فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1398)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی افشاری*، زهره هاشمی صفحات 7-25
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین حساسیت اضطرابی و باورهای فراشناختی با اضطراب امتحان در  دانش آموزان انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان نقده در سال تحصیلی 95-1396 تشکیل دادند که تعداد 290 دانش آموز با روش تصادفی خوشه ایچندمرحله ای، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب امتحان، پرسشنامه فراشناخت و پرسشنامه ی حساسیت اضطرابی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون در SPSS21 انجام شد. یافته ها نشان داد که بین باورهای فراشناختی و حساسیت اضطرابی با اضطراب امتحان رابطه معنادار وجود دارد (001/0p<). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که تقریبا 21 درصد از واریانس اضطراب امتحان براساس متغیرهای باورهای فراشناختی و حساسیت اضطرابی قابل پیش بینی است. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که با افزایش باورهای فراشناختی و حساسیت اضطرابی بر میزان اضطراب امتحان افزوده می شود. به عبارت دیگر باورهای فراشناخت و حساسیت اضطرابی از متغیرهای مهم در اضطراب امتحان دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: حساسیت اضطرابی، باورهای فراشناختی، اضطراب امتحان
  • کاظم برزگر بفرویی*، اکرم سادات هاشمی، حسن زارعی محمودآبادی صفحات 26-42
    این پژوهش به منظور بهبود هیجان های تحصیلی دانش آموزان، با تاکید بر نقش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی انجام شده است. پژوهش حاضر، از نوع پژوهش های آزمایشی و جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان شهرستان یزد که در سال تحصیلی 93- 1394 مشغول به تحصیل بودند تشکیل می داد. از این جامعه 60 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. ابتدا هر دو گروه به پرسشنامه هیجان تحصیلی پکران، گوئتز و پری پاسخ دادند و سپس گروه آزمایش طی 10 جلسه تحت آموزش راهبردهای خودتنظیمی در یادگیری قرار گرفت. در نهایت مجددا پرسشنامه هیجان تحصیلی توسط هر دو گروه پاسخ داده شد (پس آزمون). نتایج تجزیه وتحلیل داده ها که به روش تحلیل کوواریانس صورت گرفت، نشان داد که آموزش راهبردهای خودتنظیمی در یادگیری سبب ارتقاء هیجان های مثبت تحصیلی و کاهش هیجان های منفی تحصیلی گردیده است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر می تواند زمینه ای را برای پویایی فرآیند آموزش و یادگیری و بهبود هیجان های تحصیلی فراهم آورد.
    کلیدواژگان: هیجان تحصیلی، راهبردهای خودتنظیمی، یادگیری
  • سجاد بشرپور، بهمن زردی* صفحات 43-57
    هدف پژوهش حاضر، بررسی خصوصیات روان سنجی مقیاس تجربه قلدری- قربانی شدن سایبری در دانش آموزان بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسطه شهرستان پارس آباد (1532نفر) که در سال تحصیلی 95- 96 مشغول به تحصیل بودند، تشکیل می داد. بدین منظور، 420 نفر از دانش آموزان (245 پسر و 175 دختر)  به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و به پرسشنامه تجربه قلدری- قربانی سایبری (آنتونیادو و همکاران، 2016) پاسخ دادند . برای تحلیل داده ها از روش های ضریب همسانی درونی، اعتبار بازآزمایی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. داده ها با کمک نرم افزارهای SPSS 24 و LISREL 8.8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.  یافته ها نشان داد که ضریب آلفای کرونباخ برای عامل قلدری  سایبری قربانی سایبری  و برای کل مقیاس به ترتیب 75/0، 78/0 و 79/0 به دست آمد. شاخص های تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که این مدل از برازش مناسبی برخوردار است (92/0=CFI، 91/0=NFI و 071/0=RMSEA). در نتیجه می توان گفت که این مقیاس ابزار مناسبی جهت ارزیابی رفتار قلدری سایبری و قربانی سایبری در جمعیت نوجوانان است.
