementation of this policy can reduce the negative effects of sanctions while in the meantime provides ground to maintain family affairs.
    Keywords: Decriminalization, Criminal law policy, Alternative punishment to replace imprisonment, Family offences, Punishment
  • Hassanali Moazenzadegan *, Nabiollah Gholami Pages 135-161

    The previous shortcomings in children and adolescents’ criminal provision caused reconsideration on some relevant regulations in criminal procedure code passed in 2013. So the main question is that how much successful have those changes been in order to meet the adolescent’s benefit and also to what extent have the obstacles been removed. This study taking a descriptive- analytical method and using library resources finds that despite some alteration made by the legislator there still some problems remain. Among those are the possibilities of warranty for bail and security only for adolescent not for the parents, the existence of ambiguity in the meaning of Bail and its conditions, issue of claiming bail from a teenager under the age of 18 who simultaneously is admissible to sign a contract.

    Keywords: warranty as security, Bail, Security, temporary custody