    کلیدواژگان: قلدری سایبری، قربانی سایبری، روان سنجی، تحلیل عاملی تاییدی
  • محمدحسین صایینی، حسین مرادی، بهنام بهاری اودلو *، فرهاد ادریسی صفحات 58-70
    هدف پژوهش حاضر مقایسه عامل به احکام بودن، جهت گیری مذهبی و سرمایه روان شناختی در میان دانش آموزان دختر و پسر بود. جامعه آماری دانش آموزان دختر و پسر آموزشکده سمای دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در سال تحصیلی 97-98 بود. نمونه پژوهش تعداد 50 نفر دختر و پسر به سهم برابر که به شیوه نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای انتخاب شدند. افراد نمونه پرسشنامه های عامل به احکام، سرمایه روان شناختی لوتانز و پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت به صورت گروهی تکمیل کردند و همسانی درونی آن ها با استفاده از آلفای کرونباخ بررسی گردید، در بررسی ارتباط بین گزینه های مربوط به عامل به احکام با جنسیت از آزمون کای اسکوار استفاده شد. نتایج نشان داد از نظر امر به معروف و نهی از منکر، حفظ نگاه، پوشش مناسب، قسم، پرهیز از تجسس و گمان بد، پرهیز از سخن چینی، انجام کار خیر و نیکی بر پدر و مادر با جنسیت ارتباط معناداری داشت. به طوری که در اکثر موارد به استثناء پرهیز از تجسس و گمان بد و نیز انجام کار خیر دختران از پسران برتر بودند. بر اساس نتایج آزمون t بین دوجنس از نظر هر چهار مولفه مربوط به سرمایه روان شناختی و جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی اختلاف معنادار بود، بطوریکه مقایسه میانگین نشان داد در همه موارد دخترها نسبت به پسرها از ارزش بالایی برخوردار بودند. بین دو جنس از نظر نمره کل عامل به احکام اختلاف معناداری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، سرمایه روان شناختی و عامل به احکام و جنسیت
  • حسین دولتی، محمد نریمانی*، ناصر صبحی قراملکی، گودرز صادقی هشجین صفحات 73-88
    هدف این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش هوش شخصی و هوش موفق بر اعتماد به نفس دانش آموزان تیز هوش بود. این پژوهش آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان پایه نهم دبیرستان متوسطه دوره اول مدرسه استعدادهای درخشان شهرستان اسفراین در سال تحصیلی 95-96 تشکیل دادند. آزمودنی های پژوهش شامل 48 نفر تشکیل دادند که 48 نفر از این دانش آموزان با شیوه نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان گروه نمونه انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های هوش شخصی مایر، هوش موفق استرنبرگ و اعتماد به نفس روزنبرگ استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس نشان داد که برنامه آموزشی هوش شخصی و موفق بر اعتماد به نفس تاثیر دارد و آن را افزایش می دهد. این نتایج تلویحات مهمی در زمینه جلوگیری از آسیب های اجتماعی، سلامت جسمانی، روانی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تیزهوش دارد.
    کلیدواژگان: هوش شخصی، هوش موفق، اعتماد به نفس، تیزهوش
  • مریم زندکریمی* صفحات 87-107
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین رهبری اخلاقی و تسهیم دانش با نقش میانجی توانمندسازی روان شناختی معلمان انجام شد. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است و جامعه ی آماری پژوهش حاضر را کلیه معلمان مدارس ابتدایی شهرستان بیجار در سال تحصیلی 1395 به تعداد 500 نفر تشکیل داد. نمونه ی آماری 217 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش طبقه ای با حجم متناسب انتخاب شد.برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رهبری اخلاقی، تسهیم دانش و توانمندسازی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی pls استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که رهبری اخلاقی به صورت مستقیم (32/0=β) بر تسهیم دانش تاثیرگذار است. رهبری اخلاقی به صورت مستقیم (714/0=β) بر توانمندسازی روان شناختی تاثیرگذار است. توانمندسازی روان شناختی به صورت مستقیم(271/0=β) بر تسهیم دانش تاثیرگذار است. همچنین تاثیر رهبری اخلاقی بر تسهیم دانش به صورت غیرمستقیم توسط متغیر میانجی، توانمندسازی روان شناختی با (37/0=β) تبیین شد. در این رابطه زمانی که توانمندسازی روانشناختی به عنوان متغیر میانجی وارد معادله می شود، دارای قدرت بیشتری است. به عبارت دیگر، می توان گفت که رهبری اخلاقی با نقش میانجی توانمندسازی روان شناختی موجب افزایش تسهیم دانش در میان معلمان می شود.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، تسهیم دانش، توانمندسازی روان شناختی
  • رضا زیرک*، عادل زاهد بابلان، علی رضایی شریف، مهدی معینی کیا صفحات 108-125
    هدف پژوهش کاربردی حاضر، شناسایی عوامل و مولفه های موثر بر توسعه حرفه ای دبیران مقطع متوسطه دوره دوم آموزش و پرورش ناحیه یک و دو اردبیل است. از میان جامعه اساتید، صاحبنظران و مطلعین کلیدی با استفاده از کفایت نظری داده ها 51 نفر بعنوان نمونه آماری، انتخاب شدند. این پژوهش از نوع تحقیقات کیفی است که برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه گروه های کانونی استفاده شد. داده ها از طریق تکنیک تحلیل محتوا (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) بررسی و تحلیل شد. نتایج نشان داد عوامل موثر برتوسعه حرفه ای دبیران عبارتند از: عوامل فردی شامل مولفه های: ویژگی های شخصیتی، انگیزه پیشرفت، علاقه و نگرش، پیشینه و بنیه علمی و عوامل سازمانی شامل: فرهنگ سازمانی، نقش مدیران، نظام ارزیابی عملکرد، دوره های آموزشی و عوامل اقتصادی شامل مولفه های: نظام های پاداش و ارتقاء، وضعیت معیشتی و مادی، تسهیلات و امکانات است.
    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، گروه های کانونی، تحقیق کیفی
  • هادی صفری، شاهرخ مکوند حسینی*، پرویز صباحی، علی مالکی صفحات 126-149
    دانش آموزان دارای نقص توجه بیش فعالی از طیف متنوعی از مشکلات شناختی و رفتاری رنج می برند و شواهد تحقیقاتی حاکی از آن است که زبان می تواند در کنترل شناختی و رفتاری این اختلال نقشی واسطه ای ایفا کند. هدف این پژوهش مقایسه فهم کلامی در انواع این اختلال و در قیاس با دانش آموزان عادی بوده است. نمونه این پژوهش 240 نفراست. از میان کلیه دانش آموزان دارای نقص توجه و بیش فعالی ارجاع شده به کلینیک آموزش و پرورش شهریار در سال تحصیلی96-97، 180نفر (90دختر و 90پسر) و یک گروه کنترل از دانش آموزان عادی(30 دختر و 30پسر) به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. سپس با استفاده از مقیاس وکسلر نسخه چهارم هنجار شده داده های فهم کلامی گروه های نمونه گردآوری شد. نتایج نشان داد میانگین نمرات دانش آموزان دارای نقص توجه بیش فعالی به طور معنادار نسبت به دانش آموزان عادی پایین تر است. در میان دسته بندی های سه گانه این اختلال، نوع ترکیبی و نوع بیش فعال به طور معناداری به ترتیب پایین ترین میانگین را نسبت به دانش آموزان عادی نشان دادند. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که، فهم کلامی در تنظیم شناخت و رفتار دانش آموزان، نقش مهمی دارد و می بایست در مداخلات درمانی مورد تاکید قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فهم کلامی، اختلال نقص توجه بیش فعالی، آزمون عصب روان شناختی وکسلر
  • حسین کشاورز افشار، زهرا هدهدی*، طاهره علی نژاد صفحات 149-172
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش عزت نفس، سبک های فرزند پروری و انسجام خانواده و انعطاف پذیری در پیش بینی افسردگی دانش آموزان دختر بود. این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 2500 نفر از دانش آموزان دبستان های دخترانه شهر تهران بود که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای- چندمرحله ای تعداد 500 نفر (250 دانش آموز و 250 مادر) انتخاب شدند. دانش آموزان پرسشنامه خودارزیابی افسردگی کودکان (DSRS) و عزت نفس کوپراسمیت (SEI) را تکمیل نمودند. سپس پرسشنامه های سبک های فرزند پروری بامریند (PSI) و پرسشنامه ارزیابی انسجام خانواده و انعطاف پذیری (FACES-III) بین مادران آن ها توزیع گردید. داده ها به وسیله روش تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بین افسردگی کودکان با عزت نفس و ابعاد آن شامل عزت نفس عمومی، اجتماعی و تحصیلی، سبک فرزندپروری مقتدر و انسجام خانواده رابطه معنادار وجود دارد (01/0>p). براساس نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام، عزت نفس کودک، سبک های فرزندپروری و انسجام و انعطاف پذیری به ترتیب 43 درصد، 16 درصد و 12 درصد واریانس افسردگی فرزندان را تبیین می کنند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که عزت نفس کودک، سبک فرزندپروری مقتدر و انسجام خانواده، از عوامل تاثیرگذار در پیش بینی افسردگی دختران بوده (01/0>p) و در پیشگیری، سبب شناسی و درمان اختلال افسردگی نقش مهمی ایفا می نمایند.
    کلیدواژگان: افسردگی، عزت نفس، سبک های فرزندپروری، انسجام خانواده و انعطاف پذیری
  • احمدرضا کیانی*، غفار کریمیان پور صفحات 173-191
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش کیفیت زندگی در مدرسه و خودتنظیمی تحصیلی در پیش بینی سرزندگی تحصیلی انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه‏ی آماری پژوهش را کلیه ی دانش‏آموزان دوره ی متوسطه ی اول شهر اردبیل در سال‏تحصیلی 95-1396 تشکیل می‏دادند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه‏گیری تصادفی خوشه‏ای تعداد 230 دانش‏آموز ‏به عنوان نمونه انتخاب شدند که در نهایت پرسشنامه‏ی 223 دانش‏آموز قابل تحلیل بود. از پرسشنامه ی کیفیت زندگی در مدرسه، پرسشنامه ی خودتنظیمی تحصیلی و پرسشنامه سرزندگی تحصیلی برای جمع‏آوری داده ها استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‏ها از آزمون‏های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته‏ها نشان داد که بین کیفیت زندگی در مدرسه (و مولفه‏های آن) و خود تنظیمی تحصیلی (و مولفه‏های آن) با سرزندگی تحصیلی دانش‏آموزان رابطه‏ی مثبت معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که تقریبا 57 درصد از کل واریانس سرزندگی تحصیلی براساس کیفیت زندگی در مدرسه و خود تنظیمی تحصیلی قابل پیش بینی است که متغیر کیفیت زندگی در مدرسه سهم بیشتری داشت. بنابراین، می‏توان نتیجه گرفت که کیفیت زندگی در مدرسه و خود تنظیمی تحصیلی از متغیرهای مرتبط با سرزندگی تحصیلی دانش‏آموزان است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی در مدرسه، خود تنظیمی تحصیلی، سرزندگی تحصیلی
|
  • A Afshari *, Z Hashemi Pages 7-25
    The purpose of this study was to investigate the relationship between anxiety sensitivity and metacognitive beliefs with test anxiety in students. The population of the study consisted of all high school students in Naghadeh city in the academic year of 2016-2017. 290 students were selected through multi-stage random cluster sampling. To collect data, the test anxiety scale, meta-cognition questionnaire and anxiety sensitivity questionnaire were used. Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the data by SPSS ver. 21. The findings showed that there is a significant relationship between metacognitive beliefs, anxiety sensitivity, and test anxiety (0.01). Also, the result of regression analysis revealed that approximately 21% of the test anxiety variance was predicted based on the metacognitive beliefs and anxiety sensitivity variables. Therefore, it can be concluded that with increasing metacognitive beliefs and anxiety sensitivity, the amount of test anxiety is increased. In other words, metacognitive beliefs and anxiety sensitivity are important variables in students' test anxiety.
    Keywords: Anxiety Sensitivity, Metacognition beliefs, Test anxiety
  • K Barzegar Bafrooei *, A Hashemi, H Zareei Mahmoodabadi Pages 26-42
    The purpose of this causal-comparative study was to compare moral decision making, moral emotion expectancy, and social problem solving style in single-parent and normal students. The population consisted of all male and female students aged 10 to 15 years referred to Tadavom Counseling Center in Sari during three months (May, June, and July of 2017) for counseling (n=43). The sample consisted of 14 single-parent students and 18 ordinary students (based on willingness to participate and collaborate on research). In this research, we used moral riddles and social problem solving questionnaires. The data of moral decision making and prediction of moral emotions were analyzed using Chi-square test and data from social problem solving questionnaire were analyzed using independent t-test. Results showed no significant difference in moral decision-making, the predicted moral emotions and the problem solving style between single-parent and normal students. Education by parents, modeling for parents, interacting with peers, education and culture would be effective in the growth of moral emotions, moral behaviors, and the problem solving style of children.
    Keywords: Academic emotion, Self-regulation Strategies, Learning
  • S Basharpoor, B Zardi * Pages 43-57
    The purpose of this study was to evaluate psychometric properties of Cyber-Bullying/Victimization Experiences Questionnaire in students. The population consisted of all high school students studying in 2016-2017. For this purpose, 420 students (245 boys and 175 girls) from high schools in Pars Abad city were selected by simple random sampling and they responded to the Cyber-Bullying/Victimization Experiences Questionnaire (Antoniadou et al., 2016). To analyze the data, internal consistency coefficient, test-retest, and confirmatory factor analysis were used. All analysis was done by SPSS 24 and LISREL 8.8. The results showed that Cronbach's alpha coefficient for the cyber bullying experience, cyber victimization experience, and total questionnaire were 0.75, 0.78 and 0.79, respectively. The results of confirmatory factor analysis showed this model has a good fitness (CFI=0.92, NFI=0.91, and RMSEA=0.071). According to the results, it can be said that this questionnaire is a useful instrument for assessment and evaluating of cyber-bullying/victimization behaviors in adolescents.
    Keywords: Cyber bullying, Cyber victimization, Psychometric, Confirmatory factor analysis
  • M.H Saini, H Moradi, F Edrisi, B Bahari Odlo * Pages 58-70
    The purpose of the current study was to compare the issues of being committed to the teachings of Islam, religious orientation, and psychological capital across male and female students. The participants of the study included male and female students at Sama institute- Islamic Azad University, Ardebil Branch in academic year of 2018-2019. Then, the sample of fifty male and female students was equally selected through two-stage cluster sampling. The selected participants answered such questionnaires as commitment to the teachings of Islam, Luthans’ psychological capital, and Allport’s religious orientation. Their internal consistency was estimated through Cronbach's alpha. Chi-square was used to examine the relationship between commitment to the teachings of Islam and gender. Furthermore, considering “doing good and forbidding evil”, the researchers found that there was a high correlation between gender and factors such as control of the look, appropriate cover, swear, avoidance of exploring others, bad guessing, avoidance of bad speech, good work, respect for parents. It is worth mentioning that with the exception of factors such as avoidance of exploring in others, bad guessing, and good work, females outperformed the male students. T-test demonstrated that there was a significant difference in each of the four components of psychological capital and internal-external religious orientations across genders. Comparing means showed that in all cases females enjoyed high value and outperformed the males regarding the mentioned parameters. There was not any significant difference in the total scores of commitment to the teachings of Islam across gender.
    Keywords: Religious orientation, Psychological capital, Commitment to the Teachings of Islam, Gender
  • H Dowlati, M Narimani *, N Sobhi Gharamaleki, G Sadeghi Hashjin Pages 73-88
    The purpose this study was to investigate the effectiveness of personal intelligence and success intelligence on the confidence of gifted students. This research was experimental with pretest and posttest and a control group. The population included ninth grade students of high school to secondary early school gifted students in the academic year 95-96 in Esfarāyen city.  The sample included 48 high school students in grade nine randomly selected and assigned into two experimental groups and one control group. The collect the data, Meir’s personal intelligence, Sternberg’s success intelligence and Rosenberg’s confidence scales were used. Mixed analysis of variance showed that personal intelligence training program leads to success and impacts confidence and it increase. These results have important implications regarding the prevention of social issues, physical and mental health and academic achievement.  So we can conclude that with training personal intelligence and success intelligence students have a great help to experience community health.
    Keywords: Personal intelligence, Success intelligence, Confidence, Gifted
  • M Zandkarimi * Pages 87-107
    This study aimed to investigate the relationship betweenethical leadership and knowledge sharing with the mediating role of psychological empowerment of teachers. This is a descriptive, correlational research. The population included all primary school teachers in 1395 academic year in Bijar city amounting to 500 teachers. 217 teachers were selected through stratified proportional sampling as the sample. For data collection, ethical leadership questionnaire, knowledge sharing scale and empowerment scale were used. For data analysis, structural equation modeling of PLS was used. The results showed that ethical leadership directly (β =0.32) is based on and knowledge sharing impact, ethical leadership directly (β = 0.714) affects psychological empowerment, and psychological empowerment directly (β = 0.271) affects knowledge sharing. Also, the impact of ethical leadership on knowledge sharing is indirect by the mediator variable of psychological empowerment (β = 0.37). In other words, it can be said that ethical leadership with the mediating role of psychological empowerment increases knowledge sharing (β = 0.37) among school teachers.
    Keywords: Ethical leadership, Knowledge sharing, Psychological empowerment
  • R Zirak *, A Zahed Babolan, A Rezaei Sharif, M Moeini Kia Pages 108-125
    The purpose of this applied research was to identify the factors impacting professional development of second-grade high school teachers at Districts I and II of Ardabil Education Administration. From the community of professors, experts and key knowledgeable persons, using the theoretical adequacy of data, 51 persons were selected as the sample. This research was a qualitative research collecting data through the focus group interviewing method. The data was analyzed using content analysis technique (open source, axial, and selective coding). The results indicated that factors impacting the development of teachers include individual factors, including personality traits, incentive of progress, background and attitude, and scientific vigor; organizational factors including organizational culture, managers’ roles, performance management system, and educational courses; and economic factors including reward and progress systems, sustenance and material conditions and facilities.
    Keywords: Professional development, Focus groups, Qualitative Research
  • H Safari, SH Makvand Hosseini *, P Sabahi, A Maleki Pages 126-149
    Students with attention deficit hyperactivity disorder suffer from a variety of cognitive and behavioral problems. Research shows that language plays a role as an intermediary in cognitive and behavioral control in this disorder. The present research aimed at comparing the verbal performance in different kinds of categories of this disorder and also comparing it with normal students. The sample of this research consists of 240 people. 180 individuals (90 girls and 90 boys) were selected from among the students with attention deficit hyperactivity disorder who had referred to the education department-affiliated clinic in the city of Shahriar in academic year 2017-2018 and the subjects of the control group were randomly selected from among the normal students (30 girls and 30 boys) and the data were collected using Wechsler's neuropsychological scale. The results showed that students with attention/ hyperactivity disorder generally have a lower verbal comprehension than normal students; moreover, it was found that from among the three categories of this disorder, the hyperactive-impulsive group showed the significantly lowest performance. Accordingly, it can be concluded that verbal comprehension plays an important role in the regulation of students' cognitive and behavior and should be emphasized in therapeutic interventio.
    Keywords: Verbal comprehension, Attention deficit hyperactivity disorder, Wechsler neuropsychological scale
  • H Keshavarz Afshar, Z Hodhodi *, T Alinejad Pages 149-172
    The present study aimed at studying the role of self-esteem, parenting styles and family cohesion and flexibility in predicting female students’ depression. This was a correlational, descriptive study. The population included 2500 female students of the primary school in Tehran. 250 girls were selected using multistage-cluster sampling among whom the questionnaire of self-assessment (DSRS) and self-esteem (SEI) for children were as distributed. Then, parenting styles inventory (PSI) and family cohesion and flexibility (FACES-III) were distributed to their mothers. The data was analyzed by regression analysis. Pearson correlation results showed that self-esteem and its dimensions which include public, social, family, and educational self-esteem, the authoritative parenting style and family cohesion, were significantly related to their depression (p<0.01). Stepwise multivariable regression results indicated that the child’s self-esteem, parenting styles and cohesion and flexibility account for 43%, 16%, and 12% of the variance of their depression. The results of the study show that child’s self-esteem, authoritative parenting style and family cohesion, are among the factors affecting the prediction of depression in girls (p<0.01).
    Keywords: Depression, Self-esteem, Parenting styles, Family cohesion, flexibility
  • A Kiani *, GH Karimianpour Pages 173-191
    The purpose of this study was to examine the role of quality of school life and academic self-regulation in predicting students’ academic vivacity. This is a correlational study. The population of this study included all Ardebil high school students during 2016-2017 academic year, among whom 230 students were selected by cluster random sampling. For data collection, quality of school life questionnaire, academic self-regulation questionnaire, and academic vivacity questionnaire were used. The data were analyzed by using Pearson’s correlation and regression analysis. The results showed that there exists a significant positive relationship between the quality of school life and its components and academic self-regulation and its components with academic vivacity. Also, regression analysis revealed that 57% of the total variance of academic vivacity can be explained by the quality of school life and academic self-regulation. Therefore, it can be concluded that the quality of school life and academic self-regulation must be taken into account as one of the important factors leading to academic success.
    Keywords: Quality of school life, Academic self-regulation, Academic vivacity